成日睇見有關呢間小食店的雞蛋仔介紹,慕名而至,但失望大於一切。由於雞蛋仔製作需時,所以,縱使俾錢購買唔係太需要排隊,但就要花時間等攞雞蛋仔,我哋同狗狗喺聖誕假期過嚟,等咗20-30分鐘。開心果雞蛋仔:賣相的吸引力一般,較深色的雞蛋仔上面有啲淺綠色線條點綴。正常大小。食落蛋味唔重亦冇乜開心果味,但每粒雞蛋仔裡面的確係夾雜開心果碎,粒粒搣出嚟都食到碎粒,而佢的開心果味就全靠呢啲碎粒帶出嚟。可能製作時受熱加上蒸氣影響,啲開心果碎全部都係「淋」身,冇乜開心果獨特的香味同味道。至於雞蛋仔本體,佢口感唔錯,外脆內軟,入面呈蛋糕仔的鬆軟狀態,相當飽滿,不過,以$40/底嚟講,主要都係想俾開心果味衝激下,咁呢底雞蛋仔就交唔到功課喇~由於等候需時,味道唔突出,所以唔會回購。可能原味係更好的選擇,只係蛋味唔夠香,純粹食質感又唔怕等的話都可以考慮。

2024-12-26
20 分鐘 (堂食)