心血來潮想飲茶,就搵左依間「喜惶點心專門店」。2點去到以為啲人都食完lunch應該無咁多人,點知去到都見到有唔少人排隊,最後2個人排左大約半個鐘先入得。入到去啲位都幾逼,但算乾淨既。係等位既時候已經揀定左食咩,所以啲野食都好快黎到。見到例湯$6一碗咁抵,所以就叫左黎試下。果日既例湯係青紅蘿蔔豬骨湯,湯黎到睇落好足料,飲落的確無味精味,但略嫌有啲淡。依間點心專門店更加標榜係牛肉世家,所以點都要叫啲牛肉點心食,最後叫左「太陽蛋牛肉飯」同「乾蒸牛肉燒賣」。「太陽蛋牛肉飯」我地叫左飯焦底,離遠拎緊黎既時候已經聞到一陣飯焦味,過左一陣仲有一大陣燶味,食到最低啲飯已經燶曬,但牛肉係好食既。「乾蒸牛肉燒賣」既口感都唔錯,煙煙韌韌,牛味同芫荽味都幾香。另外不得不提既係「酥皮焗叉燒包」同「海苔煎蘿蔔糕」,「酥皮焗叉燒包」咬落去好鬆軟,個餡好多汁好多叉燒,食完好想叫多碟。第一次見有「海苔煎蘿蔔糕」好似幾特別咁就叫左,意想唔到紫菜同蘿蔔糕係咁夾,但係蘿蔔糕就有啲鬆散,一夾就散。整體黎講,點心黎講係唔錯,想食點心果時會再去。2個人食到勁飽都係$200有找😋個人評分(滿分為5)味道:😉😉😉😉環境:😉😉😉員工友善
青紅蘿蔔豬骨湯

太陽蛋牛肉飯(飯焦底)
乾蒸牛肉燒賣

酥皮焗叉燒包
海苔香煎蘿蔔糕

原隻鮮蝦滑腸粉

個人評分(滿分為5)
味道:😉😉😉😉
環境:😉😉😉
員工友善度:😉😉😉
CP值:😉😉😉😉

2021-07-31
30 分鐘 (堂食)
乾蒸牛肉燒賣
酥皮焗叉燒包
2021-07-26 329 瀏覽
牛肉餅夾包,牛肉餡食落好似牛肉球味度,加返青瓜片夾住食就無咁heavy。炸雲吞同腸粉都係鮮蝦餡,啲蝦好爽脆,應該真好新鮮。炸蜜瓜鮮奶就比較普通,個炸皮係好食既,係個蜜瓜奶太似維他盒裝蜜瓜奶果陣味…(我隻碗仔好多醬,委屈下讀者對眼啦)牛肉燒賣好似細粒版牛肉球咁,好食既,不過我本身麻麻牛肉球個配方。小龍包好正,我係小龍包痴,咬開左見住粒包流到咁多汁出黎果下已經狂加分。食埋粒包仔餡又好有肉味,正到爆。仲有個桂花糕,已經食到好飽,飽濟得制品嚐唔到味道…仲唔記得影相…食食下見到人地食個炸(煎?)粟米牛肉餅,粟米精既我諗住要試下,下次會再去喜惶。
炸雲吞同腸粉都係鮮蝦餡,啲蝦好爽脆,應該真好新鮮。
食埋粒包仔餡又好有肉味,正到爆。

2021-07-24
2021-07-24 402 瀏覽
我為了小時候的紙包骨而來,終極好失望。除了張紙,入面同 origanal 紙包骨完全兩件事,佢係炸排骨粒 本應該是一大件用一張紙包的,佢又乾又咸,不好味!炸蜜瓜鮮奶 正常 ok 好味魚肚雞 OK, 但偏咸...三文魚青瓜春捲,不好味 味唔甲灌湯餃,湯奇怪地係甜...鳳瓜咸到食完一件想停整體去返酒樓飲茶好好多,因為2人食左250, 坐得又唔係舒服, 水準又唔及酒樓咁穩定 價錢又唔係特別平 !無下次,因為得炸密瓜鮮奶一樣野食ok, 仲有拎嚟兩隻碗有隻洗唔乾淨,我 沖完熱水都仲要用tissue 抹

炸蜜瓜鮮奶 正常 ok 好味

魚肚雞 OK, 但偏咸...
三文魚青瓜春捲,不好味 味唔甲
灌湯餃,湯奇怪地係甜...
鳳瓜咸到食完一件想停

2021-07-18 3068 瀏覽
🫖女人街飲啖茶食個包🫖推介指數❤️❤️❤️❤️🤍忙裏偷閒,得閒當然要同朋友見下面吹下水啦,食完仲可以行街四圍hea下,經過幾番熱烈討論約會地區旺角係我哋最終嘅選擇。之後响民主機制票選中日台菜式… 經過一輪黑箱作業下,點心大獲全勝😂😂 #未試過想試下都好正常啫女人街真係愈開愈多食肆,食點心都係第一次。小店位於地舖,由兆萬中心行過去都係3分鐘左右。吹一餐水,食咗兩轉,食咗午市同下午茶😂😂以受歡迎程度排列:🥢竹炭熔岩奶皇包HKD24✨包包新鮮軟熟,奶皇流沙且甜度剛好🥢荷葉黑椒牛仔骨飯HKD48✨蒸飯熟成度剛好帶清香荷葉味,黑椒牛仔骨味道濃食落唔韌,但就肥咗啲😂🥢粟米煎牛餅HKD25✨牛肉餅外層脆卜卜又卜卜脆🥢蟹肉菜苗燒賣HKD29✨餡料爆滿,口感爽口彈牙,菜苗新鮮🥢晶瑩鮮蝦餃HKd32✨一籠有四粒,食落皮薄,餡料蝦同豬肉都夠份量🥢金翅瑤柱灌湯餃HKD38✨一向比較貴嘅功夫點心,湯底鮮甜,灌湯餃皮薄,餡料豬肉味冬菇味突出🥢鮮肉灌湯小籠包HKD29✨外觀同口感都似蒸急凍小籠包🥲傾傾下,食到下午茶時段,好抵食喎!有下午茶點心拼盤、蒸飯套餐同點心套餐。不過已經飽飽地,食多少少🤏先~🫖下午茶點心套餐HKD37
🫖女人街飲啖茶食個包🫖
推介指數❤️❤️❤️❤️🤍

以受歡迎程度排列:

🥢竹炭熔岩奶皇包HKD24
✨包包新鮮軟熟,奶皇流沙且甜度剛好
荷葉黑椒牛仔骨飯

🥢荷葉黑椒牛仔骨飯HKD48

🥢粟米煎牛餅HKD25
✨牛肉餅外層脆卜卜又卜卜脆
蟹肉菜苗燒賣

🥢蟹肉菜苗燒賣HKD29
✨餡料爆滿,口感爽口彈牙,菜苗新鮮

🥢晶瑩鮮蝦餃HKd32
✨一籠有四粒,食落皮薄,餡料蝦同豬肉都夠份量
金翅瑤柱灌湯餃

🥢金翅瑤柱灌湯餃HKD38
鮮肉灌湯小籠包

🥢鮮肉灌湯小籠包HKD29
✨外觀同口感都似蒸急凍小籠包🥲

🫖下午茶點心套餐HKD37/2款
蒜香南瓜蒸排骨
🥢蒜香南瓜蒸排骨
✨熟成度啱啱好,食落肉質滑溜
海苔香煎蘿蔔糕

🥢海苔香煎蘿蔔糕
✨煎得香脆,連埋海苔食或者甜醬更提升味道

🫖下午茶點心套餐HKD37/2款
懷舊紙包骨

🥢懷舊紙包骨
✨製作繁複經好少地方提供嘅點心,以油紙製成紙袋,再放入排骨同醬汁,連袋放入油鍋炸,鎖住肉汁。
車仔混醬布拉腸粉

🥢車仔混醬布拉腸粉
✨香港人食腸粉識食一定食混醬,啲醬好豪浸住啲腸粉😂腸粉食落好滑,質感比較腍身,如果挺身啲比較好

🧊半價凍咖啡HKD9
✨下午茶所有飲品半價,正常發揮

總結:-
食物❤️❤️❤️❣️🤍
環境❤️❤️❤️❣️🤍
服務❤️❤️❤️❤️❤️(店員有禮親切,反應超快)
🏠 喜惶點心專門店 (旺角)
📍 旺角通菜街17號地下
  • 蒜香南瓜蒸排骨
  • 海苔香煎蘿蔔糕
  • 懷舊紙包骨
2021-07-13 420 瀏覽
自己在旺角看完一圈模型後🤖就找一下補充體力的地方,沿著通菜街兩邊行走發掘食店。隨著疫情的發酵,旅客人數大減,令女人街不少街邊檔都停業了,換來卻是後面食店增加了生存空間🏘因為從前招牌都一直被排檔遮擋,現在撥開雲霧見青天,吸引多了本地覓食客人。 .今天最後選擇了這家良心點心鋪💛打正旗號為牛肉世家,點心出品有正宗港式風味。點菜是用傳統點心剔紙,最特別的是有兩款拼盤🍱蒸心拼盤全是蒸製點心,一個人的浪漫則包括6款蒸點和2款煎炸點,最適合我這種單身為食人士。 .一個人的浪漫🕺$56 拼盤包羅萬有,相當滿足,包含了鮮蝦餃、蟹肉菜苗燒賣、紫芋糕、竹炭熔岩奶黃包、蜜汁叉燒包、芥末沙汁三文魚春卷、鮮蝦腐皮卷和小籠包,其中記憶點最深刻的是燒賣🤩因為像菜苗餃的口感配上強肉帶點鮮味,另外還有新版沙律海鮮卷,酸甜辣味恰到好處。 🍡擂沙湯丸 $25吃完一堆咸點,來一份甜點回一回神,外皮的花生碎粒很香脆,芝麻內餡香氣四溢。 .🍮桂花糕店員服務態度很好,因為點餐後希望我調動位置讓更多客人光顧,調動後主動送上甜點桂花糕以作賠禮。味道正常,帶有清新花香,質感爽口。
一個人的浪漫🕺$56

🍡擂沙湯丸 $25
🍮桂花糕

2021-07-09
2021-07-13 354 瀏覽
在yOutube生活泰導視頻,台主忛哥,忛嫂在試食呢間食店時,有不愉快經歷,我曾經對他們透露不會光顧此店,但兩位主持深明大義,對我呢個牛魔王說,佢地在此食店不快遭遇,是該店待應,待客態度與食物質素無關,若你是牛魔王應要到此店一嚐牛肉食品,難得兩位台主大人有大量,以德報怨,我揾食肥華在7月12日,到此店踩場睇下佢係吾係持材傲物,店細都欺客,當日我和靚媽17:15下午茶時段到達此店,店内巳有八成入座律,果然有吾休做嘅氣勢,在門口測完體温後,一位男仕(可能係老細)就客氣安排,我倆入座另有兩位女侍應殷勤地為我倆開茶及落單點食物,因此店餐枱面積偏細,我倆衹點了,一客煎旦牛肉飯連粟米牛肉餅下午茶餐,另加山竹牛肉,乾蒸牛肉燒賣,牛肉腸粉,燒汁牛肉蝴蝶餅各一份,另如一碗佛手瓜㷛排骨例湯,正如忛哥,忛嫂所講此店牛肉出品真係得嘅,每樣牛之食品都有B+至A分数,個燒汁蝴蝶餅更是A+出品,若此店能保持當日食物水準質素及待客態度,應屬一間值得向無牛不歡嘅網友推薦的食店
2021-07-06 510 瀏覽
點樣食推介✨💛良心茶樓💛💛旺角黃店💛喜惶點心專門店 地址:旺角通菜街17號地下🍖竹炭熔岩奶皇包 $24 (7.5/10) 🌟好抵食🌟好似係我食過最平嘅奶皇包🤣,講真8蚊一個,又有流心效果,鹹蛋黃味唔算濃但味道都唔差,其實真係冇咩好挑剔,每次黎到喜惶都會叫奶皇包黎食👍🏻,不過食完個嘴會黑蚊蚊,大家最好照下塊鏡👻🍖是日老火湯 細碗 $6 (7.7/10) 🌟好抵食🌟我個日係章魚佛手瓜豬骨湯,想講先6蚊碗但店家不左兩舊大豬骨比我🤣,d湯渣好足料,章魚都食到幾舊,湯夠曬清甜!鹹度又啱啱好,細碗個湯嘅份量有平時兩個飯碗咁多,夠曬兩個人飲🤣,同埋真係冇落味精,飲完冇口渴嘅感覺!好推介大家嗌黎飲下!6蚊抵到爛🍖粟米煎牛餅 $25 (7.8/10)我個人覺得依款點心係最好食嘅一款!可能因為我勁鍾意食粟米嘅同時又係鹹甜combo控,首先咬落塊餅會咬到餅皮好脆嘅口感,然後再咬到嫩滑濃味嘅牛肉餡同粟米嘅鮮甜👍🏻,值得我無限encore🥸,不過依度d點心有個通病就係太油🍖鮮蝦腐皮卷 $27 (7.5/10)依個點心係我飲茶必叫嘅選項,男朋友都話好食👻,腐皮卷炸左之後脆到傻左,入面d蝦餡又夠爽脆👍🏻,無論係邊間
點樣食推介✨

💛良心茶樓💛
💛旺角黃店💛

喜惶點心專門店
地址:旺角通菜街17號地下

🍖竹炭熔岩奶皇包 $24 (7.5/10) 🌟好抵食🌟

🍖是日老火湯 細碗 $6 (7.7/10) 🌟好抵食🌟

🍖粟米煎牛餅 $25 (7.8/10)

🍖鮮蝦腐皮卷 $27 (7.5/10)
依個點心係我飲茶必叫嘅選項,男朋友都話好食👻,腐皮卷炸左之後脆到傻左,入面d蝦餡又夠爽脆👍🏻,無論係邊間茶樓食都唔會伏,當然佢會偏油少少🤣🤣

🍖乾蒸牛肉燒賣皇 $29 (7.2/10)
佢同牛肉餅個餡嘅味道一模一樣,但又少左d口感同粟米嘅鮮甜,個人覺得唔洗嗌,淨係食牛肉餅就夠🤣

🍖魚肚四寶滑雞扎 $29 (7/10)
係我理解不能嘅一碟點心,又貴又唔好食,純粹係綁住d蟹柳雞肉豬皮一齊,不過男朋友堅持要嗌,咁就唯有佢自己食曬🤫

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

我間唔中想飲茶都會過黎食,依度通常晚黑唔洗點等位但日頭就比較多人,同埋樓下座位坐得好逼好唔舒服,但坐樓上就會開心好多,建議大家晚黑黎食同埋request坐樓上!整體煎炸點心就會偏油,如果有塊紙墊住個底吸下油就好🙈
2021-07-05 346 瀏覽
成日經過都見到有人喺出面排隊,今日下午茶時間嚟試一試,都好爆呀。兩人叫咗一個點心孖寶($37),一個一個人的浪漫($58)。見到隔離阿叔好熟手嗌咗碗大湯($10),見幾平又唔洗碗都嗌咗碗黎睇睇。孖寶之一係炸蜜瓜奶。外層酥脆但d密瓜味始終假假地,都係鮮奶好。呢個好有特色,90後冇聽過咩叫紙包骨,所以叫咗個嚟試下。拆紙呢個步驟都幾得意,入面係燒排骨,味道不錯但係肥太多同埋有啲靭。叫做試過下失傳嘅酒樓小食。八款點心,我覺得樣樣都至少中等,腐皮卷同紫芋糕最啱我口味,流沙包太甜。碗湯都有啲老黃瓜同豬骨,$10算抵飲。計埋茶錢埋單兩人$111,下次想試下啲飯同牛肉。不過要預座位比較迫夾同裝修簡陋。服務係茶餐廳級。

碗湯都有啲老黃瓜同豬骨,$10算抵飲。

2021-07-03
  • 一個人的浪漫
2021-07-03 572 瀏覽
⭐️喜惶點心專門店⭐️📍:旺角通菜街17號地下⏰:10:00am-11:00pm💰:人均$50-$100⭕️: 現金、八達通、Alipay、信用卡👉🏻芥末沙汁三文魚春卷 💰29 👍🏻👍🏻推薦👉🏻粟米煎牛餅 💰25👉🏻原隻鮮蝦滑腸粉 💰28👉🏻乾蒸牛肉燒賣王 💰29👉🏻名將蒸美國鳳爪 💰22🌜仲有好多好普通嘅點心。。 就唔逐一講價錢啦。。不過鋪頭主張嘅都係點心 同平時酒樓都大同小異嘅🥺🌟舖頭作為一個牛肉世家,點心大部份都係用牛肉製造,都幾新奇得意🤤!個人比較鍾意食嗰個’芥末沙汁三文魚春卷’ 熱辣辣 好好味 春卷包住三文魚青瓜同沙律醬 味道好夾🤤想再叫多碟!!✨ ‘粟米煎牛餅’都好好食 入邊係好飽滿 好香嘅牛肉餡 好足料 ‘牛肉燒賣王’好特別 如果食咗呢個就唔好叫牛肉球👧🏻🍼覺得差唔多一樣味道 枱面隔離會有豆瓣醬👍🏻👍🏻呢個加分!點心全部都熱辣辣即整 所以等食物出既時間都比較耐🌟上網見到好多人推薦呢間 所以👧🏻🍼都去咗試 等位時間都比較耐 我哋中午一點左右到 店舖裏面已經坐滿晒人 等咗大約20分鐘左右先有得入 後面等位嘅都重有好多人 店舖入邊坐位比較窄 同埋冷氣都唔夠大 好熱🥵同埋有一樣野👧🏻
⭐️喜惶點心專門店⭐️
📍:旺角通菜街17號地下
⏰:10:00am-11:00pm
💰:人均$50-$100
⭕️: 現金、八達通、Alipay、信用卡

👉🏻芥末沙汁三文魚春卷 💰29 👍🏻👍🏻推薦
👉🏻粟米煎牛餅 💰25
👉🏻原隻鮮蝦滑腸粉 💰28
👉🏻乾蒸牛肉燒賣王 💰29
👉🏻名將蒸美國鳳爪 💰22

‘粟米煎牛餅’都好好食 入邊係好飽滿 好香嘅牛肉餡 好足料

🌟上網見到好多人推薦呢間 所以👧🏻🍼都去咗試 等位時間都比較耐 我哋中午一點左右到 店舖裏面已經坐滿晒人 等咗大約20分鐘左右先有得入 後面等位嘅都重有好多人 店舖入邊坐位比較窄 同埋冷氣都唔夠大 好熱🥵同埋有一樣野👧🏻🍼最唔鍾意 點解啲餐牌又係好油🥲摸落去好似好污糟咁

🌟如果再有機會去嘅話 想試吓佢個紙包骨同燒汁牛肉蝴蝶餅🤤我哋今次👧🏻👦🏻叫得太多嘢食 未有機會試到 同傳統集團式嘅酒樓相比 點心比較新穎 價錢合理 同食物成正比 會更加適合年青人去食!

#香港美食 #平民美食 #旺角美食 #旺角 #香港 #美食 #高質 #mk #hkfood #hongkong #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #點心 #喜惶點心專門店 #牛肉世家
2021-06-17
20 分鐘 (堂食)
  • 芥末沙汁三文魚春卷
  • 粟米煎牛餅
  • 名醬蒸美國鳳爪
2021-06-28 451 瀏覽
蜜瓜炸鮮奶$27外酥裡嫩,現炸酥脆,淡淡的蜜瓜味和鮮奶的香氣。芥末沙汁三文魚炸春卷$29黃瓜搭配著三文魚,清爽可口,外皮酥脆,很有層次感。車仔混醬布拉腸$21醬料給的份量很足,腸粉是布拉腸的,很薄,酸酸甜甜的,很開胃。名醬蒸美國鳳爪$22鳳爪的肉很肉,也有韌度,份量也很夠。鮮肉灌湯小籠包$29湯汁還是熱騰騰的,相當有味道,一口一個,十分滿足。
蜜瓜炸鮮奶$27
外酥裡嫩,現炸酥脆,淡淡的蜜瓜味和鮮奶的香氣。
芥末沙汁三文魚炸春卷$29
黃瓜搭配著三文魚,清爽可口,外皮酥脆,很有層次感。
車仔混醬布拉腸$21
名醬蒸美國鳳爪$22
鳳爪的肉很肉,也有韌度,份量也很夠。
鮮肉灌湯小籠包$29
湯汁還是熱騰騰的,相當有味道,一口一個,十分滿足。
2021-06-26 379 瀏覽
隱藏在旺角女人街裡,有這一家點心店: 喜惶。惶恐惶恐,爲甚麽改这樣怪的名字,不得而知。我主要吃午餐,所以冇叫點心,只吃飯,湯與素菜。例湯,標明冇放味精,我估應該是吧。很淡,也看到很多猪骨。但現在青蘿白不是季節,很多榨。油菜是唐生菜。最不喜歡唐生菜,是冇味道冇香味的菜。不過,這是跟餐的,冇得揀。蒸飯是煎蛋牛肉餅飯。算不错。牛肉餅很厚,味道与鲜竹牛肉一樣。不過這個飯要等很久,超過 20 分鐘。似乎是現蒸的,米飯不錯。這裡價錢普通,不算貴。下午茶時段有特價。但旺角競争太勁,它也没有爆满,儘管座位不算多。

我主要吃午餐,所以冇叫點心,只吃飯,湯與素菜。

2021-06-26
20 分鐘 (堂食)
係旺角想飲茶,上網見呢間都幾多人推介就試試啦。店鋪入面坐得尚算舒適,員工態度都好友善。見到有大大個牌寫話原來呢間主打牛肉,稱為係牛肉世家🐄點心價錢算抵,不過全部鹹食嘅味道都偏鹹左啲🤭🔸粟米煎牛餅 (HK$25)店鋪最出名就係佢地嘅牛肉,今次特別啲無食牛肉球,試左呢款粟米煎牛餅。出面係炸皮配上入面嘅牛肉同粟米餡料,脆卜卜得黎入面牛肉都好多汁,算係咁多樣最好食架啦😂🔸竹炭熔岩奶黃包(HK$24)黑色嘅奶黃包好有型,上面仲有啲金粉裝飾下。內裡嘅奶黃係流心狀態,不過份量未去到熔岩咁勁嘅,而奶黃甜度適中。🔸蔥花炸兩腸粉 (HK$24)腸粉皮太淋身,一夾起就準備跌落黎,可能因為腸粉太濕令到油炸鬼都唔脆身啦😶🔸 XO醬炒蘿蔔糕 (HK$36)蘿蔔糕上仲有其他芽菜及配料,不過食落真係好鹹,鹹到要狂飲茶😲🔸蟹肉菜苗燒賣 (HK$29)燒賣都算大粒,咬落彈牙。🔸荷葉黑椒牛仔骨飯 (HK$48)蒸飯米粒超淋身,牛仔骨就不過不失,食落都係鹹左啲😶
粟米煎牛餅

🔸粟米煎牛餅 (HK$25)
竹炭熔岩奶黃包
竹炭熔岩奶黃包

🔸竹炭熔岩奶黃包(HK$24)
蔥花炸兩腸粉

🔸蔥花炸兩腸粉 (HK$24)
XO醬炒蘿蔔糕

🔸 XO醬炒蘿蔔糕 (HK$36)
蟹肉菜苗燒賣

🔸蟹肉菜苗燒賣 (HK$29)
荷葉黑椒牛仔骨飯

燒賣都算大粒,咬落彈牙。

🔸荷葉黑椒牛仔骨飯 (HK$48)
蒸飯米粒超淋身,牛仔骨就不過不失,食落都係鹹左啲😶
2021-06-24 285 瀏覽
今日約左媽咪飲早茶,問佢想飲茶樓定點心專門店,佢就話想食女人街入面一間黃嘅點心店。但我不嬲就對女人街嘅餐廳冇咩好感,感覺係得個平字,而且之前食過幾間伏嘅,不過見佢係黃店就試下啦。佢舖頭有两層,不過每層都唔係好多位,大約一層得5到6張桌,如果你係約一大班飲茶嘅話就可能會坐得逼少少。見佢menu寫自己係牛肉世家,靠賣牛肉起家,咁我哋梗係要叫啦。我哋叫左粟米煎牛餅同牛肉燒賣,佢两樣嘅餡料其實都係一樣,就係牛肉球嘅味,感覺就係炸左嘅牛肉球同有層皮嘅牛肉球。同埋佢芫荽味都幾出,搞到冚左啲牛肉味,有啲失望。而其他點心都係中規中矩,有餡料喺入面個啲點心都感覺有啲偷工減料,好似叉燒包同蝦腸咁,皮厚料薄,搞到食落有種空虛感。見有個叫芥末沙汁三文魚春卷幾得意就嗌左啦,點知個汁又淡,中間舊青瓜令佢個味更清,好似淨係食緊個炸皮咁。雖然個菜式設計得幾好,但味道真係有待改進。

乾蒸牛肉燒賣王

原隻鮮蝦滑腸粉
鮮蝦炸雲吞

芥末沙汁三文魚春卷
2021-04-11
10 分鐘 (堂食)
2021-06-21 230 瀏覽
早已聽聞這家平價點心店剛巧這天早上路經此地🧍🏻‍♀️當然要一嚐滋味😚位芥 $4 / 1位它只有普洱茶和鐵觀音作選擇茶是用茶包沖的🤭所以味道肯定不會太濃不過$4的價錢算是親民價也就是說不能要求太多就是了一個人的食量有限🤭所以這次也就只點了3款點心🥢竹炭熔岩奶皇包 $24竹炭包子是流心餡的!!配上甜甜的奶皇醬味道絕對不錯🤤👍🏻🥢原隻鮮蝦滑腸粉 $28鮮蝦與腸粉的配搭絕對也是經典組合😚🥢蔥花炸倆腸粉 $24「油炸鬼」與腸粉的配搭吃起來外脆內軟👍🏻口感不錯😚👌🏻
早已聽聞這家平價點心店

也就是說不能要求太多就是了

一個人的食量有限🤭
所以這次也就只點了3款點心

🥢竹炭熔岩奶皇包 $24
竹炭包子是流心餡的!!
配上甜甜的奶皇醬

「油炸鬼」與腸粉的配搭
吃起來外脆內軟👍🏻
口感不錯😚👌🏻
2021-06-20 567 瀏覽
一路都好鐘意飲茶有時收工都有鋪點心引好彩同朋友約食飯有強烈推介尼間黎飲個happy 夜茶於是就即日gogogo.首先7點鬆d 去到有兩三台等緊位但都唔算等得太耐.兩條冷入去後坐底我地嗌左1. 竹碳奶皇包2. 蝦餃 x 2 龍3. 牛肉球4. 干蒸牛肉燒賣5. 鳳爪6. 排骨7. 叉燒腸.牛肉球先非常推介佢地有掛住牛肉世家既板果然好出色唔係醬汁都好好食又有咬口super!.蝦餃皮薄餡靚味道一絕見我地Encore嗌多轉就知法官大人我無補充.叉燒腸好食好食好好食又係足料正.鳳爪正常發揮.排骨正常發揮但好足料+1.干蒸牛肉燒賣後加ge因為見佢係咁播點整呀之類無限loop 下就嗌左但漏左單成粒鐘後先黎同牛肉球感覺好似如果比我再選擇絕對係牛肉球!.竹碳奶皇包正常發揮.最重點係佢尼隻收碟好快所以有下一輪客可以快d 食到飲個快茶再行街perfect 呀.ps:良心店supportpps:有良心既真係特別好食ppps:仲要嗌左呁多野先219, omg平到嘔飯啊!!!
一路都好鐘意飲茶

perfect 呀

ps:良心店support
pps:有良心既真係特別好食
ppps:仲要嗌左呁多野先219, omg
平到嘔飯啊!!!

2021-06-19
15 分鐘 (堂食)