2024-08-03
我仲記得第一次食台灣美食就係喺台灣🇹🇼,好懷念呢種由內而外嘅滋味,而家去唔到台灣旅行就只好搵間台灣食店止下遺憾先。所以我呢次就揀左坐落觀塘每日人流湧湧嘅「四湯八麵」➡️首度黎到台上嘅就係「宜蘭紅燒牛腱牛筋丸手工麵」⬅️。白皙嘅麵條攪得勁過癮,再配合濃厚嘅紅燒湯底,見到佢就忍唔住想快啲食落去。湯底熬得剛剛好,牛腱同牛筋丸口感更係一級棒,香腍得來味道獨特,一試難忘!👍🏽🍜接落去就有「麻油菠菜」⬅️,清新嘅菠菜粒粒飽滿,佢哋搵嚟嘅麻油香味特別濃厚,咬落去麻油味道撲鼻,根本就係美味到爆!最重要係佢個仔完全無草味,讓我重拾對菠菜嘅愛。每次食菜我都會叫呢道,味道完全無得頂呀!🤤 呢間「四湯八麵」就係我覺得係港島區最好味嘅台灣餐廳,每一道菜都能好好照顧到味蕾。優質的食材配上獨特的烹調技巧,每次食都覺得無比滿足!👏🏻👏🏻如果你都係想追求原汁原味嘅台灣美食,那麽呢度就係你嘅唔二之選啦!要說係觀塘,大家一定會諗到呢間人氣好高「四湯八麵」,無乜所謂啦,下次有機會就嚟試下啦!❤️❤️