2018-03-24 178 瀏覽
約了友人去尖咀文化中心睇performance,緊係食個Tea先然後去睇show啦。兩個女孩子最好就係食甜點😂😋 咖啡弄開左咁耐都無去食過,因為初初開要排半小時以上才有位,所以一直都只係去台北時先食。友人話而家已經大不如前,熱潮已過,所以我地walk in 都係不用等就有位。友人叫左一個水果冰茶加Club Sandwich🥪,我叫左一個珍珠奶茶加鮮果🍨冰淇淋窩夫。食物質素正常,份量大,我倆都食剩少少,友人十分滿意冰茶,我杯珍珠奶茶都頗有台灣風味。唔洗排隊係very good👍🏻
2018-03-18
2018-03-21 180 瀏覽
位於漢口道的咖啡弄不太起眼,但是位置很方便。當天中午打算電話預座,可惜已Full house 只可以walk-in。當天大約8時到達,門口有大約4至5人在等入座。大約等了5分鐘便能入座,等候時間不長,這也大概是因爲他們在九點會last order 的原因。店內環境舒適,佈置、設計也別出心裁,很chill。跟我朋友2人點了兩份三文治,以及一份甜品。主菜份量不俗,價錢相宜,食物味道不錯。晚餐最低消費每人一杯飲料,飲料很有特式,但價錢略貴。Staff 態度不錯,效率亦很快。但應該只會去一次,試過便可
2018-03-19 254 瀏覽
先來個食後感:名過於實不是說他難吃,而是不至於要排隊和推薦的程度而已。素來都聽過咖啡弄的大名,很多身邊的人都會慕名而來,更聽過要排隊兩小時才能入座的消息呢今天和姐姐經過尖沙咀,過了午餐時段沒什麼人,便進去吃吃看首先飲料來了,姐的是焦糖咖啡姐姐是一去cafe一定要點咖啡的人她說:沒太多的咖啡香,而且有點苦,有點失望我的是水蜜桃冰茶上來的水果不止水蜜桃呢~還有青蘋果,橙和藍莓,冰茶有點果香,但略甜了一點餐牌推薦這龍蝦堡吃過日本的龍蝦堡的人都會不其然與他相比吧這個⋯的確普通醬汁裡還有生的洋蔥辣辣的,令他扣分呢包不熱的,醬是冷的我理解如果包是熱的不是會更好嗎(明明底部是焦的)配菜還有烤薯仔和沙律窩夫很大份呢,有主食的話一定要兩人分一份同一份士多啤梨竟然是兩種味道上面的配士吉士醬(看下以為是雪糕),士多啤梨是藥水甜味,怪怪的下面的是配士多啤梨雪糕,雪糕有些果肉,但是奶味挺重的,不夠清新。士多啤梨是酸的⋯很扣分窩夫口感正常,但不香
先來個食後感:名過於實
不是說他難吃,而是不至於要排隊和推薦的程度而已。

今天和姐姐經過尖沙咀,過了午餐時段沒什麼人,便進去吃吃看

首先飲料來了,姐的是焦糖咖啡
姐姐是一去cafe一定要點咖啡的人
她說:沒太多的咖啡香,而且有點苦,有點失望

我的是水蜜桃冰茶

餐牌推薦這龍蝦堡
吃過日本的龍蝦堡的人都會不其然與他相比吧
這個⋯的確普通
醬汁裡還有生的洋蔥辣辣的,令他扣分呢

包不熱的,醬是冷的我理解
如果包是熱的不是會更好嗎(明明底部是焦的)
配菜還有烤薯仔和沙律

窩夫很大份呢,有主食的話一定要兩人分一份

同一份士多啤梨竟然是兩種味道

窩夫口感正常,但不香
下午茶
2018-03-12 442 瀏覽
有去過‪台灣食過咖啡弄‬既朋友, 都一定會對佢地既環境服務同埋美食念念不忘。‪香港開咖啡弄‬都開左一段時間, 開頭排隊排到癲左, 小女都唔例外, 有去潮聖過, 銅鑼灣高峰期排過2次, 每次都差唔多兩粒鐘, 熱潮過後, 小女都識揀時間啦, 平日6點前去到, 唔使等即刻有位。 芥末培根起司三文治 $58呢個三文治根本就是減肥人士的大敵,不過煙肉(培根)煎得脆脆、加埋鬆軟既方包、香濃的芝士,每啖咬落下去都好吃到想死,邊個仲會記得減肥係嘜水? 仲有我最好中意佢既SIDE DISH: 千島醬薯蓉!!! 必食, 幾飽都食晒!! 玉米里肌起司可頌 $62超大個可頌!!! 芝士(起司)半溶,芝士味很重,不過唔會太膩,里肌肉是豬肉,係豬既脊椎旁D肉 肉的油脂較少,番茄超新鮮,每種餡料都係香口野,再加上外脆內鬆軟的可頌(牛角包),呢個係我3次拜訪都會叫既其中一個包!!!! 茉香蜜桃冰茶 $44鮮艷的冰茶有種好消暑的氣息,佢唔只係綠茶咁普通,餐廳好有心思,綠茶入面仲有好多水果,有青蘋果, 水蜜桃, 藍莓, 橙, 車厘子,唔會太甜, 唔會太多冰。好清新既感覺。 美式摩卡咖啡 $46上面有牛奶泡沫,不過呢啲井字

芥末培根起司三文治
芥末培根起司三文治 $58

玉米里肌起司可頌
玉米里肌起司可頌 $62

茉香蜜桃冰茶
茉香蜜桃冰茶 $44

美式摩卡咖啡
美式摩卡咖啡 $46
上面有牛奶泡沫,不過呢啲井字形朱古力應該稱唔上係拉花, 有D HEA既裝飾,咖啡冇咩特別,最特別係旁邊既兩片曲奇,牛油味好重。
芥末培根起司三文治
玉米里肌起司可頌
2018-03-06 291 瀏覽
性價比好高的鬆餅和蝦堡,同男朋友行街食到累累到又想搵個地方坐下.就入左咖啡弄叫左草莓冰淇淋鬆餅和墨爾本龍蝦堡,先講個草莓冰淇淋鬆餅,真係好正,唔會太甜而且鬆餅又好有蛋香味,而墨爾本龍蝦堡令我回想起英國的burger and lobster!真係好足料呀!
2018-03-05 303 瀏覽
和朋友茶聚。。叫了冰滴咖啡。。味道徧谈加奶加少少糖水。。滑D易入口D友人叫了latte...有曲奇餅及棒棒糖。。賣相ok薑茶用原片薑。。夠薑味正菠蘿沙冰。。正一定要試芝麻雪糕 鬆餅, 鬆餅較硬。。雪糕好味值得一讚係雖然要排隊,但整體時間,安排好好而服務亦算貼心。。周時主動來添清水。而目測亦有好多女士飲生果茶(凍,熱)都有另外佢在入座時亦有禮貌提示用餐時間為1.5小時,每人最低消費為一杯飲品。但目測未見有趕客情况。
和朋友茶聚。。
叫了冰滴咖啡。。味道徧谈
加奶加少少糖水。。滑D易入口D
友人叫了latte...
有曲奇餅及棒棒糖。。賣相ok
薑茶用原片薑。。夠薑味正
菠蘿沙冰。。正一定要試
芝麻雪糕 鬆餅, 鬆餅較硬。。雪糕好味
值得一讚係雖然要排隊,但整體時間,安排好好
而服務亦算貼心。。周時主動來添清水。
而目測亦有好多女士飲生果茶(凍,熱)都有
鬆餅
冰滴咖啡
冰滴咖啡
2018-03-01 245 瀏覽
之前初初係銅鑼灣個陣都成日去食,有去過就知佢既威力 因為真係好多人排隊同朋友5點幾出去tst我提意去食個tea,就帶左佢去食哩間好早未到晚餐時間 我地等一張枱就入得叫左總匯三文治 先唔講味道 其實佢份量真係算大, 其次佢個雞真係好食 肉滑汁甜 好配合呀 令到每一啖都好滿足 而且中間有啲3角薯片(餅) 可以咬下 同埋佢地有個沙律係到可以食下份量真係唔錯之後到烤雞pizza, 都係有個沙律咬下唔錯 雞個方面其實哩個都唔錯 但係如果有食總匯3文治既話 個人比較鐘意總匯果個雞味 不過因為哩個有埋烤焗左既蕃茄做底 所以食落去都唔同特色 我唔鐘意食蕃茄都覺得哩個蕃茄底整得唔錯野飲方面我叫左朱古力奶, 佢係將牛做左冰條 令到你可以一邊品嘗朱古力奶既同時又唔怕冰溶左會溝淡奶香味 而且佢配左2塊朱古力都好好味

同朋友5點幾出去tst我提意去食個tea,就帶左佢去食哩間
好早未到晚餐時間 我地等一張枱就入得

2018-02-24 248 瀏覽
之前一直好多人排隊冇去食今日終於去一去叫左個士多啤梨鬆餅好好食真心推介呀鬆餅硬度適中 再配合個士多啤梨醬同黃色的cream口感特別喜歡2個人share剛剛好 女仔推介
之前一直好多人排隊冇去食

口感特別喜歡
2個人share剛剛好 女仔
推介
2018-02-21
5 分鐘 (堂食)
  • 草莓冰淇淋鬆餅
食到飽飽後,同朋友出去飲嘢,食下小食,最後還是去了咖啡弄。其實咖啡弄我去過好多次,台灣餐廳,有好多款式格子餅,台灣小食,台式飲品。今次我叫左個水果蜜糖姜茶!唉呀!!!!不錯哦!還點左一份炸蘑菇小食,我朋友話食炸蘑菇又點少得beer呢!所以點左支台灣啤酒!呢度又係一個聊天的好地方,經常都會同朋友一齊黎食甜品,傾計,亦都可以當消磨時間哦!因為價錢唔貴,但千奇唔好繁忙時段和假期啊!我之前試過排兩個鐘先有得入去。
食到飽飽後,同朋友出去飲嘢,食下小食,最後還是去了咖啡弄。
今次我叫左個水果蜜糖姜茶!唉呀!!!!
2018-02-12
5 分鐘 (堂食)
$70 (宵夜)
  • 椒鹽蘑菇
2018-02-14 224 瀏覽
收工去食,本身唔係好肚餓,但係呢間鋪全部都係甜品多一係就包,最後揀咗個甜品,但係都好大份,你便啲員工大部份都係好casual,好似台式嗰啲,嘢食唔算好好味,如果要食正餐,可能就唔會揀呢度,但係如果幾個人傾計食少少甜品,呢度坐得幾舒服
2018-02-13 241 瀏覽
難得平日放假,行街行到咁上下!去懷念一番,同老婆去懷愐下第一次約會既餐廳!最低消費兩杯野飲叫左熱水果茶同冰焦朵奇瑪咁多年都重係好好味!不過唔知係咪平時飲慣冰水果,熱既略帶酸!跟住叫左士多啤梨waffle 同埋芥茉培根三文治!個甜品依然好味!熱辣辣!蛋味好香🤪🤪🤪一黎到就食得好開心!隔左無耐三文治都黎啦!食左佢個蛋沙津一半,跟住老婆一拎個三文治咬左一啖!同我講凍既😭😭😭😭(佢個樣同emoji 個樣一樣既)我一摸,個三文治淋左,連暖既感覺都無,真係凍冰冰!就叫左侍應過黎!老婆話可唔可以換過碟或者加番熱!佢過黎再睇完,再測試一下!即刻話換個碟比我地!再出黎,樣樣都熱辣辣新鮮到不得了!呢樣野值得一讚既!服務依然良好!希望下次再黎服務依然可以咁好!每次黎都開開心心,舒服食一餐,傾計傾一餐😜

最低消費兩杯野飲
叫左熱水果茶同冰焦朵奇瑪

跟住叫左士多啤梨waffle 同埋芥茉培根三文治!
甜品依然好味!熱辣辣!蛋味好香🤪🤪🤪一黎到就食得好開心!

2018-02-05 236 瀏覽
咖啡弄現在不用排隊,叫了一個咖喱牛腩飯,都幾辣,咖喱汁味道不錯,但牛腩就比較難咀嚼,我朋友叫了一個三文治,非常普通。不過,由於現在不用排隊,如果係食飯消磨時間,同朋友吹下水,都值得去的,我叫了杯摩卡,賣相不錯,味道濃郁
2018-02-03 231 瀏覽
一班朋友聚會相信有不少人都會選擇咖啡弄,因為環境不錯之餘,亦可暢所欲言。咖啡弄的食物很適合與朋友們share,我十分喜歡咖啡弄的三文治,很鬆軟,配搭不同的料而不不同的口感,所以三文治已經是我與幾位朋友之間的必選菜色之一

2018-02-01 165 瀏覽
看來台灣的咖啡店都係係台灣先好幫襯下。整體感覺:性價比偏低,食物同價錢不成正比叫得咖啡弄,咖啡應該好好喝?nonononono,焦糖咖啡得上面幾粒焦糖係有味,咖啡又酸又唔滑,完全飲唔到有奶味牛角包好食既,火腿芝士都大過塊包,亦都係唔夠飽既,份量係對唔住個價格既甜品好少少,焦糖味都係唔夠,鹽味就可以再多d,如果係想填肚的話食甜品窩夫仲飽肚過包同pizza店員有少少唔夠醒,同佢講左2次比漏左飲管,佢好堅持咁比左隻匙羹我
看來台灣的咖啡店都係係台灣先好幫襯下。

整體感覺:性價比偏低,食物同價錢不成正比

2018-01-31 200 瀏覽
去台灣我從未去過咖啡弄,第一次去都係香港分店,又估唔到唔錯,不過只限尖沙咀分店,銅鑼灣果間冇咁好坐之餘食物都爭d食過鹽酥雞係唔熱同水果茶好淡早幾日心血來潮想飲水果茶睇下書,就行左去尖沙咀咖啡弄啦。點知唔記得星期日,5點前去到都有條人龍唔理啦一位應該好快架啫。10分鐘左右就入座啦,搭枱坐張8人大枱。例牌冰水果茶係我至愛,唔會有一味飲橙汁嘅死甜,更加唔會有果汁先生果種化學甜味,即係飲完會有少少涸喉果種我真係好好奇邊個研發出水果茶呢樣野,而咖啡弄嘅水果茶,果汁同茶嘅比例仲要剛剛好一路飲又有得食壺入便新鮮水果,至鍾意係底部果片糖漬菠蘿唔知熱飲又會點呢?不過熱果汁好似有d怪怪的鹽酥雞仍然唔錯,伴九層塔同生蒜食真係一流雖然每次食我都好驚自己會好似唔x係呀隻樹熊咁下次要飲冰滴咖啡!
食過鹽酥雞係唔熱同水果茶好淡

冰水果茶

一路飲又有得食壺入便新鮮水果,至鍾意係底部果片糖漬菠蘿

唔知熱飲又會點呢?不過熱果汁好似有d怪怪的

鹽酥雞
鹽酥雞仍然唔錯,伴九層塔同生蒜食真係一流
雖然每次食我都好驚自己會好似唔x係呀隻樹熊咁

下次要飲冰滴咖啡!
2018-01-29
10 分鐘 (堂食)
冰水果茶
鹽酥雞