2016-03-08
今日晚飯選擇了去灣仔合和城的唐宮壹號, 之前去合和城己發現此酒樓. 唐宮壹號在中國有多間分店, 澳門威尼斯人也有一間, 香港灣仔店開了不久, 比較少人認識, 我也久聞其名, 一定要來試試. 我們先电話訂座, 接待員給我們 Booking no. 以灣仔區來說, 此店內部裝修頗華麗, 可以用 "金碧輝煌" 去形容, 入門已見到特別設計的六個金雀籠廂座, 很吸引, 可惜我們今次只有四人, 冇機會安排入座了.侍應招呼好, 座位寬闊, 水滾茶靚.開茶之後, 送來兩個小食, 一個是酸子薑, 很嫩, 切得很薄好入口. 另一個是炸乾辣椒花生, 好特別的小食,唔係幾辣, 都好好食.沒有印出正式靚菜牌, 只提供幾張活頁, 菜式不太多. 其中一張優惠菜牌, 列出每週特價菜, 算吸引.我們先選了兩款本週優惠菜:黃金醬焗泥蟹 (原價 328 優惠 188)好大隻, 中式酒家好少見到咁靚的擺碟, 夠大碟好精彩, 蟹肉顏色靚, 肉質新鮮, 用黑松露, 牛油去焗, 夠熱, 入口真滋味, 一定要食 !乳鴿 (原價 64 優惠 38)………此乃唐宮金獎乳鴿. 我看見隣座客人, 枱枱都有 order !
以灣仔區來說, 此店內部裝修頗華麗, 可以用 "金碧輝煌" 去形容, 入門已見到特別設計的六個金雀籠廂座, 很吸引, 可惜我們今次只有四人, 冇機會安排入座了. 侍應招呼好, 座位寬闊, 水滾茶靚.
另一個是炸乾辣椒花生, 好特別的小食,唔係幾辣, 都好好食. 沒有印出正式靚菜牌, 只提供幾張活頁, 菜式不太多. 其中一張優惠菜牌, 列出每週特價菜, 算吸引.
我們先選了兩款本週優惠菜:
黃金醬焗泥蟹 (原價 328 優惠 188)
好大隻, 中式酒家好少見到咁靚的擺碟, 夠大碟好精彩, 蟹肉顏色靚, 肉質新鮮, 用黑松露, 牛油去焗, 夠熱, 入口真滋味, 一定要食 ! 乳鴿 (原價 64 優惠 38)………此乃唐宮金獎乳鴿. 我看見隣座客人, 枱枱都有 order !
乳鴿燒得好香, 調味也好, 肉質夠淋, 皮脆肉嫩, 因 size 不大, 一隻開兩邊, 侍應說是自家養的, 只有二十天大. 蓬萊素鵝, 外皮炸得鬆脆, 內餡豐富, 有冬菇, 味道一般, 但只得細細碟. 鮮果咕嚕肉,賣相不錯, 伴碟用燒香新鮮菠蘿, 很好的設計. 厨師好心思把醬汁繪出圖案, 很西式的賣相. 咕嚕肉炸得好香脆而不乾, 肉質好, 入口疏化, 酸甜醬汁夠惹味. 好睇又好食, 份量少, 4 個人食, 每人約兩塊. 石窩一品豆腐, 有木架窩仔上枱, 保持熱量, 很好, 有板豆腐和鮮豆腐, 品質算滑, 配菜有三片豬肉, 咸菜, 辣椒, 和蔥, 感覺健康, 味道小鹹, 但不抵食 ! 双蔥牛柳條, 很熱夠鑊氣, 大蔥和洋蔥炒得極香, 上枱香噴噴 ! 牛柳條有鮮牛味, 肉質林, 而不太油膩, 特別好吃的配搭是有油炸鬼,薄薄的又香脆又好入口. 今晚不吃太油了, 所須我們只叫了白飯. 米香飯熱, 不錯.
酒樓食品和調味都OK, 除優惠菜式外, 其他菜式格錢頗高因為食物份量較細.
裝修也好, 但坐落感覺比較嘈, 可能樓底不高而裝修有金屬配件.
合和中心有泊車優惠, 不可不知, $600可以拍兩架車. 到合和中心的酒樓是超抵及方便!