2019-12-15 381 瀏覽
假日來到長洲,沒想到現在開了不少文青餐廳。在允升芒果糯米糍對面,就有一家文青咖啡店,站在店外就能聞到陣陣咖啡香氣。看裝修,花了不少心思,適合和朋友chill一下慢慢嘆「靚啡」。因為趕船,買完糯米糍和咖啡就衝忙離開了,也沒有慢慢享受店內的氣氛。店內由兩個年輕人打理,言談之中感覺有點冷酷。咖啡以冰滴咖啡為主,價錢不算便宜,很欣賞餐牌上會詳細寫上用上什麼咖啡豆,加入了什麼,或者形容大概味道,容易讓人有個簡單概念。這次試的只是炭燒朱古力冰滴咖啡$48,口感香濃不太苦澀,可能加入了朱古力,入口感覺順滑度不夠,個人感覺烘焙味雖然不重但喝到「炭燒」的感覺。總括而言,雖然咖啡還是很對我胃口,但驚喜度不大,下次有機會的話會試試椰皇冰滴咖啡,估計口感會很特別。

2019-12-15
2019-12-14 294 瀏覽
🔎啡寮 (長洲) #黃店系列 #黃店cafe📍長洲新興街4號地下-有次係長洲經過呢間咖啡店 見裝修幾有feel 主打冰滴咖啡 仲要係黃店 值得支持#長洲黃店 搵食認住米豬連🐷👍🏻 -🔹長洲冰滴黑咖啡 $38🔹檸檬蜂蜜冰滴咖啡 $45咖啡甘而不苦 飲落幾順口檸檬蜂蜜一開始幾有凍檸茶feel 之後就有咖啡味回甘 都幾特別
🔎啡寮 (長洲) #黃店系列 #黃店cafe
📍長洲新興街4號地下
#長洲黃店 搵食認住米豬連🐷👍🏻
🔹長洲冰滴黑咖啡 $38
🔹檸檬蜂蜜冰滴咖啡 $45

咖啡甘而不苦 飲落幾順口
2019-11-21 414 瀏覽
今次入長洲 特別想搵間cafe chill chill 就黎左啡寮 啡寮一身藍色的油畫外牆 顯得特別有格調係店員推介下點左一杯檸檬味道的冰滴他話係加左nitrogen 想營造有生啤的感覺而朋友就點了海鹽朱古力 拉花特別美呢在店內跟朋友又閒聊跟畫下畫 享受美好的下午
今次入長洲 特別想搵間cafe chill chill
就黎左啡寮 啡寮一身藍色的油畫外牆 顯得特別有格調
係店員推介下點左一杯檸檬味道的冰滴
他話係加左nitrogen 想營造有生啤的感覺

而朋友就點了海鹽朱古力 拉花特別美呢

在店內跟朋友又閒聊跟畫下畫 享受美好的下午
2019-11-18 383 瀏覽
前排同朋友入長洲行下,佢就推介呢間由年青人打理既文青咖啡店!呢到裝修簡單型格,主要提供冰滴咖啡、氮氣冰滴同手沖咖啡等,非常適合一些黎長洲,鍾意坐係到Cafe,邊嘆咖啡邊hea的客人~~朋友就叫左呢杯菠蘿冰滴咖啡,聽個名都覺得好特別,佢比我試一試飲,個味道可以用「神奇」黎形容!飲落去開頭似飲果汁,慢慢香濃既咖啡味就會滲透出黎,非常有趣,值得過黎試一試!至於我呢杯就相對簡單d,原汁原味,但不得不讚呢到既咖啡師,酸度調校剛剛好,十分出色!

菠蘿冰滴咖啡

長洲冰滴白咖啡

2019-11-17
菠蘿冰滴咖啡
長洲冰滴白咖啡
2019-10-07 466 瀏覽
平日請左一日假,入長洲可以避開晒啲自由行,悠閒咁行下,enjoy下小島相對比較慢既步伐。係出發去行個小山前經過,到行完個小山番黎再經過,見到都係同一班人係入面好hea地過,符合晒今日悠閒地過既原則,於是就行左入去。呢間啡寮賣既除左有最普遍既咖啡外,都有賣好多冰滴咖啡,更有fushion既配搭。本身有諗過試椰皇咖啡,但考慮到行完山唔想增肥,就轉左軚飲檸檬蜂蜜冰滴咖啡。杯野酸酸地,用啲蜂蜜吊一吊味,同咖啡異常地夾😲呢款冰滴咖啡酸味唔重,苦澀味較多,唔記得問佢係邊個產地既咖啡豆。可以下次再黎👍🏻

蜂蜜檸檬冰滴咖啡

可以下次再黎👍🏻
蜂蜜檸檬冰滴咖啡
2019-09-16 594 瀏覽
長洲🇭🇰趁依家冇乜遊客可以去行下食下野🍢 雖然好曬但相比平時真係少人好多 多左香港人少左內地旅客😊 買野食既舖頭多左好多 但買飾物既小店就少左...... 行小巷經過一間咖啡店外貌好吸引 臨走前都係要走去買返杯咖啡飲☕️ 店舖顏色好舒服 色系有啲懷舊既感覺 係我鐘意既小店類型😍 牆身有一堆冰滴咖啡既器皿做裝飾 好特別好新奇👍🏻👍🏻🥥椰皇冰滴咖啡 COCONUT ICE DRIPPED COFFEE HKD 50• 選用新鮮椰皇• 配上果香、酒香味淺炒咖啡豆• 椰香味突岀冇諗過原來佢係會將原個椰皇一齊上🥥 開頭仲驚會中伏 但意想不到 原來椰皇同咖啡個味係可以咁夾 冰滴咖啡係冇奶既 飲完感覺尼杯椰皇咖啡又解渴又消暑👍🏻 性價比 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍啡寮 Valor Cheung Chau- 長洲新興街4號地下
長洲🇭🇰

• 選用新鮮椰皇
• 配上果香、酒香味淺炒咖啡豆
• 椰香味突岀

性價比 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

📍啡寮 Valor Cheung Chau
- 長洲新興街4號地下
2019-09-14
2019-09-12 296 瀏覽
「☕️咖啡」「📍長洲」想喺長洲飲杯有心❤️有質素🔝嘅咖啡第一時間就諗起「啡寮」特別係每逢假日, 除了遊客, 不少長洲人亦特登過黎飲返杯咖啡🙌🏻-🥥椰皇冰滴咖啡原個椰皇咖啡, 回頭率超高🙆🏻‍♀️清甜椰皇水正好帶出咖啡醇香入口清爽又清暑, 我仲用匙羹仔刮埋啲椰皇肉出黎食😙😙😙-
「☕️咖啡」「📍長洲」
想喺長洲飲杯有心❤️有質素🔝嘅咖啡
第一時間就諗起「啡寮」
🥥椰皇冰滴咖啡
原個椰皇咖啡, 回頭率超高🙆🏻‍♀️
清甜椰皇水正好帶出咖啡醇香
入口清爽又清暑, 我仲用匙羹仔刮埋啲椰皇肉出黎食😙😙😙
  • 椰皇冰滴咖啡
2019-08-24 263 瀏覽
絕對係因為俾文青門面吸引左入黎~幾個老闆都係後生靚仔,望住飲咖啡簡直係爽明明舖頭既招牌係咖啡,但我嗌左一杯蜂蜜伯爵茶(凍),男朋友嗌左蜂蜜檸檬冰滴咖啡我個人覺得咖啡偏酸,再配檸檬更酸,男朋友覺得蜂蜜檸檬同咖啡唔太夾~我就覺得我杯伯爵茶幾好味,配蜂蜜甜甜澀澀好易入口舖頭幾文青,牆貼住既單張好吸引我下次再黎試其他飲品如果天氣熱行長洲,我覺得不妨入黎坐一坐,影張文青相up上IG,嘆杯茶或者咖啡,涼下冷氣,抖一抖~
絕對係因為俾文青門面吸引左入黎~
幾個老闆都係後生靚仔,望住飲咖啡簡直係爽
我就覺得我杯伯爵茶幾好味,配蜂蜜甜甜澀澀好易入口
舖頭幾文青,牆貼住既單張好吸引我下次再黎試其他飲品
2019-05-31 681 瀏覽
放假入長洲走走,鐘意飲咖啡☕,午餐後四圍走,經過啡寮,出奇今日冇人,感覺包埸非常好,久聞這裡有🥥椰皇☕咖啡,必定試,可惜冇小食配上,這個椰皇啡味道特別,入口有椰子味,建議不好即時吞咖啡,要慢慢品味🤓,不可以急飲,同一般咖啡不同,一啖入口即吞,就等於食之無味,棄之可惜.😄

2019-05-26 492 瀏覽
悶熱的一天 走入呢間以黑白為主調既cafe 店 店內座位不多 牆身畫上大幅藍色既畫好靚 點左signature 既椰皇冰滴咖啡同氮氣冰滴黑咖啡 椰皇咖啡入口順滑 有好天然清香既椰汁🥥味 同咖啡味道出奇地好match! 有驚喜 而且外型好特別 打卡一流😝😝氮氣咖啡相對平淡 menu 上寫係生啤口感但無太大感覺 帶輕微果酸 大熱天飲透心涼店內播放既音樂好好聽 梳化幾chill 幾好坐 係長洲歇腳既好地方
氮氣咖啡

2019-05-25
氮氣咖啡
2019-05-13 413 瀏覽
 下一站專賣特色咖啡既小CAFE係一位好喜歡飲咖啡既網友推薦既所以買完平安包順路來看看試試啡寮 最出色有長洲冰咖啡,可選黑或白咖啡2014開始販賣另有特色椰皇冰咖啡 $48 特色冰咖啡獨有既濃郁香味,醇厚帶果香網友果然好介紹呢! 同行友人不飲咖啡改飲特濃朱古力結論係咖啡比較好喝啦XD沒有太特別既飲後感另外有特色手沖咖啡,選擇也不少但店家仍然最推介冰滴咖啡大家來試這款就OK了長洲新興街4號地下G/F, 4 Sun Hing Street, Cheung Chau
 下一站專賣特色咖啡既小CAFE
係一位好喜歡飲咖啡既網友推薦既
所以買完平安包順路來看看試試
啡寮

最出色有長洲冰咖啡,可選黑或白咖啡
2014開始販賣
另有特色椰皇冰咖啡 $48

特色冰咖啡
獨有既濃郁香味,醇厚帶果香
網友果然好介紹呢!

同行友人不飲咖啡
改飲特濃朱古力
結論係咖啡比較好喝啦XD
沒有太特別既飲後感
另外有特色手沖咖啡,選擇也不少
但店家仍然最推介冰滴咖啡
大家來試這款就OK了

長洲新興街4號地下
2019-03-27 462 瀏覽
黎到長洲,一定要黎呢個非常文青嘅Coffee shop☕️最中意呢度嘅椰皇冰滴咖啡($48),椰青水非常清甜,正好中和咗咖啡嘅苦澀。唔中意飲齋啡,但又唔想加奶以掩蓋咗咖啡豆香味嘅吃貨們,可以試一試呢個以椰皇香味代替糖嘅咖啡👍🏻至於另一杯長洲冰滴咖啡($38),我個人幾中意冰滴咖啡,因為比起一般凍咖啡,冰滴咖啡嘅咖啡香唔會因爲冰溶化而變淡,而且呢度嘅咖啡微酸而帶回甘味,唔算太苦澀,好啱我口味。
黎到長洲,
一定要黎呢個非常文青嘅Coffee shop☕️
最中意呢度嘅椰皇冰滴咖啡($48),
椰青水非常清甜,
正好中和咗咖啡嘅苦澀。
唔中意飲齋啡,
但又唔想加奶以掩蓋咗咖啡豆香味嘅吃貨們,
可以試一試呢個以椰皇香味代替糖嘅咖啡👍🏻
至於另一杯長洲冰滴咖啡($38),
我個人幾中意冰滴咖啡,
因為比起一般凍咖啡,
冰滴咖啡嘅咖啡香唔會因爲冰溶化而變淡,
而且呢度嘅咖啡微酸而帶回甘味,
唔算太苦澀,
好啱我口味。
  • 椰皇冰滴咖啡
2019-03-25 289 瀏覽
#長洲冰滴咖啡 $38今次嚟長洲嘅目標係依杯咖啡🤩雖然加咗奶同埋糖但唔會過甜 依然有好濃嘅咖啡香小編唔係好識咖啡 所以比唔到咩意見🤣要大家嚟試過先知😂不得不提 間舖設計得好靚啱曬咁多位嚟依到幫杯咖啡影張靚相呀😆評分:9/10
#長洲冰滴咖啡 $38
不得不提 間舖設計得好靚
啱曬咁多位嚟依到幫杯咖啡影張靚相呀😆
評分:9/10
2019-03-03 214 瀏覽
入長洲飲飲食食其中一個必去既地方就係呢到👍🏻由於小妹係咖啡控,無咖啡就做唔到人,呢間既冰滴咖啡係我心水咖啡之一👍🏻今次叫左果味濃啲冰滴咖啡☕️唔使加奶加糖👍🏻飲到好明顯既果香,好正👍🏻👍🏻令人難忘
外賣自取
2019-03-02 363 瀏覽
今日同一班朋友去長洲玩下。試咗長洲依間冰滴咖啡,間舖門口有店名嘅牌,同一張木製嘅椅子。入面會有冰滴咖啡嘅滴漏展示比大家睇,同唔同品種嘅咖啡。入面有好似bar 枱嘅高桌子,同啲木製椅子,當然有新sofa位。店舖有新嘅裝修,牆壁上油滿海景嘅油畫設計,美學十足,具有藝術🎨色彩。叫咗杯椰皇冰滴咖啡☕️$48蚊。而朋友就點咗長洲冰滴咖啡$38-白(奶)。因為無試朋友杯咖啡,暫時不作評論。不過朋友話很普通的。不是太有特別。杯椰皇冰滴咖啡,好有果香,而且椰青汁好鮮甜,椰香味好突出。而咖啡豆香味比較淺香,所以唔會苦澀,喝落去唔似飲緊黑啡咁,喝完後口入面會留有咖啡同椰青嘅回甘甜香。而且咖啡☕️放咗少許冰塊,所以好清涼。

長洲冰滴咖啡-白

2019-03-02
8 分鐘 (堂食)