2024-08-04 99 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk炸雞😋 × 飯卷💖 × 氣氛🔥喺元朗,原來都有好食就又高質嘅韓國菜😍!而且呢間舖頭嘅服務好好,老細都好Nice😚。加埋舖頭嘅價錢真係好抵,平時喺出邊食韓國嘢,絕對搵唔到呢個CP值🙂‍↔️。紫菜包飯裏面嘅餡料豐富,一啖裏面食到又香、又軟綿、又脆口等等嘅唔同配料口感✨。原味香脆雞都整得好好,炸雞嘅外皮夠酥脆,熱辣辣又脆卜卜🔥,裏面嘅肉質都唔錯。兩個人嚟講,呢個份量已經夠晒滿足💖。💰 紫菜包飯($68)💰 原味香脆雞($68)
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
炸雞😋 × 飯卷💖 × 氣氛🔥

💰 紫菜包飯($68)
💰 原味香脆雞($68)
2024-07-30 144 瀏覽
老公最近非常十分繁忙🫣雖然今日放假但都依然選擇近近地係元朗食個lunch就即刻返歸繼續工作🥹呢間韓國餐廳裝修幾有feel🙌🏻 老闆娘都係韓國人~我哋揀咗兩個set lunch同半份炸雞share❤️泡菜炒飯泡菜足料惹味,味道都辣,但會令人越食越想繼續食😂飯粒分明唔乾👍❤️特大牛骨湯飯個湯清淡得黎好重牛味,好飲!😋牛骨唔韌,骨肉好容易分離👍佢嘅雞蛋絲係將蛋白同蛋黃分開,好仔細😂⭐️半隻原味炸雞新鮮熱辣,皮薄香脆,肉質尚算嫩滑但唔知點解半隻size好似無甜辣味俾我揀🤔原味帶啲鹹香其實都ok,但甜辣始終先係我首選😬#元朗美食 #元朗韓國菜 #哦吧 #韓國菜推介 #元朗韓燒 #牛骨湯飯 #泡菜炒飯 #Kimchi
老公最近非常十分繁忙🫣
呢間韓國餐廳裝修幾有feel🙌🏻 老闆娘都係韓國人~

我哋揀咗兩個set lunch同半份炸雞share

❤️泡菜炒飯

泡菜足料惹味,味道都辣,但會令人越食越想繼續食😂
飯粒分明唔乾👍

❤️特大牛骨湯飯

個湯清淡得黎好重牛味,好飲!😋
牛骨唔韌,骨肉好容易分離👍

佢嘅雞蛋絲係將蛋白同蛋黃分開,好仔細😂

⭐️半隻原味炸雞

新鮮熱辣,皮薄香脆,肉質尚算嫩滑
但唔知點解半隻size好似無甜辣味俾我揀🤔
原味帶啲鹹香其實都ok,但甜辣始終先係我首選😬

2024-07-28
  • 特大牛骨湯飯
💫Set  D  濟洲豬腩肉+豬頸肉+ 6種小菜+ 生菜濟州島嘅豬肉真係好正~ 豬腩肉Q彈爽脆👍🏻 豬頸肉肥瘦適中😽 配埋醬料就突出埋肉質本身的風味!而且仲埋唔同小菜就可以有更多配搭🙈口感豐富🫶🏻 值得一試不過份量較少😢 2人份量但真係唔夠飽🥹價錢有些少高所以cp值唔係話太高💫水冷麵水冷麵配上燒肉簡直就係解膩解油之選😆冷麵爽口彈牙~ 配埋青瓜絲雞蛋絲清爽爽脆配埋芥末醬+醋酸酸辣辣超級正😚推薦~整體評分:3.5🌟
💫Set  D  濟洲豬腩肉+豬頸肉+ 6種小菜+ 生菜
濟州島嘅豬肉真係好正~
豬腩肉Q彈爽脆👍🏻 豬頸肉肥瘦適中😽
配埋醬料就突出埋肉質本身的風味!
而且仲埋唔同小菜就可以有更多配搭🙈

小菜
水冷麵
水果
水冷麵
突然心癮起想食韓菜,友人介紹呢間開業半年嘅餐廳,裝修&食物都有一定水準Menu 選擇多,除左燒肉,多種部隊鍋,小食都好齊備前菜有6種,如烤魚仔,魚糕,泡菜,烤翠玉瓜,土豆絲等烤牛肉火鍋 Grilled Beef Hot pot $380個鍋超級多配料,旁邊蔬菜,唔同種類菇類為主,中間有韓國粉絲,鮮牛肉,幾片韓式年糕,相當有層次感個鍋需要煮一段時間,粉絲索曬蔬菜,牛肉汁嘅味,好入味,牛肉煮到腍身就需要撈起,呢個鍋多蔬菜之餘又飽肚🥢 鮑魚石鍋雜錦飯 Abalone & Vegetables Pot Stone Rice $108 鮑魚切絲,再加埋不同蔬菜配料,例如有菠菜放係石鍋入面,將底層嘅飯撈起,會有飯焦效果,再隨個人喜好加入醬油鮑魚幾爽口彈牙👍🏻👍🏻🥚 蒸蛋 Steamed Egg $88 呢個係大人細佬都鍾意嘅香噴噴上台,漲卜卜質感勁堅挺,好似梳乎厘一樣咁漲,佢唔係一般蒸蛋咁簡單,聽職員講,呢個蒸蛋用左7隻全蛋👍🏻蒸蛋底層有蝦醬味,幾好食,蛋味香濃,適合多人分享😉食曬正餐後,職員會端上長長嘅哈密瓜,鮮甜多汁,呢個水果係免費的
Menu 選擇多,除左燒肉,多種部隊鍋,小食都好齊備
前菜有6種,如烤魚仔,魚糕,泡菜,烤翠玉瓜,土豆絲等

鮑魚幾爽口彈牙👍🏻👍🏻
🥚 蒸蛋 Steamed Egg $88
呢個係大人細佬都鍾意嘅
蒸蛋底層有蝦醬味,幾好食,蛋味香濃,適合多人分享😉
2024-07-08
10 分鐘 (堂食)
  • 烤牛肉火鍋
  • 蒸蛋
前幾日來左呢間由韓國老闆娘新開、主打濟州黑豚肉嘅韓國餐廳,選擇好多而且食物又好味😋👍🏻佢除左有燒烤肉類,亦有眾多韓式料理選擇,例如部隊鍋、韓式湯品、醬油蟹、年糕、紫菜飯卷、炸雞等通通都有,喺選擇困難症之下😆 我決定燒烤同料理每樣都點少少試試☺️非常推介燒濟州五花肉❣️油脂滿滿之餘,肉質新鮮又嫰滑,店員亦會幫手燒及剪碎,加埋洋蔥同菇燒得好香,食得好滋味😋二人份嘅特大牛骨湯我亦相當推介,牛骨味道濃郁,牛骨肉足足有八件,亦有粉絲,好足料👍🏻食韓國野總係會想食炸雞,但兩個人叫一隻又怕太多,佢可以叫半隻原味炸雞,一客六件,炸層唔過厚好脆,亦有一種獨特嘅香味,而且雞肉非常嫰滑😋 老闆娘話雞都係從濟州入口👍🏻最後當然要叫水冷麵同飲品 cool down 下❤️ 冷麵加埋醋同韓式芥辣,消暑解膩,好舒服☺️ 草莓 Margarita 唔會太甜,啱啱好❣️最後老闆娘仲送上韓國哈蜜瓜做甜品😃😃老闆娘同店員雖然都係韓國人,但態度好親切,用廣東話溝通都無問題。見佢裡面仲有兩間房,下次可以帶朋友們來聚會☺️

濟州豬五花肉

特大牛骨湯 (二人份)

半隻原味炸雞

濟州豬五花肉
特大牛骨湯 (二人份)
半隻原味炸雞
  • 特大牛骨湯(二人份)
2024-07-17 129 瀏覽
聽講有間係韓國人開嘅餐廳同一般韓燒餐廳不同的是,好乾淨,一啲都唔會油淰淰, 冇黐立立嘅感覺。天氣熱先黎一支啤酒,隻杯都係凍架,好細心睇黎呢度都幾愛豬喎😂就叫個豬肉套餐,有五花肉和豬肩肉。職員主動幫手燒埋,服務好好呀!所以燒到焦香得黎,又可以保持肉汁同爽口。呢個「魚汁」職員話係濟州運黎架,配豬肉真係好食喎。記得配飯食😂特大牛骨湯,好多條帶肉嘅骨,湯底清甜。所以夏天飲都唔會膩,反而好舒服。特別喜歡前菜嘅小魚乾,唔會乾柴死咸
聽講有間係韓國人開嘅餐廳

天氣熱先黎一支啤酒,隻杯都係凍架,好細心

睇黎呢度都幾愛豬喎😂就叫個豬肉套餐,有五花肉和豬肩肉。

記得配飯食😂

特別喜歡前菜嘅小魚乾,唔會乾柴死咸
  • 牛骨湯
2024-07-17 164 瀏覽
我阿媽其實都好鍾意食燒肉,但係又成日好怕食得太多肉會滯難得今日肯出街食飯,就帶佢去食燒肉 就搵間有靚牛肉食嘅地方,貴精不貴多這間餐廳喺yoho mall一期行過去好近,就揀咗這一間入到去坐低掃qr code落單睇落都有好多肉類嘅選擇今次就叫咗一個牛板腱肉+海鮮葱煎餅+人蔘雞湯食韓國嘢最鍾意就係佢有多碟餐前 小食又有泡菜又有菠菜又有魚膏又有薯仔 仲有小魚整整6小蝶牛板腱肉係我阿媽揀嘅佢話唔想食咁肥膩睇相見到這個比較肥瘦均勻就揀咗呢個仲跟咗洋蔥同埋兩片翠玉瓜可以夾住 牛肉食牛肉味好濃鬱, 微微熟已經可以人參雞湯有 一隻大雞髀人蔘味唔算好濃但係唔會搶走雞肉香味非常足料海鮮蔥煎餅冇諗過係咁大份兩個人食唔曬煎餅裏面都有不少海鮮餐廳旁邊有很多豬的裝飾 精美又有趣餐廳係韓國人主理 , 整喺都有韓國地道的感覺
我阿媽其實都好鍾意食燒肉,但係又成日好怕食得太多肉會滯
難得今日肯出街食飯,就帶佢去食燒肉
就搵間有靚牛肉食嘅地方,貴精不貴多
這間餐廳喺yoho mall一期行過去好近,就揀咗這一間

入到去坐低掃qr code落單

牛板腱肉係我阿媽揀嘅
佢話唔想食咁肥膩
睇相見到這個比較肥瘦均勻就揀咗呢個

仲跟咗洋蔥同埋兩片翠玉瓜可以夾住 牛肉食
牛肉味好濃鬱, 微微熟已經可以

人參雞湯有 一隻大雞髀
人蔘味唔算好濃但係唔會搶走雞肉香味

非常足料

海鮮蔥煎餅冇諗過係咁大份兩個人食唔曬

煎餅裏面都有不少海鮮

餐廳旁邊有很多豬的裝飾 精美又有趣

餐廳係韓國人主理 , 整喺都有韓國地道的感覺

2024-07-10
  • 牛板腱肉
  • 人蔘雞湯
  • 海鮮蔥煎餅
2024-07-16 99 瀏覽
朋友生日想食人蔘雞湯嚟到新開嘅韓國餐廳,樓面應該都係韓國人,感覺都幾正宗。坐低後利用QR code落單,睇韓燒價錢都唔平🤓各款燒肉同海鮮價錢拍得住尖沙咀,我諗兩三個人嚟韓燒應該要兩千蚊🙂‍↕️今次食得經濟啲,兩大一小叫咗一個牛肉石頭鍋飯、人蔘雞湯、芝士蛋餅同2罐飲品,$500有找。食物質素符合預期,略嫌人蔘雞湯唔夠人蔘味,不過原隻雞上,一個人都食唔晒😌非常飽肚。值得一提係店樓面韓國姨姨同姐姐非常熱情,仲請我哋食哈密瓜,氹到小朋友好開心🥰
呢間韓國餐廳由韓國人主理,老闆娘、樓面,大廚都係韓國人我哋睇menu睇左15分鐘,都未決定到食啲咩因為好多野都想食,但又驚份量太大店主好熱情好客,四圍同客人傾計,知道我哋仲未有idea,主動推介我哋濟洲豬擺設好得意Peach Margarita 🍲「部隊鍋」本身對部隊鍋不太熱愛,不過老闆娘話所有ham都係韓國過嚟‼️果然味道同係香港食嘅與別不同味道少少辣而又好開胃,裡面有好多黃豆,相信係師傅自己調製嘅辣湯,完全唔係香港一般食到味精味嘅部隊鍋~~🍗「蜂蜜奶油炸雞 拼 辣味炸雞」原來啲雞都係韓國嚟,真係好有韓國味道,蜂蜜奶油味幾有驚喜!辣醃八爪魚呢個好好食,口感非常爽脆,一啲都唔韌老闆娘仲好好客咁送左韓國哈密瓜比我哋食
呢間韓國餐廳由韓國人主理,老闆娘、樓面,大廚都係韓國人

我哋睇menu睇左15分鐘,都未決定到食啲咩

因為好多野都想食,但又驚份量太大

濟洲豬擺設好得意

Peach Margarita

🍲「部隊鍋」
本身對部隊鍋不太熱愛,
不過老闆娘話所有ham都係韓國過嚟‼️
果然味道同係香港食嘅與別不同

味道少少辣而又好開胃,裡面有好多黃豆,

🍗「蜂蜜奶油炸雞 拼 辣味炸雞
原來啲雞都係韓國嚟,
真係好有韓國味道,蜂蜜奶油味幾有驚喜!

辣醃八爪魚
呢個好好食,口感非常爽脆,一啲都唔韌

老闆娘仲好好客咁送左韓國哈密瓜比我哋食
2024-07-11
2024-07-13 264 瀏覽
一行7人預先訂位嘅,安排入坐上算順利,食物點了六百幾個個韓國猪肉(烤肉),韓牛(烤肉),泡菜煎餅,石鍋飯,先上小碟泡菜,再上生肉,一啲醬汁,最後係熟食,上菜係放低就行開,完成無話你知咩肉,啲醬汁配咩肉,邊度調火力⋯問佢哋就答:個汁一陣點猪肉,完!態度好麻麻,無乜禮貌,肉類質素一般,份量正常,石鍋飯無咩味只係辣,泡菜煎餅好難食,淋pat pat, 因為係烤肉,抽油煙方面好弱,空氣質素好差,食完成個人係油煙味,整體非常一般,可以試一次,唔會有下次,元朗有好多選擇!
元朗大西北有好食韓國菜,仲要好足料添!位置係有少少偏左D,不過係近YOHO架。先黎前菜幾碟,前菜反而又冇咩特別。呢個生醃章魚,口感超彈的,辣度就小辣到中辣左右。老闆娘話要配飯食,可以中和返小小辣。牛肉辣湯,超大碗的,個味好正宗,算是偏辣的。牛肉絲一疏疏,辣辣的味蕾好刺激。海鮮煎蔥餅,係勁大個,超足料。蔥都係勁密集的,唔多粉,同埋點佢個醬甜甜地勁好食。原味炸雞同甜酸炸雞都好食。炸粉唔厚,雞肉又好滑,甜酸炸雞更好食,食落仲有少少似肉桂味。食韓國食當然配韓國飲品,甜米水同梨汁都好飲,不過就比較甜的。
元朗大西北有好食韓國菜,仲要好足料添!
位置係有少少偏左D,不過係近YOHO架。
先黎前菜幾碟,前菜反而又冇咩特別。
呢個生醃章魚,口感超彈的,辣度就小辣到中辣左右。
老闆娘話要配飯食,可以中和返小小辣。
牛肉辣湯,超大碗的,個味好正宗,算是偏辣的。
牛肉絲一疏疏,辣辣的味蕾好刺激。
海鮮煎蔥餅,係勁大個,超足料。
蔥都係勁密集的,唔多粉,同埋點佢個醬甜甜地勁好食。
原味炸雞同甜酸炸雞都好食。
2024-07-11 99 瀏覽
同朋友去左元朗國行街,試左一間好有韓國特色嘅餐廳~環境舒適,裝修好靚,如果食韓燒嘅話,爐邊就已經可以抽氣,所以油煙味唔會好大,而且唔會有一支支煙囪係枱中間,阻住同坐對面嘅朋友傾計成間餐廳主要都係由韓國人打理,店員之間都係用韓文溝通,無論係食燒肉定係火鍋, 店員都會幫手處理食物,服務態度好好,所以平日都見到好多人黎食落完單之後店員就拎左5小碟前葉俾我地食,圍咗一個圈喺前面,好豐富好開心😁今次我地試左烤牛肉火鍋,牛嘅份量超多, 遠超佢嘅價錢水平,CP值極高,牛肉味好重,口感好實在,重有大量嘅蔬菜吸晒牛肉湯嘅味,不知不覺就食咗好多菜好健康咁~煎蛋卷層次分明,放落口就會分開一層層,蛋味好香,蛋嘅質感好厚實,好滿足~石頭鍋飯好夠熱,另外仲有兩支醬汁,一支辣油一支麻油,除客人喜好鍾意落幾多就幾多,如果想食飯焦嘅話可以等5分鐘,個底就會變咗香香嘅飯焦,牛肉嫩,而且入味加埋配菜就剛剛好哦吧OPPA & POCHA (元朗)元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖#天天飲食_元朗#天天Foodies評分:8/10#哦吧 #OPPA&POCHA #香港美食 #元朗美食 #打卡 #韓燒 #韓國菜 #hk

哦吧OPPA & POCHA (元朗)
元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖
#天天飲食_元朗
#天天Foodies
評分:8/10

#哦吧 #OPPA&POCHA #香港美食 #元朗美食 #打卡 #韓燒 #韓國菜 #hkig #iloveeating #甜品 #foodblogger #相機食先 #手機食先 #一路食一路post #掃街 #instafood #hkfoodies #foodphotography #hkdessert #dessertlover #hkfoodblogger #hkiger

2024-07-11 73 瀏覽
正宗韓式料理,店裏都是說韓文的「哦吧」🕺🏽和「哦列」💃🏽🤭上線,經營著有家常味道的韓式餐廳。下單後,泡菜姨姨立馬上了六道韓式小菜,有韓國魚糕、蘋果🍎粟米🌽沙律、蛋煎翠玉瓜🥒、辣泡菜🌶️、鮮冬菇炒蒜芯🍄‍🟫和白飯魚干🦈,很豐富。🍲🥓烤牛肉火鍋大約是3-4人份量。天氣炎熱,特別想多吃蔬菜和濕潤的湯粉。這個雖然叫火鍋,但一點也不「熱氣」,9款蔬菜🥬加牛肉湯底,煮出來都是蔬菜的甜味和牛肉的鮮味,吃得很舒服。烤牛肉可沾特制的韓式醬汁提味。🌮海鮮煎蔥餅好吃欸!非常足蔥!一株株的青蔥鋪排在麵糊上,相信食完會「蔥」明好多😂而麵糊煎得香脆卻不油不膩,上面加有各款海鮮碎如魷魚🦑、青口🦪和帶子。🐥🍗原味炸雞半份原味是很純粹的植物油香氣炸雞,很酥脆,帶微微鹹味,部位有雞全翼有雞胸,還附送水醃白蘿蔔一小碗以解熱氣。

🍲🥓烤牛肉火鍋

🌮海鮮煎蔥餅

🐥🍗原味炸雞半份

2024-07-11 59 瀏覽
金菇牛肉粉絲飯個汁好好味,啲韓式粉絲索晒啲汁,超好送飯,牛肉都好多,仲有金菇同韓式年糕,另外仲配埋3小碟前菜紫菜包飯 老闆娘話用左9種食材,要餸多先好食架,又真係好足料好好食,有好多舊,午餐$68係超抵!海鮮蔥煎餅通常食嘅都係啲蔥碎上,但佢係原棵!成條蔥混埋落啲粉度煎,我有錯覺自己食緊棵菜,但係好正!海鮮有魷魚、蠔仔、元貝等,都好足料餐廳好大坐得好舒服,老闆娘好nice好好傾,同場都見到唔少熟客嚟幫襯,夜晚嚟食燒肉飲酒應該好有氣氛!

金菇牛肉粉絲飯

紫菜包飯

海鮮蔥煎餅

2024-07-04
午餐
2024-07-10 55 瀏覽
B1濟洲五花肉+ 濟洲豬肩肉+ 韓豚調味排骨+ 生菜$ 620入到去間餐廳每一位侍應都好友善!知道我地第一次試,每一個Menu都好細心介紹。揀好咗會同我哋講每一種肉要燒幾耐同埋點樣燒!見我哋笑得雞手鴨腳,又會過嚟幫我哋!同埋老闆娘係正宗韓國人,所以氛圍好好! 豬肩肉香比較重,比較有嚼勁!五花肉油香豐富,更適合配生菜!仲有排骨已經調咗味,不需要配其他汁醬!值得一提嘅係佢有一個濟州魚汁,重魚乾味!感覺類似韓式版蝦醬!小編勁鍾意!大家可以由瘦到肥依次序食!食韓燒叫豬比牛更加地道正宗!份量亦比想像中多有氣無糖紅茶 $200卡飲品好吸引, 飲起上嚟無負擔另外如果揸車嘅人去佢哋餐廳食嘢嘅話呢,門口會有閉路電視可以睇到門外泊車情況
B1濟洲五花肉+ 濟洲豬肩肉+ 韓豚調味排骨+ 生菜
大家可以由瘦到肥依次序食!
食韓燒叫豬比牛更加地道正宗!份量亦比想像中多

有氣無糖紅茶 $20