2022-10-05 198 瀏覽
旺角通菜街真係好多唔同選擇 有cafe有韓國菜有茶餐廳 又點少得中式點心!呢間成日經過都好多人排隊 見到話出名食牛肉 而且係新式點心 幾得意 就排隊入去食 點知第一印象麻麻( ´^`° )之前有次試太陽蛋牛肉飯 但唔知係咪味精粉定鬆肉粉太多(?)食到有少少拿喉…( ᐪ꒳ᐪ )之後去食就試返正常點心…🐄 粟米煎牛肉餅🦐 晶瑩鮮蝦餃🍞 竹炭熔岩奶皇包味道正常發揮奶皇包雖然流心 但比較淡味同埋奶皇比較稀…整體味道不過不失 見到有一人餐都幾抵食 如果唔使排隊又係附近想食點心 都會再食( 。・-・。`)

之後去食就試返正常點心…
🐄 粟米煎牛肉餅
🦐 晶瑩鮮蝦餃
🍞 竹炭熔岩奶皇包

味道正常發揮
奶皇包雖然流心 但比較淡味同埋奶皇比較稀…

2022-10-04 147 瀏覽
見幾多好評,加上住在附近,所以走去買外賣。係抵食嘅,份量也足,不過味道好一般,特別是山竹牛肉,師傅幾重手,勁咸,相對义燒包比較正常。等咗足足二十分鐘,侍應態度麻麻,問下都唔得,試一次就夠。

等咗足足二十分鐘,侍應態度麻麻,問下都唔得,試一次就夠。
外賣自取
人大咗更喜歡飲茶🫖去點心專門店,無論朝早定夜晚都可以嘆一盎兩件🤭呢間有唔少特色點心🥢,仲主打用百分百牛肉🐮🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊旺角🐠—————————————————🔹粟米煎牛餅 $28煎得好crispy,好似粟米片,🐄牛肉味都幾濃,入面仲有粒粒粟米🌽🔹蔥花炸兩腸粉 $26腸粉皮薄,油炸鬼新鮮炸勁鬆脆,配上甜醬同麻醬真係超邪惡😈又好食!🔹芥末沙律汁三文魚春卷 $32中西合璧🤤春卷一咬索索聲,三文魚🐟配上芥末沙律汁十分開胃🔹蜜瓜炸鮮奶 $30十分有趣🤣係紙包飲品熟悉嘅味道,濃縮咗蜜瓜奶落炸鮮奶,又脆又滑🍈🔹 脆皮沙嗲牛肉包 $30 包少少油🤏牛肉比例較少🫣不過沙嗲係香口🔹燒汁牛肉蝴蝶餅 $35牛肉軟腍入味,唔會dry🐮包就蒸得少少濕,但夾埋一齊幾好🔹竹炭熔岩奶皇包 $26流心奶黃💛比較稀身,包鬆軟但有點痴牙🤣🔹海苔香煎蘿蔔糕 $23正常好食嘅蘿蔔糕,再加少少紫菜係面🥕💡茶芥 $6—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌖🌑🤑性價比:🌕🌕🌕🌕🌑🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌘🌑🥰舒適度:🌕🌕🌖🌑🌑🤤回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑.♟Overall♟煎炸野特別好食🤤夠熱脆

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

#小胖遊旺角🐠
—————————————————

🔹粟米煎牛餅 $28

🔹蔥花炸兩腸粉 $26

🔹芥末沙律汁三文魚春卷 $32
中西合璧🤤春卷一咬索索聲,三文魚🐟配上芥末沙律汁十分開胃

🔹蜜瓜炸鮮奶 $30

🔹 脆皮沙嗲牛肉包 $30
包少少油🤏牛肉比例較少🫣不過沙嗲係香口

🔹燒汁牛肉蝴蝶餅 $35
牛肉軟腍入味,唔會dry🐮包就蒸得少少濕,但夾埋一齊幾好

🔹竹炭熔岩奶皇包 $26
流心奶黃💛比較稀身,包鬆軟但有點痴牙🤣

🔹海苔香煎蘿蔔糕 $23
正常好食嘅蘿蔔糕,再加少少紫菜係面🥕

💡茶芥 $6
  • 粟米煎牛餅
  • 芥末沙汁三文魚春卷
  • 蔥花炸兩腸粉
2022-09-26 528 瀏覽
呢間新式茶樓之前同朋友都食過幾次,次次食完都心心念念想再食多次,今次咁岩出開旺角就梗係嚟呢度食啦每次嚟多數都要等位,不過餐廳好貼心放左凳係門口比客人坐住等,大概等20至30分鐘。餐廳有兩層,環境有別於普通茶樓嘅圓枱,只有卡位。一坐低侍應就會問你飲普洱定鐵觀音(得兩種茶揀)餐廳主打牛肉,除咗普通茶樓有嘅燒賣蝦餃等等,仲有唔同創意點心酥皮焗叉燒包,大推!好鬆脆,好夠餡蜜瓜炸鮮奶,唔會一夾就散,好滑而且蜜瓜味好出,鍾意蜜瓜味可以一試蝦餃,皮薄足料海苔蘿蔔糕,蘿蔔糕配紫茶味道幾夾,蘿蔔糕煎得好鬆軟唔會硬,唔油燒賣正正常常冇乜大驚喜小籠包,皮偏厚同硬,唔太推薦甜品方面叫左斑斕椰汁糕同芒果布甸,椰汁糕建議同侍應講定後上,因為攤凍左會好痴整體椰汁味都出,有淡淡斑斕嘅味道芒果布甸會後上,建議加花奶,味道正常夠大杯

一坐低侍應就會問你飲普洱定鐵觀音(得兩種茶揀)

酥皮焗叉燒包,大推!好鬆脆,好夠餡
酥皮焗叉燒包

蜜瓜炸鮮奶

蝦餃,皮薄足料
晶瑩鮮蝦餃

燒賣正正常常冇乜大驚喜
瑤柱杞子燒賣王

小籠包,皮偏厚同硬,唔太推薦
鮮肉灌湯小籠包

整體椰汁味都出,有淡淡斑斕嘅味道

斑斕椰汁糕

芒果布甸會後上,建議加花奶,味道正常夠大杯
芒果布甸

酥皮焗叉燒包
蜜瓜炸鮮奶
晶瑩鮮蝦餃
2022-09-17 251 瀏覽
星期日飲茶旺角冇咩好選擇,上OpenRice 見到好多好評就過嚟試吓…都要等位…大概等咗半個鐘。真心抵食,好耐冇食過咁大件嘅點心,比好多而家嘅酒樓一籠點心得一兩件,仲要細細件相比,性價比好高。每一粒點心都好大,足料。味道不過不失,唔算好特別,但係水準平均。以size,碟頭,價錢公道取勝。可惜嘅係餐廳位置及餐廳環境並不適合大夥人。飲茶都係適合多啲人先可以試得多唔同嘅菜式,加上碟頭大,叫幾個點心,其實已經好飽。

2022-09-11 252 瀏覽
旺角鬧市都有點心食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)同frd經過旺角,突然好想飲茶就搵呢間bookmark咗好耐嘅點心店食~一入去店中間有個好大嘅牌匾「牛肉世家」睇嚟佢地嘅牛肉食品應該好好食!!!但可惜朋友唔食牛 所以無叫到(´・_・`)☁️蝦餃好彈牙夠味外皮好薄 都做到晶瑩剔透有四粒 ~☁️竹炭流心奶黃包基本上每枱都叫 賣相靚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)黑色嘅竹炭包上面有金色嘅三橫搣開一半 都真係做到流心效果!!奶黃會流出嚟 趁熱食!!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦!!☁️炸雲吞好香口!!!估唔到佢嘅炸嘢幾好食~中間嘅饀唔會好細粒 點埋醬好好食呢個都推薦!!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)☁️牛柏葉☁️菜心正常發揮 無特別驚喜~總結,經過可以一試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)但唔需要特登過嚟食~
旺角鬧市都有點心食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
同frd經過旺角,突然好想飲茶
就搵呢間bookmark咗好耐嘅點心店食~

一入去店中間有個好大嘅牌匾「牛肉世家」
睇嚟佢地嘅牛肉食品應該好好食!!!
但可惜朋友唔食牛 所以無叫到(´・_・`)

☁️蝦餃
好彈牙夠味
外皮好薄 都做到晶瑩剔透
有四粒 ~

☁️竹炭流心奶黃包
基本上每枱都叫 賣相靚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
黑色嘅竹炭包上面有金色嘅三橫
搣開一半 都真係做到流心效果!!
奶黃會流出嚟 趁熱食!!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
推薦!!

☁️炸雲吞
好香口!!!估唔到佢嘅炸嘢幾好食~
中間嘅饀唔會好細粒 點埋醬好好食
呢個都推薦!!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

☁️牛柏葉
☁️菜心
正常發揮 無特別驚喜~

總結,經過可以一試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
但唔需要特登過嚟食~

10 分鐘 (堂食)
2022-09-10 204 瀏覽
剛去食下午茶,侍應的態度給人感覺是那種你只坐下幾秒鐘就非要你馬上告訴她喝什麼茶,我還以為自己走進了計限時的餐廳。。。沒好氣理那侍應,我照看餐牌有什麼好吃的。看的時候那個侍應要又邊跟人說我沒有叫茶又邊問我吃什麼但一路問一路彈到九丈遠。。。原來服務性行業是這樣跟客人說話的,我真是大開眼界!心想反正都只是吃個下午茶就沒有必要和人理論吧!總結,1*下午茶是ok的2*那位侍應應該是一位很愛趕客的員工。。。。
2022-09-10
下午茶
2022-09-08 189 瀏覽
牛肉球出名咪試下,味精勁重,食一啖要飲勁多茶,最慘連茶都冇味,咁多好評睇黎都係假😩冇心做食物就唔好set成$3x一碟。試左蝦餃,墨魚餅魚肚。都係味精勁重。唔推介來,仲有連餐具都係洗唔乾淨
2022-09-08
  • 一個人的浪漫
2022-09-03 191 瀏覽
1️⃣晶瑩鮮蝦餃 ($35)蝦餃餃皮厚簿適中🥰唔會一夾起就爆開或者爆餡😆而且蝦肉十分大隻亦好鮮甜🦐 完全無急凍既味道,就連個皮都好有鮮味架!2️⃣鮮肉灌湯小籠包 ($32)小籠包皮簿 ~肉質鮮甜🤪但係好似蒸得耐左少少🤣 蒸到D湯乾哂 ~如果有返D湯汁就無得彈~3️⃣醬皇金錢肚 ($30)金錢肚奄得相當入味😚醬油味又唔會好咸~金錢肚亦都相當爽口同煙韌😜值得留意嘅係佢墊底嘅蘿蔔都係超級入味同鮮甜!正!4️⃣金翅瑶柱灌湯餃 ($42)灌湯餃真係啖啖翅架!! 湯底十分鮮甜~加埋有好多唔同既配料包括豬肉冬菇等等🤣口感十分豐富 勁滿足!5️⃣栗米煎牛餅 ($28)作為整牛肉起家嘅喜惶,煎餅完全唔油~ 上碟時係熱辣辣好明顯係岩岩煎起唔係煎定架😍而且好足料,牛肉份量又多🤪牛肉奄得剛剛好,夠入味又香,加埋粟米超有口感!6️⃣蜜瓜炸鮮奶 ($30)當甜品食一流~食落比較重蜜瓜味反而唔覺有牛奶味😂 而且唔會話好甜~對唔鍾意食太甜既人完全岩哂,好有飲蜜瓜奶嘅感覺呀😚總括而言~ 勇者們都強烈推介呢間點心店😘😘不過平時都好多人排隊,繁忙時間限時60分鐘~所以去到都可能要預左排一陣 同埋無得坐係到慢慢嘆返幾個鐘🧐不過CP值咁高值得瘋狂en
1️⃣晶瑩鮮蝦餃 ($35)

2️⃣鮮肉灌湯小籠包 ($32)

3️⃣醬皇金錢肚 ($30)

4️⃣金翅瑶柱灌湯餃 ($42)

5️⃣栗米煎牛餅 ($28)

6️⃣蜜瓜炸鮮奶 ($30)

總括而言~ 勇者們都強烈推介呢間點心店😘😘不過平時都好多人排隊,繁忙時間限時60分鐘~所以去到都可能要預左排一陣 同埋無得坐係到慢慢嘆返幾個鐘🧐不過CP值咁高值得瘋狂encore呢💛
2022-09-01 269 瀏覽
2022-8-29 美好的星期一,因為有得放假😙 於是就一行二人去咗旺角食早餐,諗來諗去都未諗到食咩好,行到附近見到呢間點心店,咁就不如飲茶啦😋 點心紙上有整整一頁係牛肉點心,原來呢間店有「牛肉世家」嘅稱號😆 可惜我唔食牛,所以睇返其他點心,好彩點心種類同選擇都好多,唔使怕無嘢啱食😊 瑤柱杞子燒賣皇 $33燒賣味道一般,不過有杞子有瑤柱,亦夠大粒,一穩4粒都只係$33,都算係咁😀 竹炭熔岩奶皇包 $26望落同平時酒樓嗌貨嗰啲好似差唔多樣,但食落有分別,奶皇餡好明顯比平時食開嗰啲色水淡d,好似稀d咁,味道一般,奶皇味唔太夠。 脆炸韭菜餃 $29超好味😍😍😍 好味到唔捨得一啖食晒佢😚 炸得好脆好香口,但唔會乾,仲有肉汁爆出黎😆 好滿足啊💓😋 海苔香煎蘿蔔糕 $23唔錯唔錯! 煎得脆皮可口,有少少焦嘅脆脆,但唔會煎到燶咗,加埋甜醬就perfect啦😋 蜜汁叉燒腸粉 $28普通水平,無咩特別,不過都足料😊 皮蛋瘦肉粥 $21不錯喔! 味道挺好,尚算足料,略嫌蛋皮唔夠多🥲 環境都乾淨,唔會太迫,性價比高💓茶位$6一位,total $172,平均每人$100都唔使,好抵食喔😋😋😋
2022-8-29

脆炸韭菜餃

海苔香煎蘿蔔糕 $23

蜜汁叉燒腸粉 $28
蜜汁叉燒腸粉

普通水平,無咩特別,不過都足料😊

皮蛋瘦肉粥 $21
皮蛋瘦肉粥
不錯喔! 味道挺好,尚算足料,略嫌蛋皮唔夠多🥲

環境都乾淨,唔會太迫,性價比高💓
2022-08-29
$86 (早餐)
脆炸韭菜餃
皮蛋瘦肉粥
2022-08-30 138 瀏覽
➖ 瑤柱杞子燒賣皇·晶瑩鮮蝦餃·鮮蝦府皮卷燒賣用左半肥瘦豬肉(瘦肉較多)小小淋既肉質又有點肥肉香。蝦餃佢既皮都算薄而餡就唔係好夠爆皮入邊仲有空位,味道可以但有一粒有塊碎骨差啲咬爆牙。腐皮卷啲餡多到跌哂出黎,入邊有大量雜菜蝦粒但調味上佢重手左有啲鹹如果唔係會好好食➖ 蜜汁叉燒腸粉·芥末沙汁三文魚春卷腸粉既叉燒好食小小甜小小淋,但個粉皮就唔太滑同埋比較散。春卷夠香脆配上沙律醬青瓜同煙三文魚食落幾清新又唔會油膩🪧 之前係附近返工成日叫熊貓黎食,半年後依家再食感覺退步左。呢到仲有個XO醬炒蘿蔔糕好好食唔記得左嗌,唔怪得食完硬係差啲野咁
➖ 瑤柱杞子燒賣皇·晶瑩鮮蝦餃·鮮蝦府皮卷

➖ 蜜汁叉燒腸粉·芥末沙汁三文魚春卷

下午茶
2022-08-28 170 瀏覽
今日12點嚟到旺角落車行咗幾個街口到咗呢間點心專門店門口唔洗等位就入得😆-第一時間點咗呢度最多人推薦的—竹炭熔岩流奶黃包無論賣相同味道都不錯👍🏻包皮軟熟,搣開滿滿的奶奶流出嚟,奶黃好香蝦餃皮唔算太薄,但就好煙韌餡料嘅蝦好爽口,而且粒粒都咁大粒,正呀呢度出名食牛,梗係要試返幾款牛點心山竹牛肉球好足料勁大粒牛肉食落新鮮彈牙牛肉腸粉個粉皮好煙韌至於瑤柱杞子燒賣王又係大大粒係比較少見的配搭,有杞子同瑤柱加持成粒燒賣味道昇華咗酥皮焗叉燒包有驚喜包皮似墨西哥包咁甜甜但外脆鬆軟摵開餡料十足,叉燒肉粒調味好好整體點心好食,全部都熱辣辣上唯獨茶一般下次同埋屋企人嚟試多幾款點心先~
今日12點嚟到旺角
落車行咗幾個街口到咗呢間點心專門店門口
唔洗等位就入得😆

第一時間點咗呢度最多人推薦的—竹炭熔岩流奶黃包
無論賣相同味道都不錯👍🏻
包皮軟熟,搣開滿滿的奶奶流出嚟,奶黃好香

蝦餃皮唔算太薄,但就好煙韌
餡料嘅蝦好爽口,而且粒粒都咁大粒,正呀

呢度出名食牛,梗係要試返幾款牛點心
山竹牛肉球好足料勁大粒
牛肉食落新鮮彈牙
牛肉腸粉個粉皮好煙韌
至於瑤柱杞子燒賣王又係大大粒
係比較少見的配搭,有杞子同瑤柱加持
成粒燒賣味道昇華咗

酥皮焗叉燒包有驚喜
包皮似墨西哥包咁甜甜但外脆鬆軟
摵開餡料十足,叉燒肉粒調味好好

整體點心好食,全部都熱辣辣上
唯獨茶一般
下次同埋屋企人嚟試多幾款點心先~
2022-08-12 306 瀏覽
行過未食過,就入黎試吓,本身都鍾意食點心見到到幾多人食,應該唔會太伏點知都係中伏上左樓上,冷氣都幾大,食物都好快凍叉燒腸粉:入口叉燒咸,鼓油又咸,加埋就係好咸咸味鳳爪:賣相吸引,諗住好食,點知第一啖就咸到飛起,我同個呀姐講好咸,佢直接收走無下文應該都係見慣不怪當時坐我隔離枱一對情侶都有講食物偏咸,我十分同意!!!連茶都解唔到咸原本諗住2籠點心都夠食,鳳爪真心好咸又被收走搞到我要再加單加多籠蝦餃蝦餃就大粒正常,普普通通食過都唔會再黎食,服務質數差
行過未食過,就入黎試吓,本身都鍾意食點心

見到到幾多人食,應該唔會太伏
點知都係中伏
上左樓上,冷氣都幾大,食物都好快凍

叉燒腸粉:
入口叉燒咸,鼓油又咸,加埋就係好咸

叉燒腸粉

咸味鳳爪:
應該都係見慣不怪

當時坐我隔離枱一對情侶都有講食物偏咸,我十分同意!!!

連茶都解唔到咸
好咸鳳爪

原本諗住2籠點心都夠食,鳳爪真心好咸又被收走

搞到我要再加單加多籠蝦餃

蝦餃就大粒正常,普普通通
蝦餃

食過都唔會再黎食,服務質數差

2022-08-07 255 瀏覽
行旺角得兩個人想食點心,呢間絕對係好選擇👌一入門口,大大個牌寫住「牛肉世家」,好似好架勢咁樣。中午食飯時間後段,都依然爆滿。等位都等咗一段時間,似乎呢間舖頭都唔少粉絲。終於入咗舖頭,雖然多人,但係枱與枱之間距離都足夠。坐低有兩種茶可以揀,鐵觀音同埋普洱。言歸正傳,睇返食物質素。講真佢哋話四代人都係靠牛肉養大,就一定要試吓佢啲牛肉啦。叫咗牛肉腸同埋煎牛肉餅。老實講,食落去味道係唔錯嘅,不過可能我對呢一種中式點心牛肉冇咩研究,所以唔覺得係啲咩驚為天人嘅好食。但係反而佢啲炸物有驚喜😄特別係個鹹水角,個皮夠厚外脆內軟夠煙韌,又甜甜地,個人覺得好好食👍最尾仲有個蝦尾賣相好有趣。另外個三文魚春卷,味道都好好。入邊有青瓜沙律醬三文魚,溝埋好Fresh😋不過對於個糯米雞呢,就好失望啦。因為入邊得啲好乾好鞋嘅雞肉,¼粒仔嘅鹹蛋黃,乾晒冇油分。仲有個小籠包,個皮唔夠薄,入邊冇湯汁,建議叫第樣好過。埋單一人$100食到好滿足🥰
行旺角得兩個人想食點心,
呢間絕對係好選擇👌

一入門口,
大大個牌寫住「牛肉世家」,
好似好架勢咁樣。

中午食飯時間後段,
都依然爆滿。
等位都等咗一段時間,
似乎呢間舖頭都唔少粉絲。

終於入咗舖頭,
雖然多人,
但係枱與枱之間距離都足夠。

坐低有兩種茶可以揀,
鐵觀音同埋普洱。
言歸正傳,
睇返食物質素。

講真佢哋話四代人都係靠牛肉養大,
就一定要試吓佢啲牛肉啦。
叫咗牛肉腸同埋煎牛肉餅。
老實講,
食落去味道係唔錯嘅,
不過可能我對呢一種中式點心牛肉冇咩研究,
所以唔覺得係啲咩驚為天人嘅好食。

但係反而佢啲炸物有驚喜😄
特別係個鹹水角,
個皮夠厚外脆內軟夠煙韌,
又甜甜地,
個人覺得好好食👍
最尾仲有個蝦尾賣相好有趣。

另外個三文魚春卷,
味道都好好。
入邊有青瓜沙律醬三文魚,
溝埋好Fresh😋

不過對於個糯米雞呢,
就好失望啦。
因為入邊得啲好乾好鞋嘅雞肉,
¼粒仔嘅鹹蛋黃,
乾晒冇油分。
仲有個小籠包,
個皮唔夠薄,
入邊冇湯汁,
建議叫第樣好過。

埋單一人$100食到好滿足🥰
煎牛肉餅
牛肉腸粉
鮮蝦鹹水角
三文魚春卷
鮮蝦鹹水角
三文魚春卷
2022-08-03 273 瀏覽
呢間係唔顯眼既平民點心店,就咁睇外表真係冇咩信心,但原來大件夾抵食。呢間點心店以牛肉自居,個人覺得的確幾好食,好滑,但未至於好出眾。反而傳統既拉布腸粉有驚喜,真係好滑😆2個人點左6樣野連茶位HKD170,價錢正常,但點心都幾大件,好飽。南瓜芋蓉小丸子真係好推介,好好味,喜歡甜食既朋友應該會好鐘意。由於忠情甜食,一定要試埋佢既奶黃包,但個人覺得一般,首先唔夠熱然後奶黃比較稀同淡味。餐廳細細,唔係可以慢慢坐同傾計既地方,食完好走啦。

餐廳細細,唔係可以慢慢坐同傾計既地方,食完好走啦。

牛肉球
乾蒸牛肉燒賣