2016-11-24 319 瀏覽
如果說最喜愛的食物,其實東南亞的食物都令我很喜歡.最近去了看電影然後去吃飯,就找到了一間吃這類食物的餐廳.餐牌上的食物都很有特色.大部份都是一般在其他地方不能吃的(不能選擇的)首先來到這裡一定要吃的就是海南雞,  表面很黃色就像我們平日在燒味店吃到的黃油雞.看起來很油但是肉質非常滑嫩.味道非常不錯, 肉質保持得好而且存在應該有的雞香味. 吃起來一絲絲的十分容易入口.雞就比較多地方可以吃到, tom yum gong也是很多泰國餐廳都有. 所以吃的話都是海鮮喇沙湯麵就好了, 喇沙香味非常,  帶有一點的辣味,  新之餘也夠香味,  不是那只辣不香的食物. 表面我蝦不算非常新鮮,  但口感也是爽口的. 還有一些假的蟹柳和普通的蛋,  甜甜的味道也不錯,  蛋也可以. 麵條的質感比較滑口, 就是有點油油的感覺, 吃下去也是比較飽足的.我們也叫了一些比較香口的雞肉串和牛肉串,我覺得這個真的很好味道.  因為有很多特色的沙嗲醬汁,  醬汁弄得不錯已經加了很多分. 另配那兩款串燒都是烤的剛剛好, 香味突出而且肉質也夠滑!這幾款特色食物的質素真不錯,  以上幾款都頗推介,  下次再來我覺得可以試試其

看起來很油但是肉質非常滑嫩.味道非常不錯,
就是有點油油的感覺,
吃下去也是比較飽足的.我們也叫了一些比較香口的雞肉串和牛肉串,我覺得這個真的很好味道.  因為有很多特色的沙嗲醬汁,  醬汁弄得不錯已經加了很多分. 另配那兩款串燒都是烤的剛剛好, 香味突出而且肉質也夠滑!這幾款特色食物的質素真不錯,  以上幾款都頗推介,  下次再來我覺得可以試試其他的
今晚約左朋友Mega Box睇戲,睇完戲找地方醫肚,今晚我好想吃馬來咖喱,於是見到水牌Mega Box 11樓有間新加坡餐廳,就選了這間。裝修靚絶,純白色的主調設計,簡約又高級,要一讚是佔地夠大,座位寬敞先到是海南雞飯,新加坡式的,雞肉嫩滑,雞味好,那黑豉油不錯,蘸雞會很惹味!反而是油飯味道不夠香,飯夠爽身,多點雞油會更好吃我愛的馬來咖喱牛腩到了,我特別點了油蔥餅來蘸咖喱來吃,先說咖喱,確做出水準,原因椰漿味濃,咖喱汁夠濃稠亦夠多,味道好辣,咖喱的香有層次感牛腩炆得夠腍身,牛同咖喱好夾。我們先吃咖喱牛腩,再把剩下的咖喱汁蘸油蔥餅來吃,油蔥餅滿是蔥香(當中除了青蔥還加入了乾蔥),鬆脆惹味,它與咖喱是絶配

2016-11-08 305 瀏覽
今日又放假了,當然要行下宜家家居,順便搵食,自從男人食完土司工房嘅喇沙就成日搵喇沙食,見中午人少少就同佢食啦海鮮喇沙,有蝦,蟹柳,豆卜,丸,蛋最中意食魚,可惜冇。湯底比分係7/10,都係唔夠土司工X味濃,但米粉份量好多,仲送甜品添加左跟餐小食,不過不失啦,係醃得唔夠味咋。男人點嘅海南雞,佢話好食啊,比左雞比佢開心死佢啦,又滑又肥美,而且份量好大,夠晒食😆
海鮮喇沙,有蝦,蟹柳,豆卜,丸,蛋
加左跟餐小食,不過不失啦,係醃得唔夠味咋。
2016-10-10
  • 海南雞喇沙
2016-11-07 247 瀏覽
最近好多飯聚,但食親都係日本菜今日自己一個食晚飯,想搵返樣惹口、濃味既野跟住呢間餐廳就出現左係我腦海:喇! 沙!因為之前食過,都知食物香料味都幾足不過今日得一個人,叫唔到咩小食只係叫左碗喇沙海鮮喇沙岩哂我呢個海鮮怪唔止足料,仲有大大隻蝦湯底真係唔講得笑有淡淡椰香,又有香濃辛料味,微微嗆口既辣唔多食得辣既我,都大愛食完滿滿一碗,真係好滿足
最近好多飯聚,但食親都係日本菜

今日自己一個食晚飯,想搵返樣惹口、濃味既野

跟住呢間餐廳就出現左係我腦海:喇! 沙!
因為之前食過,都知食物香料味都幾足
不過今日得一個人,叫唔到咩小食

只係叫左碗喇沙
海鮮喇沙岩哂我呢個海鮮怪
唔止足料,仲有大大隻蝦
湯底真係唔講得笑
有淡淡椰香,又有香濃辛料味,微微嗆口既辣

唔多食得辣既我,都大愛

食完滿滿一碗,真係好滿足
2016-11-04 966 瀏覽
泰國旅遊回來的第三天, 還在陶醉在旅行時的點點滴滴, 在Megabox徘徊考慮吃什麼的時候, 看見在泰國都有吃過的菜式圖片, 反正未回魂, 就試一下喇沙大少吧。  我自己第一次吃, 我的男朋友有時會吃喇沙大少, 不過他說印象中喇沙大少的員工態度十分差, 不過我倒是想一試, 我們兩個人在門外大概5分鐘就能入座, 晚飯時段算多人, 很多5-6位來的在門口等候時間比較長。一坐下當然想到要吃喇沙, 喇沙大少的招牌菜, 即管試喇沙到底有多吸引。我和我男朋友算是非常大食的, 我們餓起上來, 叫的東西一定要夠飽, 寧願叫多了都不要叫得太了, 這是我們的壞習慣, 因此, 這一餐飯我們兩個人, 叫了4樣菜式, 不過我已經阻止了我男朋友叫飯吃的了, 只是一個喇沙配3個菜式。第一味來到的就是喇沙大少招牌菜, 馬來海鮮喇沙, 喇沙的湯底本來就是香濃既厚, 若果有椰子味道必定超吸引, 雖然不知道喇沙的正宗做法, 不過吃過很多間, 每間喇沙都不一樣, 而喇沙大少的麵就是米粉和粗麵。老實說, 湯底不是特別香濃, 相反以顏色這麼鮮明來說, 湯底實在是淡了一點, 而且麵的份量都很少, 米粉和粗麵加起上來都沒有一個公仔麵

第一味來到的就是喇沙大少招牌菜, 馬來海鮮喇沙, 喇沙的湯底本來就是香濃既厚, 若果有椰子味道必定超吸引, 雖然不知道喇沙的正宗做法, 不過吃過很多間, 每間喇沙都不一樣, 而喇沙大少的麵就是米粉和粗麵。老實說, 湯底不是特別香濃, 相反以顏色這麼鮮明來說, 湯底實在是淡了一點, 而且麵的份量都很少, 米粉和粗麵加起上來都沒有一個公仔麵餅的份量。配料有不同海鮮, 這可以加分, 不過同樣地, 可能湯不夠濃郁, 甚至是淡, 海鮮不知道是分開浸湯還是和湯一起淆製. 不過就是同樣的淡味。
我最期待的菜式, 卻令我最失望。
馬來海鮮喇沙
沙嗲串燒, 一籠有六串, 份量甚少, 相片中看似肉串很多, 但是每一串肉, 一口就可是全部吃掉了。串燒可以選擇兩款肉類, 當中包括雞、牛、豬, 而我們就選擇了雞肉和豬肉, 肉質不軟身, 有點實過龍, 而且份量十分少, 味道是很好的, 不過肉質大打折扣。
沙嗲串燒
這條海鹽燒大爐魚, 最令我勾起在曼谷旅遊的回憶, 我們在火車夜市買了一整條魚回酒店吃, 只需THB250 , 大概HKD$56 吧, 不過這裡是香港, 價錢當然"非一般", $148 的價錢令我很期待。說實話, 外表上是十足竹泰國的煮法, 確實是有鹽燒過的, 而且配料也很足夠, 不過魚肉卻沒有丁點兒被醃製, 魚肉可以談得上與清蒜無異, 可說是花上功夫做醃製, 可以根本就沒有成功, 而我們付上$148的價錢, 只在喇沙大少內吃一條清蒸般的魚, 而且份量不是特別大呢。
海鹽燒大爐魚
最後就是這味, 馬拉盞通菜, 我們把所有希望都放在這碟菜了, 說實話炒得很香, 有蒜香的味道, 而且不再是淡而無味, 不過就是完全沒有馬拉盞的半點味道, 只有鹹味、菜味及蒜香味..... 如果可以待它改過別的名字, 將會是蒜香通菜罷了, 價錢卻不便宜, 真的令人失望!
馬拉盞通菜
最後我們揀了$36/ 兩杯特飲, 以喇沙大少的價錢來說, $18 有一杯特飲已經很平宜了, 我飲的這杯是檸檬薏米冰, 只是聽名字就覺得很透心涼的感覺, 其實沒有什麼冰, 只是一杯凍檸檬水, 而且薏米竟然是生的, 我第一口喝下去的時候, 差一點就吞不下去, 因為薏米是生的, 多數飲品內有薏米都是煮淋的, 不過反正都已經失望夠了。
檸檬薏米冰
最後這一餐, 兩個人吃了差不多$500 , 員工的服務態度沒有特別差, 沒有特別好, 環境算是乾淨整潔的, 我們還被安排到四人檯, 而且靠牆邊, 都算很舒服。不過就是食物質素根本不值這個價錢, 如果不是開在高級商場, 根本沒有人會付這種價錢, 吃如此質素的食物。
2016-10-23
馬拉盞通菜
2016-11-01 191 瀏覽
睇戲前選擇左呢間試下晚餐,因為想飲肉骨茶,肉骨茶味道好夠 而且煲住黎飲 夠曬熱海南雞飯個飯夠曬黃但好硬,雞都唔係話特別好味普普通通🎈個福建炒麵還可以。反而飲品做緊優惠$38@2 又唔錯 個拉茶同埋玫瑰花柚子
睇戲前選擇左呢間試下晚餐
,因為想飲肉骨茶,肉骨茶味道好夠 而且煲住黎飲 夠曬熱
海南雞飯個飯夠曬黃但好硬,雞都唔係話特別好味
2016-10-28 2026 瀏覽
這間吃喇沙的食店已經不是第一二次來吃了!皆因這裡的喇沙夠香夠濃, 但完全不會辣! 岩晒食唔到辣野既我!無論吃幾多次, 依然KEEP到水準。每次吃還是同一種味道而且份量好夠多, 男仔食完都話好飽!這間的喇沙湯面是兩溝的-即是米粉和黃面面用。我自己挺喜歡這種食法,可以食晒兩款面,而且意外的MATCH。不過有些朋友還是比較喜歡只吃一款面底。每個人口味都不同。魚蛋雞絲喇沙湯面魚蛋&雞絲:白魚蛋夾口彈牙,完全唔腥。雞絲絲得比較細條,唔會"一餅野",易入口,而且肉質不會太硬。豆卜:每碗喇沙都有的,索晒D喇沙湯入去好入味!喇沙湯底:喇沙夠香夠濃, 多數喇沙都會帶點辣,但這個是完全不辣!岩晒食唔到辣野既人!好開心終於可以自己一個享受一碗喇沙湯面啦!(笑米粉&黃面:米粉細滑,黃面的面質也夠彈牙,兩溝得黎都幾MATCH,而且又會索到D喇沙湯味~正!海鮮喇沙湯面十分足料!有兩隻鮮蝦,魚蛋,蛋和硯等等材料。鮮蝦幾新鮮,唔會老又唔會腥。硯肉也是,沒有海水腥味。同埋好大碗,男仔食一定夠晒飽(仲要有D食剩左)包埋餐飲,不會太過苦或太過甜,不過不失。食到最後上甜品,原本我地都唔記得左仲有甜品(因為已經很飽XD)甜品也
這間吃喇沙的食店

已經不是第一二次來吃了!

無論吃幾多次, 依然KEEP到水準。每次吃還是同一種味道
而且份量好夠多, 男仔食完都話好飽!

這間的喇沙湯面是兩溝的-即是米粉和黃面面用。
不過有些朋友還是比較喜歡只吃一款面底。每個人口味都不同。

魚蛋雞絲喇沙湯面

豆卜:每碗喇沙都有的,索晒D喇沙湯入去好入味!

好開心終於可以自己一個享受一碗喇沙湯面啦!(笑

海鮮喇沙湯面
同埋好大碗,男仔食一定夠晒飽(仲要有D食剩左)
包埋餐飲,不會太過苦或太過甜,不過不失。

甜品也是不錯的,不過太甜太過溜,甜味剛好。小蛋糕有點像栗子味道。

之前還試過這裡的蝦餅海南雞飯
這次也有點蝦餅,不過太好吃忍不住就吃了,之後先記起忘記手機食先XD"

蝦餅:剛炸起的,即叫即做。炸得好香脆,炸粉不過太多,不會COVER了蝦餅的味道,剛剛好。

這裡的蝦餅也值得一試!
海南雞飯:比起其他店吃的都差不多,不算特別出聚。雞不算特別香滑,不過試一次也沒差。

每次黎MegaBox, 多數都會來吃喇沙大少。

因為太喜歡這裡的喇沙和蝦餅

黎梗都會繼續幫襯,希望水準能一直保持啊!
題外話/補充資料: 人流都比較多,假日中午和晚飯還是早少少來等一陣位好點。
2016-10-01
  • 喇沙湯面
  • 炸蝦餅
星期日等位既時間吾耐 都好快有位入到去叫野食 侍應既服務態度已經吾係好好咁我叫左杯洛神冰糖雪梨配蘆薈到杯野飲黎到 我見杯野飲好似同我叫既有啲吾同就問下個侍應 佢一行到埋黎就係咁攪我杯野 跟著話咪係你叫個杯野飲囉 冇錯ar😒之後啲野食黎到 味道都吾錯 豬頸肉燒得好香食得7788 咁就叫甜品啦叫左個年輕啲既侍應過黎 問佢香蕉薄餅係點既?侍應答薄餅入面有香蕉囉(啲語氣超級差)
星期日等位既時間吾耐 都好快有位
入到去叫野食 侍應既服務態度已經吾係好好
咁我叫左杯洛神冰糖雪梨配蘆薈
到杯野飲黎到 我見杯野飲好似同我叫既有啲吾同
之後啲野食黎到 味道都吾錯 豬頸肉燒得好香

食得7788 咁就叫甜品
叫左個年輕啲既侍應過黎 問佢香蕉薄餅係點既?
侍應答薄餅入面有香蕉囉(啲語氣超級差)
2016-10-09
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2016-09-22 1182 瀏覽
我已經第2次在這用膳! 吸引我再來竟然是一杯拉茶!第一次品嚐拉茶時,第一啖感覺‘好甜’味道有些怪,心想“嘥錢”跟餐要加$6唯有硬住頭皮頂硬上啦!嚐下嚐下竟然嚐到感覺來, 莫非日久生情! 當味蕾適應後,感覺又不是太甜,還有濃郁茶香味! 飲落很香滑,應該是拉出來的效果,就是這麼簡單便愛上了!我吾出了一個大道理!往往只會張第一下的感覺來定結論,凡事都會有例外,給它一次機會吧! 或者你會慢慢地愛上佢呢其實這舖名為喇沙大少,主菜應該是喇沙先對!上次我食了海南雞喇沙, 海南雞不是特别好味,所以今次選了海鮮喇沙!我喜歡喇沙的其中一㸃是一碗裹面有油麵加米粉, 可以一次過滿足我的貪心性格海鮮中有我至愛的大蝦新鮮咬落有彈牙感覺、蜆肉((有沙))、蟹柳、魚蛋、豆卜、半隻雞蛋(其他質素一般, 總算合格)。豐富的海鮮又再次返映出我多心的一面!至於湯底就不過不失,細心再嚐深一㸃, 味帶㸃椰香,但香濃度及層次感不足, 整體總算合格,可惜並不高分。]甜品算是最底分的食物, 食過2次都不太吸引。]所以今次再來都是為了杯拉茶!我已經想定了下次試杯拉啡,看一下可否再次留住我個心
我已經第2次在這用膳!
吸引我再來竟然是一杯拉茶!

唯有硬住頭皮頂硬上啦!
嚐下嚐下竟然嚐到感覺來, 莫非日久生情!
!
我吾出了一個大道理!
或者你會慢慢地愛上佢呢
拉茶
其實這舖名為喇沙大少,主菜應該是喇沙先對!

海鮮中有我至愛的大蝦
新鮮咬落有彈牙感覺、蜆肉
]

甜品算是最底分的食物, 食過2次都不太吸引。
]

所以今次再來都是為了杯拉茶!
我已經想定了下次試杯拉啡,看一下可否再次留住我個心
2016-09-20
拉茶
2016-08-24 843 瀏覽
同爸爸媽媽出九龍灣,本新諗住唱k,點知lunch hour過左價錢貴就決定搵間餐廳食算,黎到megabox,隨心揀左哩間門面幾好又唔洗等位既餐廳,不假思索就入左去。炒貴刁($68)賣相唔得,色水唔夠,食落無鑊氣,只有淡淡生抽味,無料,唔合格!🙅🏻海南雞飯成碟雞都係雞胸,雞好鞋,飯得黃色但無雞油味,好失望!($70)咖哩只能講係合格水平,唔夠椰汁,最好食係個薄餅,夠新鮮熱辣($74)珍多冰同青檸梳打加$6,珍多冰味道正常但極多冰,青檸梳打完全無味!無誇張,食完餐飯撈d冰出黎仲有成大碗!最嬲係個甜品,咁無誠意其實不如唔好送,未食過咁難食既蛋糕,又乾又鞋,唔甜,唔知咩味,好難食!總結而言,哩間野真係好難食,其實唔平,對唔住個價,食得出無心製作食物!
無誇張,食完餐飯撈d冰出黎仲有成大碗!
2016-08-09
2016-08-18 622 瀏覽
Search Openrice九龍灣區內的餐廳,好評最多的第一排行是宜家家俬,第二就是這間了。本著非常期待的心情來吃Lunch。排隊排了20多分鐘,這區的食肆是差不多了,所以見怪不怪。點了海南雞喇沙,雞和喇沙分開上,還另配點海南雞的醬汁。用上米粉和麵兩"扣",朋友說是比較正宗的吃法,香港算少有。雞肉略有一點鞋,相信是看彩數,因為朋友的海南雞飯那碟雞,是非常嫩滑的。喇沙味道惹味,算是不錯。朋友的雞,靚好多,嫩很多。甜品,沒有特別,可有可無,寧願減少收費,取消甜品。食物等了非常之久才來,樓面人手根本不夠。用來排隊和等食物的時間超過40分鍾,吃完回到公司已經遲到了。一個餐70元再另外加一。接近80,吃個lunch,講真我覺得十分貴!但耐何九龍灣就是如此搶錢。
Search Openrice九龍灣區內的餐廳,

好評最多的第一排行是宜家家俬,第二就是這間了。
本著非常期待的心情來吃Lunch。

排隊排了20多分鐘,這區的食肆是差不多了,所以見怪不怪。
點了海南雞喇沙,雞和喇沙分開上,還另配點海南雞的醬汁。

用上米粉和麵兩"扣",朋友說是比較正宗的吃法,香港算少有。

喇沙味道惹味,算是不錯。
朋友的雞,靚好多,嫩很多。
甜品,沒有特別,可有可無,寧願減少收費,取消甜品

食物等了非常之久才來,樓面人手根本不夠。

但耐何九龍灣就是如此搶錢。
20 分鐘 (堂食)
2016-08-13 446 瀏覽
之前黎食晏, 感覺都唔錯, 但今次真係好差首先, 叫左個肉骨茶, 個湯完全冇肉骨茶味, 舊肉就更加唔使講, 更冇味, 好似洽排骨咁之後, 就到海南雞飯, 唔知點解今次生生地, 而且仲要唔係滑雞, 想點先最後, 係杯拉茶, 之前飲過係幾好味, 但今次杯茶好'喼'好苦, 冇甜味問佢地, 佢地話可以比糖漿, 黎到糖漿已經覺得好怪, 再問之下原來應該係落煉奶至岩...但佢地再比係比左花奶, 想點先. 其實應該一早換過杯今次真係三樣野都好差....柚子沙律ok
之前黎食晏, 感覺都唔錯, 但今次真係好差

肉骨茶
今次真係三樣野都好差....

柚子沙律ok
2016-08-12 702 瀏覽
當日下午15:45,諗住同個fd去食下午茶.一入到去就係咁吹我地落order因為佢地要落場.咁我地都明白,咁我地就快落order我就要左個海南雞飯(佢話去骨)$60,我fd就要左蟹肉抄飯$62.但個蟹肉抄飯份量好少,而我個海南雞飯亦都麻麻,雞不是去骨,而雞油飯亦沒有雞油味這個套餐是包飲品和甜品,而waiter送甜品時,我地問係咩甜品,佢竟然唔知道,認真失望以後唔會再黎

這個套餐是包飲品和甜品,而waiter甜品時,我地問係咩甜品,佢竟然唔知道,認真失望

以後唔會再黎
2016-08-11
2016-08-10 1892 瀏覽
Sceptical as we haven't been too impressed with most of the eating places in the mall but we thought we'd give it try since we were in area. Firstly word of advice, take the lift from ground to 12th floor otherwise you'd be going up 4 huge long escalator to get to the place. Lunch was busy and it's not surprising as food was served quick and place was relatively comfortable. We ordered quickly as we knew what we wanted. Firstly Mr.Laska famous special Laska. The broth was creamy and coconut rich

Lunch was busy and it's not surprising as food was served quick and place was relatively comfortable. We ordered quickly as we knew what we wanted. Firstly Mr.Laska famous special Laska. The broth was creamy and coconut rich with fresh seafood that consisted of large King prawns, clams, fish balls and dried tofu. I haven't been too Singapore to try the real deal but from what I've been told this is pretty close. We also went for the Hainanese chicken with Laska noodle broth. The chicken was smooth and tasted delicious, but what made it extra special was the dipping sauce. Half sweet thick soya and half spicy and sour coriander mix, it was too die for. We also went for the boneless chicken feet in spicy and sour marinade served cold (the portion sizes where very generous) and to wash it all down ice lemon tea.

A nice touch was they served little cupcakes in tin foil at the end for every customer for free and it delicious with touch of cinnamon flavours.

As lunch goes this place ticks all the boxes, the area was clean and there was not much waiting time.

2016-08-08
2016-07-15 930 瀏覽
MEGA BOX 的確是午飯時間的好去處, 大概很多在KOWLOON BAY 的打工仔都認同, 能在食LUNCH 後在商場逛逛, 確是優閒, 冷氣夠涼都是重點.每次經過喇沙大少都會看到長長人龍, 今日是HAPPY FRIDAY, 排就排吧, 結果都只是等了15分鐘, TURN OVER 很快.看到餐牌上不同款的LUNCH SET, 我很貪心地想試多幾款, 便和友人SHARE了幾個,蟹肉炒粉絲, 這個比想像中乾, 味道夠但料不多, 較寡炒貴刁, 那幾隻大蝦很新鮮, 味道不錯, 若色澤能更深, 更好, 有點想念在馬拉的炒粿條 最後上的是期望最高的印尼炒飯, 因為餐牌的賣相很吸引, 幾塊蝦片, 很脆, 伴碟的青瓜中和了炒飯的油膩感, 還有兩串雞沙嗲, 整體很惹味, 不錯我加了HKD6 要了個檸檬薏米冰, 若甜度能稍降便更好, 其實放假來MEGA BOX 行下都幾好, 遠離一下煩擾, 有朋友跟我說過身處這個商場感覺不太像在香港一樣, 但午飯時間應該不包括在內, 哈哈。
等了大概15分鐘
午飯時間是人流高峰
蟹肉炒粉絲
蟹肉炒粉絲, 這個比想像中乾, 味道夠但料不多, 較寡
炒貴习
印尼炒飯,  正