2021-05-27 757 瀏覽
新蒲崗呢個小地方可以話係「麵包天堂」附近咗傳統包店都有好多有心機整嘅高質麵包小店,好似享樂烘焙同理想餅店。今次就介紹另一間我都好鍾意食嘅「嚐麥手作」🍞﹗呢度嘅bagel同享樂嘅價錢差不多,兩個都有高質之選,不過「嚐麥」眼見就明顯大隻啲💪🏻軟熟啲,但餡料嚐麥偏輕手好多,野莓同花生貝果個用料都唔會話好甜,野莓主要得莓係冇芝士餡的。------------------------野莓貝果 $16(原本以為有芝士餡)原來冇,不過同花生貝果有同一個好嘅地方係麵包口感好軟熟,翻蒸軟食落真係感覺幾新鮮,莓乾都算大粒同香甜,即使冇芝士餡都唔會覺得好Dry。------------------------花生貝果 $16花生貝果有餡,讚嘅位係超軟熟﹗比其他食果嘅貝果再軟熟(唔會咬到牙較軟),同埋花生餡唔算甜,味道係冇咁香,偏清淡啲,爭啲嘅係餡嘅分量偏少,但欣賞佢唔太甜,幾健康咁

------------------------

花生貝果有餡,

花生貝果
野莓貝果
花生貝果
聽講好食嘅Bagel 係界乎餅乾同麵包之間,外皮脆口,內裏厚實鬆軟,但未咬果陣,係硬到拎黎掟你,都會痛嘅!嗯⋯ 咁我食緊嘅⋯ 應該就真係唔係Bagel,而係改良咗嘅Bagel?所以係叫貝果先啱?呢款貝果包嘅優點係:每一口都好實在嘅,要慢慢細嚼。一啖咖啡一啖包,大概就會令人有跑肚感了。另外,呢款貝果仲加咗紅莓乾入去,每咬一口都會有少少甜味混入麵粉內,比傳統嘅提子包好味,又唔似丹麥條咁,會令人渴喉,不失為空氣包以外嘅選擇黎嘅!進入店果一刻,你唔會一眼就認出佢係嚐麥麵包店⋯ 都係依家啲新開餅店好Hit 嘅配搭色調,類似日系和台系色調之間咁,白色燈光,白色的牆身,木色的貨架。而佢哋每個包都預先入袋,以確保衞生,拎果陣都好方便。
嗯⋯

呢款貝果包嘅優點係:
紅莓貝果
2021-05-02
外賣自取
2020-12-07 1210 瀏覽
今日癲左 行左四間舖食左五個包⋯但最重要係全部都好好味!!!呢一區既麵包質素太高喇 食過好難返轉頭見到開飯網都好多負皮⋯同埋我自己大約兩年前第一次幫襯既時候都感覺麻麻。但今日咁岩路過,做緊夜晚折扣就俾多次機會依家麵包種類多左好多⋯我記得之前大多數係麥包 依家多左軟歐 日式麵包等等 同埋夜晚都好多選擇揀左肉桂包,係勁好味呀!!!超軟熟,亦都有煙韌既感覺。肉桂粉滿瀉出黎,同埋唔會甜到漏。香味,質地全部都好平衡。呢個已經係我食過最好食既肉桂麵包⋯呢種幸福感無法形容我估我可以食晒一打⋯麵包好食,佢既原價都幾貴。85折後都叫做勉強接受到。希望長做長有,定價可以更為合理
呢一區既麵包質素太高喇 食過好難返轉頭

我估我可以食晒一打⋯

2020-10-12 1370 瀏覽
呢一區食過兩間蛋糕麵包店都唔錯,經過見到呢間嚐麥手作,門面睇落唔錯,麵包多元化,就入咗去睇睇。上網見到有人推介抹茶吐司$18,我就買咗一件抹茶吐司。但係非常失望,抹茶吐司個面有啲糖非常之甜,甜到你根本食唔到第二三啖。再咬入啲麵包係口吐司咁,綠茶味無咩,只係食到甜味,真係食咗兩啖就放棄。另外仲買咗花生bagel, 賣相唔錯,望落脹卜卜。但味道都真係麻麻,唔錯嘅係呢個bagel唔會好硬。入面有花生餡,但係好乾又好少。總括嚟講呢間麵包店係普通麵包店,唔會再買。

總括嚟講呢間麵包店係普通麵包店,唔會再買。
2020-09-26 1130 瀏覽
🇭🇰 < < 嚐麥手作 Handmade bakery> > 經典吐司💛💰 [ <$51 ]👯 [ <5 mins ]📍 [ 新蒲崗爵祿街62-64號東安大廈地下D舖 ] ⏰ Mon-Sat( 07:30-20:00 )Sun (10:00-19:00)☎️ 36187072______________________________ 1️⃣[ 小山園抹茶甜心吐司🍞] ʜᴋᴅ18✍🏻 經典厚吐司 ✨外型似屋頂咁非常特別吐司嘅邊邊烤得焦香脆 內部勁鬆軟!!開頭以為內部會乾爭爭點知濕潤得來又帶點包需要既韌度同彈性😍而且抹茶味濃烈 每一啖都充滿抹茶香同奶香味再配合埋外層嘅糖粒 令到呢個吐司充滿邪惡感🤤🤤🌟推薦指數:8/10______________________________🥑整體嚟講🥚鍾意食抹茶味嘅你一定唔可以錯過😍抹茶味濃烈而且食完口腔帶有點點茶香✨食完一件可以飽半日了🤣不過新蒲崗呢個地區就有啲唔方便了~😋好味指數:8/10🏃回頭指數:7.5/10🔎🏷️ #letus九龍 #我要吃掉全世界 #letus麵包系列 🔍
💰 [ <$51 ]
👯 [ <5 mins ]
📍 [ 新蒲崗爵祿街62-64號東安大廈地下D舖 ]
⏰ Mon-Sat( 07:30-20:00 )
Sun (10:00-19:00)
☎️ 36187072

1️⃣[ 小山園抹茶甜心吐司🍞] ʜᴋᴅ18
✍🏻 經典厚吐司 ✨
外型似屋頂咁非常特別
吐司嘅邊邊烤得焦香脆 內部勁鬆軟!!
開頭以為內部會乾爭爭

🥑整體嚟講🥚
鍾意食抹茶味嘅你一定唔可以錯過😍
抹茶味濃烈而且食完口腔帶有點點茶香✨
食完一件可以飽半日了🤣
不過新蒲崗呢個地區就有啲唔方便了~

😋好味指數:8/10
🏃回頭指數:7.5/10

2020-09-06 949 瀏覽
唔知點解最近咁多負皮,雖然唔係去幫襯過好多款包,但我想話佢既100度湯種吐司係做得最接近日本生吐司,雖然火喉控制需要再嚴緊少少(有時表面太焦),但以濕潤度、吐司邊厚度、回甘、香味去比較,暫時未搵到香港其他麵包鋪既吐司比佢更優。好既日系吐司係高保濕所以無麵包碎,吐司邊超薄,隔日食會更有回甘,呢個100度湯種吐司完全做到。如果要再改進,可考慮提高綿密度,因現時比較似英式方包既鬆軟,不過呢個已經去到個人喜好方面,應該有人比較喜歡低少少綿密度去換蛋糕口感。
2020-09-05
  • 100度湯種吐司
2020-08-06 1198 瀏覽
唔search 都唔知原來新蒲崗開咗好多高質麵包店,我決定要試晒佢🍪🥐,上次試咗享樂烘焙今日試呢間😆。舖都幾細,人好多,因為5:30後麵包有85折啊~而我就無買麵包,揀咗曲奇餅,叫杏伯爵,透明嘅膠樽,銀色嘅蓋面,打開蓋重有一層sealed 👍, 一盒7塊,望上去都幾高貴,保質期大概3個星期,8月5買,食用期係8月30.餅入囗鬆化,好香嘅伯爵味,好脆嘅杏仁,當中仲帶點牛油味,🤤🤤,食完一塊就忍唔住會想食第二塊,下次要再試下其他囗味😆
舖都幾細,人好多,因為5:30後麵包有85折啊~
杏伯爵

sealed
2020-08-05
1 分鐘 (外賣自取)
$35 (宵夜)
2020-07-19 858 瀏覽
因為之前成日見到review推介依間麵包店今日終於經過開 所以試下但同唔少食評一樣 都真係比較普通 唔會話要專登去✨芝士鬆餅 🧁$15✨無花果鬆餅 🧁$15買咗一個鹹一個甜 返屋企再焗一焗芝士味夠香 另一個有無花果喺裏面 但主要係嗰質地🧐蛋糕感較重 質感好似density較重嘅fruitcake或者應該係實心muffin咁✨花生Bagel 🥜$15如果話係花生圈圈包 我完全ok 佢裏面好多粒粒花生醬 但係對依嗰bagel都幾大期望 所以好大失望 因為佢食落真係唔係bagel 鬆軟唔煙韌
因為之前成日見到review推介依間麵包店
今日終於經過開 所以試下
但同唔少食評一樣 都真係比較普通 唔會話要專登去

✨芝士鬆餅 🧁$15
✨無花果鬆餅 🧁$15

✨花生Bagel 🥜$15
如果話係花生圈圈包 我完全ok 佢裏面好多粒粒花生醬

2020-06-09 1036 瀏覽
夏日炎炎除左食冰食雪糕之外今次就第一次試冰心包啦~.🐖🐖《小山圓抹茶紅豆冰心包》$18 🐖🐖個麵包體算軟身 較空氣感 不過無咩𡁻頭同韌性但個抹茶冰心做得唔錯 口感綿密 有回甘 😍 如果可以再爆餡d就更好啦~唔知係咪因為凍食嘅關係 零油膩感紅豆甜度適中 有顆粒感 雖然較乾身 但配埋個抹茶冰心食都👌.大鄉里嘅老豬本身以為冰心包個餡會近似雪糕 但實際上係似流心cream (❓)所以同想像中有d落差 但又未至於失望嘅.❣️🐭總評分🐷❣️味道:7/10服務:N/A環境:N/A性價比:✴️ 中 ✴️ENCORE:🧐(想試享樂果個冰心包多d🤪)
夏日炎炎除左食冰食雪糕之外
今次就第一次試冰心包啦~
🐖🐖《小山圓抹茶紅豆冰心包》$18 🐖🐖

味道:7/10
服務:N/A
環境:N/A
性價比:✴️ 中 ✴️
ENCORE:🧐(想試享樂果個冰心包多d🤪)
2020-04-24 1066 瀏覽
麵包失去咗起初嘅熱誠,質素和味道都走下坡,(有理由懷疑可能轉咗麵包師傅),由開張到而家都有幫襯開,但而家好明顯差咗,已經唔再喺起初嘗麥手作嘅味道,實在令婉惜......
......
呢度嘅麵包真係好吸引,本身唸住買個bagel試吓,點知唔小心買咗幾樣唔同款嘅包試吓!今次買嘅時候唔記得睇下啲包個名,所以用我嘅記憶老作咗啲名俾佢哋🤗🤗🤗🤗🤗🤗整體來講,味道係唔嘅,但口感就同我期望嘅有少少出入🤧.This place is a bread lover dream! so many different breads to choose from 😆originally wanted to just try the bagels but ended up buying like 4 different kinds of breads to try 😆 forgot to jot down the names of the bread this time so just refer to the photos 😂 overall, the taste of the bagel was pretty decent but the texture is still a bit different from the ones im use to 😆 but there other
整體來講,味道係唔嘅,但口感就同我期望嘅有少少出入🤧
This place is a bread lover dream! so many different breads to choose from 😆originally wanted to just try the bagels but ended up buying like 4 different kinds of breads to try 😆 forgot to jot down the names of the bread this time so just refer to the photos 😂 overall, the taste of the bagel was pretty decent but the texture is still a bit different from the ones im use to 😆 but there other breads are amazing as well! Definitely give it a try!
《花生貝果》😋😋
《藍莓貝果》😋😋
《芝士波波》😋😋
《朱古力波波》😋😋
bagel同麻薯波波口感都係比較淋身,又唔可以話佢唔煙韌嘅,但質感都係似麵包多啲,特別係bagel,口感軟熟,如果再煙韌啲再有口感啲就正🤪
不過味道上就好滿意!特別鍾意花生bagel,仲會食到細細粒花生,好香~
《溶岩朱古力包》😋😋😋
呢個完全係朱古力控嘅天堂!由外到內都充滿住朱古力!不過我建議大家可以翻熱來食,等裏面嘅朱古力粒粒溶溶地,有少少流心嘅感覺,好正~
𝐇𝐚𝐧𝐝𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐫𝐲 嚐麥手作
📍#BELLYwongs_sanpokong
#BELLYwongs_snacks #BELLYwongs_breads
2020-01-28 1013 瀏覽
嚐麥手作 #新蒲崗新年難得去到新蒲崗,嚟到呢間新蒲崗好出名嘅麵包店🍞🍞🍞記得大半年前啱啱開呢一個account嘅時候就係介紹嚐麥手作,今次再嚟佢哋已經裝修咗,更加光猛亦感覺更加多選擇。本身超級鍾意食鬆餅🥧,見到有咁多特別嘅選擇即刻全部都買曬💸。用焗爐150度焗左10分鐘之後,口感非常鬆化,係偏向少少鬆散嘅嗰一種鬆餅。紅茶合桃鬆餅☕️$15入面有好多合桃粒,增添脆口,合桃味亦非常香!紅茶味相對冇咁突出,但係細嚼之後都會散發淡淡嘅紅茶香氣。味道:3.9/5性價比:4/5無花果南瓜子鬆餅🧡$15原味牛油嘅鬆餅🧈略嫌佢嘅牛油唔夠香,不過好在有啲酸酸地嘅無花果同埋香脆嘅南瓜子喺入面,豐富返少少個味道同口感,但整體來講唔算太突出。 味道:3.7/5性價比:4/5香蔥芝士鬆餅🧀$15三個當中唯一係鹹嘅鬆餅,比喺甜嘅鬆餅味道更為強烈,蔥味香濃,芝士烤到微微焦窿,啱曬配埋cream cheese一齊食!味道:4/5性價比:4/5三個鬆餅10幾蚊都唔錯,不過作為一個鬆餅同都仲係覺得k11 Musea Gontran Cherrier係最正🤪🤪!紫薯栗蓉布歐修🌰🍠~$18造型幾吸引,pat栗蓉都幾香紫薯味,又
嚐麥手作 #新蒲崗

紅茶合桃鬆餅☕️$15
味道:3.9/5

無花果南瓜子鬆餅🧡$15
味道:3.7/5

香蔥芝士鬆餅🧀$15
味道:4/5

紫薯栗蓉布歐修🌰🍠~$18
造型幾吸引,pat栗蓉都幾香紫薯味,又唔會太甜,個布歐修咬開仲要呈淡紫色💜不過口感就一般,有少少鞋口同埋乾,唔算太特別。
味道:3.3/5
性價比:3.5/5

整體來講呢個價錢都算唔錯,不過食開ig shop啲高質麵包之後,街邊嗰啲真係好難滿足到我🤣🤣🤣
2019-12-29 904 瀏覽
本來味道不錯、可惜店員,態度惡劣,特別身材婑小嗰位,我身為消費者,是為消費、不為受氣,只是切麵包一小事、為何要受無理對待,本人絕無岐視之意、但為何此位店員有特殊之喜好,大麵包只可切四塊,其他店員可順應顧客要求處理,莫非人細手短、只能切四片,而且特別喜歡眼厲厲,我真摸不着頭腦、現時如此環境,如此低劣員工、還可生存???我亦會廣告身邊、親朋好友,如不想受無理氣、無理對待、只食四片包,就不要去消費,以免"谷氣"收場。
2019-12-29
5 分鐘 (外賣自取)
2019-09-11 1367 瀏覽
一直聽聞呢間麵包店啲包好食,用靚料製作。這次經過終於有機會試下,選了這個斑蘭bagel,買回家用焗爐翻熱了,試食後都幾失望😔無bagel特有的嚼勁口感,而且雖然這個bagel看上去個子不小,但內裏空心得太嚴重,加上麵包偏鬆軟空氣感,飽肚感不重。$16一個偏貴。
一直聽聞呢間麵包店啲包好食,用靚料製作。
這次經過終於有機會試下,選了這個斑蘭bagel,
買回家用焗爐翻熱了,試食後都幾失望😔
$16一個偏貴。
2019-08-14 1121 瀏覽
本來佢開嗰陣覺得係新蒲崗開間唔平嘅麵包店有無得做㗎,但有次買過佢嘅桂圓包大大個,面又脆好鬼好食,佢嘅果仁都落得好足料而桂圓嘅分佈恰到好處,包嘅重量睇得出好足料,我一食之後愛上,間中都會走過去買埋比其他同事試食,仲有佢個紫菜句,伯爵茶包個個讚好。到有一日我以為佢執咗都好失望(因為我已經食唔番屋企樓下,美心餅等等嘅包做早餐)但我以為執之前佢嘅包無做到硬身包了(但我偏偏喜愛)亦唔少人鐘意,我也有同個女仔講(佢一開鋪無耐已經見過佢)到佢開番之後我再買佢嘅飽3次,貴番幾蚊唔緊要要成本嘛,而且係明顯細嚿咗,都算數。但我買番佢嘅伯爵茶+紅莓包,真係唔太想食落去,好甜、無茶味,同排包+紅莓係上面差唔多。有個似桂圓包嘅都一樣,我覺得d麵粉唔知係咪差咗,係無以前麵包嘅香,我好想好想你們的師傅用番之前嘅食材或方法去做,講真!我暫時都唔想光顧,但我唔想咁樣,希望你們繼續努力