2024-09-07 0 瀏覽
我哋就帶左媽媽嚟中環嘅和牛割烹小田,見識真正嘅和牛究竟有幾好食🎉。媽咪日日做飯做得辛苦,就要揀一間佢鍾意食嘅日本料理,同佢一齊食餐好既。同一班開心嘅人,去一間舒適又優雅嘅日本料理,一齊齊痛痛快快享受Dinner Omakase $980,真係無得頂😊主廚每一道菜式都係一件藝術品,就好似一個個驚喜一樣跳出眼前,每客菜已經好有份量,每一種嘅菜式,每一個小細節,一目了然。話說搵食嘅重頭戲,就非番茄肉醬小田和牛漢堡莫屬🍔!和牛肉質香嫩,流出嚟嘅肉汁令人流口水,配埋自家製嘅番茄肉醬,味道正到無法形容。每咬一啖都肉汁四溢,彷彿滲入每一塊肉,回味無窮👍。同埋,又試到小田和牛壽喜燒配日本第一Kodawari蛋🍳,真係令人無法抵擋,香噴噴既蛋黃香,一流出黎,蛋香四溢,每一啖都係快感。

2024-09-07 0 瀏覽
事先book mark左呢間餐廳 專登去中環試下環境方面門面已經好靚仔餐廳的氣氛設計幾有特色好chill 幾岩聚會或小聚我們揀左**Dinner Omakase $980**,這個價位中環晚市黎講算係合理的和牛壽司牛肉片薄薄鋪在米飯上,油脂香濃,米飯的風味相對弱左 但加埋海膽口感真係好jeng自家製番茄肉醬小田和牛漢堡漢堡的肉餡厚實多汁,酸甜的番茄醬不錯,但味道上有D平淡。小田和牛炭燒昆布生牛肉片這道菜的肉質鮮嫩,昆布的海味增添左層次感 俾到驚喜。炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜牛排外焦內嫩,肉汁豐富,搭配清爽蔬菜,不過調味上有D單調。甜品:豆腐布丁配楓醬甜品滑嫩,楓醬的甜度適中,但豆香味稍微弱左D。希望下次黎可以有更多驚喜 btw 餐廳的氣氛設計幾有特色好chill 幾岩聚會或小聚

餐廳的氣氛設計幾有特色好chill 幾岩聚會或小聚

和牛壽司

自家製番茄肉醬小田和牛漢堡

漢堡的肉餡厚實多汁,酸甜的番茄醬不錯,但味道上有D平淡。

小田和牛炭燒昆布生牛肉片

這道菜的肉質鮮嫩,昆布的海味增添左層次感 俾到驚喜。

炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜

牛排外焦內嫩,肉汁豐富,搭配清爽蔬菜,不過調味上有D單調。

甜品:豆腐布丁配楓醬

甜品滑嫩,楓醬的甜度適中,但豆香味稍微弱左D。

今晚我同朋友哋約咗嚟到中環嘅和牛割烹小田。入面嘅環境好舒服,服務又親切,菜式更加係可以話好到冇得輸,就算係最挑剔嘅食客都要垂涎三尺!呢度絕對係朋友聚會嘅首選!🎊Dinner Omakase $980 :所有人都係叫左呢個套餐!一個個好吸引人嘅日本菜款令人好難 決擇,但係一試就知道唔洗決擇,樣樣都係咁好食。❤️💯自家製番茄肉醬小田和牛漢堡 : 果然名不虛傳,見佢入口即化,好juicy嘅和牛牛肉,味道令 人上癮,配埋番茄醬成件事啱啱好,味道一流!😍✨小田和牛壽喜燒配日本第一Kodawari蛋 :佢嘅壽喜燒,哩個好夠肉味加上挑逗味蕾嘅 Kodawari蛋,回味無窮,係壽喜燒粉絲嘅不二之選。😆和牛壽司 : 我哋享用呢一款出名嘅日本料理!肉質香嫩,齋睇到都覺得好食,而家食落去 後真係香口又新鮮,令人無法忘懷!👍💫🍣季節逸品:小田和牛昆布燒牛肉竹筍春巻 :一款今個季節既好物,再搭配上春卷,好食又有 驚喜!😍甜品:豆腐布丁配楓醬 : 最後一款就係一款甜品,元氣滿滿嘅豆腐布丁,玩味咁配上楓醬,甜 得恰到好處,一試難忘,食完整個人都覺得滿足起來呢!😋🎊

𓈊 𓈊 𓈊素聞中環的「和牛割烹小田」非常高質素,適逢朋友生日,特意預約一試。餐廳主打出產自鹿兒島小田畜產的黑毛和牛 — 小田牛。因飼養方法和經營環境都一絲不苟,小田牛入口即溶,牛味濃郁,但比一般和牛少點油膩。我們點了 「季節のおまかせ」Seasonal Omakase ($1480/pp)。𓊙 Consommé Espresso Soup 無調味的牛肉湯,額外的鹽和調味都不用加,已經非常鮮甜。𓊙 季節の八寸 Seasonal Appetizers三道前菜包括炭燒秋葵配白味噌 、茄子配肉味噌、墨魚刺身飛魚子。特別喜歡墨魚刺身,有柚子汁和青瓜墊底,清新之餘更能帶出墨魚鮮味。𓊙 本日の厳選お肉 Today's Selected Beef是日的精選稀有部位是Top blade,口感肥美而不油膩,配上鹽醬更能提鮮。𓊙 季節の焼き野菜 Charcoal Grilled Seasonal Vegetables蘆筍、菇和來自鹿兒島的甜薯,全部都非常新鮮,配味噌點綴剛剛好。𓊙 小田牛サーロインすき焼き Oda Wagyu Sukiyaki用作壽喜燒的牛肉,油脂比較豐富。肉質非常嫩滑,加上日本一こだわり卵

𓈊 𓈊 𓈊

𓊙 Consommé Espresso Soup
無調味的牛肉湯,額外的鹽和調味都不用加,已經非常鮮甜。

𓊙 季節の八寸 Seasonal Appetizers

用作壽喜燒的牛肉,油脂比較豐富。肉質非常嫩滑,加上日本一こだわり卵,真有入口即化的效果。

𓊙 和牛トロタク丼 Oda Wagyu Tartar Mini Rice Bowl
牛肉他他配上醬油漬蝦和海膽,鮮味在口腔大爆發!還用上蘋果木煙燻,既滿足視覺享受之餘,又利用嗅覺將食物味道提升。

𓊙 箸休め Refresher
中間來一道紅酒煮梨清清味蕾,梨上面以wine jelly和橙皮作點綴,更顯清新解膩。

𓊙 炭焼きハンバーグ 自家製ミートソースパルメジャーノ
炭烤漢堡佐自製肉醬帕瑪森起司,主廚煎牛肉漢堡的時候已經香氣滿溢,令人垂涎三尺。再加上自製的蕃茄肉醬和Parmesan Cheese,又香又惹味,令人非常難忘!

𓊙 シャトーブリアン Charcoal Grilled Chateaubriand
又來一個矜貴部位,今次是炭燒夏多布里昂牛排,就是菲力中最厚的部位。油花均稱,肉味香濃,頂級享受。

𓊙 和牛とキノコのトリュフご飯ウニいくら
Oda Wagyu & Mushroom Truffle Rice with Sea urchin & Salmon Roe
和牛海膽三文魚子飯加上黑松露,口感豐富,又香氣馥郁!

𓊙 本日のデザート Today's Dessert
是日甜品有清爽的「香印提子配紅酒啫喱」和軟滑的「豆腐布丁配牛油楓糖漿」,一次滿足兩個願望。

是次晚餐體驗滿分!小田牛比一般和牛的確沒那麼厚膩,但牛味香濃。菜式豐富矜貴,這個價錢絕對物超所值。

𓈊 𓈊 𓈊

2024-08-24
系中環嘅「和牛割烹小田」,食物質素高,環境舒適,好適合嚟約會。「Seasonal Omakase」系我地今次選擇既SET:「小田和牛壽喜燒🍳」,佢嘅搭配真系一流。肉香撲鼻,油香十足,之後再加入醬汁烹煮,真系好香,食左真系會回味無窮,好想再食過。「夏特布里昂牛排」🥩,牛肉軟硬度啱啱好,牛肉有股淡淡嘅牛油香味,再加上佢烤到啱啱好,可以搭配佢地嘅調料食,所以可以食到佢唔同搭配嘅味道,好滿足😊。嚟到「青梅蜜餞酒凍」🍮,一試可能就會愛上呢種甜品,食落口感覺微酸並帶住淡淡嘅梅香,絕對系鐘意食酸嘅野嘅人最愛嘅味道😋。再嚟就系「小田和牛蘑菇松露海膽魚子飯」🍚,呢道菜可以卑你每一口飯都食到海膽同埋蘑菇嘅味道,海膽味道好鮮甜,而且松露嘅味道都唔會遮住其他食材嘅味道,真系好好食😊。同埋,超推介佢哋嘅「面豉湯」🍲,一飲落肚,雖然淡淡嘅但系湯底味道鮮美,太舒服啦!整道菜嘅搭配真系好夾。總括黎講,食完「和牛割烹小田」我真系覺得好滿足🍣,過程簡直系一餐日式美食!如果你系鐘意食日本料理🍱,這間餐廳你絕對唔可以錯過!

忙左成個星期,係時候要去食好嘢啦,今次要食和牛割烹小田,未放工已經迫唔急待諗緊一陣食啲咩好✨ Dinner Omakase $980,有驚喜! 🤗🤗 豐富嘅菜色一道一道咁上菜,唔只每道藥都係美食,仲係一種視覺嘅享受!👏✨ 我至期待嘅小田和牛炭燒昆布生牛肉片!呢一個就係一直念念不忘嘅一道菜!🤗🤗 牛肉又香又甜,配上彈牙嘅昆布,和牛入口即化,食完一嚿依然想食!😋✨ 佢哋自家製番茄肉醬小田和牛漢堡,真係好正😍 足料又肉汁十足,肉醬同和牛肉堡都係師傅親手製作,食入落去真係係口感好好,好食到忍唔住要特登打出嚟讚吓!🤠✨ 將食物炭燒係最好烹調食物嘅其中一個方法!炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜同季節逸品:小田和牛昆布燒牛肉竹筍春巻,就係話比大家知道如何美妙!春巻內滿滿嘅牛肉,個油香味超級出,皮係微脆嘅,內裏牛肉肉香令人難以忘懷!🙌呢到既野食,精緻又有新意,食材又新鮮,推薦!

呢到既野食,精緻又有新意,食材又新鮮,推薦!
朋友介紹話呢間餐廳好好食,所以一齊去中環和牛割烹小田。日式風格嘅裝修好舒服🏮😊。Dinner Omakase $980呢個價錢物超所值!招牌和牛壽司壽司上頭嘅和牛肉質香嫩,啲和牛好厚肉,超推介呀!🍣👍😋 炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜牛排一流!肉質香嫩,肥瘦均勻!😍🥩🍅季節逸品:小田和牛昆布燒牛肉竹筍春巻充滿春天嘅氣息,春春卷入面嘅係小田和牛同埋春筍,好特別!🥟🎋😎豆腐布丁配楓醬布丁滑溜溜嘅,楓醬好甜,好香布甸味好食🍮🍁😄。

Dinner Omakase $980
呢個價錢物超所值!

招牌和牛壽司
壽司上頭嘅和牛肉質香嫩,啲和牛好厚肉,超推介呀!🍣👍😋

炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜
牛排一流!肉質香嫩,肥瘦均勻!😍🥩🍅

季節逸品:小田和牛昆布燒牛肉竹筍春巻

豆腐布丁配楓醬
布丁滑溜溜嘅,楓醬好甜,好香布甸味好食🍮🍁😄。

2024-08-14
前排去「和牛割烹小田」食個晚飯,同朋友傾下計,享受一餐高質晚餐。 黎到呢間位近中環既日本料理餐廳,師傅既手藝絕對一流,所有菜式都做得幾好,超好食。「Seasonal Omakase」,一d都唔馬虎,每一道菜都有佢獨特既味道,好好食👍👍。「時令炭燒蔬菜」,炭火燒既味道,味道好清新,食到有蔬菜原本既甜味,超好食!🥗。「小田和牛他他迷你丼」,和牛既牛味好濃郁,入口夠嫩,個人推介!再嚟就係主角「夏特布里昂牛排」,入口溶化,每一啖都食到好香既油香,好過癮,同樣推介!🔥🤩。最後系食「小田和牛蘑菇松露海膽魚子飯」同埋「麵豉湯」。飯食落去香滑滑,海膽魚子飯更係味道十足。「麵豉湯」,飲落去鮮甜嘅味道,真係食完返尋味。😋🍵「和牛割烹小田」,你只需要去試一試,就會知道佢真係好味,一試難忘嘅餐廳!👏

收工之後,約埋班friend喺中環聚一聚,一齊去食和牛割烹小田。我哋一入到去之後,見到呢度好高級,而且食物都好豐富。佢哋個Dinner Omakase $980, 好多料理且超值。首先,小田和牛炭燒昆布生牛肉片。肉片好厚實,質感超好,啲肉juicy 且入味好香,炭燒嘅味道好香口,真係好多驚喜。接著我哋食咗其他款式,例如小田和牛壽喜燒配日本第一Kodawari蛋。呢一款無得輸,肉好肥美,配上呢款日本一級嘅Kodawari蛋,入口都係好濃嘅滋味,超級推介!另外,就係季節時令嘅小田和牛昆布燒牛肉竹筍春卷。昆布燒牛肉同脆口嘅竹筍一齊烹煮,口感好好,成件事啱啱好,食落口又香又滑,真係少有嘅美妙滋味。最後,我哋食甜品:豆腐布丁配楓糖漿,糖漿甜度啱啱好,豆腐布丁口感細滑,再配埋楓糖漿,好sweet!一試難忘,好想再試多次呀!』無論係食物定係環境,和牛割烹小田都絕對值得一試。再加上服務優質,喺度開party或者慶祝生日都好啱,絕對推薦呢間中環嘅和牛割烹小田,你哋一定要嚟一試架!

2024-08-16
男朋友帶我嚟咗中環嘅「和牛割烹小田」,真係好開心!食物貴精不貴多,新鮮又好味,餐廳環境充滿日式氣氛🏮,簡約又有品味,邊食嘅時候還可以欣賞到師傅調理嘅過程👍🤤。食物🤤🤤🤤🤤🤤環境🏮🏮🏮🏮🏮服務👍👍👍👍👍我哋揀咗「Dinner Omakase $980」,首先試到係「小田和牛炭燒昆布生牛肉片」,生牛肉炭燒得剛好,配上昆布嘅鹹香,味道好濃郁,用黎做前菜打開味蕾係100分既選擇,明白餐廳既食物安排係有用心既。緊係「炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜」,特選嘅和牛牛排,火候剛剛好,口感香嫩,配埋新鮮時令蔬菜,好食到流口水😋。接下嚟係「小田和牛蘑菇松露魚子飯」,美味的松露魚子飯,滿滿嘅和牛風味,再配埋蘑菇嘅香味,食到都會覺得佢滋味十足,好想再食多幾口!食住嘅時候就配上清淡嘅麵豉湯,平衡左烹調得濃郁既松露魚子飯,每一口都感覺到好舒服!!!

食物🤤🤤🤤🤤🤤
環境🏮🏮🏮🏮🏮
服務👍👍👍👍👍

-已超過咗一段時間冇同朋友大啖美食啦🥳今次我哋揀咗一間坐落喺中環嘅日式料理店,名叫「和牛割烹小田」。呢次嚟試嘅係佢哋嘅Dinner Omakase $980 set,大家都好雀躍期待嘅原因就係佢哋出名精選嘅新鮮食材,仲有佢哋嘅獨特嘅料理方式烹調,每一種食物都係驚喜。首先,我哋試咗其中之一嘅主角菜式👌🥩小田和牛壽喜燒配日本第一Kodawari蛋,都好新鮮,味道嘅層次好豐富。進口嘅和牛同本地製作嘅蛋黃配搭得天衣無縫,每一啖都透滿咗濃郁嘅肉香。再嚟就係🍣和牛壽司,口感超正,有下足心思去揀和牛肉,再搭配獨家嘅壽司米,每一口咬落去都係一種享受。仲有當然唔少得小田和牛昆布燒牛肉竹筍春卷啦,燒烤嘅方式將和牛烹調得恰到好處,趁熱食落肚,滋味一流,令人心花怒放。最後甜品,係一份豆腐布丁配楓醬,充滿咗甘香味,仲帶有細細嘅楓糖香,甜度啱啱好,非常令人滿意。😚提你一句,如果你係和牛控,記得去和牛割烹小田,佢哋嘅食品同服務都真係一流。我同朋友肯定會再嚟,期待下次嘅美食體驗。🍱💕🍣🌸

原本我同朋友👫諗住慶祝升職食飯,所以就揀咗呢一間餐廳,預先就已經想食佢哋嘅「Dinner Omakase $980」套餐,期待咗成個禮拜🤤首先想介紹嘅😋就係佢嘅「自家製番茄肉醬小田和牛漢堡」。🍔番茄醬做得好,酸酸甜甜,非常開胃😆,好厚肉嘅和牛漢堡肉超級juicy,真係一擺入口就已經滿滿嘅幸福感😋之後要介紹嘅就係「和牛壽司」🍱,和牛嘅味道味道好好食,確係好新鮮,加埋壽司飯實在係冇得輸👍🏻而家就講下「炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜」🥦🌽,火候控制得好好,和牛燒得啱啱好,牛肉嘅油香味味道好夠,而且賣相唔錯😊最後想介紹嘅就係「季節逸品:小田和牛昆布燒牛肉竹筍春卷」🌯,第一次食咁樣嘅春卷,有意想不到嘅味道,昆布牛肉竹筍整體嚟講,估唔到係咁夾,大家可以試吓食完成餐係兩個字-滿足💕。如果你想搵間性價比高既餐廳,咁我都好有誠意推薦佢!同朋友💃🕺一齊去食好野真係滿足又開心😍

喺呢個熱鬧嘅中環,同三五知己相約去「和牛割烹小田」,體驗一下日本嘅味道;餐廳環境舒適,種類豐富嘅和牛美食令人驚豔,真心推薦!😚Dinner Omakase $980,枱面上嘅菜色變化多端,每一款都係好新鮮,味道好好,令人回味無窮!😍超推介嘅小田和牛炭燒昆布生牛肉片。牛肉炭燒過後的香氣四溢,咬落就知道肉質非常的軟嫩,帶有咗昆布嘅鮮味,好香濃。口感層次豐富,食完之後都仲係好想再食!🥺之後嚟嘅係小田和牛壽喜燒配日本第一Kodawari蛋。和牛壽喜燒的賣相便有驚喜,質感鮮嫩的牛肉佐以醬油,再配上溏心蛋,蛋黄與牛肉的結合,真是好好食!💕重頭戲就黎啦!炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜! 👏🏼 好厚肉嘅和牛牛排炭燒得啱啱好,每一口都仲帶住炭香,配埋新鮮嘅時令蔬菜,味道令人上癮,仲有口感層次非常豐富呢!小田和牛蘑菇松露魚子飯。和牛的肉汁沁進飯粒,加上蘑菇和松露的香氣,實在係好食到停唔到口呀!每一粒飯都完全吸附咗松露同和牛嘅味道,再襯上略帶鹹香嘅魚籽,呢個組合簡直無得頂!「和牛割烹小田」食物質素高,環境舒服, 精心烹調嘅和牛,加上種類繁多嘅菜式,係一間必需嚟試嘅日本料理餐廳!
2024-08-16 88 瀏覽
同幾位至愛過番個充實嘅夜晚,我哋一齊到咗中環嘅和牛割烹小田,我哋都想食啲好高質素嘅日本料理,一齊聊下天開心下🥂。呢度係我第一次嚟,間餐廳好貼地好舒服,環境都幾chill😎。而且啲食物真係幾抵食嘅,我哋叫咗啲以下嘅小菜同主餐,味道都好好食呢!👍🏻Dinner Omakase Package $980:今次嚟食嗰個晚餐Omakase套餐,道道都係經典日本嘅料理,畀我明明喺香港但好似喺日本嘅感覺!👍🥩小田和牛炭燒昆布生牛肉片: 呢度嘅和牛肉片,炭燒得成件事啱啱好,外層燒得焦香,肉質嫩滑,添上昆布嘅鹹香,我覺得肉味十足、好滿足🥩。 🍔自家製番茄肉醬小田和牛漢堡:炭燒嘅牛肉漢堡肉好juicy,加上番茄肉醬,口感好好, flavorful, 食落又好香😋。🥩炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜:和牛牛排做得恰到好處,成件事啱啱好,肉味十足,同時令人上癮。再配上健康嘅時令蔬菜, 食過咁有層次感嘅食物, 真係CP值爆錶👌。😗🍚小田和牛蘑菇松露魚子飯:飯菜搭配一流,真係好惹味!米飯吸收咗松露魚子同蘑菇嘅香,口感層次非常豐富,你會覺得好飽滿。好食嘅食物又加上好有feel嘅環境,和牛割烹小田真係抵食滿足😋。 多謝我

Dinner Omakase Package $980:

好食嘅食物又加上好有feel嘅環境,和牛割烹小田真係抵食滿足😋。 多謝我哋啲朋友嘅介紹❤️‍🔥。 等下次你嚟中環,記得一定要試吓我呢一間大推嘅日本料理!👋😄。

大家好,我去咗一間香港中環嘅日本料理店 - 和牛割烹小田。原因簡單,就係同朋友仔聚一聚,又或者食下好西。😄現在嚟講下我地點嘅SET - 👉🏻Seasonal Omakase 呢個嘢,在廣東話中我地可能會叫佢""師傅推介""。每一款食物都係新鮮至極,每一碟都好有驚喜,真系令人期待下一道菜嘅同時,又好唔忍心食哂前面呢碟。🥳我地飲左一碗濃縮洋蔥湯。洋蔥煮到極致嘅甜味,入到口,仿佛整個人都暖晒。😋之後,我哋就嚟到咗今晚嘅重點之一 - 👉🏻小田和牛他他迷你丼! 呢個真系唔得了!食過小田和牛他他之後,我就發現原來牛肉佢個肉汁同我平時食到嘅都好唔同,真係好濃郁,肉質又好鮮甜。雪蟹,魷魚,魚子醬都係新鮮極都,成個口感層次感非常豐富。😯我哋都試咗個👉🏻夏特布里昂牛排,肉食之中的極品,牛味非常濃郁,入口即溶,係嗰種食到令你一口跟住一口,完全停唔到隻手嗰種!😍最最後,👉🏻自家製番茄肉醬芝士小田和牛漢堡,呢個我真係必須推介佢,裡面嘅和牛完全入味,外層嘅焦香同裡面芝士嘅醇厚,絕對係我哋今晚嘅Perfect ending! 😋