2024-10-27 111 瀏覽
元朗嘉發小食絕對係最好食嘅格仔餅!🥞 細個食開嘅格仔餅通常煙煙韌韌,但試完呢間之後,我即刻愛上咗呢種脆脆嘅口感,每一口都咬得好滿足。除咗經典嘅花生醬煉奶,裡面仲有椰絲同花生碎粒,真係好味到冇得輸!每次都特登走過去買,真係忍唔住!😍舖頭仲有好多唔同格仔餅、雞蛋仔嘅新口味,之前我試過黑白麻糬,味道真係好正,口感滑順,令人回味無窮!一定要去試晒唔同口味,真係每一次都有新驚喜!再配上嗰度嘅鮮榨果汁🍊,簡直係完美組合!每次去都感覺好滿足,推薦俾大家嚟試下!🌟🚩 元朗教育路3-7號富好大廈地下9號舖#嘉發小食 #元朗 #格仔餅 #雞蛋仔 #黑白麻糬 #花生醬 #鮮榨果汁 #香港美食 #美味分享 #元朗美食 #元朗探店 #香港探店
元朗嘉發小食絕對係最好食嘅格仔餅!🥞

原味格仔餅

🚩 元朗教育路3-7號富好大廈地下9號舖

原味格仔餅
2024-10-10 511 瀏覽
每次行開元朗千色店,都一定心心念念嘉發的夾餅。我最愛傳統口味,薄底花生夾餅,餅身脆,又唔厚粉,花生醬用得剛剛好,食既時候唔會咁易漏晒出黎!就算食完飯好飽都會忍唔住要買一個吃🥰下次經過試埋開心果醬先😆😆😆
每次行開元朗千色店,都一定心心念念嘉發的夾餅。

下次經過試埋開心果醬先😆😆😆
薄底花生夾餅
15 分鐘 (堂食)
下午茶
薄底花生夾餅
2024-09-30 411 瀏覽
今日經過竟然唔算多人排隊~~~~開心果雞蛋仔(Mega版)~$38~~~睇個名咁勁,一於買嚟試試~~~焗得好脆,可能因為要保持裡面開心果都脆,少咗Q彈嘅口感~~~開心果好足料👍~~~總括嚟講係好食嘅,如果係開心果控的朋友仔值得一試~~~
今日經過竟然唔算多人排隊~~~

~開心果雞蛋仔(Mega版)~
$38~~~
睇個名咁勁,一於買嚟試試~~~

開心果好足料👍~~~
總括嚟講係好食嘅,如果係開心果控的朋友仔值得一試~~~
開心果醬格仔餅$38 9/10相信大家對於鍾意食雞蛋仔同格仔餅嘅對呢間都唔陌生而佢都係有推出開心果系列㗎🥹🥹格仔餅嘅部份佢真係超級鬆軟而且要係外脆內軟🥹🥹加上佢係好厚嘅格仔餅呢部份真係冇得彈🤤🤤開心果醬我願意比出最高分心佢係好濃郁嘅開心果味配上開心果碎而且加埋格仔餅甜而不漏🤤你係可以食得出好重嘅開心果味(鍾意食開心果嘅一定會超級鍾意😋😋😋
開心果醬格仔餅$38 9/10
相信大家對於鍾意食雞蛋仔同格仔餅嘅對呢間都唔陌生
呢次直奔元朗老字號——嘉發小食,就為咗傳說中的“格仔餅”🤤!🌟【格仔餅初體驗】🌟格仔餅嘅顏值已經征服咗我!朱古力外皮酥脆,裡面滿滿的餡料瞬間爆滿口腔!重點喺,佢哋格仔餅裡面嘅開心果碎多到驚人,每一啖都喺滿滿嘅幸福感💖,簡直喺味蕾嘅小確幸!💰【性價比爆棚】💰說到性價比,咁大一份,價格42,分量超足!👭👬⏰【等候時間?唔存在!】⏰驚喜嘅是,等候時間都超級快!完全唔洗餓住肚仔乾等👏環境嘛,典型港式小鋪,氛圍超接地氣~總結來講,🌟🌟🌟如果你都係鍾意試新嘢嘅美食控,一定要去試試!因為佢哋真係有超多款式格仔餅,你絕對唔會失望!🏷️ #元朗美食探店🏷️ #嘉發小食必吃🏷️ #格仔餅大滿足🏷️ #性價比之王🏷️ #開心果碎控必嘗🏷️ #港式小吃新發現

🌟【格仔餅初體驗】🌟

💰【性價比爆棚】💰
說到性價比,咁大一份,價格42,分量超足!👭👬

⏰【等候時間?唔存在!】⏰
驚喜嘅是,等候時間都超級快!完全唔洗餓住肚仔乾等👏

環境嘛,典型港式小鋪,氛圍超接地氣~

🏷️ #元朗美食探店
🏷️ #嘉發小食必吃
🏷️ #格仔餅大滿足
🏷️ #性價比之王
🏷️ #開心果碎控必嘗
🏷️ #港式小吃新發現
2024-09-11 686 瀏覽
呢間格仔餅喺元朗好出名 一直未過去試吓😝 果然冇介紹錯 足料好食🤩朱古力開心果醬格仔餅 $42呢個餅底係朱古力味(厚底) 有原味格仔餅揀 睇自己口味~雖然話係厚底 始終冇旺中Ice Puff誇張🙈咬落去餅底少少煙靭😍 勁啱我食 好香朱古力味🍫一開始唔係好重開心果味 因為餅側邊唔算搽得好多開心果醬 咬咗幾啖之後 啲醬係中間爆晒出嚟🤩 勁誇張 勁濃開心果味 而且好多開心果粒 非常有口感🤤好好食 會keep住繼續食✌️ 下次要試吓其他味先😍(星期日食唔算好多人排隊 平均等10分鐘左右 隔離係商場可以涼下冷氣)🖐️🖐️超大力推介

朱古力開心果醬格仔餅 $42
呢個餅底係朱古力味(厚底) 有原味格仔餅揀 睇自己口味~
雖然話係厚底 始終冇旺中Ice Puff誇張🙈
咬落去餅底少少煙靭😍 勁啱我食 好香朱古力味🍫

好好食 會keep住繼續食✌️ 下次要試吓其他味先😍

🖐️🖐️超大力推介
朱古力開心果醬格仔餅
1960 瀏覽
2024-09-08
15 分鐘 (堂食)
朱古力開心果醬格仔餅
2024-08-04 1005 瀏覽
最近成日見到人講開心果雞蛋仔格仔餅,搞到好想食雞蛋仔,今次就去咗嘉發食雞蛋仔~以前呢間佢嘅格仔餅一直都好出名,又脆又多餡,每次想食格仔餅都會嚟呢間食。不過後尾舊舖無咗一排,知道佢又開返就過嚟試吓。今次佢仲多咗好多新口味,我就叫咗黑白芝麻麻糬格仔餅試吓。因為見佢話係皇牌,我又未試過有麻糬嘅雞蛋仔,出面又唔見有,好似都好特別吓。佢個雞蛋仔嘅皮非常脆,蛋漿入面都已經有晒芝麻粒同埋顏色都似有落到芝麻粉。食落好香濃芝麻味,又有麻糬可以拉絲,口感勁正!每一格雞蛋仔都有麻糬喺入面架!!平時食雞蛋仔食幾粒就厭,呢個我一個人啪晒成底,好癲。仲要十五分鐘左右一次過清晒成底。下次返嚟想試試開心果系列/粟米肉粒雞蛋仔~
不過後尾舊舖無咗一排,知道佢又開返就過嚟試吓。
今次佢仲多咗好多新口味,我就叫咗黑白芝麻麻糬格仔餅試吓。
食落好香濃芝麻味,又有麻糬可以拉絲,口感勁正!
每一格雞蛋仔都有麻糬喺入面架!!
平時食雞蛋仔食幾粒就厭,呢個我一個人啪晒成底,好癲。
仲要十五分鐘左右一次過清晒成底。
下次返嚟想試試開心果系列/粟米肉粒雞蛋仔~
2024-06-30
🍴 川寧伯爵茶麻糬$30 (8/10)即叫即整,好香脆,好重伯爵茶味,一啲都唔甜,麻糬好煙銀,真係粒粒雞蛋仔都有麻糬,真係幾好食,唔怪得知咁多人排隊啦!推薦指數: 8/10
🍴 川寧伯爵茶麻糬$30 (8/10)

推薦指數: 8/10
2024-07-19 853 瀏覽
暑假了,小朋友嚷着要食雞蛋仔,便到元朗千色附近的嘉發到買。呢度既雞蛋仔口味選擇十分多,連格仔餅都有分厚薄,今次點了一個薄的格仔餅,會有牛油花生醬煉奶和芝麻砂糖,是最傳統的做法,另外可以加$2加花生碎。買完返到屋企20分鐘都仍保持脆口👍🏻格仔餅真係我飛佛,小朋友同我各自獨吞了一個傳統雞蛋仔和格仔餅😂下次好想試吓麻糬、伯爵茶雞蛋仔。店主話如果下次趕時間可以先用社交平台落定單再過嚟攞。#新界美食 #香港地道美食 #香港隱世美食 #元朗美食 #雞蛋仔 #格仔餅
暑假了,小朋友嚷着要食雞蛋仔,便到元朗千色附近的嘉發到買。

店主話如果下次趕時間可以先用社交平台落定單再過嚟攞。

2024-07-16
15 分鐘 (外賣自取)
放 假 都 特 登 去 元 朗 🫢無 意 中 見 到 呢 間 雞 蛋 仔 😳聽 聞 好 出 名 嫁試 左 芝 士 豬 柳 蛋滿 滿 既 芝 士 😍每 粒 雞 蛋 仔 裡 面 都 有 豬 柳又 鹹 又 甜似 食 緊 豬 柳 熱 香 餅 🤣好 快 俾 我 ᴋ ᴏ 左 😋 滿 足呢 個 價 錢 都 幾 抵 食 👍🏻
放 假 都 特 登 去 元 朗 🫢
似 食 緊 豬 柳 熱 香 餅 🤣
好 快 俾 我 ᴋ ᴏ 左 😋 滿 足
呢 個 價 錢 都 幾 抵 食 👍🏻
2024-07-01
15 分鐘 (外賣自取)
2024-06-04 642 瀏覽
格仔餅同雞蛋仔,我會揀格仔餅😂不過有朋友介紹元朗有間芝士豬柳蛋雞蛋仔好好食,見佢力推就試下,剛好今日去元朗搵朋友,就順便去試埋呢個雞蛋仔,見朋友講到咁好食,真心期待!.芝士豬柳蛋雞蛋仔$32雞蛋仔中間夾住一層芝士,每粒雞蛋仔入面都有豬柳,而蛋就係中間位置先食到,整體似食緊熱香餅豬柳蛋🤔甜甜地又咸咸地😂經過或者去開元朗可以去食,但係未至於要專登入去食.對佢個朱古力麻薯雞蛋仔都有興趣,有機會再去元朗會試下

芝士豬柳蛋雞蛋仔$32
對佢個朱古力麻薯雞蛋仔都有興趣,有機會再去元朗會試下
2024-05-16 429 瀏覽
朱古力麻糬口味雞蛋仔🫶🏻邊位特別脆,好有蛋香味~麻糬喺中間,幾有甜味👍🏻口感煙韌唔會太實😋朱古力味都OK,係朱古力粒粒🍫近期最愛❤️*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*#元朗美食 #元朗打卡 #元朗餐廳#香港 #香港美食 #香港小食 #雞蛋仔 #粒粒朱古力 #朱古力麻糬雞蛋仔 #香港旅行 #香港必食 #地道小食*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*

朱古力麻糬口味雞蛋仔🫶🏻
邊位特別脆,好有蛋香味~
麻糬喺中間,幾有甜味👍🏻口感煙韌唔會太實😋
朱古力味都OK,係朱古力粒粒🍫
近期最愛❤️

#元朗美食 #元朗打卡 #元朗餐廳
#香港 #香港美食 #香港小食

2024-04-12 429 瀏覽
行元朗見到巷仔入面有間舖好多人排隊,就走過去睇睇,發現啲雞蛋仔價錢唔算貴,仲見到好多好特別個口味,豬柳蛋味👀👀作為茶控嘅我,我揀咗抹茶口味同伯爵茶雞蛋仔😬😬雞蛋仔即叫即整,好脆!內餡煙煙韌韌,唔錯!無論伯爵茶定抹茶嘅味道都出,有啖啖嘅茶香味~個人認為伯爵茶味比抹茶味更出色,推薦!

無論伯爵茶定抹茶嘅味道都出,有啖啖嘅茶香味~

個人認為伯爵茶味比抹茶味更出色,推薦!

伯爵茶雞蛋仔
抹茶雞蛋仔
5 分鐘 (外賣自取)
伯爵茶雞蛋仔
抹茶雞蛋仔
一場嚟到 #元朗,梗係要吃個飽🤭 放低飯碗冇幾耐嘅我哋,專誠走到嚟 嘉發小食,就係為咗底 #雞蛋仔 🐣 小店除咗 #雞蛋仔,當然唔少得 #蛋醬食物 嘅最佳拍擋 #格仔餅 🧇 仲有一啲 #地度小食🤤 不過嚟得幫襯嘅客人,似乎都同我一樣… 為著佢哋各式各樣唔同餡料嘅 #雞蛋仔 而嚟。呢日我哋要咗份 #人氣number1 嘅 #伯爵茶麻糬雞蛋仔 🐣 因為小店大部份食物都係即叫即做嘅,所以都預咗要等😅 大概20分鐘左右,我哋要嘅 #雞蛋仔 終於出爐🤩 香濃嘅 #伯爵茶、#蛋香,配上 煙煙韌韌嘅 #麻糬,外脆內軟嘅口感,果然唔好令我失望🤤 不過價錢就似乎貴咗少少,偶爾試吓啲新嘢都無妨嘅🤭📍 嘉發小食 (元朗)教育路3-7號富好大廈地下9號舖

📍 嘉發小食 (元朗)教育路3-7號富好大廈地下9號舖
2024-03-29
$30 (其他)
2024-03-31 535 瀏覽
🔸特濃朱古力麻糬雞蛋仔 $35岩岩拎上手真係熱辣辣🔥而特濃朱古力係外皮係朱古力再加上朱古力粒粒所以係double chocolate🍫以為會好甜但完全唔會🤭麻糬係每粒雞蛋仔都有都偏大粒仲煙靭🤍雞蛋仔外脆內軟仲要實心唔係空心😙所以食咗幾粒都飽飽地😂另外,雞蛋仔又朱古力又麻糬都偏膩,建議同人share 食🤪🔺芝士豬柳蛋雞蛋仔 $32雞蛋仔係好似格餅咁夾埋🧇一打開芝士係可以拉絲的,車打芝士佈滿整個雞蛋仔啖啖都食到🧀豬柳粒都係每粒雞蛋仔都有,而雞蛋只有中間嘅位置先食到🥚成個味道係甜甜的雞蛋仔再加上鹹的配料感覺好奇妙但又係夾的😆但未到要特登山長水遠去食的程度如果經過係值得一試的💞🔺燒賣(6粒)$10太餓的關係就買住燒賣等住食,燒賣都係來貨的,感覺係金龍🙌🏻🤤好味度 : 8/10🔙回頭率 :9/10 (想試吓格仔餅)
🔸特濃朱古力麻糬雞蛋仔 $35
特濃朱古力麻糬雞蛋仔
特濃朱古力麻糬雞蛋仔

🔺芝士豬柳蛋雞蛋仔 $32

🔺燒賣(6粒)$10
太餓的關係就買住燒賣等住食,燒賣都係來貨的,感覺係金龍🙌🏻

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 :9/10 (想試吓格仔餅)
  • 特濃朱古力麻糬雞蛋仔