2022-09-03 128 瀏覽
昨晚❨2/9/2022❩收工買了2碗招牌燒仙草,1碗雙芋仙草奶凍回家。3碗糖水的燒仙草,紅豆,糖水..... 都沒問題,只是沒特色。芋泥不可說沒香味,但混和糖水底後,芋頭味很淡。珍珠&芋丸的中間心出奇的硬,應該是未熟透。我食了第2匙羹後,真的受不了。每口糖水我都要吐珍珠/芋丸出來。奶奶❨老人家❩說,下次不要買了。咬又咬不了,每口吐返出來又煩得很。或許會再買,但一定不會買有丸子類食品或飲品。而且附近也有很好其他同類的店,所以再買機會很低
2022-09-02
2022-09-02 133 瀏覽
呢間甜品店每次經過都大排長龍,今次可能碰上晚飯時間,竟然直入有位坐唔使等。🍨🍨第一次食,叫咗佢嘅王牌「雙芋仙草奶凍」同「小丸子二號(芋泥+珍珠+小丸子)」。兩款都係價錢$45,份量都算大。🍧🍧「雙芋仙草奶凍」- 賣相好吸引,好豐富,雙芋有芋泥加芋圓,整得好煙韌。仙草爽口,好清涼消暑。🥄🥄「小丸子二號(芋泥+珍珠+小丸子+紅豆)」- 呢個點咗熱食,其實芋泥,珍珠,小丸子同紅豆都好味,overall質素係唔錯。唯獨甜咗少少,反而冇凍食嘅仙草奶凍咁清新好味。

2022-08-15 168 瀏覽
台灣過江龍嘅芋圓甜品大家食唔少,不過依然覺得嚐仙比較好,雖然另一間都好多支持者,但每次都會返嚟選擇呢度嘅五式牛奶冰🤣😋五式牛奶冰🤌🏻自選五款配料,必揀芋圓、小丸子,另外仲揀咗薏仁、仙草同番薯🍠泥 黃薯甜得嚟唔似紫薯個啲咁粉,如果驚牛奶冰唔夠味仲另外仲會跟一小杯煉奶,倒埋落去更濃味😋小丸子好煙韌,仙草都好滑溜,其實牛奶冰底本身都有啲甜味,所以都不錯,但夏天就要快手,因為食食下都會融晒🤣🫠芋圓相對係比較花功夫嘅食材,應該係自家製,粒粒大小一樣食落都軟糯煙韌,一碗三色都有齊,可以一次過試晒😎整體嚟講性價比高,份量算多,有啲店舖無得自選,變相有時好多配料唔食,所以自選真係一大重點👍🏻🚩 嚐仙 (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街84號地下F號舖#addifoodie #addifoodie銅鑼灣#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫

五式牛奶冰🤌🏻

五色牛奶冰

🚩 嚐仙 (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街84號地下F號舖

#addifoodie #addifoodie銅鑼灣
2022-08-14
五色牛奶冰
2022-08-10 126 瀏覽
因為見到鮮芋仙太多人排隊,但又想食台式既甜品,發現有呢間望落唔錯既甜品店,就入去試試,一開始見到個冰係吸引既,又多配料,食落就出事,發現係無味,咁多樣材料,都係完全無味,淨係知道凍
一開始見到個冰係吸引既,又多配料,
食落就出事,發現係無味,咁多樣材料,
都係完全無味,淨係知道凍
2022-08-07 128 瀏覽
最近愛上左食嚐仙,難得有一間食芋圓可以自己選擇走冰、少甜,雙芋仙草奶凍味道非常好,芋泥甜而不膩,係炎熱天氣下食仙草簡直係一種享受,食完都好飽、好滿足,期待下次再食,亦都推介大家去食。
2022-08-02
2022-06-30 303 瀏覽
嚐仙 (銅鑼灣)♡︎𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧 & 𝗦𝗡𝗔𝗖𝗞𝗦♡︎$45雙芋仙草奶凍💚ᴛᴀʀᴏ ʙᴀʟʟ & ɢʀᴀss ᴊᴇʟʟʏ & ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴs & ᴛᴀʀᴏ ᴘᴀsᴛᴇ & ᴘᴇᴀʀʟ💚材料好豐富,有仙草芋泥芋圓珍珠🧋紅豆🫘,賣相吸晴✨。最頂擺咗個圓芋泥,芋頭味唔算突出,而且個人寧願係芋頭雪糕🍦,熱辣辣♨️都係想食番啲凍野。芋圓煙韌大粒,有奶油調味,甜度適中。$45 小丸子一號💚ᴛᴀʀᴏ ʙᴀʟʟ & ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴs & ᴘᴇᴀʀʟ💚 小丸子既材料都豐富,有小丸子🍡芋圓珍珠紅豆🫘。以普通清甜糖水做底,無加任何椰奶個類🥥。小丸子無咩味,其他芋圓珍珠就正正常常,食到煙韌同甜味。整體還好,未算好吸引。食物:7/10環境:7.5/10性價比:7/10📍銅鑼灣波斯富街84號地下F號舖其他分行:📍尖沙咀金馬倫道19A號地舖📍元朗元龍街9號形點1期1樓1091號舖📍荃灣西樓角路1號新領域廣場1樓101號舖📍鰂魚涌康山道1號康怡廣場北座2樓東上橋S13-S14號舖
嚐仙 (銅鑼灣)

♡︎𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧 & 𝗦𝗡𝗔𝗖𝗞𝗦♡︎

📍元朗元龍街9號形點1期1樓1091號舖
📍荃灣西樓角路1號新領域廣場1樓101號舖
📍鰂魚涌康山道1號康怡廣場北座2樓東上橋S13-S14號舖
2022-06-20 212 瀏覽
本來想食鮮芋仙嘅麻薯冰,但佢截咗單,唯有搵個第二間。行過時代廣場見到有間甜品舖大排長龍,於是行過去睇睇,原來係嚐仙😇從來未食過,見咁多人排咁就俾個機會佢試一試🤣嗌咗一個五色牛奶冰,揀咗幾個配料,分別有:布甸、綠豆、仙草、芋圓同埋地瓜泥。成碗野都係50幾蚊,但係有咁多種配料,兩個人都食唔晒。嚐仙真係好抵食。

2022-06-19 129 瀏覽
芋圓一直係煙韌控嘅至愛,咬落去粒粒煙韌,又有芋頭、蕃薯嘅甜味!台灣人氣過江龍嚐仙,招牌必試佢地嘅手工芋泥、芋圓!最近仲出咗新嘅芋見系列,係芋圓台式飲品,想過芋圓癮唔洗下下都坐低食啦!------------------------------🧋◖芋見桂花綠茶椰果◗ $36桂花綠茶好香好清新,有半杯都係料!粒粒珍珠大小嘅芋圓,比起芋圓更有咬口,椰果甜甜地、好有口感!茶底嘅桂花綠茶係唔甜嘅,一啖飲落去食到芋圓、椰果同茶,甜度適中,一啲都唔會漏,係又飽肚又解渴嘅飲品!
🧋◖芋見桂花綠茶椰果◗ $36
2022-05-30 192 瀏覽
由於 XX仙 長期排隊覺得唔係辦法無理由唔搵啲嘢代替㗎下話同樣喺銅鑼灣但冇名氣所以冇隊不錯喎先讚足料足到簡直要瀉出泥望到都已經心裏開花芋圓煙韌彈牙配料fresh啲芋泥地瓜泥戈啲係好rich,仲會有些少粒粒比您咀嚼到總結係性價比高呢堆嘢唔係三次嘅visits泥,係可以令我回頭嘅店味道:8/10嚐仙雙芋仙草奶凍 $45黑糖珍珠鮮奶 $29五式牛奶冰 芋圓 嫩仙草 小丸子 薏仁 黑糖凍 $55芋泥紅豆鮮奶 $32黃金地瓜泥黑糖凍 $45📍銅鑼灣
由於 XX仙 長期排隊覺得唔係辦法
足到簡直要瀉出泥
望到都已經心裏開花
芋圓煙韌彈牙
配料fresh
啲芋泥地瓜泥戈啲係好rich,仲會有些少粒粒比您咀嚼到
總結係性價比高
呢堆嘢唔係三次嘅visits泥,係可以令我回頭嘅店

味道:8/10

芋泥紅豆鮮奶 $32
黃金地瓜泥黑糖凍 $45

📍銅鑼灣
2022-05-09 172 瀏覽
如圖。我花了57塊外賣了一個五式豆花,高高興興拿回家,開餐,然後在芋圓上發現了有飛蟲。我嫌麻煩沒有回去換了,但還是希望在這兒發出來給大家提個醒——衛生質素就這樣。味道沒有鮮芋仙的好吃,芋圓就像別人說的沒有味道,比較硬身但不會讓人覺得是軟軟糯糯的好口感。其實什麼配料都沒啥味道,吃到底部也會發現黃冰糖還沒完全化開། – _ – །。唯一一個我覺得不錯的地方是,服務生的阿姨態度挺不錯的。總之,可能我發現蟲子,沒了心情,說話比較絕,平常很少給差評的。以後還是去鮮芋仙好了……
五式豆花
2022-05-09
下午茶
作為台式甜品常客,偶然經過銅鑼灣,見到芋仙甜品店,立即衝入去試下🤗今次叫左佢地既五式牛奶冰,佢有好多配料選擇,我叫左芋圓,珍珠,芋頭,薏仁同紅豆,全部都係我既至愛作為一個牛奶冰,佢既味道一般,但配料比得算豐盛,同埋有多款選擇平日下午去唔算好多人,都算坐得舒服如果比我選擇,我會平日時間去,至少唔洗同人迫

平日下午去唔算好多人,都算坐得舒服

如果比我選擇,我會平日時間去,至少唔洗同人迫
2022-04-27 91 瀏覽
落雨天又凍凍地🥶最啱就食返啲熱辣辣嘅糖水,可惜食完晚餐之後冇堂食,不過唔緊要,買個外賣返屋企一家人一齊食個暖笠笠既仙草糖水啦!先黎講下服務👌🏻晚上買外賣等候時間唔會太耐,店員都會重複一次你所叫的糖水,及告知外賣要加一,唔會覺得你一定知就唔通知一聲直接收錢跟住就食物質素買完返屋企都要20分鐘路程,但返到屋企啲嘢食都仲係暖笠笠👏🏻芋圓好煙韌,由於仙草係熱嘅所以係落單嘅時候職員都有提醒會同凍既唔一樣值得一讚揚。仙草和豆腐都好滑,芋泥好香外賣包裝非常好,包裝紙盒拎到返屋企都唔會有一種會溶溶爛爛嘅感覺,膠袋硬度高,可以循環再用。
先黎講下服務👌🏻

跟住就食物質素

值得一讚揚。仙草和豆腐都好滑,芋泥好香

2022-04-02
5 分鐘 (外賣自取)
$49 (宵夜)
2022-04-24 101 瀏覽
食落覺得好凍,配料睇落去好豐富但係食落冇乜味。芋圓夠煙韌但係味道有啲淡,就算加左椰奶都剩係食到甜味。個芋泥就真係一言難盡,用匙羹已經好難分開佢哋,口感似泥膠。好少會俾差評,不過呢間性價比就真係好低,如果想食芋圓嘅話不如去附近嘅鮮芋仙。
2022-04-20 89 瀏覽
타로볼 맛집✅中文向下面👇🏻회사 근처에 타로볼 맛집 있다고 먹어봤다! 홍콩에서 제일 유명하는 타로볼 맛집 아니지만 아주 맛있다!!! 오늘메뉴:-타로볼 더우푸화 디저트 平時返工放工都會經過,今次食雙芋豆腐花。芋圓好有咬口,可惜糖水落太多糖,蓋過咗豆腐花味道。整體而言係好食嘅
타로볼 맛집✅中文向下面👇🏻

오늘메뉴:
-타로볼 더우푸화 디저트

外賣送餐
2022-04-09 107 瀏覽
夜晚九點幾食完飯有啲口痕,於是叫咗嘗鮮,叫咗兩個甜品,同男朋友一人一個。嬌嫩非常後悔早知叫meet fresh叫咗一個芋泥豆腐、一個五色冰。佢冇比到奶….芋泥好淡味、珍珠同芋圓就麻麻哋叫做正常,仙草太淋身,用匙羹舀唔起…..已經叫咗半甜但仍然都係非常甜,甜到想嘔,因爲唔想浪費都盡力食哂,下次一定不會再叫。