2017-07-14 127 瀏覽
啱啱係台灣番嚟,食過台灣嘅麻油雞念念不忘好想再食,見呢間士林棧係 openrice 正評頗多所以嚟試,結果頗失望。叫咗個麻油雞+米線+珍珠奶茶,先講麻油雞食落去啲雞肉味道唔錯,幾滑,米線正常。不過湯底味道偏淡只有薑味而麻油味同酒味都欠奉,同台灣正宗食到嘅麻油雞相比真係差咗啲。再叫咗杯珍珠奶茶,可惜一試之下味道竟然係港式奶茶溝珍珠。好失望。結果食完我要走去飲番杯 sharetea 嘅珍奶先一解對台灣嘅相思之苦。下次希望再嚟試其他台灣嘢食時食到啲正宗台灣嘢就好。
麻油雞米線
2017-07-13
下午茶
呢間開咗業一段時間,成日經過見到街上既易拉架介紹,但每次都因為我收得夜,所以試唔到(佢9點就收),終於向一個星期六既晏晝的起的肝去試,驚喜萬分!因為唔想食咁飽所以叫咗兩款小食,包括皇柚雞扒同埋牛展拼牛筋。雞扒外脆內嫩,配搭柚子醬沖淡油膩感因為想試齊紅燒牛腩湯底、牛展同牛筋,所以問小食可唔可以雙拼,原來冇問題咁就唔使食咁大份,又食到幾樣餸!牛展同牛筋都非常入味,識落鬆軟,口感滑嫩!湯底更是一流,完全係台灣幾口味,真係將市林夜市既美味帶過來大角咀!

皇柚雞扒及牛筋

皇柚雞扒及牛筋
  • 皇柚雞扒
  • 牛筋
  • 牛𦟌
2017-04-21 447 瀏覽
去開大角咀,就到附近食個晚飯。經過一間台灣麵店,心血來潮就一頭栽進去,一心想要找回台灣時食的味道。這裡的裝潢不算特別,但勝在人情味濃,呀姐好鬆容地招呼客人。餐牌上基本全部都是台灣的麵食和小食,上面寫著古早味牛肉,令我想試一試。除了可以散點麵食小食,還可以點餐,餐牌上的食物種類都算多。士林招牌牛𦟌陽春麵如是者我點了一個牛𦟌陽春麵。一碗麵的牛𦟌份量好多,有六至七舊的牛𦟌,每件都大大件。轉了米線,米線口感彈牙,加上湯底的牛肉味什香濃,果然是招牌麵。蘿蔔支竹牛展鍋之後我們還點了一個客飯套餐,一個餐就有一個牛𦟌鍋、一碗陽春麵和一個小菜,還有一杯飲品。我選了上湯三蔬做小食。說真的我覺得這個餐除了好吃之外,還十分超值,是關七十多元就有三樣食物加飲品,簡直是窮人恩物。蘿蔔支竹牛𦟌鍋有好多支竹和蘿蔔,牛𦟌都有八至十件!真的多到吃不完。陽春麵好有口感,爽口彈牙!份量好多,食完會好飽。湯底可以要加腩汁,清甜可口!上湯三蔬有金菇、豆卜和紫菜,好健康的一個小食!味道清甜。脆炸芝心雞扒大大磈雞扒炸到脆卜卜,裡面夾有一磈芝士,所以一放入口除了有雞香,還有芝士的香濃,兩者的味道好夾好有層次。隨餐我點了一杯凍豆漿,豆味
去開大角咀,就到附近食個晚飯。

這裡的裝潢不算特別,但勝在人情味濃,呀姐好鬆容地招呼客人。
除了可以散點麵食小食,還可以點餐,餐牌上的食物種類都算多。
士林招牌竹𦟌陽春麵

蘿蔔支竹牛展鍋

陽春麵
陽春麵好有口感,爽口彈牙!份量好多,食完會好飽。
湯底可以要加腩汁,清甜可口!
上湯三蔬
有金菇、豆卜和紫菜,好健康的一個小食!味道清甜。
自家制豆漿
隨餐我點了一杯凍豆漿,豆味濃香,甜度適中。
珍珠紅豆冰
這杯珍珠紅豆冰的紅豆好多!珍珠有用糖水醃過,所以帶有甜味。
以平民價錢來說,這裡的食物不錯,而且份量大份,每人六十至七十元一定可以吃得飽,下次來大角咀又想食台灣麵的朋友不況試一下。
2017-04-19
士林招牌竹𦟌陽春麵
陽春麵
自家制豆漿
珍珠紅豆冰
2017-04-19 162 瀏覽
繼續在港的台灣食店之旅。從網上介紹得知此店,也是用了'士林'之名的台式餐廳。此次店的地圖位置並不準,不過其實我也不會再來的。一開餐牌又是一件'台式茶餐廳'的餐廳,叫了兩樣東西,清燉牛肉麵及鹹酥雞,說真的,這裡是我這一兩年來第一家我會吃剩一半的餐廳。我可以很肯定的說,這家的廚師一定不是台灣人;或者這家店的廚師根本就只是借台灣之名的香港廚師吧;又或者是台灣人,但根本不會做菜的。鹹酥雞還是推薦呢!天啊,鹹酥雞的定義根本不是只有鹹好嗎!你不加九層塔也算了,竟然加'雞汁'😤😤😤其實不會做的話都可在google問一下鹹酥雞的做好,然後再來開店好嗎😑
清燉牛肉古早牛𦟌
鹽酥雞件
繼續在港的台灣食店之旅。
從網上介紹得知此店,也是用了'士林'之名的台式餐廳。
此次店的地圖位置並不準,不過其實我也不會再來的。
2017-04-18
本來想到越旺吃東西,沒想到在越旺那條街道貼上了士林棧的廣告,從而改變念頭,誰料是大收穫,真是喜出望外了。店名:士林棧地點:大角咀棕樹街2-20號地下1A舖,電話: 2628 3311(1)    肉臊鹽酥魷魚陽春麵(改菜飯),牛展汁,$43;(2) 筋肉雙雄牛肉麵(牛肉+牛筋),$48;(3) 冰凍荔枝紅茶(套餐價,$9)。共二人享用本餐,合共一百元。食物的色香味如何: l  酥魷夠韌,鹽味十足;l  肉臊則改良了台灣本土的肥膩的缺點;l  冰凍荔枝紅茶既有濃郁的紅茶保持了荔枝風味,但也可能由於放在雪櫃的時間太久,以致有許澀味;l  筋肉雙雄牛肉麵的筋與肉炆得很腍,口感鬆化,相信炆的時間較久,才會做到這樣良好的效果,而且麵的湯底偏鹹。所以膳食整體皆為正宗台灣菜,只是略為鹹一點罷了。環境:全木傢俱的裝修,加上牆壁選用鏡子取代牆紙,清潔度非常理想,門面日本化。服 務:態度良好。部分服務員以台灣國語交談,相信此店的經營者為台灣人,所以感覺食物非常地道。衛生:優異。抵食:價錢合理。

店名:士林棧

(1)

食物的色香味如何:

酥魷夠韌,鹽味十足;

肉臊則改良了台灣本土的肥膩的缺點;

所以膳食整體皆為正宗台灣菜,只是略為鹹一點罷了。

衛生:優異。

抵食:價錢合理。
冰凍荔枝紅茶
肉臊鹽酥魷魚陽春麵(改菜飯)
筋肉雙雄牛肉麵
2017-04-17
冰凍荔枝紅茶
肉臊鹽酥魷魚陽春麵(改菜飯)
筋肉雙雄牛肉麵
2017-04-11 113 瀏覽
最近好掛住台灣美食但又無假期,唯有搵間台式餐廳安慰一下心靈。上網搵到間向大角咀嘅台式小店,立即叫老公同我去大吃一餐。店舖裝修簡潔光猛,地方闊落。食物選擇多而且仲好有台灣風味。皮蛋肉鬆豆腐嫩滑豆腐淋上醬油膏,面層在放上皮蛋碎加肉鬆,醬油味濃郁而甘甜,將所有食材同吃,味道又夾又滋味。鹽酥雞件即叫即炸,皮脆肉嫩,味道恰到好處。麻油雞麻油雞湯清而不油,雞件充滿麻油香,雞肉嫩滑。筋肉雙雄刀削麵牛肉非常鮮嫩,入口即溶,牛筋軟腍入味又不失咬口,湯底牛味濃郁,每一口都充滿香味,而且絕無加味精。去唔到台灣都可以食到咁好食既台式美食,真係超大滿足。
店舖裝修簡潔光猛,地方闊落。食物選擇多而且仲好有台灣風味。
皮蛋肉鬆豆腐
鹽酥雞件
即叫即炸,皮脆肉嫩,味道恰到好處。
麻油雞
麻油雞湯清而不油,雞件充滿麻油香,雞肉嫩滑。
筋肉雙雄刀削麵
去唔到台灣都可以食到咁好食既台式美食,真係超大滿足。
2017-04-01
  • 鹽酥雞件
2017-03-29 237 瀏覽
今日到大角咀食楊春麵,呢間麵鋪裝修都嘅懷舊,坐位舒適。我試左個士林古早牛展楊春麵,加桂圓紅棗茶。香濃撲鼻嘅牛展麵好快送上。牛展肉厚味濃,牛展雖然厚,但入口即溶,好軟同出面食完全唔同。楊春麵有口感,爽口微彈。湯低清甜不油膩。紅棗茶好甜,好有紅棗味。都幾好飲。另外我朋友叫左五味炸雞扒飯,呢個飯要比D時間,因為即炸,金黃色雞扒上加上鹽和辣味粉,側邊加有酸甜辣醬,當你放入外脆內軟嘅雞扒在口中時,你會慢慢感覺到有甜酸辣鹹味道出來。果然係五味雞。另外個飯都好特別,係菜飯加番茄汁,飯軟菜爽口再添小小汁來食,特別滋味。
今日到大角咀食楊春麵,呢間麵鋪裝修都嘅懷舊,坐位舒適。
2017-03-28
  • 五味脆雞扒
  • 士林招牌牛展麵
2017-03-28 1548 瀏覽
想食台灣菜,朋友帶左黎士林棧,佢住大角咀一帶,成日黎呢頭食野。是晚約八點來到,果然是人氣滿滿的,全場滿坐,好好彩啱啱好有一枱走,即刻有位好多野都想食,點了麵,飯,再加小食哈哈。珍珠奶茶(+$5)/蜂蜜綠茶(+$9)跟飯或麵可以優惠價叫台式飲品的,朋友要了珍珠奶茶,他說甜度適中,自己點了蜂蜜綠茶,淡淡的茶香帶微甜,又夠凍,幾正喎。甜酸青瓜溏心蛋($22)先來個小食開開胃先,甜甜酸酸的青瓜幾特別,溏心蛋綿滑,至愛流心蛋黃鹽酥魷魚($32)朋友點的小食,點都要叫下香口野嘅,炸得香脆,魷魚彈牙,咸度剛好,好味好味。筋肉雙雄陽春麵($51)選了陽春麵朋友點的麵,雙雄是牛展同牛筋,兩者都炆得軟腍入味,麵有咬口,吸湯一流,加上湯底清甜,太好味幾乎飲哂啲湯。五味脆鴛鴦扒客飯($73)菜飯肉燥茄子客飯餐是可選一送一菜,然後揀菜飯,白飯,甚至麵食,好多配撘呢。見啲餐紙推介鴛鴦扒,加上朋友食過又話唔錯就點呢款吧。一塊豬扒,一塊雞扒,個人覺得雞扒好味啲,嫩啲同juicy啲,豬扒有點乾,但兩者都好味嘅。菜要了茄子,走過油,外皮脆內邊軟,加上肥美的肉燥勁正。仲有碗菜飯好大碗,呢個一人餐唔同人share邊食得哂呀?

好多野都想食,點了麵,飯,再加小食
哈哈。
珍珠奶茶(+$5)/蜂蜜綠茶(+$9)

甜酸青瓜溏心蛋($22)

鹽酥魷魚($32)

筋肉雙雄陽春麵($51)
選了陽春麵
五味脆鴛鴦扒客飯($73)
菜飯
肉燥茄子
客飯餐是可選一送一菜,然後揀菜飯,白飯,甚至麵食,好多配撘呢。見啲餐紙推介鴛鴦扒,加上朋友食過又話唔錯就點呢款吧。一塊豬扒,一塊雞扒,個人覺得雞扒好味啲,嫩啲同juicy啲,豬扒有點乾,但兩者都好味嘅。菜要了茄子,走過油,外皮脆內邊軟,加上肥美的肉燥勁正。仲有碗菜飯好大碗,呢個一人餐唔同人share邊食得哂呀?!

叫到滿枱係都唔使兩舊水,食台灣菜真係好抵食
2017-03-23
2017-03-25 987 瀏覽
Lunch係奧運個邊想搵地方落腳, 又吾想焗係奧海城! 所以就去左附近搵下食 行行下都去左旺角同大角咀既中間 見到依間台灣野 都耐無食台灣野了 所以就入左去一食探究竟!睇到menu有套餐就揀左個套餐 $73 有一個主食同埋小食,飲品 其實梅貴雞扒同皇柚雞扒中間揀左勁耐了 所以兩隻都想試~ 如果可以雙拼你話幾好!最後既選擇係皇柚雞扒 配陽春麵 湯揀左牛展湯 小食嗌左個鴛鴦蛋除左有溏心蛋皮蛋仲有肉臊金菇 雖然金菇係原味加肉臊係面 但夾埋食真係不錯既溏心蛋係正既 台灣野必點~ 味道剛好 吾會太咸 同埋流流地心但皮蛋相對麻麻地 有陣苦苦地既味 SAD皇柚雞扒真係好amazing 外面落重左柚子既醬 都啲醬都痴到住塊扒 所以吾驚無味雞扒都啖啖肉 仲會爆汁無乜食陽春麵 所以揀左泥食特別啲 吾洗下下米線~ 湯揀左牛展湯  但同米線入晒啲湯底味吾同 陽春麵無乜味既~ 個湯仲有木耳絲同埋菜! 成個SET係都幾豐富加左5蚊嗌特飲 芋香特飲 都知吾係咩天然味 但就係好愛芋頭味 依杯都幾滑

但皮蛋相對麻麻地 有陣苦苦地既味 SAD

雞扒都啖啖肉 仲會爆汁
2017-03-11 1093 瀏覽
星期六既中午剛剛喺大角咀體育館打完波,兩小口子閒着走下走下不其然又黎番呢個熟悉既地方開餐!食物方面已經叫慣叫熟,一人一麵再加杯少甜少冰既「珍珠奶茶」已經係指定動作,只不過今日出完一身汗之後真係太肚餓喇,所以決定叫多個小食醫肚!珍珠奶茶 ($16):由於加野飲只係$9既關係,「叫杯珍珠奶茶」已經成為指定動作,只係$9就有咁大杯野飲真係無野可以complain!筋肉雙雄麵 ($48):所謂「筋肉雙雄」其實就係牛𦟌同埋牛筋。作為其中一款「士林皇牌」,主食方面可以選擇「陽春麵」、「米線」、「菜飯」同埋「白飯」做主食,又或者加多兩蚊轉「陽春麵」,實有一款啱你!湯底方面非常特別,同平時常見既牛肉麵唔同,佢有牛肉濃烈既味道之餘重有淡淡既酸味,感覺特別得黎又零舍醒神!牛筋同牛𦟌方面,除左炆得好腍之餘亦都十分有咬口,誠意推介。皇柚雞扒 ($43):雞扒煎得非常香脆可口,醬汁因為用上白柚子同埋菜蜜,所以酸酸甜甜得黎之餘亦都非常惹味醒神。另外,值得留意既係柚子既營養功效比橙強兩倍以上,除左清脂、健脾胃等等既功效之外更加可以有美顏、嫩膚既效用!除左「牛𦟌湯」之外亦都可以選擇「蕃茄湯」同「清湯」做湯底架!梅貴豬
珍珠奶茶

筋肉雙雄麵
皇柚雞扒
梅貴豬扒 ($43):所謂梅頭其實就係豬既上肩肉,特點係肉質鮮嫩幼滑,佢既脂肪潔白細緻,好似梅花點咁分佈喺肌肉上,堪稱「豬肉中的和牛」!由於用上比豬扒貴最少一半既一級梅頭豬扒,再加上用梅子同埋精選香料烹調,所以既開胃又醒神,真係不可不試!
梅貴豬扒
總括黎講,畢竟大角咀區始終係做街坊生意為主,租金應該唔似其他旺區咁貴,所以餐廳可以專注喺食物既質素上面。再加上定價方面非常合理,「性價比」一流!下次有機會真係要試埋佢地既「古早級牛肉麵」!
2017-03-11
珍珠奶茶
筋肉雙雄麵
皇柚雞扒
梅貴豬扒
晚上9點來食嘢,客人已經好少,可能就收工叫左牛肉麵牛肉有5大件,都幾淋,唔錯,份量足,我食唔哂,比一般多肉。不過淹牛肉嘅調味料味道唔重,唔太有湯味。味道其實唔太似台灣味道。麵條亦都比較似拉麵,我覺得淋左d。可能我唔鐘意酸菜,所以覺得湯底味一般,以為會有d藥材/鹵水湯料味。整體冇乜驚喜,可能我叫錯嘢了…反而朋友食嘅雞排菜飯賣相唔錯,佢覺得幾好食,份量亦都好多好抵食。
晚上9點來食嘢,客人已經好少,可能就收工
叫左牛肉麵

2017-01-26 1505 瀏覽
想到吃牛腩麵,便想到港式的粉麵店,除了港式牛腩麵,便想到台式的牛肉麵。在大角咀有間以士林機為名的麵店,店內主廚從台灣學過台式牛肉麵的做法,回來後再加以改良推出,所以在香港也能吃出台式的牛肉麵。牛肉做的夠腍又入味,湯底一樣牛味十足。更沒想到不是牛肉的小吃一樣做得如此好食,確實值得一食。********************士林棧位於大角咀棕樹街,距離旺角豪華戲院不遠。來到門前,感覺帶點日式的風味,還看似小店一間。沒想到走進餐廳之內,地方都不細,午飯前來時還見滿座,只好辦完事晚點再來。想不到下午茶時間人流不多,很合我心意,靜靜地坐下享受美食的時光。餐牌中都有很多不同的分類,難得到來,當然要食士林皇牌系列之選。除了麵食類,還有飯類提供,飲品選擇也不少。士林棧還提供學生餐和下午茶之選。我還沒吃午餐,只是前來都下午茶時段,還是吃回皇牌精選,吃得飽肚又滿足才走。冰涼冬瓜茶 HKD9,冬瓜茶是士林自家製消暑飲,原價16/杯,跟麵或飯只需加HKD9/杯。冬瓜茶不像我們在家裏常煲來消暑的冬瓜茶味道一樣,但冬瓜的味道還在,甜甜都又清涼口感,在如此炎熱天氣又真的讓人舒服下來。梅貴豬扒 HKD30,看著枱上

********************

除了麵食類,還有飯類提供,飲品選擇也不少。

梅貴豬扒 HKD30,看著枱上的餐紙介紹梅貴豬扒,說到是豬肉中的和牛一樣,用上梅頭肉,說是脂肪分佈在肌肉內,便來一客試試。
梅貴豬扒脂肪平均分佈於肉之中,吃下時有點肉質非常之腍,完全沒有肌肉的韌口感,味道帶點梅子的香味,確實好吃。
牛家三兄弟 HKD48,牛家三兄弟是士林皇牌一食物之一,餐牌註明是牛根,牛展和牛脷,但我不食牛脷,餐廳很好的幫我改為牛肋條,配上牛展湯底和陽春麵,這樣才是較為台式的牛肉麵配搭。
先試一口湯底,牛味十足的牛展湯底,確實不錯。
牛肋條都不知是什麼來,吃下時和牛腩差不多口感,牛肋條非常夠味,肉質都幾腍,比牛腩還要嫩,原來是肋骨內的一些肉,但運動量較少,所以才如此嫩,真的好食。
牛展,和牛肋條賣相差不多,只是少了肋骨膜,再吃下時帶點像牛根的在其中,牛展比牛肋條來得更腍,絶對不比牛肋條遜色。
牛根,入口嫩滑,而且炆得好腍口,我特別喜歡吃牛根的部位,很多地方所做的牛根是非常之韌口,這裏的牛根完全讓人吃的滿足。
陽春麵,有點像上海麵,軟硬適中,最重要是能浸在牛展湯中,帶著湯中的味道,這樣配著吃確實是不錯。
  • 牛家三兄弟
  • 牛肋條
  • 牛展
  • 牛根
  • 梅貴豬扒
  • 冰涼冬瓜茶
2017-01-02 593 瀏覽
今日行開朗豪坊,橫掂都係就行過少少去食士林棧,我想食梅貴豬扒好耐了, 都唔係咁易搵,由於六點幾去到無乜人唔駛排隊, 本來想嗌牛家盛薈但牛肋條賣哂 變咗牛家三兄弟, 梅貴豬扒飯,肉燥茄子,豬軟骨 梅骨豬扒略為乾身, 味道不錯 份量尚可 肉燥茄子幾好味,伴飯一流牛家三兄弟當然好,以牛展最為出食,牛味濃 豬軟骨亦非常腍值得推介, 當然這裏的台式特飲亦很吸引
變咗牛家三兄弟, 梅貴豬扒飯,肉燥茄子,豬軟骨

豬軟骨
牛家三兄弟
2016-11-13
牛家三兄弟
  • 牛展
  • 豬軟骨
2016-12-25 470 瀏覽
是日太子收工約左女友去士林棧懷念下今日未去台灣既記憶7點前去到 只有小數幾人睇下MENU選擇都幾多我叫左一個紅燒排骨+錢要彊茶我女友要左一個肉燥飯+特飲我未去前我同事已經叫我有心理準備我食入口先明佢的意思我的紅燒排骨 真係好有口感係完全一舊煲湯既排骨....(鞋)過我塊面肉燥飯就勁咸...同我係台灣食既根本差太遠 兩樣野黎....最重要係兩個飯都係凍既!
是日太子收工

我未去前我同事已經叫我有心理準備

我食入口先明佢的意思

我的紅燒排骨 真係好有口感

係完全一舊煲湯既排骨....(鞋)過我塊面

肉燥飯就勁咸...

同我係台灣食既根本差太遠 兩樣野黎....

最重要係兩個飯都係凍既!
2016-12-16
  • 沒有
2016-12-11 1520 瀏覽
士林棧 大角咀棕樹街2-20號地下1A舖 在旺角步行到奧運站,途經這台灣小鋪。很久沒有到過台灣了,很懷念那街頭小食,就與好友進內試試。店子雖小,枱櫈也挺別緻的。大約有8張桌子,差不多7時已經坐滿街坊,想食物必定可以了。 先來一個鹽酥雞件,新鮮炸的,味道恰到好處,一點也不油。 點餐有飲品送哩,遂點了一個桂圓薑茶和百合雪耳飲。 薑茶有濃濃的薑味。暖在心頭。再來一個士林招牌牛𦟌陽春麵, 牛𦟌夠淋,蘿蔔入味,陽春麵身較淋,還有雪菜,味覺豐富,弄得不錯哩! 再來一個小食,想食蔬菜,叫了蔥油秋葵,比較少食。 雖然不是大餐廳,但食物比我想像中好吃。清淡得來口感有層次。 最後叫了一個蚵仔泡飯。其實即潮洲粥,飯多,很飽肚。蚵仔也肥,漲卜卜的滿碗都是,啖啖也有蚵仔,有玉米,有花生,是比較新式的潮洲粥。 多蔥,多芹,我喜歡!只是花生的口感略硬,個人覺得和蚵仔粥有點不太夾。但味道是一流的!埋單只是163元2人,很抵食。
士林棧 大角咀棕樹街2-20號地下1A舖

先來一個鹽酥雞件,新鮮炸的,味道恰到好處,一點也不油。

點餐有飲品送哩,遂點了一個桂圓薑茶和百合雪耳飲。

再來一個小食,想食蔬菜,叫了蔥油秋葵,比較少食。

雖然不是大餐廳,但食物比我想像中好吃。清淡得來口感有層次。

2016-12-04
5 分鐘 (堂食)
  • 蔥油秋葵,鹽酥雞