2021-03-18 733 瀏覽
今日中午過嚟石塘咀做完野,啱啱好到lunch時段。網上搵過石塘咀一帶都好多小店,咁啱今日想食西餐,就搵到呢間嘆住食試下先。餐廳中午時段都幾多人等位,好彩早左少少到,唔需要等。睇完menu ,揀左個香煎龍利魚柳意粉配雜菌忌廉汁,可能人多,食物等左十幾分鐘就到。魚柳煎得幾香,唔會話好油膩。雜菌忌廉汁嘅菌味好香,不過醬汁多啲會好啲,因為配意粉食好似唔太夠。最後,餐廳坐位都有限,問過職員可以一早book位都冇問題。
今日中午過嚟石塘咀做完野,
啱啱好到lunch時段。
網上搵過石塘咀一帶都好多小店,
咁啱今日想食西餐,
就搵到呢間嘆住食試下先。
餐廳中午時段都幾多人等位,
好彩早左少少到,唔需要等。
睇完menu ,
揀左個香煎龍利魚柳意粉配雜菌忌廉汁,
可能人多,食物等左十幾分鐘就到。
魚柳煎得幾香,唔會話好油膩。
最後,餐廳坐位都有限,問過職員可以一早book位都冇問題。
{黃店💛西環平民抵食西餐🍔🍝}又回歸burger嘅懷抱😚開心🥳揾左依間夠近hku站嘅西餐試 點知又有burger食😍🤤蜜糖芥末汁雞扒漢堡伴薯條🤤 ($75 學生-$10)有沙律同薯條嘅😛好難得會嗌雞堡食 個雞扒cls咁大塊😂而且好多肉汁😋只係得芝士生菜同密糖芥末 但真係超級大塊所以唔會覺得唔夠料!不過食到最後個包有啲濕👀口感麻麻地🙌👖褲評: 7.2/10🤤自家製美國牛肉芝士漢堡伴薯條🤤 ($98 學生-$10)配菜同上~牛肉冇乜牛味 食落少dry 有平價漢堡嘅影子🤨有芝士 煎蛋 牛肉 生菜 同小小茄汁 唔點芥末醬嘅話冇乜味🥲👖褲評: 4.5/10Lunch set附送羅宋湯👀未叫野食嘅時侯已經黎到🤣 食物可以all in雞扒漢堡!其他枱食意粉多嘅~張枱有點窄 擺曬2碟野食加野飲都小逼 但食到最後未食曬店員係咁吹埋單同收碟唔太好🙊但性價比係幾高 同埋好多學生優惠依點好好😛順帶一提朋友嗌左cappuccino送埋brownie加一球vanilla雪糕幾搞笑😂性價比: 8.3/10服務: 6/10環境: 7.8/10🚩Time for break嘆住食🚩地址: 西環石塘咀

{黃店💛西環平民抵食西餐🍔🍝}

🤤蜜糖芥末汁雞扒漢堡伴薯條🤤 ($75 學生-$10)

👖褲評: 7.2/10

🤤自家製美國牛肉芝士漢堡伴薯條🤤 ($98 學生-$10)

👖褲評: 4.5/10

性價比: 8.3/10
服務: 6/10
環境: 7.8/10

🚩Time for break嘆住食🚩
地址: 西環石塘咀山道39號地下

#fuudjai #fuudjai西式 #fuudjai黃店 #fuudjai西環 #fuudjai漢堡
蜜糖芥末汁雞扒漢堡伴薯條
自家製美國牛肉芝士漢堡伴薯條
羅宋湯
cappuccino
  • 蜜糖芥末汁雞扒漢堡伴薯條
2021-02-17 663 瀏覽
🍝香煎雞扒配意粉 ($58)雞扒又大塊又厚身 食落好juicy 唔鞋口而醬汁就揀左車打芝士汁嚟撈個意粉覺得食得耐左有啲膩 好似揀其他汁好啲🤔意粉軟硬適中 另外亦有配菜 翠肉瓜同蕃茄仔通常啲西餐會用西蘭花🥦佢哋用翠肉瓜黎做配菜 即刻覺得fresh 左好多😌
🍝香煎雞扒配意粉 ($58)
雞扒又大塊又厚身 食落好juicy 唔鞋口
而醬汁就揀左車打芝士汁嚟撈個意粉
覺得食得耐左有啲膩 好似揀其他汁好啲🤔
意粉軟硬適中 另外亦有配菜 翠肉瓜同蕃茄仔
通常啲西餐會用西蘭花🥦
佢哋用翠肉瓜黎做配菜 即刻覺得fresh 左好多😌
2020-10-27 1226 瀏覽
西環的美食真的是來10遍都吃不完,而今次這家餐廳是住西環的朋友大推,主要是因為經濟又美味,特別是午餐,雙位數都有一份豐富又大份的餐點。另外餐廳還可以幫忙在甜品上寫上happy birthday,對於這些貼心的安排我就最為欣賞的,今次趁朋友生日便到來一嚐。我們三人到來,點了兩個套餐,主菜我們點了蛋汁煙肉白菌意粉伴63度蛋和黑松露雜菌意大利飯再多點一份炸魚薯條。餐廳見我們打算分享餐湯,主動送多一碗給我們,此舉真的非常窩心。首先上炸魚薯條,目測都有4-5件吉列魚柳,底部亦有半盤薯條。炸魚的吉列炸衣不算厚,魚肉比例佔很多,配上他他醬吃非常香脆又美味,分享吃都覺得十分足夠。至於黑松露雜菌意大利飯則偏濕潤,每顆飯粒都沾滿菇菌味道,很適合我個人口味,調味亦剛好,不過咸。而個人覺得最滋味一定是蛋汁白菌意粉,首先醬汁濃厚,忌廉汁加上香口的煙肉,再配上流心蛋,是最佳的配撘,不單是貌相吸引,味道亦一流。餐飲我們點了latte,而最令我驚喜是咖啡還配有朱古力雪糕和brownie一塊,作為餐後的甜點是非常滿足。餐廳雖然不大,但就覺得服務安排和食物質素都十分不俗,而且餐廳的位置十分方便,地鐵站一出就到,絕對會再次
餐湯

炸魚薯條

雜菌意大利飯

蛋汁煙肉白菌意粉伴63度蛋

latte

餐廳雖然不大,但就覺得服務安排和食物質素都十分不俗,而且餐廳的位置十分方便,地鐵站一出就到,絕對會再次光顧,支持用心經營的小店。
2019-11-01
生日
炸魚薯條
雜菌意大利飯
蛋汁煙肉白菌意粉伴63度蛋
latte
2020-10-05 948 瀏覽
位於山道上的小店,午餐價廉物美!食物有多款選擇,質素也不錯。港大的同學必定要多多支持👍|香煎雞扒 配紅酒燒汁、意粉 $58|雞扒大塊厚肉,又有焦香!之前試過豬扒也很大件,肥瘦均勻,加上色彩繽紛的配菜,令人食指大動🍴!還可以選擇不同醬汁和主食,紅酒燒汁幾惹味,下次想試試車打芝士汁。特別喜歡這裡的扁意粉,煙韌度剛剛好。整體份量頗多,性價比高!🥰P.S. 午市時真的人山人海,建議預先打電話訂位~

雞扒意粉

|香煎雞扒 配紅酒燒汁、意粉 $58|

P.S. 午市時真的人山人海,建議預先打電話訂位~

雞扒意粉
1️⃣香煎龍利魚柳 $68 (7/10)最近想食啲肉,所以揀咗哩個魚柳🐟點知黎到大塊到有啲嚇親🤣唔好睇佢個樣有啲薄,其實食落啖啖肉😋 配雜菌忌廉汁,比相像中更夾💕仲有最愛嘅Linguine,成個組合真係正👍🏻 意粉份量都唔少,食完個胃一定好滿足😗 2️⃣香煎美國豬扒 $58 (7/10)哩個揀咗配薯蓉,加埋雜菌忌廉汁就一定唔會錯🥳 豬扒好厚身好大份,真係啖啖肉🥰 煎到啱啱有啲焦香,食落好香口❤️ 薯蓉好綿滑,有牛油香又唔膩🥔 估唔到咁大塊豬扒竟然比魚柳仲平,cp值up🤩
香煎龍利魚柳

1️⃣香煎龍利魚柳 $68 (7/10)

香煎美國豬扒

2️⃣香煎美國豬扒 $58 (7/10)
香煎龍利魚柳
香煎美國豬扒
2020-10-02 567 瀏覽
午餐時間通常都坐滿曬中學同大學生👨🏻‍🎓🤣因為大份抵食 價錢又唔貴💰 比起一般Cafe高質好多🥰⭐️ 香煎雞扒 配意式香草蕃茄汁意粉 🐔 ($53)雞扒好大塊😋充滿Protein 岩曬做完Gym既你🏋🏻 外皮煎得金黃色好香脆✨但係唔會太油 雞肉咬落去有油香 好嫩滑👍🏻 番茄汁偏酸 🍝但係食到一粒粒番茄 🍅 好開胃😚 意粉同配菜撈左橄欖油 軟硬適中 唔會Dry🤣⭐️ 特濃朱古力奶 🍫 ($18)好邪惡既滿杯朱古力😈半溶既朱古力雪糕🍦同埋朱古力醬好濃味🤗 所以一路融化朱古力奶🍼都唔會淡左

⭐️ 香煎雞扒 配意式香草蕃茄汁意粉 🐔 ($53)

⭐️ 特濃朱古力奶 🍫 ($18)
2020-09-04 594 瀏覽
Time for break is a small restaurant situated on a slope near HKU exit. The ambience of the restaurant is homely and welcoming. The service is commendable as the staff are usually nice and quick. The last time I came, there were a lot of customers. I would suggest to come early during peak hours (such as lunch and dinner time) if you want to dine here.The lunch meal deal they have is one of the most price worthy meals around. For a mere 75 dollars, you will get a daily soup and a honey mustard c

The lunch meal deal they have is one of the most price worthy meals around. For a mere 75 dollars, you will get a daily soup and a honey mustard chicken burger that could easily be charged for double the price elsewhere. The soup was clam chowder and was slightly disappointing. The size of the chicken patty, however, is astronomical and ridiculously oversized. A chicken steak of that size, they most definitely don’t expect you to pick up the burger to eat with your hands. I can guarantee 9 out of 10 people could not finish this meal. The fried are consistently seasoned well and are of good quality. All in all, I would suggest you come to Time for Break to try out their amazing lunch menu.
Daily  soup
Honey  mustard  Chicken  Burger
HKU嘅朋友有福了!水街多嘢食就係人都知,但山道都一樣有唔少隱世美食!雖然出咗地鐵站要上少少斜路先到,不過食完覺得係值得嘅!學生去食仲有10蚊優惠,最平48蚊就食到個lunch,抵到爆啦😆 😋 BBQ汁豬扒漢堡伴薯條 $75 😋 香煎雞扒 配紅酒燒汁 $58 😋 香煎煙鴨胸 配雜菌忌廉汁 $58 😋 香煎龍利魚柳 配車打芝士汁 $68 其實可以將幾個餐合拼埋一齊討論,因為細心睇個lunch menu就會發現係幾款煎扒自由配搭飯、意粉、薯蓉定係漢堡,除咗漢堡之外都可以自選醬汁🤪 煙鴨胸唔可以夾漢堡,貴啲嘅就係牛肉漢堡同安格斯西冷。試咗4款煎扒,覺得煙鴨胸係最驚喜!佢係一嚿未切嘅煙鴨胸,入面肉質仲係勁鮮嫩,腍腍哋嘅!本來以為係遇先切定勁榎嗰啲,所以都有啲surprise🥳 豬扒仲大塊嗰塊漢堡包,又係好鮮嫩,夾埋包一齊咬仲有肉汁爆出嚟!魚柳同雞扒都無乜特別。汁都唔太特別,芝士醬好濃味但有少少鹹。薯蓉幾creamy,好香薯仔味,大讚👍🏻 餐前個湯係甘荀南瓜湯,覺得稀咗啲,一般。 見啲餐牌發現夜晚有乳豬食,真係急不及待想再去試試啊😝

😋 BBQ汁豬扒漢堡伴薯條 $75
香煎雞扒 配紅酒燒汁
香煎煙鴨胸 配雜菌忌廉汁
香煎龍利魚柳 配車打芝士汁
甘荀南瓜湯

見啲餐牌發現夜晚有乳豬食,真係急不及待想再去試試啊😝
2020-07-05
BBQ汁豬扒漢堡伴薯條
香煎雞扒 配紅酒燒汁
香煎煙鴨胸 配雜菌忌廉汁
  • 香煎煙鴨胸
2020-05-10 952 瀏覽
今日同朋友黎呢間食飯 支持黃店😁即日book位 好彩仲有位👍🏻 我地5個人 叫左一飯一意粉 一沙律 兩主菜價錢唔貴 一人差唔多$170輕煎帶子伴蟹膏蟹肉意大利飯 帶子正常 飯包含左一條條既蟹肉飯 味道唔鹹唔淡 岩岩好 性價比超高👍🏻 黑松露菌雜菌扁意粉🥳 黑松露味濃 意粉唔會煮到淋 有嚼勁 al dente 火喉控制唔錯 讚 👍🏻沙律叫 巴馬火腿士多啤梨沙律士多啤梨切到有點兒細粒😹 唔系好食到不過用醋當沙律汁 我鐘意☺️十二小時低溫慢燒乳豬 呢個最最最正😍乳豬外脆內柔嫩 一流 😆最後系炸德國鹹豬手配芥末子燒汁 個皮真系炸得好脆😂 個人唔鐘意食咁脆既皮不過呢個系炸豬手既精粹 可以接受 廚師幫我地切開左👍🏻 有心 個豬手唔算柔嫩 一般🤥跟餐有南瓜湯 同凍飲加8蚊整體而言 CP值高 值得再回顧😚環境唔錯 上菜唔急 名副其實嘆住食😂可以慢慢吹水🥰
今日同朋友黎呢間食飯 支持黃店😁
環境唔錯 上菜唔急 名副其實嘆住食😂
可以慢慢吹水🥰

2020-05-10
2020-03-29 888 瀏覽
與朋友一起來吃晚餐 因為這個時間附近很多餐廳已經關門原本只是隨便找了一間看上去不錯的餐廳 並沒有抱很多期望兩人共點了一份蜜糖芥末汁雞扒漢堡伴薯條及一份他他汁吉列魚柳漢堡伴薯條 飲品叫了凍Latte 及凍柚子蜜成品十分驚喜 超出預期 雞肉漢堡非常野味多汁 朋友的魚柳漢堡也看似鬆脆香口 份量絕對比相片看似的大 上菜時呆了 還在想吃不吃得完 但因為很好吃所以全部都進肚 飲品也值得讚揚 普通的一杯latte及柚子蜜也做得用心 份量十足 令人很滿足很喜歡這家餐廳
與朋友一起來吃晚餐

很喜歡這家餐廳

2020-03-22
  • 蜜糖芥末汁雞扒漢堡伴薯條
2020-03-19 2207 瀏覽
大學的時候見証著嘆住食由橋底搬上來,之前大學都覺得套餐價錢不算貴,因為會包前菜、餐湯、主菜和甜品,而且這裏的食物真是很有質素,一直深受宿舍的同學歡迎。值得讚賞是店裏提供洗手液和免費口罩更換,又有學生餐,而且店主非常有正義感。【雜菌湯】蘑菇攪得很碎,所以非常入味,面頭鋪了忌廉泡沫。【芝士薯條】有兩款不同芝士,滿滿的鋪在熱辣辣炸薯條上面,滋味無窮,絕對會上癮。【炸雞】絕對是誠意之作,外皮香脆而雞肉鮮嫩多汁,不用點芥末醬已經很好吃。【炒椰菜】看似平平無奇的炒椰菜調味原來很出色,有咸有甜的味道是最吸引,配上少少蒜蓉和煙肉香。【黑松露菌雜菌扁意粉】意粉煙韌度剛好,al dante,而黑松露的味道亦很濃郁,配合一一片片蘑菇增加口感,芝士溶在意粉裏。【香煎紐西蘭西冷配蘑菇忌廉燒汁】點了七成熟不過就有點接近全熟,所以牛扒比較鞋口,但是肉汁仍然流在口中,配埋側邊的脂肪,非常香口。配菜的南瓜蓉亦非常有誠意,調味濃郁,連伴碟的燉菜亦很好吃。【焦糖燒菠蘿】菠蘿的香甜經過微微燒焦又是另一番風味。【朱古力布朗尼】店員不小心落錯單,免費送給我們的多一款甜品,熱辣辣的蛋糕配上雲呢拿雪糕雙重口感,又吃到非常香濃朱古力味

【雜菌湯】蘑菇攪得很碎,所以非常入味,面頭鋪了忌廉泡沫。
雜菌湯

芝士炸薯條

炸雞

炒椰菜

黑松露菌雜菌扁意粉

香煎紐西蘭西冷配蘑菇忌廉燒汁

【焦糖燒菠蘿】菠蘿的香甜經過微微燒焦又是另一番風味。
焦糖燒菠蘿

【朱古力布朗尼】店員不小心落錯單,免費送給我們的多一款甜品,熱辣辣的蛋糕配上雲呢拿雪糕雙重口感,又吃到非常香濃朱古力味!
朱古力布朗尼

【心太軟】有點過熟,中間不夠流心。
心太軟
朱古力布朗尼
心太軟
焦糖燉蛋
2019-11-27 2030 瀏覽
今日黎到西環,終於可以試下聞名的嘆住食!!Lunch set 有好多選擇,今次就決定叫佢出名嘅burger先有碗餐湯,不錯不錯😋😋😋跟住到主菜出場喇❗️❗️❗️BBQ 汁豬扒漢堡配薯條 $75有碗沙律,份量算多,汁又唔會太少,唔錯薯條係粗薯條,炸得岩岩好,入面薯的份量幾多,食完都飽飽地至於主菜漢堡就更係更加出色🥰🥰😍😍塊扒好厚好大舊,啖啖肉,配以芝士同bbq汁,十分出色❗️❗️強烈推薦,黎嘆住食食就真係嘆住食喇❗️
今日黎到西環,終於可以試下聞名的嘆住食!!
2049 瀏覽

先有碗餐湯,不錯不錯😋😋😋

Bbq汁豬扒漢堡配薯條

跟住到主菜出場喇❗️❗️❗️
BBQ 汁豬扒漢堡配薯條 $75

有碗沙律,份量算多,汁又唔會太少,唔錯

薯條係粗薯條,炸得岩岩好,入面薯的份量幾多,食完都飽飽地

至於主菜漢堡就更係更加出色🥰🥰😍😍

強烈推薦,黎嘆住食食就真係嘆住食喇❗️
Bbq汁豬扒漢堡配薯條
2019-11-23 975 瀏覽
第一次聽歎住食個店面,就覺得好得意啊!食lunch時間發現來得早沒咩人就入去食個lunch啦,我就點左個香煎美國豬扒和意粉,加多杯凍檸檬茶,好好味!豬扒煎得好香口啊,肉質都幾厚實,咬起來仲會有肉汁流出來,超正!意粉口感都幾好,軟硬適中,加多杯檸檬茶,完美噶午餐!
2019-11-23 766 瀏覽
本身已經食過這間餐廳,食物好味,所以今次一大班人去食,可以試更多菜式,有燒乳豬,羊架,burger,意粉,全部都好味。最想讚係佢地個鴨肝,好好味,真係水準以上😋