2023-10-08 192 瀏覽
同事之前黎過, 今日終於輪到我了.午餐時間有套餐. 包兩粒小籠包. 一個主食同一杯飲品. 我叫左呢個秘製豬扒菜飯$70, 飯order左小飯但都超大碗, 有嚇到.秘製豬扒甜甜地. 好好味. 重點係一d都唔un. 好林.  個菜飯都幾多菜. 但點解少飯都咁大碗. 正常size究竟有幾大碗?套餐內包的小籠包, 呢個等得比較耐, 即叫即蒸, 有晒煙夠晒熱. 小籠包內有湯汁. 食時除左要小心熱之外, 重要小心佢的湯汁會爆出黎.味道不錯而且皮唔算厚. 幾推介.同事超推介呢個生煎包, 套餐可以加$16就有兩隻. 若果normal 一碟係有四隻.睇落去平平無奇, 點知一咬落去. 裡面的汁爆到我d頭髮同個身都係.. 真係好彩身邊無人坐. 咪真心好大鑊. 生煎包其實同小籠包好似, 只不過一個蒸. 一個煎. 同樣係好足料. 個皮都好薄.但大家第日食時真係要小心食.同事叫左擔擔麵套餐, 但男同事話呢個份量就算再加生煎包都係唔夠飽. 另一個就單叫酸辣湯麵, 呢個係無餐. 所以唔夠食就要再加其他小食同飲品. 總結, 食品不錯. 但食飯時間坐位都會幾迫. 同埋食完就即收搭碗碟.  坐唔耐.
同事之前黎過, 今日終於輪到我了.
午餐時間有套餐. 包兩粒小籠包. 一個主食同一杯飲品.
秘製豬扒菜飯
小籠包
味道不錯而且皮唔算厚. 幾推介.
生煎包
但大家第日食時真係要小心食.
酸辣麵
擔擔麵
2023-10-06
秘製豬扒菜飯
小籠包
生煎包
2023-09-26 196 瀏覽
📍堅信號上海生煎皇 - 灣仔返工成日經過堅信號但一直都未食過!今日自己享受個metime Lunch一於去試下個午餐Set先😋L2.四川擔擔麵 $59有前菜小食同埋個麵都係60蚊有找👍🏻灣仔lunch嚟講都算經濟實惠!前菜小食揀咗灌湯小籠包(2件)等一等食物就好快上枱啦!小籠包入面都幾多湯汁💧趁熱食 食嘅時候要小心淥襯嘴🤣 層皮都算幾薄!味道咸香😋餡料都幾飽滿💪🏻擔擔麵辣得幾惹味🌶有花生醬底!麵質適中唔易浸到淋晒!食到尾仲可以保持原本麵質都算唔錯🍜麵身掛汁😋食麵同時飲埋湯汁👍🏻今次食小籠包入面都有咁多湯汁!下次要試埋最出名嘅生煎包👍🏻睇佢究竟會幾爆汁🌊
📍堅信號上海生煎皇 - 灣仔

L2.四川擔擔麵 $59

2023-09-20 176 瀏覽
週末響灣仔附近匆匆忙忙食午飯,所以一如以往都係買外賣上去人哋度食會方便好多,跟住響附近睇緊有乜嘢好食,就會有人提議食下堅信號,加上佢都幾靠近地鐵站,響地鐵站行過去都好快到,等嘢食嘅時間都唔算泰萊,係可以接受嘅,個人認為總好過午飯時間要搵位。今次帶咗個一人餐,主食係椒鹽脆王魚湯麵,Siri唔吹黃魚返到去食嘅時候都仲係趣嘅,味道亦都唔會太鹹,面嘅份量都可以,湯嘅味道亦都唔錯,整體嚟講係可以嘅。另外個餐加咗兩隻生煎包,包裝盒都幾環保,同埋冇咁多倒汗水,生煎包嘅正面感覺好似唔係煎得好透,生煎包嘅皮有少少煙韌,唔係好似上海嗰隻,不過裏面嘅肉同湯都算多,整體不過不失。仲有叫咗個酸辣湯嚟試吓,酸辣湯嘅味道都係比較偏向港式口味,同埋材料方面比較少,跟餐嚟講都算係不過不失咁啦。

2023-09-16
10 分鐘 (堂食)
午餐
2023-08-12 276 瀏覽
性價比超低,例如$32的凉拌菜,只是能夠吃一口。餃子不好吃,湯面亦差勁。酸辣湯亦冇味,上海粗炒比起來叫最抵食,味道可以但可惜油太多。我個人認為非常差,不好食,下次不会再光顧。
2023-06-29 619 瀏覽
今日中午去咗灣仔堅信號食飯,有個見習侍應拎杯豆漿嚟嘅時候,倒瀉咗杯豆漿,仲整到我哋隻腳,但一句對唔住都冇,仲要話倒瀉嘢咋嘛,之後杯豆漿冇咗少少,都照擺上台比客人,冇換過第二杯。之後發現呢個侍應上餐時都係好粗魯,好似掉個餐喺枱面咁,碗麵仲要得好少,冇下次,唔平又食唔飽。
2023-06-29
2023-06-17 534 瀏覽
商業區早餐都係茶記多,而且早餐又唔食得好多野。平平地試下,32蚊有雪菜肉絲上海麵,仲有豆漿。早上9時堂食冇人,外賣都係我一個,生意難做!個麵好彈牙,不過豆漿就冇咩味。
商業區早餐都係茶記多,而且早餐又唔食得好多野。平平地試下,
32蚊有雪菜肉絲上海麵,仲有豆漿。

早上9時堂食冇人,外賣都係我一個,生意難做!

個麵好彈牙,不過豆漿就冇咩味。
外賣自取
$32 (早餐)
幾位同事咁啱都冇帶飯,當然要趁機會出去食餐好嘅!灣仔堅信號開咗冇耐,一於午餐試試佢🤪🐽必食🥳秘製豬扒配湯麵 $70靚女同事揀男朋友叻,原來揀野食都好有眼光👀豬扒調味好特別,應該落咗秘製調味料。平時嘅豬扒得咸味,但呢度嘅豬扒應該加咗糖醃,食落甜同咸味都好平衡。肉質嫩滑唔會太硬太乾,烹調時間控制得好準確。碟野係靚女同事order,但好味到我食到停唔到口,仲食得多過佢😆🥟堅信號生煎包 (2隻 )(跟餐)新鮮熱辣辣,個底真係金黃香脆㗎💕知唔知點解?因為煎嘅時候會加水乾掉底部。入口唔黐牙,發酵面皮厚度岩岩好,皮軟脆底!加上肉餡滿滿、一咬香濃肉汁溢出,juiccccy💦🥟蟲草花杞子養生小籠包 (2隻 )(跟餐)精心加入多種滋補食材,如蟲草花、雞脾肉等,用杞子點綴,揉合木耳提升口感。補身得黎皮薄餡靚,健康又好味😄🥟灌湯小籠包  (2隻 )(跟餐)呈上時都夠熱。秘製上湯包裹住鮮嫩豬肉,濃湯加肉感,雙重享受,食過唔停😻🍜四川擔擔麵 $59傳閒擔擔麵係由一位小販用扁擔挑喺膊頭上叫賣而有呢個名🧐豐富湯料包括肉碎、花生碎和蔥花。花生醬味特別濃郁,中意嘅朋友唔好錯過!🐣川味口水雞配湯麵 $78辣汁正常發揮,雞肉
秘製豬扒配湯麵

🐽必食🥳秘製豬扒配湯麵 $70
堅信號生煎包 (2隻 )

🥟堅信號生煎包 (2隻 )(跟餐)
蟲草花杞子養生小籠包(2隻)

🥟蟲草花杞子養生小籠包 (2隻 )(跟餐)
灌湯小籠包 (2隻)

🥟灌湯小籠包  (2隻 )(跟餐)
四川擔擔麵

🍜四川擔擔麵 $59
川味口水雞配湯麵

🐣川味口水雞配湯麵 $78
辣汁正常發揮,雞肉都幾鮮嫩,份量都足夠!
涼拌青瓜+泡椒魚皮

🧫小食(跟餐)
涼拌青瓜好開胃;泡椒魚皮好有咬口👍🏻

🍵茉香綠茶(凍)(跟餐)
甜度較輕,岩晒食上海濃味野,平衡返味蕾😌

自助落單app 設計方便使用,order後5分鐘好快就上菜,仲熱辣辣!環境乾淨企理,係要坐得親密少少。可能我地嗌咗好多野食,張枱就唔係好夠位放,哈哈。仲有廁所,好貼心🥇
胡麻醬五彩冷麵
題外話/補充資料: 推薦程度:❤️❤️❤️❤️❤️
2023-06-07
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
秘製豬扒配湯麵
堅信號生煎包 (2隻 )
蟲草花杞子養生小籠包(2隻)
灌湯小籠包 (2隻)
四川擔擔麵
川味口水雞配湯麵
胡麻醬五彩冷麵
  • 堅信號生煎包
  • 蟲草花杞子養生小籠包
  • 灌湯小籠包
2023-05-19 758 瀏覽
新開張門面企理,加上大大個餐牌貼門口,本來想買外賣返公司又唔知食乜,見到即刻過去睇下。買咗個擔擔麵餐,有個小食加杯熱綠茶,外賣$62,比錢時見佢啲座位都唔會好迫。買完先知用App order 單點餐牌食物有85 折… 佢有個窗口專攞外賣,好在收銀員見我傻下儍下企喺門口等,提我過去窗口攞,都唔算等得耐。個擔擔麵質地比較濕爽,而且分湯放,唔會淋晒,個醬都幾多肉碎。小食揀咗紅油韭菜餃(兩件),辣香加韭菜,好味!可以外賣預點,下次要試吓生煎包!
紅油韭菜餃
擔擔麵