2024-10-25 1007 瀏覽
依家放題好推介俾大家食!首先地點係金鐘,真係好少搵到一間抵食的日本放題而且佢係不定期舉行一啲優惠今次就係送一支梅酒$248依個價錢就算係旺角尖沙咀都未必食到咁抵,仲要有嘢送啊環境都好寬敞乾淨,唔會污糟上菜都好快 選擇的食物都比較多依度的魚生十分推介係鮮甜的仲要係厚切 唔係薄㗎仲有燒青葵同一口甜薯都係我好鍾意食 食咗幾轉呢個係瀨尿蝦同象拔蚌壽司 佢飯的方面其實普通佐口邊壽司係必食!雖然佢飯喺普通 但依個壽司魚燒得好鮮甜入口即溶!都係食咗好多碟特別推介燒鵝肝 好少放題有得食,仲要係好好味食到漏的話可以叫燒菠蘿解解油膩 都係好甜㗎又開胃沙律細細碗都唔錯 唔怕浪費食物清酒煮蜆整得一般 有少少沙其他熟食就普通啦,例如關東煮蒸水蛋唔建議大家叫應該係太少人食,所以啲嘢感覺擺得太耐唔新鮮椰奶燉雪燕 好重煉奶味 都可以試吓嘅糖水唔好等到最後先叫啊,到時有機會賣晒要預早少少 仲有雪條係蜜桃烏龍都好特別㗎
依家放題好推介俾大家食!
首先地點係金鐘,
真係好少搵到一間抵食的日本放題
而且佢係不定期舉行一啲優惠

今次就係送一支梅酒

環境都好寬敞乾淨,唔會污糟

上菜都好快 選擇的食物都比較多

依度的魚生十分推介係鮮甜的
仲要係厚切 唔係薄㗎

仲有燒青葵同一口甜薯
都係我好鍾意食 食咗幾轉

呢個係瀨尿蝦同象拔蚌壽司 佢飯的方面其實普通

佐口邊壽司係必食!

特別推介燒鵝肝 好少放題有得食,仲要係好好味

食到漏的話可以叫燒菠蘿解解油膩 都係好甜㗎又開胃

沙律細細碗都唔錯 唔怕浪費食物

清酒煮蜆整得一般 有少少沙
其他熟食就普通啦,例如關東煮蒸水蛋
唔建議大家叫
應該係太少人食,所以啲嘢感覺擺得太耐唔新鮮

椰奶燉雪燕 好重煉奶味 都可以試吓嘅
糖水唔好等到最後先叫啊,到時有機會賣晒
要預早少少
仲有雪條係蜜桃烏龍都好特別㗎
2024-10-18
2024-09-22 2001 瀏覽
以金鐘地段食日式放題,只是$248(未加一)已經吸引了,限時2小時,第一個客入座開始計,咩時段既收款都是一樣,加1就收正價,所以埋單是$574 for 2食之前有睇過其他comments, 有好有壞,咪自己親身試下。出菜很快,樓面有3人,正常既香港服務態度,都回應到食客既要求,已經很滿意呀!食物選擇唔算多,有1成左右是已經售罄。飲品只有5款左右,有啤酒同清酒。食物尚可啦,最驚喜是那吞拿魚蓉軍艦(tuna蓉卷就已經售罄)朋友覺得冇平時食開既放題咁多選擇,亦冇咩食放題既氣氛。如果想靜靜地食平價既放題, 呢間可以一食。
食物選擇唔算多,有1成左右是已經售罄。
飲品只有5款左右,有啤酒同清酒。
朋友覺得冇平時食開既放題咁多選擇,亦冇咩食放題既氣氛。
如果想靜靜地食平價既放題, 呢間可以一食。
2024-09-21
  • 吞拿魚蓉軍艦
2024-07-24 3187 瀏覽
久唔久都會去金鐘食飯,不過多數去PP好少過嚟遠東金融呢邊,呢間係第一次食。因為朋友介紹晚市放題有71折。餐廳地方幾大,枱又闊落,坐喺大窗旁邊卡位對出係政總同旁邊嘅公園,好舒服。食物係用QR code落單,上菜速度正常。魚生都幾新鮮,鍋物燒物都唔錯,煎鵝肝叫咗好多次,不過炸物就一般。另外清酒同梅酒都係任飲,叫咗好多枝豆送酒都唔錯。三個人食最後埋單平均每人$280,純計性價比相對坊間成行成市嘅日式放題未必最抵,不過考慮埋地方整潔闊落又係金鐘區,人又唔多唔會太嘈,限時食完重可以傾到收鋪,作為放工聚下有酒有食吹下水都算合格。

2024-07-22
  • 刺身
2024-04-24 4388 瀏覽
要小心呢間野,會無啦啦上啲你無叫既餸!趁我去左洗手間,送左碟魚黎,同行屋企人唔知原來無點過。我番黎,佢放耐左佢唔肯收番,就比佢昆左收多碟錢。大佬,係你自己夾硬迫,我無落過order,點解要收我錢。聽到隔離枱野食度有隻烏蠅,見個侍應一個道歉/解釋都無,就收走左。由此可見,服務同衛生都奇差。間野好似canteen咁,現場好嘈,同好混亂,野食普通,根本唔值呢個價位。呢間野咁多年都無改善,點解仲繼續做到?
要小心呢間野,會無啦啦上啲你無叫既餸!

大佬,係你自己夾硬迫,我無落過order,點解要收我錢。

聽到隔離枱野食度有隻烏蠅
,見個侍應一個道歉/解釋都無,就收走左。

由此可見,服務同衛生都奇差。

呢間野咁多年都無改善,點解仲繼續做到?

2024-04-13 4000 瀏覽
四季、悅日本餐廳朋友推介金鍾食日本菜,餐廳位於港島繁華商業區金鐘遠東金融中心UG層,餐廳裝修簡約有啲懷舊感,餐廳主打日本菜。燒西京銀鱈魚配御飯Grilled codfish in saikyo sauce rice$268套餐前菜有前菜三點,海鮮三文魚籽茶碗蒸,大蜆麵豉湯,甜品和熱檸檬水,前菜三點有日式豆腐,水雲和沙律。吉列黑豕配魚飯 Pork chop cutlet,rice $248套餐前菜有前菜三點,海鮮三文魚籽茶碗蒸,大蜆麵豉湯,甜品和熱檸咖啡,前菜三點有日式豆腐,水雲和沙律。鯛魚薄切佐白松露海鹽(6切)Sea bream sashimi w /white truffle & sea salt(6pcs)$88
四季、悅日本餐廳

2024-04-06 3581 瀏覽
位於金鐘的「四季•悅 日本餐廳」,係一間已經開業接近40年的日本餐廳。店內裝潢舒適優雅,貴賓區設有獨立廂房,無論係二人晚餐或朋友聚會都適合晚市時段設有日式放題、極尚套餐或各種單點日本美食,選擇豐富多元化意式風乾火腿沙律沙律菜新鮮爽脆,意式火腿鹹香滋味吉列和牛配御飯金黃香脆的吉列和牛,炸至大約七成熟,合共有六件。外脆內軟,和牛脂肪分布均勻,肥瘦適中,牛肉味好濃郁呢!燒西京銀鱈魚配御飯銀鱈魚厚切大大件,燒得剛剛好,魚肉鮮嫩多汁,非常甜美,佐飯一流,勁好食!套餐包括前菜三點、茶碗蒸蛋、大蜆麵豉湯及甜品燒菠蘿、秋葵、翠玉瓜、阿波美雞翼額外單點咗啲串燒,每款都好出色!雞翼燒到脆卜卜,好juicy熱檸茶及凍檸茶

意式風乾火腿沙律

沙律菜新鮮爽脆,意式火腿鹹香滋味

燒西京銀鱈魚配御飯

套餐包括前菜三點、茶碗蒸蛋、大蜆麵豉湯及甜品

燒菠蘿、秋葵、翠玉瓜、阿波美雞翼

熱檸茶及凍檸茶
2024-04-04 2725 瀏覽
上次聽朋友講才知這橦大廈上面竟然有食肆,朋友食過這餐廳的放題抵食又好食,今日來試試這餐廳。今晚不想食太多,沒有點放題,每人點了一個main。•Dinner set 1 - 吉列和牛配御飯set $388意式風乾火腿沙律本人麻麻地愛食Parma ham,全碟交俾朋友食😂 •大蜆麵豉湯想不到入面真有大大隻蜆,增添了麵豉湯的鮮味,蜆肉是鮮甜的,並沒有因為滾久了而變得淡味,不錯~ 茶碗蒸心心眼😍 嫩滑的蒸蛋滿足感上升!•吉列和牛配御飯 $388賣相很吸引!件件吉列牛中間都呈粉嫩的紅色,吃下去金黃色的炸皮不厚,炸得酥脆,濃郁的肉香搭配上香氣十足的御飯,十分佐飯。•Dinner set 2: 御品8貫熟壽司 $338 前菜3點(豆腐,枝豆,中華沙律)豆腐夠滑嫩,枝豆夠鮮甜,中華沙律的青瓜夠甜夠爽脆,帶來清爽的口感!•御品8貫熟壽司 $338 看上去顏色豐富,材料滿滿: 有八款壽司 - 玉子、燒白鰻、火炙帶子、鮮拆蟹肉軍艦、銀鱈魚軍艦、煎鵝肝、炸蝦和火炙和牛🍣玉子壽司: 玉子嫩滑可口🍣燒白鰻壽司: 略嫌白鰻不夠熱,香味不夠🍣火炙帶子壽司: 帶子肉厚而鮮甜,經過火炙後表面略帶焦香,而內裡仍保持著柔嫩

意式風乾火腿沙律
本人麻麻地愛食Parma ham,全碟交俾朋友食😂
Parma  ham  salad

茶碗蒸
心心眼😍 嫩滑的蒸蛋滿足感上升!

吉列和牛配御飯 $388
吉列和牛配御飯set

Dinner set 2: 御品8貫熟壽司 $338
前菜3點(豆腐,枝豆,中華沙律)
前菜

御品8貫熟壽司 $338
看上去顏色豐富,材料滿滿:

有八款壽司 -
🍣玉子壽司: 玉子嫩滑可口
🍣燒白鰻壽司: 略嫌白鰻不夠熱,香味不夠
🍣火炙帶子壽司: 帶子肉厚而鮮甜,經過火炙後表面略帶焦香,而內裡仍保持著柔嫩的質感。不錯。
🍣鮮拆蟹肉軍艦壽司: 蟹肉鮮嫩
🍣銀鱈魚軍艦壽司: 同樣鱈魚稍為冷掉了。
🍣煎鵝肝壽司: 鵝肝稍為過硬,沒有平時吃到的鵝肝般豐腴滑順。
🍣炸蝦壽司: 蝦肉鮮嫩彈牙,外層的炸衣酥脆可口。
🍣火炙和牛壽司: 經過火炙後表面帶有獨特的炭燒香氣,肉質柔軟,脂肪分布均勻。
御品8貫熟壽司
御品8貫熟壽司  set

甜品: 日式甜品為這晚餐畫上句號😛
甜品

今晚看見很多食客都來放題,看價錢才知確實很抵食,每位只要$238。下次一於來試試。

As usual, menu for ref :

吉列和牛配御飯set
前菜
2024-03-27 2086 瀏覽
在金鐘看完展覽會,順道在附近開餐!四季.悅的門面甚吸引,相信應該是高質素的!環境甚俱氣派,光明几淨的壽司吧!先上前菜,分別有蟹籽胡麻醬豆腐、青瓜絲沙律及枝豆,簡單開胃。散點了一份御品8貫熟壽司 $338,有八款熟食壽司,分別有燒白鰻、火炙帶子、鮮拆蟹肉軍艦、銀鱈魚軍艦、煎鵝肝、炸蝦、火炙和牛。八款皆美味,不知從何入手,食那一件先 😂😂鵝肝壽司,外層微焦,內裏軟綿,肝香濃烈,配飯做壽司也挺不錯的 😋😋茶碗蒸,放了三文魚籽,美靚又美味!加入蜆肉的麵豉湯,味道特別鮮甜 😋另一份餐,點了岩鹽板A4薩摩和牛厚燒120g 配御飯 $358和牛油香滿滿,肉質嫩滑,廚師功夫了得,牛肉剛剛熟,好味道!配菜伴有車厘茄、菇菌及秋葵,精緻又美味。牛肉可以掃掃鹽板,吊一吊味、伴飯甚佳 👍一邊遠眺金鐘繁華夜色,一邊嘆高級壽司,人生一樂也!

環境甚俱氣派,光明几淨的壽司吧!

八款皆美味,不知從何入手,食那一件先 😂😂

茶碗蒸,放了三文魚籽,美靚又美味!

加入蜆肉的麵豉湯,味道特別鮮甜 😋

和牛油香滿滿,肉質嫩滑,廚師功夫了得,牛肉剛剛熟,好味道!

配菜伴有車厘茄、菇菌及秋葵,精緻又美味。

牛肉可以掃掃鹽板,吊一吊味、伴飯甚佳 👍

一邊遠眺金鐘繁華夜色,一邊嘆高級壽司,人生一樂也!
2024-03-23 1361 瀏覽
同朋友慶祝生日,想揀一間坐得舒服啲嘅餐廳,就揀咗呢間位於金鐘遠東金融中心嘅四季.悅。 幸得職員安排了𥦬邊座位,很闊落。我哋點咗:龍蝦天婦羅御飯、清酒煮蜆、雜錦天婦羅、煎廣島蠔、鮑魚龍蝦天婦羅御飯:第一次食炸龍蝦,龍蝦肉質結實亦爽口,炸漿剛剛好,唔會太厚,味道好好,另外還有菇天婦羅、蕃薯天婦羅,都好豐富清酒煮蜆:蜆肉清甜,不過份量唔多,大概有十零隻蜆,如果多啲蜆,會更好雜錦天婦羅:最鍾意食蝦天婦羅,爽口,南瓜天婦羅都好甜炸廣島蠔:薄薄的煎得香口嘅廣島蠔,濃郁甘香。鮑魚:比較淡味,朋友覺得味道一般

幸得職員安排了𥦬邊座位,很闊落。

雜錦天婦羅:最鍾意食蝦天婦羅,爽口,南瓜天婦羅都好甜

炸廣島蠔:薄薄的煎得香口嘅廣島蠔,濃郁甘香。

鮑魚:比較淡味,朋友覺得味道一般
2024-01-21 2207 瀏覽
1)門口職員態度惡劣,寸過澳牛阿叔2)大部分食物都難吃,好多都冇調味,例如叫咗碟燒雞翼竟然都係毫無味道3)材料入貨差4)食物款式種類少5)唯一優點係交通方便,鄰近地鐵站結論係冇下次,完!
1)門口職員態度惡劣,寸過澳牛阿叔

3)材料入貨差

4)食物款式種類少

5)唯一優點係交通方便,鄰近地鐵站

結論係冇下次,完!
2024-01-20
2024-01-05 2192 瀏覽
今次行過呢間餐廳,真係有啲驚喜喎😲!初頭食邊款好煩惱,點左幾樣推介嘅嘢試吓先。北寄貝同燒大腸串,呀!口感真係夠晒彈牙、燒得啱啱好,又唔會咁易食膩。走餐牌上嘅火炙三文魚,外層微微焦脆,入口即化嘅口感夾埋魚肉嘅鮮甜,無話頂!👍講吓軍艦同卷物,蔥吞拿魚蓉軍艦幾正點,魚蓉夠味又唔會過於膩口,平衡得宜。至於炸物部分,明太子雞翼同炸吉列蠔就真係啱晒我胃口,雞翼香脆得嚟又有明太子嘅鹹香,而炸蠔又肥美多汁,食完又想再黎一啖!嚟到主食,迷你咖哩牛肉飯同咖哩牛肉烏冬味道剛好,唔會過重,個咖哩香濃得黎又唔會攝口,真係食到停唔到口。😋整體嚟講,節節勝利,服務態度又好,環境清潔舒適,一家人或者同三五知己嚟,都啱哂。下次有機會,一定再嚟添!🥢💯

2023-12-28 2287 瀏覽
學樓下個位話齋,只有你感覺不良好的時候才會寫食評!!首先當日去到唔知道lunch只有星期六日先有放題,網上沒有任何資訊講明邊日有放題。如果唔係朋友有張現金券未用,一定唔會喺呢度食個lunch!!門口服務員無服務態度,上下打量你一身然後好似大你食唔起咁。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(想食放題啫,唔代表食唔起其他嘢,ok?)最後去左貴價區個邊我地又唔啱嘅,帶咗個大廚去試菜普通質素都變更加低質了大廚很簡單講:普通的齋燒雞翼(鹽都冇落個種),一隻賣$58????我笑左10分鐘😁😁😁話大廚,都話你窮啦難怪人哋都覺得我哋窮
學樓下個位話齋,只有你感覺不良好的時候才會寫食評!!

(想食放題啫,唔代表食唔起其他嘢,ok?)
最後去左貴價區個邊

我地又唔啱嘅,帶咗個大廚去試菜
普通質素都變更加低質了
我笑左10分鐘😁😁😁話大廚,都話你窮啦
難怪人哋都覺得我哋窮
2023-12-27
用餐優惠
現金券
2023-12-19 1961 瀏覽
第一次到這間店舖,平時去開九龍灣個邊,不過環境較為狹窄,始終係金鐘,地方較為矜貴,服務方面有少少不同,酒類飲品是公開擺放自取的,九龍分店就由服務員安排提供,食物方面與九龍分店無異,種類繁多,刺身、壽司、熱食、甜品、飲品⋯價錢適中,是放題的優質選擇。
第一次到這間店舖,平時去開九龍灣個邊,不過環境較為狹窄,始終係金鐘,地方較為矜貴,服務方面有少少不同,酒類飲品是公開擺放自取的,九龍分店就由服務員安排提供,食物方面與九龍分店無異,種類繁多,刺身壽司、熱食、甜品、飲品⋯價錢適中,是放題的優質選擇。
2023-08-20
2023-11-17 2178 瀏覽
幾日冇去四季悅吃早餐, 平時坐下有服務員俾杯茶, 今日冇, 兩個服務員企響度冇嘢做都唔拿茶給客, 我於是叫其中一個可否給我一杯茶, 佢態度不耐煩回應叫我自己去拿, 原來現在改為自己攞。四季悅已變自助快餐店, 隔離有幾間, 使乜去四季悅, 就箅好食都唔會再來。服務下降, 應該學下祖國服務員待客態度, 講完!
2023-11-17
2023-10-28 2282 瀏覽
今晚咁啱唔同朋友食晚飯,落左金鐘搵嘢食,但係冇做資料搜集,隨意咁入左去呢間日本野食放題,佢話折實咗330幾蚊,感覺都可以試下。但係點知坐低叫左啲嘢食返嚟,就發覺係好慳皮,大部份質素係冇乜,我都明白香港地租金人工成本高,就算佢收哩個價錢都只可以係啲"行"野,但係可能我食野都係要求高,所以見到啲食物都無曬心機,食左冇幾耐都投降,都係止蝕離場,實在冇乜嘢好食,唔想再浪費時間。唔怪得而家咁多人都係北上去搵嘢食,性價比真係高,交通又比以前方便左,咁係香港做食肆真係比較難生存,我只係夠膽去搵啲簡單款式或者穩打穩紮嗰啲仲好,如果食放題真係要做清楚資料搜集,避免自己覺得太失望。