2013-04-24 456 瀏覽
呢晚同3個朋友一齊去咪走雞食晚飯成日搭車經過呢間野門口都見到有好多人等位特別係星期六日,次次去到見到好多人都冇等到呢日諗住閒日應該有位,於是就來試下雖然係閒日,但7點度來到已經有人等位,果然係好旺場!等左一陣入座,呢度大部分都係卡位,而且有電視睇,環境唔錯因為其中一位朋友食素關係,是晚叫左比較多菜類既小菜餐牌見到好多小菜選擇,仲有"有營菜式",岩哂追求健康既朋友,而且全部加$12都配飯同湯,價錢算合理我地叫左幾個有營菜式試下,"西蘭花炒斑球"斑球都幾多舊,而且好雪白好滑!蒜茸味又夠,好味"滑蛋蝦仁扒西蘭花"蝦夠大隻爽口,加埋D滑蛋汁,令到人不自覺食多左好多西蘭花!"竹笙素菜盤"見好多人叫,個盤又大大個,叫左來試下。呢個用魚湯去浸一大堆菜,仲有d腐竹,菇,雲耳,竹笙,岩哂吃素朋友口味魚湯好飲,奶白色,有鮮甜味!"羅漢齋煲"用南乳炆齋菜,仲有d粉絲,雖然冇肉,但係d汁都好送到飯"重慶辣雞煲"食左咁多菜,點都要叫返d肉食下既依排最興既雞煲!本身想試招牌咪走雞,但見人食雞煲真係好香,所以試下。雞煲有大中小辣揀,我地叫左中辣,辣味同香味都好夠!!而且雞仲好滑,呢間野果然係食雞出名雞煲比起出面d雞
呢晚同3個朋友一齊去咪走雞食晚飯
成日搭車經過呢間野門口都見到有好多人等位
特別係星期六日,次次去到見到好多人都冇等到
呢日諗住閒日應該有位,於是就來試下

雖然係閒日,但7點度來到已經有人等位,
果然係好旺場!
等左一陣入座,呢度大部分都係卡位,
而且有電視睇,環境唔錯

因為其中一位朋友食素關係,
是晚叫左比較多菜類既小菜
餐牌見到好多小菜選擇,
仲有"有營菜式",岩哂追求健康既朋友,
而且全部加$12都配飯同湯,價錢算合理

我地叫左幾個有營菜式試下,

"西蘭花炒斑球"
斑球都幾多舊,而且好雪白好滑!
蒜茸味又夠,好味

"滑蛋蝦仁扒西蘭花"
蝦夠大隻爽口,加埋D滑蛋汁,
令到人不自覺食多左好多西蘭花!

"竹笙素菜盤"
見好多人叫,個盤又大大個,叫左來試下。
呢個用魚湯去浸一大堆菜,
仲有d腐竹,菇,雲耳,竹笙,
岩哂吃素朋友口味

魚湯好飲,奶白色,有鮮甜味!

"羅漢齋煲"
用南乳炆齋菜,
仲有d粉絲,
雖然冇肉,但係d汁都好送到飯

"重慶辣雞煲"
食左咁多菜,點都要叫返d肉食下既

依排最興既雞煲!
本身想試招牌咪走雞,
但見人食雞煲真係好香,所以試下。
雞煲有大中小辣揀,我地叫左中辣,
辣味同香味都好夠!!
而且雞仲好滑,呢間野果然係食雞出名

雞煲比起出面d雞煲專門店有過之而無不及!
原來食完仲可以打邊爐,
不過食完已經好飽好飽....
唯有下次再試!

呢度d小菜真係唔錯!
見周圍d人食燒腩仔好似都唔錯,
下次會再來試下燒味

• 重慶辣雞煲
2013-04-10 327 瀏覽
由大埔出發的上班天,時間找得對了,又有機會食完飯先去搭車。大埔中心巴士站的周邊已經探索過,現在就把目標轉移至昌運同翠屏,繼續周圍試早餐。名字可愛的餐廳,也是一個我喜歡探索及報導的類型,咪走雞這一個名字,實在太可愛了,而且近巴士站,值得我來試一試。這是一家以賣燒臘為主的茶餐廳,所以早餐的一碗麵,也就以叉燒為配搭,叉燒公仔麵,而我要說好的就是這兒的叉燒。這兒早餐用的,雖然一看就知不是新鮮的叉燒,但肉身夠好,夠腍,隔了一夜也富有味道,加上不單調而有味的湯底,這一個麵的確是好。 帶甜味的多士,是以甜麵包製作的,不過作為早餐,大多香港人都比較喜歡白麵包 Plain 一點會好些。火腿煎蛋及奶茶,就是一般茶餐廳的水準。 叉燒麵不錯,食早餐,這一家是不是咪走雞,燒味類就應該不要走雞罷。

$28 (早餐)
2012-11-19 298 瀏覽
十一月十七日(星期六)是晚繼續做孝順女角色,乖乖留在家中晚上當然不想剛下班的媽媽粗勞在家做飯,出外吃!星期六晚的大埔,四周食肆也是熱鬧非常,要找個位一點也不容易本打算到附近的迎囍,可是當晚原來有新人擺喜酒,座位比一般少得多又想過到家傳沪繞,原來枱亦已訂滿了,媽媽提議到咪走雞碰碰運氣爸爸未收工,早點過去等位出乎意料之外,七時左右還未滿座先點食物,等他來到就可立刻起筷短短幾年間,此店址已轉手多次由昔日的花貓,到早陣子的姑媽到今日的咪走雞,我們也有捧過場坦白說,每次接手的班子都甚有質素,不過,還是以咪走雞最好,怪不得能吸納一定數量的熟客店舖與將軍澳的畔溪屬於姐妹店,不過未曾吃過該店,因為甚少踏足該區店舖有燒味,海鮮等各式各樣小菜供應,選擇多,價錢也是大約五六十元,十分相宜近日開始天氣轉涼,店方亦有推出羊腩煲等時令食物,更有近排流行的雞煲點小菜的,加十二元有例湯和白飯,如不要湯例,亦可點飲品咪走雞(半隻)店方招牌菜式,底部盛滿充滿鹹香的濃湯底雞肉嫰滑且帶點雞香味,媽媽最愛用這湯底撈飯弟弟最愛這碟賽螃蟹,每次也嚷著要吃炒過的蛋白加上蛋黃汁,蛋味香濃還有蕃茄仔及西蘭花作配料,挺健康的一道菜式正當媽
十一月十七日(星期六)

是晚繼續做孝順女角色,乖乖留在家中
晚上當然不想剛下班的媽媽粗勞在家做飯,出外吃!

星期六晚的大埔,四周食肆也是熱鬧非常,要找個位一點也不容易

爸爸未收工,早點過去等位
出乎意料之外,七時左右還未滿座
先點食物,等他來到就可立刻起筷

短短幾年間,此店址已轉手多次
由昔日的花貓,到早陣子的姑媽到今日的咪走雞,我們也有捧過場

菜式選擇多
更有不少煲仔菜選擇
點小菜的,加十二元有例湯和白飯,如不要湯例,亦可點飲品
咪走雞新出辣味咪走雞
招牌菜-咪走雞
咪走雞(半隻)
店方招牌菜式,底部盛滿充滿鹹香的濃湯底
雞肉嫰滑且帶點雞香味,媽媽最愛用這湯底撈飯
健康味美的賽螃蟹
弟弟最愛這碟賽螃蟹,每次也嚷著要吃
炒過的蛋白加上蛋黃汁,蛋味香濃
還有蕃茄仔及西蘭花作配料,挺健康的一道菜式
正當媽媽想點羊腩煲時,店員就推介班腩兩食
也好,倒不如先試試這個,待天氣更冷時才吃羊腩煲
炆班腩,未吃已聞到香味
以煲上的炆班腩,十分新鮮熱辣
配料還包括腐竹和菇等
班腩肉質尚算嫰滑,唯味道不夠鮮香
班腩炒菜芯較失色
班腩炒菜芯以蒜蓉來炒,十分惹味可口
可惜蒜蓉落得不太平均,且頗油膩
菜芯吃落不夠鮮嫩,班腩肉也有點嚡口
例湯十分稀,味道也偏淡
反而凍檸茶卻茶味香濃
質素不算很好,但勝在價錢實惠夠街坊!
下次再來試試羊腩煲

2012-11-17
15 分鐘 (堂食)
反而凍檸茶卻茶味香濃
健康味美的賽螃蟹
炆班腩,未吃已聞到香味
2012-08-21 204 瀏覽
2012-8-20的朝早 我的母親提議和親戚到昌運中心的咪走雞燒味至尊小廚吃早餐我又未吃過咪走雞燒味至尊小廚 ,所以無異議。我們三人到了咪走雞燒味至尊小廚裏不是有很多人 馬上有位了 它的早餐選擇不多我點了一客牛腩米粉和阿華田 不足三分鐘就上桌了牛腩米粉 但它味道偏淡 要落鹽調味!凍阿華田單!!!三人只吃八十二元扺!!

我又未吃過咪走雞燒味至尊小廚
,所以無異議。

我點了一客牛腩米粉和阿華田 不足三分鐘就上桌了
牛腩米粉 但它味道偏淡 要落鹽調味!
凍阿華田
單!!!三人只吃八十二元扺!!
2012-08-20
$27.5 (早餐)
(非會員)
2011-09-29 124 瀏覽
哈~3點幾就去個到食下午茶....雖然多人..但唔緊要..叫左一個超厚既西多士加一杯凍檸水!首先黎左杯野飲~一啖飲落去..ok唔會太甜同埋飲到真正凍檸水既感覺...野食方面~個包唔會好硬..食落去..ok正~同埋個度d西多唔會炸咁..唔太油~其實個度d侍應有d串..我唔多中意!
哈~3點幾就去個到食下午茶....
雖然多人..但唔緊要..

叫左一個超厚既西多士加一杯凍檸水!
首先黎左杯野飲~一啖飲落去..ok唔會太甜
同埋飲到真正凍檸水既感覺...

野食方面~個包唔會好硬..食落去..ok正~
同埋個度d西多唔會炸咁..唔太油~

其實個度d侍應有d串..我唔多中意!

2011-09-18
  • 超厚既西多士
2011-05-21 128 瀏覽
小時候試過暑假住過親戚大埔屋企, 又試過屋企裝修, 在大埔租屋住過短時間~ 那時常跟親戚或家人到"咪走雞"吃~ 不論早餐, 下午茶, 晚飯, 都有來吃過~終於俾我搵返佢~ 以前在大埔廣場, 鋪仔細細, 而家大到好似翠華果類茶餐廳咁大, 仲要卡位好舒服, 又多電視睇~味道冇乜特別~ 只是想來懷念下~好懷念以前晚飯來吃過的咪走雞, 吃過的炸豬扒, 希望有機會再來吃~
終於俾我搵返佢~
大了很多啊~~~ :O
好多下午茶餐揀啊~
紫菜墨丸片頭米線
味道冇乜特別~ 只是想來懷念下~

2011-05-18
大了很多啊~~~ :O
好多下午茶餐揀啊~
2011-01-18 100 瀏覽
此店之前轉了好幾次手, 又花貓, 又姑媽, 終於變了咪走雞後就穩定下來. 我們也來了好幾次. 整體是比較經濟, 但水準還算不俗. 是晚一行五人, 就來了晚餐. 來這裡, 要一早霸位, 晚一點的話就有排等.吃方面, 例牌一定要有魚頭, 當然要有菜, 再加點肉就好豐富.小菜加$10就能跟餐, 有白飯一碗, 再加飲品. 外父外母要的是例湯. 試了兩口, 真的是典型例湯, 有點師傅的痕跡.二妹, 文迪跟我要的就是凍檸茶. 還算大杯, 夠飲, 茶味就一般.魚湯海鮮浸娃娃菜 $48: 6分, 不知為何, 把魚腐浸娃娃菜叫成魚湯海鮮浸娃娃菜, 算吧, 唯有照吃. 這個的娃娃菜不太夠, 海鮮就立立雜雜, 乜都有點, 蝦的色澤不太新鮮, 魷魚也麻麻, 大家也不太欣賞. 係個魚湯底就幾清甜的.腰果山渣咕嚕肉 $43: 7分, 不知道為何要加上腰果, 跟咕嚕肉不太匹配. 加上山渣的咕嚕肉, 更加開胃, 也真的有不少肉, 不會變成生炒骨, 但嫌未夠鑊氣.啫啫炆鮮斑頭腩煲 $68, 外父來這裡必要吃的一味, 基本上也是他一個人去清掉, 我吃了小小頭腩, 幾好送酒的.沙爹金菇肥牛煲 $43: 6分, 相當大煲,

沙爹金菇肥牛煲 $43: 6分, 相當大煲, 是吃極都未吃完的一味. 個汁偏杰, 其實也不用那麼多汁, 吃到尾是鹹了點. 肥牛是幾靚的, 肉質還未算好嫩滑.
清炒西蘭花 $40: 7分, 是晚的西蘭花幾靚, 也炒得不太油.
大家的戰鬥力一般, 去到尾要靠我去清掉剩下來的菜色, 下次都係叫少一點好了.
2010-06-01 71 瀏覽
上星期六,我和老公一家到咪走雞吃姑仔的生日飯...一直以來,這所餐廳味道一流,價格相宜,的確很值得推薦﹗但上星期六的經驗,讓我們一家都非常非常的反感﹗﹗﹗﹗﹗一開始老公搵定位,坐左一陣就已經俾個伙計話, “你D人到齊未呀?我地D枱好緊嫁,每張枱限坐個半鐘﹗” 什麼?我地完全未聽過喎﹗你門口都無寫明,入座時亦無講oY﹗到D餸黎晒,味道的確好好﹗尤其係「咪走雞」,的確係必食﹗其他如魚湯十二菜等都非常好食….. 但未食完已經又有伙計走埋黎…. “唔好意思﹗咪走雞唔夠盤用… 要收起一個先…說罷把我們兩盤雞變一盤﹗”再黎,迫我地埋單…. “出面好多人等緊呀﹗呢位先生頭先自己坐呢張枱坐左好耐啦…我地限個半鐘嫁咋….”好好的一餐生日飯,慘過平日番工趕食LUNCH! 建議各位飯友,要食快飯,呢間的確一流﹗但要有慶祝活動,想同朋友家人好好地食餐飯﹑傾o下計,真係要三思﹗﹗﹗真的要借華哥的一句 「今時今日,咁o既服務態度係未夠嫁﹗﹗﹗」
上星期六,我和老公一家到咪走雞吃姑仔的生日飯...
一直以來,這所餐廳味道一流,價格相宜,的確很值得推薦﹗

但上星期六的經驗,讓我們一家都非常非常的反感﹗﹗﹗﹗﹗

到D餸黎晒,味道的確好好﹗尤其係「咪走雞」

好好的一餐生日飯,慘過平日番工趕食LUNCH!
建議各位飯友,要食快飯,呢間的確一流﹗

真的要借華哥的一句 「今時今日,咁o既服務態度係未夠嫁﹗﹗﹗」:huffy:
2010-05-22
慶祝紀念
生日
2010-05-13 76 瀏覽
2月9日 農曆新年前夕同好多香港家庭一樣, 因要各自搵食, 好難於年三十晚一齊出現, 所以要特別"擇個吉日"一齊提早食團年飯....經過之前老豆做的reseach, 最後揀咗咪走雞, 貪佢平又抵食, 因平時有食佢d燒味同小菜, 所以都好放心覺得佢味道應該有保證成套除咗盆內食物外, 仲有2支汁俾客人食到中途唔夠湯時加, 仲有枝竹, 娃娃菜, 金菇等另上俾客食到中途加入, 連埋一個小湯殼, 呢個價錢黎講都算幾齊備, 當然唔可以同d過千蚊, 成set有餐具, 溫度計果d都俾埋你黎比啦最面頭嘅燒味唔錯, 始終自家做燒味質數唔會差得去邊, 鯪魚球都好味, 樣樣食物都好入味, 但個人口味覺得佢濃味咗d, 加咗半支汁後, 唔夠水我地都只係加沸水, 沖淡返d味, 如果中意食濃味嘅朋友, 可能會幾中意, 總括黎講, 好6百多價錢, 夠12位用嘅一餐, 其實都好超值, 而且味道都過得去, 可以試吓!

2月9日 農曆新年前夕

2010-01-25 79 瀏覽
宵夜時段黎食, 有o的稍為便宜既套餐, 留意宵夜o係每晚9:30開始!雖然到左宵夜時段, 但食物都有頗水準~招牌咪走雞, 好鮮嫩, 個汁可以用黎撈飯, 味道好濃! 唔錯丫! 如果叫米線/河粉, 可以加炸醬, 不過似乎太辣~ 好辣既人應該o岩食!叉燒飯, 叉燒好靚有光澤! 很好!!雲南米線都好好味! 兩個餸$26~所有餐都有野飲, 加$2有凍飲, 我就加$3要左杯特飲凍檸賓, 上既時候杯野差唔多滿瀉, 有好多片檸檬, 感覺一o的都冇呃秤, 比一般餐廳好! 食物質素冇得彈~ 最可惜既係服務方面! 落單果位大姐成日落錯單, 口述覆單果時又冇錯, 但係寫落單又寫錯囉! 明明講左兩次轉河粉, 到最後比錯米線, 咁都算啦! 仲要兇我地話我地冇講過!! 仲要漏單, 漏左個米線, 好彩有另一位阿姐幫我地跟返張單! 真係要唔該佢! 作為茶餐廳服務一般, 不過不失啦!

雖然到左宵夜時段, 但食物都有頗水準~
好辣既人應該o岩食!
叉燒飯, 叉燒好靚有光澤! 很好!!
雲南米線都好好味! 兩個餸$26~

咪走雞
叉燒飯
凍檸賓
2010-01-23
咪走雞
叉燒飯
凍檸賓
2010-01-19 33 瀏覽
有次同朋友去呢度食晚飯,入到去感覺好似入咗太x咁,連晚餐menu都抄到十足。我哋叫咗咪走雞米線同埋注目咖喱雞飯。咪走雞保持住水準,雞肉嫩滑~令人意外的是另咖喱雞飯,咖喱汁應該用咖喱粉加黃薑粉煮成,雞係冰鮮雞,雪到啲肉係霉,味道麻麻,價錢仲貴過大家x,都味道比大家x還要差下次都係叫番小菜穩陣啲~點知最可怕嘅唔係咖喱雞飯,而係杯熱檸水。我知道上一手係飯熱奶茶~ 佢個圓形嘅茶漬跡仍留喺杯邊 以上的食物質素同衛生程度,我會只可一,而不可再
我哋叫咗咪走雞米線同埋注目咖喱雞飯。
咪走雞保持住水準,雞肉嫩滑~

下次都係叫番小菜穩陣啲~
點知最可怕嘅唔係咖喱雞飯,而係杯熱檸水。

我知道上一手係飯熱奶茶~ 佢個圓形嘅茶漬跡仍留喺杯邊

以上的食物質素同衛生程度,我會只可一,而不可再
2010-01-16
2009-12-14 18 瀏覽
第3次和男友惠顧晚飯今次竟然要等位喎?仲要係平日喎證明佢愈黎愈好生意叫了2個小菜鮑汁琵琶豆腐好味夾大件應該有8-10件, 雖然好味, 但多到唔願食一班人叫就岩晒內面有d魚肉、豬肉, 炸得香, 加埋鮑汁冇咁熱氣魚香茄子煲他的最愛上次有白菜作底, 今次冇, 但同樣惹味好食所有小菜加$8, 有白飯+飲品推介例湯, 少味精, 用保溫碗上, 熱騰騰~正!呢度上菜快, 有大量卡位, 唔似d細細間茶記咁迫而且有幾部30寸大電視岩晒伴著電視汁食家常菜
第3次和男友惠顧晚飯
今次竟然要等位喎?

仲要係平日喎
證明佢愈黎愈好生意
叫了2個小菜

鮑汁琵琶豆腐
好味夾大件
應該有8-10件, 雖然好味, 但多到唔願食
一班人叫就岩晒
內面有d魚肉、豬肉, 炸得香, 加埋鮑汁冇咁熱氣

魚香茄子煲
他的最愛
上次有白菜作底, 今次冇, 但同樣惹味好食

所有小菜加$8, 有白飯+飲品
推介例湯, 少味精, 用保溫碗上, 熱騰騰~正!

呢度上菜快, 有大量卡位, 唔似d細細間茶記咁迫
而且有幾部30寸大電視
岩晒伴著電視汁食家常菜
2009-12-09
  • 例湯
  • 魚香茄子
起床已經是中午啦 肚子好餓快快洗完澡 就伙同小蘑公一起下樓覓食11點鐘 本想試試太興的早餐 到了門口已經赫然掛起了“午市”的餐牌小蘑公提議 不如去“咪走雞”吃炒菜手拉著手 曬著暖和的陽光 商量著吃什么好呢推開餐廳的玻璃門已經做了很多人慢悠悠地坐下來 發現早餐餐牌還沒有換下于是 興高采烈地點了“手打粗粒花生醬多士”花生醬是大愛 hoho大病初愈的小蘑公 點了“咪走雞米線”(雪菜湯底哦)結果。。。。粗心的餐廳大媽 不久便端上一碗白花花的米線。。忘記了放“雪菜”。。。忘記了“咪走雞”。。。忘記了拿上筷子。。。好味的食物 幫了大忙 讓人可以繼續開心的用餐最后 要大贊一下花生醬多士除了沒有如太興一般 貼心地切開四分 方便食用以外其他都很不錯哦是甜甜的口感很濃香 酥脆贊一個小蘑公說“咪走雞”很好吃米線也很韌不錯的午餐適合暖暖的天氣^^
起床已經是中午啦 肚子好餓

商量著吃什么好呢

推開餐廳的玻璃門
已經做了很多人
慢悠悠地坐下來 發現早餐餐牌還沒有換下

于是 興高采烈地點了“手打粗粒花生醬多士”
花生醬是大愛 hoho

大病初愈的小蘑公 點了“咪走雞米線”(雪菜湯底哦)
結果。。。。粗心的餐廳大媽 不久便端上一碗白花花的米線。。
忘記了放“雪菜”。。。
忘記了“咪走雞”。。。
忘記了拿上筷子。。。

好味的食物 幫了大忙

不錯的午餐
適合暖暖的天氣^^
2009-10-06
2009-09-15 17 瀏覽
放暑假,屋企又冇人煮飯,去咪走雞買個雙拼燒味飯食啦~要咗燒肉油雞飯,$35。返到屋企,一打開飯盒,真係「嘩」一聲。好大盒,好多雞好多燒肉好多飯,哈哈!味道都唔錯,雞夠滑入味,燒肉皮脆卜卜!有時食燒味飯都係想平D,咪走雞呢度一盒雙拼燒味飯要$35其實都算貴,不過咁大盒,都夠兩個人食嫁,所以除返開都抵嘅~
放暑假,屋企又冇人煮飯,去咪走雞買個雙拼燒味飯食啦~

要咗燒肉油雞飯,$35。

燒肉油雞飯
2009-08-20
燒肉油雞飯
2009-08-31 46 瀏覽
八月三十日(星期日)同老公回到大埔,他要試試相機!試完,已經覺得有點餓了!於是帶他吃咪走雞,老公說不出這店的名稱,只是說每次搭巴士會經過的!我想應該是這間吧!加上之前報紙有介紹過!見到有招牌咪走雞,當然必試其鎮店之寶呢!要了半隻!再加了馬拉盞炒通菜鮮魷,和黃金蝦!加了$8有餐,即是白飯加飲品招牌咪走雞,很有雞味!雞滑!加上汁是比較咸的!很match呢!馬拉盞炒通菜鮮魷,一般比較油!黃金蝦,很香,很開胃呢!有六隻,滿是咸蛋黃!而且炸得很脆!推介!吃到我們捧著肚子回家!滿足的一餐呢!!^^
八月三十日(星期日)

見到有招牌咪走雞,當然必試其鎮店之寶呢!
要了半隻!再加了馬拉盞炒通菜鮮魷,和黃金蝦!
加了$8有餐,即是白飯加飲品

馬拉盞炒通菜鮮魷,一般比較油!

吃到我們捧著肚子回家!滿足的一餐呢!!^^
招牌咪走雞