2023-09-24 781 瀏覽
幾個同事仔,期待咗差唔多成個月嘅gathering ,結果未食完已經失望到極點。我哋4位女仕,每人最低消費係要叫一個餐,份量係幾多嘅,仲要送咗份西冷,我哋其實真係食得幾吃力😥呢個咁一人一個餐嘅policy,真係好屈機掠水😑入到去其實無咩可以比你揀,因為只係得3個餐,唔太肥,幾肥,同好肥嘅和牛,因為好肥果款無貨,所以只能夠揀剩低果兩款落完單,唔知係咪佢哋太得閒,張檯又細,啲侍應仔又係咁上菜,我都唔知點執比佢好🙄,喂呀!大家都知食呢啲真係要啲時間,佢哋唔應該將限時交枱就set得咁短囉,食餐飯都趕頭趕命咁。我哋4條友,得一個咁細嘅pan ,真係要唔停手咁煮先趕得切,由於實在太油膩,我就問個女侍應可唔可以換過個新pan比我哋,因為我唔想啲菜都索哂果啲油,結果個女侍應反咗我白眼,仲要係一句說話都冇講,我問佢係咪唔得,佢繼續唔出聲,果種笑容好似笑緊我哋低B咁,另一個男侍應行過嚟就正常態度,我先覺得我哋唔係有問題。整體來講,食物質素尚可,服務態度好差,價錢方面就……我覺得呢個價可以再搵到間好食好多囉!

西冷
第二肥嘅和牛
2023-09-24 257 瀏覽
我唔係經常喺OpenRice留 review但係我想話佢哋嘅服務態度真係極度惡劣Book 咗 8pm 留埋$500 deposit 都要8:15pm先可入座. 目測𥚃面勁多張枱係冇人坐嘅,但係又冇人去執枱. 明明又見到有五六個 waiter waitress 喺度行來行去, 唔覺係缺乏人手問題.另外就係 d waiter waitress 完全冇brief過佢哋會唔會幫客人去燒肉. 就咁由啲肉喺度”灘”. 唔叫佢哋唔問佢哋都唔知佢哋喺度做緊乜. 又要我哋10pm 交枱喎. 咁又唔快手d 俾我哋入座嘅? 點解要等我哋舉晒手叫佢哋嘅時候先幫我哋燒呢, 由我哋空等. 到最後啲肉啲菜都未食完就上雪糕了. 以後都唔會去啦
我唔係經常喺OpenRice留 review
但係我想話佢哋嘅服務態度真係極度惡劣

以後都唔會去啦
2023-09-23 311 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨新開壽喜燒專門店-壽喜燒·肉屋 Sukiyaki Nikuya🇭🇰 尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓 🇭🇰-🥢香港專食壽喜燒既餐廳唔多, 一開就好搶手即刻full晒booking, 過左半個月左右又夾岩時間就去試左🥢Lunch set定價唔高, 除左sukiyaki仲有$68丼飯選擇, 可算係TST打工仔一大福音 -Sukiyaki Lunch Set ✔️薩摩牛壽喜燒片110g✔️前菜✔️野菜盛合✔️米飯及漬物✔️蘭王蛋-🥩 薩摩牛壽喜燒片💯有特選同特上兩個Level, lunch set分別係$199同$249; dinner set有寫明前者用赤身, 後者用霜降, 而lunch set就冇; 食落感覺唔大分別, 反正兩款都一定係A5薩摩牛, 後者油香aftertaste稍微重少少💯110g對我地食肉獸黎講唔算好多😌 但lunch set呢個價錢黎講都夠過下sukiyaki癮-🥗 前菜✨和牛丸子雞軟骨酸酸甜甜, 好明顯食到軟骨爽脆✨麻醬豆腐好滑係清新之選, 薯仔沙律有少少ham都好開胃-🍹NIKUYA特調 $38💯星紫流砂有石榴, 益力多同蝶豆花茶,酸酸甜甜比較清新💯夕烧係芒
👧🏻😋👅🍽✨

🥩
薩摩牛壽喜燒片

🥗
前菜
✨和牛丸子雞軟骨酸酸甜甜, 好明顯食到軟骨爽脆
✨麻醬豆腐好滑係清新之選, 薯仔沙律有少少ham都好開胃

🍹
NIKUYA特調 $38
💯星紫流砂有石榴, 益力多同蝶豆花茶,酸酸甜甜比較清新
💯夕烧係芒果蜜桃西柚四季春茶, 似平時喺街買嘅手搖
2023-09-21 47 瀏覽
裝修好日式,招待我哋嘅店員都親切有禮,一坐低就會提供圍裙,好貼心🥰食完前菜,首先會上兩片A5薩摩牛西冷,會由店員代工,都幾大塊,而且都有一定嘅厚度,壽喜燒汁唔算好甜,牛肉再配上蘭王蛋同無菌蛋嘅蛋汁,真係一絕🤩再嚟試下個霜降A5薩摩牛,油花紋路清晰可見,一睇就知係好嘢嚟😎 入口即溶,牛味唔算好濃,亦食到肉嘅甜味🤤至於赤身薩摩牛呢,油花程度會比霜降嚟得平淡啲,換嚟嘅係相對較濃嘅牛味,肉質都好嫩滑,啱哂啲想食和牛,但又唔想食太重油脂嘅朋友仔喇😚

2023-08-28
紀念日
2023-09-18 823 瀏覽
台灣有朋友黎左香港,諗住帶佢食好西,平時食開鞍下熟成肉覺得好吾錯,佢另一分店食sukiyaki應該吾會差掛。一早book定位,不過上去都要等一陣,冇咩所謂,但服務態度令我吾想再上去,價錢平民係咪等如服務態度都咁差,我寧願出反去食2千蚊一個set!當晚準時到達前台,見其實有卡位,我就問可吾可以要卡位嫁,咁女職員就非常勁燥咁話<<邊有咁多卡位,個個要都係要等嫁啦,你想要咪等人哋食晒先>>,然後我話都係問一句,吾得冇所謂嘅吾洗咁嘅態度然後到座位,職員指示我哋可以用QR code落單,去到飲品位冇介紹特飲成份,我就問下職員係有咩係入面啦,然後個職員就衝埋黎話<<其實頭先有同你哋介紹過餐牌,吾緊要,我再講多次> > 我話你冇介紹,而且台邊有餐牌都吾知囉,咁難為可以吾講,我吾飲都得!野食新鮮好食嘅,不過諗吾到服務態度可以咁,都吾會再去第二次!
2023-09-05
2023-09-17 628 瀏覽
尖沙咀嘅鬧市竟然有呢間咁好食嘅壽喜燒,仲要係超抵嘅價錢食到超高質嘅食材🙀🙀完全知道點解長時間都咁多人!A5薩摩牛雪花超靚,餐廳擺盤亦十分出色,牛肉砌成圓圓的上桌十分有特色!兩款牛肉各有千秋,極上的一款油滋味更加濃郁~如果鍾意入口即溶嘅口感嘅可以食貴啲嘅一個套餐。前菜三款都好有特色,各款嘅野菜吸收咗壽喜燒醬汁之後都非常好食。而且呢度服務都好好,侍應會主動加茶而且非常有禮貌,佢哋燒牛肉嘅手勢亦都非常好!
食物質數幾好肉嘅級數係好 只是服務態度要改善 我坐低段時間冇人主動上茶或水 最過分我前菜及主菜上咗半個鐘都冇 成枱都係食物 你地竟敢直接上甜品 有啲似趕客走甘……………..
2023-09-13 563 瀏覽
媽媽生日,帶佢食好嘢!新開壽喜燒裝修得好靚,入到去有日式和風感覺,座位都幾闊落,之後就知道點解要咁大張枱,因為要放好多碟食物。幾百蚊就有前菜、主菜、飯、仲有甜品,食完真係飽到傻。首先上咗前菜,前菜有牛丸、豆腐、慢煮和牛,前菜覺得煮得好好食,想食多set食完前菜,就比碟雞蛋,一隻蘭王蛋,一隻係無菌蛋!好多,下次比一隻都夠。另外仲上咗和牛、野菜盛、飯和漬物。戲肉係果碟和牛,油脂分布比例好均勻,煮完之後入口即溶,食到好香牛味。連埋飯食,最後飽到食唔哂啲配菜!下次嚟食果日要留肚先得!
媽媽生日,帶佢食好嘢!
新開壽喜燒
幾百蚊就有前菜、主菜、飯、仲有甜品,食完真係飽到傻。

另外仲上咗和牛、野菜盛、飯和漬物。

連埋飯食,最後飽到食唔哂啲配菜!
下次嚟食果日要留肚先得!

2023-09-10
生日
  • 前菜
2023-09-13 464 瀏覽
尖沙咀近排新開既壽喜燒·肉屋叫左兩個餐分別係特選・蕯縻牛壽燒和特上·薩摩牛籌喜燒兩個餐都有前菜,薯仔沙律🥔,麻醬豆腐,自家製肉丸,入面仲加左雞軟骨,主菜有肉,一碗🍚,一杯飲品一碗野菜盛合,有豆腐,冬菇,菜,芋絲,大蔥,仲有隻蘭王蛋打發後用嚟點肉食特上A5薩摩牛油脂雪花較多,特選A 5薩摩牛較瘦,牛味重,呢個牛一轉色就要夾起,吾好燒得耐,肉質容易變靭,我自己比較鍾意食特選A 5薩摩牛🥰飲品叫左星紫流砂係石榴、益力多、蝶豆花茶和夕燒け係芒果、蜜桃、西柚、四季春。飲品糖漿都係佢地自己溝好自己煮😍吾會死甜
尖沙咀近排新開既壽喜燒·肉屋
叫左兩個餐分別係特選・蕯縻牛壽燒和特上·薩摩牛籌喜燒

每日ig都被壽喜燒洗版 我又加入啦( ¯ᵕ¯ )♡專營壽喜燒網店既肉屋 @nikuya_hkofficial 實體店最近落戶尖沙咀一開業旋即變成預約困難店 試左午市先~去前期待值極高 見老闆做足準備係日本學師瘋狂食壽喜燒(一來自肥吧嘻)肉屋以一牛頭方式購入薩摩奇跡之牛價格會較相宜 午市套餐定價只需199-349蚊.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪絕對係全港最抵食既高級壽喜燒( ͡° ͜ʖ ͡°)我地試左中間價位249蚊既特上·薩摩牛壽喜燒除左110g牛肉 仲包左蘭王蛋 前菜 野菜盛合 米飯 漬物食完頭盤後 店員會幫忙係爐擺放好食材我地頭一輪等食就得 之後就要自己動手啦特上套餐可以試到赤身同霜降兩個部位(˶ˊᵕˋ˵)明顯赤身肉感更重 咬落會彈一啲而霜降就主打油香同非常滑嫩用上質地較濃既蘭王蛋更掛到汁 蛋香又更出另外都想一讚壽喜燒汁調較得幾出色 甜度平衡得好好
每日ig都被壽喜燒洗版 我又加入啦( ¯ᵕ¯ )♡
一開業旋即變成預約困難店 試左午市先~

肉屋以一牛頭方式購入薩摩奇跡之牛
絕對係全港最抵食既高級壽喜燒( ͡° ͜ʖ ͡°)
我地試左中間價位249蚊既特上·薩摩牛壽喜燒
除左110g牛肉 仲包左蘭王蛋 前菜 野菜盛合 米飯 漬物

食完頭盤後 店員會幫忙係爐擺放好食材
我地頭一輪等食就得 之後就要自己動手啦
特上套餐可以試到赤身同霜降兩個部位(˶ˊᵕˋ˵)
明顯赤身肉感更重 咬落會彈一啲
而霜降就主打油香同非常滑嫩
用上質地較濃既蘭王蛋更掛到汁 蛋香又更出
另外都想一讚壽喜燒汁調較得幾出色 甜度平衡得好好
由ig shop做起既壽喜燒品牌👉🏻nikuya 肉屋,係用日本薩摩牛🐮,最平午市套餐都係$200左右cp值高🤓 上年嗌過外賣set,今次睇下水準有無唔同😎依個價錢頭一round都有職員幫我地燒同簡單介紹一下頭盤,不過最初係門口等左5分鐘都無人係counter serve客🥵 個金毛waitress仲要唔理排第一既我,同經理講直接比位後面既客,服務只可以比3分😐裝潢企理整齊,有日系吊燈💡環境舒適🐮特選A5薩摩牛 $199 (110g)特選A5薩摩牛顏色較紅,油花相對少,偏赤身feel🫢當然肉質都嫩👍🏻而味道則重牛味,大概有3塊(大),厚度適中,對比價錢就十分合理😌🐮特上A5薩摩牛 $249 (110g)特上A5薩摩牛望落成塊都係油花,超級邪惡🤣 故之然有哂心理準備口腔受到油脂既沖擊,但又無諗過唔太膩,配埋蘭王蛋汁真係一絕😎好快就溶左🤤大約有3塊(大)🥬前菜三隻字,喜出望外🤩薯仔沙律,有雞蛋火腿南瓜做餡,豐富口感,勁好食😁胡麻豆腐,好滑嫰,胡麻醬一流自家製雞軟骨和牛丸子最出色,雖然食唔到雞軟骨感覺😂但醬汁好濃,少少似平時去居酒屋食免治雞軟骨串🥬野菜盛盒芋絲,娃娃菜,東菇,京蔥,豆腐,皇帝

裝潢企理整齊,有日系吊燈💡環境舒適
特選A5薩摩牛(110g)

🐮特選A5薩摩牛 $199 (110g)
特上A5薩摩牛(110g)

🐮特上A5薩摩牛 $249 (110g)

🥬前菜
三隻字,喜出望外🤩
薯仔沙律,有雞蛋火腿南瓜做餡,豐富口感,勁好食😁
胡麻豆腐,好滑嫰,胡麻醬一流

🥬野菜盛盒
芋絲,娃娃菜,東菇,京蔥,豆腐,皇帝菜(兩條) 份量都尚算可以,質素不差,不過男人可能食唔飽🤣

小總結,質素依舊🥳無失望,性價比幾高,唯一希望可以多些少人手,同埋waitress 可以醒目少少,有部分員工都好似發緊夢咁😅希望下次可以Book到位,服務有改善
2023-09-09
特選A5薩摩牛(110g)
特上A5薩摩牛(110g)
2023-09-13 173 瀏覽
最鍾意食壽喜燒😍 知道開新餐廳即刻黎試! 餐廳非常之滿,記得一定要book位! lunch限時70分鐘好彩我同老公都係食得快,時間嚟講都比較夠餐廳用QR code 落單因為極上 sold out,我地叫特上 set前菜 個牛好正!上菜! 肉好靚好大塊! 餐廳職員會幫你燒好第一塊,跟住幫你落埋少少菜,跟住就要靠自己貼心位會有圍裙俾你,等你唔好整污糟件衫食物質素普遍高!好好食!因為我哋有追加牛肉,所以飯唔夠,要俾$20 加多個飯 係有啲貴 餐廳環境非常唔錯!可能因為個廁所喺出邊,比較唔掂。另外有個小插曲係,記得獅子狗係芝士獅子狗,唔小心會彈到周圍都係整體嚟講非常滿意下次會黎試晚餐
最鍾意食壽喜燒😍 知道開新餐廳即刻黎試!
好彩我同老公都係食得快,時間嚟講都比較夠

餐廳用QR code 落單

因為極上 sold out,我地叫特上 set

前菜 個牛好正!
前菜

上菜! 肉好靚好大塊!

蘭王雞蛋

貼心位會有圍裙俾你,等你唔好整污糟件衫
食物質素普遍高!好好食!

因為我哋有追加牛肉,所以飯唔夠,要俾$20 加多個飯
係有啲貴
餐廳環境非常唔錯!可能因為個廁所喺出邊,比較唔掂。

整體嚟講非常滿意

下次會黎試晚餐

2023-09-10
午餐
蘭王雞蛋
2023-09-13 107 瀏覽
期待已久超抵食嘅壽喜燒午餐($199起)😳甜甜地嘅壽喜燒湯底一直都係我嘅最愛,配上無敵嘅A5薩摩牛牛肉🤩入口即溶嘅口感真係不得了🥹呢個價錢食到簡直係要係咁encore!!!兩款牛肉都各有千秋,特選嗰款係有咬口啲,而且肉味都好濃郁,極上非常有油脂感,咬落入口即溶!😉套餐有三款前菜、牛肉本人、野菜盛盒、仲有日本米嘅飯同漬物,當然唔少得壽喜燒靈魂之一嘅蛋黃,用上蘭王蛋色澤同味道都非常棒🫶🫶🫶
2023-09-11 279 瀏覽
壽喜燒套餐包括有 前菜 蔬菜 飯 蘭王蛋甜品前菜慢煮48小時和牛芝麻醬凍豆腐雞軟骨和牛丸子肉類有3個價位可以選擇我地揀左特選同特上薩摩牛壽喜燒赤身同霜降 兩款肉都好好食 好濃牛味 我地就比較鍾意食霜降 入口唔洗咬 勁軟滑油脂係口裡面爆發首先店員有幫我地煮左2件牛西冷壽喜燒汁味道啱啱好 西冷厚身得黎一啲都唔韌店員仲有教我地點煮原來牛肉唔可以放埋同芋絲一齊煮 啲鈣質會今牛肉好易韌 所以要搵啲菜隔一隔佢😌另外仲叫左2杯特飲緋紅琥珀 紫蘇葉+檸檬梳打 好特別既組合 微酸 好啱同壽喜燒一齊享用星紫流砂 石榴 益力多 蝶豆花 好似星空咁 打卡一流
壽喜燒套餐包括有 前菜 蔬菜 飯 蘭王蛋甜品

店員仲有教我地點煮

另外仲叫左2杯特飲
星紫流砂 石榴 益力多 蝶豆花 好似星空咁 打卡一流
2023-09-11 212 瀏覽
本身係openrice訂座食老公果餐生日飯,亦備註留左言話老公生日,跟住準時去到入座,想點餐果陣話價值698最貴果個set 賣哂,但只係6點半,咁早就話賣哂,明顯量少,供不應求,因為午市套餐係無最貴果款牛,即係晚市先提供,但晚市6點半就話賣哂?!跟住想叫生啤,點知又話賣哂…最後叫藍妹,咁唔緊要,咪叫另一個餐,跟住留意倒身邊食客都有戴圍裙,但職員無提供或問我地要唔要,在場都見倒侍應好忙,咁唔緊要啦,新開張,可能未上手。跟住上菜啦,有個女侍應妹妹幫我地燒,同埋簡單介紹下,但我完全聽唔倒佢講野,除左因為戴口罩因素,仲有現場音樂太嘈,樓底又較低,所以我基本上聽唔倒佢既介紹,佢都無同我講太咸可以加水,枱上有兩個好靚既瓶,一個係壽喜燒汁,我地係知道的,因為我侍應有用,但另一個瓶子是盛水的,但我地唔知,半路食食下覺得勁咸,頂唔順,我引唔住問個侍應係咪有水,佢先同我講係枱上面,呢個係服務不周到既地方,但都唔緊要,小事一樁。食到中途至尾聲,個侍應就上甜品,係柚子雪芭,本身佢放錯左俾我個位,但我話係我老公生日,但就另外送左一件好細既芝士蛋糕,有candle, 旁邊有個cream, 應該係寫左慶生,故意準備

食到中途至尾聲,個侍應就上甜品,係柚子雪芭,本身佢放錯左俾我個位,但我話係我老公生日,但就另外送左一件好細既芝士蛋糕,有candle, 旁邊有個cream, 應該係寫左慶生,故意準備給客人的,岩岩食完壽喜燒,張枱好混亂污糟咁,想影張慶生相,見都食哂主菜,咪諗住叫人收起枱面碗碟,影相好睇d,舉手見倒有個女人著黑色西裝應該係負責樓面,咁佢咁岩行過離,我咪叫佢‘唔該可唔可以幫我收一收枱面d野’跟住佢個樣就黑哂面,戴住口罩都睇得出既黑面,跟住就好粗暴兵伶彭爛咁收碟,係好大聲故意撞碗碟發出既聲音,並唔係唔小心,令人感覺好差,心諗你唔想收咪唔好做搵第二個人囉,洗唔洗咁,服務態度差到咁,本身要慶祝生日,成餐飯咩氣氛都無哂,就算我只係食498一個餐,埋單都係13xx, 我覺得唔值得受到咁既對待,總結來說,食物質素可以,但服務態度超差,我唔會再去食,因為我覺得做餐館最重要係服務,仲要係講緊食壽喜燒,唔係食茶記,俾成千幾銀要客人受氣既,我唔會再返去,話之佢好食到上天花板,其實我唔係盲中中試呢間新開藥餐廳,係之前網購食過佢既壽喜燒set,覺得牛好食,所以見佢開實體店,專登離支持
下,而家就對佢大打折扣,唔會再幫襯了,外賣速遞都會再考慮,完
2023-09-09
生日