招聘中
月薪 (面議)
$21,000+
月薪 (面議)
2024-12-05 2935 瀏覽
放工約了友人到沙田睇燈飾順便食飯,方便之下係返新城市廣場搵食,天氣凍凍地想食火鍋,但又想食泰菜飲冬陰功,上網見到有間泰式火鍋店,據簡介係上海過江龍,以自家熬制湯底出名的人氣火鍋店,見食物幾正又好奇之下即吸引左去一試究竟。餐廳面積頗大,以白色及木系為主調,暖色燈光感覺柔和,四周的綠色植物佈置,有著小清新之感,坐位闊落,感覺舒適。餐牌,食物都幾選擇,一場來到就試下招牌貨。醬料費,每位$15。有青檸汁、辣麻豉油及泰式甜辣醬,店員講解醬料配搭,都幾細心,建議海鮮蘸青檸、泰式甜辣醬蘸肉類或丸類效果更佳,而辣麻豉油就百搭。每台附上香脆的泰國蝦片。爆珠馬蹄椰子水,$42,賣相有著清新之感,爆珠內有馬蹄粒,口感幾特別,味道清甜。秘制冬陰功椰奶雙拼鍋,$178,雙拼一次過試晒,打邊爐之前先飲啖湯,味道各有千秋。秘制冬陰功鮮蝦,內有4隻蝦,味道香辣,酸酸辣辣有鮮味。椰奶雞湯鍋,內有雞肉、粟米及菇等,口感順滑,椰香味濃帶清甜味,飲多幾碗。美國雪花牛小排,$288,賣相像雪山一樣,滿足仙氣,牛小排油花豐富,肉質滑嫩,牛味濃香,美味,蘸辣麻豉油,味道香辣,不俗,而蘸泰式甜辣醬又有另一番泰式風味。手工竹笙蝦卷(5
餐牌,食物都幾選擇,一場來到就試下招牌貨。
每台附上香脆的泰國蝦片。
秘制冬陰功椰奶雙拼鍋
秘制冬陰功鮮蝦,內有4隻蝦,味道香辣,酸酸辣辣有鮮味。
美國雪花牛小排
手工竹笙蝦卷(5件)
手工竹笙蝦卷(5件),$79,見係推介就試下,外層竹笙軟腍,吸盡湯的精華好入味,蝦膠彈牙爽口,美味。
手工椰奶雞肉餃子(5件)
手工椰奶雞肉餃子(5件),$68,賣相飽滿,內餡雞肉份量十足,味道不俗。
鮮活海蝦(4隻)
鮮活海蝦(4隻),$38。
賣相有型,海肉鮮味爽口,蘸青檸汁味道更清香醒胃。
招牌椰皇凍
招牌椰皇凍,$58。
食埋甜品先滿足,點左人氣之選,又一個仙境再現,質感似豆腐花的軟滑,椰青味的清香,輕盈清爽的甜品,美味。
走時見列3隻小象好可愛。

食物味道不俗,有特色又可打卡,服務態度幾好,冬日又多個聚餐之選。
招牌椰皇凍
沙田新城市廣場7樓有好多唔同類型嘅餐廳呢晚我哋就試咗一間好特別嘅泰式火鍋侍應姐姐好好~一嚟到就擺低啲醬料仲有解說三種醬料可以配咩食🌶️泰式甜辣醬➡️甜甜辣辣配丸類一流🍋‍🟩青檸汁➡️酸酸地最啱用嚟食海鮮🔥椒麻豉油➡️呢款百搭醬汁多麻少辣勁惹味🥥椰子雞湯 ($158)個鍋一拎埋嚟已經聞到勁香嘅椰子味🤤呢個奶白色嘅湯底有椰肉、椰水、椰奶加埋雞腿肉真係又香又甜又好味🤭🐔鮮香椰汁去骨雞腿肉 ($88)可以食到雞肉吸收咗椰汁嘅味道好特別😋而且令個雞肉更香滑👍🏻👍🏻🍡四面拼盤 ($59)一份有蝦丸、墨丸、牛丸、豬肉丸手打丸就係彈牙同鮮味~個人就最鍾意蝦丸🦐 非常鮮甜👍🏻🍜泰國船麵河粉 ($28)又係好有泰國特色嘅火鍋料🤭一直都好鍾意食呢種闊身嘅泰式河粉特別Q彈同滑身👍🏻 有得用嚟打邊爐真係好正!🐷 炭烤豬頸肉 ($68)除咗火鍋料仲有小食order呢個豬頸肉燒得剛剛好~ 外脆內軟👍🏻點埋個辣汁勁惹味!🧉招牌椰皇凍 ($58)其實未開始食正餐就已經好想食呢個甜品🤭🤭果然無辜負我嘅期待!!首先擺盤好靚啦~味道直頭係💯 椰皇嘅精華都響晒度~成個奶凍整得好滑好creamy而且勁大個!呢個價錢性價比極高!!平時港式
沙田新城市廣場7樓有好多唔同類型嘅餐廳
呢晚我哋就試咗一間好特別嘅泰式火鍋
侍應姐姐好好~一嚟到就擺低啲醬料
仲有解說三種醬料可以配咩食
🌶️泰式甜辣醬➡️甜甜辣辣配丸類一流
🍋‍🟩青檸汁➡️酸酸地最啱用嚟食海鮮
🔥椒麻豉油➡️呢款百搭醬汁多麻少辣勁惹味

🥥椰子雞湯 ($158)

個鍋一拎埋嚟已經聞到勁香嘅椰子味🤤
呢個奶白色嘅湯底有椰肉、椰水、椰奶
加埋雞腿肉真係又香又甜又好味🤭

🐔鮮香椰汁去骨雞腿肉 ($88)

可以食到雞肉吸收咗椰汁嘅味道
好特別😋而且令個雞肉更香滑👍🏻👍🏻

🍡四面拼盤 ($59)

一份有蝦丸、墨丸、牛丸、豬肉丸
手打丸就係彈牙同鮮味~
個人就最鍾意蝦丸🦐 非常鮮甜👍🏻

🍜泰國船麵河粉 ($28)

又係好有泰國特色嘅火鍋料🤭
一直都好鍾意食呢種闊身嘅泰式河粉
特別Q彈同滑身👍🏻 有得用嚟打邊爐真係好正!

🐷 炭烤豬頸肉 ($68)

除咗火鍋料仲有小食order
呢個豬頸肉燒得剛剛好~ 外脆內軟👍🏻
點埋個辣汁勁惹味!

🧉招牌椰皇凍 ($58)

其實未開始食正餐就已經好想食呢個甜品🤭🤭
果然無辜負我嘅期待!!
首先擺盤好靚啦~
味道直頭係💯 椰皇嘅精華都響晒度~
成個奶凍整得好滑好creamy
而且勁大個!呢個價錢性價比極高!!

平時港式邊爐、台式麻辣鍋、日式涮涮鍋就食得多
呢間泰式火鍋真係有啲驚喜👍🏻
餐廳裝修好光猛好舒服
絕對會想再嚟食👍🏻👍🏻

• 招牌椰皇凍
  • 炭燒豬頸肉
• 四 面 泰 泰 式 火 鍋 •🐿-今次已經係二訪呢間泰式火鍋店🇹🇭🍲‼️上次就試咗新鮮海鮮寶藏盒🌟今次就試其他!!泰式湯底每日新鮮自家熬制 水準依舊出色✨必點秘製冬陰功椰奶雙拼鍋 雙重享受☺️小食、飲品、甜品等都充滿泰式感覺🤍-👩🏻‍🍳 入座後會送上蝦片、醬料醬料有泰式青檸醬、椒麻豉油同埋酸辣醬個人推薦牛肉配上椒麻豉油 加少少辣更惹味!-🐥 沙嗲雞肉串 (2串) 💰$36經典泰式小食 雞肉嫩滑 配上沙嗲醬 花生味正!-🍲 秘製冬陰功椰奶雙拼鍋 💰$178兩款湯底都勁足料 屬於真係飲得嘅湯底‼️冬陰功湯酸辣惹味 仲有海蝦食🦐而椰奶雞湯椰子味濃厚🥥味道清甜-🐮 美國雪花牛小排 💰$288上次試咗四面泰牛肉拼盤 一共有5款牛肉最鐘意係美國雪花牛小排 口感最肥美👅所以今次果斷嗌一盤牛小排 夠晒滿足✨-🦐 鮮活海蝦 (4隻) 💰$38新鮮海蝦 上枱時仲係識郁 蝦肉爽彈-🐷 潮汕豬肉卷 💰$38以腐皮包住新鮮豬肉 幾有咬口!-🍥 四面拼盤 💰$59有蝦丸、豬肉丸、墨魚丸同潮汕牛肉丸前者三款都係人手打 口感彈牙推薦蝦丸🌟有滿滿蝦肉 好似食緊蝦滑!!-🍯 蜂巢豆腐 💰$28索湯之選 湯底真係好濃-🥥
• 四 面 泰 泰 式 火 鍋 •
🐿
今次已經係二訪呢間泰式火鍋店🇹🇭🍲‼️
上次就試咗新鮮海鮮寶藏盒🌟今次就試其他!!
泰式湯底每日新鮮自家熬制 水準依舊出色✨
必點秘製冬陰功椰奶雙拼鍋 雙重享受☺️
小食、飲品、甜品等都充滿泰式感覺🤍
👩🏻‍🍳 入座後會送上蝦片、醬料

醬料有泰式青檸醬、椒麻豉油同埋酸辣醬
個人推薦牛肉配上椒麻豉油 加少少辣更惹味!
🐥 沙嗲雞肉串 (2串) 💰$36

經典泰式小食 雞肉嫩滑 配上沙嗲醬 花生味正!
🍲 秘製冬陰功椰奶雙拼鍋 💰$178

所以今次果斷嗌一盤牛小排 夠晒滿足✨
🦐 鮮活海蝦 (4隻) 💰$38
新鮮海蝦 上枱時仲係識郁 蝦肉爽彈
🐷 潮汕豬肉卷 💰$38

以腐皮包住新鮮豬肉 幾有咬口!
🍥 四面拼盤 💰$59

有蝦丸、豬肉丸、墨魚丸同潮汕牛肉丸
前者三款都係人手打 口感彈牙
推薦蝦丸🌟有滿滿蝦肉 好似食緊蝦滑!!
🍯 蜂巢豆腐 💰$28

🧋 奶蓋手標啵啵奶茶 💰$42

泰式奶茶加上珍珠同奶蓋 珍珠口感還好
🥭 鮮芒芝士奶蓋 💰$42

有少少似許留山芒果特飲嘅味道
加上椰果果凍等有咬口嘅配料 幾好~
📍 沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓708號舖
2024-12-19 952 瀏覽
最近天氣轉涼,同朋友食飯當然首選火鍋啦!今日我哋就嚟咗沙田市廣場呢間上海知名嘅人氣泰式火鍋店四面泰試試。一座落店員就奉上前菜泰式蝦片及泰式特製醬料,仲細心講解各款醬料嘅配搭食法,而蝦片仲可以無限添食(每位$15)。我哋嗌咗個寶藏海鮮手工金盒(2人)內含海蝦4隻、台山桶蠔2隻、爽脆鯇魚4片、鮮脆珊瑚蚌60g、鮮活鮑魚仔2隻、手工墨魚丸2粒及鮮活紅沙蚌2隻。店員奉上充滿神秘感嘅海鮮金盒,打開之後附上乾冰煙霧效果更顯矜貴,低溫保存亦為海鮮保鮮,食落亦非常新鮮。呢個2人餐仲贈送鍋底(單拼/雙拼),非常超值,今次我就試左秘製冬蔭功慢燉牛板腱雙拼鍋。冬蔭功鍋底內有幾隻蝦少少微辣,蕃茄味偏重,酸酸辣辣,非常惹味。慢燉牛板腱鍋底相對就比較清淡,內有數片牛板腱及菇菌類配料,牛味濃郁。美國特色肥牛肉質鮮嫩,牛味好濃,蘸埋泰式醬料真係一流!泰國船面河粉船面河粉吸滿鍋底湯後,食落爽口惹味,仲有滿滿嘅飽腹感。泰式芒芒碌碌飲落十足泰版楊枝甘露,酸酸甜甜,解膩解辣。招牌椰皇凍嫩滑香濃椰奶凍配以脆花生,甜而不膩,絕對係必食推介!

我哋嗌咗個寶藏海鮮手工金盒(2人)

美國特色肥牛
肉質鮮嫩,牛味好濃,蘸埋泰式醬料真係一流!

泰國船面河粉
船面河粉吸滿鍋底湯後,食落爽口惹味,仲有滿滿嘅飽腹感。

泰式芒芒碌碌
飲落十足泰版楊枝甘露,酸酸甜甜,解膩解辣。

招牌椰皇凍
嫩滑香濃椰奶凍配以脆花生,甜而不膩,絕對係必食推介!
2024-12-12 879 瀏覽
四面泰泰式火鍋 (沙田)四面泰於沙田及啟德都有分店今次去咗位於沙田新城市廣場嘅分店平日夜晚去到唔駛等位裝修簡約時尚座位闊落點餐後店員會送上蝦片,茶水同醬料茶水同醬料每人收費$15蝦片可以無限refill醬料分三種青檸汁,椒麻豉油及泰式醬分別點海鮮,百搭及肉類另外佢哋有個海鮮手工金盒都好吸引但今次無試到有機會再去試!秘制冬陰功椰奶雙拼鍋 $178-冬陰功係秘制冬陰功鮮蝦鍋 裡面有4隻蝦,用料實足 而椰奶就係椰奶雞湯鍋 有雞肉,粟米,秀珍菇等 嚟到煲滾咗 當然要飲吓個湯先 椰奶雞肉湯好香椰奶味 忍唔住飲咗幾碗 冬陰功湯係偏酸微辣鮮活海蝦 (一份4隻) $38-D蝦嚟到仲識郁 夠晒新鮮美國雪花牛小排 $288-擺盤吸引 牛小排肉嫩手工竹笙蝦卷 (一份5件) $79-蝦膠釀入竹笙 竹笙吸晒湯汁又爽脆 加埋彈牙蝦膠 配合很好!推介!手工椰奶雞肉餃子 (一份5粒) $68-手工包製雞肉餃子 賣相吸引 味道亦唔錯招牌椰皇凍 $58-招牌甜品 賣相擺盤非常適合打卡 好濃椰汁味 口感似豆腐花 一定要試泰式芒芒碌碌 $42-芒果,西米等材料 唔算好甜爆珠馬蹄椰子水
四面泰泰式火鍋 (沙田)

四面泰於沙田及啟德都有分店

蝦片,茶水同醬料
茶水同醬料每人收費$15
蝦片可以無限refill
醬料分三種
青檸汁,椒麻豉油及泰式醬
分別點海鮮,百搭及肉類

另外佢哋有個海鮮手工金盒都好吸引
但今次無試到
有機會再去試!
無限任食蝦片

秘制冬陰功椰奶雙拼鍋 $178
-冬陰功係秘制冬陰功鮮蝦鍋
裡面有4隻蝦,用料實足
而椰奶就係椰奶雞湯鍋
有雞肉,粟米,秀珍菇等
嚟到煲滾咗

手工竹笙蝦卷 (一份5件) $79
-蝦膠釀入竹笙
竹笙吸晒湯汁又爽脆
加埋彈牙蝦膠
配合很好!推介!
手工竹笙蝦卷

爆珠馬蹄椰子水 $42
-朋友點嘅
清清甜甜
爆珠馬蹄椰子水

四面泰泰式火鍋 (沙田)
沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓708號舖
無限任食蝦片
秘制冬陰功椰奶雙併鍋
鮮活海蝦
手工竹笙蝦卷
手工椰奶雞肉餃子
2024-12-08 997 瀏覽
我媽又襯空檔時間去新城市廣場同朋友食午餐傾下計,見到呢間泰式火鍋價錢合理而且環境唔錯,下次再帶我嚟🤭我阿媽同朋友叫咗一人一鍋,肉類重量基本供應100g,想食多啲肉嘅朋友可以揀130g/160g,另外追加咗2款小食同升級飲品餐廳會收取茶水及醬料費(椒麻豉油、酸辣醬、泰式青檸醬),當中包括無限Refill泰式蝦片🥩套餐(配蔬菜拼盤、菌菇、泰式船麵河粉)美國嚴選牛板腱套餐/西班牙黑毛豬腩肉套餐🍲湯底秘製冬蔭功鮮蝦湯鍋/椰奶雞湯鍋打邊爐一定係試咗個湯底先,湯底係餐廳每日真材實料精心熬製,難怪咁好飲😋冬陰功鮮蝦湯微酸微辣開胃椰奶雞湯椰香味濃,仲有雞肉帶出嘅鮮甜味牛板腱🐄肉香濃郁,黑毛豬腩肉🐖脂肪多但唔油膩,两者味道鮮美口感嫩滑,同樣好吸湯汁食完肉就到蔬菜拼盤同泰式船麵河粉喇蔬菜種類多,有菠菜、生菜、娃娃菜、蕃茄、粟米,另外有金菇、冬菇、扎肉河粉夠寬身索湯力強,質感Q彈好滑溜,份量多少少就更好泰式手打蝦餅(1件)手打蝦肉夠晒筋性同彈性,外層炸得金黃夠脆香茅雞翼(2隻)拆開做4條單骨雞翼,炸得夠酥脆但唔會太油膩唔好比面頭辣椒呃咗,其實唔辣🥭泰式芒芒碌碌有西柚、粒粒芒果、西米,好有咬口,芒果汁清甜,呢

🥩套餐(配蔬菜拼盤、菌菇、泰式船麵河粉)
美國嚴選牛板腱套餐/西班牙黑毛豬腩肉套餐

🍲湯底
秘製冬蔭功鮮蝦湯鍋/椰奶雞湯鍋

冬陰功鮮蝦湯微酸微辣開胃
椰奶雞湯椰香味濃,仲有雞肉帶出嘅鮮甜味

食完肉就到蔬菜拼盤同泰式船麵河粉喇
河粉夠寬身索湯力強,質感Q彈好滑溜,份量多少少就更好

泰式手打蝦餅(1件)
手打蝦肉夠晒筋性同彈性,外層炸得金黃夠脆

香茅雞翼(2隻)
拆開做4條單骨雞翼,炸得夠酥脆但唔會太油膩
唔好比面頭辣椒呃咗,其實唔辣

🥭泰式芒芒碌碌
有西柚、粒粒芒果、西米,好有咬口,芒果汁清甜,呢杯好適合打邊爐飲
🧋泰式手標啵啵奶茶
泰式奶茶加珍珠,唔會過甜

西班牙黑毛豬腩肉
椰奶雞湯鍋
泰式手打蝦餅
香茅雞翼
左:泰式芒芒碌碌;右:泰式手標啵啵奶茶
今日Half Day Off😉 約朋友去沙田「四面泰」食個午餐一人泰式火鍋🍲一開始職員話「蝦片可以無限Refrill」🤩入口又香又脆,我同朋友每人食了一盤🤣🔥秘製冬陰功鮮蝦鍋 - 美國嚴選牛板腱 130g 🥩 $128推介🫶🏻平時好鐘意飲冬陰功湯🔥辣辣酸酸好開胃🤤今次終於可以盡情飲❗️湯底好入味🤤牛板腱每多30g只需加$20,胃口大的朋友可以選160g😆新鮮的牛鎖住冬陰功湯的精華😋太正了🔥椰奶雞湯鍋 - 西班牙黑毛豬腩肉 130g 🐖 $118朋友選了店內🌟人氣Top 2 🌟的火鍋湯底🍲去泰國必飲的湯都比我哋試曬🤤湯底濃郁,朋友表示大愛😍😍🔥泰式手打蝦餅 加配$24推介必點小食😋😋厚厚的一塊❗️咬開入面滿滿的蝦肉,毫不吝嗇😆外厚的炸面仲好薄!絕對唔厚粉!真是啖啖肉🤩🔥香茅雞翼 加配$24好貼心以單骨雞翼上枱!大家都食得好方便,香口唔辣☺️🍹泰式手標啵啵奶茶 (飲品升級+$28)地道泰色風味的奶茶!茶味較重,不會太甜👍🏻手標啵啵好好咬口😆🍹泰式芒芒碌碌 (飲品升級+$28)鐘意芒果一定要點🥭個人認為一邊打邊爐,一邊飲沙冰是最佳配搭🫶🏻🔹茶水及手工醬料費每位$15,加一服務費📍四面泰泰式火鍋 (

推介🫶🏻平時好鐘意飲冬陰功湯🔥辣辣酸酸好開胃🤤
今次終於可以盡情飲❗️湯底好入味🤤
牛板腱每多30g只需加$20,胃口大的朋友可以選160g😆
新鮮的牛鎖住冬陰功湯的精華😋太正了

🔥椰奶雞湯鍋 - 西班牙黑毛豬腩肉 130g 🐖 $118

朋友選了店內🌟人氣Top 2 🌟的火鍋湯底🍲
去泰國必飲的湯都比我哋試曬🤤
湯底濃郁,朋友表示大愛😍😍

🔥泰式手打蝦餅 加配$24
推介必點小食😋😋
厚厚的一塊❗️咬開入面滿滿的蝦肉,毫不吝嗇😆
外厚的炸面仲好薄!絕對唔厚粉!真是啖啖肉🤩

🔥香茅雞翼 加配$24
好貼心以單骨雞翼上枱!
大家都食得好方便,香口唔辣☺️

🍹泰式手標啵啵奶茶 (飲品升級+$28)
地道泰色風味的奶茶!
茶味較重,不會太甜👍🏻
手標啵啵好好咬口😆

🍹泰式芒芒碌碌 (飲品升級+$28)

🔹茶水及手工醬料費每位$15,加一服務費

📍四面泰泰式火鍋 (沙田) @fallinthai
@newtownplazahk 沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓708號舖

• 蝦片
  • 泰式手打蝦餅
第一次幫襯四面泰。環境裝修,雖然沒有很像泰式的感覺,但勝在座位寬敞舒適,乾淨唔會黐立立。話明係泰國打邊爐梗係要試冬陰功湯底,冬陰功湯頭辛辣刺激,卻又回味無窮,打邊爐之前飲幾口冬陰功湯打開個胃口😙跟著係是椰子奶湯底,湯底以香甜和濃郁取勝。椰奶的香氣在湯中四溢,每一口都充滿了東西亞國的風味。嚴選牛板腱🐂的濃重肉味,肥瘦適中不會太油膩每一口都充滿了濃郁的肉香。而鮮蝦丸則是另一種味覺享受,上大量鮮美的蝦肉,冇將蝦肉完全打成蝦膏,啖啖蝦肉口感彈牙,必定要食。沙嗲牛肉串燒🍢串燒的牛肉外表微焦,內裏卻柔嫩多汁,沙嗲醬的濃厚香味同牛肉襯到一絕再加少少青檸汁真係無敵!海鮮活海蝦🦐一份四隻的鮮活海蝦,上枱嗰時仲郁吓郁吓,蝦殼帶著鮮亮的色澤,肉質緊實彈牙。泰國船麵河粉🍜最後,搭配上新鮮的泰國船面河粉,每一條河粉都吸滿了湯汁,入口時重溫了湯底的各種滋味,還有滿滿的飽腹感。(個人建議配椰子奶湯底最好食。)😋嚴選牛板腱的濃郁、鮮蝦丸的鮮甜、鮮活海蝦的彈牙和泰國船面河粉的滑嫩,還有沙嗲牛肉串燒的獨特風味,埋單都係五百零蚊。抵!💪🏻Ps. 加湯不加水!呢樣要加分👍🏻店員有細心解釋三色醬料如何配搭肉類👍🏻

嚴選牛板腱

蝦丸
  • 蝦片
  • 牛板腱
  • 椰奶雞湯鍋
服務很好、小朋友最喜歡蝦片可以無限添食同埋食物上菜都用乾冰伴碟,白煙襯出仙氣感覺大人最鍾意冬蔭公湯底$198無限原味加湯(不是加水!),開餐前每人都飲左2碗,抵曬!同埋醬料有海鮮醬、麻但唔太辣既汁、同埋泰式甜酸醬,3款各有特式,起其他火鍋店少見牛肉、豬肉、鯇魚、蝦滑、菜、菌類,加上冬蔭公湯令味蕾有加倍刺激,加分200甜品方面$58椰青奶凍好味同好抵食,分量可分到7個飯碗每人半碗員工服務態度超好,會用心記住你的request,有禮服務座位環境也很寬敞,7個人坐C型卡位感覺很舒服
服務很好、小朋友最喜歡蝦片可以無限添食
同埋食物上菜都用乾冰伴碟,白煙襯出仙氣感覺

員工服務態度超好,會用心記住你的request,有禮服務

座位環境也很寬敞,7個人坐C型卡位感覺很舒服

2024-11-16
60 分鐘 (堂食)
  • 炭燒豬頸肉
  • 美國雪花牛小排
  • 招牌椰皇凍
2024-11-09 1932 瀏覽
今日喺沙田行街,發現一間泰式火鍋店,見到門口餐牌上面嘅泰式湯底好特別,平時都鍾意飲泰式椰子雞湯,同埋冬陰功湯,所以好想試吓用呢啲湯底做火鍋係點樣嘅?前菜泰式蝦片,好香脆,而且無限添食。見到餐牌好吸引,食材選項包括牛肉、海鮮、蔬菜等等。而最特別嘅係呢一個「海鮮寶盒」,店員送上枱嘅時候,會幫你打開寶盒,然後好多白色嘅煙霧湧出嚟,煙霧中間見到好新鮮嘅海鮮,海鮮包括鮮蝦、珊瑚蚌、鮑魚、白鱔片、生蠔、墨魚滑等等。原來海鮮寶盒下面放咗乾冰,令溫度保持低溫,令海鮮保存得更新鮮,而且乾冰造成白色煙霧,影相打卡都好靚。另外叫咗一碟牛肉片同埋雜菜杯,食材好優質、好豐富。食材配合泰式清湯底、椰子湯底,充滿泰式風味,仲帶有少少酸味,好清新嘅感覺。飲品芒果沙冰,配合新鮮嘅芒果肉,好鮮甜,而且夠晒冰凍解渴。

前菜泰式蝦片,好香脆,而且無限添食。

另外叫咗一碟牛肉片同埋雜菜杯,食材好優質、好豐富。

飲品芒果沙冰,配合新鮮嘅芒果肉,好鮮甜,而且夠晒冰凍解渴。
2024-11-09 1575 瀏覽
今日嚟到呢間泰式火鍋店,第一次食泰式火鍋,見到餐牌上面嘅食材,包括牛肉、海鮮、蔬菜等等。而最特別嘅係泰式湯底,由冬陰功湯底、泰式椰子湯底等等可以選擇。一坐低就會有一碟,泰式蝦片,新鮮香脆,好濃嘅蝦味,而且無限任添,食完一碟店員會問你要唔要refill?我哋兩個人一共食咗三碟,超正。見到餐牌好吸引,即刻叫咗一個「海鮮寶盒」,呢個寶盒好有睇頭,好名貴嘅感覺,入面放咗乾冰,所以不停有白煙慢慢飄出嚟,作用可以保持低溫去保鮮海鮮,而且影相打卡非常特別,店員幫你打開寶盒,感覺充滿仙氣。海鮮用料上乘,非常新鮮。海鮮包括鮮蝦、珊瑚蚌、鮑魚、白鱔片、生蠔、墨魚滑等等。生蠔手板咁大隻,好Juicy,好鮮味。另外叫咗一碟牛肉片,肥瘦適中,好香滑,容易入口。食物配合泰式椰子湯底,泰式風味,仲帶有少少酸味,好特別,而且令人食得好開胃。

另外叫咗一碟牛肉片,肥瘦適中,好香滑,容易入口。

2024-11-05 1586 瀏覽
The "Fall in Thai Hot Pot" experience was satisfying overall. The beef lunch set was flavorful and cooked to perfection. However, the utensils were not as clean as expected, with some dust present. Despite this, the hot pot itself was delicious and made up for the slight cleanliness issue. The broth was rich and aromatic, and the variety of fresh ingredients provided a delightful dining experience. The ambiance and service were pleasant, adding to the overall enjoyment of the meal. In conclusion, while the cleanliness of the utensils could be improved, the delectable hot pot and beef lunch set made the dining experience at "Fall in Thai Hot Pot" a memorable and enjoyable one.

2024-10-25 2387 瀏覽
泰式邊爐新嘗試午市入座,有一人一鍋三款餐揀兩個人食一個牛一個豬三款湯底揀左冬陰公同椰香雞一人一鍋關係,用連鎖餐廳式加熱火所以由佢拎個爐到水滾,都等左10分鐘有多湯底聞到有香味,但食落就好湯底開出黎咁,味精味一盤肉,一盤蔬菜(菠菜/細旺菜/生菜/一件冬菇/兩薄片扎肉/金菇及河粉)蝦片任食👍🏻由於湯底好普通,所以其實食物質素真係好一般河粉係夠滑,不過好細份反而個三色汁係幾特別,咁樣就定性為泰底邊爐😕
泰式邊爐新嘗試

午市入座,有一人一鍋
三款餐揀

兩個人食
一個牛一個豬

三款湯底
揀左冬陰公同椰香雞

一人一鍋關係,用連鎖餐廳式加熱火
所以由佢拎個爐到水滾,都等左10分鐘有多

湯底聞到有香味,但食落就好湯底開出黎咁,味精味

蝦片任食👍🏻

由於湯底好普通,所以其實食物質素真係好一般
河粉係夠滑,不過好細份

反而個三色汁係幾特別,咁樣就定性為泰底邊爐😕

2024-10-25
2024-10-14 3189 瀏覽
昨天(10月13日)二人嚟沙田食晚餐 幸運地抽中2號優惠送飲品一杯。到結賬時雖然這杯飲品有扣除 但在收取服務費時這飲品要計算在內 心感非常不合理🤷‍♀️請問何為送贈呢?店經理解釋仲不合理 因為我哋服務左你 咩答案呀🤦🏻‍♀️今次抽中係杯飲品 要俾幾蚊服務費 如抽中蝶牛 就要俾幾十蚊服務費 到底是甚麼的電腦程式計算方法呀😤😤理論完仍堅持要客戶付單上費用 完全不懂變通 可以手改單寫下原因㗎嘛 吾係淨係同我講電腦係咁出單囉😡😡
2024-10-13
15 分鐘 (堂食)
2024-10-05 3167 瀏覽
沙田我最喜愛泰式打邊佬 最近新出一周年抽獎活動每枱客人1-5人可以抽一次 6人以上抽2次有機會抽到四面泰牛肉拼盤四面泰手作飲品 $42 任選一杯四面泰大象公仔一隻活動日期10月6日至13日.最鐘意佢地泰式湯底主打招牌⭐️秘製冬陰功鮮蝦鍋入面湯底真係用左鮮蝦去煮加左唔少泰式香料 湯式酸辣鮮甜記住叫埋⭐️寶藏海鮮手工金盒(3-4人)$598湯底加埋海鮮打邊爐 會愈煮愈鮮 大推金盒賣相都好華麗 上菜會加上乾冰有齊以下咁多款海鮮鮮活日本扇貝/鮮脆本地魷魚/鮮脆珊瑚蚌鮮活鮑魚仔/白鱔魚片/手打墨魚丸/海蝦最重要係 叫套餐會包埋鍋底 雙拼都可以⭐️椰奶雞湯鍋 都好好飲用左老雞慢火煲6小時 加左椰子水 椰肉 椰奶湯底奶白色 飲落清甜 椰香十足.除此之外 佢地仲新出⭐️古法咖喱年糕肉蟹$298肉蟹大隻 蟹鉗厚肉 已經幫你爆開左咖喱汁完全滲透入蟹身底下仲有幾多年糕 其實都幾飽肚.最後佢地甜品都品錯⭐️招牌椰皇凍$58 震震下 椰香清甜 又夠滑.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_沙田.#四面泰泰式火鍋 (沙田)地址:沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓708號舖四面泰泰
沙田我最喜愛泰式打邊佬 最近新出一周年抽獎活動
最後佢地甜品都品錯
⭐️招牌椰皇凍$58 震震下 椰香清甜 又夠滑
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_沙田
#四面泰泰式火鍋 (沙田)
地址:沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓708號舖
四面泰泰式火鍋 (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 5樓L514號舖
#飲食 #美食 #hk #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評 #香港旅遊 #大圍美食 #大圍必食 #火炭美食 #火炭必食 #沙田美食 #沙田必食 #火鍋 #泰國菜 #打邊佬 #海鮮 #冬陰功