2019-02-11
星期六屋企有人生日近近地去咗四點金食。開咗十年,基本上每年都有一兩次過來食。先講重點。佢地特色係價錢平但同時份量較少,七至八人剛好,十二人係唔夠分的,自己睇住。客人流量大,晚市會hur 你交枱的,想慢慢傾計就九點後。潮州菜,徧咸蠔餅,海産我地全家都麻麻👀(你望下其他食評決定了)今次食咗以下:白肺湯/蠔仔粥下單時是一窩,待應很好招呼問了我地後在旁邊先幫我們分落碗。然後跟有七-八碗。所以認證以上所言份量係唔多的。老實說兩款都徧普通,乏善足陳。手撕鹽焗雞半隻脂肪很少,塊雞皮最入味好食,例牌份量不多。沙茶韮菜豬紅依然係食完都無咩記憶,少辣,老人家小朋友都未必食到。墨魚拼豆腐墨魚徧薄同軟身,我較愛食有𡁻頭。但老人小朋友係啱食。豆腐又綿又索汁👍🏻跟住講好野沙茶牛肉每次來都必食牛河,今次單點餸。濃味是理所當然,應該話好下飯。散叫有芥蘭底,仲好食過啲牛肉。牛河都係留返午市食抵。上裝鵝片無加三十蚊配海蜇既結果係有豆腐墊底,焉知非福😘上裝真係唔肥,有鵝味,片得夠薄,基本上無得挑剔👍🏻金華火腿冿白第一次叫呢款😍事前無預計切絲上枱係神來之筆。各方面更入味,易夾易咬。又係果句,呢時候老人家小朋友易入口最重要。埋
客人流量大,晚市會hur 你交枱的,想慢慢傾計就九點後。
潮州菜,徧咸
蠔餅,海産我地全家都麻麻👀(你望下其他食評決定了)
今次食咗以下:
白肺湯/蠔仔粥
手撕鹽焗雞半隻
脂肪很少,塊雞皮最入味好食,例牌份量不多。
沙茶韮菜豬紅
依然係食完都無咩記憶,少辣,老人家小朋友都未必食到。
墨魚拼豆腐
墨魚徧薄同軟身,我較愛食有𡁻頭。但老人小朋友係啱食。
豆腐又綿又索汁👍🏻
跟住講好野
沙茶牛肉
上裝鵝片
無加三十蚊配海蜇既結果係有豆腐墊底,焉知非福😘
上裝真係唔肥,有鵝味,片得夠薄,基本上無得挑剔👍🏻
金華火腿冿白
埋單1200,七大兩小。CP 其實徧低,唔使行得遠來講的一個選擇。