招聘中
更多筍工 (6)
2021-02-20 181 瀏覽
平時好少食上海野,但見lunch time成日都好多人,好奇心發作就入去食下,我同同事各自叫左個麵再加個小食我叫左秘製厚切豬扒擔擔麵 印象中既上海野食都好油,但E到既厚切豬扒又無,而且同個名一樣真係厚,仲好大塊,應該同大快X個阿活焗豬一樣咁大,係豐富既蛋白質來源!!雖然我係健康人士,既然入得黎,都遇左試佢個生煎包食完個生煎包終於都明點解咁多人啦。。。因為一啖咬落去,成個口都係餡,仲要個底係趣既!口感無得輸!必試!肥都係咁話,不過女仔食一個好啦😂 同事食個牛肉都唔錯,配清湯好夾,不過我中意食擔擔麵多D因為唔係成日有得食 ,E到既擔擔麵唔辣既,唔食得辣既朋友都可以叫嫁依到啲staff幾好人,我落單改左幾次都無錯,不過疫情關係,得兩個人一枱,唔係既話會帶埋屋企人黎食依家唯有外賣,希望買到番去個生煎包仲係脆既
我叫左秘製厚切豬扒擔擔麵

雖然我係健康人士,既然入得黎,都遇左試佢個生煎包
食完個生煎包終於都明點解咁多人啦。。。
肥都係咁話,不過女仔食一個好啦😂

同事食個牛肉都唔錯,配清湯好夾,不過我中意食擔擔麵多D
依家唯有外賣,希望買到番去個生煎包仲係脆既
2021-02-20 143 瀏覽
清假唔想咁逼,早左少少落街食lunch,未試過呢間,見個lunch set好似幾抵食所以試下 星期一12:30唔駛等位😌 好好彩,一坐低就有口罩套,好貼心 lunch set 有一個主食,一個小食同飲品,我同同事分別叫左京蔥牛肉湯麵,秘製厚切豬扒擔擔麵同雞絲粉皮 京蔥牛肉湯麵 牛肉唔係肥牛,係牛肉片👍🏼 好夠味,仲有超多蔥湯麵係清湯加上海麵配京蔥牛肉一流,因為京蔥牛肉偏油,用清湯送可以平衡返秘製厚切豬扒擔擔麵成隻手掌咁大塊嘅豬扒,真係厚切,咬落去好得意甜甜地,中間啲肉比較嫩,側邊會餅乾身少少 因為lunch set無呢個揀,所以佢係散叫既!雞絲粉皮 望落去細細碟好似好少,點知食食吓都幾多,可能粉皮好幼,雞絲都多,好多醬😍
京蔥牛肉湯麵
牛肉唔係肥牛,係牛肉片👍🏼 好夠味,仲有超多蔥
湯麵係清湯加上海麵
配京蔥牛肉一流,因為京蔥牛肉偏油,用清湯送可以平衡返

秘製厚切豬扒擔擔麵
因為lunch set無呢個揀,所以佢係散叫既!
2021-02-13 130 瀏覽
講到幾用心硏究,咁就去試下,點知所謂豬扒係毫毛質感,鎮江肉垃圾,個水餃又係,又多味精,其實同出面d街邊話自己係上海野無分別. 我自己係家鄉上海人加香港人完全食不出有何特別,又無上海味.

2021-02-13
2021-02-11 153 瀏覽
臨近新年,都會同好友聚下。今天公司早放的關係,就約了朋友去九龍灣吃下午茶。走到淘大花園,開了生煎包店,而他們的下午茶很平宜 (大約$30),所以決定試下。蒜泥白肉蒜泥白肉對我來說是有一種獨特的魅力,讓明明不愛吃肥肉的我都會忍不住不段吃。每口吃下去一點都不像是在吃肥肉,而且每一口都是彈牙的膠質感,還可以品嘗到肉的鮮甜及蒜香。皮蛋豆腐豆腐白滑嫩口,而皮蛋則剪碎放在豆腐上面,將豆腐的香與皮蛋的脆做結合,滋味無比。販愛吃皮蛋的我,個人覺得皮蛋份量可以再多一點。生煎包冬天氣溫低,食生煎包就最適合不過,熱辡辡香噴噴,皮薄餡靚,肉質嬾滑而且充滿肉汁,一咬下去有爆汁的效果,非常juicy,如果SIZE大隻一點會更有滿足感。孜然雞亦雞亦永遠是我的最愛,當然要點這裡的孜然雞亦。雞亦很飽滿,煎至外皮微黃的色澤,賣相非常吸引。孜然粉跟雞亦非常配合,很入味,雞肉亦很嬾滑,十分推介。鮑汁菜心我習慣每餐一定要吃點蔬菜,所以點了這裡的鮑汁生菜。生菜很新鮮翠綠,吃下去十分清甜,不過鮑汁的味道就不是很突出,但不失為一道很好的蔬菜。

蒜泥白肉

皮蛋豆腐

生煎包

孜然雞亦

鮑汁菜心

2021-02-05 137 瀏覽
星期五下午茶時段都可以無人serve,好多侍應好多吉枱,但個門口位係無人招呼你入去。之後隔離個阿叔細細聲話究竟有無人,個男經理就彈出嚟話,我哋忙緊。服務態度真係好。。。係得一個姐姐叫做有禮貌啲,放低碟嘢會叫你睇熱。不過感覺似係brand standard。食物中規中矩無乜特別。食咗個擔擔麵生煎飽加杯豆漿。擔擔麵足料,下午茶黎講都算大份,個生煎飽係有爆湯係有脆底,但就真係好細粒,成10蚊粒我會選擇食祥興記。
疫情關係,很多原本晚上的朋友聚會也取消。 趁著這幾天不太忙碌,特別請了中午的假,相約媽媽一起吃過午膳,好好享受這悠閒的半天。餐廳位於九龍灣淘大花園的商場,地鐵站出發不用10分鐘便到,地點方便就腳。疫情關係,餐廳易安排入座時量度體溫,而且有洗手液洗手,抗疫工作十分足夠。 我們一行二人叫了兩個午餐,另外加配了小吃。雞絲粉皮(⭐⭐⭐⭐💢)清新開胃的前菜,爽口的粉皮和青瓜絲配上微微酸的麻醬,十分醒胃。鎮江肴肉(⭐⭐⭐⭐💢)鎮江肴肉一份有五至六小粒,膠質豐富,充滿彈性,吃起來冰涼可口,令人食慾大增。堅信號上海生煎包 (⭐⭐⭐⭐⭐)這個生煎包是餐廳的名菜,果然名不虛傳。表皮煎得香脆可口,軟硬度適中。咬開便是澎湃的肉質,熱辣辣,冬天吃一流。餡料也十分豐富, 而且不算太鹹。一份四件兩個人分享剛剛好。京蔥牛肉菜飯 (⭐⭐⭐⭐⭐)京蔥牛肉是媽媽的最愛,一場嚟到當然要一試。牛肉份量十分多,配上味濃的醬汁,拌飯一流。而且菜飯也值得一讚,用料十足,吃起來質感較乾身。 豬扒菜湯麵 (⭐⭐⭐⭐⭐)我選的這個豬扒湯麵也不錯。豬扒大大塊,而且十分厚身。烹調時配上蜜糖,吃起來十分惹味。而且湯麵份量也十分足夠,大吃的男生也

我們一行二人叫了兩個午餐,另外加配了小吃。

雞絲粉皮(⭐⭐⭐⭐💢)
雞絲粉皮

鎮江肴肉(⭐⭐⭐⭐💢)
鎮江肴肉

堅信號上海生煎包 (⭐⭐⭐⭐⭐)
堅信號上海生煎包

京蔥牛肉菜飯 (⭐⭐⭐⭐⭐)
京蔥牛肉菜飯

豬扒菜湯麵 (⭐⭐⭐⭐⭐)
我選的這個豬扒湯麵也不錯。豬扒大大塊,而且十分厚身。烹調時配上蜜糖,吃起來十分惹味。而且湯麵份量也十分足夠,大吃的男生也能吃飽。
豬扒菜湯麵

鮑汁時菜 (⭐⭐⭐⭐💢)
這個是菜是跟餐的,份量也十分多。略嫌鮑汁比較味道重,可能分開上較適合。
鮑汁時菜

跟餐飲品(⭐⭐⭐⭐💢)
跟餐配的飲品種類十分多,我們選了熱豆漿和紅豆豆漿。不太甜,而且豆味濃沃,為這天午餐劃上完美的句號。
跟餐飲品

總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
堅信號上海生煎皇 九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下G187-188號舖

推介菜式:堅信號上海生煎包,京蔥牛肉菜飯,豬扒菜湯麵

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
鎮江肴肉
堅信號上海生煎包
鮑汁時菜
跟餐飲品
2021-02-01 132 瀏覽
第一次試佢嘅外賣自取,因為裝修都几靚,嘢食都好多款式,等候時間都可接受。叫左招牌嘅生煎包,出名爆汁脆皮。好細好細個,仲要係好圓滑嘅形狀,好似肚臍餅咁,食落去個皮係脆,但係厚身冇味;係爆汁,但係唔覺得個包飽滿。即係皮同肉同汁係嘅口感係不能合埋一齊。亦叫左推介嘅黃魚雪菜麵,感覺一般,黃魚係炸咗但係冇乜味,湯麵亦都一般總之食唔出煮嘅心機同技巧雞扒菜飯,個汁係甜嘅,ok, 但係雞扒冇醃過,汁同肉又係分離最正常係杯豆漿,有啲豆味所以總括黎講,如果喺淘大食飯可以揀其他。

最正常係杯豆漿,有啲豆味

所以總括黎講,如果喺淘大食飯可以揀其他。
生煎飽
黃魚麵,外賣會湯麵分隔
黃魚麵
雞扒菜飯
熱豆漿
外賣自取
熱豆漿
2021-01-20 172 瀏覽
同朋友興起想食生煎包,上海野,就搵到附近有呢間堅信號,喺門口探完熱同埋消毒完雙手之後好快就有得入座仲有口罩袋提供俾你暫時袋住個口罩,好細心晚市有套餐可以選擇,仲要係有折扣優惠,可以平得來又試到多啲嘢,十分推介!今次嘅主打生煎包,一份有四個,外層皮唔會太厚太乾身,上枱時個溫度都夠晒熱,唔會凍咗覺得唔好食。入邊舊肉夠大小適中,唔會細細粒,而且味道都好有肉味,唔係得陣粉味,而且好多湯,果然係一個好嘅生煎包! 套餐嘅蠔油生菜,蠔油唔會太多太鹹,生菜夠新鮮,最緊要冇青味,夠晒營養均衡,唔會剩係得肉同埋澱粉!京蔥牛肉菜飯,京蔥牛肉好有驚喜,每舊牛肉都好多汁好入味,用黎送飯一流,菜飯亦都好入味,唔會覺得菜同飯係分開,兩者好夾。

仲有口罩袋提供俾你暫時袋住個口罩,好細心

2021-01-12 228 瀏覽
一直都很想試這一間 — 堅信號上海生煎皇今天剛好約了朋友來到九龍灣於是便提議午餐一起來這裡吃上海菜午市的時候已經高朋滿座等了一會兒才有位置 相當受歡迎午市有抵吃午市套餐 亦可單點選擇也不少 樣樣都很想試生煎包熱辣辣上碟生煎包 肉汁滿滿 鎖在包內外皮香脆 一咬落去 肉汁滲滿口腔 必點呀蒜泥白肉白肉切成薄薄的一片 上面加上香口惹味的蒜泥 配上自家醬汁 份外美味 味道亦挺特別京蔥牛肉菜飯京蔥爆得十分香 牛肉嫩滑一啖牛肉一啖菜飯 夠惹味 不錯不錯酸辣湯麵比想像中算是味道較淡的一款湯麵彈牙好咬口 湯底喝下去酸酸的挺開胃和以上菜式一起吃很夾抗疫期間也有限定的午市套餐買返屋企就又抵又好味也是不錯的選擇
一直都很想試這一間 — 堅信號上海生煎皇

抗疫期間也有限定的午市套餐
買返屋企就又抵又好味
也是不錯的選擇
2021-01-08 169 瀏覽
今天中午到九龍灣工作,天氣寒冷,實在想念熱呼呼的餸菜,之前在旺角吃過堅信號,知道淘大有分店,今天再來堅信號😋個人認為套餐價錢相當經濟實惠, 60多元便有菜、餸麵和一杯紅豆豆漿,絕對會再來。糖醋排骨上海麵糖醋排骨醃得入味,有不少軟骨,是滿滿的骨膠原呢!而上海麵的麵質彈牙,配上糖醋排骨來吃, 合適。紅豆豆漿最令我驚喜的是這杯紅豆豆漿呢!紅豆經調味和烹煮後,軟綿綿的,充滿了紅豆香。配上暖暖的豆漿後,非常暖胃飽肚。鮑汁生菜套餐配生菜的性價比真高,又健康,而且加上鮑汁後,令生菜的味道更豐富。酸辣湯水餃酸辣湯的材料很豐富,有筍、冬菇絲和肉絲等等,而且酸醋味適中,最喜歡就是伴着水餃一齊吃,水餃是滿滿的菜肉餃。很開胃。

糖醋排骨上海麵

紅豆豆漿

鮑汁生菜

酸辣湯水餃

2020-12-23 206 瀏覽
今日行經,見不斷有人賣外賣,又見食評未唔差,所以就小試牛刀,生煎包有2/4選擇,心大心細,又唔係好餓,又怕外賣凍咗唔好食,想收銀哥仔背後見到$30/4件海報。咁就實在太理想了。落單後唔夠1分鐘就可以拎走,以為好快跳上車食,點知塞車,唯有在街上等,實在忍不住,要趁熱食,所以走到街角,先食一粒,熱辣辣,燙口的!咬落去,上皮薄,下皮脆,再咬落去,就爆汁。感覺十分滿足。疫情期間,$30/4粒,性價比很高喇!
2020-12-22
2020-12-17 186 瀏覽
小胖超愛食上海菜,特别係小籠包,相比小籠包,小胖更愛生煎包,因爲生煎包的口感更豐富,小胖真心感到幸褔可以住係個充满不同國家美食的地方天氣變凍,令小胖更加想食到包覆住滿滿熱呼呼肉汁的生煎包,所以小胖去咗一間性價比高食上海菜的食店,堅信號佢係主打生煎包,當然除咗生煎包外亦有其他上海美食。小胖點了招牌必食生煎包,外婆紅燒肉配菜飯和上海菜肉雲吞麵。佢的生煎包外型堅挺包滿,包底脆香,一咬落去,熱呼呼的肉汁滿溢出黎,因爲內部肉汁好熱,所以小胖會先咬一個小缺口,將内部肉汁倒入匙羹到先飲,之後再將醋倒入生煎包內,之後一大口咬落去,脆香包底配滿滿的肉,肉的香甜加配醋的酸澀,真心好食!佢的紅燒肉炆到十分好食,肉質軟嫩又帶點甜甜的汁醬,配搭清香的菜飯,剛剛化解紅燒肉的膩佢的菜肉雲吞麵亦係包滿滿滿的餡料,味道清甜,適合口味清淡人士小胖和友人二人食到超飽,但平均50都唔洗,抵食,而且位置寬敞好坐,環境 乾淨,因疫情關係,店內采用一次性筷子,亦會俾個紙袋你放口罩

2020-12-16 138 瀏覽
淘大新開左堅信號, 當然要買下外賣. 之前經過次次都好多人等外賣. 當然要叫生煎包($30/4隻), 糖醋排骨($60), 雞絲粉皮($30). 仲要有全單九拞. 都幾抵.必食當然系招牌生煎包, 真系好味, 外脆又多汁, D肉唔會有雪味, 不過呅第一啖時就要小心D汁咇出黎. 雞絲粉皮份量唔算好大碟, 不過D粉皮就非常爽唔立口, 醬汁好香真系好開胃. 糖醋排骨醬汁酸酸甜甜好滋味,  醬汁濃郁,  豬肉質容易入口, 唔太林唔太硬, 但非常入味,  好好送飯. 三款食物水準不錯, 下次再黎時希望保持水準🍽️
三款食物水準不錯, 下次再黎時希望保持水準🍽️
2020-12-11
外賣自取
2020-12-16 134 瀏覽
疫情之下雖然多咗喺屋企煮飯,但煮得多真係會好悶都好想出街食下飯~今日就近近地同爸媽去咗附近嘅淘大商場食飯,呢間食上海菜既,平平哋質素都不錯。晚市套餐多數都包左兩款小食同一款主食。其中一款小食係兩件生煎包,見間舖頭名叫自己做生煎皇,我諗生煎包應該係佢哋嘅主打~生煎包嘅size比想像中細,不過食落口熱辣辣,應該係新鮮煎起嘅,入面都多汁同食到餡料嘅鮮甜味👍🏻古法扣豬手,個豬手都炆得又林又入味,配上上海菜必食嘅菜飯,有菜有肉比較健康!掛住食好多其他嘢都冇影不過三個人食咗咁多嘢先係人均$100,都算幾抵食。

疫情之下雖然多咗喺屋企煮飯,但煮得多真係會好悶

掛住食好多其他嘢都冇影
不過三個人食咗咁多嘢先係人均$100,都算幾抵食。
2020-10-06
2020-12-13 158 瀏覽
屋企樓下試下午客豬手菜飯+酸梅湯$36兩件豬手大大件,入味!菜飯份量也不少,抵食!生煎包十豆漿$284個生煎包,熱辣辣,要好小心、好小心食,咬開有好多湯汁,不錯!胡麻醬茄子$13冷盤,麻醬香濃,配茄子一流
屋企樓下試下午客
豬手菜飯+酸梅湯$36
兩件豬手大大件,入味!菜飯份量也不少,抵食!
生煎包十豆漿$28
胡麻醬茄子$13冷盤,麻醬香濃,配茄子一流