2018-02-26 474 瀏覽
2個人睇戲前去食晚餐,叫咗兩個特色喇沙,一碟椰菜苗。湯比較淡,但啱我,麵身唔得,蝦唔新鮮,梅嘅,結果兩隻都冇食。雞絲咬落有怪味,似魷魚絲(可能真係魷魚絲)。碟椰菜苗啲椰菜冇切開,好硬兼要成棵咁食,加兩杯嘢飲埋單三百幾四百,冇下次。
2個人睇戲前去食晚餐,叫咗兩個特色喇沙,一碟椰菜苗。
雞絲咬落有怪味,似魷魚絲(可能真係魷魚絲)。
2018-02-26
2018-02-21 391 瀏覽
今日黎 megabox 睇戲,等緊期間,去睇下食咩,就見到呢間食喇沙的,就入黎試試。。叫左個海南雞喇沙同炒貴习,仲加左兩個小食,無骨鳯爪同串燒,仲有好多野想試,可惜得兩個人,叫唔到咁多喜歡食濃味既我地,略嫌淡左少少串燒最好食👍🏻👍🏻但唔記得影相
喜歡食濃味既我地,略嫌淡左少少
串燒最好食👍🏻👍🏻但唔記得影相
2018-01-31 468 瀏覽
臨近九點半肚餓,路過megabox搵左前三名餐廳,其實食過其他家新加坡菜,這家真係有d失望,首先,蟹肉炒粉絲要 💰85就有少少蟹肉碎,其實唔所謂,但係!!點解可以咁麼鹹?!!!!!醬油唔使錢???!!其次,墨魚丸喇沙摻摻,味道有点淡,但料足,最后,串烧好食 猪肉好软,牛肉都幾厚嘅 但系服務員態度太散漫,喊左幾次,都冇人來 ,仲要自己去吧檯搵服務員呵呵呵
猪肉好软,牛肉都幾厚嘅
蟹肉炒粉絲
墨魚丸喇沙摻摻
串燒
串燒
2018-01-18 464 瀏覽
正當我猶豫緊食咩好既時候, 係水牌見到呢間喇沙大少, 餐廳名鮮明直接, 一睇到即刻有一碗喇沙出現係腦海入面令到我突然好想食lol 就係咁我就入左去。所以, 好自然地, 我地叫左一碗嗽沙, 再叫左海南雞飯, 馬拉盞通菜, 同埋芒果糯米飯。喇沙既湯好香好濃, 配料就正正常常, 隻蝦又真係幾大隻。麵底係米粉同油麵, 有兩種可以一齊試都幾好, 不過稍為淋左少少。海南雞飯唔記得影相, 食落普普通通唔太特別。通菜既味道係幾香口, 但D通菜老左D, 咬落去好似有渣咁, 有D失望。最後既甜品叫左我一向好鍾意既芒果糯米飯, 芒果可能唔逄時所以酸酸地, 黑糯米係正常味道但白糯米食落怪怪地咁, 好似有D變左既感覺。而且兩個糯米飯比想像中少, 睇圖以為好大份。總括黎講, 除左個喇沙都算唔錯之外, 其他野都麻麻地。所以都唔會話令我好難忘好想再番去食。

墨丸大蝦喇沙

海南雞飯唔記得影相, 食落普普通通唔太特別。
馬拉盞通菜

芒果椰汁糯米飯

2018-01-06
墨丸大蝦喇沙
2018-01-08 376 瀏覽
今日落雨天,天氣有啲凍,想食啲熱野,難得唔使等位就可以入坐,照舊都係海鮮喇沙,椰奶味比較濃,海鮮配料多,所以湯底都濃味既,朋友係連湯都飲埋😂😂雖然佢既海南雞好滑,好嫩,不過配喇沙就有啲唔夾喇,建議配白飯會好啲,因為可以配埋佢啲醬料撈飯食另外仲有蝦餅撈檬,不過朋友話比較普通,無咩特別,只係塊蝦餅好大塊,似吉列豬扒今次就試左佢既拉茶,熱飲會比較好飲啲,凍飲味道比較淡,茶味再濃啲就好喇!有份小蛋糕送埋連埋加一,價錢平均$90左右
今日落雨天,天氣有啲凍,
想食啲熱野,難得唔使等位就可以入坐,
照舊都係海鮮喇沙,椰奶味比較濃,
海鮮配料多,所以湯底都濃味既,
朋友係連湯都飲埋😂😂
雖然佢既海南雞好滑,好嫩,
不過配喇沙就有啲唔夾喇,
建議配白飯會好啲,
因為可以配埋佢啲醬料撈飯食

另外仲有蝦餅撈檬,不過朋友話比較普通,
無咩特別,只係塊蝦餅好大塊,似吉列豬扒

今次就試左佢既拉茶,
熱飲會比較好飲啲,
凍飲味道比較淡,
茶味再濃啲就好喇!
有份小蛋糕送埋
連埋加一,價錢平均$90左右

今日在mega box食下午茶,這間餐廳平時好多人,今次見到無咩人,基於肚餓之際就沖左入去。餐廳環境感覺舊舊的,行過地下對鞋感覺到立痴痴的,被安排坐卡位,坐下時梳化有些污糟及微爛,整體感覺-般!星期-至日都有套餐供應,套餐包餐飲及甜品,另外有加6蚊轉特飲及加錢加小食,另要收加一服務費!我點左:馬來海鮮喇沙喇沙湯很適合我,因為不辣,還帶有香濃馬拉蝦醬味,而且材料也很豐富,有2隻蝦(雪蝦但不霉),2條蟹柳,2粒魚蛋(爽口彈牙),雞蛋,蜆(無沙),豆卜(索哂喇沙湯汁,最好味)!馬拉喇沙面最正統係有兩款面,米粉(索哂香濃湯汁)及油面(湯汁掛在油面上),食到兩種不同感覺,好味加了小食,星洲串燒貪佢有雞,豬,牛各—串,啱我這個貪食鬼可以試哂三款!串燒不會太乾,肉質易咬配上燒汁好惹味還加了特飲,藍洋梳打其實係柚子梳打,有枝棒棒唧出蝶豆花變藍色,幾好玩!甜品係芒果蛋糕不太甜,不經不覺竟然食哂其實食物質素係不錯的,但衛生環境-般,扣分有待改善!
馬來海鮮喇沙

加了小食,星洲串燒

還加了特飲,藍洋梳打
其實係柚子梳打,有枝棒棒唧出蝶豆花變藍色,幾好玩!
甜品係芒果蛋糕
不太甜,不經不覺竟然食哂

其實食物質素係不錯的,但衛生環境-般,扣分
有待改善!
2017-12-26
來到九龍灣mega box睇傢俬,mega box齊集不同傢俬店,真的很方便呢~今天想吃湯面,就來到位於11樓的喇沙大少二人點了雞絲喇沙、招牌無骨海南雞飯、大少魔法梳打和馬來手拉茶價錢大約60-70一樣,不算貴但味道認真麻麻…你又唔可以話佢難食,價錢又是…它的質素來說又好像不太值…大概是這種感覺吧…海南雞有點像白切雞,不過海南雞好少會說不好說,差一點就像是普通雞飯雞絲喇沙味道不太濃,也沒椰香….魔法梳打反而頗有趣,可能女生都會喜歡,加了青檸汁會變色馬來手拉茶就是普通奶茶………
今天想吃湯面,就來到位於11樓的喇沙大少

價錢大約60-70一樣,不算貴

雞絲喇沙味道不太濃,也沒椰香….

魔法梳打反而頗有趣,可能女生都會喜歡,加了青檸汁會變色

馬來手拉茶就是普通奶茶………
2017-11-19
2017-12-28 160 瀏覽
幾天聖誔節假期,可以跟很多老友記聚首聯歡, 離不開吃喝玩樂, 對食物感到有點膩呢! 所以今日開工日, 午餐自己去食吧! 吃清淡一點呢! 這餐廳多是東南亞美食, 有午市套餐提供, 主餐加餐飲再加飯後甜品。 選了L4 炸蝦餅撈檬粉,一般越式炸蝦餅不用炸粉,而這餐廳用薄薄吉列粉去炸蝦餅, 令蝦餅更加脆口,金黃色又不會帶著一層脆皮, 改良了的炸蝦餅,口感算不錯。 碗底先舖一層生菜絲加兩片原整生菜葉, 生菜上邊放檬粉, 有花生, 炸蝦餅。簡單但味道分明, 還帶有炸蝦餅微溫, 很新鮮呢! 檬粉爽口, 蝦餅彈牙,再厚一點會更有口感,加上甜酸醋汁, 也錯不了啊! 有餐飲, 加小甜品, 今次是一口藍梅蛋糕。味道還好。
炸蝦餅撈檬
藍梅小蛋糕
2017-12-20 163 瀏覽
LUNCH時間成日都要排長龍,,就試下佢有幾好食.入面位子唔算多,  而且我地都係搭台一張圓台, 好迫咁坐滿9個人..叫左個"特色喇沙" D野食唔夠熱, 味道唔算好出眾, 但算係好有料, 入面有蝦, 蜆,豆卜, 蟹柳...個人覺得杯奶茶好滑, 但都係唔夠熱..而服務態度就麻麻, 服務生叫左兩次先記得送甜品
LUNCH時間成日都要排長龍,,就試下佢有幾好食.

個人覺得杯奶茶好滑, 但都係唔夠熱..

而服務態度就麻麻, 服務生叫左兩次先記得送甜品
2017-12-08
10 分鐘 (堂食)
2017-11-18 360 瀏覽
MegaBox食晚飯,選擇真係好多,每次嚟都可以試下新嘢,LEE間有我最LIKE嘅海南雞飯,所以點都要會一會下佢先。環境嚟講佢都幾大,但人手方面唔知咩問題,總係覺得D人嘅服務麻麻地咁。招牌無骨海南雞飯:首先當然要介紹一下我最LIKE嘅海南雞飯啦,LEE間都幾好,雞都幾滑,飯又唔會太油膩,夠熱都幾好味,揀LEE個飯主要係因為快靚正,有得揀一定揀佢先,一般都好味,無錯嘅。馬拉盞炒通菜:其實D菜新鮮已經加咗分,佢煮嘅味道都唔錯,炒得啱啱好,少少辣都幾香,唔太油咁啦!香芒軟殼蟹米紙卷:LEE個老婆至愛,雖然我本身對嗰陣檸檬葉嘅香味確實係唔多LIKE嘅,就算抽出檸檬葉,米紙早已吸入香味,一樣無法避開,但愛屋及烏囉喎,每次都要試下嘅,收得咁嘅價錢,佢又真係大件軟殼蟹包入去唔會"孤寒"喎,LEE一點我欣賞,唔係搵笨嘅,只係唔係即炸,唔夠熱就真係減咗分,唔知點解LEE款小食去到邊佢都唔平,但係當你成餐飯都油膩嘅時候,佢確係好FRESH嘅。大少"魔法梳打":老婆話咁靚,試下都開心,確認開心好緊要,除咗樣靚,味道方面簡簡單單形容晒,甜嘅有氣梳打水,完!新鮮青檸梳打:我自己就無咩所謂,但青檸居然無咩味,不過

新鮮青檸梳打:我自己就無咩所謂,但青檸居然無咩味,不過唔緊要啦,梳打水一杯囉!
2017-11-17 312 瀏覽
Mega box 近我屋企,所以耐不耐都會去!今次看戲前就來個晚飯~ 同層的選擇都有不少,但見喇沙大少有不少人幫襯,應該可靠吧!😂再看看價錢 認為都合理,所以就試試啦!我和李生應該會再來吃肉骨茶!(念念不忘中😋😋😋)味道跟我們在沙巴吃的比較相近!平常的星加坡風味,沒有藥材味,不好飲呢!而這裡的肉骨茶就跟沙巴的有8成似啦!而海南雞飯就免了~不推介大家吃!哈哈!希望下次可以帶其他屋企人來吃,那就可以多試幾款菜式啦!
Mega box 近我屋企,所以耐不耐都會去!
今次看戲前就來個晚飯~
再看看價錢 認為都合理,所以就試試啦!
我和李生應該會再來吃肉骨茶!
(念念不忘中😋😋😋)
味道跟我們在沙巴吃的比較相近!
平常的星加坡風味,沒有藥材味,不好飲呢!
而這裡的肉骨茶就跟沙巴的有8成似啦!

而海南雞飯就免了~不推介大家吃!哈哈!

希望下次可以帶其他屋企人來吃,那就可以多試幾款菜式啦!
肉骨茶
海南雞飯
油飯
馬拉盞炒通菜
肉骨茶
油飯
2017-10-24 433 瀏覽
今日lunch人少少又齊人所以去食間喇沙大少, 3個同事叫左3份海南雞飯. 個海南雞keep到水準, 雞肉滑有雞味, laksa唔太辣湯底夠濃, 反而個油飯同白飯冇分別. 整體以75蚊個餐來講係九龍灣都算ok啦可惜一如以往呢間野服務真係差到爆, 明白佢要齊人先俾入, 但d staff d嘴臉真係差到不得了, 入到去成班staff係度大聲傾計都唔來落單, 同事叫左杯凍拉茶來到得幾粒冰, 搵佢地要多d冰個staff竟然大叫入水吧”呢檯容好煩,話唔夠冰喎” 聽到火都來.如果服務態度可以改善,呢間野一定會好爆

如果服務態度可以改善,呢間野一定會好爆

海南雞
2017-09-20 484 瀏覽
突然約朋友出去又唔知食乜好嘅情況下就開咗open rice然後去咗呢間食。其實mega box真係太多餐廳眼花撩亂。去到先拎位都算快有位坐,啲侍應好似個個好忙咁急速行嚟行去,一坐低就有人問你食咩。不過唔知係咪客太多埋單時要叫兩三次先埋到張單。見啲人喺open rice推薦嘅係海南雞飯而唔係叻沙然後我哋就點咗個海南雞飯嚟試,仲有咖哩同煎蠔餅。附上照片及食後感,本身以為咖哩有跟飯,點知叫咖哩就真係只有咖哩。。。。
海南雞飯及咖哩
煎蠔餅
20 分鐘 (堂食)
煎蠔餅
2017-09-04 456 瀏覽
Mega Box餐廳選擇話多唔多,但呢間餐廳都經常滿座,今次同女神行完街街,提議食呢間,餓JJ當然冇問題啦女神話黎到一定要試喇沙果然好足料,女神仲賞賜我試下個湯底,老實說...一般貨色,比較淡為左女神,我當然冇當面講唔好食啦,不過希望我嘅表情冇出賣我吧!湯底麻麻已經扣哂分,不過佢都有d誠意,蝦,魷魚,魚旦,豆卜,蛋等等..好多配料都叫新鮮,比返d分佢餓JJ就叫左海南雞飯,呢個set仲有菜同埋湯,都叫抵食可惜...比左雞胸我,夠哂有咬口囉不過不失呢間野冇乜驚喜,希望女神下次識揀d...

喇沙

女神話黎到一定要試喇沙
都叫新鮮,比返d分佢

海南雞飯

餓JJ就叫左海南雞飯,呢個set仲有菜同埋湯,都叫抵食
可惜...比左雞胸我,夠哂有咬口囉
不過不失

呢間野冇乜驚喜,希望女神下次識揀d...
2017-08-25 404 瀏覽
今天去食lunch . 叫左一個海南雞喇沙, 一個海南雞飯。 個雞黎左 , 碗喇沙得左半個鐘, 催左4次都無黎。 最後趕住返工叫取消,佢既lunch set 應該係比d 唔駛返工好得閒既人去食。 平時得1 個鐘食lunch 可以唔駛去, 因為最後你會等到lunch time完都無得食。其他隔左左右遲過我地坐低, 遲過我地叫都食緊。問親就話就到, 呢個答案聽左4次, 而碗喇沙, 我唔知佢煮左去邊度。第1 次去食就咁。 午市都咁慢,d 伙記 根本完全無幫過我地追單。服務奇差。
其他隔左左右遲過我地坐低, 遲過我地叫都食緊。
2017-08-25
60 分鐘 (堂食)