前幾日終於同友人去左尖沙咀食壽喜燒既新餐廳~之前已經有留意呢間IG店 所以當宣布會開實體舖嘅時候 極度期待!今次一於食佢地既lunch😁當日兩點鐘去到~店員即刻安排位置俾我哋~我哋叫咗兩個唔同款既lunch set試試😙分別係特上·薩摩牛壽喜燒套餐/特選·薩摩牛壽喜燒套餐 兩者價錢為$199同$249 包括有以下食物~·特選A5薩摩牛壽喜燒片110g/特上A5薩摩牛壽喜燒片 110g·前菜·野菜盛合·米飯及潰物(日本米選用)•蘭王蛋簡單講吓呢兩款牛有咩分別~特選薩摩牛就肉感薄少少~容易入味啲~特上個款呢 一食油脂味出晒嚟😍口感一流 同埋肉味再重d🥹🥹友人同我都食到唔停口 店員先上前菜~之後就好細心講解前菜包括左啲乜嘢~我哋嗰日既前菜有自家製沙律麻醬豆腐同埋牛肉粒😊食完就重頭戲黎喇🤩上牛!上菜!第一塊牛會有店員示範幫我地燒~燒得岩岩好!好似去左日本食壽喜燒咁😉食到一半~店員上埋兩杯飲品俾我地~我地各自叫左一杯緋紅琥珀同夕燒~超級開胃🤤大滿足呀😬

·前菜
·野菜盛合
·米飯及潰物(日本米選用)
•蘭王蛋

友人同我都食到唔停口

2023-09-30
  • 壽喜燒肉
2023-10-10 867 瀏覽
呢間尖沙咀壽喜燒最近好多人介紹,生日決定黎試下😋一早就已經book定,仲要捆綁信用卡每位比$100,如果no show先會扣錢。Lunch只有兩個set,$199同$249,價錢真係幾抵,我地每款叫左一個。有個小菜,酸蘿蔔同唔知乜野😂前菜有三款,三樣都好食👍店員一開頭會比你先打下卡影下相,等我地食完前菜之後就會過黎幫我地煮,煮完頭一round之後就自己整反,亦都有介紹每款既野食,非常好👍我覺得兩款牛都好好食,睇你自己鐘意食肥d定冇咁肥,牛味好濃,真係性價比好高!之前睇openrice見到一d食評話佢地服務有d差,開頭都有d驚,但店員主動加左好多次茶,服務態度都好好👍整體黎講十分推薦!係入座個陣要等一陣(等佢地執枱),不過都唔算好耐🙂🙂

有個小菜,酸蘿蔔同唔知乜野😂
前菜有三款,三樣都好食👍

2023-10-10 1251 瀏覽
由網店做到實體店,可想而知真係有一股拼勁同實力老實不相暪 見到網媒報導而即BookBook 的時候見晚市full full地搵了個閒日中午去試就算係咁 可以選擇的時間都所剩無多゙去試過之後,Comment 一句講哂「對得起價錢有餘」——————-豐儉由人午市壽喜燒套餐由$199 至 $698不過多大多數我呢D慳家既會想知道佢地到底性價比有幾高,而叫最化算的兩個餐試試佢。吃過前菜後店員會幫我地落一轉野菜同三塊牛野菜盛合內有 大蔥、日本冬菇、芋絲、娃娃菜同芫荽。檯上有兩個小瓶,一個係壽喜燒汁,而另一瓶係清水,如果覺得壽喜燒汁太濃味可以加入清水自己使用。/♡ 特選·薩摩牛壽喜燒 (110g) $199/♡ 特上·薩摩牛壽喜燒 (110g) $249/一上菜時望落都已經比較得到質素,兩者比較,$199呢隻牛食落牛味會濃少少🤏🏻/但論紋理同油脂分佈平均,一定唔夠249呢隻牛黎。249牛食落係滑,但一定未去到絲滑同未去到要嘩出黎 ,不過呢個價錢已對得住質素有餘了。網上見大家都Comment 話食物質素係不錯,唯獨員工服務就可以有進步空間,呢個位我自己都感受得到🤣。

由網店做到實體店,可想而知真係有一股拼勁同實力
老實不相暪 見到網媒報導而即Book
Book 的時候見晚市full full地
搵了個閒日中午去試
就算係咁 可以選擇的時間都所剩無多

去試過之後,Comment 一句講哂
「對得起價錢有餘」

——————-

豐儉由人午市壽喜燒套餐由$199 至 $698

吃過前菜後
店員會幫我地落一轉野菜同三塊牛
野菜盛合內有 大蔥、日本冬菇、芋絲、娃娃菜同芫荽。
野菜盛盒

檯上有兩個小瓶,一個係壽喜燒汁,而另一瓶係清水,
如果覺得壽喜燒汁太濃味可以加入清水自己使用。
♡ 特選·薩摩牛壽喜燒 (110g) $199
♡ 特上·薩摩牛壽喜燒 (110g) $249
一上菜時望落都已經比較得到質素,
兩者比較,$199呢隻牛食落牛味會濃少少🤏🏻
特選· 薩摩牛壽喜燒

但論紋理同油脂分佈平均,一定唔夠249呢隻牛黎。

2023-09-27
特選· 薩摩牛壽喜燒
2023-10-09 369 瀏覽
🍽 壽喜燒·肉屋今日出咗尖沙咀,經過海防道見到新開咗間壽喜燒,順便就上去試嚇,餐廳裝修都唔錯,環境都好舒服,叫咗佢哋嘅午市套餐,價錢都唔貴。➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰🔱特選薩摩牛壽喜燒$199呢個套餐有特選和牛,野菜盛合、前菜、米飯同漬物仲有蘭王蛋前菜有-薯仔沙律,好似雪糕一樣綿滑胡麻醬豆腐-豆腐好滑加入胡麻醬啖啖香滑和牛雞軟骨-好似個肉丸一樣,牛肉好香咬落有啲軟骨好正👍關東壽喜燒和牛,將材料放入鍋中加壽喜燒汁將材料煮熟。雪花和牛本身已經夠肥美加埋佢嘅壽喜燒汁同蘭王蛋一齊食夠滑入口即溶,超級好味😋➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰🌎:尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓#hkfoodie #香港美食 #打卡餐廳 #美食 #香港好去處 #美食推薦 #慶祝 #香港餐廳 #餐廳推薦 #紀念日 #香港 #節日慶祝 #香港探店有
🍽 壽喜燒·肉屋
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🔱特選薩摩牛壽喜燒$199
呢個套餐有特選和牛,野菜盛合、前菜、
米飯同漬物仲有蘭王蛋
前菜有-薯仔沙律,好似雪糕一樣綿滑
胡麻醬豆腐-豆腐好滑加入胡麻醬啖啖香滑
和牛雞軟骨-好似個肉丸一樣,牛肉好香咬落有啲軟骨好正👍
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🌎:尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓
2023-10-09 131 瀏覽
最近尖沙咀開咗間新嘅壽喜燒,同朋友行街之後就嚟試吓晏晝嘅set lunch都有幾款,我哋揀咗特選薩摩牛壽喜燒及特上薩摩牛壽喜燒!兩款都有前菜好好食!沙律薯仔同埋麻醬豆腐 好食!仲有配埋好大盒嘅野茶一盒店員會將野菜放喺鐵板上面,配合關東壽喜燒嘅形式去加汁同埋煎香肉片,薩摩牛帶油花而且入口牛味久久不散,配上蘭王蛋,十分惹味!特上牛雪花較多,特選嘅牛的牛肉味會比較重,可以跟個人喜好去選擇!星柴流砂石榴加入益力多和蝶豆花茶裡面夕燒入面有芒果、蜜桃同埋西柚配上四季春酸酸甜甜很開胃!兩杯飲品好精美,又好飲!
最近尖沙咀開咗間新嘅壽喜燒,同朋友行街之後就嚟試吓
晏晝嘅set lunch都有幾款,我哋揀咗
特選薩摩牛壽喜燒及特上薩摩牛壽喜燒!

兩款都有前菜好好食!
沙律薯仔同埋麻醬豆腐 好食!
仲有配埋好大盒嘅野茶一盒

星柴流砂
石榴加入益力多和蝶豆花茶裡面
夕燒入面有芒果、蜜桃同埋西柚配上四季春
酸酸甜甜很開胃!
兩杯飲品好精美,又好飲!

2023-10-08 987 瀏覽
朋友發現尖沙嘴有一間壽喜燒店價格相宜,就決定一試。lunch menu 有兩款選擇,我和朋友決定兩款都試一下薯仔沙津味道柔和,有微量雞蛋增加口感胡麻豆腐 豆腐軟滑,豆味香濃和牛雞軟骨丸牛味濃郁,雞軟骨增加脆感👍🏻上菜後,經店員講解而得知,壽喜燒有兩個流派,分別是關東風和關西風,而這店是以關東風汁煮。店員首先會試示範一次,然後我們就可以自己嘗試烹煮選用A5赤身和牛,油脂分布平均,肉味比霜降牛濃厚,加上燒汁,非常美味😋選用A5霜降和牛,肉質軟腍,輕輕咀嚼就會在口中化開,齒頰留香🤤冬菇、豆腐、津白、芋絲、京蔥經汁煮後,仍保留蔬菜甜味🥰夕燒け🌅($38)水果特飲,不會過甜,清爽解渴緋紅琥珀($38)紫蘇檸檬梳打,有輕微紫蘇味,融合得不錯*午餐用餐時間為70分鐘,建議預先訂位

薯仔沙津
味道柔和,有微量雞蛋增加口感

胡麻豆腐
豆腐軟滑,豆味香濃

和牛雞軟骨丸
牛味濃郁,雞軟骨增加脆感👍🏻

野菜盛盒

冬菇、豆腐、津白、芋絲、京蔥經汁煮後,仍保留蔬菜甜味🥰

夕燒け🌅($38)
水果特飲,不會過甜,清爽解渴

緋紅琥珀($38)
紫蘇檸檬梳打,有輕微紫蘇味,融合得不錯

*午餐用餐時間為70分鐘,建議預先訂位
2023-10-01
  • 夕燒け
  • 緋紅琥珀
  • 前菜
2023-10-08 382 瀏覽
經常耳聞網店開實體店但壽喜燒網店開到擁有自己餐廳門市·還是頭一回人氣網店壽喜燒 肉屋·最近開設壽喜燒實體店主打關東壽喜燒以傳統手法同實惠價錢𣊬間由人氣網店變成預約困難店!♡特選·薩摩牛壽喜燒($199)前菜|野菜盛合|米飯及漬物|蘭玉蛋特選A5薩摩牛壽喜燒片110g♡特上•薩摩牛壽喜燒($249)前菜|野菜盛合|米飯及漬物|蘭玉蛋特上A5薩摩牛壽喜燒片110g很喜歡他們在餐具上的用心巧思· 每款都日系精緻ꕺ前菜是胡麻豆腐、薯仔沙律、自製和牛丸子丸子充滿油脂香· 非常juicy店員會幫忙烹調第一塊和牛·再交由客人自己料理先將野菜盛盒裡的豆腐,冬菇,菜,芋絲,大蔥舖好然後上放和牛·再淋上壽喜燒醬汁ꕺ特上A5薩摩牛油花如大理石般·油脂豐富入口即化的滿足ꕺ特選A5薩摩牛會較有咬口· 肉味會稍重記得要沾滿蘭王蛋漿·令口感更嫩更滑⇶如果想享受肉香同和牛脂香·較推介特選系列不過如果追求脂香· 特上和牛當之無·ꕺ野菜盛盒完全吸引醬汁同油脂是另一種層次享受·亦可調和一下膩感♡夕燒け西柚味特出·好清爽解膩♡星紫流砂層次超靚· 不過益力多有點小搶戲

經常耳聞網店開實體店
但壽喜燒網店開到擁有自己餐廳門市·還是頭一回
人氣網店壽喜燒 肉屋·最近開設壽喜燒實體店
主打關東壽喜燒
以傳統手法同實惠價錢
𣊬間由人氣網店變成預約困難店!

♡特選·薩摩牛壽喜燒($199)
前菜|野菜盛合|米飯及漬物|蘭玉蛋
特選A5薩摩牛壽喜燒片110g

♡特上•薩摩牛壽喜燒($249)
前菜|野菜盛合|米飯及漬物|蘭玉蛋
特上A5薩摩牛壽喜燒片110g

很喜歡他們在餐具上的用心巧思· 每款都日系精緻
ꕺ前菜是胡麻豆腐、薯仔沙律、自製和牛丸子
丸子充滿油脂香· 非常juicy

店員會幫忙烹調第一塊和牛·再交由客人自己料理
先將野菜盛盒裡的豆腐,冬菇,菜,芋絲,大蔥
舖好

西柚味特出·好清爽解膩

♡星紫流砂
層次超靚· 不過益力多有點小搶戲
2023-10-08 256 瀏覽
同朋友去食日本燒肉餐廳食和牛燒肉!真係好開心呀!餐廳既前菜非常精緻,雞肉丸子真係超好食㗎,肉質鮮嫩,調味適中,令人食得好開胃。喺燒肉餐廳,客人可以自己燒肉,真係好有趣!可以親手掌控火候,將肉燒得剛剛好,真係享受燒肉既樂趣!同埋,睇住肉片慢慢燒熟,聞到香噴噴嘅肉香,真係令人垂涎欲滴。不過,最令人驚艷嘅係和牛!中真係超級好味㗎,食落口口感細膩,肉質嫩滑得嚟,融化喺口中,讓人回味無窮。每一口都好享受,真係令人感到心滿意足。餐廳嘅服務都好周到,服務員態度親切友善,隨時準備幫手同解答問題。食肉嘅時候,佢哋會耐心教你燒肉技巧,確保每一片肉都燒得恰到好處。真係感受到餐廳對客人嘅用心同照顧。
同朋友去食日本燒肉餐廳食和牛燒肉!

不過,最令人驚艷嘅係和牛!

真係感受到餐廳對客人嘅用心同照顧。

2023-10-08 240 瀏覽
之前都係nikuya order過sukiyaki (外送版) 佢地而家竟然自己開餐廳Lunch time 仲要都幾平 當然要去食啦我地點左特選 ($199)特上薩摩牛壽喜燒($249)同埋星紫流花 (碟豆花特飲)($38)加 青森蘋果汁($42)星紫流花都幾好飲 (記得有身孕既唔好點呀) 前菜有薯蓉 豆腐 同 雞 都不過不失啦之後就到主腳 薩摩牛😂咁當然特上就肥啲 特選就冇咁肥啦我自己個人黎講 就鍾意特選多d純粹因為感覺上無咁邪惡😂但其實佢地都好香牛肉味😍順便一提 佢地既蛋係蘭王蛋都好香呀 總括而言 lunch 好抵食😂😂😂😂😂去餐廳食 仲要唔洗自己洗碗 好開心😂
佢地而家竟然自己開餐廳
Lunch time 仲要都幾平 當然要去食啦
我地點左特選 ($199)特上薩摩牛壽喜燒($249)
星紫流花都幾好飲 (記得有身孕既唔好點呀)
前菜有薯蓉 豆腐 同 雞 都不過不失啦
去餐廳食 仲要唔洗自己洗碗 好開心😂

2023-09-24
  • 特選薩摩牛壽喜燒
2023-10-07 193 瀏覽
今日同朋友去食和牛肉燒肉餐廳。這裡提供了令人愉悅的用餐體驗,無論是餐廳環境還是設計都極具舒適和風格。進入餐廳,你會立刻感受到令人愉悅的氛圍!餐廳的環境設計充滿著舒適和風,以溫暖的照明和柔和的色調來營造出放鬆的氛圍!木質的裝飾和現代感的元素相結合,打造出一個時尚而舒適的用餐環境!餐廳內部設有多個卡座,這些卡座提供了良好的隱私度。每個卡座都獨立設計,令客人感覺能夠獨享自己的用餐空間,讓客人能夠更加自在地享受美食和交流。餐廳的招牌菜品是極上和牛套餐和最頂級和牛套餐。這些套餐提供了絕佳的和牛肉品質,讓客人品嚐到最頂級的美味。每一口肉都鮮嫩多汁,融化在口中,帶來無比的享受。烹飪過程中,大師級的廚師們以精湛的技藝將和牛肉燒烤得剛剛好,保留了肉質的原汁原味,讓人回味無窮。除了極上和牛套餐和最頂級和牛套餐,餐廳還提供了多種其他美味的肉品選擇,讓客人可以根據自己的喜好來選擇。

2023-10-07 111 瀏覽
之前係網上訂過壽喜燒套裝已經覺得食指大動😆竟然發現佢開鋪頭午市價錢又咁抵即刻book檯食🤤前一日老公話個booking被人cancel左😂然後發現要綁定信用卡先可以成功留位即刻重新book過🤣🤣🤣12點去到已經好多人排隊等入座都見到有人係等walk in位用餐時間70分鐘⏰今餐叫左✨1份特選·薩摩牛壽喜燒✨1份特上·薩摩牛壽喜燒🌟前菜: 店員逐個介紹😆👉🏻自家製薯仔沙律: 軟綿綿好好食😋👉🏻麻醬豆腐: 有食到麻醬既顆粒感!👉🏻自家製肉丸: 暖暖的肉丸,咬到啲軟骨幾有口感🌟前面係特上,後面係特選果然係睇佢既油花已經feel到個唔同既地方😆第一輪店員幫我地燒🔥👉🏻特上: 油脂感好濃郁,肉質好柔軟,壽喜燒汁味道剛剛好🤤🤤👍🏻👍🏻👉🏻特選: 建議煮到9成變色就夾起,唔係可能比較韌😂👉🏻冬菇,京蔥,椰菜都好新鮮!👉🏻豆腐有炙燒過🔥👉🏻皇帝菜味道唔係好濃,實在太好了😂蛋打勻,燒肉煮好放入蛋汁,真係好好食🥹茶既味道應該係香片😂環境都唔錯!唔會好大油煙有個男店員服務好誠懇👍🏻整體都幾滿意🧡
之前係網上訂過壽喜燒套裝

✨1份特選·薩摩牛壽喜燒
✨1份特上·薩摩牛壽喜燒

🌟前菜: 店員逐個介紹😆
👉🏻自家製薯仔沙律: 軟綿綿好好食😋
👉🏻麻醬豆腐: 有食到麻醬既顆粒感!
👉🏻自家製肉丸: 暖暖的肉丸,咬到啲軟骨幾有口感

🌟前面係特上,後面係特選
果然係睇佢既油花已經feel到個唔同既地方😆

第一輪店員幫我地燒🔥
👉🏻特選: 建議煮到9成變色就夾起,唔係可能比較韌😂
👉🏻冬菇,京蔥,椰菜都好新鮮!
👉🏻豆腐有炙燒過🔥
👉🏻皇帝菜味道唔係好濃,實在太好了😂

蛋打勻,燒肉煮好放入蛋汁,真係好好食🥹

茶既味道應該係香片😂

環境都唔錯!
唔會好大油煙
有個男店員服務好誠懇👍🏻

整體都幾滿意🧡
2023-10-07
5 分鐘 (堂食)
  • 前菜
  • 特上·薩摩牛壽喜燒
2023-10-07 128 瀏覽
早排同同事講開想食壽喜燒🤡點知冇幾耐就有同事發現喺公司附近開咗間新嘅壽喜燒餐廳🫢於是決定即刻打去book枱🤭拉大隊去試試😛而其中有位同事講🙈佢有fd之前係佢網站order過佢嘅薩摩牛外賣返屋企食🤓質素唔錯嘅🤩但係book枱嘅時候已經有趣事🤭事緣係我哋本身book咗四人枱🙈但後尾想加多一位於是打去改Booking🤡但開始嘅時候有啲溝通不良🤷🏻‍♀️開頭同我哋講全間餐廳得一張五人大枱🤡未必比到我哋…之後再confirm嗰陣又話可以比到我哋但有minimum charge!? 最終佢話將兩張枱合併俾我哋一齊去坐🙈但唔收最低消費🤭有片有真相講返正題🙈 lunch set有三個餐可以揀(壽喜燒只係得兩款牛可以揀)🙈所以唔洗諗咁多兩款都叫晒佢🙈真心以價錢嚟講晏晝食到薩摩牛CP值係高嘅🙈但如果以質素嚟講🤡我就覺得同我想像中有落差🙈我哋幾位都覺得啲牛肉想像中靭(尤其是$198嗰款)以晏晝嚟講我唔會要求太多🤭但如果夜晚要俾貴價錢食嘅話我就一定唔會😂😂
早排同同事講開想食壽喜燒🤡

真心以價錢嚟講晏晝食到薩摩牛CP值係高嘅🙈

以晏晝嚟講我唔會要求太多🤭
但如果夜晚要俾貴價錢食嘅話我就一定唔會😂😂
2023-10-06 263 瀏覽
中秋與國慶連假的這天中午,終於約到很久沒見的友人,選了這間位於尖沙咀海防道樓上新店的Sukiyaki Nikuya絕對是被它們家的薩摩和牛壽喜燒所吸引的 中午的壽喜燒Lunch set menu 共2款選擇,大概是dinner set的半價,牛的份量會少一點,但是200元能吃到高質和牛壽喜燒,性價比是挺高的 🍱 套餐包括了110g的薩摩牛、前菜、漬物、野菜盛合、日本米飯及蘭王蛋,我們4人共點了2款特選及2款特上的這裡是半自助式,首次店員會先幫忙燒1片肉,隨後便由客戶自助式弄壽喜燒肉,個人認為這種型式的私隱度更高🥢 前菜 - 薯仔沙律、胡麻豆腐、和牛丸子🍡和牛丸子由和牛肉及雞軟骨混合,軟腍又夾雜著微爽脆口感👍🏻 🥢 野菜盛合 - 除新鮮蔬菜🥬還有豆腐、鮮冬菇及芋絲,吸著壽喜燒汁令其變得更鮮甜 🥢 特選•薩摩牛壽喜燒($199)特選和牛油花分佈已非常漂亮🤩入口牛味濃郁且軟腍,這款性價比挺高的 🥢 特上 •薩摩牛壽喜燒($249)口感與味道跟特選非常相似,入口即化,感覺更軟腍✨ 🍹 緋紅琥琑($38)由紫蘇、檸檬、梳打組成的特飲,紫蘇的味道令其更清新 🍹 夕燒け($38)由芒果、蜜桃、西

🥢 特選•薩摩牛壽喜燒($199)

🥢 特上 •薩摩牛壽喜燒($249)

口感與味道跟特選非常相似,入口即化,感覺更軟腍✨

🍹 緋紅琥琑($38)
由紫蘇、檸檬、梳打組成的特飲,紫蘇的味道令其更清新

🍹 夕燒け($38)
由芒果、蜜桃、西柚、四季春組成,香甜清新

🍹 星紫流砂($38)
石榴、益力多、蝶豆花茶組成

*午市時段用餐時間為70分鐘,人齊方可人座
2023-10-01
$283.8 (午餐)
  • Sukiyaki Lunch  set
2023-10-06 192 瀏覽
最近見大家IG都介紹依間網店變實體既壽喜燒餐廳~之前都試過佢Online Shop...然後星期日同埋朋友去食左~ Lunch Set HK$198, 4點後開始變Dinner,最平個Set 都係HK$398起~特選。薩摩牛壽喜燒(午:$198 110g;晚$398 180g)選用赤身A5薩摩牛切片,肉味較濃唔鍾意肥膩既揀依個set就岩~特上。薩摩牛壽喜燒(午:$249 110g;晚$498 180g)選用霜降A5薩摩牛切片, 脂肪分佈均勻,入口軟綿, 輕輕咀嚼一兩啖就可以吞!兩個Set都配番用一隻蘭王蛋加一隻無菌蛋搞勻等上碟既壽喜燒沾醬食🤭另外,因為佢地極上個Set暫停左~佢地會加番一塊60g 既A5西冷切片比叫Set 餐客人TryTry~😍😍佢地第一round會由店員幫手邊燒邊講解,個個都手法都好熟練👍到第二round 就可以自己落手試🤘Lunch Set 個價真係好抵~ 表示會下次帶媽媽黎食🤭

特選。薩摩牛壽喜燒
(午:$198 110g;晚$398 180g)

特上。薩摩牛壽喜燒
(午:$249 110g;晚$498 180g)

Lunch Set 個價真係好抵~ 表示會下次帶媽媽黎食🤭
Trying out the newly opened Nikuya, a sukiyaki specialist restaurant that started off as an online store selling premium quality beef and at/home sukiyaki sets. They’ve now opened a physical restaurant in TST so I had to go try this out! 🥩🇯🇵 ✨ We ordered 1 𝗛𝗶𝗴𝗵 𝗤𝘂𝗮𝗹𝗶𝘁𝘆 𝗦𝗮𝘁𝘀𝘂𝗺𝗮 𝗚𝘆𝘂 𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗦𝗲𝘁 and 1 𝗧𝗼𝗽 𝗤𝘂𝗮𝗹𝗶𝘁𝘆 𝗦𝗮𝘁𝘀𝘂𝗺𝗮 𝗚𝘆𝘂 𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗦𝗲𝘁 priced at $398 hkd and $498 hkd respectively! (Tip: If you’re looking to try the premium set, this needs to be preordered!)Pic 1️⃣&2️⃣: 霜降A5薩摩牛切片 (180g)— The marbling

Pic 1️⃣&2️⃣: 霜降A5薩摩牛切片 (180g)
— The marbling on this was pretty impressive, and the wagyu slices pretty much melted in your mouth. The 2 smaller slices (pic 2) was definitely the showstopper as it was so tender, fatty, with a strong aroma to it. All of the beef slices really only needed about 10-15 seconds on the heat to prevent it from overcooking, but also they were thin enough to allow the flavours of their sukiyaki sauce to seep through well enough.

Pic 3️⃣: 赤身A5薩摩牛切片 (180g)
— Compared to the top quality set, the beef in this set is slightly less fatty, with less marbling, and a lot more lean. However, the beef flavour is more prominent and the meat has a bit more chew to it. Still pretty good though!

Pic 4️⃣: 前菜 (生牛肉,胡麻豆腐 & 牛肉丸)
— A really nicely presented appetiser platter. My favourite amongst the 3 was the beef meatball, which was also mixed in with chicken cartilage for an extra crunch. This was also really well seasoned! The sesame tofu was light and refreshing, but I personally wasn’t a huge fan of the raw beef slice at it didn’t taste of much.

Pic 5️⃣: 野菜盛盒
— Decent vegetable platter, the konnyaku noodles and tofu are always a favourite as they soak up all the flavours of the sauce.

Pic 6️⃣: 蘭王蛋及無菌蛋
— Love that they incorporate 2 types of egg for the dipping sauce here, one with a darker, richer flavoured yolk, and one with a smoother texture for a good balance.