2012-07-31 295 瀏覽
試過幾次餐飲團購都係失望而回,今次聽朋友之前食過型品牛排話OK,咁就試下啦~~7點到場,一入餐廳就有一個area係有軟墊比小朋友玩,餐廳好細心格左一個地方比有小朋友的一家大細進餐,小朋友玩時又唔會影響其他食客,抵讚!首先,原來有餐包送(團購餐牌沒有寫),餐包跟一個磨菇醬,餐包微暖,但有小小硬,連入面都硬。磨菇醬就似傑小小既磨菇忌廉湯。再來一個沙律,呢個麻麻地,沙律醬少,又比較酸,只有菜和蕃茄。之後就餐湯任叫,所以我地2個人都試齊3款-磨菇忌廉湯、粟米湯、羅送湯,3款都係普通餐廳貨色,不過就唔水,飲落都有d質感。主菜來了~~~安格斯穀飼牛脊扒配磨菇汁:個磨菇汁同之前點包既磨菇醬&磨菇忌廉湯一模一樣,哈哈,一味三用!個扒熟得滯,不過是老公自己叫了7成熟。。。韌了點。。不過牛肉味濃,補番數啦!~份量都幾多。。。老公仲食唔晒d配菜添到我的主菜~~黑松露煙鴨胸意大利飯:煙鴨胸做得幾好,d肉好淋,係肥膩左小小~~同埋咁大舊咁食~~咸左小小意大利飯:每粒米都有好濃既白汁,好creamy,平價意大利飯都算係咁~~唯一個決點係撈在中間果d菜,好似人地zip牙"拿"果d菜咁, 有d嘔心!到甜品啦~~又係任
我們的團購餐!

主菜來了~~~
安格斯穀飼牛脊扒
份量都幾多。。。老公仲食唔晒d配菜添

到我的主菜~~
黑松露煙鴨胸意大利飯

甜品啦~~又係任叫~~4款揀,不過每次只可叫兩款,食完先可再叫
焦糖燉蛋
焦糖燉蛋:呢個整完晒再拎入雪櫃雪,搞到d焦糖凝固左一舊舊。淨係食燉蛋好過,都幾滑同埋硬身,蛋味重!
焦糖布丁
焦糖布丁:呢個d焦糖向底,同埋好水,好似係d布丁浸向d水度咁,平時食開果d焦糖唔係向面架咩?哈哈
朱古力布丁
朱古力布丁:好濃朱古力味,正!
香檸mousee
香檸mousee:呢個好酸呀。。。好似食緊檸檬咁,唔arm我!食左一啖就比左老公啃喇!

最後我地仲encore左焦糖布丁&朱古力布丁添~~~
題外話/補充資料: 咁大間餐廳, 星期五晚飯時間都唔full, 不過價錢同d食物質數都ok, 又坐得舒服, 好有傾計空間 係因為冇乜人, 場內又多侍應, 搞到好似比佢地望住晒食野同埋傾計咁。。。
我們的團購餐!
安格斯穀飼牛脊扒
黑松露煙鴨胸意大利飯
焦糖布丁
朱古力布丁
2012-07-09 139 瀏覽
早前在團購看見套餐便買下了三張跟家人一起去試一下。不竟每一個星期都去荃灣廣場飲茶,沒理由不試試其他食肆。是次套餐為: 「$88起享Festive 21型品牛排4道菜連飲品套餐:可選威尼斯蕃茄海鮮意大利粉、芝士磨菇海鮮意大利飯,16安士澳洲T骨牛排,或德國脆皮豬手,每份套餐均配有是日特色餐湯,或凱撒沙律,或煙三文魚沙律 + 雪葩 +意式奶凍 + 咖啡或茶!」3份套餐有兩份是16安士澳洲T骨牛排和一份德國脆皮豬手。 前菜:每份餐只配一種前菜,我們就三個option都選了(是日特色餐湯,凱撒沙律 和 煙三文魚沙律)。特色餐湯是羅宋湯跟包,我沒有品嚐。沙律用料正中,材料新鮮。雪葩也是前菜,酸酸甜甜的冰,吃完口中有一種爽快的感覺。主菜:德國脆皮豬手配薯菜先到。很大的一隻手,骨頭也很粗。雖然骨頭大,不過很多肉,吃不多的可能會吃不了。鹹豬手是鹹了一點。事後覺得是不是應該配意大利飯才對。皮很脆,不過要快點吃,不然等太久就不脆。(常識吧)兩份16安士澳洲T骨牛排當然是一起到。我們點了七成熟。肉質還好,不過有筋的地方可能比較飲韌。我爹吃了很久。16Oz足磅,味道不錯。用鹽少,對我來說剛剛好。他們也有放海鹽

3份套餐有兩份是16安士澳洲T骨牛排和一份德國脆皮豬手。

前菜:
特色餐湯是羅宋湯跟包,我沒有品嚐。
沙律用料正中,材料新鮮。
雪葩也是前菜,酸酸甜甜的冰,吃完口中有一種爽快的感覺。

主菜:
德國脆皮豬手配薯菜先到。
皮很脆,不過要快點吃,不然等太久就不脆。(常識吧

兩份16安士澳洲T骨牛排當然是一起到。
我們點了七成熟。肉質還好,不過有筋的地方可能比較飲韌。我爹吃了很久。16Oz足磅,味道不錯。用鹽少,對我來說剛剛好。他們也有放海鹽在碟角,不過我只用來吃薯菜。

甜點:
意式奶凍。(我平時用自助餐是從甜點開始的,在這只能說好食了。)

每道菜都頗有份量,吃不多的不要自己order一份餐。
題外話/補充資料: 原本是要在兩天訂位, 我只是一天前訂。對方再三叮囑要在1830前落order。這個時間無論停車場或餐廳都不用等位。 T骨牛排餐原價$230+,我一向知道型品牛排是走高尚路線的。要不是團購,我只會去扒王。
2012-07-07
用餐優惠
團購
2012-04-22 68 瀏覽
  今晚叫了兩碟菜:  西冷牛排和藍青口意。其中一碟是跟套餐。湯是杞子山藥湯。湯的味道不錯。個牛排份量適中,伴菜好有味^_^個炸薯條好有份量。意粉煮得剛好,茄汁不太濃。青口算肥美。在舒適的環境下用餐,感覺物有所值。
2012-04-21
2012-04-16 31 瀏覽
在商場閒逛了一會, 想吃點東西充飢, 於是便到了這家西餐廳座位寛闊, 卡座用高身的木板分隔, 比較有私隱, 但舉手時難以讓服務員看見menu 的下午茶餐種類和配搭豐富, 我選了蕃茄牛肉螺絲粉配煎餃子沙律有2件長型的煎餃子, 餡料是菜, 不是豬肉, 能減少油膩的感覺; 沙律包括蕃茄, 生菜, 薯仔和紅蘿蔔, 鋪上傳統白色的沙律醬, 但蔬菜不夠冰凍蕃茄牛肉螺絲粉的湯底很像傳統”冰室”的羅宋湯, 這種味道現時已很難再遇上, 令人回味; 湯底酸酸甜甜, 有西芹, 棷菜, 蕃茄等, 牛肉有5-6塊, 肉質鮮嫰最後, 慢慢品嚐餐飲, 十分飽肚, 而整個餐只是$33 (另收加一)服務員親切有禮, 在我結帳離去時, 3-4名服務員在大門列隊跟我說多謝, 歡送我離去呢!
在商場閒逛了一會, 想吃點東西充飢, 於是便到了這家西餐廳

2012-04-14
2012-02-02 26 瀏覽
俾人放飛機自己一個人食...隨便搵左間食...入到見人敢少...立即上黎下食評啦...仲要敢差...叫左個肉眼扒...加左hkd 20.00 ( 加個湯同野飲... 等待時間: 由叫餐後..around 3 mins 左右... 個湯同個餐包到左味道方面 : 唔錯.. 唔會好咸 ...個餐包真係唔錯.. 外面好脆... 中間軟綿綿.. 不過個餐包磨姑醬就咸左啲...不過幾特別... 一般都係牛油又或者黑醋主菜方面 : 肉眼扒 ...無咩鬆肉粉味.. 無咩揸...牛肉味一般... 整體唔錯... 可以再黎食...
2012-11-12
唔駛排隊無乜人咪入去試下,環境又好像不錯。我和丈夫點選了「美國穀飼牛、西冷肉眼扒」都是7成熟,每份還加了$20轉套餐,先來一客「黑松露忌廉湯」和餐包仔,吃了後一直等了差不多十五分鐘,見後來點菜的食客也有肉眼扒,便向待應查詢,他們反應很冷淡。差不多十分鐘後,主菜終於來到啦。賣相相當精美,本來等得有點炆爭也打消了。才不知,老公急不及待咬一口,穀飼牛扒肉質很爛又有渣,我的肉眼扒也是一樣,只有薯菜比較好吃,剛好想起入來時給了我們意見表,正好大派用場。我倆只吃了三分一便埋單走人,兩人三百大元找數。相比起快餐店的扒餐還好得多。這種質素就算不是做熟客生意,食家們都會聽口碑,就算有生客都只會一次過,絕無下一次!
2011-12-07
1 分鐘 (堂食)
2011-11-19 15 瀏覽
今日下午約1時半,我們三人到此店,看一看門外的餐牌,感覺也不錯,便進去...由於客人不多,我們可以坐在窗邊的餐枱...一邊看風景一邊吃東西我叫了午市套餐 - R : 焗西蘭花三文魚意大利粉 $48 ,羅宋湯,熱華田落單不用數分鐘,餐湯,蒜茸包和熱華田已到...羅宋湯 - 份量適中,顏色鮮艷,一面紅,味道不太辣裡面有番茄、椰菜和紅蘿蔔,這些蔬菜也煮得頗腍,老人家可以吃到的。我飲一口,已經感覺到有牛的香味但我在湯裡只發覺一小顆牛肉,真的不明白他們怎樣煮這麼神奇的湯,讚!!!蒜茸包 - 一個套餐只有一片蒜茸包唯有好好珍惜它吧...雖然不太暖,但外皮鬆脆,內裡的麵包鬆軟,有陣陣的蒜香和牛油味...熱華田 - 香濃的巧克力香味,反而會不太好飲,味道較苦我還在飲餐湯時,那個焗意大利粉已經在我面前..焗西蘭花三文魚意大利粉 - 厚碟的表面有一層薄薄的芝士,焗至金黃色的蓋著數朵西蘭花,非常翠綠和有口感西蘭花圍著數小顆三文魚刺身,顏色鮮橙色的,新鮮頗肥厚。最後,碟底就有意大利粉,麵與麵之間,以忌廉汁黏合,硬度適中,味道也不錯

落單不用數分鐘,餐湯,蒜茸包和熱華田已到...

羅宋湯 - 份量適中,顏色鮮艷,一面紅,味道不太辣

蒜茸包 - 一個套餐只有一片蒜茸包

熱華田 - 香濃的巧克力香味,反而會不太好飲,味道較苦

我還在飲餐湯時,那個焗意大利粉已經在我面前..

蓋著數朵西蘭花,非常翠綠和有口感
西蘭花圍著數小顆三文魚刺身,顏色鮮橙色的,新鮮

2011-11-19
  • 焗西蘭花三文魚意大利粉 ,蒜茸包
2011-11-01 15 瀏覽
一家人到這間不知所謂的餐廳吃生日飯, order 兩客西冷牛排, 一客有1/3是根&肥"糕", 另一塊更離譜, 中間有一條不能切開的根....到甜品...order 心太軟..竟然沒有"流心"朱古力, 因為控制溫度不好, 所以"朱古力醬都吸入蛋糕中....超失敗.食材差烹調技術差價錢昂貴......不值一試!!!!!!!!!!!!!!!!!
:huffy:一家人到這間不知所謂的餐廳吃生日飯, order 兩客西冷牛排, 一客有1/3是根&肥"糕", 另一塊更離譜,
食材差
烹調技術差
2011-10-29
慶祝紀念
生日
2011-10-31 20 瀏覽
有落地玻璃,雖然外面個境唔算太靚,但都叫開揚!羅宋湯太稀,不足料。蒜茸飽唔脆,差!漢堡排加炸三味芝士,是下午茶餐,約$30多元。件漢堡排有牛味,可以接受,但略嫌落得太多鷹粟粉,太粘了!至於炸三味芝士,不熱、而且不脆,難食!反而薯條還可以,起碼是脆的!這份是正餐餐牌的牛排,諗住佢叫得自己做型品牛排,當然最好味應是牛排,但事實上仲衰過大家樂牛排餐。沒有牛味,$70,其實與茶餐廳質素沒有分別。原本打算叫和牛的,幸好友人阻止,否則真的做了傻仔!服務:有待改進,D侍應好似做開茶餐廳咁,講嘢好鬼大聲,加上腳步聲又大,與餐廳嘅格局完全格格不入!本人唔會再去第二次囉!
有落地玻璃,雖然外面個境唔算太靚,但都叫開揚!
羅宋湯太稀,不足料。蒜茸飽唔脆,差!
反而薯條還可以,起碼是脆的!

本人唔會再去第二次囉!
2011-10-19
我很久也沒有吃西式東西,而且只去過"型品牛排"吃下午茶,所以再去試試看吧...大約下午6點半,我已經進入,有一種奇怪的感覺 - 沒有客人,只有數個員工,也沒有音樂,靜得可以聽到餐具碰撞的聲音餐牌是又長又大的,內裡只有一兩版,第一版就是介紹主菜加$20/$40/$70,便可有更加食物,如下:$20 - 湯、麵包和飲料$40 - 頭盆、麵包和飲料$70 - 頭盆、麵包、湯、甜品和飲料我們最終只加$20那個套餐我 : 橄欖油松子仁鮮蝦黑松露扁意大利粉 , 意味牛尾雜菜湯 ,熱檸水姊 : 美國穀飼西冷牛排(烤肉汁), 番茄薯仔排骨湯 ,熱奶茶爸 : 美國穀飼極上黑豬T骨排配黑松露汁 , 法國蝸牛黑松露忌廉湯 ,熱奶茶5分鐘後...法國蝸牛黑松露忌廉湯 - 雖然隱約可看到有一點點的黑松露和少許的蝸肉,但是沒有什麼味道,所以只有忌廉的味道意味牛尾雜菜湯 - 湯較混濁只有數顆菜粒,而且牛尾已弄碎在湯中。湯,雖有牛肉味,但是較油,而且雜菜不多。番茄薯仔排骨湯 - 湯中,沒有薯仔只有番茄、少許排骨和少許雜菜。湯較清澈,但味道也一般麵包和白菌醬 - 麵包熱騰騰的,看來硬了點,但只是外表,其實,這麵包外鬆脆

$20 - 湯、麵包和飲料

餐牌 - 橄欖油松子仁鮮蝦黑松露扁意大利粉 $68
餐牌 - 美國穀飼西冷牛排 $98
餐牌 - 美國穀飼極上黑豬T骨排配黑松露汁 $113
5分鐘後...
法國蝸牛黑松露忌廉湯(上)、意味牛尾雜菜湯(左)、番茄薯仔排骨湯(右)和麵包配白菌醬(中)

意味牛尾雜菜湯 - 湯較混濁
雜菜不多。
番茄薯仔排骨湯 - 湯中,沒有薯仔
只有番茄、少許排骨和少許雜菜。湯較清澈,但味道也一般
麵包和白菌醬 - 麵包熱騰騰的,看來硬了點,但只是外表,其實,這麵包外鬆脆內軟,配上白菌汁,也不錯

5分鐘後...
橄欖油松子仁鮮蝦黑松露扁意大利粉 $68
橄欖油松子仁鮮蝦黑松露扁意大利粉 - 賣相雖不錯,材料有松子仁、鮮蝦、白菌和青豆,但味道較遜色
首先,松子仁,表面不是金黃色,是焦了點,而且不夠脆
鮮蝦,容易將蝦肉在蝦殼裡拔出,但
不夠爽口。白菌,顏色已不是白色,已變成灰黑色的,證明他們將白菌放在空氣中過久,而且還有菌類的怪味,煮得不太好
青豆,翠綠色的,爽口,但沒有什麼味道
扁意大利粉,意粉上有不少的黑松露醬,有少許鹹香,但麵條不夠煙韌,較易便會斷開,所以這次的意粉,是短短的,未能捲成一團放進口裡,差

6分鐘後...
美國穀飼西冷牛排 $98 不鬆軟,只有"韌",還有點怪味
美國穀飼極上黑豬T骨排配黑松露汁 $113
豬T骨排 - 細小的,只是剛剛熟,內裡還有少許粉紅色,但鬆軟。

p.s
餐牌 - 番茄薯仔排骨湯
餐牌 - 愉快套餐
  • 餐包
2011-09-21 17 瀏覽
中秋假期,一早起床突然很想吃嘉樂冰廳的厚蛋三文治,就與老公出發來到荃灣。然而嘉樂當日休息,想看的電影又未開場,亂逛下看到有間新開的餐廳,就進去吃個早餐了。名叫型品牛排的餐廳,大紅裝修與突出的牛排照片,予人台式西餐的感覺;而店內全是沙發位,對著青蔥公園景色,環境也算不錯。這裡早餐供應至十一點,當日我們有個多鐘頭慢慢享用這早餐;不過也還好時間充裕,因為食物要等待頗長時間! 老公點的煙鴨胸湯天使麵套餐($25)最先上檯,其實這套餐十分抵食,大大份湯天使麵,還附上一份火腿煎蛋多士,吃完午餐也省下了!  雖然,這湯天使麵有點淡而無味,向好處想,就是鹽分與味精也較少,較為健康;而且煙鴨胸有一定x味,兩者配搭起來剛好平衡了。至於火腿煎蛋,則是正常水準;帶來驚喜的是牛油多士,金黃香口帶脆,相當美味!我則點了香煎雞扒配煎蛋多士早餐($26),相比之下份量較少,幸而雞扒質素不俗,肉質夠嫩、黑椒汁也挺香,就當是吸收多些蛋白質好了!最後的飲品則是三催四請才上檯;在沒有戒口的日子,大肚媽媽因為怒飲凍奶茶咳了一段時間,是日就乖失點了熱檸茶,味道不錯;反而老公要+$3的凍咖啡則十分水皮,不飲也罷。  這頓早餐埋單$

我則點了
熱檸茶,味道不錯;反而老公要+$3的
凍咖啡則十分水皮,不飲也罷。

這頓早餐埋單$56,不貴,也是個舒適好坐的地方,而且店內特別設有小朋友Play room,將來囝囝出世了,也是一個吃飯的地方!
2011-09-13
$28 (早餐)
2011-07-28 10 瀏覽
今晚試咗個西冷五成熟($98),加咗個海鮮酥皮湯連飲品既combo($45)。個湯都唔錯,酥皮好香牛油味;西冷到了!塊排面有啲類似七味粉既香料,將整塊排密封覆蓋,完全冇哂牛排既天然紋理,我都未落刀,中間一個小洞竟然噴出血泡泡,完全係有生命跡象。一切開就發現係二成熟,錯了,由左至右起,二成至六成,真係估佢唔到!我叫個waiter幫我再整熟啲,個waiter好有禮貌兼好有笑容。又上枱了,再嚟一次,塊排係之前嗰塊,七成熟,有啲鞋口。其實咁既價錢食牛排係咁既質素,我已有準備,不過咁既價錢我已經可以去食一碗勁好味既拉麵,我知道牛排同拉麵比較係有啲唔公平,但起碼食完好味既食物會好滿足。飲品我叫咗凍檸茶,幾好,可以沖走飽滯既感覺。埋單時,supervisor發現我食剩半塊西冷,佢問我意見,我講哂佢聽,佢同我講咗十次八次sorry,今時今日真係好需要呢種服務態度,我個人非常欣賞。呢間餐廳既廚師們仍有好有進步空間,盡管食材有限制,但加倍努力一定會做出更好既食物。

飲品我叫咗凍檸茶,幾好,可以沖走飽滯既感覺。

2011-07-27
2011-07-22 13 瀏覽
星期天同朋友去行街,吃飯, 去左元氣旁邊間新餐廳-型品牛排, 估不到外表平凡, 環境都不錯, 食物也好味道. 我點了一個美國穀飼西冷牛排, 肉質嫩口, 不會太靱, 以這個價錢可算是合理, 而且侍應會在牛扒加上少許海鹽調味, 富有特色; 餐湯是蝸牛黑松露忌廉湯(好味) , 至於奶茶,甜品也不錯, 甜品方面都很特別, 整體而言, 值得一去.
星期天同朋友去行街,吃飯

正, 有蝸牛有黑松露的忌廉湯
正, 有蝸牛有黑松露的忌廉湯
  • 美國穀飼西冷
  • 蝸牛黑松露忌廉湯
2011-07-22 10 瀏覽
晚上在荃灣便到常來的荃灣廣場吃晚飯,看見新店子沒太多人便試下,這個位置的前身也曾光顧過,今次再來已是新店但進入感覺裝修像之前!我們看著餐牌以為是單點,再看數分鐘才見到有三種附加價錢可改為套餐!套餐又分加$20,$40,$70.......有點眼花花! 為免想太多我隨意選主菜+$20(湯、麵包和飲品)套餐,另一是主菜+$70(頭盆、湯、麵包、甜品和飲品)套餐!而且湯/頭盆/甜品也有數款選擇!看到我寫的覺有點複雜吧!先來湯~分別有法國蝸牛黑松露忌廉湯和山藥杞子藥膳清雞湯!前者只有一塊蝸牛(太少)忌廉湯似用水比例多,後者味道不錯!還有麵包過硬! 頭盆~磨菇配上田螺口感不太好,而且薯蓉及田螺調味過淡! 主菜~意大利黑醋豬軟骨燒窩飯過酸,應該是黑醋放得太多,豬軟骨吃上軟骨多過肉! 主菜~美國穀飼黑豬脊排配黑松露菌汁是最好的,有肉汁加上沒有肥肉亦非常淋! 甜品~外貌是心太軟切開只看見是蛋糕,是心太軟嗎? 總算試過特別的型品牛排!

法國蝸牛黑松露忌廉湯
山藥杞子藥膳清雞湯

頭盆~磨菇配上田螺口感不太好,而且薯蓉及田螺調味過淡!
法國香蒜焗田螺磨菇

意大利黑醋豬軟骨燒窩飯

美國穀飼極上黑豬脊排配黑松露菌汁

甜品~外貌是心太軟切開只看見是蛋糕,是心太軟嗎?
朱古力心太軟配雪糕

總算試過特別的型品牛排!
2011-07-15
2011-07-19 13 瀏覽
禽晚去睇哈利,買左9點幾飛,諗住食飯先,費事餓住個肚睇戲咁辛苦~~!!間野裝修都ok,不過D燈太光有點浪費了個落地玻璃~!!蒜茸包再加忌廉醬,味道幾OK~~!我叫嘅係肉眼扒及魚柳跟黑椒汁! 味道唔錯~~!甜品好好味!!令唔多喜歡甜品的我都想叫多一杯!!!意大利即磨咖啡總括黎講呢餐都算ok~~

禽晚去睇哈利,買左9點幾飛,諗住食飯先
意大利即磨咖啡

總括黎講呢餐都算ok~~
2011-07-17
  • 法國蝸牛黑松露忌廉湯