今次去觀塘食台灣菜,呢間餐廳開咗好多年,由台灣人主理,負責接待嘅都係台灣人,服務態度幾好!呢度有好多食物選擇,飯、麵、小食、甜品、飲品應有盡有~ 有啲食物仲係其他台式餐廳少有,值得試吓!餐廳牆身仲有好多台灣景點壁畫,幾有特色!🔸麻油雞湯+水餃+滷肉飯+油菜套餐 $110一早睇定menu想食麻油雞☺️ 因為比較少地方有得食呢道菜~ 麻油雞用鐵鍋裝住,保持住熱度,無咁易凍!麻油雞湯好暖胃,麻油味唔會超濃,相對較易入口,湯入面仲有冬菇同紅棗,幾滋補~ 有3大塊雞肉,仲要係雞髀肉,肉質爽嫩,唔算好滑又唔會覺得嚡~滷肉飯有一半肉鬆,滷肉唔算太多,滷汁幾好味,唔會覺得肥膩~ 水餃有兩隻味,有高麗菜同韭菜味,餃子皮唔會太厚,幾清淡純粹嘅味道,想濃味啲可以點吓個醬汁,酸酸地幾開胃!🔸走心牛肉番茄湯麵 $78牛肉麵幾抵食!有4大塊牛𦟌,幾厚身爽口,仲有花枝丸、貢丸同滷蛋!番茄湯底清甜,大人小孩都愛嘅味道!幾鍾意麵質爽口唔腍,又夠滑身!🔸哈豆鮮果茶 +$42好飲!仲要有得揀去冰👍🏻 甜度揀咗微糖,覺得啱啱好,水果有熱情果、橙、火龍果、車厘茄,好清新嘅味道!🔸黑糖芋芋鮮奶 +$39揀咗熱同微糖,芋泥綿密,加埋

🔸麻油雞湯+水餃+滷肉飯+油菜套餐 $110

🔸走心牛肉番茄湯麵 $78

🔸哈豆鮮果茶 +$42

🔸黑糖芋芋鮮奶 +$39
揀咗熱同微糖,芋泥綿密,加埋熱鮮奶,幾好飲!

🔸芋泥奶凍吐司 $64
推介!呢度嘅芋泥做得幾出色!好幼滑綿密又唔會太甜,奶凍香滑,用竹炭吐司夾住,中間仲有麵包皮粒增加口感!係從未食過嘅凍芋泥吐司,幾新奇好味😋
  • 走心牛肉蕃茄湯麵
  • 哈豆鮮果茶
  • 黑糖芋芋鮮奶
  • 芋泥奶凍吐司
  • 麻油雞湯
2024-01-23 222 瀏覽
由台灣人主理,正宗抵食台灣風味料理~.正當時代巨變之時,這間台灣菜小店竟然在工廈開業已有10年,實在非常珍貴,亦是觀塘人的小確幸。.店內裝潢別具心栽,牆上繪畫了著名台灣景點的壁畫,部分由老闆親手繪畫,相當精緻。某角落亦手繪了不少經典台劇的角色,十分有回憶呢( ͡° ͜ʖ ͡°).工廈優勢地方較寬躺,座位也多,晚上跟朋友暢談也不會太拘謹。哈豆有兩間分店,但聽說刨冰只有這間供應。.➿ 嘎嘎脆芋頭愛花生 $99刨冰非常 IG able 之餘,也很好吃😋最頂層有我最愛的香芋脆脆雪糕筒;最底層是綿滑的仙草黑糖刨冰,中間夾着滿滿的紅豆;外圍被像巨型棉花糖似的黃豆粉花生奶蓋包著,整個刨冰味道豐富,但驚喜地都好融合。另外還可加入煙韌Q彈的三色芋圓,口感百變,透心涼大滿足的甜品!.➿ 豐盛台灣牛肉湯麵 $78如名字所說,用料豐盛的牛肉麵,有牛腱、貢丸、花枝丸。欣賞那使用牛骨、藥材等用料,熬製 8小時的濃郁湯頭。.➿ 浮誇大腸麵線 $96大腸麵線用料同樣豐富,都有貢丸、花枝丸、肉羹、柴魚片,當然還不少得肥美的大腸。朋友還讚嘆是台灣的味道呢~.➿ 鹹酥雞 $48香脆的鹹酥雞是每次必食之選,脆口得來不太油膩很讚!.
由台灣人主理,正宗抵食台灣風味料理~

➿ 嘎嘎脆芋頭愛花生 $99
刨冰非常 IG able 之餘,也很好吃😋
最頂層有我最愛的香芋脆脆雪糕筒;

➿ 豐盛台灣牛肉湯麵 $78

➿ 浮誇大腸麵線 $96

➿ 鹹酥雞 $48
香脆的鹹酥雞是每次必食之選,脆口得來不太油膩很讚!

➿ 珍珠豆漿紅茶 $26
➿ 阿華田豆漿 $32
哈豆限定 健康豆漿系列,最適合我這種對珍珠奶茶渴求,又不能享用的人止癢~

系列創新有趣,尤其製成了阿華田雪糕杯杯很可愛呢~ 味道整體低甜度,挺好喝!

2024-01-22 117 瀏覽
觀塘商廈入面有間勁火 由台灣人開咗一段時間嘅特色台灣料理 週末下午諗住去試下都座無虛席. 牆身都是台灣著名景點油畫 黑板仲有著名台灣電影~ 🧡走心牛肉蕃茄湯麵 78三舊厚切牛展 鹵得入味. 如果蕃茄湯底加少少辣會更開胃😋 🧡紅燒牛肉拼雞翼滷肉飯 70好大份 估唔到仲有肉燥 辣菜脯同其他伴菜 份量相當佛心. 🧡台式全日早餐配甘番薯條 90最鍾意佢個芝士吐司 炸雞皮脆肉嫩多汁 仲辣辣地tim~ 🧡鮮榨檸檬椰果多多 48 鮮果茶 52野飲份量一jar 上 一定夠飲👍

🧡走心牛肉蕃茄湯麵 78
三舊厚切牛展 鹵得入味. 如果蕃茄湯底加少少辣會更開胃😋

🧡紅燒牛肉拼雞翼滷肉飯 70
好大份 估唔到仲有肉燥 辣菜脯同其他伴菜 份量相當佛心.

🧡台式全日早餐配甘番薯條 90
最鍾意佢個芝士吐司 炸雞皮脆肉嫩多汁 仲辣辣地tim~

🧡鮮榨檸檬椰果多多 48 鮮果茶 52
野飲份量一jar 上 一定夠飲👍

2020 瀏覽

2024-01-21 282 瀏覽
點了鮮果雪糕芭菲$58,因為想吃甜品,所以特意來這間,但結果令人大失所望🫠份量少,比餐牌上的展示品矮了一節。雪糕🍧一般。水果份量超少,原本應該放水果的位置用了一球雪糕充數,明明叫做鮮果雪糕芭菲,但鮮果只有薄薄一層,而且餐牌上展品中有的水果也不是完全有😐。沒有奇異果🥝,也有沒有檸檬片🍋(之後叫店員放檸檬也只有薄薄的一半片),蘋果🍎只有兩小粒(就是馬鈴薯蘋果沙律中的蘋果大小),橙🍊只有一小塊,裏面還有一小顆葡萄🍇(切了一刀成兩塊),還有一塊小蕃茄🍅(也是切一刀成兩塊),居然在巴菲中加小蕃茄??!太離譜了🙄,這樣充數也可以??!想吃鮮果雪糕芭菲,而不是點其他的雪糕類甜點,就是因為想要吃水果配雪糕。這次的用餐體驗完全無法令人享受,價錢又不便宜,體驗實在太糟糕了👎😓另外,這間餐廳只有現金付款💵,當日沒有帶現金在身,唯有讓同行者先付😬而且餐廳環境昏暗⚫️,光線不足,燈泡不是安裝在餐桌正上方,而是離餐桌有一段的距離,每兩張餐桌中間上方才有一個小燈泡💡。對於閱讀餐牌有一定的影響,有些座位會背光,用餐時也會影響食物的賣相,影響用餐體驗🙁

鮮果雪糕芭菲
2024-01-20 86 瀏覽
有套餐就平小小,散叫加野飲就八十幾 九十蚊,唔特別好食,又唔抵。唔會黎第二次燈光好暗,環境舊的食麵食左兩次,都真係好一般,唔明點解高評分牛肉麵好過茶木,但又無話令人好想再食第二次 炸野又好乾飲品設計講就有特色,飲落又係咁

燈光好暗,環境舊的
食麵食左兩次,都真係好一般,唔明點解高評分
牛肉麵好過茶木,但又無話令人好想再食第二次
炸野又好乾
飲品設計講就有特色,飲落又係咁
2023-11-14
2024-01-18 88 瀏覽
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢⚫🥞美食體驗🧇:非常逆天的體驗。先講優點,呢度的食物係好平既,而且味道真係唔錯,呢方面我就鎖定左要比4分,你見到佢係openrice果度的得分異常地高就知道的確係有水準。但逆天的地方係環境,我去果時係暗到不得了,晚市都開好少好少燈,連菜單都睇唔清楚咁暗。我果時係要用手機開電筒睇菜單。出菜的速度都非常慢,果時明明係無乜人。我當住佢地係用心製作先咁慢吧。然後,入面有隻好大的公仔......我覺得係食肆入面係唔可以放公仔既,太多人觸摸又難清洗,佢亦好易有塵。扣分。📸打咭體驗📸:逆天的阿華田飲品,我同我朋友見到呢枝野上左枱之後,真係忍唔住笑左出黎,果枝雪條真係......甜品砂冰份量好多,我唔太明白呢種甜品係點興起黎,佢一定要超過2個人先食得完,但3個人食會唔會好唔衛生啊。不過影相黎講的確係好睇既
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢⚫

• 鹽酥雞
2024-01-18 70 瀏覽
觀塘樓上舖時常臥虎藏龍這次發掘到台式餐廳✨哈豆✨店內諾大的壁畫很是吸睛細膩描繪出台灣的特色景致,非常用心❤️和牛薯餅沙茶麵同時滿足兩個願望😋香脆的薯餅巧妙揉和薯仔與和牛入口質感軟糯,散發陣陣肉香,非常討喜💖沙茶麵富烤過的花生、麻油和蒜頭香氣🥜🧄麵條彈牙,鹵蛋入味,是道越吃越開胃的料理😚麻油雞滷肉飯套餐相當豐富包含時蔬、水餃和醬汁🥟滷肉飯附上大量肉鬆,備添特色和口感麻油雞連湯一併盛上,雞肉嫩滑,而且份量不少哦😝水餃有兩款餡料,都很好吃阿華田豆漿是店裏的人氣飲品豆漿面層有麥芽🌾待另附的阿華田冰融化,可混入豆漿裡一杯豆漿兩種喝法,創新又好玩😎🍋鮮榨檸檬椰果清甜不膩飯後享用頓感refresh🌱鮮果雪糕四味吐司🍞採用竹炭吐司,分別塗上四款口味的醬料有巧克力、草莓、花生和蛋椰醬🥥另外還有巧克力和香草雪糕各一花心又貪吃的朋友定會喜歡這道甜點呢🥰
觀塘樓上舖時常臥虎藏龍
這次發掘到台式餐廳✨哈豆✨
店內諾大的壁畫很是吸睛
細膩描繪出台灣的特色景致,非常用心❤️

和牛薯餅沙茶麵同時滿足兩個願望😋
香脆的薯餅巧妙揉和薯仔與和牛
入口質感軟糯,散發陣陣肉香,非常討喜💖
沙茶麵富烤過的花生、麻油和蒜頭香氣🥜🧄
麵條彈牙,鹵蛋入味,是道越吃越開胃的料理😚

麻油雞滷肉飯套餐相當豐富
包含時蔬、水餃和醬汁🥟
滷肉飯附上大量肉鬆,備添特色和口感
麻油雞連湯一併盛上,雞肉嫩滑,而且份量不少哦😝
水餃有兩款餡料,都很好吃

阿華田豆漿是店裏的人氣飲品
豆漿面層有麥芽🌾
待另附的阿華田冰融化,可混入豆漿裡
一杯豆漿兩種喝法,創新又好玩😎
🍋鮮榨檸檬椰果清甜不膩
飯後享用頓感refresh🌱

鮮果雪糕四味吐司🍞
採用竹炭吐司,分別塗上四款口味的醬料
有巧克力、草莓、花生和蛋椰醬🥥
另外還有巧克力和香草雪糕各一
花心又貪吃的朋友定會喜歡這道甜點呢🥰
走過觀塘,唔經唔覺行咗入去呢間充滿台灣風味嘅餐廳。裝潢窩心,有種熟悉卻又新鮮嘅感覺。先講講佢哋嘅招牌-豐盛台灣牛肉湯麵,牛肉腍身,啖啖肉真係夠曬滋味,湯頭濃郁但唔油膩,麵條Q彈得嚟唔爛,真係勁滿足!😋跟住試吓個鮮梅豬排滷肉飯,豬排嘅外皮炸得啱啱好,唔會過厚,肉嫩汁多。平平無奇嘅滷肉飯都因為酸酸甜甜嘅梅汁而變得特別開胃,一試鍾情!最後嚟個甜品-嘎嘎脆刨冰,份量佢就真係大得嚇人,啱晒同朋友一齊分享。冰碴嚼落爽口,伴隨住芋圓、香芋雪糕嘅綿滑,每一啖都咁滿足,完美收官!到咗飲品,哈豆鮮果茶同桂圓紅棗茶都做得好好,前者解渴開胃,後者暖笠笠好過癮。整體嚟講,呢度值得推薦,仿佛係異鄉找到嘅家嘅味道。🤤🥢🍜

°. * 。.:*・° ✰.。.:*・° ✰.。.:*𝘿𝙤𝙘𝙩𝙤𝙧 𝘽𝙚𝙖𝙣𝙨 𝙏𝙖𝙞𝙬𝙖𝙣整間店充滿台灣人情味古早味的壁畫及懷舊的歌曲富利店有超級多花花打卡位.ᐟ.ᐟ星期五夜晚幾乎滿場 人氣滿滿~𝙁𝙤𝙤𝙙ꕀ 嘎嘎脆芋頭愛花生 台式刨冰ʜᴋᴅ99花生奶蓋很特別 非常濃烈ꕀ 走心牛肉蕃茄湯麵 ʜᴋᴅ78牛肉尚算軟嫩 但蕃茄湯底可以更濃味ꕀ 台式麻油雞湯 拼水餃滷肉飯套餐 ʜᴋᴅ110有多款食物在套餐中 滿足多種口味ꕀ 哈豆鮮果茶 ʜᴋᴅ52ꕀ 鮮榨檸檬椰果多多ʜᴋᴅ48飲品不失不過 適合與朋友分享𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦 𝟱/𝟭𝟬𖤐ˊ˗𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩𖤘 哈豆𝘋𝘰𝘤𝘵𝘰𝘳 𝘉𝘦𝘢𝘯𝘴 | @drbean2012觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室
°. * 。.:*・° ✰.。.:*・° ✰.。.:*

𝘿𝙤𝙘𝙩𝙤𝙧 𝘽𝙚𝙖𝙣𝙨 𝙏𝙖𝙞𝙬𝙖𝙣
整間店充滿台灣人情味
古早味的壁畫及懷舊的歌曲
富利店有超級多花花打卡位.ᐟ.ᐟ
星期五夜晚幾乎滿場 人氣滿滿~

𝙁𝙤𝙤𝙙

𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦 𝟱/𝟭𝟬𖤐ˊ˗

𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室
觀塘人氣台菜由台灣人主理,正宗台灣菜一直係觀塘區都好受歡迎☺️1️⃣麻油雞+飯菜套餐麻油雞湯嘅味道好正,好濃郁嘅麻油味,暖暖哋好暖胃,啱哂依家嘅天氣食🫶🏻湯裡面有雞肉同雞髀,雞肉仲好嫩滑👏🏻滷肉飯用半肥瘦豬肉同加咗肉鬆增加口感,每啖飯都有肉鬆,配埋油菜夠哂健康😆2️⃣嘎嘎脆刨冰呢個甜品份量超大,絕對夠4個人share,最頂層放上芋頭雪糕🍦好打卡able🤣刨冰帶有黑糖味,再加埋花生奶蓋、黃豆粉同紅豆,花生奶蓋帶有小小鹹味😋3️⃣阿華田豆漿呢個係一杯豆漿加埋阿華田雪條,好特別!要先飲啖微糖豆漿,豆漿加咗胚芽,最後再放入阿華田雪條攪拌均勻就ok!豆味幾濃郁,再加上帶少少阿華田餘韻,唔會太甜~4️⃣黑糖芋芋鮮奶芋頭控必點😉芋泥超級多!!配上濃濃嘅黑糖味道,但又唔會過份甜膩,恰到好處😗5️⃣五寶什錦醬乾拌麵五寶什錦醬乾拌麵有五種食材,包括香腸、雞翅、豆腐、貢丸同花枝丸,啱哂選擇困難嘅朋友☺️雞翅係滷水雞翼少少乾身🤣芝麻醬嘅味道濃郁,比較適合重味道人士😉

1️⃣麻油雞+飯菜套餐

2️⃣嘎嘎脆刨冰

3️⃣阿華田豆漿

4️⃣黑糖芋芋鮮奶

5️⃣五寶什錦醬乾拌麵

以前九龍灣返工,有時放工會去觀塘食飯幫襯過幾次嘅哈豆,次次食都keep到水準,今次嚟都唔例外✨豐盛台灣牛肉湯麵 $78食台灣菜必嗌牛肉麵,一碗有齊牛𦟌、貢丸同花枝丸湯底係走清淡路線嘅牛肉湯底,唔會太鹹帶點蘿白嘅清甜,飲得出無味精👍🏻牛𦟌煮得夠腍,份量都唔少麵條用上台灣關廟麵,嗌「多麵」唔需要加錢,男仔都夠飽✨鮮梅佐豬排滷肉飯 $70豬扒新鮮炸起酥脆唔會太油膩,炸粉係用地瓜粉做法正宗滷肉飯好惹味但唔會太鹹,送飯一流🤤✨嘎嘎脆芋頭愛花生 $99好IGable嘅刨冰!😍 份量超大夠3-4個人share最頂係芋頭雪糕筒,刨冰淋滿低糖黑糖仙草糖水面頭有特濃花生奶蓋、黃豆粉同紅豆刨冰比較粗粒口感清爽 同喺台灣夜市食到嘅係完全一樣自家製奶蓋好好味三色芋圓口感煙韌,食落有芋頭同蕃薯味,真材實料✨哈豆鮮果茶 $48 鮮榨檸檬椰果多多 $52特色飲品選擇好多,主食加配有得減$10次次嚟必點鮮果茶,鮮果味同茶味平衡鮮榨檸檬椰果多多,多多味道好濃加埋檸檬酸酸甜甜,仲有椰果可以咬下😆
以前九龍灣返工,有時放工會去觀塘食飯
幫襯過幾次嘅哈豆,次次食都keep到水準,今次嚟都唔例外

✨豐盛台灣牛肉湯麵 $78
食台灣菜必嗌牛肉麵,一碗有齊牛𦟌、貢丸同花枝丸
牛𦟌煮得夠腍,份量都唔少
麵條用上台灣關廟麵,嗌「多麵」唔需要加錢,男仔都夠飽

鮮梅佐豬排滷肉飯
✨鮮梅佐豬排滷肉飯 $70
豬扒新鮮炸起酥脆唔會太油膩,炸粉係用地瓜粉做法正宗
滷肉飯好惹味但唔會太鹹,送飯一流🤤

嘎嘎脆芋頭愛花生
✨嘎嘎脆芋頭愛花生 $99
好IGable嘅刨冰!😍 份量超大夠3-4個人share
最頂係芋頭雪糕筒,刨冰淋滿低糖黑糖仙草糖水
面頭有特濃花生奶蓋、黃豆粉同紅豆
刨冰比較粗粒口感清爽 同喺台灣夜市食到嘅係完全一樣
自家製奶蓋好好味
三色芋圓口感煙韌,食落有芋頭同蕃薯味,真材實料

鮮榨檸檬椰果多多
✨哈豆鮮果茶 $48 鮮榨檸檬椰果多多 $52
特色飲品選擇好多,主食加配有得減$10
次次嚟必點鮮果茶,鮮果味同茶味平衡
鮮梅佐豬排滷肉飯
嘎嘎脆芋頭愛花生
鮮榨檸檬椰果多多
  • 哈豆鮮果茶
今日喺觀塘放工同朋友去咗呢一間富利工業大廈嘅哈豆doctor beans食台灣嘢,餐廳入面地方好大,座位都幾闊落,牆身畫滿晒台灣唔同景點嘅壁畫,背景播住好多耳熟能詳嘅台灣歌。我哋嗌咗走心牛肉番茄湯麵套餐、麻油雞加飯菜套餐同散叫逢甲鹹酥雞。牛肉番茄湯麵份量都幾大,幾塊牛腱都煮到好冧好入味,仲有粒花枝丸、貢丸、滷蛋同一堆嘅紅蘿蔔,成碗牛肉麵都幾有台灣風味,跟餐加$38嗌咗鮮榨檸檬椰果多多凍,益力多入面有檸檬、椰果同奇亞籽,酸酸甜甜幾開胃。另外個麻油雞套餐真係幾推介大家試吓,麻油雞湯用鐵鍋上菜,可以保持住溫度令雞湯嘅雞油冇咁快凝固喺面層,飲咗第一啖覺得好驚喜,啖湯好濃郁,飲得出好足料,三大塊雞件嘅肉質嫩滑,湯渣有薑片、蜜棗同冬菇,套餐陪咗一大碟青菜同一碗滷肉飯,滷肉飯上面有好多肉鬆同醃青瓜,一個人食真係好飽,另外加錢嗌咗杯珍珠鮮奶茶,茶味濃而珍珠煙靭,冇去到台灣旅行都可以食到滿滿嘅台灣風味!📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
走心牛肉番茄湯麵套餐
逢甲鹹酥雞
鮮榨檸檬椰果多多凍
珍珠鮮奶茶
網上見到觀塘區有一間台灣菜餐廳長期列於開飯網第一名,與家人來一試究竟中午12點正到達餐廳,餐客寥寥可數,心想不用與人擠迫慶幸之時、一名眼帶黑框眼鏡,面帶一絲怒色的女侍應呼喝:「兩位坐埋一一邊唔該,繁忙時間要同人搭檯,繁忙時間預左要搭檯㗎啦下,QR code落餐啦自己」 我望一望四周,空位少說十數個,對為何一進門就要被呼喝感到費解。我們點的是一碗牛肉湯麵及雞翅肉燥飯,配兩杯豆漿。麵太淋,湯亦沒有牛肉味,56元的牛肉麵只有兩塊薄得可憐的牛肉雞翅係普通的滷汁雞翅,味道尚算可以,但明顯火候沒有把控好,肉質像雞胸一樣柴。吃了兩口便結帳離開走的時候,同樣該位黑框眼鏡女侍應在收款,結帳,找零時一語不發,沒有說多少錢,找多少,多謝光臨,什麼都沒有。作為在台灣長大的,也算個台灣人,120元換來這樣的用餐體驗,我想是絕對不理想的也不知道為什麼這麼多正評
我們點的是一碗牛肉湯麵及雞翅肉燥飯,配兩杯豆漿。
吃了兩口便結帳離開
也不知道為什麼這麼多正評
去咗呢間由台灣人主理嘅工廈小店,店內四圍嘅壁牆都充滿台灣風味🇹🇼,最近仲加咗花花打卡裝飾🌸,一啲都唔頹!店面空間感大,坐得闊落,氣氛都好Warm🧡。🐮豐盛台灣牛肉湯麵 $78店員拎過嚟嗰吓已經聞到好香🤤!入面有4塊炆得好腍嘅牛𦟌,滿佈牛筋好有骨膠原,整得入味又唔鹹,真係呀婆都食到。配料有貢丸、花枝丸、蛋同幾嚿蘿蔔,份量都唔惹少👌🏻!🕵🏻: 不過麵質煮得偏向腍身,爽口返啲就更加好味。🐥麻油雞湯+飯菜套餐 $94呢個餐係女士們嘅養生之選🌟!個雞湯煮得好濃郁,落咗啲冬菇吊味,係有少少鹹,不過感覺好滋補,成碗飲晒,暖粒粒🔥。要讚吓佢個魚鬆滷肉飯先🍚兩樣嘢加埋非常夾,又冇齋食滷肉咁油膩。飯睇落細細碗但一定好夠食,仲搭咗幾塊酸青瓜同蘿蔔,口感同味道都好豐富✨,唔錯👍🏻!而且呢個Set仲會有埋份細嘅油菜🥬,好有住家飯嘅味道🤍。🍧嘎嘎脆刨冰 $99呢個刨冰之前喺社交平台都見過唔少人打卡,賣相真係幾吸引😍!佢唔係齋玩冰同雪糕咁悶,側邊白色Cream係落咗花生粒粒嘅奶蓋,鹹鹹甜甜咁;On Top就有支芋頭味雪糕筒🍦,仲有碗迷你三色芋圓可以過吓口癮🤤。刨冰味道偏淡,打得好碎,唔係好甜,都幾易入口。呢個Siz

🐮豐盛台灣牛肉湯麵 $78
店員拎過嚟嗰吓已經聞到好香🤤!

🕵🏻: 不過麵質煮得偏向腍身,爽口返啲就更加好味。

🐥麻油雞湯+飯菜套餐 $94
呢個餐係女士們嘅養生之選🌟!

要讚吓佢個魚鬆滷肉飯先🍚

🍧嘎嘎脆刨冰 $99
呢個刨冰之前喺社交平台都見過唔少人打卡,賣相真係幾吸引😍!

刨冰味道偏淡,打得好碎,唔係好甜,都幾易入口。呢個Size夠3-4個人食,$99嚟講價錢好相宜🌟,嗌嚟打個卡都抵玩!

🍹哈豆鮮果茶 +$42
🧋珍珠鮮奶茶 +$32

佢個鮮果茶好好飲!有種好清爽嘅百香果味,大大壺可以傾住偈慢慢嘆。不過呢度嘅飲品價錢算係偏貴,勝在份量夠大杯。

好多地方都有台灣嘢食,不過好耐冇遇到係由正宗台灣人Serve你嘅食店💁🏻‍♀️。聽到老闆一口台腔國語,份外有種親切感。今次都食得好開心,坐得舒服👌🏻!
2023-12-19 92 瀏覽
幾年前食過一次,呢日再訪依舊係爆場😳望到牆上既台灣景點,又勾起我未有假既傷心事🥺其實本身係因為想食個刨冰先黎,見隔離幾檯叫左係成座山咁高,我地食完主食飽到上心口,唯有留返下次回訪再戰😅 ▪️ 藥燉排骨湯 + 魚鬆滷肉飯 + 1人油菜套餐(7.5/10)💲94個湯既藥材味比預期中濃,但飲落都係舒服既🫶🏻排骨就中規中矩,唔會話煲到乾鞋🤫魚鬆加上半肥瘦既滷肉飯,鹹甜交替幾香口🍚配埋油菜,套餐份量都好足🥬▪️ 豐盛台灣牛肉湯麵 💲78呢個係同行友人點既,我試左少少😎有半筋半肉、花枝丸、貢丸、滷蛋等,紅白蘿蔔煲到好腍,但大概係湯底偏溫和並非太濃味🍜▪️ 台灣滷水拼盤(7.5/10)💲58全部都滷得幾入味,雞翅、豬腳、牛肉係各一,當中我食左牛腱頗軟腍,帶有輕微既辣,仲有豆腐同埋滷蛋🤓▪ 珍珠鮮奶茶(7/10)💲42;32 (跟餐)珍珠軟糯耐嚼,奶同茶味平衡到,唔會話稀淡🧋▪ 台北三峽蜜香紅茶 💲59;49 (跟餐)一人份已經勁大壺😂🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 豐盛台灣牛肉湯麵 💲78

▪️ 台灣滷水拼盤(7.5/10)💲58

台灣滷水拼盤

▪ 珍珠鮮奶茶(7/10)💲42;32 (跟餐)

珍珠軟糯耐嚼,奶同茶味平衡到,唔會話稀淡🧋

▪ 台北三峽蜜香紅茶 💲59;49 (跟餐)

一人份已經勁大壺😂

🔎 整體評分(7.5/10)
台灣滷水拼盤