2016-10-27 708 瀏覽
佢個位本身都幾吾方便, 如果吾係有朋友係附近番工都吾會知有依間野的存在, 不過個FD都無介紹錯, 間野的確幾OK我地岩岩坐低就送上一個海鮮拼盤, 都幾貼心, 拼盤D食材夠哂凍, 大熱天時食呢個拼盤, 爽, 而且食材新鮮,海鮮味濃, 吾似平時食開既急凍貨,  再加上海鮮同剌生出面都可以無限refill, 岩哂我呢D海鮮怪整體套餐野食同出面半自助餐都好好味, 但我最想介紹既係佢個粥底打邊爐, 有無限牛肉任添, 加上出面有得自助加入自己鐘意既食材, 本身佢個粥底有小小咸味, 我再加左大量蟹柳同菇, 非常鮮味清甜, last食都勁飽都忍吾住食左幾碗

2016-10-14 809 瀏覽
朋友知我中意捐窿捐喇搵好野食,佢就即刻介紹佢屋企附近一間隱世餐廳比我試。第一次踏出葵興地鐵站,哈哈仲要全部工廠大廈,真係唔教都唔知呢度會有好野吃!從地鐵站行十分鐘就搵到美華工業大廈,和藏就係藏身於此~~*店內有好多靚裝飾品 燈光微暗 感覺不錯**去到每人可以揀一個餐,跟住可自由享用buffet bar** 粥底火鍋 * 個粥好綿好滑。不過火鍋配料就得寥寥幾款。唔緊要,反正佢都唔係主角嗱嗱嗱~~~芝士焗龍蝦啖啖肉既龍蝦鮮味可口,配上香濃芝士粉 滋味爆燈!鮑魚蒸得時間岩岩好,入口彈牙唔韌,又鮮又甜呢個鐵板燒牛肉都不錯。牛肉每塊都起雪花的,代表脂肪比例均勻。配上洋蔥同秘製醬汁去燒,好味!又得自己係火上慢慢炒,又有玩又有得食,幾得意呢個包有少少硬得滯。。咬左兩啖就冇食。其實味道唔差的,裡面有芝士,煙肉等配料焗成的,幾香口。自助吧有我最愛既鮮蝦同翡翠螺味道都尚算新鮮甜品有雪糕pancake~~不過味道真係好一般。我同朋友share都食唔哂。* 燕窩燉北海道牛奶蛋白 * 要讚要讚奶味濃,唔太甜,超滑超好味~~~呢間隱世餐廳真係唔介紹唔得,雖然質素唔係100分。但價錢合理,環境舒適,氣氛一流,服務仲

從地鐵站行十分鐘就搵到美華工業大廈,和藏就係藏身於此~~
*店內有好多靚裝飾品 燈光微暗 感覺不錯*
嗱嗱嗱~~~芝士焗龍蝦
啖啖肉既龍蝦鮮味可口,配上香濃芝士粉 滋味爆燈!
鮑魚蒸得時間岩岩好,入口彈牙唔韌,又鮮又甜
自助吧有我最愛既鮮蝦同翡翠螺
味道都尚算新鮮
* 燕窩燉北海道牛奶蛋白 * 要讚要讚
奶味濃,唔太甜,超滑超好味~~~

呢間隱世餐廳真係唔介紹唔得,雖然質素唔係100分。但價錢合理,環境舒適,氣氛一流,服務仲要好貼心。朋友聚會,週年紀念,生日飯都可以試下佢
2016-10-07 1015 瀏覽
餐廳係工業大廈,出左地鐵站穿過商場再行幾分鐘就到。雖然係工廈,不過裝修都幾有心機!餐廳既半自助餐有三款揀,分$298,$348同$388,我地揀既係最貴既$388,因為有焗龍蝦食!!海鮮冰山:其實自助bar都有得揀,不過無咁多款,而且呢個拼盆擺到靚一靚都幾吸引!刺身同凍盤都好新鮮清酒鮑魚:無清酒味,鮮鮑咬口幾好,不過唔會韌,醬汁味道唔重所以好食到鮑魚既鮮味!芝士焗龍蝦:龍蝦幾大隻,食落啖啖肉。不過敗筆既係芝士焗竟然係用芝士粉。好彩龍蝦都焗得唔錯,龍蝦肉厚實而唔乾身!洋葱堂煎小牛排。呢個幾funny,係好似pepper lunch咁自己落手搞。因為分量都幾多,反左反右都要七八分鐘先夠熟。食落口比我想像中好喎!香葱炒熟左好香口。牛肉亦好有牛味,配埋個醬汁好惹味!車打芝士培根脆件,脆件其實就係面包,外面焗得好脆,芝士可以拉到絲,加埋煙肉好香口!同一貫芝士食物一樣,記住要襯熱食!(脆件既橫切面)燒三文魚鮨,原來係魚鰭。魚皮同油脂燒完之後香口而唔油膩,三文魚肉細滑。可惜分量唔多,不過無辦法,一條魚先得兩枝魚鰭,係珍貴d架啦!喂喂喂,仲記唔記得呢度係半自助餐呀?其實種類都唔少:甜品海鮮生果熟食刺身
餐廳係工業大廈,出左地鐵站穿過商場再行幾分鐘就到。

雖然係工廈,不過裝修都幾有心機!
(脆件既橫切面)
喂喂喂,仲記唔記得呢度係半自助餐呀?其實種類都唔少:甜品海鮮生果熟食刺身沙律生蠔,每種都有幾款選擇。

我諗大家最關心就係三百幾蚊埋單既任何生蠔係咩質素呢?坦白講生蠔既size唔大既,不過鮮味夠,口感爽滑。生蠔係現場專人即開,自助餐一開始係每人限攞兩隻。不過餐廳唔多人,今晚所見"人龍”最長既時候係三個人,基本上二十秒內就拎得到!而到左自助餐末段,生蠔就可以任攞,我今日應該都食左成打!

而其他自助餐食物雖然無餐廳上菜果d咁精緻,不過味道質素絕對唔差!
最後既甜品係鮮奶蛋白燉燕窩,係最簡單既奶味同蛋味,用個清淡既甜品黎做ending都幾回味。
2016-10-05
  • 芝士焗龍蝦
  • 清酒鮑魚
  • 燒三文魚鮨
  • 洋葱堂前燒小牛排
2016-10-06 8806 瀏覽
朋友食完話好正介紹俾我地。可能因為無咩黎葵涌,所以覺得地點都有少少難揾。估唔到係呢邊既工廠大廈都可以揾到咁正既美食,一直以為得觀塘個d先有餐廳。 地方都幾大坐到都幾多人。因為啱啱係星期五晚去,所以基本上每一枱都已經有人坐。佢係私房菜再加半自助餐嘅形式,可以揀a餐b餐同埋c餐。因為係慶祝紀念日,所以我地就揀左個貴啲嘅c餐,有鮑魚同埋龍蝦,好期待啊! 我想講個波士頓龍蝦都幾大隻!每人分到半隻!佢用嘅方法呢係將好多芝士粉“嬸”上去之後拎去焗。佢用咗好多好多芝士粉,所以好香好香嘅芝士味!而入面嗰啲嘅龍蝦肉都好鮮好彈好多肉,得出來係好新鮮嘅用料!龍蝦味好濃郁而且烤到出面啲芝士粉薄薄脆脆咁好好味!呢個炒牛肉和牛都幾特別!佢下面有蠟燭keep warm,上嘅時候係生嘅,佢叫我哋自己炒炒佢,就可以變成熟既(哈哈,我知我講緊廢話)我好欣賞佢咁樣上,一黎覺得幾有風味,二黎咁樣至可以食咗最熱辣辣,同埋最原汁原味嘅感覺!而且加咗啲洋蔥炒,令到成個菜都變得好甜! 呢個刺身拼盤,令我完全睇得出佢好新鮮!仲有長腳蟹真係估佢唔到!三文魚好肥美!希靈魚都好好食,唔會好騷!難得嘅就係,螺片帶子嗰啲都好甜!長腳蟹唔會霉,啲
而且烤到出面啲芝士粉薄薄脆脆咁好好味!
呢個刺身拼盤,令我完全睇得出佢好新鮮!仲有長腳蟹真係估佢唔到!三文魚好肥美!希靈魚都好好食,唔會好騷!難得嘅就係,螺片帶子嗰啲都好甜!長腳蟹唔會霉,啲肉都好鮮甜。
好想大讚佢呢兜粥底火鍋!其實黎到既時候已經係旁邊有一兜粥。喺自助吧嗰度可以自己隨便攞火鍋配料。牛肉就要點嘅,點左佢就會上。可以無限量咁供應。我哋落咗好多南瓜同埋冬菇,令到個粥超甜!而且牛肉睇得出唔係差嘅材料。所以就算淥咗粥底火鍋都唔會好油膩
好少可食半自助餐會有shabu shabu食!
其實佢有好多甜品可以選擇,啫喱啦,泡芙等等。不過呢一個雪糕pancake呢係特別佢有個店員整完之後,行黎問我哋要唔要嘅。令我覺得佢哋個服務好窩心!而且成個presentation都好靚
私房菜包咗一個蛋白燉燕窩。嗰個都係幾好食既!唔會太甜!其實淨係食私房菜已經好飽!但係仲可以有咁多嘅選擇, 岩哂我呢啲鍾意多款嘅女仔
2016-10-02 7026 瀏覽
辛苦搵黎志在食❤️❤️見和藏評價唔錯就不妨一試 預早咗幾日我就打電話book咗枱💁🏻我地6點半左右上到去 地方唔算太難搵 由葵興地鐵站出行8分鐘左右就到🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️ 係工廠大廈入面買野 食cafe就試過但就未試過食自助餐😁食哩種算係半自助式既自助餐 一開始緊係要睇下有乜野食先💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻💁🏻有一款自助火鍋配料區 有齊幾款菇類 又有娃娃菜烏冬粟米南瓜👍🏻側邊有埋醬汁 岩哂鍾意打下邊爐既朋友😋飲品以自取方式拎 同平日食放題差唔多 飲品款式都有十幾款😆我就簡咗我最鍾意飲既韓國蘆薈汁🍸🍸旁邊有埋飲管 方便拎黎用👍🏻成間餐廳裝修幾靚 睇落好新淨 空間都幾大 夠哂舒服❤️餐廳仲會播下流行曲 邊食邊聽真係幾享受🎶🎶去到7點幾成間餐廳都接近滿座一開始我地就有刺身盤食 有齊六款刺身❤️😁長腳蟹有4條 夠哂凍同啖啖肉 幾鮮味😬食完可以出去再拎 🙆🏻三文魚大大塊 又切得幾厚身 肥美得黎夠哂新鮮👅👅 側邊既榮螺 希靈魚 鮑片個d都唔錯 有需要都可以出去再去refill 👍🏻👍🏻 計返算係好抵食💁🏻‍♂️粥底火鍋夠哂配合潮流 粥芯好綿密 食落好有粥味 用黎打邊爐夠哂原汁原味 將放落去滾既精華撈埋一齊真係好正😋
粥底火鍋夠哂配合潮流 粥芯好綿密 食落好有粥味 用黎打邊爐夠哂原汁原味 將放落去滾既精華撈埋一齊真係好正😋😋佢仲會比一碟肥牛🐮 粥芯就可以再加都得😬😬肥牛一碟有六片左右 一人食3片其實岩岩好 因為食自助餐緊要食多幾款野食最好😚
美國鐵板燒牛肉條👅睇落幾咁吸引 份量十足😬可以比自己控制幾分熟 好似有做小廚師既機會咁 發揮自己煮食技巧☺️☺️ 我就簡整得熟d 食落安心d 大概6分鐘左右就食得 口感一流😋肥美既牛肉條 肉質唔會話好老 肥既部分唔會太膩 感覺好似返咗日本神戶食神戶牛😭醬汁佢地調配得幾好 撈埋d肉食又唔會掩蓋牛肉本身既鮮味同特色👍🏻👍🏻
加拿大牡丹蝦刺身 一人有兩隻 不得不讚佢擺盤夠哂有心思🙂 蝦大大隻 放落口 覺得蝦肉新鮮得黎又好爽口彈牙❤️唔洗點剝殻簡直好適合我哩款唔鐘意麻煩既懶人😎😎
半自助式既自助餐好少食 哩間算係幾高水準😍😍生蠔我地都有食咗好多隻但就掛住食冇影到相 不過質素夠哂高💯💯 下次有朋友如果話想試自助餐就會帶佢黎 工廈式半自助餐真係夠特別❗️
2016-09-22 1187 瀏覽
熟食無得揀,甜品無得擇。無味。湯水係凍既。個意粉係凍的就算係個鐵板度飲品無睇相禁多種類刺身唔太新鮮,好多結冰沙律吧得菠蘿同沙律菜海鮮吧,螺好難扯出來。蝦唔新鮮不會再來
熟食無得揀,甜品無得擇。無味。
湯水係凍既。個意粉係凍的就算係個鐵板度
飲品無睇相禁多種類
刺身唔太新鮮,好多結冰
沙律吧得菠蘿同沙律菜
海鮮吧,螺好難扯出來。蝦唔新鮮

不會再來
2016-09-21 1126 瀏覽
其實除左要搵禮物,去到呢一邊嘅line小店之外,我基本唔會黎到呢一度行,自自然然對呢一邊嘅了解比較少,但要不是比班朋友約出黎,應該都唔會發覺呢一邊嘅天堂。點解我會話係天堂?因為呢度我認為係一個美食天堂,可以選擇嘅食物比較多,而好食嘅食物亦都多。我坦言好野食得唔多,比較少食好西嘅我,見到呢只咁多肉嘅長蟹腳係表示發哂狂,因為佢真係好好食,好鮮味,又多肉,所以我真係好中意佢,可惜每人得兩只,如果可以食多啲就好。其實呢一個長蟹腳係喺海鮮冰山中嘅其中一樣,佢仲有好多刺身例如希靈魚帶子等等,都好好食,但我依然最愛呢只腳。呢一度其實亦都有放題,想食啲咩可以自己隨便拎,亦都有得自己滾野食,所以食法方面好多都唔係有咁多限制。而自己除左只腳之外,另外最中意就係呢啲牛肉條,因為可以自己玩鐵板,想燒到啲肉質有幾鬆軟就有幾軟,想要佢幾熟就有幾熟,完全所有野掌握喺自己手中,最中意呢種感覺,亦都最中意啲牛肉條!然而,我覺得呢一度嘅甜品都好好,有生果亦都有甜品作餐後小吃又或者中間嘅過渡。佢呢一度連豆腐花都有呀,超好食。而呢一啲啫喱同埋啲蛋糕仔都好好味,真係一流架。當然仲有好多野食都好好味,但個人最中意嘅就係呢幾樣,其

當然仲有好多野食都好好味,但個人最中意嘅就係呢幾樣,其他嘅真係不能盡錄哈哈。所以呢一度真係個好地方去食好西架!
2016-09-18 1062 瀏覽
工廠大厦的美食總是出奇不意,而這裡更是令我出奇不意地好好享受了一個晚上這是sabu sabu濃濃的湯底很適合用來煮熟這些食物,有粟米,爽脆香甜,不同的菇類, 配上這個湯底,真的好味。煙煙韧韧的翡翠螺,還有甜味的蟹柳和肥牛,十分滋味。車打芝士倍根脆件很香的芝士味,這是我的第一下感覺,輕咬一口,香脆得附近的人都能聽到聲音,車打芝士能拉得很遠很遠也不斷,又好玩又好吃,真心推薦 法國蠔后超級鮮甜!肉鮮汁甜!人間一大享受,絕不吹牛!口感很滑很滑很滑。 加拿大特大牡丹蝦擺設得十分可愛,牡丹蝦卷卷的睡在冰上,像是被冷到一樣,品嚐一口,美味得無法形容,很鮮甜,這是蝦中極品吧!流連忘返的地方這裡應算上一位,如果這是我家的話,我現在可以有多重呢?
這是sabu sabu
車打芝士倍根脆件
法國蠔后
加拿大特大牡丹蝦
2016-09-12 9985 瀏覽
食家德斯拿兄推介我食呢間上樓嘅 semi-buffet,我梗係唔會執輸啦。一上到去經已急不及待開啟蒲飛 mode,即刻攞大量長腳蟹,蝦同埋螺黎食先,咦,全部都好新鮮喎。跟住就攻擊回本嘅生蠔喇,生蠔新鮮肥美,海水味濃,每次限攞兩隻,由於每一次拎到返枱都急不及待即刻拍入口,所以每一轉都唔得閒影相。跟住就上套餐包嘅食物喇,月尾流流,我哋揀咗b餐謝安琪。鐵板秘醬蝦碌,有少少似茄汁蝦碌,隻蝦勁大,如果新鮮啲就更加好喇。黑松露醬伴磯燒鮑魚,呢味係全晚最愛,鮑魚燒得夠香口,襯埋黑松露醬簡直一絕。香草蜜汁京燒豬仔骨,呢碟份量夠大,啱哂係食肉獸嘅朋友。車打芝士培根脆件,麵包方面雖然屬於蝕本系列,但係呢個麵包烘得極香脆,上枱既時候仲係熱辣辣,加埋入面豐富嘅芝士同埋培根,我完全停唔到口。辣肉腸燴螺絲粉,揀得b餐謝安琪就梗係要食吓螺絲粉呢類食物啦,餐廳嚟咗意粉而唔係螺絲粉,仲好,我鍾意食意粉多好多,呢碟茄汁意粉看似地獄得黎又屬蝕本貨,但係由於我鍾意食茄汁,廚師煮得個醬汁又夠濃味,酸酸甜甜勁惹味,我成碟清哂。

跟住就上套餐包嘅食物喇,月尾流流,我哋揀咗b餐謝安琪。
香草蜜汁京燒豬仔骨,呢碟份量夠大,啱哂係食肉獸嘅朋友。
在香港,對很多人來說生活除左是上班,就是不停加班,仍然都是上班,偶然去食好西是必需的,今次我選擇了「和藏」,和藏主打私房菜,亦提供到會及新鮮活海鮮食材出售「和藏」位於葵涌美華工業大廈內,地方雖然有點偏,但在地鐵站一出,行十多分鍾就到🙋 當是食好野前做點運動,門面光鮮,掛著「和藏水產」牌匾就知無搵錯👀🔽意大利海鮮冰山我選的是A餐,除了餐牌所屬的食物外,刺身,熱葷,海鮮冷盆及沙律都是半自助式,食物質素比得上酒店🏨,坐下不久職員就送上意大利海鮮冰山,有榮螺,三文魚,希靈魚,帶子及長蟹腳等,帶子是用珍寶級的帶子,鮮味十足,大部份在出面的刺身區都可以無限量再添,試左再慢慢選擇!🔽法國蠔后Gillardean No.1 雖然餐廳都有蠔供應,但不論味道及大小都不能跟蠔后相比,蠔后份量十足,好肥美,沒有金屬味,不用沾任何醬汁,一個字 : 鮮坐了一會,餐廳已坐滿9成人客,看來和藏沒有受之前「團購風波」影響,反而以高質素的食材,誠懇的態度為賣點做出口碑,吸引了一班捧場客!職員依據每枱食客的用餐情況及次序上菜,好細心💕🔽堂煎USA榖飼頂級牛肉條牛肉條放在小鐵板上任客人自己煎,幾成熟完全由我控制,我建議牛肉條
🔽意大利海鮮冰山
🔽法國蠔后Gillardean No.1
🔽堂煎USA榖飼頂級牛肉條
牛肉條放在小鐵板上任客人自己煎,幾成熟完全由我控制,我建議牛肉條只需煎6至7成就剛剛好🔥既不會過老又可保持牛肉條的肉質🐄!
牛肉條不愧為頂級級別,雪花分布平均,而且這種煎法既可以鎖住肉汁,亦能保持肉質嫩滑,加上甜甜的牛肉燒汁醬,與洋蔥慢慢地煎,我好享受看著牛肉條由紅血色看變熟的過程!一條條的洋蔥完全地吸收哂牛肉條的精華,這個堂煎牛肉條真是完美之作💯!
飲料是自助的,自己可以到出面的雪櫃選擇自己喜愛的飲品,以韓國品牌為主,款式選擇挺多,連韓國啤酒也有,韓國飲料的特點是比較清新,無本地牌子的那麽甜,如忌廉溝奶,蘆薈梳打,柚子汁等😌
和藏亦有水果提供,我最推介是菠蘿🍍,菠蘿厚切,帶水果的酸甜😊 超多汁,真是好正💦
甜品區-雖然款式不太多,但基本款一定有,和菓子,啫喱,雪米慈,豆腐花等!
這個雪米慈真心推介,3款口味:士多啤梨,綠茶及朱古力,3款都好好食,最正係綠茶味,淡淡的綠茶加上紅豆粒,岩哂我這個「綠茶控」,而且雪米慈細細粒令人覺得甜品無咁邪惡😈 我不知不覺食左好多粒!
竟然有自家製的原桶豆腐花,就算幾飽都忍不住食番一碗,熱辣辣,自己片隨自己喜愛加入適量的黃糖,好濃的豆香味而且好滑,為這次的海鮮·刺身·私房菜畫上完美的句號😍
好有同感呀嗚😢😢😢
珍惜現在所擁有,學會令自己在平淡而忙碌的生活中變得不平淡!

2016-09-10 961 瀏覽
朋友帶我黎食, 話佢同同事食過幾次很不錯,第一次黎工廈覓食.不錯揀左B餐半BUFFET形式包埋既刺身拼盤,整體不錯,新鮮無雪味,蟹腳都有,食完唔夠可以出去拎,仲有即開生蠔,唔記得影,不過水準很不錯,海水味岩岩好.都係主菜之一, 豬仔骨肉好嫩好滑無SO味,不錯蝦碌鐵板上,熱辣辣,幾惹味.黑松露鮑魚幾好味, 鮑魚唔UN幾入味.都係B餐既食物,每樣都係食完一樣上一樣, 應該係即製,唔係整定哂翻叮.所以味道不錯.熱盤都有幾項選擇,不過B餐都食左唔小熱盤,所以都係食幾ROUND冷盤為主.都有甜品、沙律吧, 都新鮮既.每人3百多, 比想像中水準唔錯, 乾淨企理,食物熱辣辣新解.
都有甜品、沙律吧, 都新鮮既.
2016-09-09 5644 瀏覽
朋友帶黎食既生日飯,去到見到自助夾既食物唔係話好多,以為好快食完,無物特別,不過食落有驚喜!!一坐底,就上左魚生盤,我見每一枱都有,可能私房要啲時間整,所以俾你食住先!有約七款到既魚生海鮮,無‘星’味。不過無俾埋交剪,問職員先知要係海鮮吧自己拎,如果上魚生時俾埋就更貼心啦!魚生櫃位都有得再拎魚生,但唔係樣樣有既。帶子好爽,三文魚無物筋。見到魚生無出水既情況,乾身,保存得幾好!上完魚生,跟住會陸續上唔同私房既菜!每碟都唔會馬虎,擺得靚靚,不過二人枱有啲細,放唔到好多碟,所以黎到就要食啦,趁熱食先更好味,所以建議可以品嘗完私房菜先慢慢夾其他食物。燒鮑魚好香松露味,加上淡淡既汁同爽口既鮑魚,正!一只真係唔夠喉!芝士脆包好多芝士,包外脆內超軟!呢個一定要趁熱食先可以將芝士拉絲甘食!本身好似係燒骨,轉左羊架。汁唔會太濃,羊有少少羶味,肉質好淋!大只!汁甜甜地,蝦肉爽口!鮮嫩!平時少食菜!但呢個娃娃菜好好味!食落就知浸左好耐上湯!入晒味!熟食唔多款,有菜有肉有小食,總有一款岩你!飲品係見開果幾款韓國野,好中意飲apply cider !海鮮吧啲長腳蟹插得靚靚,好好肉,仲有螺同凍蝦。個海鮮醬同食開既

魚生盤
帶子,三文魚

鮑魚
烤三文魚鮨
羊架
大只!汁甜甜地,蝦肉爽口!鮮嫩!
秘醬大蝦碌
上湯娃娃菜
熟食唔多款,有菜有肉有小食,總有一款岩你!
熟食
飲品係見開果幾款韓國野,好中意飲apply cider !
飲品
海鮮吧啲長腳蟹插得靚靚,好好肉,仲有螺同凍蝦。個海鮮醬同食開既有少少唔同,有少少辣,幾開胃!
海鮮
涮涮鍋可任叫安格斯牛,仲可以自己係出面夾配菜,粟米好甜!牛肉唔太肥,滖完個粥好甜!好中意個粥底!不過私房菜有好多款,到涮涮煱食唔到好多啦!
涮涮煱
總括黎講呢度每一樣野都好好味,食物有心思,好岩胃口!朋友介紹得唔錯!會再黎!
魚生盤
帶子,三文魚
鮑魚
烤三文魚鮨
秘醬大蝦碌
上湯娃娃菜
涮涮煱
2016-09-09 749 瀏覽
喺葵興大連排附近滿佈工業大厦, 講真平時都冇乜去過呢個地方, 不過報章雜誌介紹呢度嘅工廈裏面有間叫《和藏》嘅半自助放題好抵食,所以放工之後就決定去試一下。呢間餐廳都算易搵, 喺葵興地鐵站大連排出口,上行人天橋過對面大馬路,再行上少少,轉左手邊就會搵到呢個華美工業大廈。呢度嘅餐牌分別有A,B,C三個餐, 價錢有平有貴,由$298至$398, 當然三個餐所包含嘅食物都各有不同啦。 今次我就試咗$298嘅B餐。一道餐廳之後發現環境都好舒服, 餐廳夠曬光猛。 一入門口就見到飲品同埋沙律,甜品區域。 飲品方面有蜂蜜綠茶同埋橙汁, 甜品方面都有幾款, 包括糯米糍蛋糕啫喱等等。 種類唔算太多, 不過每一款質素都唔錯。 沙律方面有新鮮嘅沙律菜, 仲有幾款唔同嘅沙律醬汁, 餐前食就最啱啦。因為係半自助餐, 侍應好快就上菜, 第一味推介嘅係磯燒黑松露鮑魚, 鮑魚新鮮,肉質煙韌、甜美,上面淋上黑松露同日式醬汁, 黑松露味道突出, 但又唔會搶過鮑魚嘅鮮甜, 鍾意食鮑魚嘅朋友一定唔可以錯過。第二款餸菜係鐵板香煎蝦碌, 大蝦新鮮, 用鐵板上檯熱辣辣, 配埋特製嘅醬汁, 酸酸甜甜 ,零舍開胃。第三款係香煎香草羊架,
一道餐廳之後發現環境都好舒服, 餐廳夠曬光猛。
因為係半自助餐侍應好快就上菜, 第一味推介嘅係磯燒黑松露鮑魚, 鮑魚新鮮,肉質煙韌、甜美,上面淋上黑松露同日式醬汁, 黑松露味道突出, 但又唔會搶過鮑魚嘅鮮甜, 鍾意食鮑魚嘅朋友一定唔可以錯過。
第三款係香煎香草羊架, 羊架生熟度啱啱好, 充滿肉汁, 帶有小小嘅騷味。 啱曬鍾意食肉嘅朋友。
第四款車打培根芝士,原來係鬆脆嘅法包入面釀入車打芝士同埋bacon, 芝士同煙肉簡直係完美嘅配搭, 法包焗得好鬆軟, 配埋西湯一齊飲就係最佳嘅享受。
其他跟餐嘅食物包括有奶油津白,茄汁意粉, 同埋燒三文魚鮫。 奶油津白鮮甜, 茄汁意粉亦唔會太hea, 茄汁甜甜酸酸, 加埋小小洋蔥落去炒香, 其實都幾好食。
講明話係半自助餐, 又點少得自助嗰方面呢? buffet方面設有海鮮區域, 有各種嘅刺身,仲有即開即要嘅生蠔, 每次每人限攞兩隻,不過次數不限, 生蠔 雖然唔算好大隻 ,不過都充滿海水味, 吱少少檸檬汁 就可以提升鮮味。刺身方面有三文魚,希靈魚同我最鍾意嘅貝類, 每一樣都好新鮮。至於冷盤海鮮方面, 就有長腳蟹腳, 翡翠螺同海蝦。
熱葷方面就唔算多, 我食嗰晚就有椒鹽豬扒同埋炒西蘭花。仲有一啲炸物,如炸雲吞咁。
最後嘅就有甜品, 北海道3.6牛奶燉蛋白, 蛋白充滿牛奶香, 非常滑溜, 味道又唔會過甜, 為今晚嘅半自助餐畫上完美嘅句號。
P.S. 可能因為價錢好低嘅關係 ,今晚都有好多枱客人, 想食既朋友記得要打電話去訂咗呀。
  • 意大利海鮮冰山
2016-09-07 644 瀏覽
第一次去工廈食半自助餐,感覺幾新奇,$298 一位,生蠔任食,魚生等都係,淨係頭盤都好和味!一黎就會上呢碟前菜~ 不比坊間放題差啊!北寄貝好爽口!好厚肉! 三文魚亦十分肥美,冰鎮住十分保鮮~每次可以拎2隻蠔,基本上無乜人排隊,可以無限encore ~~ 即開的! 十分新鮮! 海水味十足,亦相當肥美~ 好抵!另一特色~原來有得打埋邊爐肥牛都係任食! 絕對高質素過d 日本shabu shabu放題~ 肉質紅紅,牛肉味好濃,脂肪分佈亦相當平均!好食~今次經驗幾好,好吃的~~
第一次去工廈食半自助餐,感覺幾新奇,
$298 一位,生蠔任食,魚生等都係,淨係頭盤都好和味!
一黎就會上呢碟前菜~ 不比坊間放題差啊!
北寄貝好爽口!好厚肉! 三文魚亦十分肥美,冰鎮住十分保鮮~
即開的! 十分新鮮! 海水味十足,亦相當肥美~ 好抵!
另一特色~原來有得打埋邊爐
肉質紅紅,牛肉味好濃,脂肪分佈亦相當平均!好食~

今次經驗幾好,好吃的~~

2016-09-06 557 瀏覽
如果唔係朋友介紹都唔知呢 度有間正野!係葵興港鐵站行十分鐘到就到,一條直路,好方便!去到時六點到,無物人,三枱客到,啲人陸續黎,七點時坐滿晒人!!叫左個B餐,有私房菜加+海鮮自助餐+涮涮鍋。坐底唔夠五分鐘,就上左一碟魚生,三文魚腩好鮮甜!係食過最好好甜既!其他魚生都好新鮮,有柱子,尤魚,螺,希靈魚同長腳蟹等,有啲出面無得再拎的。跟住就陸續上左六七樣私房菜,因上載相有限,所以擺唔到出黎。呢度既私房菜每款都好好食!每款唔會好多,可以留住個肚食蠔同(任食!)同其他海鮮!好香松露味,鮑魚好爽口。配上醬汁同松露,一流!只蝦勁大只!!個汁少少酸辣味,炸過,外脆,蝦肉剛熟,好有彈性同鮮甜,記得趁熱食!羊架,本身自己唔食羊,所以俾左朋友食,佢說幾入味,肉又夠淋,唔錯。好喜歡呢個脆包,內裡茶左牛油,有洋葱同煙肉,好香,芝士多,外脆,內裡麵包超軟!食多兩個都仲得!三文魚鮨,肉唔太多,但好滑,加埋燒汁,更入味!涮涮鍋係粥底,食完私房菜果幾樣就會上。可以任叫肥牛,食物櫃枱仲會有什菌,龍蝦丸等自己夾。肥牛唔太肥,夠薄身,滾牛肉時啲肉汁落晒個粥,所以粥好甜,好好味!連食左兩三碗!海鮮整齊排列好,好大只!長腳蟹好新
叫左個B餐,有私房菜加+海鮮自助餐+涮涮鍋。

海鮮冰山
)同其他海鮮!

好香松露味,鮑魚好爽口。配上醬汁同松露,一流!
松露鮑魚
秘醬蝦碌
芝士脆包
三文魚鮨,肉唔太多,但好滑,加埋燒汁,更入味!
炭燒三文魚鮨
連食左兩三碗!
粥底涮涮鍋
肥牛
海鮮整齊排列好,好大只!長腳蟹好新鮮,又長又大只!肉質完整,唔痴殼
海鮮
蠔,任食,但每次只准拎兩只,即開,好夾滑!
飲品種類唔係話超多,但每樣有啲,夠飲!
飲品櫃
雖然呢度無酒店自助餐甘多食物選揀,但價錢平,貴精不貴多!個私房做得好好,好好味!又多花款,完全俾佢吸引多過任食既食物!哈哈
再黎再黎!!
海鮮冰山