我仲記得第一次食台灣美食就係喺台灣🇹🇼,好懷念呢種由內而外嘅滋味,而家去唔到台灣旅行就只好搵間台灣食店止下遺憾先。所以我呢次就揀左坐落觀塘每日人流湧湧嘅「四湯八麵」➡️首度黎到台上嘅就係「宜蘭紅燒牛腱牛筋丸手工麵」⬅️。白皙嘅麵條攪得勁過癮,再配合濃厚嘅紅燒湯底,見到佢就忍唔住想快啲食落去。湯底熬得剛剛好,牛腱同牛筋丸口感更係一級棒,香腍得來味道獨特,一試難忘!👍🏽🍜接落去就有「麻油菠菜」⬅️,清新嘅菠菜粒粒飽滿,佢哋搵嚟嘅麻油香味特別濃厚,咬落去麻油味道撲鼻,根本就係美味到爆!最重要係佢個仔完全無草味,讓我重拾對菠菜嘅愛。每次食菜我都會叫呢道,味道完全無得頂呀!🤤 呢間「四湯八麵」就係我覺得係港島區最好味嘅台灣餐廳,每一道菜都能好好照顧到味蕾。優質的食材配上獨特的烹調技巧,每次食都覺得無比滿足!👏🏻👏🏻如果你都係想追求原汁原味嘅台灣美食,那麽呢度就係你嘅唔二之選啦!要說係觀塘,大家一定會諗到呢間人氣好高「四湯八麵」,無乜所謂啦,下次有機會就嚟試下啦!❤️❤️

2024-07-23 605 瀏覽
對比其它收加一服務費既餐廳四湯八麵真係好佢地咁多態度親切有服務,但不因 提供服務 而收 加一所以一定要讚揚一下#餐廳有好多台式麵同飯,可以揀到自己想食既首口味。下午時間有下午茶,提供精緻小食。總睇價錢不貴,呢個好重要平靚正,份量都夠#叫左個海南雞下午茶,個醬汁好好味!而且湯水竟然係配藥膳湯,我鐘意!66蚊仲包野飲,真係性價比好高!打工仔可以過黎食多啲,支撐一下小店經營#下次過黎試下紅燒牛肉麵,聽講話唔錯幾好食!
對比其它收加一服務費既餐廳
四湯八麵真係好佢地咁多
態度親切有服務,但不因 提供服務 而收 加一
所以一定要讚揚一下
#
餐廳有好多台式麵同飯,可以揀到自己想食既首口味。
下午時間有下午茶,提供精緻小食。
總睇價錢不貴,呢個好重要
平靚正,份量都夠
#
叫左個海南雞下午茶,個醬汁好好味!
而且湯水竟然係配藥膳湯,我鐘意!
66蚊仲包野飲,真係性價比好高!
打工仔可以過黎食多啲,支撐一下小店經營
#
下次過黎試下紅燒牛肉麵,聽講話唔錯幾好食!
海南雞下午茶
題外話/補充資料: 台灣麵
2024-07-20
海南雞下午茶
2024-07-21 627 瀏覽
喺觀塘APM行街行到攰,見到呢間食台灣嘢嘅四湯八麵唔使排隊😜,就去食個午餐先🤣,掃QR Code 落單,方便快捷👍🏻❣️無骨海南雞飯 $73雞肉嫩滑👍🏻,飯底就揀咗油飯,粒粒分明,跟餐有2個小菜-大荳芽同麻油菠菜,仲會有一碗藥膳湯同烏龍茶☕️,美中不足係成個餐份量偏少,如果大食少少都唔夠食😂❣️無骨海南雞麻辣拌麵 $74餐廳標榜手工麵🤩,麵底可以揀上湯幼麵、台灣扁麵、蛋拉麵同新竹米粉,今次就分別試咗台灣扁麵同上湯幼麵,台灣扁面質感有啲似上海麵,上海幼麵就似油麵,煙靭啲👍🏻,伴上麻辣醬,辣度十足🌶️,仲有一嚿鴨血、滷豆腐同溏心蛋🥚,鴨血如果份量再多啲會開心啲🤣 (同行有唔食辣嘅friend子,所以廚師用咗兩嚿滷水豆腐代替🤣)👅好味度:7.5(10分滿分)如果想食個快飯,呢間都係一個好選擇👍🏻,味道唔差嘅,但價錢同份量就唔係成正比啦🤷🏻‍♀️

❣️無骨海南雞飯 $73

❣️無骨海南雞麻辣拌麵 $74

👅好味度:7.5(10分滿分)
5 分鐘 (堂食)
  • 麻辣滷鴨血豆腐
💟 番茄滑香烤叉燒手工麵: 這個麵的口感嫩滑又有嚼勁,味道深得我心。湯頭的番茄與麻辣完美融合,與烤叉燒一起入口,滋味豐富,爽呀!🥸💟 私房炸雞髀飯: 唔怕你聽咗會口水直流,呢款炸雞髀飯,真系每一口都令你回味。炸雞髀滋味十足,配合秘制醬汁,味道獨特醇厚。金黃色的雞肉外酥內嫩,食下去感覺開胃又過癮!👍🔸 環境:9/10 🔸 食物質素:10/10🔸 服務:9/10🔸 Overall Rating : 9.5/10 过得順心四湯八麵,光亮純白的店面,環境整潔舒適,發放出台式文藝風光,令你仿似置身於嘈雜城市中一片靜謐的天堂。菜色新鮮好食,代表著廚師對顧客嘅苛求和敬重,無論您是社交或獨食,這裡都是您的好選擇,期待你的下一次到訪!😌

🔸 環境:9/10
🔸 食物質素:10/10
🔸 服務:9/10
🔸 Overall Rating : 9.5/10

2024-07-16 386 瀏覽
今日放假成大半日都冇出街,覺得好浪費時間,所以出去apm行左一陣,唔知係咪全日都無乜食過野,唔覺好肚餓☺️不過行行下俾呢間四湯八麵吸引左🫣因為佢地個名好特別😂餐廳主打濃湯手工麵,分別有紅燒牛骨湯、古早藥膳養生湯、福州濃蝦湯、蕃茄麻辣鴨血豆腐湯、自家醬油(麻辣醬),湯底選擇都頗多;除咗麵食,店家仲有提供定食套餐,滷肉・溏心蛋・前菜・熱湯及私房料理・風味醬汁等料理,賣相都幾吸引😍因為我哋唔算太肚餓,所以最後點左一碗濃湯手工麵share食,另外加左一份小食同兩杯飲品☺️• 古早藥膳養生湯 •古早藥膳養生湯麵有幾款不同餸可以揀,分別係藥膳湯燉排骨拼肉丸、湯餃子拼肉扎及無骨海南雞三款口味;至於麵底可以揀上湯幼麵、台灣扁麵、蛋拉麵同新竹米粉,店家首推上湯幼麵☺️而我哋點左藥膳湯燉排骨拼肉丸麵,湯底清甜帶有微甘嘅藥材味道,令我諗起媽咪細個成日煲嘅藥材湯,我清晒🤤小食點左魚蛋,咖哩汁好香濃,魚蛋食落又彈牙👍下次要再試下佢地其他嘅湯麵先☺️$68起,加$22仲可以跟小食同飲品,真係幾抵食🤤@soups_meens📍四湯八麵 (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)4樓L4-18號舖#四湯八麵 #apm

• 古早藥膳養生湯 •

📍四湯八麵 (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)4樓L4-18號舖

#四湯八麵 #apm #kwuntong #noodles #古早藥膳排骨湯 #台式手工麵 #美食 #yummy
2024-07-04
  • 古早藥膳湯燉排骨拼肉丸
2024-07-13 259 瀏覽
🍜呢度係主打台灣麵線嘅地方 選擇都幾多有拌麵同埋湯麵任均選擇🍜🐣無骨海南雞麻辣拌麵(配溏心蛋)我揀咗Menu推介嘅上海幼麵, 其餘嘅仲可以揀扁面啊,或者係雞蛋麵等等🐤一個上海麵夠幼細 就可以朔晒拌麵嘅汁海南雞都幾好味,而且份量幾多🍙側邊仲有豆腐同埋鴨血好有台灣風味而且仲有碗湯仔 同埋一粒丸 充滿薑味㗎成個面都幾豐富😗😗另一碗叫咗宜蘭紅燒牛腱.牛筋丸手工麵台灣扁麵😌🍜呢一個配搭都係推介之選牛腱夠淋又入味 🐄牛筋丸好有牛嘅精華夜晚加配套餐,仲可以食埋鹽酥雞🐥同埋烏龍茶另外在嗌咗一杯愛文芒果乳酸梳打🥭
🍜呢度係主打台灣麵線嘅地方 選擇都幾多
有拌麵同埋湯麵任均選擇🍜

🐣無骨海南雞麻辣拌麵(配溏心蛋)
一個上海麵夠幼細 就可以朔晒拌麵嘅汁
海南雞都幾好味,而且份量幾多🍙
側邊仲有豆腐同埋鴨血
好有台灣風味
而且仲有碗湯仔 同埋一粒丸 充滿薑味㗎
成個面都幾豐富😗😗

另一碗叫咗宜蘭紅燒牛腱.牛筋丸手工麵台灣扁麵😌🍜
呢一個配搭都係推介之選
牛腱夠淋又入味 🐄
牛筋丸好有牛嘅精華

夜晚加配套餐,仲可以食埋鹽酥雞🐥同埋
烏龍茶

另外在嗌咗一杯愛文芒果乳酸梳打🥭
2024-07-13 179 瀏覽
好耐無行apm,發現好多商鋪有變動。見到呢間叫四湯八麵既鋪頭未食過,自己又有啲肚餓,所以去幫襯啦。每位員工都好nice,繁忙時間都保持住良好笑容,所以我都覺得幾親切。佢比到Menu我之後發現原來好多選擇,睇落樣樣嘢都好似好好食咁,搞到我好難選擇。見到佢個海南雞好似幾滑咁而且冇骨,但我試吓先,出到嚟真係香滑,而且啲麵好彈牙亦都好有台灣嘅嗰種香料味道,配上滷蛋豆腐,好有便當嘅感覺。套餐會有貢丸湯配埋,估唔到個湯咁好飲,睇落去清清地,但係實質好濃味。因為都幾肚餓,所以揀左個麵之後,再揀咗炸韭菜水餃呢個小食,上枱嘅時候熱辣辣好足料。飲埋杯芒果特飲又飽足一餐。好滿足呀。
好耐無行apm,發現好多商鋪有變動。

飲埋杯芒果特飲又飽足一餐。好滿足呀。
2024-07-02
  • 海南雞配雞油香飯配養生湯
2024-07-09 200 瀏覽
觀塘Apm四湯八麵⭐️福州大蝦扎肉湯手工麵(配溏心蛋)🍜🍤蝦肉的鮮嫩和肉質的Q彈交織在一起,搭配上一碗正宗的手工麵,加上滑嫩的溏心蛋,整個味蕾彷彿都跳躍了起來。私房沙爹陳皮魚蛋😄魚蛋的鮮美與沙爹醬的濃郁相得益彰,再加上陳皮的微妙香氣,每一口都是一次全新的體驗。蜜汁烤叉燒麻辣拌麵(配溏心蛋)(台灣扁麵)簡直讓人欲罷不能!烤叉燒的肉香四溢,混合著蜜汁的甜美和麻辣的刺激,而搭配的台灣扁麵更是口感十足,每一口都讓人回味無窮。愛文芒果薄荷檸檬茶💛 🍹一入口,清新的薄荷與酸甜的檸檬完美融合,彷彿夏日的涼風迎面而來,再加上愛文芒果的甜美😀整個人都清爽了!
觀塘Apm四湯八麵⭐️

福州大蝦扎肉湯手工麵(配溏心蛋)🍜🍤

私房沙爹陳皮魚蛋😄

蜜汁烤叉燒麻辣拌麵(配溏心蛋)(台灣扁麵)

愛文芒果薄荷檸檬茶💛 🍹
OpenRice見到位於觀塘APM裡嘅四湯八麵人氣好旺,就喺星期日嘅時候約埋一班朋友一齊食飯🤤!🌟頭盤就選咗份蜜汁烤叉燒麻辣拌麵🍝。脆炸嘅叉燒醬肉香口,配埋辣味醬汁,每咬一口都覺得好正!當然,驚辣嘅朋友又點可以放過溏心蛋咁?呢朵蛋花就喺心口綻放啦~😋🌟主菜就嚟到個宜蘭紅燒牛腱牛筋丸手工麵🍜!呢款菜式喺都少見,湯頭香氣撲鼻,牛肉口感柔軟,仲有自家手工麵,每一條都滑過你嘅喉嚨,滋味絕對好過一些普通麵條!🌟再嚟,香葉黃金芋泥球就喺你面前,口感酥脆,芋泥味道醇厚,配合一旁嘅香葉增添一份清新氣息,令每一口都帶有驚喜。這款甜點真的是讓人瞬間舒畅起來🥰~🌟當然,滷味雞翼3隻味道豐滿,烹調得啱啱好,好過市面上一般嘅滷味。另外,凍紫蘇白桃果茶香氣四溢,減低咗我哋嘅口渴,咁好嘅飲品定能為佢哋加分👍🏻!飲完食足之後,四湯八麵真係令我哋感到大滿足!服務又好,食品又美味!店員都超快手,等嘅時間唔多,飲食體驗就好享受,真係一百分💯!四湯八麵,期待再次嚟食你哋嘅美食~👋🏻!

歡迎又返嚟我哋嘅飲食之旅,今日我去到咗APM商場,發現咗一間新興佳作——「四湯八麵」。 菜餚獨特,環境舒適,完美與大眾化並融。首先,「蜜汁烤叉燒麻辣拌麵」👉🏻👉🏻👉🏻。叉燒嘅外皮烤得好香脆,飽滿嘅內層肉質彷彿細口品嚐,越食越香口。而溏心蛋同烤叉燒加到麵入面🥰。然後系「藥膳湯燉排骨·肉九手工麵」。湯底鮮而不膩,入口即化嘅手工麵,真係配合得恰到好處。食落口感好鮮美,真系難以形容佢嘅美味😚。再嚟我哋呢桌嘅清口菜「麻油菠菜」。簡單清新,小火慢煮👍,色澤翠綠,食落口爽口健康。最後但同樣重要嘅吃單,「香葉黃金芋泥球」、「凍愛文芒果乳酸梳打」以及「紅豆紫薯椰奶甜品」。特別一提嘅係,芋泥球淋上了香葉,口感綿密,味道清新,令你恍如置身於茶園之中。芒果梳打清新可口,而紅豆紫薯椰奶甜品則係帶你回到了炎炎夏季👍🏻。四湯八麵,台灣料理嘅新寵,價格平宜的米飯麵館,但又唔失嘅菜餚精緻。我好期待下次再來,再見!👋

2024-07-05 223 瀏覽
點左個套餐,梅菜蒸肉餅飯,等了12分鐘,因為同枱食物5分鐘已上左,問員工是否漏單?回覆要等15分鐘才出餐,結果等廿幾分鐘,以為有飯食,點知食了幾啖,反轉個肉餅一睇下半部分的豬肉全生的!搵員工反映,員工冷漠,對唔住都無句 !😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
點左個套餐,梅菜蒸肉餅飯,等了12
分鐘,因為同枱食物5分鐘已上左,問
員工是否漏單?回覆要等15分鐘才出
2024-07-05
25 分鐘 (堂食)
2024-07-05 116 瀏覽
朋友介紹我去APM商場呢間四湯八麵食台灣美食,價錢唔貴,性格比好高!我地平日中午時間到達,真係好多上班族幫襯😃😃 呢度選擇非常豐富,價錢四十幾至七十幾都有,一般喺台灣見到既名物呢度都有我同朋友兩個人叫咗兩個主食同一客小食,分別係A07 福州大蝦肉質湯手工麵配糖心蛋 轉台灣扁面$76 加特飲—凍檸檬薏米水$14 和A06藥膳湯無骨海南雞手工麵$76,小食叫咗私房麻辣滷鴨血豆腐 $34。A07 福州大蝦肉質湯手工麵配糖心蛋台灣扁面$76凍檸檬薏米水$14$90A06藥膳湯無骨海南雞手工麵$76私房麻辣滷鴨血豆腐 $34餐廳有自助水站同送餐服務,待應都好有禮貌,呢間餐廳真係唔錯☺️☺️四湯八麵 (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)4樓L4-18號舖

A07 福州大蝦肉質湯手工麵配糖心蛋
台灣扁面$76
凍檸檬薏米水$14

A06藥膳湯無骨海南雞手工麵$76
私房麻辣滷鴨血豆腐 $34

四湯八麵 (觀塘)
2024-07-03
午餐
2024-07-04 118 瀏覽
🩵 同朋友門口睇完一輪餐牌,價錢都唔貴,就入咗去試吓佢。🩷 今日係星期二,閑日都坐滿客人,啲嘢食應該唔錯,真係遲一步都要等位。💛 無骨海南雞麻辣拌麵 $74海南雞嫩滑,配上麵條同麻辣醬,真係好惹味呀。💚 慢煮叉燒飯配溏心蛋 $58叉燒肉質扎實,配上柔軟嘅飯同滑溜嘅溏心蛋係正嘅。❤️ 阿嫲無骨豬手拌麵配溏心蛋 $72無骨啖啖肉,一家大小都啱食,今次揀咗蛋麵,都好好食。🤎 嘢飲分別嗌咗桂圓紅棗茶$10,楊枝甘露甜飲$28同紅豆紫薯生椰乳甜飲$28,呢啲都係跟餐價。

🩵 同朋友門口睇完一輪餐牌,價錢都唔貴,就入咗去試吓佢。

💛 無骨海南雞麻辣拌麵 $74
海南雞嫩滑,配上麵條同麻辣醬,真係好惹味呀。

💚 慢煮叉燒飯配溏心蛋 $58
叉燒肉質扎實,配上柔軟嘅飯同滑溜嘅溏心蛋係正嘅。

❤️ 阿嫲無骨豬手拌麵配溏心蛋 $72
無骨啖啖肉,一家大小都啱食,今次揀咗蛋麵,都好好食。

2024-06-28 93 瀏覽
同事介紹話Apm新開咗間台灣嘢,佢話味道幾好~放工一於就去試吓!🌟燉排骨肉扎手工麵 $69‼️麵底有幾款可以選擇,見到台灣扁麵寫住「首選」,又試吓佢!要讚一讚佢個湯底,佢係宜蘭紅燒牛肉湯,帶有蘿蔔嘅清甜同時有辛香,呢個湯底意想不到地好食!另外有2大條排骨,已經煮到好腍,肉嘅分量都好多,不過更加鍾意食佢嘅扎肉,好爽彈!🌟滷味雞翼 $22‼️晚餐仲可以加錢叫小食,食肉獸當然要揀雞翼🤣滷得好入味~一咬就脫骨🌟無骨海南雞飯(養生湯) $73‼️會配一碗湯同3款醬汁,中間個酸辣醬好出色!雞皮爽彈,肉都夠嫩🌟麻辣滷鴨血豆腐 $22‼️呢個出色!鴨血冇異味,又夠滑~豆腐超大一嚿!推薦

🌟燉排骨肉扎手工麵 $69

🌟滷味雞翼 $22

🌟無骨海南雞飯(養生湯) $73

🌟麻辣滷鴨血豆腐 $22

‼️呢個出色!鴨血冇異味,又夠滑~豆腐超大一嚿!推薦
2024-06-27 69 瀏覽
.同朋友👯‍♀️去開APM行街,突然大家都想食台灣菜‼️咁就入咗四方八麵度食喇👍🏻 餐廳光猛整潔,裝修以木色系列,簡單舒服,還有數張卡位,可以自成一角💓🍅番茄麻辣紅燒肉手工麵🍜新鮮的番茄搭配麻辣紅燒肉,紅燒肉好淋👍🏻痳辣味香口🔥麵質彈牙🤤必食🙌🏻🥠香葉黃金芋泥球芋泥帶有淡淡嘅甜味🍡就係食落口就如同綿綿糖般熔化,甜而不膩,再配合外面佢黃澄澄嘅色澤👍🏻好香口!鍾意食炸嘢嘅朋友必食🍡炸甜不辣又係香口野😆味道一般但香口📍四湯八麵 (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)4樓L4-18號舖#台灣 #牛肉麵 #手工麵 #美食 #foodie

🍅番茄麻辣紅燒肉手工麵🍜

🥠香葉黃金芋泥球

🍡炸甜不辣
又係香口野😆味道一般但香口

📍四湯八麵 (觀塘)

#台灣 #牛肉麵 #手工麵 #美食 #foodie