I've been a fan of this place for some time... since it opened I suppose.For those who visit there, you have to understand one simple principle of a good restaurant: they only have to make a CERTAIN items on their menu good. That aside...1. The Curry Ox-Tail pot is great, but you'll need at least two people to finish the damn thing!2. Their beef is the best! Order anything with beef and you cannot go wrong. Their chicken items are only alright... Lamp is better than their chicken, but that's it.

That aside...

2. Their beef is the best! Order anything with beef and you cannot go wrong. Their chicken items are only alright... Lamp is better than their chicken, but that's it...

3. Their seafood is not bad at all! However, on the "slow" (Mon-Thur) days, the freshness cannot be guaranteed. Just like most other restaurants, no surprise there.
  • Curry Ox-Tail
  • beef
  • crab.
(非會員)
2009-08-24 37 瀏覽
好唔掂, 唔會再嚟 - 咖哩好稀, 似湯多D- 雞唔滑, 唔入味, 雞還雞, 咖哩還咖哩- 油酥餅, 難食, 勁多油, 好甜- 沙嗲係炸gei, 離譜, 最難食這個, 連D沙嗲醬都係冇味嫁!- 清炒西蘭花 OK好耐之前的國際咖哩館係好好食嫁, 點解D老店全部都變得不好食了。好似D而家D香港人一樣, 真係一蟹不如一蟹!
好唔掂, 唔會再嚟

- 咖哩好稀, 似湯多D
- 雞唔滑, 唔入味, 雞還雞, 咖哩還咖哩
- 油酥餅, 難食, 勁多油, 好甜
- 清炒西蘭花 OK

2009-08-23
2009-07-26 76 瀏覽
Wanna picking up something hot in the hot summer and there we went to this restaurant.We ordered chicken curry and onion lamb curry with complmentary naan and rice.Naan is cold and no good.What keeps this restaurant away from my dining list is the curry quality. It is definitely not any style of curry however it's called "international". I can dare to say it is worser than any average hk style tea cafe has been offering as soon as the curry dishes were served.The curry sauce was watery and a w

Naan is cold and no good.

The curry sauce was watery and a whole chicken piece was barely put into the dish. There it went thier "curry dishes".

It seems that their cooking "technique" not "skills" is to make the curry like soup. Whenever customer orders one particular dish, the kitchen will make the main ingredient - no matter lamb, chicken, beef, etc barely done and just spread curry saurce on it. You could hardly feel the curry taste as "curry". And you can imagine then how you feel about the chicken or lamb i ordered.

If they barely serve hk style curry, it's fine. Unluckily enough, it is not even HK style curry.
2009-07-25
  • t
2009-07-22 35 瀏覽
睇電視,個節目介紹咖哩,見呀主持人SUKI 食到鬼死咁知味.又釣起我條咖哩癮,於是上網睇下佢地介紹既係邊暗啦.一搵~原來係呢間國際咖哩館.於是就同女朋友去食喇.我們晚上7點左右到, 當晚需要左門外等位,但大概15分鐘就有位喇,唔算太耐坐低環境都C服既,唔會迫同乾淨既,比我一般老鋪感覺,睇左一陣餐牌,叫左個電視介紹既蘇門搭臘黑咖喱牛,花生咖哩牛脷,一碟雜喱角,一件油餅,一個反AND大生啤,喱角ORDER左一陣就到左喇, 唔難食亦唔好食,仲知就一般啦,花生呢,OK LA幾香幾好味但我想講既係蘇門搭臘黑咖喱羊外表黑MAMA,真的如電視介紹有藥材味.我見佢幾特別就起筷夾起一塊放入口.一咬.......完全係一舊白色肥膏,最慘係肥膏中間仲係冰凍 KA好核突,個感覺好嘔心KA我之後同個呀姐講,佢都肯換第二樣比我.但食凍肥膏果下,我已經對呢間食店,失望絕不會再去多次...
又釣起我條咖哩癮,於是上網睇下佢地介紹既係邊暗啦.
一搵~原來係呢間國際咖哩館.於是就同女朋友去食喇.
坐低環境都C服既,唔會迫同乾淨既,比我一般老鋪感覺,
花生呢,OK LA幾香幾好味
但我想講既係蘇門搭臘黑咖喱羊
外表黑MAMA,真的如電視介紹有藥材味.
我見佢幾特別就起筷夾起一塊放入口.
好核突,個感覺好嘔心KA
我之後同個呀姐講,佢都肯換第二樣比我.
但食凍肥膏果下,我已經對呢間食店,失望
絕不會再去多次...
2009-07-20
2009-03-17 20 瀏覽
是日午餐, order 如下: 招牌咖哩角 - 脆卜卜, 仲熱 ga, 雖然 d stuffing 一般, 不過脆成咁真係好香口好味! 唔怪之得係招牌菜! 魚皇飯 - d 飯麻麻地, 色多過味. d 魚塊唔鞋, 所以都唔錯. 配 gei 咖哩就好一般啦. 咖哩豬扒 - 個汁好好味! 食多幾啖先黎慢慢辣, 過癮! d 豬好明顯用左鬆肉粉. 抵打!!! 其實豬扒 "dup" 下就稔啦! 好明顯係懶之過, 扣分!overall食物水準 keep 唔住, 叫人失望. 以前細個來, d 野好好味 ga! 而家淨係 d 汁好味.貴. lunch 都百幾蚊, 唔抵 lor. 又冇 lunch menu.服務唔錯, staff 會主動問你有冇太辣, 又主動針水, 唔會屈你叫 drinks!
是日午餐, order 如下:

招牌咖哩角 -
魚皇飯 -
d 飯麻麻地, 色多過味.
d 魚塊唔鞋, 所以都唔錯.
配 gei 咖哩就好一般啦.
咖哩豬扒 -
個汁好好味! 食多幾啖先黎慢慢辣, 過癮!

overall
咖哩豬扒
招牌咖哩角
2009-03-15
招牌咖哩角
2009-02-11 35 瀏覽
開場白: 只要用心寫食評, 人人都可以係食神!食果日係 01/02/09自問是咖喱王, 一有咖喱食就食慾大增終於有機會跟朋友到呢間咖喱館食下上一次去左旺角咖喱大皇黎到叫左個 巴基斯坦咖喱蝦(小辣)+蘇門搭臘黑咖喱牛(小辣)+薄餅+2個白飯1. 巴基斯坦蝦: 蝦還算鮮味, 巴基斯坦咖喱味道算正常2. 蘇門搭臘黑咖喱牛: 黑咖喱=有gip汁?!, 或者真係啦~"~ 個牛好似係牛展, 仲以為係牛肉3. 薄餅同2個飯都ok 既, 飯無之前食評講既隔夜飯情況出現4. 侍應總是慢半拍總結: 下次食我會去番旺角咖喱大皇~_~
開場白: 只要用心寫食評, 人人都可以係食神!

食果日係 01/02/09
自問是咖喱王, 一有咖喱食就食慾大增
終於有機會跟朋友到呢間咖喱館食下
上一次去左旺角咖喱大皇

1. 巴基斯坦蝦: 蝦還算鮮味, 巴基斯坦咖喱味道算正常
2. 蘇門搭臘黑咖喱牛: 黑咖喱=有gip汁?!
, 或者真係啦~"~ 個牛好似係牛展, 仲以為係牛肉
4. 侍應總是慢半拍

總結: 下次食我會去番旺角咖喱大皇~_~
巴基斯坦咖喱蝦
蘇門搭臘黑咖喱牛
2K
2009-02-07 25 瀏覽
要重新出現灣仔「下場」, 上去前由朋友 K 帶路0黎呢度食咖喱. 叫了兩款咖喱 (跟白飯或薄餅) share 食, 另加一份 paratha 止口痕. 先0黎 paratha... 同之前0係其他印度餐廳食到的 (例如呢間: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1896162) 幾唔同, 呢客 paratha 酥脆得多, 似足西式 puff pastry; 可惜食落帶少少酸澀, 而且油膩得很, 印象一般.再0黎朋友揀的「古馬」lamb curry, default 係「小辣」... 咖喱汁呈淺黃色, 好稀, 落了大量 herbs 及炸過的洋蔥, 食落味道淡薄, 唔0岩口味; 試了幾小件羊肉, 幾軟熟亦夠羊味, ok 啦.我揀的叫「東印」fish curry, default 係「中辣」... 橙紅色的咖喱汁質地比「古馬」杰身好多, 食落香辣, 帶點酸甜 (落了蕃茄煮?), 好食! 魚唔似係雪藏貨, 食落幾嫩滑, 不過個別一兩件帶點腥, 印象打了折扣; 配料除了面頭(被放棄了)的生洋蔥及蕃茄之外,

我揀的叫「東印」fish curry, default 係「中辣」... 橙紅色的咖喱汁質地比「古馬」杰身好多, 食落香辣, 帶點酸甜 (落了蕃茄煮?), 好食! 魚唔似係雪藏貨, 食落幾嫩滑, 不過個別一兩件帶點腥, 印象打了折扣; 配料除了面頭(被放棄了)的生洋蔥及蕃茄之外, 仲有底部的罐頭菠蘿, 雖然感覺有點騎呢, 但甜甜的菠蘿配香辣的咖喱汁, 都幾好食.
跟咖喱的「薄餅」原來唔係 naan bread, 而係離奇地工整的圓形 kebab 皮, 硬硬實實, 唔0岩食.

呢度係港式西餐廳格局, 裝修擺設亦充滿港式餐廳「味道」, 加上冷氣好凍, 環境真係麻麻; 招呼就不過不失.

埋單每人約 $90, 唔算平, 雖然食物唔算好出色, 而且始終對「八國聯軍」式大包圍製作印象麻麻, 但灣仔0黎講, 都算係 ok 的咖喱選擇.

下次試試隔0黎 Himalaya.
paratha 脆到一咬即碎晒; 薄餅就又硬又實
魚比羊好 -- 講緊 d 汁!
2009-02-03 38 瀏覽
鋪位比好內之前好似減了一半﹐但招呼那位男部長依然是他。本人獨自在灣仔﹐打電話給朋友一行五人在這叫了干炒雞﹐咖哩牛‘月利’同咖哩班腩。咖哩班腩 – 有班塊同整舊骨亦有。食班塊時﹐大大啖食咖哩既朋友要主意﹐因有好多長長短短既魚骨。 有幾舊直程係魚骨位﹐一d肉都冇。因咖哩味道好濃同辣﹐所以食不出魚班塊既鮮味。咖哩牛‘月利’(必叫) -牛‘月利’大概有5﹐6大塊。牛‘月利’面上灑上炸過既蒜蓉同蔥粒。牛‘月利’肉質煙韌﹐用其有蒜蓉味道既咖哩汁撈飯味道極佳。干炒雞 – 有大量洋蔥絲﹐雞件唔可以話淋﹐但未至於鞋。不過不失。如不太喜歡多汁既朋友而又想食咖哩可以一試。可能位置處於商業地區﹐所以價錢有點兒偏貴。

可能位置處於商業地區﹐所以價錢有點兒偏貴。
$110 (宵夜)
  • 咖哩牛‘月利’
超級難食!!!!! Lee世都唔會再去!!!!!早前, 聽朋友介紹話Very good! 所有去試試!!!! 但一試之後, 確實永世難忘!!!! 點解D食物會咁難食!!!! (1) 咖喱角: 凍嘅! 又唔趣!!!!(2) 椰汁咖喱雞 : 冇未!!!! 又希Liu Liu! D雞又多肥膏!!!! (3) 白飯 : 一定係格夜飯!!!!! 一舊舊!!!! 仲要係出面熱!!! 入面凍!!!!! (4) 薄餅 : 又係凍嘅!!!!!(5) 飲品 : 可樂 & 雪碧2位埋單 !!! 差唔多成200蚊!!!! 又貴又唔好食!!!! 離開之後.....我們仲又路行又路鬧!!!!!行過見倒"老麥"食完之後, 先有飽嘅感覺!!!!!
超級難食!!!!! Lee世都唔會再去!!!!!

點解D食物會咁難食!!!!
(1) 咖喱角: 凍嘅! 又唔趣!!!!
(4) 薄餅 : 又係凍嘅!!!!!
(5) 飲品 : 可樂 & 雪碧
行過見倒"老麥"食完之後, 先有飽嘅感覺!!!!!
  • 無!!!!!!! Lee世都唔會再去!!!!!
(非會員)
2008-12-31 52 瀏覽
真係可能人人口味唔同,呢度都竟然有十二個笑。本來諗住去Spuntini,點知Full Booking。行過見倒呢度唔使等位,咁就入去試吓啦。入到去已經覺得唔對路,點解咖喱店入面完全無香味既呢?叫咗咖喱羊,咖喱牛,印度燒雞同沙爹蝦。(其實佢D咖喱好多種,不過上到枱你會發覺隻隻都係一樣。)D咖喱汁一D都唔香,仲稀到水一樣,味道正常,不過呢D唔算得上係咖喱囉。印度燒雞先死火,個樣就好似樣,不過又係完全唔香,D雞更加係又勒又無味!D串燒蝦一上枱直頭睇唔出佢係蝦,每隻蝦好似粒波子咁大倒,D沙爹汁唔係沙爹汁,極其量只可以叫係甜醬,因為只係得個甜字。三個人埋單$372,百幾蚊食個Lunch,咁既質素真係建議俾笑面既朋友去吓重慶既Khyber Pass,食完之後我相信你唔會再想嚟呢度。。
真係可能人人口味唔同,呢度都竟然有十二個笑。
入到去已經覺得唔對路,點解咖喱店入面完全無香味既呢?
三個人埋單$372,百幾蚊食個Lunch,咁既質素真係

2008-12-08 40 瀏覽
路經灣仔一帶,同男友嗅到咖哩的香味,滿心歡喜走進一試。order:::蘇門牛---係黑咖哩,唔係咁好食,d牛肉係牛腱個d黎,雖然幾腍,但d味唔係咁好,好似有d黑椒味,但係又辣辣地,個買相又唔係咁好。干炒雞---d汁幾好味,d雞肉又唔係幾鞋,但無咩特別。酥油餅---個餅幾香口,又有一股牛油既香氣,幾好。總結:味道一般,價錢貴左少少。
路經灣仔一帶,同男友嗅到咖哩的香味,滿心歡喜走進一試。

order:::
干炒雞---d汁幾好味,d雞肉又唔係幾鞋,但無咩特別。
酥油餅---個餅幾香口,又有一股牛油既香氣,幾好。

總結:味道一般,價錢貴左少少。
  • 酥油餅
2008-11-12 25 瀏覽
由於太肚餓的關係, 等唔切返屯門食晚飯, 所以急急腳入咗國際咖哩館醫肚因為老公唔肚餓, 我們只叫了我們最愛的咖哩雞皇飯兩份食其實我們每次去國際咖哩館都一定會點咖哩雞皇飯, 因為D咖哩炒飯炒得好香又乾身, 內裡加上提子乾, 甜甜地, 好滋味雞是用上新鮮雞件, 特別有鮮味, 而且少有館子煮咖哩是用上新鮮食材的, 光是這點就值得一讚啦, 不過如果可以去埋骨就更加好喇 這裡的咖哩汁是特別的, 什麼式都不是, 自成一格, 亦可要求不辣的, 拌咖哩炒飯鮮雞件同吃, 好味到不能形容最後一提是咖哩炒飯帶帽, 帽便是那隻流心煎蛋, 更加是錦上添花另外這裡的咖哩魚皇飯亦是相當出色, 不過水準唔穩定, 要視乎魚的新鮮程度, 所以要碰碰運氣啊這裡的炒飯並不便宜, 但份量好大, 最好叫多幾個朋友, 點多幾樣試吓就最好
由於太肚餓的關係, 等唔切返屯門食晚飯,
所以急急腳入咗國際咖哩館醫肚

因為老公唔肚餓, 我們只叫了我們最愛的
咖哩雞皇飯兩份食

其實我們每次去國際咖哩館都一定會點咖哩雞皇飯,
因為D咖哩炒飯炒得好香又乾身,
內裡加上提子乾, 甜甜地, 好滋味

雞是用上新鮮雞件, 特別有鮮味,
而且少有館子煮咖哩是用上新鮮食材的,
光是這點就值得一讚啦,
不過如果可以去埋骨就更加好喇

這裡的咖哩汁是特別的,
什麼式都不是, 自成一格,
亦可要求不辣的,
拌咖哩炒飯鮮雞件同吃, 好味到不能形容

最後一提是咖哩炒飯帶帽,
帽便是那隻流心煎蛋, 更加是錦上添花

另外這裡的咖哩魚皇飯亦是相當出色,
不過水準唔穩定,
要視乎魚的新鮮程度, 所以要碰碰運氣啊

這裡的炒飯並不便宜, 但份量好大,
最好叫多幾個朋友, 點多幾樣試吓就最好

正 ~ 咖哩雞皇飯, 咖哩汁
正 ~ 咖哩雞皇飯
正 ~ 咖哩雞皇飯, 咖哩汁
正 ~ 咖哩雞皇飯
  • 咖哩雞皇飯
  • 咖哩魚皇飯
2008-10-08 13 瀏覽
一入到入面,睇左個manual,全部都係咖喱菜!!想話叫個清淡d 的餸 or 飯,俾生病中的女朋友食都唔得。無奈之下,只點了兩個"唔辣"的菜,古馬雞青口wow!好惹味!個咖喱汁,我覺得幾似溂沙湯米果d 湯! 好正!青口就普普通通,幾好味!不過叫半打真係嫌太少!下次一定會叫多d餸!!
一入到入面,睇左個manual,全部都係咖喱菜!!
想話叫個清淡d 的餸 or 飯,俾生病中的女朋友食都唔得。

無奈之下,只點了兩個"唔辣"的菜,
古馬雞
青口
wow!
好惹味!
個咖喱汁,我覺得幾似溂沙湯米果d 湯! 好正!
青口就普普通通,幾好味!
不過叫半打真係嫌太少!

下次一定會叫多d餸!!
2008-07-31 11 瀏覽
星期日路經灣仔, 朋友推薦於是就入左去食啦。冇lunch set, 所以就叫左個二人餐, 二百零蚊, 野食連2罐汽水/啤酒先黎一客咖哩角, 配上一種不知名既汁。咖哩角皮薄, 即叫即炸, 酥脆非常, 配上個名正好平衡2者既味道, 食完都吳會覺得熱氣。個咖哩角都好多陷架, 肉汁豐富, 加上少許雜菜, 香得黎又吳太辣香煎牛仔骨, 份量都吳少, 近骨位既地方好稔, 唯有d地方帶有筋, 影響口感薄餅配咖哩汁, 要少辣真係好少辣。薄餅本身既味道就一般, 配上咖哩汁就好好多, 不過薄餅比較薄身, 個汁有時會滴出來, 要食得比較小心咖哩蝦, 有6隻, 吳算太大隻, 但都算有蝦味, 汁料加入蕃茄同菠蘿, 感覺上好清新, 吳太濃, 趁熱食幾惹味整體黎講算幾好, 而且一次過食倒咁多野。都算旺陽, 我地坐低冇耐都滿啦, 好多都係一家大細黎食我個blog有相同其他食評, 歡迎去睇http://hk.myblog.yahoo.com/food_talk2008/

我個blog有相同其他食評, 歡迎去睇

2008-07-24 16 瀏覽
呢間o野係好味的,我有女性朋友唔怕d靚衫染上咖哩味都黎食你就知~!!咖哩羊係好味,但其他咖哩好似抽六合彩隨時難食(亦隨時好味)靠搏,另一方面d薄餅份量頗少(其實d咖哩份量都少),所以都係叫定碟飯穩陣d,平日夜晚都幾滿,大家留意

• 咖哩羊