2020-06-09 361 瀏覽
天后人氣餐廳,食咖哩很出名,當日排隊也要用上一小時。菜單上有不少定食,看到15種一日野菜白味噌定食,感覺健康又吸引,便下單了。野菜顏色鮮豔,部分蔬菜有輕微煎炸過,香口惹味,15款野菜中有蓮藕,南瓜,西蘭花,生菜,翠玉瓜,番薯,車厘茄,紅蘿白... 份量也不少,為吃素者提供多樣選擇。朋友試了豬軟骨野菜咖哩飯,稱讚咖哩香甜,配飯一絕,而豬軟骨軟腍入味。如果想試這間店,便要早一點幫襯,否則繁忙時間,就要預留時間排隊。

2020-06-09 296 瀏覽
坐忘最出名係咖哩,但唔係日本咖哩磚個種,除左一般咖哩,仲有蕃茄味、芝麻、椰香等等。另一個特色係好多菜!每一碟都有一半係蔬菜,仲有素食選擇。今次叫左芝麻牛肋咖哩飯同蕃茄牛肋咖哩飯,仲加左溏心蛋。🍴黑芝麻牛肋咖哩飯好濃既芝麻香味,咖哩味無咁突出;牛肋肉好淋;蔬菜唔會煮到太熟;飯係粟米飯🍴蕃茄牛肋咖哩飯蕃茄味好夾,個汁酸酸甜甜,撈飯一流!菜同牛肋肉就兩碟都一樣,但蕃茄咖哩食落無咁膩,好好食🤤🍴溏心蛋普通,可以唔叫

今次叫左芝麻牛肋咖哩飯同蕃茄牛肋咖哩飯,仲加左溏心蛋。

🍴黑芝麻牛肋咖哩飯

🍴蕃茄牛肋咖哩飯

🍴溏心蛋
普通,可以唔叫
『世界級豬軟骨・保證食過回不了頭』@𝙲𝚊𝚖𝚙𝚎𝚛'𝚜, 𝚃𝚒𝚗 𝙷𝚊𝚞⠀⠀我的這家愛店,已經吃過無數次了,每次吃心靈和胃部都非常滿足!來這裡,不能不點的當然是豬軟骨呀!⠀Always crave for Camper's. Feeling satisfied everytime!! ⠀⠀豬軟骨野菜咖哩飯 $69 (轉烏冬+$10)⠀𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐢𝐥𝐚𝐠𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐕𝐞𝐠𝐞 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 𝐰/ 𝐫𝐢𝐜𝐞 (𝐨𝐫 𝐔𝐝𝐨𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 $𝟏𝟎 𝐚𝐝𝐝-𝐨𝐧)⠀雖然來過無數次,但每次都會叫這個菜色,並且一定會轉烏冬的!慢煮過後的豬軟骨,炆到軟稔入味,軟骨部分軟懦黏口,膠質滿滿。烏冬微微煙靭,口感很好。咖哩汁時而濃稠,時而稀薄,這次的稍微淡了。蔬菜方面,如果份量如果更多就好了!⠀-⠀好食指數 ʸᵘᵐᵐʸ ᴸᵉᵛᵉˡ⠀8.25/10⠀價錢 ᴾʳⁱᶜᵉ ⠀7.75/10⠀性價比 ⱽᵃˡᵘᵉ ᶠᵒʳ ᵐᵒⁿᵉʸ⠀8/10⠀環境 ᴱⁿᵛⁱʳᵒⁿᵐᵉⁿᵗ ⠀7.5/10⠀服務 ˢᵉʳᵛⁱᶜᵉ⠀7.25/10⠀-⠀🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀豬軟骨野菜咖哩烏冬8

豬軟骨野菜咖哩飯 $69 (轉烏冬+$10)⠀

坐忘⠀
天后電氣道127號地舖⠀
鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下
2020-05-29 389 瀏覽
好好珍惜返半日嘅時候放工可以去遠d食飯然後直接返屋企因為係lunch hour所以都要等一陣先有位差唔多到我地嘅時候餐廳會幫我地落定餐可以降低等嘅時間之前食過豬軟骨好食所以叫左豬軟骨定食Partner 們見我推介所以佢地就叫左豬軟骨丼同野菜咖喱豬軟骨飯丼同定食嘅分別係前者係一舊後者係兩舊可以按照返自己嘅食量而去揀唔好做大哂鬼啊豬軟骨好林好入味飯量十足亦有d配菜中和油膩感配合埋杯果汁係美好嘅一餐午餐啊!
好好珍惜返半日嘅時候
豬軟骨好林好入味
飯量十足
亦有d配菜中和油膩感
配合埋杯果汁
係美好嘅一餐午餐啊!
2020-05-26
15 分鐘 (堂食)
  • 豬軟骨七小時煮定食
由於當時近糧尾,所以想揾間又平又好食嘅餐廳~經網民推薦,發現左呢間隱世小店好似唔錯,於是前往試試到達餐廳嘅時候係6點45分左右,時間都仲算早,但門口已經有兩三個人排緊隊大約等左10分鐘左右就有位入座。入到去點左個招牌日式豬軟骨飯,個飯本身配左餐湯,而且仲有大量沙律伴碟飯嘅份量都唔少,一定夠餵飽一個成年男人最感到意外係豬軟骨超大舊!估唔到咁樣先係67蚊!個豬軟骨飯d汁唔係想像中嘅酸甜,而係似醬汁煮,所以食得多之後都會有少少膩豬軟骨本身煮到好淋好入味,幾出色個人覺得如果細食嘅,可以叫其他,因為真係冇可能食得晒另外,由於呢間餐廳非常受歡迎,所以繁忙時候有機會要搭枱坐。如果係想一邊食一邊傾計的話,就唔係幾適合。
由於當時近糧尾,所以想揾間又平又好食嘅餐廳~
經網民推薦,發現左呢間隱世小店好似唔錯,於是前往試試

大約等左10分鐘左右就有位入座。

飯嘅份量都唔少,一定夠餵飽一個成年男人

最感到意外係豬軟骨超大舊!
估唔到咁樣先係67蚊!

豬軟骨本身煮到好淋好入味,幾出色

個人覺得如果細食嘅,可以叫其他,因為真係冇可能食得晒

另外,由於呢間餐廳非常受歡迎,所以繁忙時候有機會要搭枱坐。
如果係想一邊食一邊傾計的話,就唔係幾適合。
豬軟骨7小時煮定食
2019-11-27
10 分鐘 (堂食)
豬軟骨7小時煮定食
2020-05-27 237 瀏覽
平時經過,成日都見到好多人排緊隊,所以一直都好想試下,今日同事早咗,拿到位,咁好開心,諗住可以試下啦!但點知味道一般,好彩價錢唔貴,另外服務態度唔多好,可能因為Lunch  time 多人,哈哈!如果下次都遇到唔多人都會考慮再試下其他嘅!希望改善下D服務態度囉,會食得開心D,可能會覺得好食D掛!因為D員工好似吱都唔笑咁!另外D位有D窄,同個Set餐,但唔包嘢飲,夏天當然有杯凍飲會爽D,咁加5蚊有杯蘋果汁都唔貴,但我好貪心,覺得太細杯,哈哈!
如果下次都遇到唔多人都會考慮再試下其他嘅!
希望改善下D服務態度囉,會食得開心D,可能會覺得好食D掛!
2020-05-27
10 分鐘 (堂食)
2020-05-27 171 瀏覽
午餐時段 等左15分鐘入坐🙂店員會幫手量體溫,比定餐牌你睇今次試豬軟骨7小時煮定食😋😋因為豬軟骨好出名,所以同行朋友都叫左!豬軟骨好入味,好鬆軟,加埋新鮮蔬菜好夾!而且兩塊豬軟骨份量好多好足料,仲跟埋湯,跟餐加$5 仲有果汁飲!😍正!!座位之間空間都緊密,但位置下面有位俾你放袋,好細心!😆每枱之間有膠片隔住確保衛生,食得放心!🥰🥰店舖跟天后地鐵站,行10分鐘內會到,好方便架!🤩🤩🤩
午餐時段 等左15分鐘入坐🙂
店員會幫手量體溫,比定餐牌你睇

今次試豬軟骨7小時煮定食😋😋
因為豬軟骨好出名,所以同行朋友都叫左!

座位之間空間都緊密,但位置下面有位俾你放袋,好細心!😆

每枱之間有膠片隔住確保衛生,食得放心!🥰🥰

店舖跟天后地鐵站,行10分鐘內會到,好方便架!🤩🤩🤩
2020-05-26
15 分鐘 (堂食)
午餐
2020-05-25 260 瀏覽
健康又美味的食店,值得推介! 😋😋😋我哋 order 的食物有:豬軟骨咖喱飯!🐽🐽🐽野菜白味噌定食!🥦🥒🥬牛油烤雞咖喱飯 🍛🍛🍛味道好食得嚟又健康!
  • 慢煮豬軟骨咖哩飯
  • 西班牙黑豚豬頸肉野菜咖哩飯
2020-05-21 303 瀏覽
平日夜晚做完運動喺天后區搵食行咗幾間都冇咩心水,咁不如食camper啦!耐唔耐都食..鰂魚涌同天后分店都有食過夜晚大約8:30,唔使等位平時都係食佢個慢煮豬軟骨,今次一於試吓其他我就叫咗個 生薑燒汁牛肋胡麻湯烏冬$69食落個烏冬好滑👍🏻個湯底味道唔係太重個隻牛肉份量都多.. 不過有d唔夠入味另外我男朋友叫咗個親子丼$69因為佢係定食,所以有跟湯男朋友話份量都幾大,佢啲飯都食唔晒佢激讚個雞呀好滑好入味.. 我試左一件.. 都真係幾好味下次再嚟我會試返佢個豬軟骨啊
平日夜晚做完運動喺天后區搵食
行咗幾間都冇咩心水,咁不如食camper啦!
耐唔耐都食..鰂魚涌同天后分店都有食過

夜晚大約8:30,唔使等位
平時都係食佢個慢煮豬軟骨,今次一於試吓其他

我就叫咗個 生薑燒汁牛肋胡麻湯烏冬$69
食落個烏冬好滑👍🏻個湯底味道唔係太重個隻
牛肉份量都多.. 不過有d唔夠入味
生薑燒汁牛肋胡麻湯烏冬

另外我男朋友叫咗個親子丼$69
因為佢係定食,所以有跟湯
男朋友話份量都幾大,佢啲飯都食唔晒
佢激讚個雞呀
好滑好入味..
我試左一件.. 都真係幾好味

柚子烤雞親子定食丼

下次再嚟我會試返佢個豬軟骨啊

2020-05-13
2020-05-10 453 瀏覽
中大唔少人都好鍾意去龐can(Brew Note Coffee Roaster),好味得嚟又健康😚咁耐無返中大,自然掛住嗰度啲嘢食🥺之後最近去咗天后嘅Camper's 坐忘,佢簡直係龐can2.0!!! 🍛Camper’s 呢間日式小店主打健康主義,佢唔單止每款飯都有大量豐富蔬果,仲要無味精😛仲有佢全部醬汁咖喱都係自家製!😚🍛-🐖豬軟骨七小時煮白芝麻湯烏冬🍜-個豬軟骨七小時係招牌必嗌🔥💥烏冬入面有幾塊大大塊嘅豬軟骨,慢煮歷時七個鐘後,好軟熟好嫩,豬軟骨仲有d入口即溶嘅感覺😍而且自家製嘅醬汁完全滲透塊豬軟骨入面🤭真係好惹味😳真心覺得好味到升天🐖烏冬係稻庭烏冬,質感都幾煙韌,仲有流心蛋🥚但我覺得湯嘅白芝麻味可以更突出🤪如果係豬軟骨配咖喱飯可能會加分😍下次會配飯試吓🥳-評分:8.5/10 價錢:$69-🐥牛油烤雞野菜咖哩飯🍛-呢碟唔係普通嘅白飯🍚而係由南瓜蓉🎃蕃薯🍠製成嘅珍珠米!賣相同味道同健康指數都爆燈呢⛄️之後仲要有超級無敵多蔬菜🥬有豆 翠玉瓜🥒蘿蔔🥕西蘭花🥦椰菜花,仲有薯仔 🥔同好鮮甜嘅粟米粒🌽份量都幾多,每款菜都極新鮮極爽口☀️佢嘅咖喱係日本嗰種,唔會辣🌶️之餘甜甜地🥳咖喱撈飯真係好鬼正🍛
🐖豬軟骨七小時煮白芝麻湯烏冬🍜
評分:8.5/10
價錢:$69
🐥牛油烤雞野菜咖哩飯🍛
之後仲要有超級無敵多蔬菜🥬有豆 翠玉瓜🥒蘿蔔🥕西蘭花🥦椰菜花,仲有薯仔 🥔同好鮮甜嘅粟米粒🌽份量都幾多,每款菜都極新鮮極爽口☀️佢嘅咖喱係日本嗰種,唔會辣🌶️之餘甜甜地🥳咖喱撈飯真係好鬼正🍛佢嘅牛油烤雞好大塊🍗,有成四至五塊,雞肉好嫩好滑🐓但因為佢嘅牛油味唔夠突出🧈而且豬軟骨實在做得太出色😍所以相比之下就冇咁好味🤓
評分:8/10
價錢:$64
📍 Camper’s 坐忘 天后📍
2020-05-09 365 瀏覽
𝓗𝓪𝓹𝓹𝔂 𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 💛⁣成日見到佢既豬軟骨煮得好靚 今次就黎試下 😆 ⁣⁣/豬軟骨7小時煮野菜咖喱飯 $69/⁣/蕃茄牛肋野菜咖喱飯 $65/⁣⁣基本上兩款飯嘅野菜咖喱底都係一樣 蔬菜煮得剛剛好唔會過腍但好入味 所以你唔係好鍾意食菜嘅我都全部食得晒 咖喱汁嘅味道偏日式唔會話太辣 配飯一流 🙆🏻‍♀️ 豬軟骨真係煮足7小時非常入味啲軟骨已經變成啫喱狀 咬落去有個種骨膠原 feel 好正💛 牛肋肉同樣無筋入味 非常唔錯💯 白飯加咗粟米同南瓜來煮,更加健康🌟⁣⁣整體來講真係一份大碟夾抵食嘅高質晚餐❣️
𝓗𝓪𝓹𝓹𝔂 𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 💛⁣
成日見到佢既豬軟骨煮得好靚 今次就黎試下 😆 ⁣

/豬軟骨7小時煮野菜咖喱飯 $69/⁣
/蕃茄牛肋野菜咖喱飯 $65/⁣

整體來講真係一份大碟夾抵食嘅高質晚餐❣️
  • 豬軟骨七小時煮野菜咖哩飯
2020-04-27 574 瀏覽
Lunch time時間 去天后覓食睇OpenRice見到呢間有幾多好評又想健康d食下菜 就入咗去呢間 叫坐忘 嘅餐廳店舖有啲細 環境有啲逼夾 不過服務OK 上菜快 所以都唔算要坐好耐可以接受叫咗一個番茄野菜牛肋骨咖喱飯,一個7小時豬軟骨定食其實所謂meal set 都係加多個湯咁嘅意思😂😅蕃茄野菜牛肋骨飯味道唔錯 鍾意佢有野菜伴 🥬🥒🥦好似食多啲菜 健康啲野菜有好多款,有:椰菜花、番茄、蘿蔔、西蘭花、西芹等😆😆牛肋骨多肉 啖啖肉嘅質感真係好食!加上飯粒粒分明 有咬感 非常唔錯!不過驚喜在豬軟骨飯😍😍😍豬軟骨一嚟到 隔住個口罩都聞到佢有幾香食落去豬軟骨 正!肥同肉交融望落去好肥膩 不過食落去一d油膩感都冇加上有飯送 d油膩感減晒平時超唔鍾意食肥肉 覺得滑潺潺好核突嘅我都有食少少肥肉/軟骨🥰🥰啲肉超級入味 汁用嚟送飯,一流!加上有沙律伴 一減油膩and罪惡感🤪極度推薦呢個7小時豬軟骨飯個湯就用嚟影相? 味道淡,不過佢唔係主角下次可能會食豬軟骨野菜咖喱飯好鍾意佢啲野菜好多款!
Lunch time時間 去天后覓食

叫咗一個番茄野菜牛肋骨咖喱飯,一個7小時豬軟骨定食

其實所謂meal set 都係加多個湯咁嘅意思😂😅

味道唔錯 鍾意佢有野菜伴 🥬🥒🥦
好似食多啲菜 健康啲
野菜有好多款,有:椰菜花、番茄、蘿蔔、西蘭花、西芹等😆😆

牛肋骨多肉 啖啖肉嘅質感真係好食!
加上飯粒粒分明 有咬感 非常唔錯!

不過驚喜在豬軟骨飯😍😍😍
豬軟骨一嚟到 隔住個口罩都聞到佢有幾香
食落去豬軟骨 正!肥同肉交融
望落去好肥膩 不過食落去一d油膩感都冇
加上有飯送 d油膩感減晒

平時超唔鍾意食肥肉 覺得滑潺潺好核突嘅我
都有食少少肥肉/軟骨🥰🥰

啲肉超級入味 汁用嚟送飯,一流!
加上有沙律伴 一減油膩and罪惡感🤪

極度推薦呢個7小時豬軟骨飯

7小時豬軟骨定食

個湯就用嚟影相? 味道淡,不過佢唔係主角

下次可能會食豬軟骨野菜咖喱飯
好鍾意佢啲野菜好多款!

7小時豬軟骨定食
2020-04-20 394 瀏覽
星期日,黎到天后揾食,見到呢間日式裝飾既餐館~一入去量過體溫,消毒過雙手坐低~鋪頭細細,但員工數量都幾多😊餐牌手繪~~~~~~都幾特別😊我平時都好鐘意d手製手畫東東🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣點左個 慢煮豬軟骨咖喱飯豬軟骨煮到好冧,軟骨都化成綿.........半流質狀態🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰好正,真係好正,完全唔係d未夠火爐就拎比客人食既貨色!已決定要encore !! No Questions asked!!
鋪頭細細,但員工數量都幾多😊

餐牌手繪~~~~~~都幾特別😊

點左個 慢煮豬軟骨咖喱飯

好正,真係好正,完全唔係d未夠火爐就拎比客人食既貨色!

2020-03-23 891 瀏覽
標榜無味精 無添加 少油🌞非常高質 值得一試🤩∘✎炒15種一日野菜咖喱飯🍛 $64健康之選的素食野菜 🥦 足足有350g!包括有南瓜,西蘭花,蓮藕,紅蘿蔔,翠玉瓜,茄子....雖然剩係得蔬菜 但係配埋飯都幾飽肚🤣✎ 豬軟骨7小時煮野菜咖喱飯 $69坐忘嘅豬軟骨經過7小時慢煮 肉質軟腍 非常入味 😍 骨位仲煮到變成啫喱狀 入口即溶 有種滿滿嘅骨膠原食咗落肚嘅感覺 🤤
標榜無味精 無添加 少油🌞非常高質 值得一試🤩

豬軟骨7小時煮野菜咖喱飯

炒15種一日野菜咖喱飯
豬軟骨7小時煮野菜咖喱飯
2020-03-16 698 瀏覽
老公至喜歡的 Camper’s 假期好旺場,晚市6pm後多數要等位。今晚同老公一齊去食佢最喜歡嘅一日野菜燒計定食。一碟飯有齊南瓜、翠玉瓜、椰菜花、洋蔥、蓮藕⋯再伴有沙律菜,仲可以揀個全素湯。我就食廣島蠔什菇咖喱飯,飯裏面混了些粗量,份外健康;蠔也好新鮮肥美👍🏻