2021-06-24 303 瀏覽
食得多中國菜有時突然間就好想食下naan, 印度咖喱😛今日放工就特登去之前食過嘅咖喱店打算買外賣返屋企食,發覺原來呢度有網上Apps 《OOHK》可以order, 非常方便!網上Apps 已經中英對照晒所有款式,同埋有埋圖片睇,所以好快已經揀到心儀菜式我就要咗個印色菠菜乳酪、香辣咖喱烤雞、同埋原味及蒜蓉味的naan一去到已經即刻攞走,侍應仲要非常好態度,值得一讚!返到屋企,所有菜式包得好好,唔會倒瀉印色菠菜乳酪分量十足,放上勁多芝士粒同埋攪拌左嘅菠菜,芝士味香濃,鍾意食菜嘅朋友不要錯過!配上naan,極之好吃!香辣咖喱烤雞雞件大概有六七件,唔會太乾又好吃😋配上香濃咖喱🍛,係屬於比較辣既,鍾意食辣嘅朋友會好鍾意烤餅烤得大塊又軟熟,配上咖喱吃,味道一流!呢間餐廳份量夠大又好吃😋,地點又夠方便,如果想食印度野嘅不要錯過!
食得多中國菜有時突然間就好想食下naan, 印度咖喱😛

一去到已經即刻攞走,侍應仲要非常好態度,值得一讚!

返到屋企,所有菜式包得好好,唔會倒瀉

印色菠菜乳酪

配上naan,極之好吃!

香辣咖喱烤雞

雞件大概有六七件,唔會太乾又好吃😋
配上香濃咖喱🍛,係屬於比較辣既,鍾意食辣嘅朋友會好鍾意

烤餅烤得大塊又軟熟,配上咖喱吃,味道一流!

2021-06-22 285 瀏覽
我係咖喱控,呢排天氣熱到傻,最好就係開住冷氣食咖哩。今日新挑戰Mutton Vindaloo辣死你咖喱羊肉,個名咁勁,梗係要試下🤣先用匙羹潷咖喱試吓,初入口都算辣,辣味繼續滲出,有後勁,越食越吸引,呢個好啱我口胃😋😋Chicken Tikka (4pcs)經過高溫烤製帶焦香的雞肉,仲可以保留肉汁,好juice,再加點檸檬汁,酸香醒胃😘Garlic Naan 用印度酥油和香蒜製作,蒜味香濃,一路伴隨著行返屋企,好肚餓呀😄Tandoori Roti 材料簡單,只有麵粉和水,沒經過發酵的麵團,全餅鬆脆,趁熱食,好有滿足感👏
我係咖喱控,呢排天氣熱到傻,最好就係開住冷氣食咖哩。

今日新挑戰
Mutton Vindaloo
辣死你咖喱羊肉,個名咁勁,梗係要試下🤣

Chicken Tikka (4pcs)

Garlic Naan

Tandoori Roti
外賣自取
2021-06-21 198 瀏覽
個人認為都係好正宗既一間印度菜!, 而咖哩選擇又夠多.不過印度小食方面就唔係太岩自己口味啦.Butter Chicken (Curry) $115我地揀左3款咖哩,我好鍾意食佢既Butter Chicken, 甜甜地配埋Naan食真係好滿足架!中印式煲仔飯 $158煲仔飯係用左印度飯,夠哂乾身,醬汁同咖喱好相似.不過醬汁比較多,較為重口味Tandoori Chicken $112非常推薦佢既烤雞,惹味之餘又夠juicy!

Butter Chicken (Curry) $115

中印式煲仔飯 $158

Tandoori Chicken $112
非常推薦佢既烤雞,惹味之餘又夠juicy!
2021-06-20 158 瀏覽
今日係父親節,爸爸想食日本嘢同印度嘢,所以買外賣,咁兩樣美食都食到!經朋友介紹,去左佐敦茂林街嘅咖喱葉買,我download左OOHK: delivery app,好方便,落左單之後二十分鐘後有得拎~Chicken Manchurian $105有啲似中式餸食,甜甜酸酸,味道好重,少少蕃茄味,雞係炸過嘅雞粒,非常入味!連埋唔少葱,增添香味!Bhuna Ghosht $128香料味很重,羊肉很嫩滑,軟滑,易咬開,又大舊,啖啖肉,加埋洋葱碎同蕃茄粒,又fresh又balance.Plain Naan $20佢地烤得好香脆,又重牛油味,夠鬆軟。嗰度服務好好,員工態度積極,原本有個小誤會,但女員工不停想方法幫我解決,又有禮貌,我會俾一百分依個員工!咖哩葉地址: 佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下電話: 81000911

Chicken Manchurian $105

Bhuna Ghosht $128

Plain Naan $20
佢地烤得好香脆,又重牛油味,夠鬆軟。

咖哩葉
地址: 佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下
電話: 81000911
2021-06-19 112 瀏覽
平時食飯離不開食中、日、泰菜心血來潮想食印度菜特別係我最鍾意嘅咖喱🍛雖然最近疫情穩定但係都想買返屋企慢慢嘆我即刻download咗「 #orderonline 」appOrder咗 咖哩葉 的菜式同屋企人開心share🥳喺「orderonline 」下單嘅過程好順暢仲有得自選自取及送餐服務揀完心水嘅食物就可以去到先俾錢🤌唔夠10分鐘就有得攞啦⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨🟡「 #香辣咖喱魚 Fish Masala🐟 」估唔到魚柳嘅份量都比較多而且食落去魚肉好鮮嫩仲好入味撈埋白飯一齊食簡直夠晒滋味🟡「 #香辣咖喱雞 Chicken Masala🐔 」兩款咖喱汁都不同的味道而且辣到剛剛好唔會太辣每一件雞柳都好大件添
平時食飯離不開食中、日、泰菜
心血來潮想食印度菜

揀完心水嘅食物就可以去到先俾錢🤌
唔夠10分鐘就有得攞啦

⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨

🟡「 #香辣咖喱魚 Fish Masala🐟 」
估唔到魚柳嘅份量都比較多
而且食落去魚肉好鮮嫩仲好入味
撈埋白飯一齊食簡直夠晒滋味

🟡「 #香辣咖喱雞 Chicken Masala🐔 」
兩款咖喱汁都不同的味道
而且辣到剛剛好唔會太辣
每一件雞柳都好大件添
2021-06-18 1471 瀏覽
疫情期間真係唔想出街食飯,但又懶得煮同事介紹佐敦 咖喱葉 好正宗今日就試試用外賣app oohk: food Delivery 返工時已經下載定 諗好食乜收工click一click,登記等等都非常方便易用界面都清晰App上有曬中文餐單,方便食客挑選可以用信用卡、paypal付款、或者去到鋪頭用轉數快餐廳頗有情調適合約會Keema Naan $30 碎羊肉烤餅羊肉味濃,單食凸顯到羊肉碎的風味屋企人第一次食都話好驚喜Garlic Naan $25 蒜香烤餅個人推介!非常香口,配butter chicken食一流!薄餅上有生的蒜頭碎,但不會攻鼻烤得焦香,好過癮chicken tikka $80共有4-5塊,分量足夠一開外賣盒已經聞到好香印度香料的味道鷄肉比較乾,但勝在香味濃,啖啖肉butter chicken $115配薄餅食真係一級正!牛油味突出,少辣但夠曬惹味!
疫情期間真係唔想出街食飯,但又懶得煮
同事介紹佐敦 咖喱葉 好正宗
今日就試試用外賣app

收工click一click,登記等等都非常方便易用
界面都清晰

App上有曬中文餐單,方便食客挑選

可以用信用卡、paypal付款、或者去到鋪頭用轉數快

餐廳頗有情調
適合約會

Keema Naan $30 碎羊肉烤餅
羊肉味濃,單食凸顯到羊肉碎的風味
屋企人第一次食都話好驚喜

Garlic Naan $25 蒜香烤餅
個人推介!非常香口,配butter chicken食一流!
薄餅上有生的蒜頭碎,但不會攻鼻
烤得焦香,好過癮

chicken tikka $80
共有4-5塊,分量足夠
一開外賣盒已經聞到好香印度香料的味道
鷄肉比較乾,但勝在香味濃,啖啖肉

butter chicken $115
配薄餅食真係一級正!
牛油味突出,少辣但夠曬惹味!

2021-06-17
2021-06-17 171 瀏覽
係旺角工作 就到午膳時段 就上網睇睇有咩野食 見到OOHK 呢個apps可以外賣自取就睇睇先 我突然想食咖哩就叫左咖哩葉既外賣 我叫用外賣平台洛完單就行過去餐廳剛剛好有得拎 十分方便 入面仲要有中文 錦就唔洗怕唔知自己食緊咩😂首先叫左個 chicken tikka masala$120入面有數件烤雞 佢係用上優格去淹製 之後先張雞肉放係咖哩中 優格溶化左係咖哩入面 濕潤飽和 加上雞肉既滑嫩 質地唔柴 令咖哩生色不少亦唔會太辣我真係好鐘意食雞所以叫左chicken tikka $80/4pcs佢同chicken tikka masala 最唔同係佢係乾既烤雞肉 不過佢用上既雞大多都係雞腿肉🍗 帶有些少焦香味 色澤橙紅 溫和微辣另外garlic naan $25面頭鋪滿新鮮碎大蒜 🧄 鮮脆口感 大蒜香氣濃烈 餅身厚而鬆軟 愛蒜者大推❤️最後lachhadar paratha $26呢個餅比起garlic naan 係特別酥脆 雖然用油煎但佢唔會過分油膩 點上咖哩食真係好正好夾❤️總結:-用上外賣平台洛單真係十分方便 外賣自取返屋企或公司慢慢嘆-出餐快-食物好味價錢合理 所以會再回頭光顧❤️

我真係好鐘意食雞所以叫左chicken tikka

-用上外賣平台洛單真係十分方便 外賣自取返屋企或公司慢慢嘆
-出餐快
-食物好味價錢合理 所以會再回頭光顧❤️
2021-06-16 156 瀏覽
今日嚟到咖哩葉試下印度咖喱,舖頭位於佐敦 出左地鐵站行10分鐘就到,位置都好方便!一入門口就有店員招呼我哋👍🏼今次我地位左係樓上,見到Menu有印式煲仔飯 我哋就一人叫一個 莫卡拉羊肉煲仔飯煲仔飯入邊有咖喱汁同羊肉,份量都幾大,建議兩個女仔可以share一個!大量嘅咖喱汁再加印度米 感覺都幾match煲仔飯用瓦煲保溫 食到最後都仲好熱加索旁遮普(雞)呢個煲仔飯都有好多雞件 咖喱汁唔會好辣,幾香幾好味無敵釀雞腿三隻雞腿大大隻,入面釀有滿滿嘅香料,食落好滋味,仲有好多雞汁添🥰另外我哋都叫咗杯mango lassi 乳酪味幾重 但味道有啲偏甜 如果冇咁甜就好啦👍🏼

莫卡拉羊肉煲仔飯

加索旁遮普(雞)
呢個煲仔飯都有好多雞件 咖喱汁唔會好辣,幾香幾好味

無敵釀雞腿

2021-05-28 348 瀏覽
-🔸Garlic Naan $25🔸Keema Naan $30🔸Chicken Tikka $80🔸Chicken Tikka Masala $120-間唔中都會想食惹味嘅印度咖哩,宜家用OOHK APP輕鬆落單外賣自取非常方便,餐牌仲有中英文翻譯,唔怕去到鋪頭口啞啞呢!印度烤雞係必食,獨有嘅印度香料烤得非常香,而且肉質保持到嫩滑口感,正!再叫一份咖哩雞,又香又辣非常惹味,必須要連埋蒜蓉烤餅點醬食,好味到飛起呢!今次仲第一次試羊肉烤餅,有香辣嘅羊肉汞迕夾係薄餅之間,又幾正喎!
🔸Garlic Naan $25
🔸Keema Naan $30
🔸Chicken Tikka $80
🔸Chicken Tikka Masala $120

外賣自取
2021-05-19 406 瀏覽
香炸空心球Paani Poori $55 係印度菜既signature💡炸球入面包住薯蓉、豆類同醬料 建議唔洗加羅望子source食😛醬汁帶一陣香料味, 未必個個都食得慣 都算係一種新嘗試🥳中式酥炸奶酪球雞塊Paneer Pakora $68 外表似麥樂雞但內餡係淡味既芝士🧀要認真咀嚼先品嚐到芝士既味道 口感有少少煙韌 咖哩雞Chicken Curry $112 個人認為係最好食既一道菜式  咖喱🥘質地偏稠身 味道甜多辣少🍯🌶香料味唔算好突出 係易接受既味道 配搭薄餅食🫓一流💯 雞肉🐥算係配角 份量都幾多 肉質唔鞋但亦稱唔上嫩滑🤭 薯仔🥔唔生、夠粉   奶油雞肉串Chicken Malai kebab $115 正常無特別🍢蒜蓉薄餅Garlic Naan $25 薄餅有咬口✅蒜蓉薄餅同咖喱係絕配👭 芝士薄餅Cheese Naan $28 聞落芝士味好出 芝士半溶🧀但食落就正常👌🏻  印式芒果酸奶Mango Lassi $45 質地creamy  芒果🥭味道較假 偏香精🌚 印式咸酸奶Salted Lassi $35 應該係加左香料鹽🧉一開始食到鹽粒 係帶咸味同香料味既酸奶🍧質地軟滑 比較

香炸空心球Paani Poori $55
係印度菜既signature💡
炸球入面包住薯蓉、豆類同醬料
建議唔洗加羅望子source食😛

質地軟滑
比較特別既口味
未必個個都接受到

整體而言,
食物味道、做法都夠正宗🇮🇳
有啲菜式會食唔慣
但不失為好既嘗試👩🏻‍🍳

2021-05-15 352 瀏覽
We had 2 tables of 4 persons and the serving of the food was incredibly slow.Having finished the popadoms they offered as soon as we sat down we waited for the appetizers -Onion Bahjia (Nice) Lamb Samosas (too dry) arrived but the seemed to have fogotten Panni Poori .Having finished the starters the wait for the mains....the Tandoori Mixed Grill came first (Fish was nice)Then another wait for the 3 curries, lamb biryani and the Naans.Lamb Korma, was creamy with a hint of spice.Butter Chicken was

lamb korma

Butter Chicken was too sweet.
Prawn Masala, wasnt spicy enough.

prawn masala

Lamb Mughal (biryani) was good, nice pieces of lamb mixed into the rice which was not over dry.

Lamb Mughlai biryani

The naan breads were pretty good liked the Butter Naan and the Cheese Naan the best.

Naan

Good price for dinner and no cake cutting fee but just really slow.
lamb biryani
2021-05-12
Lamb Mughlai biryani
Naan
2021-05-13 221 瀏覽
🍴852班也利煲仔飯(雞) $168香港嘅煲仔飯就食得多,估唔到原來印度都有煲仔飯,根據老闆所講,咁樣食法原來喺印度已經有好多年嘅歷史。佢哋嘅煲仔有少少似一個土鍋,而個飯由唔同嘅香料,肉,同埋印度米混合而成,相互間配合得天衣無縫,食落非常有層次,忍唔住食完一啖又一啖。/🍴勒沙希脆卷 $98呢種小食有少少似春卷或者腐皮卷咁樣,外面用薄脆包裹,入面就有少少似咖喱角嘅餡料咁樣,主要由香料同埋薯仔混合異性,淨係聽到呢度都應該知道呢個菜式一定好好食,屬於穩陣之選。/🍴爐烤西蘭花 $118泡西蘭花用咗整整一隻西蘭花,啱啱上菜都覺得有啲誇張,份量超級多,西蘭花入邊仲混合左芝士,同埋唔同嘅食材,食落都比較飽肚,好抵食,建議四個人一齊share/🍴無敵釀雞腿 $158呢三隻大大隻嘅雞髀,內內外外都充滿着香料,識落非常野味,而肉質亦都保持到嫩滑

🍴852班也利煲仔飯(雞) $168

🍴勒沙希脆卷 $98

🍴爐烤西蘭花 $118

🍴無敵釀雞腿 $158
2021-05-11 181 瀏覽
難得老豆賞面, 帶佢去試下佢成日都想食既印度咖哩。佐敦站行5分鐘左右, 要穿過小巷先見到, 記得唔好走過龍呀~~一入門口, 就有位好好笑容既印度店員招呼我地, 佢全程都係serve我地, 超體貼有禮貌又有耐性!見到menu有印式煲仔飯, 我地一人揀左一個, 再叫多款咖哩試下, 因為佢真係好鍾意咖哩😂 前菜比左個脆脆餅, 偏咸, 點左個酸醬就岩好~莫卡拉羊肉煲仔飯 ❤❤❤❤估唔到咁多羊, 食極都有, 唔係好膻個種, 可能因為咖哩味都好重, 所以食落都唔食。 第一次係印度餐廳食飯, 唔知係咪印度米長長地, 幾好咬wo又!我對咖哩冇乜研究, 覺得幾香又唔太辣。 哥利德蝦皇煲仔飯 ❤❤❤❤又係超多蝦仁, 仲好大隻~~呢個咖哩會偏辣少少, 不過都一樣好香好好味。味道學講我鍾意呢個多d。 果亞咖哩魚❤❤❤❤開頭睇menu以為咩係無骨魚, 原來係龍利柳😂。呢款咖哩好有椰香, 唔係罐頭個種椰, 甜甜地唔辣, 好正~~ Mango Lassi❤❤❤❤好似楊枝甘露🤤🤤, 不過係椰d既版本。 鍾意咖哩既一定要黎試下。咖哩迷表示好開心好盡興~~
難得老豆賞面, 帶佢去試下佢成日都想食既印度咖哩。

前菜比左個脆脆餅, 偏咸, 點左個酸醬就岩好~

莫卡拉羊肉煲仔飯 ❤❤❤❤

哥利德蝦皇煲仔飯 ❤❤❤❤

果亞咖哩魚❤❤❤❤

Mango Lassi❤❤❤❤
好似楊枝甘露🤤🤤, 不過係椰d既版本。

鍾意咖哩既一定要黎試下。咖哩迷表示好開心好盡興~~

2021-05-10 133 瀏覽
久不久都想吃咖喱,今晚便來到這裏。女士應推介新出的咖喱煲仔飯,便點了兩個來吃。海德畢雞肉煲仔飯$138,雞肉份量頗多,而咖喱汁的辣度頗強,廚師將飯和香料炒熱之後,放在煲仔內,變成了印度特色的煲仔飯。每一個煲仔飯都會跟乳酪醬,這個醬可以減少辣的感覺,又可以增加清新的口感。歌利特蝦王煲仔飯$148,蝦肉藏在咖喱飯內,爽口彈牙,而咖喱的味道帶點酸和辣,非常有特色,另外還有點薑絲在飯內,有點像廣東的煲仔飯。溫馨提示:煲仔非常之熱,小心燙手。芒果乳酪$45,芒果和乳酪的味道都十足,甜中帶點酸,是正宗的印度特色。免費薄脆,香脆可口,配上帶點微辣的香草醬,更加美味可口。

溫馨提示:煲仔非常之熱,小心燙手。

免費薄脆,香脆可口,配上帶點微辣的香草醬,更加美味可口。
今次黎到佐敦呢間幾隱世既印度野,睇門面都知係幾正宗,全部裝修都好印度風情,好有風味,本人最欣賞就係d燈飾,因為真係幾好睇,d燈光由d空位出黎,好有散射既感覺。鐵板燒羊架,本人既最愛,黎呢度真係必叫既,羊醃料真係好正宗,醃完隻味好正,羊架so味有少少,但又唔算好重,所以平時唔食羊既朋友仔,其實都可以試下。另一個就係鐵板雞腿,入面有肉碎醃料,咬落好有口感,食落啖啖肉,而且味道好好,唔會話太咸or太淡。鐵板芝士西蘭花,厚切,上枱好有霸氣,而且熟度掌握得好好,咬落唔會話太硬or太軟。䓤油餅,䓤油好香口,配埋d masala黎食,非常之夾,食落唔會好乾,又有油香味,配埋椰青黎食真係一流。甜品方面,有印度正宗甜品,甜味十足,而且凍凍地都幾正!

甜品方面,有印度正宗甜品,甜味十足,而且凍凍地都幾正!