2010-06-24
當日於覆診前到此鋪頭食素, 我同媽咪兩人, 大約兩時半, 已是下午茶時段.此鋪頭我們前幾日幫襯過一次(幾日前), 今次是第二次. 我們點了個肉鬆炒飯(不太記得全名)強調要走蛋及少油. (本人因醫生吩咐一定要少油最好無油)但碟飯來到之後, 發現蛋是走左, 油就......無少不特只, 嚴格黎講係多油, 茶餐廳炒出黎都無佢咁油. 平日既我都會算, 但而家身體有事唔食得, 唯有叫個恃應過黎(高高瘦瘦的男恃應, 全店最好服務態度果個, 其他都不值一提)唯有同個男恃應講明來龍去脈, 明明叫左少油, 佢自己都睇到果碟野的油膩程度, 我同佢解釋因為我身體問題所以真係唔食得咁油, 所以麻煩佢炒過碟黎. 最重點係前幾日黎食呢個飯又係叫少油, 效果係好好, 好乾爽, 明顯係少左油, 佢地係做到. 因為前幾日食過ok少油我先再食.好好的男恃應就話無問題再同廚房講清楚d, 跟住就收走碟飯. 我見佢返去水吧前面果張台放底碟飯, 另外有個短髮帶眼鏡的女恃應問佢咩事, 男恃應細細聲同佢交代, 佢大大聲同個男恃應講: 無油點炒, 炒飯一定有油, 無酒炒唔到, 你同佢地講一係唔好叫炒飯. (第一佢聽錯, 我唔係
好好的男恃應就話無問題再同廚房講清楚d, 跟住就收走碟飯. 我見佢返去水吧前面果張台放底碟飯, 另外有個短髮帶眼鏡的女恃應問佢咩事, 男恃應細細聲同佢交代, 佢大大聲同個男恃應講: 無油點炒, 炒飯一定有油, 無酒炒唔到, 你同佢地講一係唔好叫炒飯. (第一佢聽錯, 我唔係要無油, 係要少油, 就算我要求無油, 你都唔係咁樣比說話我聽, 佢既大聲程度係全店都聽到, 因為我已經坐在最遠果張台, 呢d就叫到待客之道.)
男恃應再度走埋黎, 態度良好, 建議我地不如唔好要炒飯, 叫過其他飯(係餸同飯分開上), 我諗都ok, 咁我就叫左個鮮茄鮮竹飯, 點知再問之下, 之鮮腐竹係要泡油走油, 咁咪一樣. 咁我問唔走油得唔得, 佢又話唔得, 因為無咁好食, 我話我唔要好食, 我要求唔走油, 就算出黎唔好食我都唔會怪你地, 佢都係話唔得. 咁我無選擇, 都係叫佢再炒過碟飯比我, 少油. 佢話無問題, 會親自同廚房交帶清楚.
過左一段時間.......再有另一碟飯出黎, 一睇心就諗: 你地點做生意架, 咁對待d客人都得既. 新呢一碟仲油過第一碟, 我媽咪話會唔會係水呢, 咁佢就食左一啖, 佢話成口油. 真係唔掂, 再叫果個男恃應來, 我叫佢自己睇睇碟野, 我仲叫佢攞返第一碟黎比較下, 我好有信心係仲油左, 係明顯. 佢say晒sorry, 我話我知唔關你事, 你唔洗收返, 呢碟飯我照要, 但你地咁做生意唔多得囉. 結果個飯我地帶走, 我阿媽好人好姐都食唔到因為太油.
我覺得最差的事係: 廚房d後鑊休息時行出鋪面傾計同休息, 仲眼啤啤我地(係多次), 當時得3定4台客, 好易搵到邊台累佢地要炒兩次飯. 呢d就係恃客之道.
老實講我上去食係因為見到大大隻字以蘇杏旋個名做招來, 無形中有了信心, 才上去食, 點知會有咁既待遇........ 素食本來就應該少油少"獻", 唔少都算, 為商之道都係要迎合大眾的口味先有生意, 是理解, 但當客人強烈要求少油或唔走油都唔得, 呢d真係唔知點解. 仲要玩野炒碟仲油少既出黎.
本來唔諗住發表所以無影相, 但而家無意中睇到openrice都有講呢間鋪, 其他的食平都係油膩同服務差, 所以又想同大家share下............睇黎蘇老闆係時間正視上述的問題.......
碟炒飯的下場係.........夜晚我地用平底鑊無用油, 再加一碗大白飯落去炒埋一齊, 先叫可以接受, 我d屋企人食埋佢, 唔好浪費嘛!