朋友話呢間嘢食好抵食,咁就試吓啦!門口非常之懷舊嘅感覺同入面既感覺, ,好似80年代90年代嘅一些冰室嘅感覺,環境係真係比較殘舊。有啲座位就坐得比較寬闊, 四人枱坐兩個人,有啲就坐得比較逼夾。好好彩,我個朋友被安排了一個四人枱。佢嘅選擇唔多,都係一些西式嘅扒類意粉。我見到有一個係吉列豬扒楊州炒飯,非常之夠創意,未見過豬扒係配楊州炒飯嘅組合,再加上都有啲想食吉列豬扒炸東西,於是就叫呢隻,再加一杯紅豆冰。上菜時間非常之快,好像不夠3,4分鐘,就已經齊了所有東西。佢會跟一個紅湯,紅湯方面,呢個係我真係覺得味道唔錯嘅一個羅宋湯,因為佢唔係一啲水狀嘅狀態,而且味道都夠濃嘅,有少少creamy嘅感覺,呢樣嘢我覺得非常之唔錯嘅一個湯!個楊州炒飯同吉列豬扒都比較暖,楊州炒飯就比較有少少乾身同埋硬,因為睇得出佢應該係放涼左一段時間,再加上現場冷氣非常之凍,令到佢更加油。吉列豬扒雖然唔係好熱,但係佢炸得都幾好食,基本上成飯都食晒,再加一啲curry 汁嚟食,都唔錯。炒飯真係麻麻哋,因為凍咗,如果唔係放凍咗,本身佢啲材料都幾多,應該都唔錯。叫咗杯紅豆冰,紅豆冰來講我覺得佢都算做得OK嘅,因為唔係水狀啦,紅豆
朋友話呢間嘢食好抵食,咁就試吓啦!

上菜時間非常之快,好像不夠3,4分鐘,就已經齊了所有東西。

叫咗杯紅豆冰,紅豆冰來講我覺得佢都算做得OK嘅,因為唔係水狀啦,紅豆冰嘅料都好足,紅豆都補得好淋,係味道可以再多少少濃D 嘅感覺,但係都算唔錯比起好多餐廳嘅紅豆冰。

整體來講,佢個量真係非常非常之多,價錢非常之抵食,有湯、有主食、有紅豆冰,加埋都係$53 ,但係味道方面真係算係普通嘅,而座位亦對於我今日嚟食來講,係坐得比較舒服!
如果好間唔中諗起想食咩嘅話,都可以再試多次呢一間,但係唔會話好想食。
2021-11-24
5 分鐘 (堂食)
2021-11-21 475 瀏覽
舊式經濟扒房. 有鐵板餐. 格局似花園餐廳扒王之王之類. 呢間以前應該幾出名. 幾年前嚟過都要係門口排隊.午餐有羅宋湯. 味道正常. 唔係講笑. 正常已經好難得. 湯唔係太夠熱.今日穩穩陣陣叫咗茄汁雞扒飯. 雞扒唔夠滑. 不過個汁就唔錯. 呢種就係只有懷舊餐廳煮到嘅味道.另一個餐叫咗焗肉醬意粉. 坦白講麻麻哋. 有少少酸嘅味道. 應該唔係變壞. 但係就係唔鍾意.跟餐仲有餐飲. 叫咗凍奶茶. 正常.整體餐廳食物質素Ok. 不過不失. 服務就茶餐廳水平.

跟餐仲有餐飲. 叫咗凍奶茶. 正常.

整體餐廳食物質素Ok. 不過不失. 服務就茶餐廳水平.
鋸扒有人選擇到高級餐廳食靚牛扒,但是不少人會對港式鐵板餐有獨特情意結,鋸扒沒有那治癒的滋滋聲,有聲有色。沒有鐵板的牛扒是沒有靈魂的🤣🤣鐵板餐包括餐包、羅宋湯、飲品、甜品,最適合食肉獸🤭懷舊鋸扒鐵板餐十分有香港特色, 醬汁通常有 香辣黑椒汁同 惹味蒜蓉汁當晚落單的侍應安排多一份焗螺肉配薯茸🥰, 又係每次都要食必選羅宋湯🥣有許多🐮牛肉碎,味道濃郁, 保持水準本來想食tea骨怕點知已沽清, 結果選擇咗西冷同牛柳, 雖然叫咗五成熟 但係都係好熟🤣🤣但港式扒餐唔可以要求咁多話明要食童年回憶嘅味道當然要飲返紅豆冰同啫喱

鐵板餐包括餐包、羅宋湯、飲品、甜品,最適合食肉獸🤭

當晚落單的侍應安排多一份焗螺肉配薯茸🥰, 又係每次都要食

必選羅宋湯🥣有許多🐮牛肉碎,味道濃郁, 保持水準

但港式扒餐唔可以要求咁多

話明要食童年回憶嘅味道當然要飲返紅豆冰同啫喱

2021-10-28
  • 焗法式田螺
2021-10-31 661 瀏覽
呢間大大話話都幫襯咗超過20年,上星期去到同老婆一人叫咗一份西冷七成,餐嚟到嗰陣,件扒切都切唔入,老婆嗰份都一樣,好辛苦咁切開,入面仲係紅卜卜,咬落直頭同像筋一樣,結果食咗三份一唔夠都走人,再去附近食碗雲吞麵算數,下次要轉地方鋸扒了,拜拜了老朋友
2021-10-19 601 瀏覽
平時極少去土瓜灣 , 九龍城一帶....見有youtuber有介紹呢間甚有舊港式情懷既扒房 , 難得星期日得閒走去一試舖頭離地鐵站唔算好近 , 要行一段路去到見到舖頭環境係似70-80年代既格局 , 近乎完全無裝修 , 昏暗既黃燈光映照住有歲月痕跡既枱凳 , 伴隨老住舊既風扇 , 確實係有另一番風味 , 似乎至少有30幾40年沒有重新裝修 , 就連餐牌同侍應 都一樣行懷舊風我地入去果陣正值晚市前夕 5:15左右 , 所以內裡只有3枱客 , 到我地差不多食完之際已經全店滿座原本想叫既T骨牛扒沽清 , 我同友人唯有叫 蒜茸汁牛扒 及 蒜茸汁牛柳首先上枱係兩個餐前牛油包 , 暖暖地紅湯則非常出色 , 相信都有好多人提過呢度紅湯係相對高水準 , 湯料都還可以牛扒SIZE唔算好大...比起金鳳西泠扒要細D....叫左6成熟 , 但上左枱似乎有7-8熟以上牛味都濃 , 配菜比較少 , 薯條炸得都叫脆牛柳則份量再明顯少D , 一樣是6成熟 , 味道俾 6.5/10 分加$5 配茄汁意粉...質素不俗 , 茄汁味偏甜 , 意粉尚可跟餐配紅豆冰不另收費 , 叫了兩個最後甜品可選 啫喱 或是 雪米糍 ,

首先上枱係兩個餐前牛油包 , 暖暖地

牛味都濃 , 配菜比較少 , 薯條炸得都叫脆

跟餐配紅豆冰不另收費 , 叫了兩個
最後甜品可選 啫喱 或是 雪米糍 , 選了後者....得一粒

總結質素不錯, 價錢中規中矩....埋單每人$140左右
如果經過開附近先考慮再幫襯
2021-10-17
2021-10-15 567 瀏覽
呢間係土瓜灣名物有成40年歷史既平價扒房由於疫情既關係佢地推出左外賣自取每個餐都包餐湯,識揀一定係揀佢地出名既羅宋湯,十分足料,入邊仲有唔少既牛肉粒同埋碗湯分量好足,飲完湯已經半飽今次試佢地既焗吞拿魚意粉,可能多人落單,焗得有d焦,相比下我鍾意肉醬意粉多d屋企人選擇黑椒牛扒飯,餸碼好大,睇唔出只係50蚊個飯牛扒當然唔係靚,但質素對得住佢既價錢另外仲包一杯野飲,我要左紅豆冰,都ok,紅豆夠淋最近屯馬綫開通黎到土瓜灣可以一試呢間餐廳
呢間係土瓜灣名物
有成40年歷史既平價扒房
由於疫情既關係佢地推出左外賣自取

每個餐都包餐湯,
識揀一定係揀佢地出名既羅宋湯,
十分足料,入邊仲有唔少既牛肉粒
同埋碗湯分量好足,飲完湯已經半飽

今次試佢地既焗吞拿魚意粉,可能多人落單,
焗得有d焦,相比下我鍾意肉醬意粉多d

屋企人選擇黑椒牛扒飯,
餸碼好大,睇唔出只係50蚊個飯
牛扒當然唔係靚,但質素對得住佢既價錢

另外仲包一杯野飲,我要左紅豆冰,都ok,紅豆夠淋
最近屯馬綫開通黎到土瓜灣可以一試呢間餐廳
外賣自取
  • 椰汁紅豆冰
同老公一齊左就快七年,發覺原來咁多年黎都未試過一齊鋸扒😅因爲我地兩個本身都偏愛中菜。難得本來唔多食牛肉既我,今日突然好想大大啖食牛肉,所以放工就去左呢間舊式港味扒房嘆返個鐵板餐。原來打算食其他貴少少既西餐廳,但咁random食一餐又廢事破費。見到OpenRice呢度個紅湯咁足料,牛扒好評又多,雖然餐廳似花園扒王咁麻甩左少少,但平有平食,都應該絕對夠我過下口癮既!於是二話不說,放工就過左來。大概七點左右到(平日),餐廳一半滿座,唔洗等位。餐廳格局似茶記,有卡位。裝修雖然舊,但都算打掃得乾淨,屬可接受範圍。餐牌: 第一次食,就梗係食返招牌鐵板餐。本身諗住揀大過塊面既T骨,但竟然賣哂🙁所以最後都係揀左一份牛仔骨同一份牛柳,兩個餐都配黑椒汁。前菜: 羅宋湯加餐包餐包唔多講,都係standard 野,大x樂同款。不過餐包上既時候係微熱既。羅宋湯就真係如其他食評所說一樣咁足料!好多椰菜同蕃茄,入邊仲有起碼四舊牛肉。雖然牛肉唔係好嫩,不過我覺得有肉已經算係好足料,對於保湯既肉我要求唔高,食唔食都冇所謂。而湯嘅蕃茄味就真係好濃。雖然飲得出係茄汁同茄膏嘅味,不過其實羅宋湯個做法就係咁,唔通真係搵一噸蕃茄

前菜: 羅宋湯加餐包
餐包唔多講,都係standard 野,大x樂同款。不過餐包上既時候係微熱既。羅宋湯就真係如其他食評所說一樣咁足料!好多椰菜同蕃茄,入邊仲有起碼四舊牛肉。雖然牛肉唔係好嫩,不過我覺得有肉已經算係好足料,對於保湯既肉我要求唔高,食唔食都冇所謂。而湯嘅蕃茄味就真係好濃。雖然飲得出係茄汁同茄膏嘅味,不過其實羅宋湯個做法就係咁,唔通真係搵一噸蕃茄煲個湯俾你飲咩😂所以整體來講個湯真係做得幾出色,而且唔會太酸,好開胃。
羅宋湯

主菜: 牛仔骨鐵板餐 & 牛柳鐵板餐
食之前我真係有認真做過research🤣因爲唔食得生野既關係,所以研究左一陣牛既唔同部位邊個位全熟唔會”鞋”。結論係t骨同牛仔骨既脂肪比例最高,所以well done加上鐵板既熱力都應該唔怕老。最後我係叫左全熟牛仔骨,之後老公就叫左7成熟既牛柳。
叫完牛仔骨之後真係覺得呢個選擇係超正確😆😆因爲我真係好中意牛肉既脂肪味。牛仔骨總共有三大塊,每塊都有兩到三舊骨,而且最底仲有一塊係全肉!!!!就算全熟都唔韌,配埋黑椒汁真係好好食。雖然唔係咩精緻既料理,但真係滿足到我大啖食肉既慾望!有時真係呢啲平民既美食先可以簡單同粗暴咁satisfy到肚餓既我🤣唔洗下下好似食高級西餐就住就住咁食!
另外牛柳其實我都試左一啖,其實真係幾淋,但脂肪味就唔重(肉質本身脂肪比例低)。不過叫七成熟,就算係有鐵板加熱既情況下,其實去到最入面都幾raw下,接受唔到既人不如叫全熟算🤣
另外配菜真係比較少,薯條唔脆,但薯條加黑椒汁🥲🥲散發住濃濃既脂肪味道,係好食,但我都唔敢多食🤣所以佢得咁少係好事黎。
牛仔骨鐵板餐
牛柳鐵板餐

飲品: 叫左紅豆冰同凍蔘蜜,紅豆冰椰奶好多,蔘蜜就好甜🥲🥲不過不失
紅豆冰  凍蔘蜜

甜品: 2揀1, 青檸啫喱加花奶 or 雪米糍
雪米糍係雲呢嗱味,冇特別。而青檸味啫喱就有啲梗,入面仲好似有啲菠蘿肉。加花奶個口味有啲特別,未必人人食得慣😂反正佢唔係主角又係跟餐送既,試下味就算🤣
花奶青檸啫喱  雪米糍

總括黎講,港式平價扒房,得閒食下過下癮都唔錯,湯同主菜同價錢完全成正比~甜品飲品就將就下啦🤣🤣呢度真係岩哂啲食肉獸想平平地大啖食肉,好過去連鎖快餐店😜
Price: Dinner($280/ 2pax.)

羅宋湯
牛仔骨鐵板餐
牛柳鐵板餐
  • 鐵板牛仔骨
2021-08-31 739 瀏覽
之前在這間餐廳飲過個跟扒餐嘅羅宋湯後一值念念不忘,總覺得係以現時呢類港式平民扒房/個湯底算杰,不似一般餐廳的稀如水,而湯料亦足,除應有嘅蔬菜外,湯内更有肉塊,呢個餐湯真係交足貨,而扒餐方面,當日我和靚媽,细仔仔合共分別柯打了三個扒餐,包括西冷牛扒,黑椒牛柳,及羊扒,論味道算OK嘅,再以$135一個扒餐,有埋牛油餐飽,餐湯,餐茶特飲,再跟一杯啫喱做甜品,又有待應為你服務,都吾應該要求咁多啦,總結平民扒房,室内氣氛,餐具擺位,枱椅款色充滿七,八拾年代感覺,此店值得捧場。

2021-08-27 486 瀏覽
收工星期五緊係食好啲啦,今次黎土瓜灣食呢間扒房試下,茶餐廳咁既樣既扒房lol, 幾有懷舊既感覺既。最後2個人都叫左西冷扒125蚊。首先黎到既係餐包同湯,幾好味架,紅湯好濃下又大大碗,不錯。主菜黎啦,叫左汁另上,點知無。。。又要再等終於到啦,黑椒汁,5成熟,牛扒都幾大塊幾厚黎到既時候仲有查查聲 岩岩整好。食落好多汁呀,又有牛味,估唔到都幾正。仲有啲雜豆,薯條咁。野飲叫左雜果涼粉冰,普普通通。唔貴又幾好食,會再黎。

最後2個人都叫左西冷扒125蚊。

首先黎到既係餐包同湯,幾好味架,紅湯好濃下又大大碗,不錯。

主菜黎啦,叫左汁另上,點知無。。。又要再等

野飲叫左雜果涼粉冰,普普通通。

唔貴又幾好食,會再黎。

2021-07-25 976 瀏覽
大慨呢 d 就係治愈我心的 comfort food,利申中學時間中有食,當時只有呀sir同有錢同學先幫襯得起,我間中都會去,所以每次食都開心得要寫日記咁滯。。。長大左先識真正西餐係另一回事,叫六成半熟原來會比人笑不過唔緊要既,中學雞果時邊識咁多,而且呢d先係我呢代既集體回憶。前幾日要去土瓜灣工作,六點收工行過呢到,見到門面都係同二三十年前一樣,土瓜灣已經有地鐵,相信唔洗好耐都會重建講bye bye了。下次再經過可能又三兩年後所以雖然下午茶未落格都入去食了個 $130 鐵板牛柳。呢兩年因為疫情經常在家煮食,買一塊同價既牛扒可以煎得好好食,所以現在對煎牛扒標準都高了好多, 不過咁樣比較唔公平既。講返食物,用同類既豉油西餐餐廳比較,我覺得完勝了花園/金鳳/第尾。無乸口既蘇打粉鹼味,肉又無太硬好難吃。份量在相片反映到,有2塊大約250g既牛柳,只係覺得蒜容汁太多生粉。個羅宋湯酸了點,不過我回憶就係要呢種味。一邊食一邊欣賞佢地既menu,上面寫住佢地知自己唔係100分,只求有60分客人覺得ok會返轉頭。都幾老實,味道係60分左右啦。到最後waiter問啫厘要唔要落花奶,果刻又係勾起一陣中學時期
前幾日要去土瓜灣工作,六點收工行過呢到,見到門面都係同二三十年前一樣,土瓜灣已經有地鐵,相信唔洗好耐都會重建講bye bye了。下次再經過可能又三兩年後所以雖然下午茶未落格都入去食了個 $130 鐵板牛柳。呢兩年因為疫情經常在家煮食,買一塊同價既牛扒可以煎得好好食,所以現在對煎牛扒標準都高了好多, 不過咁樣比較唔公平既。講返食物,用同類既豉油西餐餐廳比較,我覺得完勝了花園/金鳳/第尾。無乸口既蘇打粉鹼味,肉又無太硬好難吃。份量在相片反映到,有2塊大約250g既牛柳,只係覺得蒜容汁太多生粉。個羅宋湯酸了點,不過我回憶就係要呢種味。一邊食一邊欣賞佢地既menu,上面寫住佢地知自己唔係100分,只求有60分客人覺得ok會返轉頭。都幾老實,味道係60分左右啦。到最後waiter問啫厘要唔要落花奶,果刻又係勾起一陣中學時期的美好回憶。畢竟我相信呢次會係我最後一次去,因為客觀講真係未至於好食得我要搭一小時屯馬線到來。
鐵板牛柳
2021-07-23
鐵板牛柳
2021-07-10 1065 瀏覽
服務差,冷氣吾夠食到出汗,嘢食又難食,白湯係面粉湯,價唔係貴 正常就冇乜要求嘅,但係真係唔係普通嘅差,仲要趕人走, 投訴無門,垃圾中既垃圾, 好多人排隊我覺得應該係又有人宣傳, 上面既評分好假
服務差,冷氣吾夠食到出汗,嘢食又難食,白湯係面粉湯,
2021-07-07 1099 瀏覽
「哥登堡餐廳」是土瓜灣散發著強烈歷史味道的餐廳,同時散發濃濃鐵板牛扒香氣,正是「未能看到、經已聞到」。老式餐廳的經營模式就是實在,貨真價實,童叟無欺。大門口除了懷舊裝潢,就是繽紛的菜式和價錢。像正在召喚著你,一個閃神肚子就餓了。重要的事只說一遍,吃素的人,再見!餐廳是扒房,全是肉肉,豬牛羊雞魚都有。主打菜是鐵板,進來當然是選鐵板扒餐。【鐵板牛柳套餐】(港幣$135),餐前有牛油餐包和羅宋湯。好喝的羅宋湯,我覺得除了濃濃蕃茄味,必須要有煮到軟爛的大片椰菜。湯的酸香、菜的清甜,味覺上的對比絕對是一流!牛柳點5分熟,配黑椒汁。熱騰騰的鐵板淋上醬汁才上桌,有聲音有畫面有香味。一刀切開,牛柳夠嫩,外脆內軟,沾一點黑椒汁送入口,過癮度爆燈。另一道是【鐵板羊扒套餐】(港幣$115)配蒜茸汁,羊扒一樣是火侯到位,外層焦脆,特別香口。要強調一點,羊肉有膻味才令人著迷,這裡的羊扒肉味膻味都剛剛好,3大件吃起來也很飽肚。鐵板上的薯條配上蒜茸汁和黑椒汁,亦是快樂的元素。最後,餐飲點一杯凍檸茶,解解滯。快樂的時光過得特別快,不安分地吃猛吃肉肉,之後的一天我是吃素去了。

重要的事只說一遍,吃素的人,再見!

• 牛柳
  • 餐包
2021-07-07 850 瀏覽
平時我都好少寫食評,但今日真係要比個負皮呢間餐廳。聽聞呢間啲扒好味,所以特登去試下,但服務態度真係得0分。今日上餐包嗰陣,個服務員直接dum個碟落張檯度,如果係爆曬場好忙咁都原諒你,但今日冇咩人食,咁趕時間做咩??然後找錢嗰陣仲離譜,我地兩個人食咗$240,我比張$500,咁suppose要找$260啦。咁佢就找咗一張$100,一張$50,同埋一堆散銀。咁我冇為意,就咁袋啲錢落袋啦,我個frd提我找少咗$100。咁我就舉下手,都未講咩事,佢就行返去櫃檯拎$100比返我,又係dum落檯面咁!??!我未講嘢,佢就知找少咗錢咁犀利?係咩預知能力🥶🤔定佢自己幫我比咗$100tips啊,心照啦。啲扒好味都冇用啦,啲服務態度咁,大家自己睇住找少錢啦。
平時我都好少寫食評,但今日真係要比個負皮呢間餐廳。

啲扒好味都冇用啦,啲服務態度咁,大家自己睇住找少錢啦。
之前大件夾好食!同抵食!前年成日去!因疫情!都成年無去!我上星期去過!唉!变成咁!加左價!細左三分一!肉質吾同晒!比東張西望吹起左!客多了要排隊!就变晒質!以前見到份扒會覺得食吾晒!依家就細到吾夠食!肉質有疏打粉味!135蚊食疏打粉!黑椒汁無味!我地两個人!叫西冷同牛柳!西冷薄左!牛柳細到慘不忍到!送上枱見到!我們两人都不約而同話“吾系咁細麻”!埋單時同服務員講!佢就笑笑口!唉!以后吾去!相信好多熟客都吾去了!咁難得的一間好食!始終都系岀左名就多人食!就变差晒!香港又少一間可以去嘅扒房!
哥登堡餐廳,對上果次食己經係讀中學既時候果時班主任会請果個月生日既學生去哥登堡食午餐仲記得以前依度有個出名手瓜起𦟌既侍應哥哥,佢話拗手瓜贏到佢,就会請你食晏多年黎依個標誌性既門口依然無變😬😬餐廳比以前光猛左好多,仲記得以前食午餐果時都好似食緊燭光晚餐甘有情調一坐低,侍應哥哥就推介我食牛柳or T骨扒佢話牛柳出名好淋,好味喎🤗🤗一落左order,唔使一分鐘,餐飽同羅宋湯己經火速送到餐飽熱辣辣,羅宋湯好足料而且味道香濃熱辣辣既鐵板牛柳上枱啦😁😁叫五成熟無over cook 牛柳真係好淋,無咩渣,不過牛味唔太香濃加左五蚊要埋個意粉撈埋鐵板既蒜蓉汁岩岩好食飽飽
哥登堡餐廳,對上果次食己經係讀中學既時候
果時班主任会請果個月生日既學生去哥登堡食午餐

多年黎依個標誌性既門口依然無變😬😬

一坐低,侍應哥哥就推介我食牛柳or T骨扒
佢話牛柳出名好淋,好味喎🤗🤗

一落左order,唔使一分鐘,餐飽同羅宋湯己經火速送到

餐飽熱辣辣,羅宋湯好足料而且味道香濃

熱辣辣既鐵板牛柳上枱啦😁😁叫五成熟無over cook
牛柳真係好淋,無咩渣,不過牛味唔太香濃
加左五蚊要埋個意粉
撈埋鐵板既蒜蓉汁岩岩好食飽飽