2010-08-07 271 瀏覽
佢既豬扒可以講得上係超好味,又唔會太''鞋口'',有肉汁,絕對要一試,而阿華田紅豆冰亦都好好味,不過稍為太多紅豆,個人覺得少番d會好d,其他食物都唔錯,不過佢地整體既食物價格,比同區其他茶餐廳貴,但仲可以接受.
  • 豬扒
2010-06-30 118 瀏覽
lunch time係度嗌左個茄汁牛扒意粉以快餐來計d水準區內真係數一數二牛扒食落一d雪同梳打味都無仲好香tim意粉又唔會煮到爛哂食完真係想再encore一lunch time周圍都係食客好多時都要搭台
lunch time係度嗌左個茄汁牛扒意粉
好多時都要搭台

2010-06-29
  • 茄汁牛扒意粉
2009-01-06 88 瀏覽
上星期六中午收工後往師父處前, 正在想中午到哪裡吃午餐, 行經落山道, 見到這間餐廳門外居然有人等位, 心想應該不太差, 所以便入來一試. 好不容易才找到個位子坐下來, 因為店內實在太擠迫! 與其說是一間餐廳, 不如說是間還茶餐廳比較貼切, 無論裝修格局, 都是徹頭徹尾的一間茶餐廳!! 看過餐牌, 又看看隔鄰食客的食物, 最後點了一客土魷蒸肉餅飯配例湯. 先來例湯, 白色的一碗湯, 說是清保涼, 喝起來的確是一碗正宗"例湯", 還要是夥計們口中所說的"例水", 因為實在稀得像水一樣, 而且像開水一樣的味道: 淡而無味! 不喝也罷!!再來的是土魷蒸肉餅飯. 賣相一點也不吸引. 吃下一口後, 發覺味道比賣相好, 起碼有點魷魚味和肉味, 香味也滲入了表層的白飯中, 吃起來也不差. 但可惜土魷肉餅份量較少, 香味和肉汁也滲不入底層的飯中, 而且也不大夠熱, 算是美中不足. 街坊食店的價錢大眾化, 蒸肉餅飯只是$20, 以這個價錢來說, 算是不差. 見到隔鄰食客的炒意粉看來也不錯, 下次可能會試下.
, 心想應該不太差, 所以便入來一試.

見到隔鄰食客的炒意粉看來也不錯, 下次可能會試下.
2008-07-13 63 瀏覽
茶餐廳來說, 香港每個區都有其代表, 要做得代表, 起碼有以下其中兩點共通:1. 有返咁上下歷史2. 有招牌食物3. 不論多少, 有傳媒報導過佐敦有澳洲, 中環有二園, 荃灣有嘉樂, 且看呢間同名叫嘉樂o既舊式茶記, 能否繼白宮後成為土瓜灣o既代表.1. 歷史 - 觀察所得, 不論裝修或格局都起碼有二十年, 再睇睇卡位同水吧, 二十年可能是一個比較保守的估計了.2. 招牌食物 - 沒有, 餐牌上都離不開麥兜口中的"茶特常快", 比較眼前一亮的只是一味香茅豬扒飯而已. 至於水準呢? 只是普通, 沒有驚喜也沒有投訴. 3. 傳媒報導 - 驟眼看不見牆上貼著或檯面的玻璃下墊著任何雜誌的介紹. 但是這可不能作準, 或許是老闆的作風低調.雖然唔係一間出名的茶餐廳, 不過o係呢度食o野都幾舒服, 幾個阿姐笑容可躬, 有講有笑, 食個早餐或者tea一tea叉叉電, 都係一個幾好o既選擇.

1. 有返咁上下歷史
2. 有招牌食物
3. 不論多少, 有傳媒報導過

2008-05-31 40 瀏覽
今日叫牛麵凍奶茶早餐唔要火腿蛋$19+$1
今日叫牛麵凍奶茶
早餐唔要火腿蛋$19+$1
$20 (早餐)
2008-05-27 15 瀏覽
之前都講過,因為男友住土瓜灣,所以我成日係依頭搵食。返工前一定食早餐,附近的茶餐廳到街市都試過晒,有一日搵到依度,點知一食就愛上左,一唔食就唔安樂…每次試一間新茶餐廳,一定會叫沙嗲牛麵。坊間的沙嗲牛麵試過唔少,但總係食唔到岩心水的。依度既沙嗲牛麵,非常有驚喜!!好多茶餐廳好鬼小氣,沙嗲牛比得個少少,依度既沙嗲牛肉比得好闊卓,每一條麵都可以沾到沙嗲汁。而且佢地的沙嗲牛肉一d都唔行貨,辣得剛剛好之餘重有一陣淡淡既蒜味。沙嗲牛麵可以搭奄列或火腿雙蛋。奄列蛋皮厚度剛好,重有少少蛋漿,煎成一個完美的半圓形 (唔係誇張!我第一次食都嚇親!)。煎蛋的話都非常唔錯,個型煎得好靚之餘蛋白白雪雪連個底都無焦,唯一美中不足係火腿無煎過,只係墊係煎蛋下面。個包加2蚊可以轉蒜蓉包,我見好多人叫,但我又唔係太好所以作罷。老闆好好笑容,一行入去就會同你講早晨。研究左新野食重會請客人一齊試,氣氛非常好。另,凍飲只係加一蚊!老實講,我真係好耐好耐無見過凍飲只係加一蚊…另二,依度用傳統茶餐廳餐具,即係藍膠碟,麵用『唔碗唔碟』既碟上,照樣無刀得叉同羹。而家好多茶餐廳都唔用,有點可惜。另三,沙嗲牛麵係特餐,如叫早餐ABC只係
之前都講過,因為男友住土瓜灣,所以我成日係依頭搵食。

另三,沙嗲牛麵係特餐,如叫早餐ABC只係$19。

PS*依度好似唔做晚市,星期日例行休假。
$22 (早餐)
  • 特餐,沙嗲牛麵,紅豆阿華田
(非會員)
2007-11-06 13 瀏覽
野食唔貴,,又好味...不過Lunch時間就好多人!!個人最鐘意食雞扒,,友人就鐘意食蒸飯..不過要提一提...個人覺得阿華田紅豆冰好飲,,仲有好多紅豆~~雖然係多人,,但服務都好好!!讚!!