2018-07-03 295 瀏覽
一直都聽到「咖啡弄」既大名,今日同男友行開尖沙咀,決定黎朝聖,睇下係唔係真係咁正7點幾黎到,等左10分鐘左右就有位,比想像中快menu 係我鐘意既雜誌風呢個質料既menu有樣唔好,就係好快殘但唔知係唔係餐廳經常換新既關係,menu仲係非常新淨咖哩黑豚飯咖哩味唔算好濃,但食落好開胃附帶左一小碟辣油,可以隨個人口味加入去飯既份量都好多,我男友勁大食都夠飽本來的餐具只有刀叉用碟食飯唔太方便我男友嫌麻煩,唔想問職員拎匙羹值得一讚既係,星期五晚上,人流好多但食到一半,職員都留意到進食有d麻煩,主動提供匙羹玉米里肌起士可頌直至佢黎到,我男友先知道係咩黎呢個名太「台灣」其實只係粟米煙肉芝士牛角包牛角包滿滿既牛油香芝士同煙肉配合得非常好每一啖都係大滿足蘋果檸香茶水果有青蘋果、橙、檸檬、士多啤梨另外有蘋果粒既糖漿屬於自己調配既水果茶「咖啡弄」的食物飲品都幾值得一試美中不足的是這兒環境像是適合三五知己,慢慢坐慢慢聊但由於太「有名」,有點嘈雜,而且外面很多人在等候吃完也沒有久留就離去了
7點幾黎到,等左10分鐘左右就有位,比想像中快

menu 係我鐘意既雜誌風
呢個質料既menu有樣唔好,就係好快殘
但唔知係唔係餐廳經常換新既關係,menu仲係非常新淨

咖哩黑豚飯

咖哩味唔算好濃,但食落好開胃
附帶左一小碟辣油,可以隨個人口味加入去
飯既份量都好多,我男友勁大食都夠飽

本來的餐具只有刀叉
用碟食飯唔太方便
我男友嫌麻煩,唔想問職員拎匙羹

值得一讚既係,星期五晚上,人流好多
但食到一半,職員都留意到進食有d麻煩,主動提供匙羹

玉米里肌起士可頌

直至佢黎到,我男友先知道係咩黎
呢個名太「台灣」
其實只係粟米煙肉芝士牛角包

牛角包滿滿既牛油香
芝士同煙肉配合得非常好
每一啖都係大滿足

蘋果檸香茶

水果有青蘋果、橙、檸檬、士多啤梨
另外有蘋果粒既糖漿
屬於自己調配既水果茶

「咖啡弄」的食物飲品都幾值得一試
美中不足的是
這兒環境像是適合三五知己,慢慢坐慢慢聊
但由於太「有名」,有點嘈雜,而且外面很多人在等候
吃完也沒有久留就離去了
2018-06-29
10 分鐘 (堂食)
本來諗住去食咖啡弄下午茶慶祝生日💞,但因為行耐左,所以變左食台式晚餐😅😅😅。三人行👭👭試下晚餐,原來餐牌都係一樣🤩🤭呢度飲品真係五花八門🤔 揀飲品係耐過食物好多架🤣🤣🤣最後揀左望落好似食緊Tea 嘅公司三文治🥪。有得食埋蛋沙律🤩🤩🤩個人認為晚餐來說,確是太不足夠了。(印象中沒有飯)呢杯珍珠奶茶沒有茶香,而且珍珠沒特別,可能飲過出邊台式飲品後,會番唔到轉頭😝🤣🤣。不值得飲!個人覺得環境太暗🤣 影相都無咁靚🤭

個人認為晚餐來說,確是太不足夠了。(印象中沒有飯)

個人覺得環境太暗🤣 影相都無咁靚🤭
2018-06-27 179 瀏覽
之前次次黎親都係食鬆餅今次試下咸食方面先玉米肌里起司可頌外面嘅牛角包充滿牛油香味 口感有層次又鬆軟另一款係友人推薦嘅總匯三文治三文治入面嘅雞扒充滿肉汁而且伴碟的蛋沙律亦十分出色順帶一提 優格野莓沙冰既冰涼又酸酸甜甜 絕對係夏日佳品!
之前次次黎親都係食鬆餅

另一款係友人推薦嘅總匯三文治
三文治入面嘅雞扒充滿肉汁
而且伴碟的蛋沙律亦十分出色

順帶一提 優格野莓沙冰
既冰涼又酸酸甜甜 絕對係夏日佳品!
下午茶
  • 總匯三文治
  • 優格野莓冰沙
2018-06-25 189 瀏覽
咖啡弄其實很久之前已經聽過此名號了但一直未有理由要我這個新界妹子跑去尖沙咀去吃恰巧今天有事特要去尖沙咀一趟所以當然要一試究竟位置不難找下午五點多到達迎來的卻是長長的排隊人潮這個時段還有那麼多人在排隊讓我不禁更期待等下吃到的餐點等了一個小時左右終於可以坐下了眼見每桌都有一壺冰鮮果茶我也要來一壺試試看嘩 呷一口冰茶 酸 澀芒果冰沙這味道也太假了吧滿滿死甜的糖漿味是因為我選錯嗎沒選到咖啡其他的飲料品質就這樣?還好 最後燻雞吐司披薩跟熱熔起司蒜香蝦挽回不少分數但有更多同類型的輕食店做得更好所以這裡我想對我而言沒下次了
咖啡弄
這味道也太假了吧
滿滿死甜的糖漿味
是因為我選錯嗎
沒選到咖啡
其他的飲料品質就這樣?
還好 最後燻雞吐司披薩跟熱熔起司蒜香蝦
挽回不少分數
但有更多同類型的輕食店做得更好
所以這裡我想對我而言沒下次了
2018-06-25 156 瀏覽
星期天尖沙咀睇完早場剛到下午茶時間,揾咗一輪後選定呢間咖啡店!一入門口已排約十人,冇得攞飛等又冇人登記,唯有照排隊😢等約半小時,終於有位!入座已命令限時個半鐘(明白嘅香港租金貴,但接待員小姐你語氣可以好啲嘛!😒)點餐時以為最底消費係每人一杯飲品,咁打算order兩款食物,叫一壺果茶share,後來服務員小姐話食物唔計最底消費,即係食物以外每人要order一飲品!😡一切都照佢規矩!第一杯上枱芭樂沙冰,賣相ok杯下面有個發光LED,但個waitress 話個杯同個LED座係分開,攞隻杯時要小心倒瀉!😰跟著上個熱柑桔🍊茶,個金髮bob頭概waitress 放上枱時真係壺茶倒落我同行友人身及手上🤬,隻手紅哂,但個waitress 仲要完全冇反應,對唔住都唔識講,叫佢攞濕毛巾黎抺,跟著等咗十分鐘都唔見影,跟著話冇濕毛巾就走咗去,完全冇解決件事!😵呢啲咩服務態度!最終都冇發佢難,諗住快快食完走人,跟著有個waiter上等了二十分鐘的三文治🥪,我哋坐張枱二人枱空間有限,擺兩杯飲品一個茶壺一碟三文治已冇位,個waiter 求其pat低另一碟三文治就走,個碟仲要差不多有一半係凌空!😡佢哋啲服務仲衰過茶餐
一入門口已排約十人,冇得攞飛等又冇人登記,唯有照排隊😢
一切都照佢規矩!
佢哋啲服務仲衰過茶餐廳,食物普通冇特別,仲要收呢個價錢,一定冇下次!
**强烈奉勸不要試,呢啲餐廳應該要淘汰!*

熱柑吉茶
雞肉三明治
2018-06-24
2018-06-22 263 瀏覽
🚩香港搵食 • 食在#尖沙咀 🔍🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃去咁多次台灣都冇食過咖啡弄😤好在香港都可以食到👏🏻👏🏻兩個人嗌咁多嘢食希望冇嚇親大家😙😙🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃👉🏻 鮮果冰淇淋鬆餅 $58鬆餅外脆內軟 而且好厚身💨配少少糖漿食一流 另外火龍果同菠蘿非常甜!! 👍🏻👍🏻💋👉🏻 玉米里肌起司可頌 $62#芝士控 不容錯過!! 必食!!牛角包上嘅煙肉粒煎到香口脆身🥓🤤一齊食可以增加口感👅💋👉🏻總匯三明治 $65份量非常充足 三文治夾心有番茄 青瓜 生菜雞肉 蛋皮😋再加上伴碟嘅沙律同薯片 有夠飽!!😏😏💋👉🏻鹽酥雞 $52雖然皮外炸到香脆 但內裡嘅雞肉並唔會乾爭爭😌食落口有陣五香粉嘅味道 伴碟嘅金不換 同行朋友係連埋鹽酥雞一齊食的😂😂..🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨
🚩香港搵食 • 食在#尖沙咀 🔍

鬆餅外脆內軟 而且好厚身💨
配少少糖漿食一流 另外火龍果同菠蘿非常甜!! 👍🏻👍🏻
👉🏻 玉米里肌起司可頌 $62
玉米里肌起司可頌

#芝士控 不容錯過!! 必食!!
牛角包上嘅煙肉粒煎到香口脆身🥓🤤

🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨
鮮果冰淇淋鬆餅
玉米里肌起司可頌
2018-06-07 376 瀏覽
一班朋友gathering專程黎試一下呢家黎自台灣既餐廳,因為我地之前係台灣旅行既時候已經食過。睇下會唔會將台灣既美味同回憶帶番黎結果當然無令我地失望,各樣特色既食物都一一帶左黎香港,飲品方面我地點左花茶同咖啡,食物亦都點左waffle,三文治同埋一啲拼盤大家share,味道同質素算係帶到過黎,但最緊要係一齊歡聚既時光,此刻無價服務方面我係比較鐘意台灣果邊既,但呢面就正正常常,環境如是只係基於物價既關係,比台灣貴而已

服務方面我係比較鐘意台灣果邊既,但呢面就正正常常,環境如是

只係基於物價既關係,比台灣貴而已

2018-06-02
20 分鐘 (堂食)
2018-06-05 321 瀏覽
話說去完港島探病之後我地就坐車去番中環碼頭再轉船過海跟手再轉巴士番新界繼續做牛 做牛之前食飽飽先啦咁因為本人細佬未食過咖啡弄所以就去試下啦 排隊潮當然冇晒啦不過上到去都要等一等大約20分鐘左右就有枱啦 因為限一人一杯野飲咁我地各自叫左 朱古力牛奶冰唔加牛奶冰入去飲好似仲味一D 水果茶明顯比以前遜色了一些太多橙汁味飲唔到茶味其實之前自己係屋企整過更加覺得個味唔平衡 菩提子花草茶試了一小口沒什麼特別 BBQ豬排三文治冇影相冇咩特別 香蕉朱古力鬆餅感覺似漏左單等左好耐再吹左一次終於到喇但冇以前咁香脆了還是回憶的味道更好
話說去完港島探病之後

但冇以前咁香脆了
還是回憶的味道更好
2018-03-08
2018-06-02 278 瀏覽
咖啡弄已經在港開業一段時間,隨即捲起一陣飲食的台風熱潮,大大小小的台式餐廳相繼臨立,有主打文青路線、懷舊風格及少女風情等。不同台式餐廳都各有特式,但總覺得咖啡弄有不能代替的地位。它雖然是連鎖餐廳,但卻意外地擁有著cafe的感覺,而且食物質素與環境沒有因餐廳規模變大而改變。上次光臨銅鑼灣分店,今次則與曾在台灣留學的朋友來到尖沙咀分店品嚐一進漢興大廈便會見到牆上已貼著前往咖啡弄的指示,只要步行上1樓便會看到圖中的大型餐廳名,左邊已是餐廳大門當晚大概8點半到達,店內已經人山人海,店員示意不用拿號碼牌,只需要排隊等候座位即可在排隊等候期間,發現咖啡弄的卡名非常有特色,我與朋友一共找出了5款印出不同花的卡片,花圖案則以水彩繪畫,款款都很精美,我們各自也不忘拿了一張作留念。大家可以估下最後我拎左邊張😆?由於我們大概等候了45分鐘,所以在等待期間已經想好想點選的食物,一就坐時便可立即點菜。當看到菜牌時,我的台灣留學朋友驚訝價錢與台灣cafe相近,估不到沒有因在港擴充業務而大大加價一共有4件鬆餅,有2球雪糕,雪糕外圍圍著士多啤梨,最後更淋上士多啤梨醬鬆餅送到時的溫度屬暖偏熱,質感扎實厚身但不失鬆軟,感

草莓冰淇淋鬆餅

鬆餅送到時的溫度屬暖偏熱,質感扎實厚身但不失鬆軟,感覺有點像蛋糕。溫暖的鬆餅把雪糕溶化再配上酸甜的士多啤梨,令平凡的鬆餅增添了味道與層次感,4件札實的鬆餅真的會令女生飽肚,如果想嚐試更多菜式,建議與朋友分享
玉米里肌起士可頌

牛角包包裹著生菜、番茄和火腿,最後淋上芝士、煙肉粒和粟米粒。隨碟附送粟米杯、沙津和沙津醬。軟綿綿的牛角包與其他餡料非常夾,非常容易咬開或切開,本以為濃郁的芝士會非常咸,但原來咸度剛剛好,反而把淡味的三文治帶來一份味道,整碟菜式很清新,但同樣份量對於女士亦很飽肚

鹽酥雞

鹽酥雞上菜時,台灣留學朋友即時讚鹽酥雞夠地道,因為她說有些台灣人吃鹽酥雞會配蒜頭,而該餐廳的鹽酥雞貼心地隨碟附送蒜頭及檸檬。鹽酥雞溫度屬熱,灑上鹽與胡椒,皮薄脆身可口,而且肉質嫩滑,不知不覺與朋友在談天說地期間吃光了,會食上引架!
Oreo沙冰

沙冰的冰與奶比例剛剛好,而且Oreo碎豐富,愈食一口也有濃烈的Oreo味,除了Oreo外,沙冰中還有朱古力粒,增添了沙冰的口感
—————
整體評語:
味道-非常滿意所點3碟食物和飲品的味道,所有食物富有層次感,而且溫度剛好,特別是冰淇淋鬆餅系列,個人應為鬆餅溫度不需要太熱,溫度剛好能使冰淇淋溶化而不燙口,而咖啡弄就做到這一點
服務-由於咖啡弄長時間人流高企,服務員也忙個不停,所以他們都收起笑容,快速努力地工作,雖然在人流多時難以顯出親切的態度,但上菜速度是頗快的
衛生-所有餐具和用具都非常乾爽企理,沒有殘留物或污垢
環境-雖然咖啡弄所售買的是cafe食品,但由於人流眾多,始終都較嘈吵,但座位與座位之間尚算有空間,枱亦有足夠空間擺放餐碟,因為一般餐碟也較大
抵食-抵食指數頗高,據台灣留學朋友稱其價錢與台灣 cafe無異,像是沒有因鋪租等成本問題大幅加價,而且碟碟份量頗大,正常食量的女生自己一碟已經很飽肚
2018-05-18
45 分鐘 (堂食)
Oreo沙冰
2018-06-02 168 瀏覽
幾年前已經想食的一間上年已經食過台灣的沒想過原來同台灣一樣的鹽酥雞味道好夠,也不會很甜/很鹹黎到緊係要食佢既窩夫味道同台灣差唔多水果茶就無咩特別蜜桃紅茶麻麻地感覺茶有茶味但無蜜桃味見佢有個限量嘅拿破崙就試下但不是預期想像的
幾年前已經想食的一間

上年已經食過台灣的

沒想過原來同台灣一樣的

鹽酥雞味道好夠,也不會很甜/很鹹

黎到緊係要食佢既窩夫

味道同台灣差唔多

水果茶就無咩特別

蜜桃紅茶麻麻地

感覺茶有茶味但無蜜桃味

見佢有個限量嘅拿破崙就試下

但不是預期想像的

2018-05-28
5 分鐘 (堂食)
2018-05-27 185 瀏覽
正值tea time時份肚子也不太餓,行過咖啡弄就捉左男朋友上去陪我食。當年排隊排到出名的咖啡弄,今日亦見有人龍,只有十位人客等待不及當年勇。等候時間短,大概15分鐘已經被安排入座。我地坐係全場最入的角落位,背向一幅由數十盆植物砌成的綠色牆,自己一角靜靜地很美好。其實我好欣賞呢個設計,不過可能因為始終係真植物,燈光照射下見到有零散的蜘蛛網....希望店方留意一下。鮮果冰淇淋窩夫 $58窩夫貴為它們的招牌食品,這個份量還不到六十元是超值了。四件原味窩夫配一球雪糕和新鮮生果,兩至四人分享最適合。最喜歡那小瓶芒果濃汁,自然不造作。窩夫厚身密度高,即叫即整所以脆口。不過窩夫配蘋果有點怪,可以空口吃掉。燻雞吐司Pizza $54男友肚餓想食咖啡牛腩飯,當日2點已經沽清,所以轉左叫pizza。價位有點高,pizza只有一件,沙律也只是正常水準。Pizza係用千島醬混合雞肉同芝士焗,另有即磨黑椒灑上面。雖然份量不足以飽肚,不過男友很欣賞。泡沫咖啡 $54叫得做咖啡弄就要試返杯手工熱咖啡。咖啡加埋一要近$60一杯,還好味道不錯。附送的曲奇似是自家製作,牛油味香濃鬆脆,仲有不少苺果乾。這兩塊曲奇都值$1

鮮果冰淇淋窩夫 $58

燻雞吐司Pizza $54

男友很欣賞。

泡沫咖啡 $54

叫得做咖啡弄就要試返杯手工熱咖啡。咖啡加埋一要近$60一杯,還好味道不錯。附送的曲奇似是自家製作,牛油味香濃鬆脆,仲有不少苺果乾。這兩塊曲奇都值$15既。

採用的咖啡豆不酸不澀,即使有不少奶泡,對我來說咖啡味都好夠濃。

宇治抹茶牛奶沙冰 $44

旺區餐廳設最低消費合理不過,咖啡弄的最低消費不是以價錢計算,而是最少一人一杯飲品。沒仔細留意餐牌,可沒料到食品不算入內,所以點了此沙冰。

沙冰有日式抹茶雪糕味,抹茶唔會苦而且甜度不高。但係沙冰有碎冰粒,未打到好像smoothies的質感。每一口要咬碎冰粒口有點累,飲到最後亦開始淡味。

總括咖啡好但價位有點高,鹹點有特色是不錯的選擇。至於窩夫個人認為一般,蛋味欠奉不是我所喜歡的結實感。賣單$230,作為tea來說是有點奢侈啦~

15 分鐘 (堂食)
  • 現烤燻雞吐司披薩
2018-05-27 135 瀏覽
久仰大名多時,人家說要排很長很長的隊,所以一直都沒有光顧,今天在尖沙咀逛街到差不多八時多,就踫一碰運氣去咖啡弄,很幸運不用等位,終於有機會一嘗味道😍店內裝修很有心思,首先我很喜歡「咖啡弄」這個招牌,他們沒有選用在電腦裏面硬繃繃的字體,另外,店內的牆身除了在視覺上的一片植物牆身外,我特別喜歡用「真」的黑炭砌成柱上的牆,真的很有驚喜。另一個驚喜是餐牌上的食物選擇也頗多,所有的食物、飲品也很好吃哦!下次一定再幫襯😊
下次一定再幫襯😊
2018-05-26
  • 墨爾本龍蝦堡
2018-05-26 170 瀏覽
一直都有留意呢間餐廳,仲記得幾年前,呢間餐廳一直排長龍,𠲖家去食就冇咁多人,我哋排咗大概15分鐘就有得入。我同好姊妹去食下午茶,係為咗鬆餅而嚟我哋叫咗一個甜食鬆餅同埋特色飲品,過咗個休閑下午草莓鬆餅,推薦指數:4/5鬆餅最緊要係熱辣辣,外面脆,內裏鬆軟,餐廳整得唔錯,鬆餅的確好食,我覺得配埋雪糕同士多啤梨醬食,令到鬆餅味道冇甘dry,好食!(但價錢有點貴哈)我哋仲叫咗水果茶同埋咖啡凍飲,我幾鍾意果茶,清清地,又有果香,飲完好relax!聽講台灣總店有更多嘢食,一定要去台灣試試

我哋叫咗一個甜食鬆餅同埋特色飲品,過咗個休閑下午

草莓鬆餅,推薦指數:4/5

聽講台灣總店有更多嘢食,一定要去台灣試試
2018-05-25 167 瀏覽
酷熱天氣警告下的佛誕下午,同友人去咗一直都無去過的咖啡弄。去到樓下見唔到有人排隊,以為終於過咗個熱潮,點知上到去鋪頭仍然好多人排隊,前面大概排咗六組人左右。等咗大概半個鐘多啲終於可以坐低食飯。因為大家都未食飯,所以大家都係一致叫咗咖哩鳳尾蝦飯,同各叫杯嘢飲。等咗陣就有飯食,份量唔算少,咖哩香味十足。對唔係好食得辣嘅我哋都同樣覺得辣度剛好,而且鳳尾蝦大大隻,仲有5隻咁多呢!實在驚喜!我的係凍維也納咖啡,友人的係凍果茶。兩杯都不過不失,但我杯維也納咖啡滿滿的鮮忌廉實在好吸睛呢!下次要試吓佢啲甜品呢!

冰凍果茶
冰維也納咖啡
咖啡鳳尾蝦飯
2018-05-22
咖啡鳳尾蝦飯
2018-05-23 146 瀏覽
襯放假去歎個下午茶,再一次去咖啡弄。排左一陣隊就有枱,真係好好彩。叫左一客Club Sandwiches,跟埋Egg mayonnaise & Nachos,真係都幾好食仲叫左一客Chocolate Waffles,可能因為飽得濟,個Waffles擺到凍哂都食唔哂,而且加油朱古力有漏,最後都係放棄食唔哂