2K
2025-01-08 0 瀏覽
🐄🐄以和牛菜式為主打的日本料理,提供廚師發辦菜單,店內使用新鮮高質食材,食客能享受極致的日本料理體驗,招牌菜和牛昆布燒牛肉春卷、小田和牛壽喜燒他他都係推薦之選👍🏻⋄⋄====—====—====—====—✦ 𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆 ✦ ($𝟏𝟒𝟖𝟎/𝐡𝐞𝐚𝐝)⋄⋄🍲𝐂𝐨𝐧𝐬𝐨𝐦𝐦é 𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐒𝐨𝐮𝐩首先品嚐牛肉湯,以牛肉、蔬菜、木魚、昆布,零調味料,可以品嚐蔬菜及牛肉原汁原味我味道👅⋄𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫𝐬季節前菜包括蟹肉卷青瓜蘿蔔片卷,面層塗上醋啫喱及飛魚子,另外還有小田和牛鹹牛肉薯仔沙律🥗🥔 ⋄🥩𝐓𝐨𝐝𝐚𝐲'𝐬 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟日本和牛,師傅會挑選當日精選部位,保證吃正最新鮮,最美味的時令部位😍配上日本芝麻、Wasabi、鹽昆布和味噌醬增添風味😙⋄🔥𝐂𝐡𝐚𝐫𝐜𝐨𝐚𝐥 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞𝐬 季節蔬菜以串燒形式呈上,包括香菇🍄‍🟫西蘭花🥦同北海道薯仔🥔配上味噌醬一流⋄🐮𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐞𝐝 𝐥𝐨𝐢𝐧 & 𝐒𝐡𝐨𝐮𝐥𝐝𝐞𝐫 𝐒𝐮𝐤𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢, 𝐊𝐨𝐝𝐚𝐰𝐚𝐫𝐢 𝐄𝐠𝐠選用膊頭位置的西冷口感軟嫩,配上

====—====—====—====—

🍲𝐂𝐨𝐧𝐬𝐨𝐦𝐦é 𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐒𝐨𝐮𝐩

𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫𝐬

🥩𝐓𝐨𝐝𝐚𝐲'𝐬 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟

選用膊頭位置的西冷口感軟嫩,配上壽喜燒汁非常入味,加上洋蔥炒過非常香口🧅使用的日本雞蛋🥚有認證認真巴閉,全香港只有三間餐廳及酒店使用👍🏻

🍁🍚𝐎𝐝𝐚 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫 𝐌𝐢𝐧𝐢 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐁𝐨𝐰𝐥

和牛海膽壽司碗,以櫻花木煙燻,吃上來時陣陣香氣,儀式感滿滿👏🏻建議撈勻先品嚐一半後,再加上紫菜度當手卷享用的,2種食法,層次分明😋

🍧𝐑𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐞𝐫

來refresh一下!紅酒煮蘋果配上青莓啫喱,清新解膩🍷🍎

🐟🐄𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐦𝐚𝐜𝐤𝐞𝐫𝐞𝐥 𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐞𝐝 𝐥𝐨𝐢𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐨𝐦𝐦𝐞 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐜𝐡𝐲 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞

鰆魚碗物是用西冷包住鰆魚,附以蔥、魚子醬
,芡汁用牛肉湯煮成,精華所在🤩

🥩𝐂𝐡𝐚𝐫𝐜𝐨𝐚𝐥 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧

𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧部位較為軟眤,肉質香濃,更配以兩粒新鮮黑胡椒,味道比較強烈,建議最後才吃😛

🍄🥩𝐎𝐝𝐚 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 & 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐞𝐚 𝐮𝐫𝐜𝐡𝐢𝐧 & 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐑𝐨𝐞

海膽魚子配和牛蘑菇黑松露飯夠曬奢華矜貴,每一口都是幸福☺️啖啖滋味👏🏻

𝐓𝐨𝐝𝐚𝐲'𝐬 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭

甜品係豆腐配布甸焦糖汁,再配上日本柿,鮮甜又多汁😜
====—====—====—====—
📌店名:和牛割烹小田 (中環)’
📍地址:中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2A號舖
2024-12-03
🐂🕋【 和牛割烹小田 】 🕋🐂⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄臨近年尾,又係時候好好稿賞自己,特意book咗位於中環嘅「和牛割烹小田」🎖️全店採用日本鹿兒島頂級黑毛和牛「小田牛」,期待享用一頓盛宴🐂😍餐廳裝潢優雅有格調,採用開放式廚房,約有10多個吧台式座位,可以飽覽廚師嘅烹調過程😁 專業日本廚師只能以日語溝通,輔以簡單英語💬 另有店員專責廣東話翻譯,十分貼心⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️Seasonal Omakase◾️▪️ ($1480/位)✨Consommé Espresso Soup 先品嘗無添加嘅牛肉湯,材料非常純粹:牛肉、蔬菜、木魚、昆布🥣 飲完真係一啲都唔會口渴,可以品嚐到牛肉、蔬菜嘅原味👍🏻✨Seasonal Appetizers季節前菜共兩款:蟹肉卷用青瓜、蘿蔔片包住,加上醋啫喱、飛魚子,感覺輕盈🥒另有餅乾配小田和牛鹹牛肉薯仔沙律🍪✨Today's Selected Beef 今日嘅精選牛肉部位係「Top Sirloin Butt」,肉質細嫩,富有嚼勁😋 可配日本芝麻油、Wasabi、鹽昆布或味噌🤎✨Charcoal Grilled Seasonal V
🐂🕋【 和牛割烹小田 】 🕋🐂

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

✨Consommé Espresso Soup

✨Seasonal Appetizers
✨Today's Selected Beef
✨Charcoal Grilled Seasonal Vegetables
串燒季節蔬菜,包括:香菇🍄‍🟫、西蘭花🥦、北海道薯仔🥔
✨Oda Wagyu Selected loin & Shoulder Sukiyaki, Kodawari Egg
非常高質嘅壽喜燒,望住師傅喺你面前烹煮真係賞心悅目🤩
牛肉用上兩個部位,包括牛嘅膊頭位,以及西冷🐂口感嫩滑到不得了呀🥳
雞蛋來頭不小,用上得獎嘅「日本一」雞蛋🥚🏆只供應比全香港連同「和牛割烹小田」在內,三間餐廳及酒店,想買都未必買到㗎😲 將雞蛋撈勻點牛肉食,拌以炒過嘅洋蔥🧅勁美味💯
✨Oda Wagyu Tartar Mini Rice Bowl
非常精緻嘅「和牛海膽壽司碗」 🌸廚師會喺你面前即席用櫻花木去煙燻,可以撈勻就咁食,或者用紫菜包住當手卷🍣
✨Refresher
紅酒煮蘋果🍎🍷上面係透明嘅青梅啫喱,酸酸甜甜,非常清新✨
✨Steamed Spanish mackerel and Selected loin with Consomme Starchy Sauce
鰆魚碗物🐟 嫩滑細緻嘅魚肉用西冷包住,加上蔥及魚子醬,而芡汁則用牛肉湯煮成,好美味🤤
✨Charcoal Grilled Tenderloin
以木炭烤製嘅牛里脊,紋理細緻,風味濃郁💯 其中一件以兩粒新鮮黑胡椒點綴,味道比較強烈,建議最後食😉另外兩件可配鹽昆布、Wasabi💚
✨Oda Wagyu & Mushroom Truffle Rice with Sea urchin & Salmon Rice
黑松露和牛海膽三文魚子飯,各款材料勻和後,飯香四溢,口感偏濕潤,好食
✨Today's Dessert
甜品有豆腐布甸,以及日本柿🤍🧡清新甜美,都好鍾意😊
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:和牛割烹小田 (中環)
中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2A號舖

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami中環

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #中環美食 #和牛割烹小田 #wagyukappooda @wagyukappoodahk
2024-12-03
2024-11-29 625 瀏覽
四種食法品味極上牛肉飯 ♥️發現咗呢個神級和牛飯🤤 小田和牛ひつまぶし以四種食法帶來唔同層次嘅味覺體驗,每一啖都係驚喜!✨四重奏嘅食法:1️⃣ 原味品嚐最純粹嘅味道!香噴噴嘅小田和牛配搭一見鍾情米,原汁原味感受食材本質2️⃣ 加入佐料加入新鮮芥末同其他配料,令和牛味道更豐富多層3️⃣ 小田獨創TKG加入溫泉蛋拌勻,蛋香同和牛完美融合,香濃滑溜嘅口感無得輸!4️⃣ 最後變身和風泡飯淋上鰹魚湯汁,配料隨心加,香濃暖暖嘅完美句點❤️
四種食法品味極上牛肉飯 ♥️

✨四重奏嘅食法:

1️⃣ 原味品嚐

2️⃣ 加入佐料
加入新鮮芥末同其他配料,令和牛味道更豐富多層

3️⃣ 小田獨創TKG
加入溫泉蛋拌勻,蛋香同和牛完美融合,香濃滑溜嘅口感無得輸!

4️⃣ 最後變身和風泡飯
淋上鰹魚湯汁,配料隨心加,香濃暖暖嘅完美句點❤️
牛魔王要出動啦!這間位於中環的日本餐廳「和牛割烹おだ Wagyu Kappo ODA」,主打和牛割烹料理,全店採用來自日本鹿兒島頂級黑毛和牛「小田牛」,小田牛乃由「小田畜產」農場出產的鹿兒島黑毛和牛,在過去的日本縣內比賽中,榮獲多項殊榮。餐廳由日籍行政總廚富谷優先生駐場,曾為多家高級餐廳擔任主廚,以獨特的Omakase風格,一絲不苟製作和牛割烹料理,採用鮮味豐富的小田牛肉,菜式更以「師博嚴選和牛部位」為概念,務求讓客人即使置身香港,也能品嚐到日本鹿兒島黑毛和牛的肉香滋味。🦋午市精選廚師發板 $600 (必須提前預訂)精選套餐共提供六道菜式,以柔軟嫩滑、脂肪均匀的小田牛肉作主角,內容包括時令前菜、小田和牛咸牛肉薯仔沙律、炭烤小田牛眼肉牛扒、小田牛西冷壽喜燒配頂級日本雞蛋、和牛蘑菇松露釜飯配三文魚籽及是日甜品,完美地呈現小田和牛千的優質細緻味道。小田牛脂肪比例均勻完美,油花紋理細緻,肉質柔軟且肉香豐郁,比一般和牛少一份油膩感,當中四款的和牛菜式,充分表現小田和牛的不同風味,其清新開胃的小田和牛咸牛肉薯仔沙律、炭火焦香的小田牛眼肉牛扒、滋味濃郁的小田牛西冷壽喜燒及香氣馥郁的和牛蘑菇松露釜飯,

🦋午市精選廚師發板 $600 (必須提前預訂)

小田牛脂肪比例均勻完美,油花紋理細緻,肉質柔軟且肉香豐郁,比一般和牛少一份油膩感,當中四款的和牛菜式,充分表現小田和牛的不同風味,其清新開胃的小田和牛咸牛肉薯仔沙律、炭火焦香的小田牛眼肉牛扒、滋味濃郁的小田牛西冷壽喜燒及香氣馥郁的和牛蘑菇松露釜飯,散發著誘人的肉香,令人垂涎欲滴。

2024-11-25 433 瀏覽
前日,我同朋友去咗和牛割烹小田(中環)食omakase晚餐,整體氛圍一流,食物都好舒服👍🏻🥩🥦炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜牛肉燒得啱啱好,肉質滑嫩,配搭嘅時令蔬菜又新鮮又有口感,味道好有層次感。🍲🥕關東煮風炖和牛胸肉配蘿蔔和牛胸肉炖得好軟熟,配上甜美嘅蘿蔔,湯底清爽。🍣海膽和牛他他壽司海膽鮮甜,和牛他他新鮮,兩者嘅味道混合得非常好。🍚🍲小田和牛蘑菇松露魚子飯配麵豉湯米飯入面嘅蘑菇同松露味道香濃,魚子飯嘅口感豐富,加上麵豉湯,整碗飯好好食。🥘🍳小田和牛壽喜燒配日本第一Kodawari蛋壽喜燒味道醇厚,加上Kodawari蛋,蛋香同和牛嘅味道互相提升,食落去真係好味。🍮豆腐布甸配楓醬豆腐布甸口感滑順,楓醬甜而唔膩,係完美嘅甜品。🍆冷凍炭燒茄子冷凍炭燒茄子清新爽口,炭燒嘅香氣令茄子嘅自然甜味更突出,味道好好。🥩小田和牛炭燒昆布生牛肉片牛肉切得薄,炭燒同昆布嘅味道融合得好好,每一片都充滿咗濃郁嘅香氣。總括來講,呢餐晚餐每一道菜都好有心思,真係食得好舒服。😊

🥩🥦炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜

🍲🥕關東煮風炖和牛胸肉配蘿蔔
和牛胸肉炖得好軟熟,配上甜美嘅蘿蔔,湯底清爽。

🍣海膽和牛他他壽司
海膽鮮甜,和牛他他新鮮,兩者嘅味道混合得非常好。

🍚🍲小田和牛蘑菇松露魚子飯配麵豉湯

🥘🍳小田和牛壽喜燒配日本第一Kodawari蛋

🍮豆腐布甸配楓醬
豆腐布甸口感滑順,楓醬甜而唔膩,係完美嘅甜品

🍆冷凍炭燒茄子

🥩小田和牛炭燒昆布生牛肉片

總括來講,呢餐晚餐每一道菜都好有心思,真係食得好舒服。😊

2024-11-25 335 瀏覽
第二次來呢間餐廳,今次同男友慶祝紀念日,來食omakase晚餐🥰第一道湯,有住好濃郁嘅香味,味道都非常棒。小小一口令人一直回味。呢個炭燒茄子超級香,魚卵拌魷魚配埋青瓜一齊食,好食又清涼,西京味噌秋葵好甜美,脆嫩嘅。呢啲搭埋一齊食真係好好食!牛肉好軟嫩,咬勁十足,配埋旁邊嘅味噌、昆布或者胡麻蔥汁,令味道更上一層樓!接住嚟就係和牛啦,配埋佢哋嘅日本蛋,包住牛肉一齊食,超級棒。非常美味多汁!呢個飯入面有蝦、海膽同埋和牛。唔錯嘅搭配,味道好好,我仲撕碎紫菜,放入飯度拌埋食,咬住仲有紫菜酥脆嘅感覺,超好食!呢個炭燒牛肉超級香,表面燒得好香,中間生一啲,食落去好有層次感,處理得非常完美。呢個飯都唔賴,入面有好多豐富嘅料,和牛、蘑菇、松露、海膽、魚子。拌埋食,非常美味,口感豐富!最後嘅蔬菜都係炭燒嘅,所以都十分有炭香味,火候掌握得啱啱好,味道唔錯。我地都食得非常開心。

牛肉好軟嫩,咬勁十足,配埋旁邊嘅味噌、
昆布或者胡麻蔥汁,令味道更上一層樓!

接住嚟就係和牛啦,配埋佢哋嘅日本蛋,
包住牛肉一齊食,超級棒。非常美味多汁!

咬住仲有紫菜酥脆嘅感覺,超好食!

呢個飯都唔賴,入面有好多豐富嘅料,
和牛、蘑菇、松露、海膽、魚子。拌埋食,
非常美味,口感豐富!

2024-11-25 276 瀏覽
平時我就特別鍾意去和牛割烹小田食午餐,咁啱今日男朋友唔駛返工,我就帶佢一齊嚟呢度食。我都係同尋日一樣,點咗一份肋眼和牛扒,而男朋友點咗昆布生牛肉片。我哋點嘅都係套餐,有附送飯、湯、沙律同甜品。[昆布山牛肉片]昆布帶有鹹鹹嘅味道,而牛肉片切得非常薄,口感嫩滑,唔會柴柴嘅,食得非常過癮!而且牛肉食起嚟非常鮮甜,份量十足,完全可以滿足我嘅胃口![肋眼和牛扒]牛扒有豐富嘅脂肪紋路,肉間嘅油脂令口感非常滑順,鮮甜嘅味道喺口中慢慢散開,簡直係我食過最頂級嘅牛肉!仲有啲配料作為調味,味道更濃郁!男朋友都好鍾意呢度嘅午餐套餐,仲話有時間會多啲同我一齊嚟食!

[昆布山牛肉片]

[肋眼和牛扒]

呢度嘅環境好適合朋友聚會或者約會入去就見到枱面上嘅所有食物都超正令人食完好想再食嘅感覺!🥳季節前菜:小田和牛昆布燒牛肉竹筍春捲一入到去就會見到一個精緻陳列嘅季節前菜 - 和牛昆布燒牛肉好juicy又好味 再配上嗰盤超新鮮嘅竹筍春捲令你嘅味蕾感到一次又一次嘅驚喜自家製番茄肉醬芝士小田和牛漢堡呢個主菜-自家製番茄肉醬芝士小田和牛漢堡真係好味到喊每一口都係味道好有層次肉汁夠晒味過程中 佢哋以燒烤方式烹調嘅香氣勁吸引人 勁推介小田和牛蘑菇松露海膽魚子飯,麵豉湯食完前菜同主菜 相信你已經食得夠爽但係如果你食埋嗰碗小田和牛蘑菇松露海膽魚子飯我保證你一定愛上佢以新鮮粒粒分明海膽和魚子為配料令到飯變得更加豐富再配上碗麵豉湯 完美
呢度嘅環境好適合朋友聚會或者約會

自家製番茄肉醬芝士小田和牛漢堡
呢個主菜-自家製番茄肉醬芝士小田和牛漢堡真係好味到喊
每一口都係味道好有層次肉汁夠晒味
過程中 佢哋以燒烤方式烹調嘅香氣勁吸引人 勁推介

小田和牛蘑菇松露海膽魚子飯,麵豉湯
食完前菜同主菜 相信你已經食得夠爽
但係如果你食埋嗰碗小田和牛蘑菇松露海膽魚子飯
我保證你一定愛上
佢以新鮮粒粒分明海膽和魚子為配料
令到飯變得更加豐富
再配上碗麵豉湯 完美

2024-11-21 319 瀏覽
老師要轉學校啦,就打算同佢一齊去食omakase,祝佢順利。我地點咗dinner omakase,菜單入面每個菜品都非常唔錯。呢度嘅牛排蔬菜比我之前食過嘅仲要甜,燒得啱啱好,唔會太硬或者太軟,加埋爽口既蔬菜一齊食,真係一流!呢道海膽和牛壽司食到滿嘴既牛肉真係太爽啦!牛肉鮮嫩多汁,同海膽滑嫩嘅口感完美配合,令人食到好過癮!蘑菇魚子飯配面豉湯睇落去小小一碗飯,卻有住非常豐富嘅口感!蘑菇非常有嚼勁同Q彈嘅魚子有住明顯既對比,加上松露同青蔥嘅調味,每一口都係精華!同時,仲可以飲到非常濃郁香甜嘅面豉湯,真係太幸福啦!壽喜燒食落口就品到非常鮮美嘅味道,牛肉富有嚼勁,仲有新鮮嘅蔬菜作為搭配,真係好好食啊!仲有日本第一嘅蛋黃攪拌喺一齊,牛肉更加滑順,無比既鮮美!佢地既冷凍茄子喺炭燒之後就放住等佢冷卻。食起嚟冰冰涼涼嘅,非常爽口,仲特別能解膩!仲有炭燒生牛肉片既牛肉切得啱啱好,唔會太厚或者太薄,每一口都可以食到牛肉片既獨特風味,外皮仲燒得脆脆嘅,配上蔬菜一齊食,令人回味無窮!老師非常感謝我帶佢嚟食最好味嘅omakase,話呢度嘅食物非常唔錯,下次可以再一齊嚟!

2024-11-20 339 瀏覽
小田和牛炭燒昆布生牛肉片做頭盤,牛肉片薄到誇張,開始欣賞師傅刀功,入口即化,炭燒火喉好旺,為肉質增添咗絲絲嘅煙燻香味,但又唔會搶咗本身鮮嫩嘅味道。主菜和牛咖哩飯係呢餐午餐嘅靈魂所在。金黃色咖哩汁均勻咁掛喺每一粒飯度,咖哩味道溫和得嚟又唔失特色,既有深度又唔會太濃,好好咁襯托咗和牛嘅風味。和牛粒煮到好林,表面微焦,入面依然保持住多汁嘅口感,輕輕一咬就能夠感受到肉質嘅細膩同埋油花嘅香醇。溫泉蛋嘅加入為呢道咖哩飯增添咗一份特別嘅口感。蛋黃半流動嘅狀態啱啱好,輕輕攪拌後同咖哩飯融為一體,增添咗一份濃郁嘅奶香同埋滑順嘅質地。米飯嘅烹煮都好講究,粒粒分明又唔失軟糯,充分吸收咗咖哩嘅味道。每一啖都食到米飯、咖哩、和牛同埋溫泉蛋嘅味道。

2024-11-20 338 瀏覽
尋日中午自己喺中環「和牛割烹小田」食咗個Lunch set,餐廳環境簡潔大方,坐得舒服,冇乜壓力,成個感覺都好放鬆。而且呢度啲員工都好有禮貌,服務好細心👍🏻👍🏻我嗌嘅Lunch set包括蘿蔔燉牛腩同小田和牛炭燒昆布生牛肉片。嗰碗蘿蔔燉牛腩,牛腩炆得好腍,啲湯底仲帶有淡淡嘅蘿蔔清甜味,真係有一種似屋企煲湯嘅親切感。至於牛肉片就更加驚喜,生牛肉片夠新鮮,配上炭燒昆布嘅鹹香,再加埋啲醬汁,口感好嫩滑,味道平衡得好好。價錢唔算貴,成個set都幾飽肚,質素仲高,CP值真係好高,值得一試。呢個Lunch真係非常滿足,鍾意食牛肉嘅朋友不妨嚟呢度試吓,保證唔會失望!💫

2024-11-18 323 瀏覽
晚餐男朋友好鍾意食omakase,啱啱同事又推薦咗附近嘅,就同佢一齊去嗰邊享用晚餐。我哋揀咗dinner omakase,有住非常豐富嘅食材,從頭食到尾,道道都非常驚艷我哋!炭燒牛排咬起嚟口感細膩,配埋蔬菜一齊食,帶有微微嘅清甜,非常解膩,係個非常完美嘅搭配!仲有關東煮牛胸肉配蘿蔔,牛肉肉質比較軟嫩,好好入口,加上蘿蔔都炆得啱啱好,整體嘅口感都比較偏軟糯,味道清甜。男朋友最鍾意嘅係和牛壽司,上面放咗滿滿嘅海膽,睇落去非常爽!和牛有住非常特別嘅香氣,配埋甘甜嘅海膽一齊食,味道更加鮮甜,非常正!蘑菇松露魚子飯分量好足,每一口都可以食到彈牙嘅蘑菇同Q彈嘅魚子,口感非常豐富,仲有熱辣辣嘅面豉湯,簡直係一碗好高級嘅料理。壽喜燒有住特別嘅風味,牛肉沾上蛋之後,更加香濃好食,味道非常鮮甜滑嫩,加上配料一齊食,非常爽口!甜品係豆腐布甸,上面淋住楓糖漿,滑溜溜嘅,幾乎唔需要咀嚼,淡淡嘅甜味喺口中慢慢散開,非常清涼。仲有一道炭燒茄子,係冷凍嘅,係我哋第一次試。茄子冷冷哋,都唔失甜味,仲非常爽口,完全食唔膩。男朋友都覺得呢度嘅omakase非常特別,仲話會經常嚟食!
晚餐男朋友好鍾意食omakase,啱啱同事又推薦咗附近嘅[和牛割烹小田],就同佢一齊去嗰邊享用晚餐。

男朋友都覺得呢度嘅omakase非常特別,仲話會經常嚟食!
2024-11-17 315 瀏覽
挖到寶喇各位朋友!一間藏喺中環嘅日本菜,性價比超高!第一次試佢哋嘅Omakase就俾佢驚 艷到 菜品好豐富,牛肉係用咗頂級黑毛和牛「小田牛」嚟製作嘅每一道菜式 整體嚟講我同 男朋友都覺得好抵~小田和牛炭燒昆布生牛肉第一道前菜先上生牛肉,用咗炭火快速炭燒小田和牛,外表焦香入面軟嫩 濃烈嘅牛肉味唔單 止滑嫩好入口,加埋爽脆嘅蔬菜超開胃🤤炭燒和牛牛排配時令蔬菜🥬牛排飄住淡淡嘅炭燒味,外皮微焦但肉質唔會柴 鬆軟之中帶住一絲韌勁,肉香味十足!海膽和牛他他壽司🍣上乘嘅牛肉充滿住油脂嘅香味,新鮮嘅海膽味道鮮甜,入口即化嘅口感好似食緊雪糕咁😋😋小田和牛蘑菇松露魚子醬飯和牛嘅肉質本身已經好好,再配搭埋蘑菇松露嘅味道,真係好夾!入口肥而唔膩,仲帶住濃濃嘅 松露香味,正到流眼淚!😭小田和牛壽喜燒🍲壽喜燒醬汁點煮都係好食得~調味鹹甜啱啱好,牛肉已經吸晒啲醬汁,嫩滑嘅牛肉再配埋無菌蛋 ,口感更加爽滑細緻冷凍炭燒茄子🍆用炭燒令茄子外皮焦香但入面軟糯,燒好嘅茄子依然保留住食材原味,冇過多嘅調味料,食落清爽唔油膩~豆腐布甸配楓糖漿最後用甜品嚟作結尾滑溜嘅豆腐布甸,口感好綿密,配搭楓葉糖漿味道甜甜地,入口好滑溜~

小田和牛炭燒昆布生牛肉

炭燒和牛牛排配時令蔬菜🥬

海膽和牛他他壽司🍣

小田和牛蘑菇松露魚子醬飯

小田和牛壽喜燒🍲

豆腐布甸配楓糖漿

2024-11-13
5 分鐘 (堂食)
2024-11-15 237 瀏覽
呢次我嚟到中環嘅和牛割烹小田,真係要大大推介呢間Omakase餐廳佢哋用嘅小田牛真係一絕,肉質軟嫩,油花分佈均勻,食落口感滑溜,唔會太肥膩,食到你唔想停口一開波嘅Espresso牛肉湯真係好驚喜,用嘅係最純天然嘅材料,完全冇加調味,靠牛肉同鰹魚嘅鮮味,湯底清甜,但又帶有濃郁嘅牛味,飲完之後覺得好開胃炭燒茄子係凍食,配埋魚卵拌魷魚同西京味噌秋葵,食起嚟好清新,呢啲小菜都做到咁有心思,真係唔錯精选牛肉配味噌、昆布同胡麻蔥汁,啲牛肉唔係一般嘅薄片,而係切得厚身少少,肉味超濃,配埋嗰三種調味,完美得嚟唔會搶走牛肉嘅風頭其中一個highlight就係佢哋嘅醬油蝦海膽和牛他他飯,將牛肉同海膽、蝦肉嘅鮮味同醬油嘅鹹香完美融合,食完唔得唔讚食完之前幾道牛肉菜之後,嚟個橙皮酒香啫喱配甜梨酸甜嘅橙皮同啫喱加上啲微微嘅酒香,入口即化,啫喱嘅質感爽滑,配埋甜梨嘅清甜脆口,真係一個絕佳嘅轉折位,reset晒味蕾,準備好迎接下一道重頭戲跟住就到炭燒夏多布里昂牛里脊,呢度選用嘅牛里脊切得比較厚身,牛味非常濃郁,再加上用炭燒嘅做法,牛肉表面燒得有啲微焦,但裡面保持咗啲多汁嘅質感,仲有味噌同昆布嘅醬料調味,令整道菜鹹香

食完之前幾道牛肉菜之後,嚟個橙皮酒香啫喱配甜梨

跟住就到炭燒夏多布里昂牛里脊,呢度選用嘅牛里脊切得比較厚身,牛味非常濃郁,再加上用炭燒嘅做法,牛肉表面燒得有啲微焦,但裡面保持咗啲多汁嘅質感,仲有味噌同昆布嘅醬料調味,令整道菜鹹香得嚟唔會蓋過牛肉本身嘅風味。呢一道真係鍾意重口味牛肉嘅朋友必試!

最後嚟到甜品,今日嘅甜品係豆腐布甸配楓糖漿、日本柿同紅酒啫喱。甜品嘅每個元素都配合得好好,真係幫整餐嚟個完美收尾!

服務方面,店員好貼心,從頭到尾都解釋每一道菜嘅來歷同做法,仲會同你推介點樣搭配食物去發掘唔同嘅味道層次,令整個Omakase體驗非常愉快
2024-11-15 206 瀏覽
出咗糧梗係要食餐好嘅,今次嚟食omakase 餐廳裝修好有格調,畀人一種好神秘嘅感覺。一邊欣賞廚師嘅功架,一邊享受每一道美食,師傅精心製作,賣相加入藝術元素。整體落嚟令我最難忘嘅幾道菜1. 小田和牛壽喜燒超級鍾意嘅和牛壽喜燒,個人嚟講師傅處理得好好!味道好香濃,肉質亦都非常鮮嫩,入口唔會話有個好油膩嘅口感,再加埋日本直送嘅kodawari蛋,成個入口嘅口感更加滑!比一般我去嘅壽喜燒專賣店更美味呢!2. 小田和牛蘑菇松露魚子飯有齊黑松露,蘑菇,魚籽同埋和牛嘅一小碗飯,滿滿嘅精華喺內。熱辣辣嘅和牛粒,油脂令每一粒飯都好油潤,份量亦都畀得好多,攪拌後黑松露味道變得均勻,魚子亦都偶爾爆開喺嘴裡。米飯粒粒分明,整體嚟講好夾,好食!3. 海膽和牛他他壽司又海膽又和牛,好有派頭,師傅推介咗3分熟度恰到好處,和牛經火候後嘅油香散發,海膽味亦都好濃,成個presentation好有儀式感之餘,味道亦都令人滿意,入口即溶,好奢華嘅感覺4. 炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜牛扒一開始就同師傅講好想食5分熟嘅,師傅火候亦都控制得好好,出鍋時熟度剛剛好。牛扒本身有少許嘅調味,濃濃嘅炭燒味,所以其實乜都唔使搭配都好好食

整體落嚟令我最難忘嘅幾道菜

1. 小田和牛壽喜燒

2. 小田和牛蘑菇松露魚子飯

3. 海膽和牛他他壽司

4. 炭燒小田和牛牛排配時令蔬菜
牛扒一開始就同師傅講好想食5分熟嘅,師傅火候亦都控制得好好,出鍋時熟度剛剛好。牛扒本身有少許嘅調味,濃濃嘅炭燒味,所以其實乜都唔使搭配都好好食。食落都有好濃郁嘅牛香味,厚薄亦都好適中,已經切好一件件,所以食起嚟都好方便