2019-09-18 311 瀏覽
喺尖沙咀食完飯同朋友見到呢間,之前未見過所以就試下。見到佢TOP 人氣榜NO.1 係手炒黑糖珍珠鮮奶,就嗌左一杯。比起其他專賣黑糖珍奶店,呢間正體唔算太甜。自從而家唔係尖沙咀返工,好似少左好多選擇,唯有下次再係尖咀食晚飯既時候先再嘆埋其他啦!哥哥話係GULU落單用wechat pay減$15,試過又真係有wo~雖然今次用唔到唯有下次先啦!PS: 太口渴所以今次唔記得影個杯~

PS: 太口渴所以今次唔記得影個杯~
2019-08-11
5 分鐘 (外賣自取)
2019-09-07 145 瀏覽
飲咗咁多間手搖店都未試過呢間本地茶飲,原來佢地唔只有奶茶架喎,仲有特色咖啡配搭,都好似幾特別鐵觀音珍珠奶茶 📍$29茶香好出,不過唔知係唔係鮮奶無咩味,飲落好淡,珍珠都係一般願望鐵觀音 📍$33分開飲嘅時候,茶底好香,仲有啲回甘嘅味道; 芝士超厚身,打得都好滑,不過略嚴膩咗啲。但係溝埋一齊飲就好似唔係好夾,睇落都即刻失色咗好多 😭

鐵觀音珍珠奶茶 📍$29
茶香好出,不過唔知係唔係鮮奶無咩味,飲落好淡,珍珠都係一般

願望鐵觀音 📍$33
2019-08-23 90 瀏覽
好中意周圍試下唔同既珍珠奶茶係尖沙咀行過見到有間幾靚既店裝修幾特別 成功吸引我既注意力就決定試下佢地既黑糖珍珠厚鮮奶啲珍珠唔係特別甜 有咬口整體唔錯 下次可以再飲不過個人唔中意太多冰😂
好中意周圍試下唔同既珍珠奶茶
係尖沙咀行過見到有間幾靚既店
裝修幾特別 成功吸引我既注意力
就決定試下佢地既黑糖珍珠厚鮮奶
啲珍珠唔係特別甜 有咬口
整體唔錯 下次可以再飲
不過個人唔中意太多冰😂
2019-08-15 89 瀏覽
尖沙咀近九龍公園附近,近數月陸續有不少台式手搖飲料店進駐。今日經過的品茶弄啡是由香港人主理的,走文青風的門面,除了台式茶飲,還有很多咖啡款式,除左茶飲cashier,店內另有一小小Coffee Corner。點了人氣飲品龍虎榜內的第一名:手炒黑糖珍珠鮮奶,$35 的價錢定位對比附近的台式茶飲店稍稍較高。新鮮手炒的黑糖,整體不會過甜,和奶味很配合,珍珠則略為一般,口感偏硬和黑糖鮮奶不是很協調。途經尖沙咀又想一試連鎖店以外的選擇,不妨考慮這家本地薑。

途經尖沙咀又想一試連鎖店以外的選擇,不妨考慮這家本地薑。
2019-08-14 76 瀏覽
中午吃飯的時候剛好經過店面美美的也有不少人等餐當然不能錯過啦❤️❤️-◾️#皇家1號伯爵珍奶 HKD $25🌚是伯爵茶的愛好者$25的珍奶在香港真的很難得而且在尖沙咀真的有點驚訝😱😱不知道為什麼喝這杯的時候有點童年回憶🤣有點像當年珍奶超流行的味道這款伯爵茶帶點薄荷味可惜我們兩個都不太喜歡哈哈-#◾️#檸檬蘆薈蜜 HKD $25這一杯超解渴的💦夏天很熱的時候喝覺得爽爽Dee~~~~有點蘆薈果肉吃吃也不錯但這杯比較像檸檬水喝不太到有蜂蜜喔🍯- (各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌑🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌑🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌕🌑-總分數: 🌕🌕🌕🌑🌑 -品茶弄啡 Tea Craft & Coffee Blossom地址:尖沙咀漢口道19-21號漢宜大廈地下H號舖營業時間:星期一至日 8am - 8pm
中午吃飯的時候剛好經過

這款伯爵茶帶點薄荷味
可惜我們兩個都不太喜歡哈哈
#◾️#檸檬蘆薈蜜 HKD $25
這一杯超解渴的💦
夏天很熱的時候喝覺得爽爽Dee~~~~
有點蘆薈果肉吃吃也不錯
但這杯比較像檸檬水
喝不太到有蜂蜜喔🍯
- (各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
服務分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
價錢分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
總分數: 🌕🌕🌕🌑🌑 -

地址:尖沙咀漢口道19-21號漢宜大廈地下H號舖
營業時間:星期一至日 8am - 8pm
5 分鐘 (堂食)
2019-08-12 43 瀏覽
食完晚飯,又唔係好飽,又好口渴,所以想買啲嘢黎飲吓。行吓行吓就經過呢間幾特別嘅珍珠奶茶店。呢度門點佈置得幾精緻,裝飾比較木係,而且加咗啲復古嘅擺設。值得一提嘅係,呢度唔止有奶茶飲,仲有咖啡類嘅飲品。本身都想試吓,可惜今日已經飲左杯咖啡。🍹鐵觀音珍珠奶茶係人氣榜top 10排第4🤣🤣嗌左少甜,少甜左之後茶味好出👍🏻但又唔會有苦澀味,控制甜度同茶嘅濃度做得唔錯👍🏻唔知佢係唔係用鮮奶,不過奶味唔重,無左種好rich嘅口感,呢方面失色左少少珍珠就中規中矩😁總括黎講,會想再黎飲😆下次黎會想試下啲咖啡😋
食完晚飯,又唔係好飽,又好口渴,所以想買啲嘢黎飲吓。
行吓行吓就經過呢間幾特別嘅珍珠奶茶店。
呢度門點佈置得幾精緻,裝飾比較木係,而且加咗啲復古嘅擺設。

值得一提嘅係,呢度唔止有奶茶飲,仲有咖啡類嘅飲品。
本身都想試吓,可惜今日已經飲左杯咖啡。

🍹鐵觀音珍珠奶茶
係人氣榜top 10排第4🤣🤣
珍珠就中規中矩😁

總括黎講,會想再黎飲😆
下次黎會想試下啲咖啡😋
外賣自取
2019-07-25 60 瀏覽
尖沙咀嘅手搖飲品店 真係做到成行成市🥤🥤真係每隔幾間舖就會總有一間喺左近我自己亦都係喺尖沙咀工作嘅📑📑🍽所以 好多時候lunch時間..都會去買一杯飲消暑解渴💃🏻💃🏻而且自己近期嘅都偏愛手炒珍珠奶茶基本上每一間嘅我都試過🙈🙈近期成日都見到有一間新開飲品鋪頭日日都排晒長龍👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️一直都好想試吓睇到啲網上食評都大贊呢一間嘅飲品..今日四點零鐘同同事High完tea🌮🌮見到今日唔係太多人..我哋就決定買杯嚟試吓🥤👍🏻佢都有推薦好幾個特別出名嘅👑當然 我最愛手炒黑糖珍珠鮮奶 No.1排名❤️同事試左鐵觀音珍珠奶茶就係而家手上揸緊呢一杯🥤🥤佢好鍾意呢個味道因為好重鐵觀音味味道好特別💃🏻佢自己就好鍾意啦當然我呢一杯手抄黑糖珍珠鮮奶味道 亦都係超水準我好鍾意去黑糖味好濃郁👍🏻👍🏻甜度非常適中終於明白點解呢一間鋪頭特別多人排隊因為佢啲飲品真係好好飲,而且鋪入邊啲職員好Nice 佢真係會依着你口味去推介你飲邊一款天氣咁熱每日買一杯 🥤🥤🥤真係超級正品茶弄啡 絕對係我嘅新寵兒❤️
尖沙咀嘅手搖飲品店 真係做到成行成市🥤🥤
真係每隔幾間舖就會總有一間喺左近
我自己亦都係喺尖沙咀工作嘅📑📑🍽
所以 好多時候lunch時間..
都會去買一杯飲消暑解渴💃🏻💃🏻
而且自己近期嘅都偏愛手炒珍珠奶茶
基本上每一間嘅我都試過🙈🙈

近期成日都見到有一間新開飲品鋪頭
一直都好想試吓
睇到啲網上食評都大贊呢一間嘅飲品..
今日四點零鐘同同事High完tea🌮🌮
見到今日唔係太多人..
我哋就決定買杯嚟試吓🥤👍🏻

味道 亦都係超水準
我好鍾意去黑糖味好濃郁👍🏻👍🏻
甜度非常適中

終於明白點解呢一間鋪頭特別多人排隊
因為佢啲飲品真係好好飲,
而且鋪入邊啲職員好Nice
佢真係會依着你口味去推介你飲邊一款
天氣咁熱
每日買一杯 🥤🥤🥤
真係超級正

品茶弄啡 絕對係我嘅新寵兒❤️
2019-07-23 40 瀏覽
天氣炎熱的下午在尖沙咀逛街,逛得有點累及口渴,想起上次幫襯過的台式飲品店就在附近,就立即前往買飲品喝。黑枸杞洋甘菊水果茶$40介紹了這個給老公喝的消暑佳品,大大杯有很多新鮮水果這個是餐廳人氣榜第六位黑芝麻紅豆鮮奶$30這個第一次飲,因為不可喝冷飲,就點這個較為健康的熱飲,問過店員,店員說這是真的鮮奶而不是奶茶,不是用粉沖的。因我之前在台灣的夜市喝過一杯黑糖鮮奶,但喝了之後整晚睡不着🙈。今次證明了是真的,喝完之後那天晚上還睡得很好呢👍而且還有香濃的黑芝麻及紅豆味,好味到喝了一大杯才記得拍照~

黑枸杞洋甘菊水果茶$40
介紹了這個給老公喝的消暑佳品,大大杯有很多新鮮水果
這個是餐廳人氣榜第六位

黑芝麻紅豆鮮奶$30
今次證明了是真的,喝完之後那天晚上還睡得很好呢👍
而且還有香濃的黑芝麻及紅豆味,好味到喝了一大杯才記得拍照~
2019-07-17 66 瀏覽
今次嚟到尖沙咀呢度飲呢間珍珠奶茶店係之前都有留意嘅因為佢個名好特別。同埋我呢個珍珠奶茶控梗係周圍去㗎啦。去到叫咗一杯願望茉莉先,咁我呢個珍珠怪一定要加珍珠啦。咁佢其實都幾大杯嘅同埋個芝士其實都夠厚嘅。不過我略為嫌個茶就薄左少少但係都夠茉莉味嘅,清新怡人嘅。茉莉加上佢個芝士奶蓋仲有啲芝士粒粒。呢個係幾特別嘅,因為佢咁多間台式飲品店飲過芝士奶蓋都係冇芝士粒粒。但係呢一間就有芝士粒粒,有啲口感同埋真材實料囉俾人感覺。濃淡交錯加埋珍珠正!咁我另外就要左呢一個奧利奧芝士奶蓋朱古力咖啡。咁個奶蓋都係一樣啦,加咗少少奧利奧碎。咁個重點就係朱古力咖啡嗰度。其實佢個味都係好濃郁嘅,一飲落去係好重朱古力同咖啡嘅香味。味道係絕對足夠。不過都係嗰樣嘢就係個茶嘅質地好似始終係比較薄。如果厚啲就好啲。同埋佢啲珍珠如果再大返少少咁我就更加鍾意。呢度個店舖都幾靚嘅,風格都幾特別,幾有風格嘅文藝復古路線。咁如果個茶底再厚返少少咁應該就可以行出自己嘅獨特風格嘅。
願望茉莉

奧利奧芝士奶蓋朱古力咖啡
願望茉莉
2019-07-14 790 瀏覽
假日來到尖沙咀逛街,被這間帶着台灣古味的店舖裝潢吸引,來這裏一試招牌飲品。店前放了一個牌,列出首十名最受歡迎的飲品,跟着這個銷量榜點飲品就沒有錯。手炒黑糖珍珠鮮奶(大)($32),急不及待點了這個招牌飲品。我非常喜歡黑糖珍珠鮮奶,但手炒黑糖真的很難找到,這裏的黑糖味道自然,沒有那種人工添加的味道。黑糖濃郁,甜而不膩,珍珠煙韌,鮮奶比平時喝到的順滑。整體味道搭配合適,也比其它店喝到的黑糖飲品更自然。放入飲管前把杯搖晃,把黑糖和鮮奶搖勻,才放飲管喝。友人點了一大杯黑枸杞洋甘菊水果茶($40),說是喜歡色彩繽紛的水果。夢幻的粉色賣相吸引,各式各樣的水果若隱若現的,在一片粉色的紅海中浮沉。讓人驚喜的是水果茶加了不少軟滑的蘆薈粒,不但增口感上增添增次,還讓人更覺健康。眾多水果各有其特色,然而混和一起卻不覺突兀。喝一口水果茶,大量蘆薈粒湧入口內,非常滿足。除了蘆薈粒,還有大片西柚,酸甜清新,夏天喝特別消暑。口感方面交給了青提子和藍莓,青提子新鮮清爽,與西柚相輔相成。藍莓則與那粉紅海配色,在粉紅海的微酸中帶着果甜。還有大片火龍果和藏在粉海中的數粒蘋果粒,軟爽酸甜一次嚐。兩杯簡單的飲品,喝出店舖用心之

手炒黑糖珍珠鮮奶(大)

黑枸杞洋甘菊水果茶

兩杯簡單的飲品,喝出店舖用心之處。在賣相和味道上,都花了不少心思,值得一讚。
2019-07-07
手炒黑糖珍珠鮮奶(大)
黑枸杞洋甘菊水果茶
2019-07-12 43 瀏覽
家陣香港天氣又熱又成日落雨,行一陣街都覺得立痴痴唔多舒服。今日男朋友話要出尖沙咀買野,我唯有捨命陪君子🥺🥺🥺行行見到呢間品茶弄啡好多人排隊!之後又見到廣告試面杯黑糖珍珠鮮奶好吸引!於是迫我男朋我陪我去買😂😂我就叫左杯黑糖鮮奶咖啡😆😆😆😆男朋友行健康路線,就飲黑枸杞洋甘菊水果茶😂店面細細但有一角賣茶包,可以企係到飲野都唔錯👍🏻係咪好似有啲圖文不符?🙊🙊🙊唔知我係未叫錯野?同張相好唔同😂飲落無咩黑糖味,但咖啡味好香,珍珠係比較硬身有咬口既!杯野唔算太甜,容易入口都好解暑👍🏻男朋友果杯就賣相相當靚啦!生果十足!咩都有啲係有驚喜👍🏻味道清新,唔算甜好香生果味👍🏻整體感覺唔錯,價錢中高位。
家陣香港天氣又熱又成日落雨,行一陣街都覺得立痴痴唔多舒服。

我就叫左杯黑糖鮮奶咖啡😆😆😆😆
男朋友行健康路線,就飲黑枸杞洋甘菊水果茶😂
店面細細但有一角賣茶包,可以企係到飲野都唔錯👍🏻
係咪好似有啲圖文不符?🙊🙊🙊
唔知我係未叫錯野?同張相好唔同😂
整體感覺唔錯,價錢中高位。
2019-07-10 44 瀏覽
今天與朋友在附近吃完晚飯,經過這邊看見品茶弄咖,所以決定買來試一試。我們9點多來到,幸好不用排隊。品茶弄啡除了茶出名外,咖啡也很出名。旁邊有一個角落放了一個茶葉櫃,供客人選購。亦有一個coffee corner for客人買咖啡。我們點了一杯手炒黑糖珍珠鮮奶和一杯奧利奧芝士奶蓋朱古力咖啡。等了約幾分鐘就準備好。手炒黑糖鮮奶賣相吸引,黑糖的掛杯做得很好。珍珠十分煙韌,鮮奶也很奶滑。甜度剛剛好,而且很大杯,性價比十分高。奧利奧芝士奶蓋朱古力咖啡-本身想點少糖,但原來這杯飲品本身是無糖的。朱古力味香濃,咖啡也很出色。上面的芝士份量十足,芝士十分濃郁。配上oreo餅碎,咖啡帶有朱古力味,又不會太甜,十分喜歡。今天真的很滿足,下次會再來試試其他飲品。

今天真的很滿足,下次會再來試試其他飲品。
2019-06-25 100 瀏覽
早幾日約左朋友去食lunch,食lunch前我地周圍行,行行下見到呢間品茶弄啡!成間鋪都充滿茶香既味道。所以唔理即將食lunch,都買左杯飲品試😂😂睇住單張,諗左好耐想試邊杯,實癱花多眼亂。最後,我買左杯願望鐵觀音,而朋友買左杯手炒黑糖珍珠鮮奶!朋友果杯手炒黑糖珍珠鮮奶好靚😍😍😍我都試左佢一啖,珍珠唔會過甜,鮮奶味道亦好夠🧡而我果杯願望鐵觀音外表平平無奇,但係飲落好好飲,茶底淡淡的,不會過濃😍😍😍😍而面層有重重芝士味既奶蓋!!配埋一齊飲勁好飲😍
2019-06-23 64 瀏覽
很久之前已經被這間小店吸引,這𥚃裝修簡約得來有格調,一直都想試試,可惜每次路經都趕時間,今日終於抽出時間來試一下先點了杯店長推介手炒黑糖珍珠鮮奶,黑糖珍珠奶茶很多台式飲品店也有,這杯味道不錯,黑糖焦香,賣相吸引,珍珠煙韌得來甜味適中,茶與奶的份量比例合格,不會奶味重茶味少,不錯不錯!另外再點了一杯皇家1號伯爵珍珠,入口已經感受到伯爵茶的獨特香味,飲得出茶是優質貨,加上淡淡奶香,茶與奶的調製分量恰到好處,互相配合,飲落舒服提神,珍珠咬落煙靱,無甜味,配合伯爵茶就最適合不過這𥚃的飲品用料質素高,非一般連鎖式台式飲品能媲美,好一段時間沒有喝台式飲品的習慣,真是一試愛上,品完茶下次當然弄啡,睇黎常飲台式飲品的日子又回歸到我身上了!

2019-06-13 30 瀏覽
黑糖珍珠鮮奶係佢哋鋪頭嘅招牌奶茶,一飲之後覺得珍珠好軟林林,鮮奶味十分突出,而且唔會太甜飲落唔會太溜,絕對值得推介佢嘅奶茶同老虎糖幸福堂有得揮,經過必定要飲番杯先會返屋
佢嘅奶茶同老虎糖幸福堂有得揮,經過必定要飲番杯先會返屋