2019-05-17 360 瀏覽
星期天嚟到Popcorn吃早餐, 點了肉鬆厚多士早餐套餐,包火腿通粉,兩隻煎雙蛋,再加薏米水,食物ok, 但每次等候時候都很長很長😪,需時30分鐘 不過這樣豐富的早餐只收46蚊,都冇say 啦。欣賞這個薏米水,真材實料,不是出面稀淋淋的。肉鬆多士是脆口的厚厚多士,他們是先放上煉奶,才放上肉鬆,一甜一咸的感覺很配合。可以選擇生熟蛋或是煎蛋,我較為喜愛這個有點"焦"的蛋! 至於火腿通粉一般般啦!M1G:13]

欣賞這個薏米水,真材實料,不是出面稀淋淋的。

M1G:13]

• 肉鬆厚多士,薏米水
2019-05-01 240 瀏覽
今日中午去買叻沙麵餐,見到個牌寫住「炸魚蛋」特價$10,所以落單時叫埋魚蛋,點知俾完錢,張單寫住魚蛋要$12,我問點解,收銀話「跟餐」叫就要$12(甚麼邏輯!?),跟住我話你地應該要寫明或改價錢,未改到可收埋個牌,以免誤導顧客,點知隔離個經理話唔要可以退錢,一點「唔好意思」的態度也沒有!重要搞到好似我唔啱咁!老實說,差價 $2 係好少錢,問題係有錯唔改,理虧在先,重要用差劣的態度處理,以後都不會光顧此店!
2019-05-01
10 分鐘 (外賣自取)
2019-04-08 263 瀏覽
鍾意食麵多過食飯的我,除左唔同種類既Pasta,仲好鍾意食湯麵,喇沙就係其中一樣喇!本身個人唔算好食得辣,鍾意喇沙既原因大概係個味道有少少辣得黎,又食到椰香味,覺得呢個配搭好正。平時去親土司工坊都必定會叫喇沙魚片好爽口彈牙,豆卜sok晒啲湯汁好淋好好味!不過略嫌米線有啲淋,如果再硬身啲會好味啲 整體黎講已經很不錯,好多餐廳既喇沙放得太多椰汁,係好重椰香,不過食唔到嗰種微辣反而覺得差左某野,而土司工坊既喇沙湯底係拿捏得剛剛好
喇沙

平時去親土司工坊都必定會叫喇沙

魚片好爽口彈牙,豆卜sok晒啲湯汁好淋好好味!
不過略嫌米線有啲淋,如果再硬身啲會好味啲

2019-03-14
喇沙
2019-03-19 184 瀏覽
天氣回暖,中午呢餐唔想食飯,結果去左食粉麵,但又唔想食潮州粉麵,所以去左食土司工坊,叫左完星州喇沙,貪佢夠野味。佢湯底少少辣,帶啲椰香,啲麵吸左啲湯都幾好味,餸雖然唔多,但隻蝦夠爽口,雖然蝦尾有売,而炸魚蛋都有魚味,食落唔會成口粉,個麵加埋啲芽菜,吸左湯、爽爽地,最好味係豆腐卜,吸晒湯底既味,而且豆腐卜亦無油淋淋既感覺,夠乾身。總括而言,餸同麵都唔算多,但味道唔錯,係份量細左啲,食完未到晚飯會肚餓,而價錢方面,以$60左右包野飲算係咁,另外佢杯咖啡甜甜地幾好飲。

2019-03-19
收到朋友通知,這家星加坡集團推出限時優惠,比正常套餐更化算。有著數,當然要試試。下午來到這商場,就順便在此Tea一Tea。付款後,要自行尋找座位。平日的下午,客人不多,很快找到梳化座位。熱榛子咖啡   套餐指定飲品是熱榛子咖啡,有奶又有榛子味糖漿。但是自己飲開走糖走奶的Americano,所以覺得這杯熱榛子咖啡超甜,完全嚐不到咖啡原本的甘醇,或者苦澀味。早知就要求職員走榛子糖漿!    厚多士~肉鬆   厚多士上鋪滿肉鬆,再加少少煉奶。按道理,以肉鬆的鹹來襯托煉奶的甜,是足以令到這塊平淡的厚多士,變出鹹中帶甜的口味。  現實的口感:好乾身。厚多士是乾的,特別是邊沿位置,硬掘掘。肉鬆也是乾的,而煉奶卻是高粘度。整體入口乾爭爭。 味道:最重要的是,剛剛嚐過超甜的熱榛子咖啡,只覺得這厚多士没有甜味,只得鹹味。只能說,幸好這是十八個大洋!就因為超平,所以不會要求太高。
有著數,當然要試試。
下午來到這商場,就順便在此Tea一Tea。
付款後,要自行尋找座位。
平日的下午,客人不多,很快找到梳化座位。
熱榛子咖啡
套餐指定飲品是熱榛子咖啡,有奶又有榛子味糖漿。
早知就要求職員走榛子糖漿!
厚多士~肉鬆
厚多士上鋪滿肉鬆,再加少少煉奶。
現實的口感:
好乾身。
厚多士是乾的,特別是邊沿位置,硬掘掘。
肉鬆也是乾的,而煉奶卻是高粘度。
整體入口乾爭爭。
味道:
只能說,幸好這是十八個大洋!
就因為超平,所以不會要求太高。
2018-11-26
2019-02-26 147 瀏覽
Chocalate同🍓經常光顧的店,不知午餐或晚餐吃什麼就會選擇來吃這家,選擇多,味道都不錯,很乾淨,還有🍫最愛的朱古力饮🥤,🍓最愛的薏米水,次次必飲1.星洲喇沙蝦+蛋+魚餅+豆卜 +豆芽很濃郁的喇沙湯底,🦐有剝好蝦皮喔,好貼心,五片魚片,豆卜都很好入味,有一層紅紅的油在上面,但不會很辣,不會偏甜,湯汁調的剛剛好🍫同🍓都最愛吃他家的喇沙,也試過很多其他家,很多會偏甜,或椰奶放太多,所以還是最鍾愛這家的味道2.美祿朱古力&熱薏米水最香濃的美祿,Chocolate喜歡所有朱古力的東西很多美祿味道很清淡,他家的味道特別特別濃,喝起來就知道料夠足🍓最愛薏米水,一定是熱的♨️味道微甜,,很多薏米在裡面,喝下一杯暖暖的;薏米有祛濕氣又美白的功效,健康又養顏還有一些不同口味的吐司和新加坡特色蛋糕,之前吃過忘記拍,這次沒有點,味道都很棒

1.星洲喇沙
蝦+蛋+魚餅+豆卜 +豆芽

2.美祿朱古力&熱薏米水
最香濃的美祿,Chocolate喜歡所有朱古力的東西

2019-02-25
  • 星洲喇沙
2019-01-13 159 瀏覽
之前食過呢間喇沙已覺得有陣怪味😣😣😣諗著畀多次機會佢啦,一樣有陣。。。洗潔精味。可能因為湯底欠缺魚露,又冇椰汁味,只有檸檬味,所以覺得有陣洗潔精味料。料有2隻蝦,size okay; 細細片魚片(好似將街市長方形果款 half cut 咁但好薄);好少牙菜,半隻烚蛋,同豆卜。喇沙嚟講,真心覺得佢難食👎👎👎👎👎👎👎寧願食出前一丁set都唔想再食喇沙!其實佢咁多bad comment, 管理層應該正視下,唔好再揞埋對耳仔!

外賣自取
2019-01-03 162 瀏覽
下午茶,最岩就係食多士加杯熱飲,今日就叫左兩個餐,叫左奶醬多同Kaya多餐,餐飲就叫左熱咖啡。奶醬多外皮好脆,熱熱地好好食。Kaya多最重要係塊牛油少少凍,夾埋個Kaya醬正爆,最後飲埋杯超新鮮既咖啡,一絕!
晨早起床, 義氣當頭, 完成了TEAM WORK化妝工作後, 就出番去近近地的將軍澳Pop Corn內的TOAST BOX醫肚了。發現一樣現象,其實香港人都好早食早餐,是否早起鳥兒有蟲吃了嗎?將軍澳來了幾次,發覺找食店真的不易找,還是自己不熟此地??太早了,感覺身體每個部分不是自己的了,只想快點吃完,可以回家休息一下。其實好想點份多士吃下的,但是原來自己忘記了跟收銀哥哥要份多士什麼的,完全錯了的事!奶茶Vs美綠:很喜歡飲奶茶及美綠,見到美綠,就揀美綠先。奶茶我下次先點你喇

將軍澳來了幾次,發覺找食店真的不易找,還是自己不熟此地??

2018-12-08
  • 美綠
2018-09-30 228 瀏覽
土司工坊我都幾鍾意食既,不過食黎食去我都只會食佢個喇沙, 不論中午去食lunch, 下午去食tea,定係夜晚既dinner,都係叫佢既。 仲有就係好鍾意佢杯美祿恐龍!食個晚飯68蚊黎講,真係平, 仲要好飽既,因為會飲晒佢啲湯。間間都係入去時係門口有個收銀, 係嗰到點餐,比錢, 有叫野飲既話,會叫你拎埋杯野飲先, 而收錢既人,就係沖茶水嗰位,所以條隊好慢既。拎完野飲比個牌你,野食會有人拎上黎。一上黎。。我傻了眼, 我叫撈麵嗎, 所有餸都掂唔到湯既, 見到感覺像白灼, 而食落都當然係啦,仲要凍既。。。另外幾朋友都係叫呢個,忍唔住,有個出左去問佢拎湯。而啲湯望落好濃,但食落淡而無味。好唔開心。好彩,我杯美祿恐龍無偷工減料,唉。。真係飽得唔開心唔會再黎呢間分店食lu

好彩,我杯美祿恐龍無偷工減料,唉。。真係飽得唔開心

唔會再黎呢間分店食lu

2018-06-23 254 瀏覽
今日趕時間食午餐,得呢間吐司工房可以有得坐,就入去啦。我本身對麵包類無乜興趣,所以一路都無試過呢間野。不過原來呢度都有其他選擇,咁就俾個機會大家,試一試佢。今日想食啲香辣野,叫左個娘惹麵線套餐。樣就幾靚仔,食落就明白做人唔可以以貌取人嘅道理。唔可以話難食,但唔夠香,又唔夠辣,量同質係有啲失望。仲有碗嘢有啲乾,唔係好夠汁,蝦又得兩隻,無蝦味。咖啡我覺得有啲甜。環境就同一般快餐店無分別,買完自己搵位。呢個價錢呢個質素,大家自己衡量一下。

今日想食啲香辣野,叫左個娘惹麵線套餐。

娘惹麵線套餐

娘惹麵線套餐

仲有碗嘢有啲乾,唔係好夠汁,蝦又得兩隻,無蝦味。

咖啡我覺得有啲甜。

同同事食lunch~ 佢話想食喇吵~ 去左Toast Box~環境:有4人枱, 有梳化椅, 店唔大, 但枱都算唔少, 有些枱未收餐具, 亦抺得不太乾淨.... 平日經過呢間Toast Box, 我覺得裝修好靚, 入去嘆杯茶好似幾寫意咁~ 到真正坐低去食野, 發現店在扶手梯下, 途人行黎行去, 望住自己食野, 感覺唔係想像中咁寫意....食物:見同學讚好佢個叻沙, 我都照跟叫左星叻沙套餐~因為飲品得咖啡/茶揀, 我唔太好呢兩款, 唯有好sad咁叫左杯熱檸水, 原來糖係職員代你落,  雖然環保, 唔駛用包裝糖, 但糖量難啱每個人口味~真係櫈都未坐暖已經上菜, 超快~ 個叻沙聞真係好香~ 第一二啖飲落都幾好味, 濃濃的椰汁味, 但再食多幾啖可能就"純左".....味道唔係存留好耐, 魚湯味唔太重.... 最唔開心既既.... D配料係唔熱既.... 我都明白配料係一早煮好, 再放返上去個米線上面, 但係咪應該都用D熱湯碌一碌, 有少少溫熱呢.... 配料魚片、蝦、豆腐都係合理份量, 但無咩味, 主要係靠個叻沙既味.... 實在有點失色...米線都算多, 但偏淋, 還是可以接受的程度...賣相

環境:

食物:
見同學讚好佢個叻沙, 我都照跟叫左星叻沙套餐~

真係櫈都未坐暖已經上菜, 超快~

個叻沙聞真係好香~
味道唔係存留好耐, 魚湯味唔太重....

最唔開心既既.... D配料係唔熱既....

米線都算多, 但偏淋, 還是可以接受的程度...
賣相.... 本來OK... 但俾隻蛋拉低分..... 隻蛋好似被夾到變形了....

整體黎講, 呢個價錢.... 呢個質素.... 就一般般喇....

服務:
係以自助點餐, 先付錢, 取飲品, 再拎牌號坐底等送食物,
點餐送餐都非常快捷, 快餐之選~
餐具、水都在自助區, 可隨意取用~ 店員大致都有禮友善~

2018-05-18 156 瀏覽
服务超级差,又慢又差……店员爱理不理(•́へ•́╬)有本事就不要做这个咯,选择都不能好好说。店员完全破坏了我一整天的心情,当着顾客的面对顾客品头论足,可以稍微有点职业道德吗??而且,前面没有单,一个外带吐司做10分钟??做的慢就算了调调笑笑一点都不上心,再也不会来toastbox。恕我冒犯,但请勿冒犯顾客

恕我冒犯,但请勿冒犯顾客
外賣自取
2018-02-16 229 瀏覽
對toast box一向都冇咩特別既感覺既,不過我諗之後都未必會再尼啦!係商場行到攰攰地,諗住搵個地方坐低hea下,食少少野,refresh一下。咁岩就經過呢間toast box,見野食都ok咁,就坐低叫左少少野食。環境就算ok ge,座位都算闊落,坐得都算舒服既。叫左一個雞翼蛋麵,美碌同斑蘭蛋糕。雞翼蛋麵冇咩特別,以咁既價錢,我寧願食其他野啦美碌直頭就冇味,勁少粉,勁多水斑蘭蛋糕算比較好,都算幾香,味道都ok都係果句,我諗之後都未必會再尼啦!
環境就算ok ge,座位都算闊落,坐得都算舒服既。
叫左一個雞翼蛋麵,美碌同斑蘭蛋糕。
雞翼蛋麵冇咩特別,以咁既價錢,我寧願食其他野啦
美碌直頭就冇味,勁少粉,勁多水
斑蘭蛋糕算比較好,都算幾香,味道都ok
都係果句,我諗之後都未必會再尼啦!
下午茶
2018-02-07 483 瀏覽
天寒地凍,當然想要熱辣辣的食物啦!放假來到這家星加坡餐廳,點了熱的~Laksa配南洋咖啡。 付款後,先取南洋咖啡,找個座位。等了大約十五分鐘,職員才送上Laksa。 星洲Laksa視覺:湯底少,米粉浸至發脹。而二粒蝦肉外表雪白,很明顯是後加上去的。手感:碗邊不熱,湯底又少,没有足夠浮力,所以米粉粘到實一實。要用點加度,才可以筷子夾出米粉。嗅覺:因為不夠熱,香氣未能有效散發,鼻子感覺不到Laksa的香味。味道與口感:米粉軟棉棉,很適合老人家囉!湯底淡而無味,魚片的味道仲濃過湯底。好聽D講,即是:呢個Laksa湯底可以完美地襯托出魚片的鹹鮮味!蝦,長期雪藏貨,所以無期望。不過蝦肉本身帶少少鹹味,都濃過湯底囉! 既然是星加坡企業,當然是星加坡效率~慢慢來,慢慢做。員工對客人禮貌正常,不過食物卻退步了! 湯底好杰而且味道淡!以前食過星洲Laksa好好味嫁喎!!
天寒地凍,當然想要熱辣辣的食物啦!
放假來到這家星加坡餐廳,點了熱的~Laksa配南洋咖啡。
付款後,先取南洋咖啡,找個座位。
南洋咖啡
等了大約十五分鐘,職員才送上Laksa。
星洲Laksa ~ 湯底太少了
星洲Laksa ~ 豆卜
視覺:
手感:

嗅覺:

味道與口感:
米粉軟棉棉,很適合老人家囉!

湯底淡而無味,魚片的味道仲濃過湯底。
好聽D講,即是:
呢個Laksa湯底可以完美地襯托出魚片的鹹鮮味!
蝦,長期雪藏貨,所以無期望。
不過蝦肉本身帶少少鹹味,都濃過湯底囉!

既然是星加坡企業,當然是星加坡效率~慢慢來,慢慢做。
員工對客人禮貌正常,不過食物卻退步了!
湯底好杰而且味道淡!
以前食過星洲Laksa好好味嫁喎!!