2020-08-04 87 瀏覽
我不嬲都好鍾意飲鹹嘅奶蓋,今日見到品臻有個海鹽奶蓋系列,即刻俾佢吸引到🥰,叫咗佢哋嘅推介-海鹽奶蓋擂茶拿鐵,奶蓋嘅texture好rich🤤,我會形容佢為疏乎厘雪糕🍦嘅感覺,我返到屋企攞匙羹🥄’不’嚟食㗎😆.店員話佢哋出名芋圓,我就叫咗碗🥡,配料全部都可以自選,我就揀咗古早味豆腐花、九份芋圓、珍珍、小薏仁,黑糖底,啱晒我呢個煙韌控🙃,超大碗,超足料,食晒成碗飽到爆,當晚餐食都得呀🐖

2020-07-23 653 瀏覽
在三十多度的氣溫下,友人與我從地鐵站走到朋友家,汗流浹背的我倆途經她家樓下的一間台式飲品鋪,想也沒想便進內歇一歇。以黑白色為主的色調的簡約設計感受輕盈,直覺售賣之飲品應該頗解飲,所以毫無猶豫地直接進內。飲品系列頗多共7款,包括手作奶茶、品茶、特調、鮮奶、果茶、乳酸、海鹽奶蓋及3Q氣泡飲系列。除飲品外,小食種類亦不缺有雞蛋仔、格仔餅、燒賣、芋圓、豆腐花及剉冰。能量也隨著汗水流走的我倆也漸覺肚餓,仿彿成了大家的役站作充機!友人的那杯芋頭鮮奶粉紫色與粉紅色的配搭少女不而,少甜後味道有如鮮奶一杯,芋頭味不太突出,但原來乾坤在於杯底部的一整個芋泥蓉, 連同芋泥溶一同喝下增添了芋頭味同時有口感,只略嫌過於甜,當喝到芋泥時突然一陣甜食侵襲。選擇了無糖的我仍對飲品感到滿意,剩下的就只有淡然的黑糖香甜,不時還嚐到絲絲薑絲,奶味香濃但茶味不足,令奶茶底不太突出。底料選擇了豆腐花,意想不到豆腐花溫度屬溫熱,在炎炎夏日品嚐也是一種挑戰,不過帶有豆味,而且嫩滑。高高的杯子還盛載著三分二的份量,果然頗足料。任選三款配料我選擇了仙草、芋圓及芋泥,三款都屬冷品,與豆腐花交替總溫度變回和暖,仙草爽滑不算甜,有淡然的仙草

招牌芋頭鮮奶

黑糖薑母奶茶

九份芋圓

任選三款配料我選擇了仙草、芋圓及芋泥,三款都屬冷品,與豆腐花交替總溫度變回和暖,仙草爽滑不算甜,有淡然的仙草獨有味道。芋泥與上述的芋頭鮮奶飲品內的芋泥屬同一款,所以有清幽芋頭味同時也覺太甜。芋圓煙韌尚算有彈性,有粉紫色芋頭味及橙色番薯味,兩者都有該淡淡自身味道,而且不算甜,整體甜品加上黑糖後甜度剛好,飽肚之餘又不甜膩。
台式鹽酥雞

鹽酥雞大約有8件,新鮮炸起熱㷫香脆,做到外脆內嫩,調味粉量不多所以不會太濃味,大小亦適中,剛好一口一件不會太大而防外咀嚼,所以不禁令我們一件接一件,不用三分鐘鹽酥雞已經在我們肚子裡。

店內只有兩名員工,所以整作而時,但15分鐘內飲品與食物也能全到齊。長途跋涉的我倆吃喝後體溫也沒有顯住下降,可能開放式設計令冷氣不足,加上只有一張立食靠牆小枱子,所以定必帶回朋友家慢慢享用!
2020-07-11
黑糖薑母奶茶
  • 招牌芋頭鮮奶
2020-07-16 69 瀏覽
品臻@大角咀大角咀美食多不過多數都舊區果面而新區的奧海城貴野多不過今日行過富榮花園竟然發現到好野小食加茶飲店🔅芒果3Q氣泡飲熱辣辣的天氣最好飲杯有汽飲品芒果味好refresh見佢係用泰國梳打水 落重本👍🏻加埋吾同味的椰果 有咬口一個一個氣泡 望落都好治癒🔅九份芋圓豆花芋圓煙韌豆腐花好滑🤤芋頭香甜仙草好味🔅鹽酥花枝丸最愛吃花枝丸好香口 鹽酥香最愛吃鹽酥系列產品小食加甜品 一流😋味道:7/10💰消費:$30
品臻@大角咀

😋味道:7/10
💰消費:$30

2020-07-08
2020-07-05 63 瀏覽
今日約咗去朋友屋企玩上去之前喺附近買下啲小食台式鹽酥雞(大) 椒鹽味 $30鹽酥雞的叫即整熱辣辣粉漿唔會好厚啱啱好外皮炸得好香脆椒鹽味好重 雞塊厚度適中可以一啖一件黑糖剉冰 ( 九份芋圓 小芋圓 薏仁 蘆薈) $30剉冰份量好足 黑糖醬都好夠味撈勻完之後每一啖都有多款唔同嘅材料碎冰配埋黑糖味口感好豐富夏天食碗凍冰冰嘅芋圓挫冰好正而且價錢唔貴好抵食招牌芋頭鮮奶 $29芋圓鮮奶漸變紫色見到都覺得好靚用咗明治鮮奶又甜又香滑底部嘅芋泥都好多會咬到啲芋頭粒粒海鹽奶蓋炭燒烏龍茶 $24奶蓋鹹鹹地 但唔會好濃味炭燒烏龍茶茶味適中好清爽

今日約咗去朋友屋企玩

海鹽奶蓋炭燒烏龍茶 $24
奶蓋鹹鹹地 但唔會好濃味
炭燒烏龍茶茶味適中好清爽
2020-06-22 72 瀏覽
今日放假去接男朋友放工,食晚餐前經過呢間品臻好吸引甘,又口痕想食,結果食到好飽,哈哈。草莓4.3特濃牛乳(700cc) 用既係明治牛奶,加入甜甜既草莓醬,底層仲有椰果,好豐富。我要左無糖都已經夠甜。水蜜桃沙冰(700cc) 幾濃水蜜桃味,好夠凍,解暑一流。香辣味台式鹽酥雞(大)好惹味,炸皮夠脆口,唔會剩係食到啲炸皮,食到啖啖雞肉。黑糖剉冰加芋圓、紅豆、仙草、珍珠、椰果,勁足料。剉冰屬於碎冰,咬到細細粒既冰,冰感十足,黑糖漿落得好多,令你每食口啖都有味道。老闆好好人送左一碗黑糖豆花俾我地,口感好滑。

草莓4.3特濃牛乳

水蜜桃沙冰(700cc) 幾濃水蜜桃味,好夠凍,解暑一流。
水蜜桃沙冰

黑糖剉冰

老闆好好人送左一碗黑糖豆花俾我地,口感好滑。
黑糖豆花
2020-06-22
其他
2020-06-16 56 瀏覽
朋友屋企樓下開咗間連鎖台式店「品臻。茶」唔止有台式飲品 仲有台灣芋圓添🤤咁耐無去台灣 真係好懷念 朋友都推薦我去試下~🥡黑糖綜合豆花可以選擇三款配料 我選擇咗嫩仙草、九份芋圓、鮮芋頭 好大碗 底層係熱熱的豆花 滑滑嫩嫩 上面舖咗嫩仙草 好滑溜 芋圓好香 咬落去煙韌軟糯 嚼得起勁 鮮芋頭大大舊 又粉又香~加咗黑糖底 都唔會覺得太甜🥡椒鹽花枝丸即炸花枝丸 熱辣辣 加咗椒鹽粉調味 好惹味呢~🥤黑糖小芋圓鮮奶順便試埋小芋圓先 奶味香濃 加上黑糖好配搭 小芋圓同芋圓一樣軟糯~🥤水蜜桃乳酸好適合夏天的飲品 酸酸地桃味 清新開胃嘅感覺
朋友屋企樓下開咗間連鎖台式店「品臻。茶」

🥡黑糖綜合豆花

🥡椒鹽花枝丸
即炸花枝丸 熱辣辣 加咗椒鹽粉調味 好惹味呢~

🥤黑糖小芋圓鮮奶

🥤水蜜桃乳酸
好適合夏天的飲品 酸酸地桃味 清新開胃嘅感覺

2020-06-13 42 瀏覽
🥤 #品臻 #banchuntea-🔸炭燒烏龍茶 $18🔸炭燒烏龍奶茶 $21🔸朱古力雞蛋仔 $18🔸台式椒鹽鹽酥雞 $30.夏天熱辣辣冇乜胃口,想求其飲杯嘢同食啲小食就當lunch。依間炭燒烏龍茶幾香喎,試咗朋友果杯加咗奶茶都唔會蓋過茶味。雞蛋仔十分推薦俾大家,睇吓朱古力粒非常足料,食嘅每一啖都有,而且外面好脆,裡面實心非空心,推介啊!最後整多個鹽酥雞粒,即叫即炸卜卜脆,份量都幾多㗎,一次過滿足晒鹹同甜兩個味覺!
🥤 #品臻 #banchuntea
🔸炭燒烏龍茶 $18
🔸炭燒烏龍奶茶 $21
🔸朱古力雞蛋仔 $18
🔸台式椒鹽鹽酥雞 $30
夏天熱辣辣冇乜胃口,想求其飲杯嘢同食啲小食就當lunch。

依間炭燒烏龍茶幾香喎,試咗朋友果杯加咗奶茶都唔會蓋過茶味。

鹽酥雞
鹽酥雞
2020-06-11 56 瀏覽
俾門口芋圓poster吸引,就決定試下。一望個電視機,第一感覺係好多選擇,有傳統珍珠奶茶,亦有新式海鹽奶蓋。甜品有唔同既芋圓仙草配搭,小食有豆腐花,雞蛋仔同夾餅。店面設有一張長枱,可以供2-3人堂食,雖然得企位,但地方好寛,食得舒服品臻至尊 $42(美味指數: 😋😋😋😋😋)由於芋圓實在有太多選擇,決定嗌個至尊,貪佢每樣配料都有。有刨冰同豆腐花選擇,今次揀左豆腐花,豆花底係熱既。個人認為係必食,真係好足料,絕無偷工減料,超讚!而且係有層次之分,一開始係珍珠,薏仁,仙草,中間有芋圓,給紅豆綠豆,而且每樣配料份量係好多,每啖都有唔同配料同口感。雖然有好多配料,但唔會好甜,同豆腐花一齊食剛剛好。天氣愈黎愈熱,下次要試埋刨冰底紅豆雞蛋仔 $18(美味指數: 😋😋😋😋)雞蛋仔同格仔餅好多鋪都有得買,但每樣至少有五種口味,真係少。經過掙扎後,決定嗌紅豆味,比較少見。雞蛋仔係即嗌即整,熱啦啦俾客人,大大粒,而且脆卜卜,外脆內軟,每一粒都有紅豆,值得推介水蜜桃果茶 $26(美味指數: 😋😋😋😋)台式飲品有好多選擇,同一類飲品至少有四五種味道,而且有唔少配料可加,有兩種Size選擇。今次嗌左水蜜桃果茶,有

品臻至尊 $42
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

紅豆雞蛋仔 $18
(美味指數: 😋😋😋😋)

水蜜桃果茶 $26
(美味指數: 😋😋😋😋)
台式飲品有好多選擇,同一類飲品至少有四五種味道,而且有唔少配料可加,有兩種Size選擇。今次嗌左水蜜桃果茶,有紅茶同綠茶選擇。甜度剛剛少,淡淡水蜜桃果香,紅茶唔會苦,感覺好清新

😋整體食物質素:4.5 / 5
💰性價比:4.5 / 5
👍推薦指數:4.5 / 5
2020-06-10 37 瀏覽
鋪位雖然細,但係都乾淨、整潔。本身不愛凍食及珍珠奶茶,但特別嗜食熱豆腐花。其實$10 兩碗黑糖豆腐花,真係好抵食。雖然不是最滑、亦沒有濃濃豆香。但也可以止止喝!希望下次我記得要求少甜⋯⋯
2020-05-07 73 瀏覽
那間位於大角咀台式飲品店!位置都算方便!這裹沒有堂食只有好賣!.至於食物方面:有幾款雞蛋仔!我就選擇咗黑糖珍珠雞蛋仔!當我食第一啖食入口感覺外脆內軟好特別!咬入口還食到珍珠感覺好煙靱!又唔會好甜味道恰恰好!平時其它雞蛋仔凍咗之後又硬又唔好食!這款雞蛋仔依然還好好食煙煙靱靱!真係好好食!唔錯之算!.仙草十配料黑糖、九份竽圓、紅荳、竽頭!賣相都好吸引!材料十足!又唔會過甜!味道恰恰好!竽頭又夠腍身!咬入口又有口感好好食!紅荳又夠腍身!竽圓咬入口煙煙靱靱軟硬適中!.至於飲品方面:海鹽奶蓋炭燒烏龍茶!茶味香濃!茶味都算唔錯!奶味好香好滑再加埋D海鹽味道唔錯!飲入口恰怡好!.茘枝沙冰味道唔錯!第一啖飲入口好香茘枝味!又唔會好甜!咁熱天氣飲入口非常之唔錯!.至於價錢平價飲品!比起同類似飲品方面!我舉覺得都算平咗D!
至於食物方面:

至於飲品方面:

至於價錢平價飲品!比起同類似飲品方面!我舉覺得都算平咗D!
2020-05-04
15 分鐘 (堂食)
2020-05-05 433 瀏覽
這次走進大角咀的屋邨覓食,逛逛時看到有家隱世台式飲品店。門面裝修簡約,但人流不斷,看來挻受附近上班族歡迎😆。餐牌上面的選擇很多,除了飲品之外,還有甜品/小食供應🤩🤩,所以我們選擇了甜品和小吃食個下午茶吧😆,看到有黑糖珍珠雞蛋仔感覺特別也招一份🤤。💥海鹽奶蓋炭燒烏龍茶 HKD$24/大杯 ,奶蓋帶微微咸味很滑身😋,飲品點了微糖去冰版本,所以味道不會太甜又不會太冷,茶味不算很濃郁但飲到茶香味。💥荔枝沙冰 HKD$25/大杯 ,雖然外表是白色,令人有種若隱若現的感覺。滿滿的沙冰在夏天飲很適合挻消暑解熱🤩,沙冰不會溶得很快,慢慢飲最好不過。💥黑糖珍珠雞蛋仔 HKD$20 ,這個味道是第一次吃,原本沒有太大期望,但食起上來挻煙韌的口感。之後放了一段時間再食雖然變冷了但口感仍然煙韌,而且價錢便宜口感又不錯。💥黑糖九份芋圓紅豆芋泥仙草凍 HKD$34 ,可以自選三款喜歡的配料😋,這款食物很喜歡吃,所以點了一份來吃。味道雖然簡單,但味道感覺不錯😆。

2020-05-04
10 分鐘 (堂食)
日日中午都282930度咁上下 真係好多謝呢位朋友放假唔攤起屋企抖涼肯出行吓 不過個人真係熱到溶溶地 梗係要搵個位嘆下抖下凍喇 今日起熱熱既大角咀行入一間叫品臻既飲品店抖下凍 舒服吓 原來呢度唔只手調飲品咁簡單 原來佢仲有芋圓同埋雞蛋仔格仔餅同一啲炸物小食 可以選擇 都幾多元化 唔怪得聞到一陣好香甜既味道叫左份芋圓甜品 開頭睇到以為細細碗咁 但份量食落都幾足料喎 🤯呢度幾好 好在可以揀3款自選料同要咩底 😆要左個蔗糖同豆腐花 配九份芋圓同紅豆同埋 鮮芋頭 豆腐花算幾驚艷 唔係落糖漿都勁香 好好味 紅豆又幾靚 食落幾起沙幾綿密 芋圓食落有咬口 咬落煙煙韌韌 仲有埋黃色蕃薯同紫薯圓 鮮芋頭唔單止大大粒 食落原味都幾出仲勁綿密 雖然只係碗30蚊碗有找既甜品 但食落配搭好夠豐富 食落都咁滿足 真係幾正🥰 食甜品之外 當然唔少得香氣撲鼻既小食 😛仲叫左底朱古力雞蛋仔 上面充滿熱溶左既朱古力粒粒 食落都幾濃朱古力🍫味 雞蛋仔幾實在 唔係得個殼 外面微脆內面滿滿地食落香軟可口 都唔錯😋另外仲叫左杯蜂蜜綠茶 正常發揮 唔會過淡過糖 😌朋友叫左杯芋頭鮮奶 佢話有好多既芋泥 係幾好飲 不過比較甜

佢話有好多既芋泥 係幾好飲 不過比較甜 再去既話會叫少甜 perfect 整體而言真係幾好 撞啱見到品臻既話一定會再嚟🥰
下午茶
2020-05-02 85 瀏覽
限聚令下無可避免地小出街,主動到大角咀探朋友順道買外賣做下午茶,好抵食。女友選的格仔餅夾著肉鬆及花生醬,L 一向覺得肉鬆是鹹食 ,總覺得與甜點格仔餅格格不入, 但原來混合花生醬是很好吃的,完全改觀了。黑糖小芋圓明治鮮奶明治奶味濃, 加上煙韌有咬口的小芋圓有芋頭、番薯及紫薯。視覺上於白色鮮奶加上黑糖都是不錯的。而且最大的好處就是可以邊行方吃到芋圓。椒鹽味台式鹽酥雞很惹味,份量很多,外層香脆而且不厚粉。一碗熱古早豆腐花加配九份芋圓,配料有紅豆、鮮芋頭及黑糖甜湯底。份量很多,鮮芋頭味濃入口很粉而且甜度適中,紅豆亦很腍。相比小芋圓,九份芋圓較腍各有所長。

椒鹽味台式鹽酥雞很惹味,份量很多,外層香脆而且不厚粉。

2020-05-02
  • 肉鬆格仔餅
  • 台式鹽酥雞
今日去左大角咀做野,經過海庭道見到有間品臻,食物種類好多元化,有齊小食、茶飲、豆花、刨冰等。椒鹽花枝丸 HK$20/3粒花枝丸口感彈牙鮮美,做成椒鹽口味極滋味!黑糖綜合豆花 HK$28可以任選三款配料,揀左芋圓、仙草、薏仁,芋圓軟糯Q彈,仙草爽滑,薏仁軟綿。豆花豆香濃郁,口感滑溜綿密。朱古力雞蛋仔 HK$18即叫即製,爆餡朱古粒勁滿足,皮脆又多料好厚實,口感煙韌!草莓4.3特濃牛乳 HK$31/700cc用上新鮮甜美草莓果肉,配以4.3特濃牛乳,奶味香濃,仲有大量椰果,好有咬口!
今日去左大角咀做野,
經過海庭道見到有間品臻,
食物種類好多元化,
有齊小食、茶飲、豆花、刨冰等。

椒鹽花枝丸 HK$20/3粒
花枝丸口感彈牙鮮美,
做成椒鹽口味極滋味!

黑糖綜合豆花 HK$28
可以任選三款配料,
揀左芋圓、仙草、薏仁,
芋圓軟糯Q彈,仙草爽滑,薏仁軟綿。
豆花豆香濃郁,口感滑溜綿密。

朱古力雞蛋仔 HK$18
即叫即製,爆餡朱古粒勁滿足,
皮脆又多料好厚實,口感煙韌!

草莓4.3特濃牛乳 HK$31/700cc
用上新鮮甜美草莓果肉,
配以4.3特濃牛乳,奶味香濃,
仲有大量椰果,好有咬口!

2020-04-09
外賣自取
下午茶
瓹窿瓹罅,小巷裏的台式小食飲品店喺大角咀發現呢間小店,發現佢個芋圓勁抵食!$28就有豆腐花底再加三款自選配料,其中一樣唔可以錯過既就一定係芋圓啦,其餘就根據自己既口味選擇啦。佢個芋圓同豆腐花都幾高質,芋圓既芋頭味突出,豆腐花豆味濃之餘又超滑,而且份量勁多,大大碗滿哂,勁滿足另外又試左一份朱古力雞蛋仔同埋肉鬆格仔餅,雞蛋仔漿都幾足料,唔算好甜,加上粒粒朱古力,朱古力味都幾濃,而且仲有少少有流心的效果,正!肉鬆格仔餅呢個配搭比較少見,但原來都幾夾。格仔餅勁厚身,口感綿滑,奶同醬既份量都好多,再加埋啲肉鬆帶少少咸味,當做一份lunch 都幾唔錯。
瓹窿瓹罅,小巷裏的台式小食飲品店