2020-12-03 230 瀏覽
One little room e個名吸引左我~ 感覺就好似有個小地方既係屬於自己,又吾係屬於自己😂當日同fd一齊去,𠯆大左幾樣野食,1. Spaghetti Carbonara Frittata 卡邦尼意粉西班牙蛋餅2. Caffeine Lover3. Classic Homemade Waffle 飲品1. T-Black (coffee, espresso, coffee jelly)2. Ocean Tears (triple sec sparkling served with mint ice and rock salt)E間小店係西式餐廳, 所以蛋餅同一般台式蛋餅(好掛住🤤)有所不同,佢係以鑄鐵鍋烤熱左蛋餅,上層再加上卡邦尼意粉,一上嚟,以為食碟芝士咁邪惡😂但原來果啲都係蛋汁。面頭既煙肉烤得好香,好好味,配番底層既蛋餅,中和番個咸度,岩岩好👍🏻不過我都係堅持有芝士😂😂因為係用鑄鐵鍋上菜既原因,會好熱,個waitress + 廚師提左幾次「真係好熱架,小心啲,吾好整到手」,「熱辣辣」既提示😂好warm ☺️仲叫左兩個waffles, waffles 係佢地自家製,吾會太甜or

當日同fd一齊去,𠯆大左幾樣野食,
2. Caffeine Lover
3. Classic Homemade Waffle
飲品

仲叫左兩個waffles, waffles 係佢地自家製,吾會太甜or粉感過重,仲加左d類似奇亞籽係入面,感覺幾健康👍🏻不過吾夠熱,加番少少溫度就好啦😄

飲品方面,啲名改得好搞笑,t-black😂😂如果鍾逴人咖啡因既依杯就岩啦!成個presentation 又好靚,有少少日式feel, 一杯玻璃樽裝可樂+一小杯espresso +coffee jelly,有賣相有口感有香味😌
另外果杯Ocean tears,藍色既sparkling soda加上粉紅色既岩鹽,真真真係加埋岩鹽好好好飲!有少少似台灣人食西瓜點梅分既感覺。soda同岩鹽分開兩小杯上,有隻可愛嘅小匙羹比客人自己慢慢加入岩鹽到自己口味👍🏻

兩杯飲品都有得飲,有得製作下(有得參與下製作都吾錯,參與感強d),又fit番自己口味,贊r👍🏻

小店好在真係好有人情味,加上食物好味,好開心r😁

後記:食完行去觀塘海濱睇日落,好舒服既呢😌
2020-11-15 419 瀏覽
1️⃣Spaghetti Carbonara Frittata 卡邦尼意粉蛋餅 $109選用較不常見的扁身幼意粉,很有驚喜👍🏻亦顯得比例上配搭得很平均,既能吃到意粉,又能吃到烘蛋。烘蛋蛋味不但沒醬汁蓋過,更能完全掛上每口意粉🍝。以整個一人份平底鍋上餐,感受到第一口意粉仍熱氣騰騰。蛋餅內材料還有煙肉、洋蔥、Mozzarella cheese等。卡邦尼醬與煙肉味道非常突出,再加上mozzarella cheese ,吃到最後還是有輕微的油膩感;但整體而言還是滿意的☺️午市套餐配有黑醋沙律🥗及迷你餐湯🥣可惜小店內空間感較窄;當天的木質餐桌椅子座位也感覺不太舒適。———————————————————————環境:5.5 /10服務:5.5 /10衛生:5.5 /10味道:7 /10性價比:中回頭率:60%

Spaghetti Carbonara Frittata

味道:7 /10
性價比:中
回頭率:60%
2020-07-02
15 分鐘 (堂食)
Spaghetti Carbonara Frittata
卡邦尼意粉蛋餅
#🍎👧🏽 行開觀塘海濱附近 打算買杯咖啡☕️ 無意中發現呢間不太起眼的咖啡店💛 店內座位唔多 下午茶時間full house 所以就叫咗外賣~▪️Photographer’s Signature☕️($44) <Americano+ Chocolate Rouge Wine>▪️Flat White🥛 ($42)諗唔到飲咩 隨便點咗杯signature coffee☕️ 第一飲酒+咖啡的組合😮 酒味好香 比起普通黑咖啡冇咁苦 味道很特別🤣 喜歡新鮮感的朋友可以一試~Flat White入口順滑 咖啡味濃 呢隻咖啡豆酸味較重 👧🏽都係鍾意啲帶有堅果香的🙈聽講呢度嘅蛋餅同waffles都唔錯🍳下次可以試下~🍴食物:5.5/10🏝環境:N/A🛋服務:N/A💲價錢:5/10💥翻兜指數:6/10✨CP值:5.5/10

▪️Flat White🥛 ($42)

Flat  White

聽講呢度嘅蛋餅同waffles都唔錯🍳下次可以試下~
🍴食物:5.5/10
🏝環境:N/A
🛋服務:N/A
💲價錢:5/10
💥翻兜指數:6/10
✨CP值:5.5/10
外賣自取
2020-11-02 458 瀏覽
有咩開心得過瞓到自然醒...然後斯斯然再歐洲式嘅步伐去間cafe...食個靚brunch...?有!真係有....!是日去試「壹小店」已bookmark好一段時間喇,終於食到!YES!!!有2樣食物已鎖定要order!第一個係窩夫 !見到有waffle all day breakfast就啱喇!窩夫外脆內軟,果種軟有dd似雞蛋仔果種軟熟,仲食到蛋香,好OK喎!其餘嘅配料咪以為馬虎,一樣好食!例如雞肉腸比一般嘅無咁鹹,pesto醬竟然係鹹香,好似有少少芝士碎?!又有少少蒜香...幾特別嘅味道!成份all day breakfast都好滿意😊第二個係「傳統西班牙蛋餅」用小鐵pan,好夠熱!蛋味好正,餡料有薯仔、煙肉、洋蔥、紅椒....好juicy!濕潤度啱啱好,又唔會太鹹,黑椒嘅點綴好加分。果碗羅宋湯都好飲,食材簡簡單單,飲得好舒服😌飲埋最愛嘅凍Capp,開心開心。食完戴口罩 & 準備走嘅時候,店員追出嚟話有甜品送 ,話多謝我哋支持全民感謝日😊😊 完全係意料之外呀!哈哈,最搞笑係返去座位又除過口罩再食 XD甜品就係冬甩以為係螞蟻人嘅甜度,呀!又唔係喎,係偏甜嘅,但完全可以接受!仲幾好食,係
有咩開心得過瞓到自然醒...
然後斯斯然再歐洲式嘅步伐去間cafe...
食個靚brunch...?

有!真係有....!

有2樣食物已鎖定要order!

第二個係「傳統西班牙蛋餅」

飲埋最愛嘅凍Capp,開心開心。

甜品就係冬甩
以為係螞蟻人嘅甜度,呀!又唔係喎,係偏甜嘅,但完全可以接受!仲幾好食,係好軟熟嘅麵包 & 蛋糕嘅合體,多謝晒!

‼️♿️ 初以為食店嘅門口係平路,開門後先見到有一級,而且店內都好full,所以選擇坐門口。
身後對住馬路,隔離有車房,洗車水會濺過嚟...呢樣就真係唔太好。可能下次買外賣去海濱公園食..
2020-10-23 548 瀏覽
假日嘅朝早需要一份豐富嘅早午餐,壹小店嘅食物就非常適合啦。首先睇落平平無奇嘅窩夫套餐就好有驚喜啦!你以為waffles肯定係配糖漿,點知原來係配喺香草腸上面嘅青醬,青醬唔跟意粉煮就比較鹹,所以少少份量已經好夠味。而窩夫嘅口感好鬆軟,唔係平時食開好硬好實嘅,幾特別!佢哋仲有香港cafe比較少見嘅西班牙蛋餅,估唔到個份量又幾大,仲跟咗個黑醋沙律同埋羅宋湯。蛋餅表面有加咗黑椒嘅煙三文魚,而蛋味好濃嘅蛋餅入面就有一啲薯粒、菠菜同芝士。口感因為薯仔同菠菜唔會太單調,但的確因為芝士同埋薯粒令人更快有飽足感,好飽!最後,店員仲驚喜送上兩個冬甩仔,即使好飽但都覺得好窩心呢!
假日嘅朝早需要一份豐富嘅早午餐,壹小店嘅食物就非常適合啦。

壹小店窩夫套餐

煙三文魚蛋餅

最後,店員仲驚喜送上兩個冬甩仔,即使好飽但都覺得好窩心呢!

壹小店窩夫套餐
煙三文魚蛋餅
2020-10-20 289 瀏覽
觀塘海邊好多coffee shop,呢間係眾多之中我最欣賞嘅。因為佢入邊嘅裝飾,的確好有心思,而且非常本土文化,一入去見到牆壁上嘅牆紙,細心一看,原來係年少時曾經讀過嘅金庸小說內頁,每張整齊地貼喺長身,真係好震撼。呢度嘅咖啡亦都好香, Americano 入口好滑,Capuchino 嘅拉花亦都好用心,奶香味和咖啡味嘅比例做得很好。咖啡杯各有不同,每隻都有特別嘅設計,視覺上好靚,配合整個咖啡店嘅環境,令人享受一個悠閒嘅下午。窩夫大大件,而且厚身,店家介紹話係低脂嘅窩夫,既健康又好食嘅下午茶佳品。

下午茶
「壹小店」位於觀塘近牛頭角一帶。店內環境不算大,但裝修精緻,有一面大大面貼滿書的墻,樓頂也吊住一些書做裝飾,文青味極濃。今次是夜晚去,Dinner Set的價格介乎於一百至二百之間,套餐包括有每日餐湯,主食,手工甜品,餐飲有英式紅茶或伯爵茶,其他飲品則需加錢。🧡羅勒醬巴馬火腿意粉($138)羅勒醬巴馬火腿意粉一上菜就聞到好大一陣羅勒味,但入口並沒有很濃或過重,味道好清新,不油也不膩,意粉軟硬適中,個人比較喜歡。🧡傳統西班牙蛋餅($128)餐廳最出名的是西班牙蛋餅,沒有理由不試。蛋餅賣相吸引,內餡足料,質感結實,口感豐富,值得一試!🧡Iced Caffe Latte(跟餐+$16)Iced Caffe Latte偏多奶,口感絲滑,咖啡味濃郁,而且不會很甜。🧡Hitachino Nest Beer(跟餐+$16)Hitachino Nest Beer入口柔滑順喉,有淡淡的花香和果香,口感爽快,層次分明。

🧡羅勒醬巴馬火腿意粉($138)

🧡傳統西班牙蛋餅($128)

🧡Iced Caffe Latte(跟餐+$16)

🧡Hitachino Nest Beer(跟餐+$16)
2020-09-26
2020-09-26 576 瀏覽
🇭🇰<< 壹小店 One Little Room >> 高質黃店💛💰 [ $ ~100 ]👯‍♀ [ <10 mins ]📍 [ 觀塘偉業街93號地舖 ]⏰ Mon-Fri ( 11:00-21:00 )Sat, Sun & PH ( 10:00-19:00 )☎️ 5616 4515———————————————1️⃣ [ 傳統西班牙蛋餅🥘 ] ʜᴋᴅ109呢一個真係1000分好食💯小編以前喺西班牙都食過呢一個絕對拍得上絕對係過之而無不及🎉同我哋食開台灣蛋餅唔同🤓佢係無面粉,用薯仔雞蛋做底再搭配芝士、菠菜、煙三文魚等一上菜已經聞到好濃香芝士味😋😋鐵板嘅jarjar聲更加令我哋食指大動入口簡直驚為天人😻表面脆口、餅身軟滑仲有唔同材料豐富口感🥰而且鹹度啱啱好👏🏻配上芝士拉絲效果簡直係味覺同視覺雙重享受💃🏻🌟推薦指數 9/10———————————————🥑整體嚟講🥚裝潢好特別,以書為主題牆身貼滿書頁,落地玻璃仲有抗爭照片食物同環境都好吸引🥳係一間好值得大家支持嘅黃店💛好味指數:8/10🏃‍♀️回頭指數:8/10🔎🏷️ #letus九龍 #我要吃掉全世界 #l
💰 [ $ ~100 ]
👯‍♀ [ <10 mins ]
📍 [ 觀塘偉業街93號地舖 ]
⏰ Mon-Fri ( 11:00-21:00 )
Sat, Sun & PH ( 10:00-19:00 )
☎️ 5616 4515
———————————————
1️⃣ [ 傳統西班牙蛋餅🥘 ] ʜᴋᴅ109
呢一個真係1000分好食💯
小編以前喺西班牙都食過
呢一個絕對拍得上
絕對係過之而無不及🎉

同我哋食開台灣蛋餅唔同🤓
佢係無面粉,用薯仔雞蛋做底
再搭配芝士、菠菜、煙三文魚等
一上菜已經聞到好濃香芝士味😋😋
簡直係味覺同視覺雙重享受💃🏻
🌟推薦指數 9/10
———————————————
🥑整體嚟講🥚
裝潢好特別,以書為主題
牆身貼滿書頁,落地玻璃仲有抗爭照片
食物同環境都好吸引🥳
係一間好值得大家支持嘅黃店💛

好味指數:8/10
🏃‍♀️回頭指數:8/10

🔎🏷️ #letus九龍 #我要吃掉全世界 #letus咖啡店系列 🔍
2020-09-19 347 瀏覽
🥚西班牙蛋餅配湯同沙律🥗$9️⃣9️⃣🧇三式窩夫(招牌,可可,年糕)$7️⃣4️⃣☕️T Black (espresso + coke + coffee jelly)$4️⃣8️⃣Earl Grey on the Cloud☁️$4️⃣0️⃣係觀塘海濱隔條馬路既💛小店買滿$150免費借用野餐用具🤗雖然未去到話好好食,但野食仲係熱既,味道唔錯食物同飲品都特別,而且價錢合理,打卡加分💕可以咩都唔洗帶去野餐👍🏻非常方便
🥚西班牙蛋餅配湯同沙律🥗$9️⃣9️⃣
🧇三式窩夫(招牌,可可,年糕)$7️⃣4️⃣

係觀塘海濱隔條馬路既💛小店
買滿$150免費借用野餐用具🤗

雖然未去到話好好食,但野食仲係熱既,味道唔錯
食物同飲品都特別,而且價錢合理,打卡加分💕
可以咩都唔洗帶去野餐👍🏻非常方便
2020-09-17 282 瀏覽
星期日嘅觀塘工廠區, 很多餐廳都唔開門營業. 大街行入兩條巷, 就有一間別緻嘅café. 全店滿座, 看來十分受歡迎. 等到有位, 因為唔係太餓, 我哋點咗安格斯牛肉芝士漢堡配沙律同吞拿魚忌廉芝士貝果試試. 漢堡麵包皮脆口, 味道唔重; 牛肉漢堡肉質鬆軟, 伴菜只有沙律菜有啲單調, 大食嘅朋友可能唔夠飽, 整體價格較高.貝果質感實在, 好有嚼勁, cream cheese薄薄一層啱啱夠味, 吞拿魚餡份量略為少.特別喜歡cafe內部嘅裝潢, 天花用幼鋼線高低不一地垂吊十數本翻開刊物; 牆紙都是書籍漫畫內頁, 餐桌上印上香港近來運動的照片… 靜靜進餐, 感受種種悲喜雜陳.

2020-08-30
15 分鐘 (堂食)
2020-09-13 166 瀏覽
舒服輕鬆自在路邊小店周未好去處!室內坐位少 冷氣有點不足走小文青風 服務有禮獨特咖啡 及餐具假日好去處西班牙傳統蛋餅夠熱 值得黎 慢慢傾下計 嘆咖啡睇下書 漫活人生 輕鬆寫意!
舒服輕鬆自在路邊小店
周未好去處!
室內坐位少 冷氣有點不足
走小文青風 服務有禮
獨特咖啡 及餐具
假日好去處
西班牙傳統蛋餅夠熱
值得黎 慢慢傾下計 嘆咖啡
睇下書 漫活人生 輕鬆寫意!
Ocean Tears (Triple Sec Sparkling served with Mint Ice and Rock Salt) $48好靚呀😍係我最鍾意既藍色呀😍Ocean Tears依杯野飲除左個名好有格調,仲好適合打卡!! 將少量海鹽加落野飲,感覺好清新,當然唔係好似海水咁咸啦~當冰封左既薄荷葉開始溶,飲落仲會覺得涼浸浸~消暑一流👍傳統西班牙蛋餅 $99西班牙蛋餅(Tortilla de patatas)幾乎係每個西班牙人都識整既菜式,同一時間有我最鐘意既蛋同薯仔,點可以唔嗌?餅中間有一粒粒切到好細粒既薯仔~好有口感,加上餅底有炒香左既煙肉、甜椒、洋蔥,表面有些少燒焦,好惹味😍蛋餅比我想像中結實,食到一半已經覺得幾飽😂果然係真材實料~~

傳統西班牙蛋餅 $99

2020-08-30
10 分鐘 (堂食)
  • Ocean Tears
2020-08-31 189 瀏覽
This restaurant offers a free picnic rental set so you can enjoy kwun tong promenade with great food. Upon spending of $150 you can rent their picnic set!The omlette fritta is quite appetizing and a very delightful dish.The waffle paradise is not particularly amazing. Waffle is not hot or crunchy and is very mediocre. If it wasnt for its special glutinous rice waffle, which completely saved the dish, it would only receive a pass mark. The glutinous rice waffle is very chewy and tasty. They shoul

The waffle paradise is not particularly amazing. Waffle is not hot or crunchy and is very mediocre. If it wasnt for its special glutinous rice waffle, which completely saved the dish, it would only receive a pass mark. The glutinous rice waffle is very chewy and tasty. They should really make it a dish of its own!
2020-08-30
20 分鐘 (堂食)
2020-08-16 281 瀏覽
有一日想找一間Cafe吃個靚早餐,Hea一hea, 於是就搵到呢度,一入去店內見坐滿人,好熱鬧,大家都坐得比較迫,難以安心靚靚地享受早餐但大熱天時一場黎到就嚐一嚐吧天花吊了很多書本,幾特別我們2人點了一份招牌all day 窩夫, 一份安格斯牛肉芝士漢堡,一杯Mocha同一杯Cappuccino...失望的Waffles,冇醬,勁dry沒有味道可言安格斯牛肉ok, 個黑包就又乾又冇味,食唔落..一共吃了約$280,見佢黃店比d支付,希望日後有所改善,不給負評,中等吧

但大熱天時一場黎到就嚐一嚐吧

天花吊了很多書本,幾特別

All  day  waffles

失望的Waffles,冇醬,勁dry
沒有味道可言
安格斯牛肉芝士漢堡配沙律

安格斯牛肉ok, 個黑包就又乾又冇味,食唔落..

2020-07-12
10 分鐘 (堂食)
$140 (早餐)
2020-08-09 247 瀏覽
呢間cafe喺志明橋附近,裡面環境都父幾別緻,都係文青風。1.傳統西班牙蛋餅要試吓招牌菜,食到新鮮嘅薯仔粒、紅椒、洋蔥等等,食落都幾特別,不過建議同人share食,畢竟有啲濟2.菠菜蘑菇雞肉意大利飯啲飯粒比較硬因為跟足傳統外國菜,同平時大家食嘅泰國米或日本米唔同,未必個個都習慣,份量足料。3.Ocean tear / Organic Brazil chocolate Ocean tear呢杯藍色飲品好啱打卡,飲落有少少似海水嘅鹹(當然唔會真係好鹹)味道有啲特別
呢間cafe喺志明橋附近,裡面環境都父幾別緻,都係文青風。

1.傳統西班牙蛋餅

2.菠菜蘑菇雞肉意大利飯