2024-07-24 74 瀏覽
📌粉嶺身為一個北區人,想同大家介紹返依間又平又扺食,由細食到大既粉嶺名物 一 四眼仔腸粉🌟腸粉、魚蛋、燒賣 $18$20有找,食到飽,而且吾伏 咁既價錢去邊度揾 👍🏻腸粉 $10 4條魚蛋 $4 7粒燒賣 $4 4粒📍四眼仔腸粉地址:粉嶺和隆街40B號地舖#粉嶺 #四眼仔腸粉 #腸粉 #燒賣 #魚蛋 #撐小店 #粉嶺揾食 #粉嶺名物 #平民食堂 #平民美食 #星星帶你食#foodie #hkfood #hkfoodie #foodiehk
📌粉嶺

燒賣 $4 4粒

📍四眼仔腸粉
地址:粉嶺和隆街40B號地舖
2024-03-27 221 瀏覽
經過親粉嶺聯和墟就會行黎呢間腸粉店幫襯一下,價錢加咗,不過都仲係好平,好似我呢碟腸粉加唔辣魚蛋再加燒賣,先至係$18。不過食落去總係覺得無以前咁好食,究竟係我錯覺定係真係無以前咁好食呢?睇Openrice又唔覺有人話差咗。

2024-01-06 331 瀏覽
踏入喧嚷的街道,阿嬸炒起滔滔腸粉的香煙,我已經等唔切嚟一試。今次就試佢個招牌腸粉,皮薄透光,入口即化,真係幾正!👍腸粉嘅咸香醬汁恰到好處,黐笠笠嘅忌廉一啖啖,仲帶少少甜,啖啖都係滋味!燒賣呢,彈牙得黎唔會太韌,配上甘甜豉油醬,叫我點捨得放喺碟邊?! 🥢 魚蛋又辣又彈,每一口都夠晒味,真係過癮到不得了!像我鍾意重口味嘅朋友,千祈唔好錯過!最後我仲啖咗啖呢啲唔算細份嘅粉果,外皮軟糯,包裹住嗰股墨魚香味,仲要呢,每一啖都食得出濃濃嘅海鮮鮮味,食一粒仲唔夠,真係會想一籠籠咁食。响呢間街頭嘅小店食一頓,食貨嘅心都暖笠笠。記住唔好只顧住影相,食物夾硬嘅時候就係最正嘅時刻喇! 📸

2023-11-12 347 瀏覽
鋪頭:四眼仔腸粉地址:粉嶺和隆街40B號地舖​💰24蚊💰Order左d咩?​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ 魚蛋、燒賣 同埋 腸粉 各$8,total $24 (普通)食到好飽,魚蛋14粒,燒賣8粒😂超抵食,魚蛋係陳皮魚蛋,魚蛋同燒賣麵粉比例較多,唔彈牙。腸粉正常,冇特別滑,軟硬度適中,唔會太淋(腸粉係印象中,十幾年前比較好食,以前係煙靭,爽滑)​☺️總結:味道正常,$24燒賣魚蛋腸粉,可以食到咁飽,真係超級抵​📝 以下評分最高分五粒🌟味道:🌟🌟+0.5粒 抵食程度:🌟🌟🌟🌟🌟粒環境&服務:🌟🌟🌟粒(正常環境同服務) ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​
鋪頭:四眼仔腸粉
地址:粉嶺和隆街40B號地舖

💰24蚊💰Order左d咩?

📝 以下評分最高分五粒🌟
味道:🌟🌟+0.5粒
抵食程度:🌟🌟🌟🌟🌟粒
環境&服務:🌟🌟🌟粒(正常環境同服務)
2023-06-11
2023-09-13 310 瀏覽
小學時期媽媽好鐘意帶我去食腸粉先去返學,以前屋企樓下有車仔檔,叔叔一見到我同媽媽就會知道我們要腸粉加燒買今日出開粉嶺,知道有一間立足20多年的良心店鋪,即係諗都冇諗衝去試,一來到見到長長的人龍,心諗一定唔會差今日我點了腸粉+魚蛋+燒買腸粉夠熱又夠煙韌,切出嚟嘅長度剛剛好,好夠滑再配埋燒買同魚蛋,簡直絶配普通嘅食物,令佢昇華就係佢隻醬汁,老闆一點也不吝嗇,所有醬汁都會超級多(如果唔食辣記得走辣)雖然不是什麼名貴食物,但帶點思念同媽媽的一點一滴,真的想念小時候的所有事情,多謝媽媽介紹腸粉呢種食物給我

今日我點了腸粉+魚蛋+燒買

2023-09-01
$20 (早餐)
  • 腸粉
2023-03-22 524 瀏覽
又是老婆以前工作時的回憶小店, 這家在粉嶺開了二十多年的小食店, 無論任何時間都維持着一條長長的人龍, 等候着它的蒸類小食, 並不是什麼驚為天人的菜式, 就是從前小時候一定接觸過的小食: 腸粉, 燒賣, 牛肉球, 粉果……首先有穩定的人流, 就不會難食到那裏, 因為店家會不斷製造新的小食, 做完即蒸即點即食, 夠熱燙又怎會難吃呢!由四五元四條, 現在變成八元四條, 又是通貨膨脹的結果, 和另一腸粉名店合益泰比較, 米奇香差不多, 口感更加順滑但豉油少了鹹香, 整體來說不錯. 其他小食最深刻的是墨魚丸和陳皮魚蛋, 前幾者有墨魚粒的口感, 後者有陳皮甘香, 真的可說名副其實. 無論如何, 滿足老婆的回憶味道, 這比當中的美食更重要.My wife has tried the rice roll of this shop at Fanling when she worked many years ago there. The cost has increased a lot but luckily the flavour and texture are dull as good as bef

My wife has tried the rice roll of this shop at Fanling when she worked many years ago there. The cost has increased a lot but luckily the flavour and texture are dull as good as before. Other dishes such as fish ball and beef ball are also recommended.
2023-03-07 489 瀏覽
之前介紹過上水名物明記腸粉 好多朋友仔都話粉嶺四眼仔腸粉都好食 最近安排咗單車一日遊🚴終於試到.今次星期日2點去到 前面大概排咗5個人店面細細 不設堂食姐姐都係有人落單就係蒸爐拎出4條黎去貨快 溫度都保持得好好.⭐️腸粉 ($8/4條)👍腸粉小小硬身得黎口感滑溜 呢度同明記唔同 唔係自由卙落完單直接同姐姐講要咩醬就可以相比之下我會鐘意隨時自由卙多啲咁我就可以喪落麻醬同芝麻🤩👍甜醬麻醬杰度適中 👍姐姐落咗好多醬 食到最後一條仲有大量甜醬.#四眼仔腸粉 (粉嶺)地址:粉嶺和隆街40B號地下.⭐️評分:味道:4/5環境:2/5 (街坊小店)服務:-/5 (上網好多人話外賣姐姐惡 我又唔覺)抵食:3.5/5.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_粉嶺..#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評#粉嶺美食 #小食 #小食店 #腸粉
今次星期日2點去到 前面大概排咗5個人
店面細細 不設堂食
姐姐都係有人落單就係蒸爐拎出4條黎
去貨快 溫度都保持得好好
⭐️腸粉 ($8/4條)
👍腸粉小小硬身得黎口感滑溜
呢度同明記唔同 唔係自由卙
落完單直接同姐姐講要咩醬就可以
相比之下我會鐘意隨時自由卙多啲
咁我就可以喪落麻醬同芝麻🤩
👍甜醬麻醬杰度適中
👍姐姐落咗好多醬 食到最後一條仲有大量甜醬
#四眼仔腸粉 (粉嶺)
地址:粉嶺和隆街40B號地下
⭐️評分:
味道:4/5
環境:2/5 (街坊小店)
服務:-/5 (上網好多人話外賣姐姐惡 我又唔覺)
抵食:3.5/5
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_粉嶺

#粉嶺美食 #小食 #小食店 #腸粉
2023-03-03 246 瀏覽
呢間腸粉店成日排長龍又真係抵佢嘅,因為佢嘅腸粉同埋魚蛋味道真係幾好。雖然都係啲簡單嘢,將啲腸粉蒸返熱佢同埋蒸熱啲陳皮魚蛋,但係就成日引到好多人專程嚟食,我就係其中一個。多麻醬多芝麻係我對混醬嘅要求,一份腸粉加一份魚蛋合共$12 ,咁低嘅價錢相對高嘅質素,喺邊度仲搵得到呢?

2023-01-15 278 瀏覽
幫襯四眼仔咁多年,身為佢腸粉支持者,近年越來越失望,除了咖喱質素唔稳定,仲要受佢啲女員工呼呼喝喝,唉!估唔到今時今日仲有咁既服務態度。好彩,粉嶺呢幾年多咗好多好餐廳,佢再不是唯一選擇。
2022-11-30 250 瀏覽
由細吃到大既香港小食 四眼仔腸粉 腸粉夠熱又夠煙韌 口感岩岩好 雖然無左豬皮 但加埋魚彈燒賣 20蚊有找 大大碟食餐飽 加醬方面 記得千奇唔好話咩都要 如果唔係個腸粉面會好多辣醬 下之後要咩醬都要 走辣多麻醬 唔知有無芝麻加
四眼仔腸粉🤘🏻粉嶺聯和墟抵食指數9/10好味指數7/10推薦程度8/10👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今次試左腸粉魚蛋燒賣三寶。腸粉食落去好夠滑,而我覺得切出嚟嘅長度係好重要😹太短 會散曬,太長 好似食撈粉咁(好似某啲周街都係嘅腸粉鋪咁😏)而四眼仔係做到果種適量嘅質感🤭魚蛋燒賣方面,咁多年都仲係用緊嗰啲來貨,質量Keep得到。今時今日仲肯用果皮魚蛋既小食店唔多,咬落去真係有浸果皮味攻上黎 優秀!👍🏻 個人認為普通魚蛋比咖喱魚蛋更好食,咖喱魚蛋咖喱一pat pat蓋過晒其他味道。燒賣就比較普通,但冇話蒸到過火林曬。普通嘅食物,令佢昇華嘅原因就係佢隻醬。✨個豉油係由老闆佢哋較過先拎出嚟,係好Match腸粉既!(建議加埋芝麻仲好食)成間舖有嘅選擇唔多,除咗外賣嘅腸粉燒賣魚蛋之外,都仲有牛肉球、墨魚丸同埋粉果比我地揀。💸💸💸腸粉 $8蚊 4條魚蛋 $4蚊 7粒燒賣 $4蚊 4粒總結老實講😂食左廿年 佢已經冇以前咁平不過小食黎講 佢都仲係好平味道方面,始終食咗咁多年,係覺得比以前失色咗啲,但仍然值得推介一試。佢亦唔係令你咬落去會話哇一聲嘅料理😹但質素係有係到既,黎粉嶺食野 個肚要留個位比佢既。🤭🤭
四眼仔腸粉🤘🏻粉嶺聯和墟
抵食指數9/10
好味指數7/10
推薦程度8/10
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

今次試左腸粉魚蛋燒賣三寶。

成間舖有嘅選擇唔多,

💸💸💸

不過小食黎講 佢都仲係好平
腸粉燒賣
腸粉燒賣
2022-07-10 355 瀏覽
尼間腸粉店係由細幫襯到大嘅 佢嘅價錢咁多年都唔係加左好多 仲係reasonable 良心小店 去到有三樣嘢係必叫:腸粉、咖喱魚蛋、燒賣,魚蛋一定要叫辣嘅!(唔食得辣嘅朋友仔另計啦)本身如果就咁樣得d腸粉其實係好普通,但係d精髓就係d醬到,我通常係叫去比曬甜辣同花生醬,辣醬可以唔要但其他兩隻一定要落🥴然後魚蛋係辣嘅話更加香!至於燒賣其實都係普通嘅魚肉燒賣 但係尼個組合我覺得係最經濟實惠又好快食到飽嘅,想試新嘢嘅話建議可以叫埋牛肉!好結實唔會霖bebe 幾好食!
今日同男朋友入粉嶺,網上見好多人話聯和墟好多好野食,我緊要bookmark 定一啲想食既店啦,呢間四眼仔腸粉就係其中一間🤓呢間小食店出名平同好食,因為我地真係唔熟粉嶺,但我地開住google map 都好易搵,可能係因為weekday 冇乜人排隊,我一見到個menu 已經大為震驚😱😱 點解? 因為宜家真係冇乜邊到賣緊$4/7粒魚蛋😱😱😱 仲要係買少見少既陳皮魚蛋😻😻😻因為我地當時好飽,所以叫左魚蛋,燒賣同腸粉外賣,因為疫情關係舖頭唔比堂食,我地又唔想周街除口罩,所以唯有拎返屋企食(留意返,我地住九龍,要搭成個鐘車先返到)🫣any 肥,我地返到屋企,個肚冇咁飽,嗱嗱臨試食😋陳皮魚蛋不負眾望,係小時候既味道,燒賣唔會係好淋果隻,都幾有咬口😙 腸粉$8有4條真係算好多。如果我係住附近,我會成日幫襯,尤其是糧尾😂😂😂不過買野果時有個小插曲,就係比錢時我地比左個$10 硬幣係有少少污跡,而我地本身係唔知道既,點知呀姐拒收仲要加多句:呢個我找比客佢都唔要啦! 之後我比張$10 紙佢,但佢個態度已經係變差,成袋野食少少大力咁放落枱,令人感到負氣!

外賣自取
一講粉嶺好多人都會諗到聯和墟💈一講聯和墟好多人都會諗到雞髀包🍗🍞但我今次要講既歷史悠久 • 價錢勁抵既街頭小食🤑燒賣 · 魚蛋 · 腸粉......🧆~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 我買依袋𝟒樣野都係$𝟏𝟖.𝟓🙆🏻‍♀️$𝟐𝟎有找,係$𝟐𝟎有找呀,係$𝟐𝟎有找呀😱.我買左💁🏻‍♀️▪腸粉 • 4條 ($8)▪魚蛋 • 7粒 ($4)▪牛肉球 ($3.5/粒)▪墨魚丸 • 2粒 ($3).魚蛋有得揀🤎咖哩味🤎哩味(記得嗌既時候要同姐姐講明🙇🏻‍♀️💁🏻‍♀️)腸粉都幾滑🧏🏻‍♀️,不過對我黎講食腸粉最重點係......個醬呀🤭大家鍾意加咩醬或者有咩醬一定唔加?🧐我呢就......小孩👧🏻先需要選擇,所以我全部(醬)都要🤤(不過同大王🤴🏻𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞,所以走左芝麻😮‍💨)醬汁份量足夠,唔會開到稀𝐍𝐞𝐥𝐍𝐞𝐥😝.雖然店舖🍽只有𝟔款野食,但夠滿足到車仔檔童年回憶種感覺🥰除左我食左既𝟒款,仲有粉果($3.5/個) & 魚肉燒賣($4/4粒)最鍾意就係每款粒數唔會好多💕岩晒我選擇困難症成日揀唔到, 但又乜都想食𝟐啖既死港女💃🏻.~•~•~•~•~•~•~•~•~
一講粉嶺好多人都會諗到聯和墟💈
一講聯和墟好多人都會諗到雞髀包🍗🍞
但我今次要講既歷史悠久 • 價錢勁抵既街頭小食🤑
燒賣 · 魚蛋 · 腸粉......🧆
我買依袋𝟒樣野都係$𝟏𝟖.𝟓🙆🏻‍♀️
$𝟐𝟎有找,係$𝟐𝟎有找呀,係$𝟐𝟎有找呀😱
我買左💁🏻‍♀️
▪腸粉 • 4條 ($8)
▪魚蛋 • 7粒 ($4)

▪牛肉球 ($3.5/粒)

▪墨魚丸 • 2粒 ($3)

腸粉都幾滑🧏🏻‍♀️,
不過對我黎講食腸粉最重點係......個醬呀🤭
大家鍾意加咩醬或者有咩醬一定唔加?🧐
我呢就......
小孩👧🏻先需要選擇,所以我全部(醬)都要🤤
(不過同大王🤴🏻𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞,所以走左芝麻😮‍💨)
醬汁份量足夠,唔會開到稀𝐍𝐞𝐥𝐍𝐞𝐥😝
雖然店舖🍽只有𝟔款野食,
但夠滿足到車仔檔童年回憶種感覺🥰
最鍾意就係每款粒數唔會好多💕
岩晒我選擇困難症成日揀唔到,
但又乜都想食𝟐啖既死港女💃🏻

🔺不設🙅🏻‍♀️堂食,只提供外賣🥡
🔺每包最低消費$𝟕
🔺雖然要排隊,但店員姐姐都好快手💨,唔算等好耐🤗

2022-04-08 237 瀏覽
香港人最愛美食之二︰魚蛋同腸粉,簡簡單單的兩樣食物,造就這一家長期排隊的名店。其實好奇怪,呢間野賣的食品都不是自家製而係出面交貨來,不過味道就真係幾好食,可能係溫度,可能係處理手法,總之呢一間就係人見人愛的小店。腸粉好滑兼有彈性,魚蛋就係細細粒的陳皮魚蛋,混醬就梗係必需啦,撈埋一碟就成為人間美食。