今日同男朋友入粉嶺,網上見好多人話聯和墟好多好野食,我緊要bookmark 定一啲想食既店啦,呢間四眼仔腸粉就係其中一間🤓呢間小食店出名平同好食,因為我地真係唔熟粉嶺,但我地開住google map 都好易搵,可能係因為weekday 冇乜人排隊,我一見到個menu 已經大為震驚😱😱 點解? 因為宜家真係冇乜邊到賣緊$4/7粒魚蛋😱😱😱 仲要係買少見少既陳皮魚蛋😻😻😻因為我地當時好飽,所以叫左魚蛋,燒賣同腸粉外賣,因為疫情關係舖頭唔比堂食,我地又唔想周街除口罩,所以唯有拎返屋企食(留意返,我地住九龍,要搭成個鐘車先返到)🫣any 肥,我地返到屋企,個肚冇咁飽,嗱嗱臨試食😋陳皮魚蛋不負眾望,係小時候既味道,燒賣唔會係好淋果隻,都幾有咬口😙 腸粉$8有4條真係算好多。如果我係住附近,我會成日幫襯,尤其是糧尾😂😂😂不過買野果時有個小插曲,就係比錢時我地比左個$10 硬幣係有少少污跡,而我地本身係唔知道既,點知呀姐拒收仲要加多句:呢個我找比客佢都唔要啦! 之後我比張$10 紙佢,但佢個態度已經係變差,成袋野食少少大力咁放落枱,令人感到負氣!

外賣自取
一講粉嶺好多人都會諗到聯和墟💈一講聯和墟好多人都會諗到雞髀包🍗🍞但我今次要講既歷史悠久 • 價錢勁抵既街頭小食🤑燒賣 · 魚蛋 · 腸粉......🧆~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 我買依袋𝟒樣野都係$𝟏𝟖.𝟓🙆🏻‍♀️$𝟐𝟎有找,係$𝟐𝟎有找呀,係$𝟐𝟎有找呀😱.我買左💁🏻‍♀️▪腸粉 • 4條 ($8)▪魚蛋 • 7粒 ($4)▪牛肉球 ($3.5/粒)▪墨魚丸 • 2粒 ($3).魚蛋有得揀🤎咖哩味🤎哩味(記得嗌既時候要同姐姐講明🙇🏻‍♀️💁🏻‍♀️)腸粉都幾滑🧏🏻‍♀️,不過對我黎講食腸粉最重點係......個醬呀🤭大家鍾意加咩醬或者有咩醬一定唔加?🧐我呢就......小孩👧🏻先需要選擇,所以我全部(醬)都要🤤(不過同大王🤴🏻𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞,所以走左芝麻😮‍💨)醬汁份量足夠,唔會開到稀𝐍𝐞𝐥𝐍𝐞𝐥😝.雖然店舖🍽只有𝟔款野食,但夠滿足到車仔檔童年回憶種感覺🥰除左我食左既𝟒款,仲有粉果($3.5/個) & 魚肉燒賣($4/4粒)最鍾意就係每款粒數唔會好多💕岩晒我選擇困難症成日揀唔到, 但又乜都想食𝟐啖既死港女💃🏻.~•~•~•~•~•~•~•~•~
一講粉嶺好多人都會諗到聯和墟💈
一講聯和墟好多人都會諗到雞髀包🍗🍞
但我今次要講既歷史悠久 • 價錢勁抵既街頭小食🤑
燒賣 · 魚蛋 · 腸粉......🧆
我買依袋𝟒樣野都係$𝟏𝟖.𝟓🙆🏻‍♀️
$𝟐𝟎有找,係$𝟐𝟎有找呀,係$𝟐𝟎有找呀😱
我買左💁🏻‍♀️
▪腸粉 • 4條 ($8)
▪魚蛋 • 7粒 ($4)

▪牛肉球 ($3.5/粒)

▪墨魚丸 • 2粒 ($3)

腸粉都幾滑🧏🏻‍♀️,
不過對我黎講食腸粉最重點係......個醬呀🤭
大家鍾意加咩醬或者有咩醬一定唔加?🧐
我呢就......
小孩👧🏻先需要選擇,所以我全部(醬)都要🤤
(不過同大王🤴🏻𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞,所以走左芝麻😮‍💨)
醬汁份量足夠,唔會開到稀𝐍𝐞𝐥𝐍𝐞𝐥😝
雖然店舖🍽只有𝟔款野食,
但夠滿足到車仔檔童年回憶種感覺🥰
最鍾意就係每款粒數唔會好多💕
岩晒我選擇困難症成日揀唔到,
但又乜都想食𝟐啖既死港女💃🏻

🔺不設🙅🏻‍♀️堂食,只提供外賣🥡
🔺每包最低消費$𝟕
🔺雖然要排隊,但店員姐姐都好快手💨,唔算等好耐🤗

2022-04-08 245 瀏覽
香港人最愛美食之二︰魚蛋同腸粉,簡簡單單的兩樣食物,造就這一家長期排隊的名店。其實好奇怪,呢間野賣的食品都不是自家製而係出面交貨來,不過味道就真係幾好食,可能係溫度,可能係處理手法,總之呢一間就係人見人愛的小店。腸粉好滑兼有彈性,魚蛋就係細細粒的陳皮魚蛋,混醬就梗係必需啦,撈埋一碟就成為人間美食。
2022-01-19 327 瀏覽
四眼仔由細個讀書食到大,耐唔耐都專登搭車過嚟食,基本上食親都要排隊,價錢咁多年嚟都夠晒親民,買十幾廿蚊已經大大包飽死🤣🤣腸粉加咗價變咗$8 4條,對上次食係$7 4條,不過加完都平過出面個d 又貴又唔好食。燒賣$4有4粒,魚蛋$4有7粒,墨魚丸$3有2粒,基本上我淨係配呢3款。另外牛肉球呀,粉果個d 就冇食過喇。今日叫咗$4燒賣,$3墨魚丸同$8腸粉,咁樣都係$15 咋大佬,佢d 腸粉夠滑,燒賣唔會淋晒一pat 野咁,墨魚丸夠彈牙。正,飽晒😆

2022-01-19
5 分鐘 (外賣自取)
2022-01-01 243 瀏覽
腸粉🙃$8/4條燒賣😎$4/4粒咖喱魚蛋🍡$4/7粒無乜幾何入去粉嶺聯和墟🤣當然要試吓當區名物😆見到好多人介紹食呢間🤓去到已經見到好多人排隊😏好彩唔算排好耐😇餐牌款式唔算多😆見個個都係叫腸粉、燒賣同魚蛋😁我都係每樣叫咗一份🥸由於無堂食,結果響附近公園消滅佢😜腸粉唔錯,燒賣幾好食👍咖喱魚蛋就真係一般般😬整體都OK,勝在夠平同抵食😝四眼仔腸粉 (粉嶺)粉嶺和隆街40B號地下
腸粉🙃$8/4條

見到好多人介紹食呢間🤓
去到已經見到好多人排隊😏
好彩唔算排好耐😇
餐牌款式唔算多😆
見個個都係叫腸粉、燒賣同魚蛋😁
我都係每樣叫咗一份🥸
由於無堂食,結果響附近公園消滅佢😜
腸粉唔錯,燒賣幾好食👍
咖喱魚蛋就真係一般般😬
整體都OK,勝在夠平同抵食😝

四眼仔腸粉 (粉嶺)
粉嶺和隆街40B號地下
2021-12-17 240 瀏覽
腸粉、魚蛋加燒賣,簡簡單單又一餐,不過此店的腸粉真的很滑,難怪常常有很多客人支持。魚蛋是陳皮魚蛋,很好吃。可惜燒賣只屬一般,下次光顧只吃腸粉和魚蛋已經非常滿足。
2021-11-04 284 瀏覽
這間小店喺聯和墟 都屹立咗好多年專賣腸粉魚蛋燒賣小食 腸粉:滑滑的 唔粉口唔會條條黐住黐住咁留意已經加咗價 $8/4條之前係$7/4條 都係加咗一蚊人之常情 佢好耐都冇加價陳皮魚蛋:真係買少見少一口一粒 粒粒都彈牙細細個 係啲公屋附近巴士落車總會有好幾個車仔檔 買魚蛋腸仔市面而家好多魚蛋 大大粒 $7/10粒好似好抵食 但係好粉四眼仔都係買$4/7粒性價比好高醬油:係你同佢講要咩佢落比你 唔係任你加如果本身好鍾意麻醬的話佢比你嘅份量一定唔夠同埋我覺得佢哋啲麻醬 開稀咗麻醬味唔重 所以重口味嘅你要留意啦
這間小店喺聯和墟 都屹立咗好多年

麻醬味唔重 所以重口味嘅你
要留意啦

2021-11-03
2021-09-15 240 瀏覽
晨早收工之後突然間想食腸粉, 諗起聯和墟有喲叫四眼仔腸粉…出哂名平靚正, 於是就去排隊。 一早去到已經有好多人排隊 , 但我都冇擔心過冇腸粉賣, 20蚊有找已經有腸粉燒賣魚蛋, 仲要大大份.. 先講魚蓉燒賣, 咬落去吾會太粉, 而且好Q , 再加上醬汁既加持… 一粒普通嘅燒賣即刻好食十倍。魚蛋方面就一般般…冇咩特別, 唔覺特別有魚味 , 覺得醬汁還醬汁, 魚蛋還魚蛋。 至於主菜 - 腸粉, 基本上都係以價錢取勝, 廿蚊就可以食到飽飽…仲想點…希望呢個兒時回憶能一直保存。

2021-09-02
2 分鐘 (外賣自取)
  • 腸粉燒賣
去到聯和墟多次,其實都係唔太明白點解次次都係咁多人排隊去買「四眼仔腸粉」,我今次見不算太多人,又去排隊買返一份,走的時候已經排到後面好幾間鋪了!事實又真係又平,又好味!我每次都係簡單咁每樣最少要一份,昨天腸粉要多了兩條,合共$28。

2021-04-25
10 分鐘 (堂食)
  • 魚蛋
  • 牛肉球
呢間四眼仔腸粉歷史悠久☝🏻☝🏻雖然搬咗舖但係我都成日支持佢💪💪💪以前細個返學已經成日食😋😋可能由細食到大有嗰種人情味😉😉😉先講佢個價錢 真係好平腸粉$7 4條魚蛋$4 7粒燒賣$4 4粒粉果$3.5 個我就最主要食呢幾樣野佢價錢平不特止 係我食過咁多間腸粉之中我覺得最好食 魚蛋可以揀辣同唔辣 而我每次都會揀辣😋燒賣主要係魚肉 我本身都好鍾意食燒賣所以每次都會叫兩份 同埋你同佢講多醬佢真係會比好多醬你㗎😋😋呢度有時去到都要排長龍 堂食都有嘅不過要企喺度同埋得一兩個位 所以我每次都係外賣返屋企食 但係買到返屋企都係咁好食😋
呢間四眼仔腸粉歷史悠久☝🏻☝🏻
燒賣$4 4粒
粉果$3.5 個
我就最主要食呢幾樣野
2020-12-12
5 分鐘 (外賣自取)
$30 (早餐)
  • 粉果
  • 咖喱魚蛋
2021-01-28 460 瀏覽
粉嶺呢間四眼仔腸粉,長期大排長龍。最初都唔知佢有乜咁特別,買過就會經常去買。其實佢唔係有咩特別嘅自製花臣。但係由於去貨快,所以啲腸粉特別新鮮,而且仲有好多其他小食選擇,例如燒買、牛肉球、墨魚丸、魚蛋、粉果等等。而且價錢非常實惠。腸粉七蚊4條、魚蛋$4有7粒、燒賣$4四粒等。用來做早餐或者下午茶都非常適合。雖然成日排長龍,但係其實排落都好快排到自己。唯一唔好就係,佢落嘅醬料份量比較少,所以如果要正常份量嘅醬料,都要叫佢多醬。

2021-01-10 437 瀏覽
🇭🇰四眼仔腸粉·難得嚟到粉嶺 梗係要食晒佢呢一度出名嘅小店😈我覺得我地呢一日喺粉嶺食嘅嘢全部都幾好食 超級滿足🥰🥰·腸粉$7/4條 燒賣$4/4粒依家我見網上面好多人推介 而且佢真係超級平 好似去返細個小賣部既價錢🤪🤪佢嗰腸粉真係幾滑 而且份量都幾多 個燒賣都ok既 唔會話好粉 不過就偏乾身少少 整體黎講都唔錯 不過我自己覺得佢啲醬真係落得太多啦 所以有啲偏鹹 建議大家要叫少醬😌·📍粉嶺和隆街40B號地下·#rbyeat #rby好去處#rby港式#rby粉嶺公路
🇭🇰四眼仔腸粉

#rby港式
#rby粉嶺公路
腸粉燒賣
2020-12-01 454 瀏覽
<<Daily 豬仔尋食記🐖>> 嚟到聯和墟呢個美食小區,平靚正嘅食物真係好多,但相信10個有九個朋友,都會同你講要試吓四眼仔腸粉,因為真係屹立不倒幾十年,仲要價錢品質都真係冇乜點變。🥳除咗係食佢嘅味道同埋佢真係夠平之外,仲真係食佢嘅回憶。講真平民小食就真係要呢啲價錢,先覺得真係好抵食,價錢合理。你又可以魚蛋燒賣腸粉粉果樣樣揀啲,已經好飽肚!😉😎每次嚟到食佢嘅腸粉熱辣辣,滑嘟嘟,重點係啲醬料都落得好重手,你可以好似平時咁自己揀自己想要嘅醬料,同返佢講,但我多數都會叫混醬,走辣,再加埋啲芝麻,真係好香,每條腸粉都黐到啲醬汁,食腸粉最緊要就係啲醬!🥰之後推薦佢嘅魚蛋,因為佢啲魚蛋係果皮魚蛋,同出面嘅魚蛋好唔同,因為真係唔係度度有,食落外皮比較煙韌,然後有淡淡的果皮香味,同出面嗰啲鬆鬆散散嘅魚蛋一啲都唔同,唔會覺得好多粉,而燒賣就同出面普通魚肉燒賣冇乜分別,不過就真係好抵食,而我每次去到都會叫佢嘅粉果,覺得好正宗,裏面嘅花生好香,外皮又好有𡁻口。最主要係每樣叫完多數都係$20一袋,超級抵食!咁多年價錢,都冇乜點變,食物質素都冇乜點變!讚☺️講真呢啲小店真係買少見
<<Daily 豬仔尋食記🐖>>

講真呢啲小店真係買少見少,所以大家一定要多多支持,不過四眼仔腸粉,我日日都見到佢大排長龍,大家應該都唔使擔心🤣🤣
  • 魚蛋
聽說呢間係聯和墟嘅小食店係呢區必食。嗰日行完山之後嚟到差唔多係下午6點,有開店,雖然腸粉剛好賣晒,但其他小食好彩仲有。魚蛋 (HK$4/7粒)重香陳皮味,又彈牙又爽口,正👍🏻*燒賣 (HK$4/4粒)同平時食嘅一樣啦,不過真係抵食。

魚蛋 (HK$4/7粒)
重香陳皮味,又彈牙又爽口,正👍🏻
燒賣 (HK$4/4粒)
同平時食嘅一樣啦,不過真係抵食。

魚蛋  &  燒賣
2020-10-24
5 分鐘 (堂食)
魚蛋  &  燒賣
2020-10-04 280 瀏覽
聯和墟不嬲好多嘢食!成日有新餐廳喺附近!今日就嚟到呢間馳名嘅四眼仔腸粉!聽我老公講,平日中午時段勁多人排隊!排到出街口! 原因好簡單因為呢度嘅腸粉好滑而且價錢超級平,好似去返我小學時嘅價錢,$7有四條腸粉🥳試問而家仲有冇其他地方搵到? 大家搵到嘅可以話俾我知呀😙我食完四條之後發覺自己蠢咗,完全唔夠喉!決定下次同老公買六條腸粉! 另外呢度嘅魚蛋係陳皮魚蛋!$4有七粒真係平到不得了!燒賣都非常好食😋$4有四粒!我哋仲叫咗一粒牛肉球同埋一粒粉果試一試! 👍🏼👍🏼👍🏼呢間店真係平靚正之選!唯一嘅缺點就係,你要排隊囉!
聽我老公講,平日中午時段勁多人排隊!排到出街口!

我哋仲叫咗一粒牛肉球同埋一粒粉果試一試! 👍🏼👍🏼👍🏼

呢間店真係平靚正之選!唯一嘅缺點就係,你要排隊囉!
  • 陳皮魚蛋