2020-07-08 565 瀏覽
嚟到南豐紗廠搵嘢食,大部份餐廳都試過,呢一間新野就試吓啦,叫咗個叉燒拉麵,湯底濃郁,有流心蛋,兩塊叉燒(即係豬肉),有兩塊紫菜,仲有兩小碟小食,係炸紫薯球同埋螺肉青瓜冷盤,呢一間係午餐來講價錢算貴左啲啲,但都值得一試嘅!
叉燒拉麵
  • 叉燒拉麵
2020-07-04 294 瀏覽
今(4-7-2020 Sat)日同老公去送膠製廢物,送完就食嘢,我哋又行嚟南豐紗廠搵嘢食喇,記得上次想幫趁呢間,但轉呔幫趁咗隔離嘅Book B Kitchen(嗰個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%BE%AE%E4%BC%8F-e3686065),今次就幫趁返啦.由於啱啱開舖,所以冇乜人,我哋睇完menu,決定要同樣$68.00嘅拉麵套餐,老公要哲辛拉麵,麵身要少硬,我要哲麵拉麵,麵身要普通,兩個味道都要正常.玄米茶到嚟,味道唔太濃.等多一陣後,兩個套餐都到嚟.沙律係青瓜沙律,青瓜好新鮮同爽脆,個汁酸酸辣辣,OK 嘅.味道:5分小食係雞肉串,燒汁甜,雞肉唔嚡,但唔熱係室溫嘅,感覺冇咁好食.味道:2.8分而拉麵呢?湯底味道已經係揀正常,但都好濃,我嘅拉麵口感開始過腍,老公嗰隻少硬嘅真係有分別.兩片冇味瘦叉燒切到超薄.老公話比起喺麵屋哲食嘅沾麵差(嗰個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%94%94%E5%A4%AA%E9%B9%B9%E5%98%85%E

由於啱啱開舖,所以冇乜人,我哋睇完menu,

玄米茶到嚟,
玄米茶
味道唔太濃.

等多一陣後,兩個套餐都到嚟.
哲辛拉麵套餐
哲麵拉麵套餐
沙律係青瓜沙律,青瓜好新鮮同爽脆,個汁酸酸辣辣,OK 嘅.
味道:5分

味道:2.8分

而拉麵呢?湯底味道已經係揀正常,但都好濃,我嘅拉麵口感開始過腍,老公嗰隻少硬嘅真係有分別.兩片冇味瘦叉燒切到超薄.老公話比起喺麵屋哲食嘅沾麵差(嗰個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%94%94%E5%A4%AA%E9%B9%B9%E5%98%85%E9%AB%98%E6%B9%AF-e3755682).
味道:3分

最後嘅甜品,係朱古力大福,糯米皮煙韌,內裡嘅朱古力cream幼滑,成個朱古力味唔太濃同甜,OK 嘅.
朱古力大福
味道:4分

環境:
好舒適,全部係軟座.
抵食係2.8分
2020-07-04
朱古力大福
  • 青瓜沙律
2020-05-23 468 瀏覽
午市定食大概60蚊左右好多選擇而我就揀左最普通既拉麵定食鹽味 超硬佢麵條就係偏幼果種,所以好掛湯但相對黎講 如果你食得比較慢d麵到最後就會林得好快湯方面 我覺得鹽味係好食過味噌 同 醬油湯咁既價錢 你唔會期望佢真係有幾正宗湯底但係真係唔錯 性價比好高

午市定食大概60蚊左右
好多選擇
而我就揀左最普通既拉麵定食
鹽味 超硬
佢麵條就係偏幼果種,所以好掛湯
但相對黎講 如果你食得比較慢
d麵到最後就會林得好快
湯方面 我覺得鹽味係好食過味噌 同 醬油湯
咁既價錢 你唔會期望佢真係有幾正宗湯底
但係真係唔錯 性價比好高
2020-05-21 303 瀏覽
去完二手寄賣店,無意中經過又剛巧肚餓就即管試試,見午餐價錢都ok抵食,平均$6X,但一般拉麵店一碗拉麵冇可能咁平,於是心諗食鰻魚飯穩陣啲,質素ookk可接受,但食得出鰻魚的質素只屬一般(始終一分錢一分貨),前菜普普通通冇驚喜,另加小食枝豆($8/份),差不多食完碗飯先上枝豆,奈何不是慢工出細貨,而係一睇就知overcook,好老好乾,好多枝豆已經焗到爆晒口(通常微溫已足夠),食左幾條已食唔落去……
2020-05-21
2020-04-26 465 瀏覽
今日黎到南豐紗廠,試下做文靑既感覺, 行到咁上下就想坐低食個晚餐。行左幾間都吾係咁岩心水,終於黎到哲麵,見到門口大餐牌既款式都幾吸引,於是就入去幫襯啦。餐廳都幾大,位都好闊落,menu選擇都算多,除左拉面之外可以選擇丼飯,不過拉面好似係主打,就試拉面喇我簡左極上豚骨拉面套餐,本來想加個餃子,可惜店員話暫停供應。拉面可以就番個人口味簡翻濃淡,面質軟硬度。等左5分鐘左右就有得食啦,套餐係包前菜,小食,拉面同甜品前菜係靑瓜螺肉,小食係燒雞串,甜品係芒果大福。拉面湯底幾濃,我簡左正常濃度,面質吾錯,不過豚肉肥的部份比較多,食完都幾口渴。值得一讚係個芒果大福,皮好煙韌,好香芒果味。總括黎講,呢餐都幾抵食,60幾元包左幾樣野食,性價比算幾高
今日黎到南豐紗廠,試下做文靑既感覺

等左5分鐘左右就有得食啦,套餐係包前菜,小食,拉面同甜品

總括黎講,呢餐都幾抵食,60幾元包左幾樣野食,性價比算幾高

2020-02-24 595 瀏覽
南昌的商場改造後有很多不同類型的商店進駐,其中這家哲麵也是在南昌的。因為找不到在南昌店的openrice,所以決定打在荃灣店。😅下午茶挺抵食的,點了這份蒲燒完條鰻魚飯,再配了兩款小食及一杯飲品。鰻魚燒得不錯,加上燒汁不會太少,配飯一流。不過個人覺得這款鰻魚的肉質比較黏身,不夠爽口。這個價錢算挺不錯了。

2020-01-05 658 瀏覽
雖然價錢好抵,60幾至80幾蚊就有一個套餐,包括一碗拉麵、一小碗中華沙律、炸雞一件、一口芝士波、同一個小泡芙。賣相一般般,麵底不是一般日本拉麵店的麵彈牙、爽口,唔似係有師傅自己拉嘅拉麵,只係似即食麵,「出前一哥」都比佢優勝好多。麵比較多,男仔一定食得飽。麵裏面嘅餸有紫菜,木耳、半熟蛋、叉燒,量和味道都OK。湯底點左味噌味,個人比較鍾意。另外,又試左佢嘅煎餃子,餃子完全唔係煎,只係蒸出黎咁,只係隨隨便便煎咗一邊好少嘅部份,夾起來軟身的。如果對麵底冇要求,又太肚餓,銀包緊,都可以試一次😭😭
2020-01-05
2019-12-29 466 瀏覽
去南豐紗廠行下影相! 之後就去左食!裝潢都幾好!開陽!服務員都好有禮貌!開放式廚房! 價錢都合理!叫左特盛霸王拉麵!再加替玉(個替玉係可以後上)! 有胡麻醬蟹柳沙律!有足夠架胡麻醬!!都幾好食!個小食炸雞都幾脆同滑!個一口芝士波!都幾好!外脆!但唔係芝士係香芋!面就係細身架拉麵! 鹼水味濃左d!口感都唔好!湯底都濃!醬油蛋 d熟度都控制得幾好!!唐心!塊叉燒就d刀工好好!薄到透光咁制......... 甜品係泡芙!就係普通野!!!其他野都唔錯!但主角拉麵就一般!要大大改善!
去南豐紗廠行下影相! 之後就去左食!

叫左特盛霸王拉麵!再加替玉(個替玉係可以後上)!

有胡麻醬蟹柳沙律!有足夠架胡麻醬!!都幾好食!

面就係細身架拉麵! 鹼水味濃左d!口感都唔好!
湯底都濃!

醬油蛋 d熟度都控制得幾好!!唐心!

塊叉燒就d刀工好好!薄到透光咁制.........

甜品係泡芙!就係普通野!!!
其他野都唔錯!但主角拉麵就一般!要大大改善!

2019-11-29 607 瀏覽
位於工業區的南豐紗廠,每到午飯時間都有一群上班一族來用膳,但沒有其他地方那麼人山人海,環境比較清靜,所以我都喜歡到這邊用餐。今次就在這裡試一試拉麵。這裡有拉麵餐,也有丼餐,餐附有沙律、前菜、主食及甜品,價錢偏貴一點,飲品就要另外付費。紫菜拉麵餐有大量紫菜,兩片豬肉,小食有一件炸雞及一口芝士,甜品是泡芙。沙律上面有少許蟹柳,下面生菜爽脆,配上沙律醬,酸酸的幾開胃。炸雞肉質鮮嫰、幾滑,不過表面略嫌油太多。一口芝士炸得金黃,內裡除芝士,還有少許芋蓉,帶有淡淡的芋頭味,外脆內軟,有驚喜。相對小食,拉麵較為遜色,豬肉片軟硬適中。麵質可以選擇軟硬度,湯底亦可以選擇濃淡度,可選醬油、鹽或味噌湯,而我選了正常的麵硬度及湯濃度,不過就覺得麵稍為過軟,湯亦過濃,食了一半已感到有點膩。

紫菜拉麵餐

2019-11-29
2019-10-23 718 瀏覽
一位日本控介紹我來,話佢好抵食又有質素,食完後我非常認同!首先真係非常抵食!$62一個餐!係一個餐!有沙律,有拉麵,有小食 (唐揚打雞一件及一口芝士一粒),仲有一粒泡芙做甜品!$62!? 難以置信。我幾鍾意粒一口芝士,因為入邊係芋頭味。加$8-12仲有唔同既飲品。極上豚骨拉麵有分鹽味、醬油及味增。濃度分三級。我揀左普通濃度的味增拉麵,我覺得已經非常濃郁,好足夠。我諗如果揀 ‘濃’ 可能會太鹹。我地仲叫左蟹肉忌廉芝士薯餅,不是自家製,所以冇咩分別。
一位日本控介紹我來,話佢好抵食又有質素,食完後我非常認同!

我地仲叫左蟹肉忌廉芝士薯餅,不是自家製,所以冇咩分別。

極上豚骨拉麵套餐
唐揚炸雞,一口芝士
蟹肉忌廉薯餅
極上豚骨拉麵套餐
2019-10-03 691 瀏覽
我倆二人到南豐紗廠吃午飯,就決定給這間食肆一次機會,點知就中伏了。首先,一間拉麵店竟然供應暖水...我打了個突,日式拉麵店應供應冷水,目的就是讓食客清洗舌頭上的味蕾,準備去品嘗拉麵的質感及湯底的味道。之後我們點了兩碗麵:哲辛拉麵及白髮白䓤拉麵。照道理,一份拉麵有「辛」字可以理解為辣的,更何況在細字中,店舖也有說明有辣椒🌶️絲。但上菜時,辣椒絲卻欠奉,而且其味噌湯底勁咸,根本很難入口。在此「濃郁」湯底配合下,麵團更加是一餅,試問怎樣吃下去?!另外一碗白髮白䓤拉麵則較為正常,但麵團也是同一問題,一餅的~ 而且是極硬的(但我點的是普通的)因為兩碗麵實在太「喜出望外」,我倆吃了一半就埋單走人。

因為兩碗麵實在太「喜出望外」,我倆吃了一半就埋單走人。
哲辛拉麵
2019-09-29
2019-09-30 399 瀏覽
午餐 好掋食啊 每人68蚊 不包飲品有前食,主菜,甜品特別一讚:芝麻醬沙律,好開胃,而且有蟹柳,食落都幾正~麵既質地 有咬感,湯底都好好味濃濃地,幾夠味而主菜 有2-3舊叉燒,偏薄有好多雜菜,唔會太咬,而且感覺新鮮!
午餐 好掋食啊 每人68蚊 不包飲品
有前食,主菜,甜品
特別一讚:芝麻醬沙律,好開胃,而且有蟹柳,食落都幾正~
麵既質地 有咬感,湯底都好好味
濃濃地,幾夠味
而主菜 有2-3舊叉燒,偏薄
有好多雜菜,唔會太咬,而且感覺新鮮!
2019-09-22 423 瀏覽
唔知開左間拉麵店,知道左二話不說就要試下啦。望下價錢,其實都屬平價之選。有前菜,一件唐揚炸雞+芝士年糕,甜品。初次試麵,當然係order d basic 野啦。麵要普通,湯要味噌。👀觀感其實都唔錯既。前菜都好新鮮。雞件唔算juice,但都唔太乾。白蔥配味噌湯真係出奇地match wo.可惜麵略為軟身了一點,定係本身個麵都係偏幼呢?!總之唔喜歡食軟麵的就要order 硬一度了。另外,唔知係唔係麵底較大,家湯比較少。兩者既比例唔多match.肉也稍為薄了點...
唔知開左間拉麵店,知道左二話不說就要試下啦。
望下價錢,其實都屬平價之選。
有前菜,一件唐揚炸雞+芝士年糕,甜品
初次試麵,當然係order d basic 野啦。
麵要普通,湯要味噌。
👀觀感其實都唔錯既。
前菜都好新鮮。雞件唔算juice,但都唔太乾。
白蔥配味噌湯真係出奇地match wo.
肉也稍為薄了點...

白蔥拉麵套餐
2019-09-19 339 瀏覽
今日老公陪我食llunch, 佢响紗廠搵咗呢間拉麵店,坐底佢就映咗 menu比我,佢先幫我叫野食,咁我過到去就食得我過到去麵店,因為攞住兩袋野,店員細心叫我物品可以放側邊椅上(佢比咗張4人枱我地)就算之後有人等位,佢都冇要求另一半枱同人share)菜色已上,我同老公分別叫了拉麵套餐,其實套餐同單點只差4元,就多了沙律,一件炸雞,一件炸薯波,一粒 cream puff至於拉麵,湯底夠濃,老公本身濃味人,叫咗味噌湯底,店員細心位話正常 lv已經好夠味,再濃就會過咸,佢講得冇錯,麵質都可以,份量好夠,配料正常最後想講服務,由於老公先落單,店員都會提醒,太早落,怕麵會吸收晒湯汁,淋晒,不過我好快就到,沒有影響,食完晒,我地起身去counter比錢,每位員工都親切同我地講再見,今時今日香港地,還能感受呢種服務,我倆公婆都好感動,即時回應比讚小店情懷,合理價錢,滿意服務,希望長做長有
小店情懷,合理價錢,滿意服務,希望長做長有
  • 拉麵
今日就介紹拉麵啦哈😂尼度所有湯底濃度,咩湯底同麵既軟硬度都可以自由選擇,完全食到岩哂自己口味既拉麵呀😇😇🧒🏽每次嚟都會食醬油濃既拉麵,小小喊,不過果種濃味非常好味(重口味既可以食味噌會濃dd),10小時餚製既奶油豚骨湯底,日本原材料既麵條同糖心蛋,好好好好味呀,價錢又抵食,每次去既小食都會有點點變動,正正正正正呀😈仲有尼個櫻花可樂又幾有特色,真係兩隻味有哂🌸👅💦💦💦💦
極上豚骨拉麵
櫻花可樂