2017-12-31 173 瀏覽
將軍澳淨係得返一間吐司工房喺Popcorn,所以特別多人排隊,位就更加難等,不過以性價比嚟講,係大型商場午餐之選。叻沙米線餐,$56,加三蚊有凍飲,個凍奶茶真係好滑好有奶香味,個叻沙都好濃味,米線份量都好多,配料有豆卜、蝦、魚片,個湯都香。五香肉丁面就一般,個面好淋,亦都好淡口。

五香肉丁面就一般,個面好淋,亦都好淡口。
I am actually a fan of Toast Box. However, this branch really sucks... The noodles are not fully cooked - they're not chewy, but hard. I didn't expect any service here, but everyone deserves to be respected. They staff are so impolite and didn't bother to assist when I told them the tables were dirty and messy. I visited this branch a couple of months ago. Let's hope they've made some improvements.....

2017-11-18 132 瀏覽
吐司工房其中令我印像深的是星洲叻沙湯麵, 每次光顧這間餐店我都必定選這款食物。因為他的湯底十分不錯,從外表看來濃郁的湯底是很吸引,食在口裏其實很難辨別確實是什麼材料製作,好像有咖哩及香料等等,還加上椰漿以增加食物的香味及濃稠度,配料有蝦、魚片,反正是好味,叻沙源於南洋麵食,是馬來西亞和新加坡的代表作,出自吐司工房的星洲叻沙湯麵自有特色,麵身彈牙,並吸取了叻沙湯汁是精華所在,套餐配以飲品盛惠55元,性價比中規中矩,整體不錯。
做完野黎到吐司工坊....... 自己一條友一心黎食既,竟然係丁蛋麵!哈哈哈哈哈哈雖然可以自己煮,但每次黎到都忍唔住叫同一樣野,雖然真係好唔抵,加埋杯凍美綠成50幾蚊,但實在唔想自己煮,懶的代價。間唔中食下都好既,公仔麵同肉丁好難煮得唔好食,所以我都係會繼續幫襯回頭指數: 4/5

回頭指數: 4/5
丁蛋麵
2017-06-09
丁蛋麵
2017-10-30 123 瀏覽
入將軍澳踩單車,開車前要補充能量先,時間關係好快就揀左就近ge Toast Box。餐廳坐滿人,我地兩個人等左十分鐘先有位。我地當brunch 咁食一人叫左一碗麵。雞翼煎蛋通粉:湯底比一般茶記濃,但賣相好似茶記咁。。食落口好茶記少少。。蛋都煎得靚,雞翼有兩隻,味道一般,通粉都ok唔算太淋。娘惹米線:賣相唔錯,湯底夠哂濃,有半隻蛋,少少糖心,兩隻蝦,味道正常。飲品正常,奶茶唔錯,見到師傅一杯杯用佢地南洋方法沖幾特別。

飲品正常,奶茶唔錯,見到師傅一杯杯用佢地南洋方法沖幾特別。
2017-10-29
2017-09-24 159 瀏覽
放假去邊到食野都咁多人,土司工坊竟然搵到位;餐牌選擇依舊唔多星洲喇沙米線$56加$3一杯凍咖啡;喇沙湯底好濃好香椰子味,配料有2隻蝦、魚片、豆卜;蝦有點凍好似係煮好後加落去麵上面既感覺;米線偏軟身,條條都斷開到好短凍咖啡;幾好飲好濃,如果少甜會更加好食塊厚多士要三十幾蚊;食個肉丁蛋麵都係$36,可免費轉通粉;肉丁唔夠辣無咩肉丁味,蛋以為全熟原來係半熟流心,麵係出前一丁咁就抵啦,平過茶餐廳;仲可以加$6有杯熱薏米水;薏米唔多但唔甜,都算健康之算啊👍🏻

凍咖啡;幾好飲好濃,如果少甜會更加好

2017-04-10 341 瀏覽
今日lunch靜係食左個沙律 有啲餓 family gathering又遲食飯 大食嘅我見到Popcorn地下果層扶手電梯隔離有Toast Box就行左入去.我㨂左肉鬆厚吐司下午茶餐 三十五蚊係物價高漲嘅香港算係可以接受啦.有蛋兩隻 可以揀半生熟或者全熟 隔離檯好多人都食半生熟 我果碟係全熟 唔太熱 唔知係咪煎定.點解揀肉鬆吐司咁怪 因為我係肉鬆Fans 好鍾意食肉鬆 估唔到夾埋煉奶幾好食 鹹鹹甜甜係屋企可以試下DIY.手拉奶茶係店舖招牌可能因為我本身唔太鍾意奶茶我覺得無咩特別.有啲唔滿意餐具清洗得唔乾淨
煎蛋

有啲唔滿意餐具清洗得唔乾淨
2017-04-09
下午茶
2017-04-10 200 瀏覽
其實將軍澳中心行街睇戲來説算方便,今日和小妖行街購物,太累了,找間店享用下午茶之餘又可休息一下。過江龍土司工坊有套餐,平均三十多元,實惠抵食。主打星馬食物,無理由不吃地道食品。咖吷多士配拉茶。咖吷多士有點失望,佳因涷冰冰,多士不是即叫即烤,好彩餡料的咖吷和厚切的牛油尚算不錯。不會太油太膩,味道又不會過甜。還有煎疍二隻,流心效果出色,少許蛋香。只見店員拉上拉下的好快手就冲出一杯奶茶了。質感不夠港式的幼骨,但勝在有獨特的香氣。講真三十多元,水準算不錯吧!

過江龍土司工坊有套餐,平均三十多元,實惠抵食。

主打星馬食物,無理由不吃地道食品。咖吷多士配拉茶。

還有煎疍二隻,流心效果出色,少許蛋香。
講真三十多元,水準算不錯吧!
2017-04-09
2017-03-20 180 瀏覽
是日來到將軍澳打算吃另一家食肆,沒想到9點便關店了....在苦惱其間,經過吐司工坊,決定再戰---吃過其他分店兩次感覺麻麻...不過,感覺身體有點不舒服,想吃得清一點.最後, 在不能點咖喱的套餐下,點了一個 傳統吐司套餐 (咖央多士配荷包蛋、拉茶)--$34.最沒期望的,是這個套餐的荷包蛋, 早已製好沒有翻熱, 而且不是個人喜歡的半熟口味.但另外兩樣食物,則意外地有驚喜.咖央多士味道意外地佳,有牛油和咖央醬的椰香, 即使多士不算十分乾脆,至少不算太差!拉茶剛是美味得很,看著店員即使手沖、手拉, 拉茶不只是有煉奶的甜度,茶更是泡得非常甘香!沒想過,這杯即製拉茶是如此出色!不過,單為了食物的話,未必會來這裡,加上店子小,空間感不大,不算耐坐的地方.但為了這杯拉茶值得再到訪!
是日來到將軍澳打算吃另一家食肆,沒想到9點便關店了....

不過,感覺身體有點不舒服,想吃得清一點.

最後, 在不能點咖喱的套餐下,

傳統吐司套餐 (咖央多士配荷包蛋、拉茶)

但另外兩樣食物,則意外地有驚喜.

沒想過,這杯即製拉茶是如此出色!

但為了這杯拉茶值得再到訪!
2017-01-08
傳統吐司套餐 (咖央多士配荷包蛋、拉茶)
  • 咖央多士
  • 拉茶
2016-10-01 493 瀏覽
最鍾意食土司工坊既喇沙,自從太古城分店結業後就冇食過。今日特登過pop corn食,完全唔得又冇人執枱,叫左好多次先有人執,執又抹得唔乾淨,可想而知衞生方面唔會好得去邊。價錢方面,隱約記得上年好似唔駛50蚊,以家要成55蚊個喇沙好多辣油係面,冇以前咁香,仲要啲米線全部斷開哂,碎濕濕咁。想夾起一著都太碎夾唔到唔知係個別分店問題,定係水準下降。但喺我心入面扣哂分

價錢方面,隱約記得上年好似唔駛50蚊,以家要成55蚊

唔知係個別分店問題,定係水準下降。但喺我心入面扣哂分
2016-09-30
2015-11-18 727 瀏覽
前陣子見到公司附近也開了一家TOAST BOX,突然有點想食咖椰多士呢所以難得這天又返娘家,便趁機食返次~~~有一段時間沒有幫襯過TOAST BOX,沒想到又漲價不少記得最初好像只是$29 一個咖椰多士餐的沒想到現在已變成$34 了......早上8點開門,所以不用怎樣等位但就是要排隊等點餐....點餐後先取飲品,然後職員再送上其他食物終於到齊了~~因我們點了兩份咖椰多士餐,所以多士叠在一起面頭的一份多士好像烘得不夠,實情是底部烘得夠金黃,而面頭尚未夠火喉而已咖椰醬夠多,牛油厚切有些人喜歡將牛油抹均勻,而我則喜歡保留這種厚切質感,因為咬到中間,厚切時牛油香才夠濃!!平常這餐都是配半生熟蛋,這天選了煎熟蛋加幾滴特色黑醬油,帶少許甜味之前也沒有為意原來TOAST BOX的咖啡粉可以零售的南洋咖啡的味道我個人覺得是帶着一點椰香味道,但看過這資料後,意外原來是混合了牛油烘培賣單$68 兩份早餐。。。真係為了d咖椰醬
前陣子見到公司附近也開了一家TOAST BOX,
突然有點想食咖椰多士呢
所以難得這天又返娘家,便趁機食返次~~~

有一段時間沒有幫襯過TOAST BOX,沒想到又漲價不少
記得最初好像只是$29 一個咖椰多士餐的
沒想到現在已變成$34 了......

早上8點開門,所以不用怎樣等位
但就是要排隊等點餐....
點餐後先取飲品,
然後職員再送上其他食物
終於到齊了~~
因我們點了兩份咖椰多士餐,所以多士叠在一起
面頭的一份多士好像烘得不夠,
實情是底部烘得夠金黃,而面頭尚未夠火喉而已
咖椰醬夠多,牛油厚切
有些人喜歡將牛油抹均勻,

平常這餐都是配半生熟蛋,這天選了煎熟蛋
加幾滴特色黑醬油,帶少許甜味

之前也沒有為意原來TOAST BOX的咖啡粉可以零售的
南洋咖啡的味道我個人覺得是帶着一點椰香味道,
但看過這資料後,意外原來是混合了牛油烘培

賣單$68 兩份早餐。。。真係為了d咖椰醬
2015-11-11
$34 (早餐)
2015-09-28 410 瀏覽
等候食物時間超長,服務員不足,收抬上剩餘的食物也需多次要求,兩個麵餐等半小時...食物水準低,麵好似未煮熟.餐廳衛生不好,如此差的管理加質數,不必再光顧.浪費消費者金錢同時間.
2015-07-24 404 瀏覽
店員:在冇人的情況下等左約5分鐘先有人理。點餐員講話細聲,叫佢講多次即黑面。叫完食物後加$6轉薏米水,問佢熱凍係咪一樣,就唔理人,擅自幫人加$6轉飲。呢d係咩服務態度?餐:小魚椰漿飯好普通,有點失望。雞翼3隻其中2隻斷骨。魚仔好淋,飯只是普通飯,並沒有椰漿味道。
店員:

餐:
2015-07-24
今天來到POPCORN,知道這家店是8AM開始營業, 所以在此等候開檔.但是已到8點, 店面還是漆黑一片.店員亦未有預備好營業.餐廳唔係有固定營業時間咩!良久, 方有職員來到收銀台, 開始為客人落ORDER.等待取飲品時, 紙巾兜空空如也!座位那邊仍是暗暗的, 仲未開燈呢.取過飲品後, 搵位就座.食物上來了.KAYA多士如以住一樣,厚多士橫切後, 塗上厚厚的KAYA醬這次叫了少牛油, 看來咁樣健康D喎!講真, KAYA醬偏甜, 如没有牛油鹹味來平衡, 會很膩!煎蛋蛋黃煎果陣被篤爆左, 而2面煎到金黃色, OK啦!奶茶先下煉奶及花奶, 再撞入絲襪茶底.無需再加糖!期間有几位客人拎住杯飲品, 去水吧到換,雖然未知原因!但同一時間, 几枱客人做同一個動作, 就肯定有問題!食物己經一般, 質素唔講啦.但發生呢D事: 1) 遲開鋪, 唔開燈,2) 几枱客同時換飲品.係餐廳行政問題, 令員工唔GUR?定係本身員工有問題?所以服務我比低分
今天來到POPCORN,
知道這家店是8AM開始營業, 所以在此等候開檔.
但是已到8點, 店面還是漆黑一片.
店員亦未有預備好營業.
餐廳唔係有固定營業時間咩!

良久, 方有職員來到收銀台, 開始為客人落ORDER.
等待取飲品時, 紙巾兜空空如也!

座位那邊仍是暗暗的, 仲未開燈呢.
取過飲品後, 搵位就座.
食物上來了.
KAYA多士如以住一樣,
厚多士橫切後, 塗上厚厚的KAYA醬
這次叫了少牛油, 看來咁樣健康D喎!
講真, KAYA醬偏甜, 如没有牛油鹹味來平衡, 會很膩!
煎蛋
蛋黃煎果陣被篤爆左, 而2面煎到金黃色, OK啦!
奶茶
先下煉奶及花奶, 再撞入絲襪茶底.
無需再加糖!

期間有几位客人拎住杯飲品, 去水吧到換,
雖然未知原因!
但同一時間, 几枱客人做同一個動作, 就肯定有問題!

食物己經一般, 質素唔講啦.
但發生呢D事:

1) 遲開鋪, 唔開燈,
2) 几枱客同時換飲品.

係餐廳行政問題, 令員工唔GUR?
定係本身員工有問題?

所以服務我比低分
早餐
2015-05-09 328 瀏覽
突破想食星馬野,於是入左黎 TOAST BOX,但真係好失望既一餐咖央多士,煎蛋多士係成餐最好味架啦,個煎蛋就真係普普通通,要個水煮蛋仲好。唔掂既海鮮喇沙,湯底得個咸字,最大鑊係隻蝦,竟然係霉既!!係咪唔新鮮到咁呀野飲都好大問題...南洋奶茶不嬲香濃好飲,呢度熱奶茶就正正常常,但點解...點解凍奶茶係一杯唔知咩味既水..叫waiter換左一次都仲係咁

咖央多士,煎蛋

2015-04-26