.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【將軍澳抵食下午茶🍜|必加叫後上豆沙鍋餅】🐨上海擔擔麵 $42推薦度:⭐️⭐⭐花生湯底好濃稠,入口微辣,而且麵條富彈性。仲加左少量肉粒及花生粒係面,加添左脆脆口感~ .🐨鮮肉小龍包 跟餐+$22推薦度:⭐️⭐️⭐⭐皮薄餡多仲要爆晒汁,湯汁味道鮮甜,豬肉又有油香味,蘸上香醋,酸酸甜甜,好好食!.🐨豆沙鍋餅 $38推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餅皮炸得乾身唔油仲好脆,豆沙豆味好香,而且磨得好順滑,又唔會太甜!一份有八件咁多,超滿足,成功為哩餐畫上左完美句號~-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----夏麵館📍地址:將軍澳欣景路8號新都城中心二期2樓2013號舖(分店)地址:鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓173A號舖(分店)地址:太子彌敦道750號始創中心1樓115C號舖(分店)地址:荃灣沙咀道328號寶石大廈地下12-15號舖(分店)地址:屯門屯門鄉事會路2A號 H.A.N.D.S A區1樓A-130號舖(分店)地址:樂富聯合道198號樂富廣場3樓3125-3126號舖(分店)地址:沙田銀城街1-2號置富第一城1樓117
.#foodie #hk #hkfoodie
💰人均價格:$50-100
🪸環境:👾👾👾
🗣️服務:👍🏻
📸食物打卡度:💡
🛠️分類:#HTB將軍澳 #HTB太子 #HTB鑽石山 #HTB荃灣 #HTB屯門 #HTB樂富 #HTB沙田 #HTB上海菜 #HTB中菜
#將軍澳美食 #將軍澳 #太子美食 #鑽石山美食 #荃灣美食 #屯門美食 #樂富美食 #沙田美食 #太子 #鑽石山 #荃灣 #屯門 #樂富 #沙田 #上海菜 #中菜 #擔擔麵 #美食推介
  • 高力豆沙
2023-07-28 343 瀏覽
滋味上海菜😍⭐Rating: 4/5 ⭐English version in comment排骨擔擔麵 pork rib Dan Dan noodles ($68)鮮肉小籠包xiao long bao ($42)賽螃蟹Shanghai-style stir fry egg white ($82) 上海醬鴨Shanghai-style braised duck ($63)最鍾意喺排骨擔擔麵🍜,湯底好濃郁,醬料入面有好多炸蒜粒、花生醬同肉碎,麵線亦夠大份。排骨炸得金黃酥脆,唔錯唔錯。另外,鮮肉小籠包🥟,個皮中等薄度,成個放入口,啖啖湯汁,啖啖肉😋,點埋醋食酸酸咪咪好開胃。賽螃蟹🐣🐣好大份,本身冇落醋已經夠哂調味,粒粒蛋白撈埋鮮蛋黃,入口非常嫩滑。最後點咗上海醬鴨,醬汁偏甜入味,咬落都軟腍。I absolutely adore the pork rib dan dan noodles 🍜! The soup base is incredibly flavorful and rich, and the sauce is packed with crunchy fried garlic, nu
[寶琳 Po Lam] 滋味上海菜😍
⭐Rating: 4/5
⭐English version in comment

鮮肉小籠包xiao long bao ($42)

最後點咗上海醬鴨,醬汁偏甜入味,咬落都軟腍。

I absolutely adore the pork rib dan dan noodles 🍜! The soup base is incredibly flavorful and rich, and the sauce is packed with crunchy fried garlic, nutty peanut sauce, and savory minced meat. The noodles are generously portioned, making every slurp a delight. The pork ribs are fried to a perfect golden-brown crispiness, adding a satisfying crunch to every bite.

But that's not all! The fresh meat xiao long bao 🥟 are equally divine, with a delicate, moderately thin skin that encases a generous amount of soup and tender meat. You simply must try them dipped in vinegar for an extra tangy kick.

And let's not forget the Shanghai-style stir fry egg white 🐣🐣 - it's a true showstopper! The seasoning is already spot-on, but when you mix the egg whites with the fresh egg yolk, it creates an incredibly smooth and luscious texture that will leave you wanting more.

To cap off our meal, we ordered the Shanghai-style braised duck, which was an absolute delight. The sauce was perfectly sweet and flavorful, and the meat was incredibly tender and juicy. It's a must-try dish for any foodie out there!

將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖

Xia Mian Guan (MCP CENTRAL) (Tseung Kwan O)

Click below hashtag to see more from the same area/ same rating:
#effoodie_polam
#effoodie_4stars

#夏麵館 #XiaMianGuan u#上海菜 #中菜 #蟹粉 #鮮蟹粉專門店 #Shanghaicuisine #Chinesecuisine
#hkfoodie #foodblogger #fooddiary #foodie #foodstagram #foodporn #foodlover #hongkongfood #香港 #hongkong #food #bestfoodhk #bestfoodfeed #eatrealfood #yummy
用餐優惠
試食活動
2023-07-16 294 瀏覽
位於商場內嘅夏麵館,主打上海菜,裝修環境靚,坐位舒適闊落,食物中上水平下午茶時段$36起包飲品,同時會開壺茶比你,免茶費小籠包 4隻 $ 22下午茶餐另加,皮厚啲,不過入面肉汁充足,味道唔差香辣牛腩麵 $ 56湯底香但唔辣😅 牛腩比較少,大約三件牛腩肉一件牛筋。麵底唔錯爽彈,上枱熱辣辣XO醬炒年糕 $ 56XO醬香,配料就稍微少咗啲,只有津白菜同紅尖椒,而年糕不過不失,始終個人口味係煙韌嘅質地,而佢就煮到淋,適合老人家金牌菜肉炒飯 $ 50鑊氣未夠,不過菜同肉配合鹹香非常飯粒分明,油份剛剛好,全餐最好嘅一碟
下午茶時段$36起包飲品,同時會開壺茶比你,免茶費

小籠包 4隻 $ 22
下午茶餐另加,皮厚啲,不過入面肉汁充足,味道唔差

香辣牛腩麵 $ 56

XO醬炒年糕 $ 56

金牌菜肉炒飯 $ 50
鑊氣未夠,不過菜同肉配合鹹香非常
飯粒分明,油份剛剛好,全餐最好嘅一碟

2023-07-14
2023-07-12 186 瀏覽
今日在將軍澳新都城行街,行到攰攰地的時候見到「夏麵館」嘅下午茶幾扺!又突然想食酸辣麵🤭於是就入去坐低斗吓順便食埋個Tea 😝上海醬鴨,個醬汁好好味,甜甜酸酸,但又不會搶咗個鴨味👍好好食🥰下午茶跟豆漿一杯,甜度適中,不錯!煎窩貼,底部煎到好薄脆,滿滿肉汁!不錯!香辣牛腩麵,估唔到下午份量也不少😲麵有韌勁 牛肉口感軟腍,足足有5件還有牛筋的👏🏼酸辣湯雲吞麵,配料豐富,口感滑順,不錯🥰宋嫂鮮魚羹,啖啖魚肉味道不錯!

下午茶跟豆漿一杯,甜度適中,不錯!

煎窩貼,底部煎到好薄脆,滿滿肉汁!不錯!

酸辣湯雲吞麵,配料豐富,口感滑順,不錯🥰

宋嫂鮮魚羹,啖啖魚肉味道不錯!
2023-07-08 864 瀏覽
因為家中屋企P字品牌的吸塵機壞了,要去維修,順道在家附近午餐。這家上海菜館的午市套餐,有小食有主食有飲品,看來很吸引。難得今天AL,就來試一試吧!午市剛開始,客人不多。在卡位就座後,就要用手機點菜。 鮮肉小籠包     到上海菜館,必點小籠包。一籠二件剛好可對分。 散點42個大洋4件,午市套餐有2件,即係21蚊。  鮮肉鍋貼   配豆瓣醬      多次光顧此店,皆點小籠包。散點36個大洋有3件,而套餐可選鍋貼2件,所以試試。月牙形鍋貼底部煎至金黃色,夠脆口,中間肉汁會必出來,要小心。 厚皮所以嚐到麵粉味,肉餡沒有梘水味。嫩雞煨麵    想來個清新的主食,所以點嫩雞煨麵。 真身原來勁大碗,正!  奶白湯底有雞肉也有菜粒,健康左! 上海麵要配湯底一起放在口中,慢慢感受那滋味。  整體夠溫潤 ,容易吞下嚥,很舒服。 排骨菜飯    茂利喜歡大大塊炸豬扒,啖啖肉。而飯中有菜,感覺較健康。 水煮魚    茂利昨天嚐過酸菜魚,今天想要水煮魚。大大盤,上枱夠震撼。 多件魚柳浸在紅色水煮料,配豆芽,盤底有薯粉,很足料。 高力豆沙    午市套餐多加十几個大洋,就得到二件高力豆沙,計落抵尐。  奈何自
這家上海菜館的午市套餐,有小食有主食有飲品,看來很吸引。
難得今天AL,就來試一試吧!
午市剛開始,客人不多。
在卡位就座後,就要用手機點菜。
鮮肉小籠包
到上海菜館,必點小籠包。
一籠二件剛好可對分。
散點42個大洋4件,
午市套餐有2件,即係21蚊。
鮮肉鍋貼   配豆瓣醬
多次光顧此店,皆點小籠包。
散點36個大洋有3件,
而套餐可選鍋貼2件,所以試試。
月牙形鍋貼底部煎至金黃色,夠脆口,
中間肉汁會必出來,要小心。
厚皮所以嚐到麵粉味,肉餡沒有梘水味。
嫩雞煨麵
想來個清新的主食,所以點嫩雞煨麵。
真身原來勁大碗,正!
奶白湯底有雞肉也有菜粒,健康左!
上海麵要配湯底一起放在口中,慢慢感受那滋味。
整體夠溫潤 ,容易吞下嚥,很舒服。
排骨菜飯
茂利喜歡大大塊炸豬扒,啖啖肉。
而飯中有菜,感覺較健康。
水煮魚
茂利昨天嚐過酸菜魚,今天想要水煮魚。
大大盤,上枱夠震撼。
多件魚柳浸在紅色水煮料,配豆芽,盤底有薯粉,很足料。
高力豆沙
午市套餐多加十几個大洋,就得到二件高力豆沙,計落抵尐。
奈何自己不會在家制作高力豆沙。
熱豆漿
熱豆漿  午市套餐的飲品。
來到一點左右,已經客滿,店內很熱鬧呢!
2023-07-03
午餐
!!
2023-07-07 99 瀏覽
2023年美食攻略將軍澳美食攻略2023 上海菜館 夏麵館今日2個人食飯,係寶林新都城搵到呢間食小炒小菜既餐廳先黎一碗酸辣湯,小籠包,蔥爆牛肉,排骨菜飯銀絲卷,炸上,練奶先上酸辣湯,足料而帶點辣味好飲,開胃本來成身汗無咩胃口,飲完就OK曬接住係小炒既蔥爆牛肉,牛肉鮮嫩口感滑,大量既蔥口感獨特,拌飯食一流小籠湯包夠多汁,皮身夠薄,可以先吸湯,再食皮再食肉菜飯多菜,排骨即係豬扒,夠脆身最後甜品係銀絲卷,炸到脆口再點練奶食,一流味道!!#XiaMianGuan #上海菜 #中菜 #蟹粉 #鮮蟹粉專門店 #Shanghaicuisine #Chinesecuisine評分8/10消費$300夏麵館 (新都城中心二期) Xia Mian Guan (MCP CENTRAL)將軍澳欣景路8號新都城中心二期2樓2013號舖Shop 2013, 2/F, MCP CENTRAL (Phase II), 8 Yan King Road, Tseung Kwan O
2023年美食攻略
將軍澳美食攻略2023 上海菜館 夏麵館
今日2個人食飯,係寶林新都城
搵到呢間食小炒小菜既餐廳
先黎一碗酸辣湯,小籠包,蔥爆牛肉,排骨菜飯
銀絲卷,炸上,練奶

先上酸辣湯,足料而帶點辣味好飲,開胃
本來成身汗無咩胃口,飲完就OK曬

小籠湯包夠多汁,皮身夠薄,可以先吸湯,再食皮再食肉
菜飯多菜,排骨即係豬扒,夠脆身

最後甜品係銀絲卷,炸到脆口再點練奶食,一流味道!!

評分8/10
消費$300
夏麵館 (新都城中心二期)
Xia Mian Guan (MCP CENTRAL)

將軍澳欣景路8號新都城中心二期2樓2013號舖

2023-07-05 107 瀏覽
好想食小籠包,醒起新都城有間#夏麵館,之前食過都唔錯,就即興去開餐囉☺️。蟹粉小籠包,即叫即蒸熱辣辣,皮薄餡料飽滿,肉汁滿滿的,點埋醋食更可口。喜愛吃蛋的我哋叫咗夏味燻蛋,燻蛋的蛋黃是流心的很美味😋。排骨擔擔麵,排骨炸得好香脆,肉質有咬口,麵條吸了麻醬、花生醬更惹味。 上海粗炒,麵條炒得很上色又香噴噴,炒得好夠鑊氣,拌埋配料的冬菇、肉絲同吃好惹味。干煸四季豆,味道調得很恰當,不會過咸或淡,也炒得蠻好吃啊😋。#夏麵館 #XiaMianGuan #上海菜 #中菜 #蟹粉 #鮮蟹粉專門店 #蟹粉小籠包 #Shanghaicuisine #Chinesecuisin #干煸四季豆 #鎮江水晶肉 #將軍澳美食 #新都城

喜愛吃蛋的我哋叫咗夏味燻蛋,燻蛋的蛋黃是流心的很美味😋。

#鎮江水晶肉 #將軍澳美食 #新都城
2023-07-05
2023-07-01 145 瀏覽
今日去咗將軍澳入到新都城中心2期好耐無嚟呢度變咗好多了二樓食肆又多又集中行吓行吓見到夏麵館午市套餐好啱食叫了2份午市自選套餐:🎏鮮蟹粉黃魚片麵👍 ($94)湯底好清好鮮甜有6大片黃花魚片爽滑味鮮夾埋蟹粉一齊食鮮上加鮮😋🎏鮮肉小龍包(2隻)🎏高力豆沙(2件)(加$18)🎏凍豆漿🎏上海擔擔麵👍 ($60)麵質爽滑彈牙加埋濃稠適中嘅擔擔湯底每一口麵都充滿微辣濃香👍🎏花雕醉雞(加$33)雞肉質新鮮充滿酒香🎏豆沙鍋餅(半份)(加$14)🎏凍豆漿再散叫了一客🎏鮮肉鍋貼(3隻)($36)煎得個底好脆餡料都好新鮮有juicy😋
今日去咗將軍澳
入到新都城中心2期
好耐無嚟呢度
變咗好多了
二樓食肆又多又集中

行吓行吓見到夏麵館
午市套餐好啱食

叫了2份午市自選套餐:

🎏鮮蟹粉黃魚片麵👍 ($94)
湯底好清好鮮甜
有6大片黃花魚片
爽滑味鮮
夾埋蟹粉一齊食鮮上加鮮😋

🎏鮮肉小龍包(2隻)

🎏高力豆沙(2件)(加$18)
🎏凍豆漿

🎏上海擔擔麵👍 ($60)
麵質爽滑彈牙
加埋濃稠適中嘅擔擔湯底
每一口麵都充滿微辣濃香👍

🎏花雕醉雞(加$33)
雞肉質新鮮
充滿酒香

🎏豆沙鍋餅(半份)(加$14)
🎏凍豆漿

再散叫了一客

🎏鮮肉鍋貼(3隻)($36)
煎得個底好脆
餡料都好新鮮
有juicy😋

呢日同朋友👩🏻‍🦳一齊喺寶琳,唔太熟悉呢區,不過都去過其中一啲食肆,呢間有印象、幾好味,咁就唔再考慮啦,嗱嗱聲同朋友👩🏻‍🦳一齊過去食晏😁呢度有 可以自由組合嘅「午市自選套餐」,係「麵或飯或年糕+涼菜或點心+飲品」,我哋揀咗 $70 嘅「香辣牛腩麵」,小食揀咗「花雕醉雞(+$33)」,飲品揀咗「熱西洋菜蜜」🤩「花雕醉雞」:幾香花雕酒味😋;雞肉嫩滑😋,雞皮仲竟然有啲爽脆,朋友👩🏻‍🦳同我都忍唔住食咗兩塊雞皮😂「香辣牛腩麵」:牛腩炆煮得幾腍,幾好牛味😋;麵條煮得煙靭,啱我胃口😋,份量仲勁多🤩午餐加 $16 要「菜心」:菜心灼得幾爽脆😆「熱西洋菜蜜」:熱辣辣,少少甜😆$118「哆唻咪」:餐牌咁樣介紹「一兩濃郁蟹黃、加上二兩蟹粉、配上三兩清甜鮮美的河蝦」,簡單嚟講就係「清炒河蝦放喺炒蟹粉上邊」,味道濃郁,充滿鹹鮮味🤩;我哋夾起「牛腩麵」啲麵用「哆唻咪」撈嚟食,勁惹味😋

午餐加 $16 要「菜心」:菜心灼得幾爽脆😆

「熱西洋菜蜜」:熱辣辣,少少甜😆

2023-06-28 76 瀏覽
係呢個商場買完野又到開餐時間,咁多餐廳選擇中,雙腳不由自主地又行去呢間…………哈哈。冷盤有四喜烤夫 ($48),份量二人分享啱啱好烤夫夠入味,鬆軟口感; 配埋木耳及毛豆,加幾分唔同口感。惹味之選有干煸四季豆 ($62)。以蝦米肉碎加埋濃味醬汁一齊炒嘅四季豆,入口有豆嘅甜味,亦食到蝦米嘅咸香味,用黎送飯就一流。食得餛飩多,今次試下唐芹水餃麵 ($52),清湯底,配兩條小棠菜,賣相相當清淡。皮身有點厚度,咬入食到微香唐芹味,豬肉填滿整隻水餃。上海菜中,例牌會叫碗酸辣湯麵 ($55),大大碗,二人分享都可以湯中嘅配料主要有豆腐,木耳,冬菇及荀; 湯底唔算好”杰”,酸辣度溫和麵條係幼身,軟硬度適中,湯汁可以掛上。以呢客炸饅頭 ($32)為甜品,即叫即炸,金黃色外脆內鬆軟,加埋香甜煉奶點食,點忍得住唔一件接一件。食完仲可以嘆多壺茶先埋單。

冷盤有四喜烤夫 ($48),份量二人分享啱啱好

烤夫夠入味,鬆軟口感; 配埋木耳及毛豆,加幾分唔同口感。

皮身有點厚度,咬入食到微香唐芹味,豬肉填滿整隻水餃。

麵條係幼身,軟硬度適中,湯汁可以掛上。

食完仲可以嘆多壺茶先埋單。
朋友間都叫我蟹后就知我幾鍾意食蟹,對於蟹粉、蟹黃、蟹肉我係零抵抗力,聽到都流口水,推介大家食夏麵館蟹粉系列,價錢合理、蟹粉又多,CP值非常高🦀哆唻咪 $228/1份 $118/半份一碟有齊蟹黃、蟹粉、蟹肉再加河蝦,真係聽到都流口水,每碟份量都唔少㗎!有一兩濃郁蟹黃、二兩蟹粉、三兩鮮甜河蝦,入口啖啖鮮味再滲透出蟹黃香,加上彈牙河蝦簡直人間美食,果種蟹香味真係想食完一碟又一碟,個人建議送飯/拌饅頭食層次感更豐富🍜鮮蟹粉黃魚片麵 $90試埋另一廚師推介,麵面鋪滿蟹粉,賣相好加分,黃魚片爽脆無腥味,湯底係鮮甜魚湯,加上蟹黃鹹香味,麵條吸盡精華,碗湯都可以飲埋🍲三鮮豆腐羮 $32位 $78/例豆腐、雞肉、火腿、蝦仁製成的豆腐羮,簡單食材配搭煮出清新鮮味🫘豆沙鍋餅 $38香脆外皮夾住甜絲絲豆沙,咬落帶點煙韌,雖然係炸物,但食落唔會有油膩感,夏麵館招牌必試夏麵館📍地址:將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖

🦀哆唻咪 $228/1份 $118/半份

🍜鮮蟹粉黃魚片麵 $90

🍲三鮮豆腐羮 $32位 $78/例

🫘豆沙鍋餅 $38

📍地址:將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖
2023-06-21
1 分鐘 (堂食)
  • 鮮蟹粉黃魚片麵
  • 哆唻咪
  • 三鮮豆腐羮
  • 豆沙鍋餅
2023-06-22 75 瀏覽
這間上海菜館,之前我來過,覺得幾正宗,味道都唔錯,今次帶埋朋友一齊嚟食。排骨擔擔麵~湯底食到有啲花生粒,和雪菜粒,非常濃郁,麵條Q彈,微微辣味,豬扒厚切有肉汁,真係令人回味無窮。我朋友揀咗雞扒擔擔麵~外皮炸得鬆脆,雞扒嫩滑,夠juicy, 超好味。鮮肉鍋貼~皮薄馅靚,夠飽滿,鍋貼底仲好香脆!最後,我哋仲叫咗個炸饅頭,熱辣辣,外皮酥脆,內裏鬆軟,點少少練奶,超正!總括而言,今次食物質素真係唔錯,加上服務態度好,下次一定會再嚟試試其他菜式!
鮮肉鍋貼~皮薄馅靚,夠飽滿,鍋貼底仲好香脆!
2023-06-13 101 瀏覽
今日嘅心情係食上海嘢,就去左食開呢間夏麵館~川味口水雞($75)質素keep到同之前一樣,夠曬滑,上面d辣醬夠曬野味,如果多d花生會更好,份量普通上海擔擔麵($48)份量好大,可惜今次個樣偏稀,花生味唔夠濃,麵都偏淋,上次係旺角分店好食d,小失望糖醋小排($58)份量迷你,味道同expect一樣,酸酸甜甜幾開胃鮮肉小籠包($42)每次必嗌,皮薄餡飽滿多汁,正🥰🥰最後就係期待值最高嘅XO醬炒年糕($70),但就最令人失望,無乜XO醬味,反而係勁濃蠔油味,同埋唔辣(menu有個🌶️符號),年糕偏軟唔煙靭。反而上次嗌三鮮炒年糕更有驚喜,望落清淡食落係comfort food嘅感覺overall今次令人有啲失望,短期內唔會encore美味指數:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥抵食指數:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥覆桌指數:❤️‍🔥❤️‍🔥
今日嘅心情係食上海嘢,就去左食開呢間夏麵館~

鮮肉小籠包($42)每次必嗌,皮薄餡飽滿多汁,正🥰🥰

overall今次令人有啲失望,短期內唔會encore

美味指數:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
川味口水雞
糖醋小排
1K
2023-06-09 95 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨平靚正款式多上海菜☺️-夏麵館🇭🇰 將軍澳欣景路8號新都城中心二期2樓2013號舖 🇭🇰-🥢午市套餐超級抵食, 仲可以用優惠價加配甜品-午市套餐A✔️主食 - 麵/飯/年糕✔️涼菜/點心✔️飲品✔️甜品 (優惠價加配)-主食🍜💯排骨擔擔麵 $75 個排骨大塊到... 連骨但係都啖啖肉, 酥炸超正, 浸埋個少辣濃郁花生湯都仲係脆💯烏金蟹粉拌麵 $92 超多蟹粉蟹肉蟹膏, 黑色麵我估係墨魚? 撈左蟹粉超突出都已經食唔出墨汁味🤣 麵似意粉質地好滑-點心🥟✨鮮肉小龍包(2隻)皮薄爆汁冇得彈, 套餐包兩隻真係抵到爛✨鮮肉鍋貼(2隻)超大隻, 香煎鍋貼個皮唔會太薄, 但好在鮮肉好大嚿, 又係一咬就爆汁-飲品🥤💯夏伯伯酸梅湯大大杯, 用左大粒冰凍得黎又唔會沖太淡; 味道天然酸酸地好開胃-套餐甜品🥮✨高力豆沙(2件)+$18 蛋白皮超soft但唔會太厚, 滿滿豆沙餡亦唔太甜✨豆沙鍋餅(半份)+$14 餅皮夠脆低炸得乾身唔油, 半份都有四件超滿足-🥢雖然套餐好多野但唔會滯都係意猶未盡, 睇睇QR code系統, 原來仲有幾款點心, 價錢都好合理就叫埋-桂花拉糕(4件) $32 💯即叫即蒸要稍等一陣但非
👧🏻😋👅🍽✨
平靚正款式多上海菜☺️
🇭🇰 將軍澳欣景路8號新都城中心二期2樓2013號舖 🇭🇰

🥢午市套餐超級抵食, 仲可以用優惠價加配甜品
午市套餐A
✔️主食 - 麵/飯/年糕
✔️涼菜/點心
✔️飲品
✔️甜品 (優惠價加配)

主食🍜
排骨擔擔麵

點心🥟
✨鮮肉小龍包(2隻)皮薄爆汁冇得彈, 套餐包兩隻真係抵到爛

飲品🥤

套餐甜品🥮

桂花拉糕(4件) $32
💯即叫即蒸要稍等一陣但非常值得❣️
💯煙煙韌韌好軟糯, 桂花topping好香酒味, 點綴左成個甜品
桂花拉糕

貓山王榴槤高力(1個) $25
✨其實我唔食榴槤, 所以剩係叫天一個俾爸爸, 試左一角, 發現炸左我比較接受到, 又幾好味😌

茶位 $5/位 🍵
💯夏伯伯酸梅湯咁大杯, 我都唔得閒飲茶, 但呢個質素同服務, $5茶錢抵俾😆
排骨擔擔麵
桂花拉糕
2023-06-05 70 瀏覽
今日去左將軍澳同朋友食晚飯,我今日好想食上海菜,就揀左呢間餐廳食🤗我地首先叫左生煎包同埋鮮肉小籠包😋 生煎包皮脆內餡多汁,而小籠包就皮薄爆汁,兩款小食都整得好好,味道同口感都係一流食完小食,我地就點左上海擔擔麵,湯底唔錯👍🏻而且麵質爽口彈牙,好正😌我地之後又叫埋回窩肉配四喜烤麩,食到好飽飽🤣每一餐最後當然係甜品,今次叫左我地兩個都仲意嘅貓山王榴槤窩餅,超重貓山王榴槤味道😉成為一餐完美嘅句號