沙田新城市廣場7樓有好多唔同類型嘅餐廳呢晚我哋就試咗一間好特別嘅泰式火鍋侍應姐姐好好~一嚟到就擺低啲醬料仲有解說三種醬料可以配咩食🌶️泰式甜辣醬➡️甜甜辣辣配丸類一流🍋‍🟩青檸汁➡️酸酸地最啱用嚟食海鮮🔥椒麻豉油➡️呢款百搭醬汁多麻少辣勁惹味🥥椰子雞湯 ($158)個鍋一拎埋嚟已經聞到勁香嘅椰子味🤤呢個奶白色嘅湯底有椰肉、椰水、椰奶加埋雞腿肉真係又香又甜又好味🤭🐔鮮香椰汁去骨雞腿肉 ($88)可以食到雞肉吸收咗椰汁嘅味道好特別😋而且令個雞肉更香滑👍🏻👍🏻🍡四面拼盤 ($59)一份有蝦丸、墨丸、牛丸、豬肉丸手打丸就係彈牙同鮮味~個人就最鍾意蝦丸🦐 非常鮮甜👍🏻🍜泰國船麵河粉 ($28)又係好有泰國特色嘅火鍋料🤭一直都好鍾意食呢種闊身嘅泰式河粉特別Q彈同滑身👍🏻 有得用嚟打邊爐真係好正!🐷 炭烤豬頸肉 ($68)除咗火鍋料仲有小食order呢個豬頸肉燒得剛剛好~ 外脆內軟👍🏻點埋個辣汁勁惹味!🧉招牌椰皇凍 ($58)其實未開始食正餐就已經好想食呢個甜品🤭🤭果然無辜負我嘅期待!!首先擺盤好靚啦~味道直頭係💯 椰皇嘅精華都響晒度~成個奶凍整得好滑好creamy而且勁大個!呢個價錢性價比極高!!平時港式
沙田新城市廣場7樓有好多唔同類型嘅餐廳
呢晚我哋就試咗一間好特別嘅泰式火鍋
侍應姐姐好好~一嚟到就擺低啲醬料
仲有解說三種醬料可以配咩食
🌶️泰式甜辣醬➡️甜甜辣辣配丸類一流
🍋‍🟩青檸汁➡️酸酸地最啱用嚟食海鮮
🔥椒麻豉油➡️呢款百搭醬汁多麻少辣勁惹味

🥥椰子雞湯 ($158)

個鍋一拎埋嚟已經聞到勁香嘅椰子味🤤
呢個奶白色嘅湯底有椰肉、椰水、椰奶
加埋雞腿肉真係又香又甜又好味🤭

🐔鮮香椰汁去骨雞腿肉 ($88)

可以食到雞肉吸收咗椰汁嘅味道
好特別😋而且令個雞肉更香滑👍🏻👍🏻

🍡四面拼盤 ($59)

一份有蝦丸、墨丸、牛丸、豬肉丸
手打丸就係彈牙同鮮味~
個人就最鍾意蝦丸🦐 非常鮮甜👍🏻

🍜泰國船麵河粉 ($28)

又係好有泰國特色嘅火鍋料🤭
一直都好鍾意食呢種闊身嘅泰式河粉
特別Q彈同滑身👍🏻 有得用嚟打邊爐真係好正!

🐷 炭烤豬頸肉 ($68)

除咗火鍋料仲有小食order
呢個豬頸肉燒得剛剛好~ 外脆內軟👍🏻
點埋個辣汁勁惹味!

🧉招牌椰皇凍 ($58)

其實未開始食正餐就已經好想食呢個甜品🤭🤭
果然無辜負我嘅期待!!
首先擺盤好靚啦~
味道直頭係💯 椰皇嘅精華都響晒度~
成個奶凍整得好滑好creamy
而且勁大個!呢個價錢性價比極高!!

平時港式邊爐、台式麻辣鍋、日式涮涮鍋就食得多
呢間泰式火鍋真係有啲驚喜👍🏻
餐廳裝修好光猛好舒服
絕對會想再嚟食👍🏻👍🏻

• 招牌椰皇凍
  • 炭燒豬頸肉
2024-07-05 10212 瀏覽
今日同朋友去新城市行完,咁見到呢間四面泰都開咗一排,而且我第一次試泰式嘅火鍋。 咁就當然要試吓啦,入到去其實環境都唔錯,而且會有店員講解。大家睇吓我食咗啲乜1. **秘製冬陰功椰奶雙拼鍋**:這道熱鍋結合了經典的泰式冬陰功湯和濃郁的椰奶湯底,辛辣與香滑交織,為味蕾帶來層次豐富的滋味。湯頭十分濃郁,加入新鮮的海鮮和時蔬,可謂是道地泰式風味的精髓所在。2. **西班牙黑毛豬腩肉**:選用產自西班牙的優質黑毛豬腩肉,肉質嫩滑多汁,帶有淡淡的香甜。通過特製的調料,口感絕佳。3. **手工韭菜餃子**:餃子包餡採用新鮮韭菜和其他精選配料,餡料鮮香多汁。餃子外皮手工製作,柔韌可口。4. **泰國船面河粉**:這道薄片狀的河粉,選用正宗泰國材料製作,帶有一股獨特的香氣。與新鮮的海鮮、蔬菜等食材一同烹調,形成清新爽口的口感。這道菜正可以展現泰國河粉料理的精髓。5. **蜂巢豆腐**:這道菜採用精心製作的蜂巢狀豆腐,質地柔嫩,吸收了醬料的香味,口感獨特。6. **炭烤豬頸肉**:厚實多汁的豬頸肉經過特製醃製及慢火炭烤,表面焦脆肉質鮮嫩,散發著濃郁的香氣。這道菜可謂是泰式烤肉的代表作之一,無疑是一道不可多

1. **秘製冬陰功椰奶雙拼鍋**:

2. **西班牙黑毛豬腩肉**:

3. **手工韭菜餃子**:

4. **泰國船面河粉**:

5. **蜂巢豆腐**:

6. **炭烤豬頸肉**:
厚實多汁的豬頸肉經過特製醃製及慢火炭烤,表面焦脆肉質鮮嫩,散發著濃郁的香氣。這道菜可謂是泰式烤肉的代表作之一,無疑是一道不可多得的美味佳肴。

Overall,這些泰式料理各具特色,體現了泰國飲食文化的精髓。無論是道地的湯鍋,還是創意的肉類及其他料理,都可以讓人領略到泰式風情的魅力所在。
服務很好、小朋友最喜歡蝦片可以無限添食同埋食物上菜都用乾冰伴碟,白煙襯出仙氣感覺大人最鍾意冬蔭公湯底$198無限原味加湯(不是加水!),開餐前每人都飲左2碗,抵曬!同埋醬料有海鮮醬、麻但唔太辣既汁、同埋泰式甜酸醬,3款各有特式,起其他火鍋店少見牛肉、豬肉、鯇魚、蝦滑、菜、菌類,加上冬蔭公湯令味蕾有加倍刺激,加分200甜品方面$58椰青奶凍好味同好抵食,分量可分到7個飯碗每人半碗員工服務態度超好,會用心記住你的request,有禮服務座位環境也很寬敞,7個人坐C型卡位感覺很舒服
服務很好、小朋友最喜歡蝦片可以無限添食
同埋食物上菜都用乾冰伴碟,白煙襯出仙氣感覺

員工服務態度超好,會用心記住你的request,有禮服務

座位環境也很寬敞,7個人坐C型卡位感覺很舒服

2024-11-16
60 分鐘 (堂食)
  • 秘製冬陰功椰奶雙拼鍋
  • 炭燒豬頸肉
  • 美國雪花牛小排
  • 招牌椰皇凍
2024-11-09 814 瀏覽
今日喺沙田行街,發現一間泰式火鍋店,見到門口餐牌上面嘅泰式湯底好特別,平時都鍾意飲泰式椰子雞湯,同埋冬陰功湯,所以好想試吓用呢啲湯底做火鍋係點樣嘅?前菜泰式蝦片,好香脆,而且無限添食。見到餐牌好吸引,食材選項包括牛肉、海鮮、蔬菜等等。而最特別嘅係呢一個「海鮮寶盒」,店員送上枱嘅時候,會幫你打開寶盒,然後好多白色嘅煙霧湧出嚟,煙霧中間見到好新鮮嘅海鮮,海鮮包括鮮蝦、珊瑚蚌、鮑魚、白鱔片、生蠔、墨魚滑等等。原來海鮮寶盒下面放咗乾冰,令溫度保持低溫,令海鮮保存得更新鮮,而且乾冰造成白色煙霧,影相打卡都好靚。另外叫咗一碟牛肉片同埋雜菜杯,食材好優質、好豐富。食材配合泰式清湯底、椰子湯底,充滿泰式風味,仲帶有少少酸味,好清新嘅感覺。飲品芒果沙冰,配合新鮮嘅芒果肉,好鮮甜,而且夠晒冰凍解渴。

前菜泰式蝦片,好香脆,而且無限添食。

另外叫咗一碟牛肉片同埋雜菜杯,食材好優質、好豐富。

飲品芒果沙冰,配合新鮮嘅芒果肉,好鮮甜,而且夠晒冰凍解渴。
2024-11-09 661 瀏覽
今日嚟到呢間泰式火鍋店,第一次食泰式火鍋,見到餐牌上面嘅食材,包括牛肉、海鮮、蔬菜等等。而最特別嘅係泰式湯底,由冬陰功湯底、泰式椰子湯底等等可以選擇。一坐低就會有一碟,泰式蝦片,新鮮香脆,好濃嘅蝦味,而且無限任添,食完一碟店員會問你要唔要refill?我哋兩個人一共食咗三碟,超正。見到餐牌好吸引,即刻叫咗一個「海鮮寶盒」,呢個寶盒好有睇頭,好名貴嘅感覺,入面放咗乾冰,所以不停有白煙慢慢飄出嚟,作用可以保持低溫去保鮮海鮮,而且影相打卡非常特別,店員幫你打開寶盒,感覺充滿仙氣。海鮮用料上乘,非常新鮮。海鮮包括鮮蝦、珊瑚蚌、鮑魚、白鱔片、生蠔、墨魚滑等等。生蠔手板咁大隻,好Juicy,好鮮味。另外叫咗一碟牛肉片,肥瘦適中,好香滑,容易入口。食物配合泰式椰子湯底,泰式風味,仲帶有少少酸味,好特別,而且令人食得好開胃。

另外叫咗一碟牛肉片,肥瘦適中,好香滑,容易入口。

2024-11-05 623 瀏覽
The "Fall in Thai Hot Pot" experience was satisfying overall. The beef lunch set was flavorful and cooked to perfection. However, the utensils were not as clean as expected, with some dust present. Despite this, the hot pot itself was delicious and made up for the slight cleanliness issue. The broth was rich and aromatic, and the variety of fresh ingredients provided a delightful dining experience. The ambiance and service were pleasant, adding to the overall enjoyment of the meal. In conclusion, while the cleanliness of the utensils could be improved, the delectable hot pot and beef lunch set made the dining experience at "Fall in Thai Hot Pot" a memorable and enjoyable one.

2024-10-25 904 瀏覽
泰式邊爐新嘗試午市入座,有一人一鍋三款餐揀兩個人食一個牛一個豬三款湯底揀左冬陰公同椰香雞一人一鍋關係,用連鎖餐廳式加熱火所以由佢拎個爐到水滾,都等左10分鐘有多湯底聞到有香味,但食落就好湯底開出黎咁,味精味一盤肉,一盤蔬菜(菠菜/細旺菜/生菜/一件冬菇/兩薄片扎肉/金菇及河粉)蝦片任食👍🏻由於湯底好普通,所以其實食物質素真係好一般河粉係夠滑,不過好細份反而個三色汁係幾特別,咁樣就定性為泰底邊爐😕
泰式邊爐新嘗試

午市入座,有一人一鍋
三款餐揀

兩個人食
一個牛一個豬

三款湯底
揀左冬陰公同椰香雞

一人一鍋關係,用連鎖餐廳式加熱火
所以由佢拎個爐到水滾,都等左10分鐘有多

湯底聞到有香味,但食落就好湯底開出黎咁,味精味

蝦片任食👍🏻

由於湯底好普通,所以其實食物質素真係好一般
河粉係夠滑,不過好細份

反而個三色汁係幾特別,咁樣就定性為泰底邊爐😕

2024-10-25
2024-10-14 2011 瀏覽
昨天(10月13日)二人嚟沙田食晚餐 幸運地抽中2號優惠送飲品一杯。到結賬時雖然這杯飲品有扣除 但在收取服務費時這飲品要計算在內 心感非常不合理🤷‍♀️請問何為送贈呢?店經理解釋仲不合理 因為我哋服務左你 咩答案呀🤦🏻‍♀️今次抽中係杯飲品 要俾幾蚊服務費 如抽中蝶牛 就要俾幾十蚊服務費 到底是甚麼的電腦程式計算方法呀😤😤理論完仍堅持要客戶付單上費用 完全不懂變通 可以手改單寫下原因㗎嘛 吾係淨係同我講電腦係咁出單囉😡😡
2024-10-13
15 分鐘 (堂食)
2024-10-05 2170 瀏覽
沙田我最喜愛泰式打邊佬 最近新出一周年抽獎活動每枱客人1-5人可以抽一次 6人以上抽2次有機會抽到四面泰牛肉拼盤四面泰手作飲品 $42 任選一杯四面泰大象公仔一隻活動日期10月6日至13日.最鐘意佢地泰式湯底主打招牌⭐️秘製冬陰功鮮蝦鍋入面湯底真係用左鮮蝦去煮加左唔少泰式香料 湯式酸辣鮮甜記住叫埋⭐️寶藏海鮮手工金盒(3-4人)$598湯底加埋海鮮打邊爐 會愈煮愈鮮 大推金盒賣相都好華麗 上菜會加上乾冰有齊以下咁多款海鮮鮮活日本扇貝/鮮脆本地魷魚/鮮脆珊瑚蚌鮮活鮑魚仔/白鱔魚片/手打墨魚丸/海蝦最重要係 叫套餐會包埋鍋底 雙拼都可以⭐️椰奶雞湯鍋 都好好飲用左老雞慢火煲6小時 加左椰子水 椰肉 椰奶湯底奶白色 飲落清甜 椰香十足.除此之外 佢地仲新出⭐️古法咖喱年糕肉蟹$298肉蟹大隻 蟹鉗厚肉 已經幫你爆開左咖喱汁完全滲透入蟹身底下仲有幾多年糕 其實都幾飽肚.最後佢地甜品都品錯⭐️招牌椰皇凍$58 震震下 椰香清甜 又夠滑.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_沙田.#四面泰泰式火鍋 (沙田)地址:沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓708號舖四面泰泰
沙田我最喜愛泰式打邊佬 最近新出一周年抽獎活動
最後佢地甜品都品錯
⭐️招牌椰皇凍$58 震震下 椰香清甜 又夠滑
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_沙田
#四面泰泰式火鍋 (沙田)
地址:沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓708號舖
四面泰泰式火鍋 (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 5樓L514號舖
#飲食 #美食 #hk #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評 #香港旅遊 #大圍美食 #大圍必食 #火炭美食 #火炭必食 #沙田美食 #沙田必食 #火鍋 #泰國菜 #打邊佬 #海鮮 #冬陰功
2024-10-03 2004 瀏覽
聽聞呢間有冬陰功湯底幾特別,於是約左朋友一齊黎試午市套餐。午市套餐:基本上都係青菜,牛肉得四片,性價比一般,但係湯底味道都OK,但係火勁細,個湯完全滾唔到,好似溫水煮菜咁。我地兩個女仔食曬全部都唔覺飽餐廳員工服務:當時下午餐廳少人,我地係度食飯,員工係我地隔離拖地執野,服務速度都係慢到不得了,無咩禮貌可言,不過呢樣都可以忽略......問題黎了,食完當晚我同朋友都分別腹瀉幾次,情況到隔日都仲持續,嚴重懷疑餐廳衛生情況!以後絕對唔會再光顧呢間餐廳,請大家考慮避雷
聽聞呢間有冬陰功湯底幾特別,於是約左朋友一齊黎試午市套餐。

以後絕對唔會再光顧呢間餐廳,請大家考慮避雷

午市套餐
2024-09-28
2024-10-01 1725 瀏覽
話說我同朋友滿懷期望去試冬蔭功味湯底,午市一人套餐$99起諗住唔貴啦,我哋揀咗同一個餐,仲加錢嗌咗泰式BoBo奶茶。點知⋯⋯食物一到,我同朋友都呆咗。大部分都係菜,肉只有四塊(見圖)。湯底嘅冬蔭功係ok嘅,不過邊爐個火比較弱,搞到似飲緊冬蔭功湯多過似打緊邊爐。菜係正常嘅,而調味料係好味嘅。不過,我同朋友其實都唔大食,但係完咗都表示食到唔盡興,好似食咗空氣咁。返到屋企,夜晚我哋兩個都腹瀉咗幾次,去廁所去到懷疑人生。🥺

午市一人套餐

返到屋企,夜晚我哋兩個都腹瀉咗幾次,去廁所去到懷疑人生。🥺
2024-09-25
朋友上次食完呢間泰式火鍋話好正,想搵日帶埋我一齊去,難得今日放假大家約埋去食,餐廳環境好靚地方好大,座位好闊落坐得舒服。美國雪花牛小排牛肉好新鮮色澤均勻,油脂分佈得好平均,肉質一啲都唔韌好濃郁嘅牛味,而且牛肉好大塊食到好滿足。椰奶雞湯鍋+慢燉牛板腱青湯鍋(雙拼)椰奶雞湯鍋一定要試個湯底勁好飲,奶白色嘅湯底好重椰奶味,湯入面仲有雞肉、菇、椰子肉成個湯好鮮甜,我未放火鍋配料之前已經飲咗兩碗😂。而慢燉牛板腱青湯鍋好濃郁嘅牛味,湯底入面仲有牛板腱,個湯越煲得耐越濃味。清邁什锦田園另外再嗌咗個什菜,蔬菜好新鮮,種類都好多有3種菇類、蕃茄、粟米、3款菜,可以試勻晒咁多款。蜂巢豆腐打邊爐點少得食蜂巢豆腐,豆腐有蜂巢嘅形狀,吸晒湯底嘅精華每咬一啖,係口入面爆晒啲湯汁好好食。潮汕牛肉丸好濃郁嘅牛味,牛丸爽口彈牙一咬開好多牛肉汁流出嚟。招牌椰皇凍呢個椰皇凍係我打邊爐途中已經忍唔住食咗🤣,入口好絲滑,濃濃嘅椰奶味,而且份量十足好大個,餐廳每日新鮮製造保持到佢嘅水準。

美國雪花牛小排

椰奶雞湯鍋+慢燉牛板腱青湯鍋(雙拼)

清邁什锦田園

蜂巢豆腐

潮汕牛肉丸
好濃郁嘅牛味,牛丸爽口彈牙一咬開好多牛肉汁流出嚟。

招牌椰皇凍

2024-09-22
2024-09-25 1627 瀏覽
第一次食泰式火鍋!估唔到幾啱自己口味🙂‍↕️湯底緊係有冬陰功,同埋叫多個牛板腱(以免冬陰功太辣😂)建議食法係先飲湯底,再淥配料,湯底飲左3碗!冬陰功辣辣酸酸,平時食開小辣可接受;而牛板腱好清甜,一加青檸就好泰國風味🤣而且係有肉㗎本身,感覺抵左😂😂配料就叫左一份牛板腱、娃娃菜、椰奶雞肉餃子、船面、可樂,埋單around$500。肉菜都新鮮,船面似幼河粉但煙靭少少,我係幾鍾意食,兩個人份量啱啱好,7-8成飽,湯係精髓!仲有蝦餅好食!

仲有蝦餅好食!
2024-09-15 1691 瀏覽
泰國嘢食得多,但未試過泰式火鍋,今晚嚟到沙田就試一試佢,可能時間比較早都仲有位,但到7點幾個陣都已經差唔多full。 坐低左冇耐侍應就擺低左碗蝦片,原來係可以免費refill,睇menu除左火鍋之外佢都有啲熟食可以點,另外湯底都有3款,今次試佢嘅椰奶雞湯鍋配海鮮手工盒($498),海鮮有7款,全部都好新鮮,呢方面好有驚喜,椰奶雞湯都好好飲,飲完湯再打邊爐,湯底裡面嘅雞肉都唔會好韌,再叫左個蔬菜拼盤同埋豬肉卷,不過豬肉卷一般,另外再叫左個炸雞翼小食,好多炸蒜好香口。值得一提嘅係平時打邊爐用嘅醬料係豉油,但呢到係用返泰式醬料幾特別。 飲品方面,叫左個椰青同埋芒芒碌碌,用鮮芒果整,有少少似楊枝甘露嘅感覺。可惜當日椰皇凍售罄,有機會下次會再嚟試。

椰奶雞湯

海鮮手工盒

椰奶雞湯
海鮮手工盒
  • 寶藏海鮮手工金盒
2024-09-12 1972 瀏覽
有個黑眼線金毛女店員態度差差咁話無枱,問佢下一張枱ard要等幾耐,佢就望住部ipad唔出聲,伸手去開佢包利賓納軟糖喺度𡁻,隔咗好耐先話「上一枱客都係照常咁攞飛,要等下」,然後就蹦蹦跳跳咁篤住手機入返鋪入面,阻鬼住後面個職員推車送餐。本身我地以為book咗九龍城分店,知道book錯之後打咗5 6次電話嚟沙田都無人聽,打的途中都係無人聽,嚟到先被告知啲枱遲5分鐘唔hold。重點係見到呢位金毛店員望住recep枱上面嘅電話響咗一輪都唔接… 其實你個崗位係負責失職??預約嗰陣你話早一個鐘會打一次做confirmation,你無打到;打咗咁多次電話,你唔接,你接電話講聲過5分鐘就放枱我就唔l搭車過嚟啦;明明可以好聲好氣解釋,偏偏要用咁差嘅態度,我係嚟食飯,唔係嚟受氣,一間餐廳可以做到啲行政咁雜亂不堪真係開眼界。

2024-09-08