冬天,就是萬眾期待的聖誕大日子!而聖誕大日子,最令人期待的,當然是Christmas Party!朋友的公司位於荔枝角,一起去吃Lunch,順便幫手預訂公司Party大食會的到會呢!Lunch吃了「圍威喂!炒金邊粉」,是香港少有的正宗炒金邊粉。因為一般東南亞菜,為了迎合港人口味,都比較多用醬油,味道偏咸。但圍威喂選擇了保持正宗的原汁原味,金邊粉帶點酸酸的風味,很是惹味,令人垂涎。而且用料豐富,蝦肉件件大隻,雞柳軟滑入味,配辣椒乾,花生碎,層次鮮明,非常滋味。最近入冬,喉嚨有點不適。竟然讓我發現這裡有售「話梅檸蜜」,真的冬日必飲!用上家鄉話梅,台灣蜂蜜,青檸黃檸檬調製,潤喉滋補,喝後真令人舒暢。在這繁忙的工廠區,享有此別緻的小午膳,實在Happy!話說回來,朋友預訂的Christmas Menu更是吸引。自家手工醬汁「圍威喂!無骨海南雞」配香葉油飯、豬頸肉、越式蒜茸牛油雞翼、泰式汁燒紐西蘭牛柳。。。真想Join埋朋友公司開Party呢!

題外話/補充資料: 咖啡Bar看似也很專業,下次一定要來喝咖啡!
隨著市區租金飆升,荔枝角這個傳統工業舊區逐漸成為了一衆特色食肆的進駐點,今次來到一間本土特色主題的餐廳,以「打小人」這民間傳統活動作招徠,讓一衆沉鬱的香港人有另類途徑宣洩一下。之前知道此店由女子組合Super Girls的美女成員Yanny開設,筆者很久之前已想來試一下。向來鬼主意多多的她想到在小店收集起客人的寄語紙仔,到每逢星期六就有一位來自「打小人勝地」鵝頸橋的姐姐會在餐廳打小人,創意噱頭滿分!就連店名也用上了廣東話地道用語「圍威喂」,意思是一班志同道合之輩走在一起,有夠貼地。店內裝潢設計以簡約為主,藍白色的主調加上門面一排望街木窗,空間感強,雅緻時尚的裝修讓人感覺舒泰自在,而且門口可以泊車,駕車客人亦很方便。小店以東南亞菜式為主打,覆蓋亦頗廣泛,由越式蒜蓉牛油雞翼,泰式炸蝦餅、無骨海南雞、炒金邊粉到馬來西亞炒粿條和肉骨茶均有供應,讓人立不定主意。香辣糯米雞翼,將蒸好已調味的糯米釀入去骨雞翼內再炸香,金黃脹卜卜的賣相十分討好。雞翼炸得外脆內多汁,熱烘烘微辣惹味,惜糯米口感偏軟爛略欠應有的Q韌口感,但其實仍算不錯。青咖哩豬頸肉,豬頸肉份量十足,煎得焦香帶嚼勁,青咖喱汁偏向稀身,原本不
圍威喂無骨海南雞配油飯

青咖哩豬頸肉

青咖哩豬頸肉,豬頸肉份量十足,煎得焦香帶嚼勁,青咖喱汁偏向稀身,原本不甚寄望,但原來反而頗有驚喜,味道濃香帶甜,香料味突出,辣度頗強,十分惹味,用來佐飯或蘸薄餅濃淡剛好,倍感滋味。
圍威喂無骨海南雞

圍威喂無骨海南雞中間的一層金黃啫喱

油飯

圍威喂無骨海南雞配油飯,海南雞已去骨,份量有半隻之多,賣相滿分,足夠2人享用。雞件皮爽肉滑,中間還有一層金黃啫喱,骨膠原滿滿,啖啖肉食得痛快。配上最佳拍檔雞油飯,富薑蒜香亦不會太油膩,平衡得剛好,是必食推介之一。
檳城炒粿條

檳城炒粿條,原先預計會是類似星加坡式的厚身粿條,但端上來時發覺是較扁平的一種,有點似港式的河粉,但較之多上了一點韌性,入口軟糯Q彈,以蝦仁、臘腸、芽菜、韭黃、韭菜和雞蛋等配料洒上醬油同炒,條條分明,每條粿條都均勻地被醬油上色包裹住,甜香中帶著一絲絲爽口,鑊氣十足,口感豐富,而且不覺油膩,平凡中見功架。
鮮橙梳打

手工普洱茶啤酒

而這裏除了食物出色之外,飲料供應也一點不馬虎,鮮橙梳打、手工普洱茶啤酒均十分有特色,一大班人茶餘飯後淺嚐閒談也不錯。

整頓晚飯的質素很有驚喜,每款菜式都感受到大廚的用心製作,加上環境舒適,店員又好客有禮,和客人打成一片,是另一加分位!而且定價不算太貴,屬中等收費,份量卻是十足無欺,性價比算高;只可惜未能遇見老闆娘打卡認識一下,唯有下次再來碰碰運氣吧。在荔枝角區的夜晚人流較少,相對來說餐廳亦會較幽靜,兩口子或一大班朋友來到食飯談天就最適合不過了!
2019-12-03
3 分鐘 (堂食)
圍威喂無骨海南雞配油飯
檳城炒粿條
鮮橙梳打
手工普洱茶啤酒
2019-12-08 160 瀏覽
Lunch 見佢都幾熱鬧,要等一陣間,不過上菜都快,流轉高。我點左個海南雞飯,份量不算多,但勝在送份細油菜,六十幾蚊又係算係咁。同事個份炒河就真係大,女仔會食唔哂。標題好似唔關事,不過都算係有特色,碟上都有印有,食完就會見到~
2019-12-03
10 分鐘 (堂食)
2019-11-26 287 瀏覽
今日下午黎左圍威喂食下午茶.食東南亞既美食..我le個大食妹當然要去試下啦!叫左個保海南雞湯河加杯絕代雙莓.加蒜蓉牛油雞翼即叫即整,好快就整好.由於係即整..所以雞翼等既時間比較耐...海南雞飯食得多,海南雞湯河第一次食...好好味.好有東南亞風味.牛油雞翼好香脆。。。但唔會太油膩絕代雙莓好多果容...涼爽可以即時降溫減熱氣.好開心咁食左個下午茶
叫左個保海南雞湯河加杯絕代雙莓.加蒜蓉牛油雞翼
牛油雞翼好香脆。。。但唔會太油膩
絕代雙莓好多果容...涼爽可以即時降溫減熱氣.
好開心咁食左個下午茶
2019-11-23 197 瀏覽
荔枝角工廠區附近開左新既餐廳,聽到名覺得幾得意所以黎試下。整體都ok,價錢60-80。呢碗係粉紅撈檬,味道上有D似係南乳醬,覺得醬汁唔太足夠,唔夠撈。係工廠區附近算係幾方便,餐廳裝修都幾靚,感覺唔錯~
荔枝角工廠區附近開左新既餐廳,聽到名覺得幾得意所以黎試下。

係工廠區附近算係幾方便,餐廳裝修都幾靚,感覺唔錯~
2019-11-23 178 瀏覽
這間餐廳位置在街尾,剛好行過附近見到餐廳名很特別,便決定入去一試。下午茶時間人流不算太多,不用等待便有位置。原來是越泰式餐廳餐廳內裝修簡潔,令人感覺舒服。Order 了圍威喂!炒金邊粉和越式蒜蓉牛油雞翼。炒金邊粉賣相不錯,上菜時較熱,而且配菜豐富有蛋絲豬肉和蝦等等,可惜味道不算特別出色,用料亦不夠新鮮。蒜蓉牛油雞翼令人驚喜,首先因為剛炸好,雖然有點油膩,但熱辣辣而且表皮脆卜卜,仲有超香牛油味和少少蒜香

下午茶時間人流不算太多,不用等待便有位置。

原來是越泰式餐廳

餐廳內裝修簡潔,令人感覺舒服。

Order 了圍威喂!炒金邊粉和越式蒜蓉牛油雞翼。

2019-11-21 144 瀏覽
*圍威喂*Environment: ★★★★☆Service: ★★★★☆Taste: ★★★★★💞💞💞筆者誠意推介💡東南亞菜為主,啱曬鍾意食泰國嘢嘅你💡值得一提係呢度服務質素係無得彈,態度超親切💡地方好寬敞,坐落好chill,亦有好多打卡位 ,岩哂朋友聚舊青咖哩雞肉炒飯($78): 炒到出黎仲有鑊氣,好香,好開胃,有驚喜💓雞肉肉質嫩滑黃咖哩軟殼蟹($148): 大大隻軟殼蟹炸得好香脆, 咖哩香濃入味, 蟹膏好肥美,夠哂惹味。荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖#hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday #foodstagram #hongkongfoodie  #hongkongfood #hongkong
*圍威喂*
Environment: ★★★★☆
Service: ★★★★☆
Taste: ★★★★★

💞💞💞筆者誠意推介
💡東南亞菜為主,啱曬鍾意食泰國嘢嘅你
💡值得一提係呢度服務質素係無得彈,態度超親切

荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖
2019-11-21
10 分鐘 (堂食)
  • 黃咖哩軟殼蟹
2019-11-17 177 瀏覽
明明係泰國返黎2個月左右~我又掛住啦!!!!未有得返鄉下~唯有係香港食住泰菜止止渴先啦~🤤🤤哩間其實係食東南亞美食既~不過好明顯~我focus左係d泰菜度~其實睇menu時款式多多~樣樣都想試下咁~我都心大心細左好耐先落到order🤣🤣▶️香辣糯米雞翼($68)雞翼我覺得唔算太辣~好惹味!!夾埋包係雞翼內既糯米~味道岩岩好~▶️泰式椰子雞湯($88)椰子味唔算好濃~係個種飲完會散發淡淡既椰子香味~🥰雞就超級滑~👍👍好飲!!!▶️青咖哩豬頸肉($88)青咖哩味道好香~豬頸肉份量好多~好大塊~但咬落唔會好韌~▶️手工簿餅($28)有咖哩~又點少得簿餅呢~簿餅夠哂酥脆~又唔會太油~同咖哩真係絕配!!▶️金桔話梅疏打($22)哩杯野飲~夠哂解渴~泰國菜比較濃味~飲佢真係唔錯!!!!▶️士林夜市愛玉冰($28)哈哈~另一杯飲品轉左場地~飛左去台灣成杯野超級多愛玉同埋蘆薈~好正!!!!可能因為好足料~質數真係拍得住夜市架~見其他客人食梗既好多都好吸引好想試~睇黎~要搵日黎食多次先得啦!!🤣🤣🤣
明明係泰國返黎2個月左右~
我又掛住啦!!!!未有得返鄉下~
唯有係香港食住泰菜止止渴先啦~🤤🤤
哩間其實係食東南亞美食既~
不過好明顯~我focus左係d泰菜度~
其實睇menu時款式多多~樣樣都想試下咁~
我都心大心細左好耐先落到order🤣🤣
▶️香辣糯米雞翼($68)

雞翼我覺得唔算太辣~好惹味!!
夾埋包係雞翼內既糯米~味道岩岩好~
▶️泰式椰子雞湯($88)

椰子味唔算好濃~
係個種飲完會散發淡淡既椰子香味~🥰
雞就超級滑~👍👍好飲!!!
▶️青咖哩豬頸肉($88)

青咖哩味道好香~
豬頸肉份量好多~好大塊~但咬落唔會好韌~
▶️手工簿餅($28)

有咖哩~又點少得簿餅呢~簿餅夠哂酥脆~
又唔會太油~同咖哩真係絕配!!
▶️金桔話梅疏打($22)

哩杯野飲~夠哂解渴~
泰國菜比較濃味~飲佢真係唔錯!!!!
▶️士林夜市愛玉冰($28)

哈哈~另一杯飲品轉左場地~飛左去台灣
成杯野超級多愛玉同埋蘆薈~好正!!!!
可能因為好足料~質數真係拍得住夜市架~
見其他客人食梗既好多都好吸引好想試~
睇黎~要搵日黎食多次先得啦!!🤣🤣🤣

2019-11-01
2019-11-12 166 瀏覽
慰勞老公平時辛苦做野放假就搵下好野食Family Sweet Moment ~嘛今次捐窿捐罅去左荔枝角搵下午茶食🤤因為下午茶唔算好肚餓蕃茄碎蛋丹麥包 比大爺Lu雖然⋯ 大爺依然一貫作風剩係食包🙄丹麥包甜甜地好好食⋯Lu大爺食晒所有而好好味既蕃茄碎蛋就益埋媽媽啦 😅🤤媽媽見隔離檯食得咁吸引就叫左個板燒雞扒流心蛋吐司我冇打錯字⋯ 係流心蛋只係媽媽今次特別要求左熟蛋😅至於傳統爸爸⋯ 當然揀熱食佢至愛既肉骨茶 🥰我偷似左一啖⋯ 好藥材好正宗🤤呢間可以再食、 要搵一次試埋呢度晚餐既串燒同埋手工啤丫😍😍
慰勞老公平時辛苦做野

只係媽媽今次特別要求左熟蛋😅

至於傳統爸爸⋯ 當然揀熱食
佢至愛既肉骨茶 🥰
我偷似左一啖⋯ 好藥材好正宗🤤

呢間可以再食、 要搵一次試埋呢度晚餐既串燒同埋手工啤丫😍😍
2019-11-12 117 瀏覽
知道位於荔枝角的圍威喂是女子樂隊Super Girls 的Yanny開,一直都很想試吓,今晚就特意過去試一試晚餐。餐廳以簡約為主裝修,藍色為主題,欣賞佢門口可以泊車,非常方便。一向都喜歡吃東南亞菜,鍾意佢辣辣地,一打開餐牌都幾多款式選擇。我哋二人就揀選左兩個主菜加一份蔬菜。先來了飛天炒通菜,面頭仲有一些炸蒜以及辣椒,食落去通菜好入味!泰式蟹肉炒飯不算很乾身,裏面仲有蛋花蔥粒及蟹籽等配料,最重要係好多蟹肉,炒得好有鑊氣,味道剛剛好。招牌菜炒金邊粉份量都幾多,朋友都大贊好食!很欣賞飲品類別多款式多選擇,當然要試一試士林夜市愛玉冰,飲落去帶一點酸甜的檸檬味,很開胃。二人最後食咗$400有找,每人平均消費$200就可以食到咁豐富、咁滿足、坐得咁舒服嘅晚餐,感覺值回票價!

我哋二人就揀選左兩個主菜加一份蔬菜。

招牌菜炒金邊粉份量都幾多,朋友都大贊好食!

2019-11-10 104 瀏覽
難得老公放假,二人世界一下,去咗位於荔枝角近工廠區有間環境舒適圍威喂東南亞餐廳,我們點選了幾樣菜式:越式蒜蓉牛油雞翼,好香蒜香味,脆炸爽口,咬落去蒜蓉牛油味夾埋一齊好正,雞翼肉質好鮮嫩,推介。👍🏻青咖喱豬頸肉,好香青咖喱味,豬頸肉肉質嫩口。牛舌,未試過食牛舌可以咁鬆脆,牛舌外層炸咗一層博博的脆脆地,咬落口感好滋味,好好食。圍威喂生菜包,山菜新鮮包住肉粒一齊食口感清爽,如果加多少少辣就更好了。大蝦冬陰公湯,我最愛飲嘅冬陰公湯,味道剛剛好,一煲飲晒,哈哈~

青咖喱豬頸肉,好香青咖喱味,豬頸肉肉質嫩口。

2019-11-07
2019-11-10 111 瀏覽
同朋友買完衫繼續圍威喂。食泰式類型不能少的食物,金邊粉,酸甜味平均,以蛋包著外觀極好看。生菜包肉碎份量多,小山丘般且粒粒大小相若,生菜份量絕不吝嗇,雖然顏色不耀眼但辣味恰好不太搶,友人表示酸味很出色。我哋唔想食辣嘅菜,店員建議用蒜蓉炒通菜, 轉用蒜蓉炒也不失香味脆口。朋友喜歡脆口食物,炸春卷脆口度有10分,餡料滿滿,炸皮脆餡料脆,雙重爽脆口感沙嗲串燒半打,豬雞各半,香噴噴炭燒味道,急不及待一人拎一串,肉質豐厚配上串燒汁風味極佳。飲品士林愛玉冰, 蘆薈愛玉佔三份一杯,配檸檬塊、青檸塊,味道很醒神。環境簡約舒適, 在這區附近晚餐多一選擇。最後,清光食物後發現盛載食物碟很有心思。食到清碟便知美味。
同朋友買完衫繼續圍威喂。

環境簡約舒適, 在這區附近晚餐多一選擇。

最後,清光食物後發現盛載食物碟很有心思。食到清碟便知美味。

2019-11-10 55 瀏覽
轉季又是買衫的好借口, 近年喜愛網購外, 有時還會走到荔枝角的批發中心去尋找好物。一輪放血後又是時候補充體力, 在轉角找到到一間新裝修幾很"有趣"的小店, 當然要試試啦~ 圍威喂好像是熟朋友走在一起的意思, 相信店主應該也想客人來吃個輕鬆飯, 帶着愉快的心情用餐。無論店內設計, 餐具都頗有心思, , 讓人有會心笑這兒主打東南亞美食, 泰式越式的小食飯麵以及大熱的台式飲料都能找到。這晚雖然有點攰但又不算太餓 (或許是早了一點, 六點幾), 所以只點了兩份小食和一個炒飯就可以了。想不到最先送上的是泰式香葉肉碎炒飯看起來炒得粒粒分明, 夠晒鑊氣。雖然泰式香葉肉碎炒飯的配料簡單, 主要都是醃好的肉碎。但味道十分好, 加入了蛋絲及乾蔥等, 令味道更有層次,  惹味又不會過咸, 簡單但好吃。即炸的香辣糯米雞翼也不用等很久就送來, 一股"熱氣'在咬下去的一刻湧出來。拆骨雞翼經醃過後咸香中帶點微辣, 肉質炸過後仍能保持軟嫩。內裏的糯米飯完全吸收了雞油香, 飯粒油香飄飄, 真正外脆內軟, 是個令人停不到口的小食。另外我們還點了沙嗲串燒, 這個豬雞各有三串, 每款都燒得火力均勻, 肉質嫩滑。除了保留肉汁令

無論店內設計, 餐具都頗有心思, , 讓人有會心笑

想不到最先送上的是泰式香葉肉碎炒飯

看起來炒得粒粒分明, 夠晒鑊氣。

拆骨雞翼經醃過後咸香中帶點微辣, 肉質炸過後仍能保持軟嫩。

除了保留肉汁令串燒肉不會太乾外, 這個特調的沙嗲醬更是加分的功臣。不但帶有濃濃的花生香, 也不會被辣味太搶口, 而且更加入了香茅和椰奶等香料, 香濃中帶點甜,  滿滿的東南亞風味。

想不到工業區內都找到間有水準和有心思的新式東南亞菜, 十分不錯。
MENU 中的早餐和午餐性價比頗高, 如果晚市也有套餐就更經濟了。
#荔枝角 #東南亞美食 #圍威喂等朋友放工2個女仔去食飯~👭圍威喂(見到個餐廳名我笑左完全唔知食咩)原來食東南亞😋有泰式、馬來西亞、越式咁🥳叫左 3樣野🤤牛油雞翼🍗超熱超香....牛油味愈食就愈有罪惡感🍖雞翼真係 #本年度最佳食材其實見到仲有個特別d叫糯米雞翼好似仲正下次會叫!今次2個女人食唔到糯米ha生菜包🥗🥙勁大碟勁富豐 明明係前菜🥬🥙生菜大大片仲好脆口tim🥬個肉汁香再加少少酸汁同少少辣!超開胃yummy!!每塊生菜都夾勁多肉haha!檳城炒粿條🥘另加左$8蚊轉怡保粿條炒粿條主要有蝦、蛋、臘腸、芽菜、魚餅、韭菜仲有甜豉油🥳勁巨份量食極都食唔完😂如果一大班朋友黎食真係好抵呀我果下終於明白點解會叫圍威喂 事關起碼3個個人食先可以share到🤤🥳當然!咁好味既食物食唔哂都唔可以浪費!💁🏻‍♀️打包!外賣!今日lunch都慳返^^正呀!
#荔枝角 #東南亞美食 #圍威喂
等朋友放工2個女仔去食飯~👭
圍威喂(見到個餐廳名我笑左完全唔知食咩)原來食東南亞😋
有泰式、馬來西亞、越式咁🥳
叫左 3樣野🤤

生菜包🥗🥙
勁大碟勁富豐 明明係前菜🥬🥙
生菜大大片仲好脆口tim🥬
個肉汁香再加少少酸汁同少少辣!超開胃
yummy!!每塊生菜都夾勁多肉haha!
生菜包

檳城炒粿條🥘
另加左$8蚊轉怡保粿條
炒粿條主要有蝦、蛋、臘腸、芽菜、魚餅、韭菜仲有甜豉油🥳
勁巨份量食極都食唔完😂
如果一大班朋友黎食真係好抵呀

當然!咁好味既食物食唔哂都唔可以浪費!💁🏻‍♀️
打包!外賣!今日lunch都慳返^^

正呀!
生菜包
  • 檳城炒棵條
2019-11-07 88 瀏覽
同男朋友行過一間好似走gimmick路線餐廳比佢吸引左入左去先知原來主打泰國菜🙈🥘圍威喂炒金邊粉 $85個金邊粉炒得好香賣相都好好一上菜就香噴噴食落好有鑊氣令人勁開胃、食到停唔到口🐷青咖喱豬頸肉 $88一場嚟到食泰國菜唔係唔食咖喱啊所以就叫咗個青咖喱豬頸肉😍個青咖喱豬頸肉好好味D料都幾多用嚟送飯簡直一流🙈🐠彈彈牙魚餅 $60煎得幾好味嘅魚餅辣辣地幾惹味,幾開胃❤️❤️ps. 後來先知:原來每逢星期六都會有一位嚟自鵝頸橋嘅姐姐幫手喺餐廳打小人,唔怪得個牆甘多紙仔
同男朋友行過

個金邊粉炒得好香
賣相都好好
一上菜就香噴噴
食落好有鑊氣
令人勁開胃、食到停唔到口

🐷青咖喱豬頸肉 $88
一場嚟到食泰國菜
唔係唔食咖喱啊
所以就叫咗個青咖喱豬頸肉😍
個青咖喱豬頸肉好好味
D料都幾多用嚟送飯簡直一流🙈

🐠彈彈牙魚餅 $60
煎得幾好味嘅魚餅
辣辣地幾惹味,幾開胃❤️❤️