餐廳: 壽兵衛 - 壽喜燒專門店
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-10-24 851 瀏覽
銅鑼灣高質壽喜燒最近入秋,天氣開始轉涼,非常適合吃shabu shabu。網上見到這間餐廳有A5和牛食,而且裝修具傳統日本特色,柔和的燈光,純音樂,好像去了日本餐廳提供熱茶、紙巾,食物即叫即整,熱騰騰,每兩台都有一位師傅,上菜速度快,記得提早預約,服務態度好。餐廳另收加一服務費~這次吃Supreme Wagyu Set $1280 +1/位,食物非常豐富前菜三點鮑魚、番薯、水雲醋刺身四點,厚切肥美鮮甜牡丹蝦、帶子、拖羅、獅魚和牛刺身與和牛海膽紫菜卷嫩滑的穴子茶碗蒸季節野菜盛合金菇、蘑菇、豆腐、娃娃菜、蘿蔔、南瓜、芋絲、洋蔥香煎牛舌芯配微辣蘿蔔蓉,再加入日本淡鹽和酸汁,撈埋一齊食A5和牛肉眼、A4和牛西冷A5黑毛和牛超肥美,肉質嫩滑,配合蛋漿和珍珠米,最後和牛炒烏冬,香口惹味最後有慕茸菇清湯暖胃,甜品紅豆雪糕配清甜蜜瓜服務質素:8/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
銅鑼灣高質壽喜燒

鮑魚、番薯、水雲醋

刺身四點,厚切肥美鮮甜

牡丹蝦、帶子、拖羅、獅魚

和牛刺身與和牛海膽紫菜卷

嫩滑的穴子茶碗蒸

季節野菜盛合
金菇、蘑菇、豆腐、娃娃菜、蘿蔔、南瓜、芋絲、洋蔥

香煎牛舌芯配微辣蘿蔔蓉,再加入日本淡鹽和酸汁,撈埋一齊食

A5和牛肉眼、A4和牛西冷

最後有慕茸菇清湯暖胃,甜品紅豆雪糕配清甜蜜瓜

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2024-10-22
說到壽喜燒,這間關西壽喜燒不得不提。無論價錢還是食物質素,cp值很高✨Dining city dinner set $498前菜三點磯煮鮑魚、水雲、三文魚籽蟹膏豆腐鮑魚雖然是冷食,但一點都不馬虎。煮得很入味,口感彈牙。爽口的水雲配上酸汁很開胃,蟹膏豆腐嫩滑鮮甜。有馬山椒穴子茶碗蒸蒸蛋中加入有馬山椒及穴子令香味提升👍🏼整個蒸碗蒸除了口感嫩滑,味道亦很豐富,壽喜燒A4和牛肉眼及A5和牛西冷肉質鮮嫩,師傅會因應我們的口味烹製客人喜愛的熟成度。兩款肉入口即溶,肉汁豐富。黑豚西冷肉質結實,配上壽喜燒醬汁令每款肉更加惹味😍餐廳還很窩心,壽喜燒需要配上白飯及雞蛋去品嘗,所以會提供無限追加白飯及日本黃雞蛋供客人食用,我就吃得很滿足,相信大家都一定很滿足🥰野菜盛合吃得多肉都會有油膩感,餐廳會安排蔬菜解解油膩。蔬菜類款式亦不少,分別有春菊、冬菇、豆腐等等。師傅原用剛剛烹調的壽喜燒汁,每棵菜都完完全全地吸收和牛的油脂香氣🤩每咬一口都很有味✨甜品開心果雪糕配蜜瓜🍈開心果雪糕每啖都有一粒粒的開心果肉,不會太甜🫶🏻蜜瓜爽口清甜,份量剛剛好

Dining city dinner set $498
前菜三點

磯煮鮑魚、水雲、三文魚籽蟹膏豆腐

有馬山椒穴子茶碗蒸

壽喜燒

黑豚西冷肉質結實,配上壽喜燒醬汁令每款肉更加惹味😍

野菜盛合

開心果雪糕配蜜瓜🍈

• A4和牛肉眼
  • A5 和牛西冷
2024-09-08 3076 瀏覽
岩從日本旅遊翻黎,對壽喜燒真係意猶未盡,呢間餐廳的烹飪師傅以傳統席前烹煮壽喜燒,可以提供視覺和味覺的雙重享受之餘,仲可以同主廚互動下,食物分量好足,水準無錯,餐廳裝修偏和式風格,,同朋友食的好滿足。前菜三點前菜有磯煮鮑魚、蟹膏豆腐同埋水云菜,磯煮鮑魚鮮味濃郁,口感彈牙,蟹膏豆腐好滑溜,入口有蟹膏嘅鮮味,水云菜配有酸汁,好開胃清新。三文魚籽蟹肉茶碗茶碗蒸滑嫩順口,三文魚籽粒粒飽滿,松葉蟹肉口感綿密,燉蛋的滋味入口即化, 海鮮的鮮甜齒頰留香。A4和牛肉眼肉眼口感軟嫩,肉質細緻,剛好五成熟,一咬滿口油香,係入口即溶的牛肉口感,加埋淡淡蛋汁同白飯一齊食,感覺真係超滿足。A4和牛西冷西冷牛味比肉眼更香濃多汁,油脂分布平均,肉質鮮嫩,牛味香濃,主廚的獨門醬汁令牛的濃郁香味發揮得淋漓盡致 。旬野菜盛合蔬菜種類很多,有新鮮的冬菇、豆腐、南瓜,娃娃菜等,吸盡壽喜燒汁同埋和牛嘅肉汁,好入味,食落鮮甜,清新解膩。日本黑豚西冷肉片幼滑,相對而言沒有和牛那麼油脂甘香,肉味道濃郁,但各有特色, 肉質纖細,入口軟嫩有彈性,肉味香甜不膩。舞茸菇清湯舞茸的口感滑嫩,搭配湯底的清香,清淡而不失風味,讓人回味無窮。開心果雪

A4和牛西冷

開心果雪糕
幼滑雪糕配搭著充滿香味的開心果粒與果仁粒,口感細緻綿滑,令口感層次更加豐富,加上哈密瓜的清新,真係呢餐飯的完美ending
2024-09-08 2791 瀏覽
今日又係因為Restaurant we嘅推廣試一下這間餐廳呢間餐廳充滿日本風格,感覺開陽舒適,座位亦都唔會好迫。Restaurant week 午餐$248+$98 A5 牛肉眼三文魚子茶碗蒸茶碗蒸熱乎乎,口感香滑,滿滿三文魚子,味道鹹鮮。蕃茄沙律十分清甜新鮮。關西風壽喜燒A5和牛西冷這壽喜燒由師父親自處理,和牛煮到半生熟,口感相當嫩滑,西冷又唔會太肥膩,又有少少肉味,加上濃厚嘅醬汁,再配上少少蔬菜,配上香滑嘅蛋汁,正呀!充滿牛脂的甘香,又有牛肉味,口感順滑,很滿足嘅感覺。A5 和牛肉眼肉眼部份入口即溶!口感相當嫩滑,油脂滿滿的,脂香馥郁,口感柔潤,加上蛋汁中和醬油嘅咸味,口感更為濕潤,好吃!烏冬呢個烏冬係幼嘅烏冬,口感比較軟滑,柔軟軟的,味道係醬油味。舞松菇清湯呢個清湯感覺清新,又幽幽嘅茹香,正好清一清味蕾,感覺清爽。甜品由於唔食得奶製品,店家幫我換上蜜瓜。蜜瓜10分清甜,多汁好吃!

三文魚子茶碗蒸

關西風壽喜燒A5和牛西冷

A5 和牛肉眼

烏冬

呢個烏冬係幼嘅烏冬,口感比較軟滑,柔軟軟的,味道係醬油味。

舞松菇清湯

呢個清湯感覺清新,又幽幽嘅茹香,正好清一清味蕾,感覺清爽。

2024-09-08
午餐
前陣子在網上看到有介紹日本那邊壽喜燒餐廳的影片,阿婆看完後就被燒到了😂立馬找來這間壽喜燒專門店來過過口癮🌟 人生頭一回吃壽喜燒是不用親自動手的🙈由店員在客人面前現煮,我們只需負責吃就好♥️每道菜都會有店員作簡單的解說,跟著指引由淡吃到濃🌟適當時會有小休息,上菜速度剛好,不會感覺吃得很趕時間♥️店員服務有禮,用餐體驗滿分💯前菜分別是磯煮鮑魚、胺康魚肝、鵝肝醬豆腐🌟跟著這個次序吃,由鮑魚的爽口鮮甜,到魚肝的厚實綿密,再來就是鵝肝醬的濃郁和豆腐的滑溜🔥很棒的開始🌟刺身分別是拖羅、鰤魚和帆立貝🌟鰤魚口感爽脆,帆立貝像果凍♥️拖羅細膩又軟綿🔥新鮮好吃👍🏻肉肉用的都是日本A4和牛,和牛肩胛肉的肉味突出,口感爽而厚🔥和牛肉眼的油花分布很美,入口即化🔥配一口白飯更可以減低油膩感♥️和牛西冷味道香濃♥️蘸生雞蛋液一齊吃更滑溜🌟餐廳很貼心的地方是中途會換一輪蛋黃,確保有足夠的蛋液可以隨時裹滿肉肉👍🏻👍🏻野菜會在吃肉肉時穿插式上菜~所以不怕因只吃肉而有太油膩的感覺🌟提供的野菜里有日本南瓜、甜心蘿蔔和青蘋果~南瓜甜美綿軟🌟青蘋果酸酸甜甜的清爽感可解膩🔥在吃完肉肉和野菜後會提供舞松茸菇清湯給我們清清口中的油膩感🌟稍作休息
先付三點
刺身三點
日本和牛
和牛西冷味道香濃♥️
舞松茸菇清湯
黑松露和牛炒烏冬
稍作休息後再開始製作主食~黑松露給好給滿🌟香氣十分濃郁🔥和烏冬充分混合~太棒了👍🏻
開心果雪糕
有驚喜的結尾🌟開心果雪糕味道夠濃,還能吃到開心果碎♥️搭配的蜜瓜清爽甜美🌟感覺到餐廳在設計餐點搭配時是真的有用心去考慮怎樣幫客人去除油膩感🌟整頓飯吃下來一點油膩感都沒有🔥表示十分的滿意😘
2024-06-25
  • 關西風壽喜燒
  • 舞茸菇清湯
  • A4和牛肉眼
4天前 0 瀏覽
最近剛從日本旅行回來心中對壽喜燒的追尋依然揮之不去這家餐廳的獨特之處在於主廚親自為食客烹煮每一道菜都充滿了用心與細緻的工藝不僅能享受美味更能在烹飪的過程中感受到那份溫馨與互動和朋友一同分享這份美食讓整個用餐體驗變得更加圓滿和愉悅Deluxe Wagyu Set $980Supreme Wagyu Set $1280✨前菜三點前菜包括磯煮鮑魚、蟹膏豆腐和水云菜。磯煮鮑魚鮮味十足,口感彈牙;蟹膏豆腐滑溜順口,入口即化,蟹膏的鮮味更是讓人陶醉;水云菜則搭配酸汁,清新開胃,十分提神。😬✨Deluxe刺身三點/Supreme刺身四點北海道帆立貝、鰤魚、大拖羅刺身厚切而且非常新鮮,肉質肥美,讓人一口接一口。 Supreme Wagyu set會多一隻牡丹蝦🤣✨Deluxe - 海膽和牛他他海膽、和牛和鵪鶉蛋的混合,盛載在薄餅殼中,無論味道還是口感,都讓人驚喜不已!✨Supreme - 和牛刺身&和牛紫菜卷 和牛超級香,朋友食到心心眼,和牛紫菜卷仲有海膽配襯,真係好好味🤣✨季節野菜盛盒這道菜包含多種新鮮蔬菜,如冬菇、豆腐、南瓜和娃娃菜等,吸收了壽喜燒的汁液和和牛的肉汁,味道鮮甜,清新不膩。✨Supr
最近剛從日本旅行回來

Deluxe Wagyu Set $980
Supreme Wagyu Set $1280

✨前菜三點

✨Deluxe刺身三點/Supreme刺身四點
北海道帆立貝、鰤魚、大拖羅
✨Deluxe - 海膽和牛他他

✨Supreme - 和牛刺身&和牛紫菜卷

✨季節野菜盛盒

✨Supreme - 香煎牛舌芯
搭配微辣的蘿蔔蓉,並加入日本淡鹽和酸汁,風味獨特,令人回味。

✨和牛選擇
Supreme分別有A4和A5的肉眼和西冷,而Deluxe就會有A4和牛,五分熟的和牛嫩滑可口,油脂與壽喜燒的蛋和飯混合,十分美味。

✨舞茸菇清湯
舞茸口感滑嫩,湯底清香四溢,清淡而不失風味,讓人忍不住一口口喝。

✨Deluxe - 筋子釜飯
用枝豆、松葉蟹肉和黑松露醬烹調,最後在飯面上撒上三文魚籽(魚籽可以無限添加),對於喜愛魚籽的我來說,實在是太過滿足了!

✨和牛炒烏冬
充滿黑松露味的和牛炒烏冬,份量十足,又香又飽肚❤️
甜品
去到最後後尾上咗個甜品,係士多啤梨雪糕加蜜瓜,超級甜,一個好的結尾👍🏼

🍴壽兵衛 - 壽喜燒專門店 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅12樓
📞5404 0522
位於繁華銅鑼灣的壽兵衛,無疑係壽喜燒愛好者的天堂。今次同朋友試咗兩個set,分別係delux wagyu set & supreme wagyu set首先登場的是牛奶凍滑順的口感和淡淡的奶香,為整個用餐體驗開了一個好頭磯煮鮑魚鮑魚鮮嫩,配上特製的醬汁,讓人忍不住多吃幾口。而柚子八爪魚則帶來清新的酸甜味道,讓人感受到海洋的氣息凡立貝、鰤魚、toro、牡丹蝦每一種食材的新鮮度都讓人印象深刻,特別是牡丹蝦,肉質鮮甜 和牛系列壽兵衛的和牛系列更是讓人心動和牛紫菜卷和和牛他他的搭配,展現了和牛的多樣吃法和牛紫菜卷的口感酥脆,而和牛他他的肉質細膩,搭配特製醬汁,每一口都讓人感受到奢華馬友山椒茶碗蒸山椒的香氣與茶碗蒸的柔滑完美融合,給人一種溫暖的感覺美國熟成牛脷芯7成熟的火候掌握得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,令人驚艷之後就到主角A4、A5肉眼A5肉眼比較出色油花分布均勻,咬下去的瞬間仿佛在舌尖上融化特別推薦A4西冷帶有獨特的肉香,脂肪分布分明,5成熟煮恰到好處,肉質極為柔軟配上蘭王蛋,沾少少蛋漿再配白飯,回味無窮黑松露烏東松露的香氣與烏東的Q彈口感相得益彰。師傅問我哋想食重口味定正常,我哋揀咗重口味,

首先登場的是牛奶凍
滑順的口感和淡淡的奶香,為整個用餐體驗開了一個好頭

磯煮鮑魚

凡立貝、鰤魚、toro、牡丹蝦
每一種食材的新鮮度都讓人印象深刻,特別是牡丹蝦,肉質鮮甜

和牛系列

壽兵衛的和牛系列更是讓人心動
和牛紫菜卷和和牛他他的搭配,展現了和牛的多樣吃法

馬友山椒茶碗蒸
山椒的香氣與茶碗蒸的柔滑完美融合,給人一種溫暖的感覺

美國熟成牛脷芯
7成熟的火候掌握得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,令人驚艷

之後就到主角
A4、A5肉眼
A5肉眼比較出色油花分布均勻,咬下去的瞬間仿佛在舌尖上融化

特別推薦A4西冷

黑松露烏東
松露的香氣與烏東的Q彈口感相得益彰。
師傅問我哋想食重口味定正常,我哋揀咗重口味,師傅就加咗好多黑松露去炒,勁香黑松露味

滿溢筋子松業蟹飯
鮮甜的蟹肉和米飯的搭配好match
師傅會首先淋一羹三文魚籽落碗飯度,然後話唔夠再加,之後我地添左好多羹,完全係滿滿當當既滿溢筋子飯!正呀

最後配上清湯消滯,仲有雪糕作結

2024-11-06 179 瀏覽
好愛壽喜燒❤️一家可以係你面前煮既壽喜燒,令人好放心!一路食一路欣賞,全程專人為你服務👍👍仲要咁岩當日果個幾靚仔😏😏今次簡左個1280餐,野食都好豐富由前菜刺身去到主食有9個項目食物前菜三點鮑魚,水雲藻,番薯鮑魚爽口彈牙甜,而番薯好甜刺身四點北海道帆立貝 鰤魚 牡丹蝦 大拖羅刺身厚切大件、新鮮同肥美和牛刺身食落新鮮,可配搭洋蔥一齊食和牛紫菜卷和牛上面有海膽,海膽唔會苦澀好新鮮可配搭紫蘇葉同紫菜一齊食👍蒸物有馬山椒同穴子,蒸蛋好滑壽喜燒季節野菜拼盤拼盤有10款唔同既菜,好豐富而且都新鮮好食😋香煎牛舌微辣蘿蔔蓉 淡雪鹽 柚子酸汁口感彈牙油份香👍👍A5和牛肉眼,A4和牛西冷和牛分別有A4同A5肉眼同西冷5成熟食落口嫩滑,和牛既油份同壽喜燒拌蛋同飯好好送飯和牛炒烏冬烏冬口感彈牙,而且炒過嘅烏冬好香牛味慕容菇清湯食完油膩飲返個清湯中和返最後仲有甜品,今次我哋係紅豆雪糕,好滿足
好愛壽喜燒❤️
一家可以係你面前煮既壽喜燒,令人好放心!
一路食一路欣賞,全程專人為你服務👍👍
仲要咁岩當日果個幾靚仔😏😏
今次簡左個1280餐,野食都好豐富
由前菜刺身去到主食有9個項目食物

鮑魚,水雲藻,番薯
鮑魚爽口彈牙甜,而番薯好甜
刺身四點
北海道帆立貝 鰤魚 牡丹蝦 大拖羅
刺身厚切大件、新鮮同肥美
和牛刺身
食落新鮮,可配搭洋蔥一齊食
和牛紫菜卷
和牛上面有海膽,海膽唔會苦澀好新鮮
可配搭紫蘇葉同紫菜一齊食👍
蒸物
有馬山椒同穴子,蒸蛋好滑
季節野菜拼盤
A5和牛肉眼,A4和牛西冷
和牛分別有A4同A5肉眼同西冷
5成熟食落口嫩滑,和牛既油份同壽喜燒拌蛋同飯好好送飯
和牛炒烏冬
烏冬口感彈牙,而且炒過嘅烏冬好香牛味
慕容菇清湯
食完油膩飲返個清湯中和返
最後仲有甜品,今次我哋係紅豆雪糕,好滿足
2024-11-05 160 瀏覽
最近我同同事收工去咗間銅鑼灣的「壽兵衛」,一間專做壽喜燒嘅餐廳!前菜係牛奶凍、鮑魚、柚子八爪魚牛奶凍滑滑的,入口即化,奶香味濃郁又唔會太甜,食完有種滿足感,真係好舒服。鮑魚肉質滑嫩,鮮甜可口,搭配少少醬油,味道更加突出,咬下去有種彈性,真係好享受。八爪魚肉質彈牙,柚子的清香令整道菜清新無比。壽司都有好款:帆立貝味道鮮甜,輕輕一咬就能感受到海味的濃郁。獅魚肉質滑嫩,清淡中帶有鮮味,搭配點綴的醬汁,讓整道菜更加豐富。牡丹蝦新鮮,肉質彈牙,鮮甜的味道搭配一點調味醬。中拖羅油脂分佈均勻,肉質鮮美,入口時有種融化在口中的感覺,搭配壽喜燒汁更加提升了味道。和牛包住紫菜,肉質滑嫩,紫菜的清香和牛肉的鮮味相互融合,食落去既有嚼勁又有層次,真係好正。和牛他他肉質極嫩,搭配特製調味,牛肉的香氣令人回味無窮,食落去好滿足,真係無得輸。馬友山椒茶碗蒸茶碗蒸滑滑的口感,加上山椒的香氣令整道菜更具層次,食落去既有鮮香又有微微的辣,真係好特別。美國熟成牛 配大蔥紅蛋熟成牛肉質鮮美,搭配大蔥和紅蛋,味道更加豐富,牛肉的香氣搭配蛋黃的滑嫩,真係好享受。牛脷心 雪鹽 蔥花牛脷心鮮嫩,雪鹽的清香令肉質更加突出,搭配蔥花增加

前菜係牛奶凍、鮑魚、柚子八爪魚

牡丹蝦新鮮,肉質彈牙,鮮甜的味道搭配一點調味醬。

馬友山椒茶碗蒸

美國熟成牛 配大蔥紅蛋

牛脷心 雪鹽 蔥花

牛脷心鮮嫩,雪鹽的清香令肉質更加突出,搭配蔥花增加香味,食落去有層次感,真係一個唔錯的選擇。

A4 肉眼、A5 肉眼 配壽喜燒汁、黃蛋黃

A4同A5肉眼都超滑,搭配壽喜燒汁同黃蛋黃,味道層次豐富,肉質鮮美。

A4 A5 西冷 配黃蛋黃

西冷肉質厚實,搭配黃蛋黃,兩者融合後味道更加出色,肉的香氣配上蛋黃的滑順,真係好過癮。

野菜盛合:青蘋果、燒豆腐

青蘋果清新爽口,燒豆腐外脆內嫩,搭配得好好,酸甜的口感和豆腐的滑嫩相輔相成。

黑松露烏冬

黑松露味道濃郁,烏冬滑滑的,整體味道香醇,食落去既有滿足感又有驚喜,真係好正。

清湯

清湯清淡而不失鮮味,喝落去既暖心又舒爽,為整頓大餐加分,真係好搭配。

松葉蟹 黑松露 釜飯

釜飯香氣四溢,松葉蟹肉質鮮甜,搭配黑松露更添風味,食落去每一口都係享受,真係完美。

蜜瓜、香草雪糕

蜜瓜清甜,香草雪糕滑滑的,兩者搭配得恰到好處,為整頓餐畫上完美句號,真係甜而不膩。
2024-10-24 221 瀏覽
來到銅鑼灣這間壽喜燒店,店內的侍應非常親切,細心介紹每款食材,氣氛很和諧。自己点了Deluxe Wagyu set前菜三點磯煮鮑魚~鮮甜味美,口感彈牙水雲菜~本身很滑,配微酸的汁及少許薑蓉,好醒胃無花果清甜,加香濃的麻醬,配合得很好 刺身凡立貝及吞拿魚,鮮甜可口,金目鯛爽口甜美,非常新鮮蒸物香滑的茶壺蒸,內有鮮甜的海鰻,加了少許山椒及清酒,好香甜海膽和牛他他加了黑松露,令海膽及和牛更香甜味美厚切牛舌香煎後,配上辣椒蘿蔔蓉,淡雪鹽,柚子汁,微微酸,香而不膩 美國熟成牛煎香的牛肉,中間加了茗荷,爽口味道好品嚐了牛舌及美國牛之後,來一個清甜的舞茸菇瑤柱湯,可以清清味蕾季節野菜盛盒新鮮的青蘋果,心內美蘿蔔,豆腐,金菇,春菊菜,吸收了燒汁精華,香甜好味 壽喜燒日本和牛肉眼及西冷,用燒汁煮,肉質保持鮮嫩,不油膩滿溢筋子釜飯松葉蟹肉,支豆,黑松露,用料豐富,另外三文魚籽任你隨意加,非常滿足

前菜三點
磯煮鮑魚~鮮甜味美,口感彈牙
水雲菜~本身很滑,配微酸的汁及少許薑蓉,好醒胃
無花果清甜,加香濃的麻醬,配合得很好

刺身
凡立貝及吞拿魚,鮮甜可口,金目鯛爽口甜美,非常新鮮

蒸物
香滑的茶壺蒸,內有鮮甜的海鰻,加了少許山椒及清酒,好香甜

海膽和牛他他
加了黑松露,令海膽及和牛更香甜味美

厚切牛舌
香煎後,配上辣椒蘿蔔蓉,淡雪鹽,柚子汁,微微酸,香而不膩

美國熟成牛
煎香的牛肉,中間加了茗荷,爽口味道好

季節野菜盛盒

壽喜燒
日本和牛肉眼及西冷,用燒汁煮,肉質保持鮮嫩,不油膩

滿溢筋子釜飯
2024-10-21 355 瀏覽
估唔到銅鑼灣都有這樣一間高質的和牛專門店餐廳裝修風格和風十足 而且會播放日本風格嘅音樂讓人恍如置身日本一樣 咁樣食美食就更加有feel啦一場嚟到就試咗佢哋最熱門嘅套餐前菜有磯煮鮑魚 軟腍入味水雲醋清新開胃 再加上天然鮮甜嘅番薯 為味蕾帶來第一道驚喜刺身方面亦都相當豐富油甘魚 帆立貝 中拖羅同牡丹蝦超新鮮鮮甜 質素好有驚喜和牛紫菜卷真係非常邪惡絕對慢慢不能錯過海膽嘅鮮甜影襯和牛肉味 加上紫蘇嘅香氣 簡直係一絕嘅美食主菜之前仲有一個茶碗蒸特別之處係有有馬穴子 口感好細滑生椒麻香不辣 令人回味師傅隨即為我哋即席烹調壽喜燒套餐包括了香煎牛舌 A5和牛同A4西冷真係好味道齒頰留香 而且師傅會配上唔同嘅雞蛋同埋配菜真係要細意品嚐最後還有一道和牛烏冬香氣撲鼻 可謂色香味俱全令人大滿足 整體食物質素超班 而且職員同埋大廚服務都好細心體貼係物有所值嘅一個體驗
估唔到銅鑼灣都有這樣一間高質的和牛專門店

整體食物質素超班
而且職員同埋大廚服務都好細心體貼
係物有所值嘅一個體驗
2024-10-21 346 瀏覽
好多人喜歡壽喜燒的原因,係覺得個汁香甜,好特別,和朋友一樣,喜愛壽喜燒獨特的味道,每人點了一個set,除和牛在質素和級別有所不同外,前菜、蒸物、野菜盛盒和其他食物都大致相同,各有特色!《前菜三點》磯煮鮑魚鮮味脆口, 水雲微酸而口感順滑!麻醬無花果,清新可口,令胃口大開!《蒸物》茶碗蒸加入兩片穴子、山椒,令蒸蛋鮮味提升,口感豐富!《季節野菜盛盒》有豆腐、冬菇、南瓜、 皇帝菜、 蘿蔔等吸收咗壽喜燒汁同和牛嘅鮮味,令蔬菜更鮮甜!《香煎牛舌》厚切牛舌腍滑而有嚼口, 配上洋蔥、辣椒蘿蔔蓉、 淡雪鹽、柚子汁,味道好有層次感!《海之幸刺身四點 💥 刺身三點 》吞拿、金目鯛肥美而油脂豐富, 帆立貝鮮甜爽口,海之幸刺身四點多咗牡丹蝦,鮮味彈牙而唔太黏口!Supreme Wagyu Set 《和牛刺身 💥 和牛紫菜卷》和牛刺身配洋蔥和蔥花油香味濃;和牛紫菜卷,粒粒和牛加上鮮甜海膽,用紫菜和紫蘇葉捲著一起吃,味道豐富! 《A5和牛肉眼 💥 A4和牛西冷》充滿油花A5和牛,用壽喜燒汁煮到五成熟,配以日本蛋黃,感覺更加腍滑,入口即溶化, 配少許白飯一流!《和牛炒烏冬》和牛配上黑松露壽喜燒汁,香氣四溢,再在

《前菜三點》

《蒸物》
茶碗蒸加入兩片穴子、山椒,令蒸蛋鮮味提升,口感豐富!

《季節野菜盛盒》

《香煎牛舌》

《海之幸刺身四點 💥 刺身三點 》

Supreme Wagyu Set
《和牛刺身 💥 和牛紫菜卷》

《A5和牛肉眼 💥 A4和牛西冷》

《和牛炒烏冬》
和牛配上黑松露壽喜燒汁,香氣四溢,再在烏冬上面灑上芝麻,色香味俱全!

Deluxe Wagyu Set
《海膽和牛他他 》
海膽、和牛、鵪鶉蛋混和,用最中餅殼盛着,味道和口感都相當好!

《美國熟成肉眼》
用壽喜燒汁烹煮, 加入大蔥、 薑花和調味,包著再煎香,配以蛋汁一齊食,減少油膩感覺!

《日本和牛肉眼 💥 日本和牛西冷》
用壽喜燒汁烹煮後,再配蛋汁、蔬菜,嫩滑鮮味,都係入囗溶化!

《筋子釜飯》
用枝豆、松葉蟹肉、黑松露醬烹調,最後在飯面加上三文魚籽,( 魚籽係無限任加) 鍾意食魚籽嘅我,真係太滿足!

香甜開心果雪糕,係呢餐飯嘅總結!
2024-10-18 313 瀏覽
在銅鑼灣的壽兵衛,這次我選擇了Supreme Wagyu Set。這個套餐不僅食材豐富,更是讓我享受到了極致的美味。套餐中的「芋頭豆腐」依然清新可口,為後面的菜式打下了良好的基礎。接下來的「姬松鮑魚」和「日本番薯」同樣出色,讓人感受到海鮮的鮮甜與番薯的自然香氣。刺身三點的選擇讓我驚喜,帶子、鯧魚、大拖羅新鮮無比,搭配茶碗蒸,讓我每一口都感受到海洋的饗宴。特別的是「海膽和牛紫菜卷」,醬油調好味道,無需再撈,直接包著紫菜享用,簡單卻美味。而A5和牛刺身則是這個套餐的亮點,搭配洋蔥和蔥花,提升了肉質的風味。A4西冷扒和A5肉眼的組合,肉質軟嫩,與季節野菜的搭配讓整個餐點更為均衡。牛舌芯的7成熟搭配辣椒蘿蔔蓉和萬能蔥、萬雪鹽的清淡口味,使得肉的香氣更為突出,最後加上柚子醋,酸甜的平衡令人驚艷。最後,以和牛炒烏冬作為主食,再來一球抹茶雪糕和蜜瓜作為甜品,讓整個用餐體驗畫上完美的句號。總體來說,Supreme Wagyu Set的每一個菜品都展現了壽兵衛對於食材的講究與料理的用心,是肉食愛好者的天堂。如果你想要一次滿足味蕾的饗宴,壽兵衛絕對是一個不容錯過的選擇!
2024-10-09
2024-10-16 300 瀏覽
位於銅鑼灣的壽兵衛專注於壽喜燒,這次我嘗試了他們的Deluxe Wagyu Set,整體用餐體驗令人驚豔。首先,這個套餐中的「芋頭豆腐」非常清新,口感滑嫩,為整個用餐開了個好頭。接著是「姬松鮑魚」,鮮香撲鼻,肉質緊實,搭配了「日本番薯」和「帶子」,每一口都充滿海鮮的鮮美。然後是「鯧魚」和「大拖羅」,魚肉鮮嫩,油脂豐富,特別適合喜歡海鮮的人。接下來的「茶碗蒸」則是以細膩的口感為主,讓人感受到日本料理的精髓。最讓我期待的「北海道海膽他他和牛刺身」,中間搭配的鵪鶉蛋和黑松露醬,口感獨特,讓人欲罷不能。用花型餅來撈食,增加了用餐的趣味。此外,A4西冷扒和A4肉眼的組合,肉質鮮嫩,搭配季節野菜如心奈美和紫心蘿蔔,讓整體菜式更為豐富。由於肉質較油膩,配上蛋和飯,口感更加均衡。最後,以「抹茶雪糕」和蜜瓜作為甜品,完美結束這頓美味的盛宴。整體而言,Deluxe Wagyu Set不僅食材新鮮,還展現了壽兵衛對於料理的用心,是喜愛壽喜燒的食客不可錯過的選擇。
2024-10-09
2024-10-11 507 瀏覽
[📍 銅鑼灣|壽兵衛 ]位於銅鑼灣既壽兵衛係壽喜燒專門店,主打傳統關西壽喜燒,食材新鮮,環境又舒適。今次叫咗個Supreme Wagyu Set。前菜三點磯煮鮑魚好鮮甜;水雲醋物酸酸味味;蟹膏豆腐幾creamy。三樣前菜各有特色,夠哂開胃。海之幸刺身四點北海道帆立貝,夠哂肥美同鮮甜;鰤魚,油脂豐富,仲又幾爽口;牡丹蝦,鮮甜爽彈,有小小黏口感覺;拖羅,完全明白入口即溶既感覺。刺身夠哂高級同新鮮,質素好高。和牛刺身第一次食生和牛,牛味好夠,更特別係會食到油香,配埋生洋蔥同埋柚子汁,成件事好夾,可以解番個膩。和牛紫菜巻A4和牛會切碎再加海膽同紫菜,海膽個份量好有誠意,就咁食左小小都感受到入口即溶,之後再將剩返嗰啲同埋生和牛加紫菜包煮食,口腔嘅層次感好豐富。蒸物之後係又好暖胃嘅茶碗蒸,入邊有2塊小鰻魚,仲有類似啲花椒嘅物體,小小辣在配上香滑蒸蛋,好惹味。之後就入戲肉,就係日本A5和牛肉眼同埋日本和牛西冷既壽喜燒之後再配季節野菜盛合。會喺你面前煮,之後仲會配埋生雞蛋俾你,食落去超級滑,同埋入口即溶,油香爆曬出嚟。仲有香煎牛舌,牛舌一啲都唔韌,配埋淡雪鹽、洋蔥同柚子酸汁,口感勁多層次。最後有烏冬同
[📍 銅鑼灣|壽兵衛 ]

海之幸刺身四點

和牛刺身

和牛紫菜巻

蒸物

最後有烏冬同密瓜雪糕作結,無論係環境、食物同埋服務都非常之有質素。
2024-10-05
  • A4和牛西冷