2022-05-11 385 瀏覽
朋友話想食越南嘢,抱住試試嘅態度,點知啲嘢又幾好食同有驚喜喎!湯頭夠濃,肉類比例算多咖喱軟殼蟹配蒜蓉包👇🏻咖喱夠香,辣度啱啱好!蒜蓉包好新鮮,上枱嘅時候仲暖笠笠,芒果沙冰好Juicy又解到辣,仲有淡淡香濃芒果味,飲得出係真材實料。小食拼盤👆🏻(香茅雞翼,春卷,厚切扎肉,燒牛肉蝦片)炸物夠香脆,唔油膩,加埋個醬汁一流!😋職員都有禮貌及主動,整體用餐體驗良好,會再去試其他菜式及推介俾朋友😀
湯頭夠濃,肉類比例算多
火車頭湯粉

咖喱軟殼蟹配蒜蓉包👇🏻
咖喱軟殼蟹配蒜蓉包,芒果沙冰

小食拼盤

火車頭湯粉
咖喱軟殼蟹配蒜蓉包,芒果沙冰
小食拼盤
2022-04-19 286 瀏覽
堂食同外賣都光顧了好多次,堂食好似正常少少,但每次外賣既食物質素越來越差,都唔係講關於外賣會凍左少少淋左少少既問題,碗金邊粉碎到根本夾唔起好似飯咁,份春卷同相片不符,好細條又好硬,似係番炸
越南炸春卷
豬頸肉金邊粉
2022-04-17
外賣自取
2021-10-14 1054 瀏覽
今日早上工作完畢後到就附近既V Walk搵食,呢個商場算幾企理同舒服,食店都唔少,選擇都好多,一行三人就揀左越式既 What the Pho,雖則話係越式,但有咖喱又有印度簿餅其實都係fusion野,對於我地食客黎講唔理佢正宗同Fusion,總知好味就得嫁喇。我地三人點左咖喱牛腩配印度簿餅$98、鮮蝦柚子沙律$98、小食拼盤(大)$174(包括牛油雞翼、雞軟骨、燒菠蘿、扎肉)、南乳豬手(忘記影相及價錢),溏心蛋(忘記價錢)、三杯飲品(荔枝梳打、熱情果梳打、綠豆冰)。老實講,一般我對午餐無要求,旦求熱要熱、凍要凍,即係湯粉既湯要係熱既,唔係常溫呢種,唔好太難食,我都接受,始終食完之後係要「趕住」開工,我相信都係好多打工仔既心聲。又老實講,呢一餐係既開胃、又好味既一餐,咖喱牛腩好淋身,即整既印度簿餅軟得黎又脆脆地,鮮蝦大隻又脆柚子又多汁又甜,牛油雞翼、溏心蛋同扎肉味道正宗、雞軟骨同南乳豬手好有驚喜,燒菠蘿香甜!

小食拼盤(大)
咖哩牛腩配印度簿餅
鮮蝦柚子沙律
溏心蛋
2021-10-05
15 分鐘 (堂食)
小食拼盤(大)
咖哩牛腩配印度簿餅
鮮蝦柚子沙律
溏心蛋
2021-09-30 570 瀏覽
今晚同舊同事聚舊,前幾日book定枱👍🏻果然去到準備咗張大枱比我哋☺️坐得好舒服👍🏻仲有職員服務態度超好,唔需要我地叫都自動幫我地我地添水。野食叫完都好快上菜😋味道都唔錯。差唔多食完,突然職員仲幫我地開濕紙巾之後比我地抺手。突然好似有初戀嘅感覺😂整體都好好😊成餐飯都食得好開心🥰環境仲好好添👍🏻值得大家去食下😋
2021-09-18 446 瀏覽
超級好,有位員工見我冇叫飲品,自動遞上一杯水,見我紙巾掉咗落地,即遞上一張新,食完之後又遞上濕紙巾,仲要係幫我微微撕開了紙巾包裝口,當然佢隻手冇掂到張紙巾啦⋯⋯服務好到我同阿女都對望一眼!
2021-09-05 597 瀏覽
新開張的店舖在V-Walk第一次去這店,坐位都舒適,我叫了個主菜冬陰公金邊粉, 越式凍檬粉, 一個小食“秋葵”。估不到 每樣都好美味 結帳還有一張coupon ,下次可以再來食其他款式再介紹給你們。
新開張的店舖在V-Walk
第一次去這店,坐位都舒適,
冬陰功金邊粉
越式檬粉
2021-09-04
冬陰功金邊粉
越式檬粉
  • 冬蔭公海鮮金邊粉
  • 越南四式凍檬粉
2021-08-13 526 瀏覽
Vwalk入面好多美食,而且亦都係大路野,諗唔到食咩嘅情況下,揀左呢間越南餐廳食~嗌左個火車頭湯檬粉,鮮蝦米紙卷,豬頸肉沙律🥗~個湯底啦算好濃咪,但就好多調味料,有香菜,蔥,洋蔥,香茅等等,入面有牛腩,牛筋,牛丸,牛栢葉~食落去都算有牛味~肉質都偏冧,唔會好韌,啲檬粉亦都算滑~份量都尚算足夠~但大食嘅朋友就未必夠飽啦~米紙卷就普普通通啦,無話特別驚喜~至於個豬頸肉沙律就麻麻地,雖然啲菜係幾新鮮,但豬頸肉就嫌佢太韌啦!要用好大牙力先咬得落肚!最後甜品嗌左芒果糯米飯!個碟係凍嘅!芒果亦都係凍既!但啲飯就反而好熱!真係冰火二重奏!食落去同啲芒果🥭都好夾一凍一熱咁食落去好有層次感!So far, 啲野食就普通啦~無話好驚艷~只係個芒果糯米飯較為出色+特別
嗌左個火車頭湯檬粉,鮮蝦米紙卷,豬頸肉沙律🥗~
米紙卷就普普通通啦,無話特別驚喜~
!要用好大牙力先咬得落肚!

食落去同啲芒果🥭都好夾
一凍一熱咁食落去好有層次感!
2021-08-13
2021-07-23 523 瀏覽
今次黎到v walk,其實餐廳都好五花八門,不過見到呢間越南餐廳,又想食番個河粉!呢度既lunch都唔算話好平,一個粉都7-80蚊,不過質量都還可以的~生熟牛肉河粉 $78見到啲牛肉真係有生有熟既,生既都唔會話血淋淋, 其實浸落啲湯度再熱一熱佢,都會變熟😂😂😂牛肉既份量都好多,係有好多層疊住既,都算抵食嫁!個河粉就不過不失啦, 唔會話太散,同埋份量都唔少,食晒一個都幾飽!讚一讚個湯底,係幾惹味既,牛牛既味道出晒黎!
生熟牛肉河粉 $78
讚一讚個湯底,係幾惹味既,牛牛既味道出晒黎!
午餐
2021-07-20 396 瀏覽
途經這囍越,是諗住去試一試,點知海南雞飯加雞湯浸蘿蔔配菜飯,食物質數素真是令人失望,價錢仲98蚊,啲雞好似人家煲完老火湯瘦肉柴皮一樣,我心想這樣的價錢,怎可以比人食得入口嘅呢?有史以來出街食飯最失望的一次。另外叫了豬耳扎肉牛丸湯檬一碗,$78蚊竟然係份量如此少?如果加一後,收這樣的價錢,成八十幾蚊,我覺得真是不合理。所以我不會再幫襯。希望這間囍越請檢討一下這品質和價錢,消費者覺得價錢同埋食物質素不成正比,令到人好失望。
2021-07-20
2021-05-11 791 瀏覽
係呢頭做嘢,咁啱到食飯時間,就入咗嚟試下,可能都已經差唔多兩點,唔係好多人。每人叫咗個下午茶自己叫咗個火車頭金邊粉,入面有兩粒牛肉丸,兩條牛根,一塊好厚嘅牛腩,幾塊生牛肉。牛肉丸幾好食,多汁又有彈牙,牛根都夠軟又入味,牛腩就有啲韌,可能係有啲厚嘅原因掛,生牛肉就正正常常啦,個湯底都幾鮮甜嘅。一個同事就叫咗個咖喱雞飯,同事話都幾香幾好食,咖哩唔係話好辣嘅。仲有個同事就叫咗個生牛肉湯河粉。叫咗個椰青,椰青都好清甜,啲椰肉都好嫩滑,正!
每人叫咗個下午茶
仲有個同事就叫咗個生牛肉湯河粉。
叫咗個椰青,椰青都好清甜,啲椰肉都好嫩滑,正!
火車頭湯金邊粉
咖哩雞飯
生牛肉湯河粉
2021-05-11
火車頭湯金邊粉
咖哩雞飯
2021-04-04 776 瀏覽
雖然是以越式食物為主,但仍然有冬蔭公和咖哩飯供選擇。餐廳環境舒適、頗有氛圍;店員服務亦有禮,用餐愉快。冬蔭公海鮮金邊粉 ($82)• 可選擇河粉、金邊粉或檬粉。• 冬蔭公湯底酸辣度適中,香料味道亦算突出,十分惹味同時容易入口,吸收了各式海鮮的鮮味在湯底之中。• 海鮮和配料的份量頗多亦算豐富:大蝦、魷魚、蜆肉、番茄、冬菇、香菜等等,令口感和味道變得非常有層次。• 金邊粉口感滑溜,極容易把湯汁掛在上面;份量適中。

冬蔭公海鮮金邊粉

冬蔭公海鮮金邊粉 ($82)

• 可選擇河粉、金邊粉或檬粉。

• 金邊粉口感滑溜,極容易把湯汁掛在上面;份量適中。
2021-04-02 411 瀏覽
Beef pho soup base was pretty tasteless, not authentic. Didn’t expect to have such quality with LUBUDS group. Ordered a beef curry as well, the quality of beef is something you would get in a Cha Chan Tang 茶餐廳。Pretty disappointed in food quality, but presentation and service were great!
2021-04-02
10 分鐘 (堂食)
2020-12-17 664 瀏覽
呢間餐廳我覺得坐得幾舒服,而且平日冇咩人,今日試咗午餐個香茅雞翼金邊粉。估唔到三隻大香茅雞翼,個樣仲好吸引,炸得香口,調味剛剛好非常好食,而且有好多喇啱啱炸起嘅乾蒜和蔥蓉,下次就算我嗌其他午餐,都會加香茅雞翼做小食。金邊粉嘅湯底就有啲清,原本以為會好似越南河嘅湯底,原來只係普通清湯有點失望。$66的lunch, 我覺得幾唔錯。呢間餐廳嘅環境雖然舒服,不過燈光就偏暗。同埋發現咗佢杯咖啡好好飲,冇諗過越南餐廳嘅咖啡都咁香。
2020-11-06 2098 瀏覽
前文就講到是日因為嚟個大西北遊,一張西鐵全日通走勻幾個點,中午晌荃灣嘅「ASAP」食晏,然後西鐵轉輕鐵入到良景,再上「港版大峽谷」嘅良田坳,最後,返到南昌站嘅「V Walk」食晚飯,就結束今日西鐵線大西北之行。點解嚟「V Walk」,一來張全日通包到去南昌站,二來「V Walk」真喺未嚟過,咪當行吓囉。因為行咗成日,老婆想食啲濕濕哋嘅嘢,所以,就揀咗食越南湯粉麵嘅「囍越」。 從門面望入去,都估計到間餐廳想走高檔少少嘅路線,一室柔和嘅燈光,天花、牆身都睇到花過心思,尤其其中一幅牆畫,所畫嘅雖然唔多似一啲地標性建築,但多少都有種越南風情。 枱面上已放有出名嘅「是拉差」甜辣椒醬及魚露,兩者都喺經常晌啲越南餐廳見到嘅調味料。 張點菜紙攤關好大張,都唔知影唔影得晒,影唔影得清楚。如果以分類嚟計,就有沙律、米紙卷、湯品、小食、蔬菜、咖喱、越式湯粉或飯類、甜品及飲品,選擇都唔少。我哋都簡單啲,一人一個湯粉加杯熱飲。 生熟牛肉牛丸湯檬 $78大大碗越式湯檬,可謂份量十足,啲生牛肉放晌湯面,仲見到其粉嫩嘅肉色,唔會暗暗啞啞,感覺都幾對辦。先飲啖牛骨湯湯,算幾香濃不膩;再試試啲牛肉,質感嫩滑,又有肉香,牛
。
生熟牛肉牛丸湯檬 $78

大大碗越式湯檬,可謂份量十足,啲生牛肉放晌湯面,仲見到其粉嫩嘅肉色,唔會暗暗啞啞,感覺都幾對辦。先飲啖牛骨湯湯,算幾香濃不膩;再試試啲牛肉,質感嫩滑,又有肉香,牛丸亦幾爽口,檬粉即喺好似我哋食開嘅米粉,並伴有九層塔、洋蔥,雖無甚驚喜,但都合格有餘。
生熟牛肉牛丸湯檬
豬耳扎肉手撕雞湯金邊粉 $78

老婆就要咗呢一款我哋都誤以為有豬耳、扎肉嘅金邊粉,其實,啲扎肉喺混入豬耳元素而已,所以,食落啲扎肉多添一份爽口感,而手撕雞肉比預期嫩滑;金邊粉等同窄身啲嘅河粉,口感頗滑溜,湯底喺清雞湯嚟,香而不濁。
豬耳扎肉手撕雞湯金邊粉
除咗點菜紙所顯示嘅飲品之外,由於天氣轉冷,佢哋仲有另一張好有暖意嘅生薑蜜熱飲系列,配搭都幾有特色,杯杯都喺賣$34,唯可惜無話跟粉麵有啲優惠價
。
桂圓生薑蜜 $34

小弟較鍾意桂園,所以要咗杯桂圓生薑蜜,桂圓唔喺罐頭貨,不過,落嘅份量少咗啲,所以,桂圓味較薄;相反,真喺用咗生薑條嚟做,仲落唔少,所以,薑味就更加冚晒桂圓味。
桂圓生薑蜜
冰糖雪梨生薑蜜 $34

天氣除咗凍咗,仲有就喺乾燥咗,所以,老婆嗌嘅冰糖雪梨生薑蜜,入口其實真喺幾潤,但你會見唔到有雪梨,大抵喺煲咗啲雪梨水嚟做,但個人覺得再後加啲雪梨落去會更傳神。
冰糖雪梨生薑蜜
整體而言,環境喺幾舒服嘅,食物嘅質素亦都唔錯,但唔會有咩突出嘅賣點,而我哋只喺要咗兩碗湯粉麵、兩杯熱飲,落樓二百四,性價比可以講喺唔高,單以食啲湯粉麵類嘅食物而言,感覺絕喺偏高咗。
生熟牛肉牛丸湯檬
2020-10-31 404 瀏覽
跟親戚一起去食個Lunch, 環境舒適,重點是服務態度十分好!不小心弄掉了筷子,服務員立刻留意到,不用我說就已經拿一對新的給我替換。我想偷偷的趁早埋單請親戚吃飯,店員也很配合。最後打包食物走也沒有附加收費,很有禮貌!👍
2020-10-31