對於超愛吃Omakase 的我怎能錯過隱藏在中环兰桂坊懷石日料店「梦」呢?它家主打的怀石料理可以說在香港Omakase 界拔出頭籌,非常值得一試👍簡直是将艺术、美食与文化结合的幾種特色体验,实在太讚了👏👍最讓我驚喜的是,向日葵🌻畫作竟然是師傅親手畫的,可以說非常的有新意和有才華了👍畫作很用心,擺盤也非常的精緻,感覺跟平時品嚐的Omakase不同,怀石料理更注重氛围感和故事連貫性,感覺在品嚐美食的同時更是體驗了不同的風味和創意😍每一道都讓我感到非常驚喜😍視覺和味覺饗宴,這一餐絕對值👍

2023-07-09 73 瀏覽
同男朋友慶祝拍拖周年紀念,當然要食餐好慶祝一下啦,上網見到呢間舖頭出名食懷石料理,之前都未試過,懷着興奮嘅心情就決定book位啦上到去餐廳裝修得好靚,好有時代感,男朋友都讚我有眼光,揀餐廳有品味第一道菜,餐廳職員介紹擺盤嘅畫,全部都係師傅親手繪畫🎨,因應當時嘅季節有所不同,食物分別係豆子白蘆筍,明太子粟米,帆立貝玉子,紫菜配Wasabi沙律醬墨魚汁西米米紙米紙係用西米整成,配搭上墨魚汁,非常有心思,而且米紙好脆,加上蟹膏,北海道牡丹蝦蝦膏,法國嘅魚子醬,食材相當鮮味刺身刺身分別係深海池魚,鹽漬太刀魚,北海道BB銀鱈魚,銀鱈魚平日好少食到,油脂感爆發,太刀魚油脂含量適中,入口味道帶有香滑魚鮮味魚肉肉丸加上帆立貝, 魚肉口感細膩有鮮味,加上帆立貝煮成嘅清湯,鮮味十足天婦羅日本無花果,加上少少棉花糖,天婦羅炸粉好薄,食落一啲都唔油膩,加上下面嘅白粟米粒,更加清甜用蔬菜砌到城堡🏰咁靚,當中包括有法國手指蘿白,蓮藕,日本蘆筍,柚子蘿蔔,中間係雕魚,高溫淋上熱油,所以魚鱗立起,食落魚肉非常嫩滑中間蜜桃泡沫屬於分子料理,加上山藥和蕃茄,清甜開胃黑松露意大利飯用左北海道糯米,糯米飯吸收松露的香味,出奇

墨魚汁西米米紙

刺身

中間蜜桃泡沫屬於分子料理,加上山藥和蕃茄,清甜開胃

黑松露意大利飯
用左北海道糯米,糯米飯吸收松露的香味,出奇地咁夾

甜品
用咗當季日本最新鮮嘅生果,分別係夕張蜜瓜,士多啤梨,蜜柑,生果非常鮮甜,多汁,雪糕係海鹽味,今餐同男朋友真係食得好滿足
2023-07-09 63 瀏覽
我最近到中環的「夢」用餐,這是一家非常好吃的日本餐廳。他們的 懷石料理 餐點非常精心設計,每一道菜都新鮮而且口感十分棒。我最喜歡的是他們的生魚片拼盤,各種魚的味道和質地都非常鮮美,讓我感到非常滿足。此外,他們的炸物也非常好吃,炸得酥脆,味道也很棒,非常值得一試。最讓我驚喜的是他們的甜點,他們的甜點非常創新,味道也非常好,讓我留下了深刻的印象。餐廳的氣氛很好,裝修簡約現代,讓人感到非常放鬆舒適。服務也非常好,服務員很細心,並且提供了很好的建議。總體來說,我非常喜歡「夢」,如果你喜歡日本料理或者是想嚐試一個不同的用餐體驗,我強烈推薦你來試一試這家餐廳。
2023-06-03
慶祝紀念
紀念日
2023-06-27 66 瀏覽
今日好朋友生日,當然要同佢食豪氣啲,香港食懷石料理加分子料理嘅日本餐廳真係好少,一早就book定位過嚟同朋友慶祝餐廳喺蘭桂坊附近,地點都好就腳,一上到去餐廳環境非常Modern,用鏡面設計,成個空間感十足,仲可以一邊食飯,一邊欣賞師傅擺盤嘅過程上第一道菜嘅時候,嘩左一聲,擺盤幅畫真係好靚,係師傅親手繪畫🎨,好有夏日嘅氣氛當中食物分別係豆子白蘆筍,明太子粟米🌽,帆立貝玉子,紫菜配Wasabi沙律醬,作為前菜,味道十分清新,開胃✨墨魚汁西米米紙米紙炸得非常香脆,面頭係橙色係蟹膏,非常鮮味,加上北海道牡丹蝦蝦膏,法國嘅魚子醬,配料相當矜貴✨刺身三點場景主題用咗京都的神社風,刺身分別係海池魚,鹽漬太刀魚,北海道BB銀鱈魚,深海池魚🐟油脂最豐富,入口即溶,太刀魚味道清新鮮甜,銀鱈魚的油分豐潤,口感軟熟,魚皮魚肉同樣鮮香係魚肉打成肉丸再包住帆立貝, 清湯係帆立貝熬煮整成,所以特別鮮甜,配上日本稻穗點綴,十分有意境係日本無花果,天婦羅炸粉包住一齊炸,做到外脆內軟嘅口感,上面加咗少少棉花糖,底層係日本白粟米,特別開胃心思都值100分,伴碟用了法國手指蘿白,蓮藕,日本蘆筍,柚子蘿蔔,中間係甘雕立鱗燒,熱

✨墨魚汁西米米紙

刺身三點

係魚肉打成肉丸再包住帆立貝, 清湯係帆立貝
熬煮整成,所以特別鮮甜,配上日本稻穗點綴,十分有意境

心思都值100分,伴碟用了法國手指蘿白,蓮藕,日本蘆筍,柚子蘿蔔,中間係甘雕立鱗燒,熱油淋上魚鱗面,令到魚鱗站起,好考師父功父,魚鱗好香口,魚肉好嫩滑,雙重口感

呢個係屬於分子料理,中間嘅泡沫好香新鮮蜜桃味,中間係山藥和蕃茄,山藥非常爽脆,醬汁酸酸甜甜好開胃

✨黑松露意大利飯
用咗意大利嘅煮法,但用左北海道糯米取代意大利飯,估唔到糯米飯同松露都可以咁夾,糯米飯非常煙靭,仲充滿松露油香氣

甜品
夕張蜜瓜,士多啤梨,蜜柑,海鹽雪糕🍦,蜜瓜水份充足,十分爽甜,海鹽雪糕可以中和油膩感,作為ending真係10分完美
2023-06-15 72 瀏覽
因為工作關係.最近都不停飛.終於有時間去享受晚餐.收到餐廳來電.夏季有新菜式.當然要試吓啦!好耐冇食過日本菜.因為我🤰🤰,但師傅好細心咁轉晒我唔可以食嘅嘢·🥰🥰炒飯一定要食.
2023-06-07 163 瀏覽
中環隊友約在蘭桂芳食飯最方便, 放工立即去.  [ 夢 ] 有我們喜愛的環境, 食物和服務.  師傅團隊處理食物好細緻, 有廚藝, 加上獨特心思, 往往給客人帶來驚喜.訂位時已預先收到 menu,  落實 季節懷石 $1,380-, 第一道菜 先付,    有流行的煙燻食品.   螢光魷魚脆筒 ,脆筒用紅菜頭做, 非常特別,   配上用麵豉醬調製的螢光魷魚, 加點法國魚子醬,  帶上煙燻香氣, 吃得回味.八寸:    師傅送上一幅畫,  立體製作, 帶著春夏田園色彩.  我們當然不忘美食在其中.........枝豆豆腐, 鮮百合湯葉,  日本大蜆果凍,  赤水母枝豆,  款款口味不同, 入口 清新.膾:   來得更精彩  以岩石盛載,   底層 灰黑蝦膏墨魚汁米紙, 非常鬆脆, 上面擺了六尕花,  用牡丹蝦他他, 蟹膏, 枝豆蓉造成, 正中貼了法國魚子醬,旁邊伴有 金箔裝飾,  視覺味覺, 絕對特式, 令我們一試難忘.  刺身三品:   有如一個歡天喜地的樂園, 真心鍾意.欣賞之餘,  三款食材也非常討好.   赤貝, 深海池魚, 銀雪魚. 碗物:   香脆櫻花蝦放在蓋面, 待放入湯內
先付: 煙燻螢光魷魚脆筒
八寸
膾:   來得更精彩
膾: 來得更精彩
刺身三品:   有如一個歡天喜地的樂園, 真心鍾意.
刺身三品: 像個歡天喜地的樂園
碗物:   香脆櫻花蝦放在蓋面, 待放入湯內.
熱熱的湯, 中央那竹花蝦丸真鮮味又爽口.   伴有香脆櫻花蝦更可口.
碗物:
強肴:   北海道毛蟹
用玻璃盛器內藏細沙,  載住炸毛蟹肉球以紫菜包著,  配櫻花百合. 蓮芋,  加上帶子汁, 好食 到無得輸.
炸毛蟹肉球
燒物:   擺設有特式.  中央那日本脆鱗金雕 最及吸睛.  其他 漬蘿蔔,  蓮藕, 蘆筍, 醬汁, 配搭出色.
燒物: 日本脆鱗金雕
魚鱗卜卜脆, 魚肉鮮滑, 一流美食.
箸休:   九州粟米好清甜, 粟米蓉細滑好味.
箸休: 九州粟米好清甜
食事 ~  北海道糯米黑松露 Risotto,
糯米 飯口感煙靭,  黑松露矜貴又香噴噴, 好滿意.
食事 : 北海道糯米黑松露 Risotto
止椀:   比傳統麵豉湯好味, 因為加了油揚, 不錯 .
果物三款:   山梨縣嘅梨,  北海道夕張蜜瓜,  沖繩菠蘿,  全部高質食材 , 甜美無瑕.
[ 夢 ]   環境高檔, 食物擺設構思甚有藝術感, 食物嚴選食材, 質素絕對不差,  是美味的保證.   店內員工的服務和師傅對各款食材特點的解說亦十分到位.  吃得滿意.
先付: 煙燻螢光魷魚脆筒
箸休: 九州粟米好清甜
食事 : 北海道糯米黑松露 Risotto
1K
2023-05-30 76 瀏覽
中環蘭桂芳,  [夢]   帶出飲食新領域, 令人有意想不到的驚喜.  步入餐廳, 服務員接待有禮.  大家聽著日本音樂, 即時感覺累氣全消.  我們坐吧枱, 欣賞師傅手藝又方便交流心得, 真理想.選擇了   晚餐...... 紫 $1,680-.  先付 ~ 玻璃罩內看到煙燻製食物過程,  師傅介紹德國木煙燻更可加強香燻氣息.  濃濃煙氣帶點夢幻......  食物好精緻.  紅菜頭脆餅上放了螢光 BB 魷魚, 加食用花作點綴,  美味吸引.  吃得好有層次感.八寸 ~    一個代表季節性食品.  突如其來的一幅畫, 充滿初夏詩意和浪漫.粉紅色的櫻花林配上翠綠色草地.   顯得優雅芳香.草地上放有四款特式小食.   枝豆豆腐, 湯葉鮮百合, 大蜆果凍, 赤水母枝豆.看著立體櫻花林, 品嚐精緻美食.   真想把這幅畫帶回家.  替 -  薄切  ~ 深海池魚刺身 , 用上冰凍岩鹽盤藏著, 還伴有青檸檬.   深海池魚 肉質鮮嫩肥美, 魚油甘香細膩, 魚片沾上冰凍岩鹽及檸檬汁,  更提升深海池魚的鮮味.膾 ~ 好吸睛的一道菜.    竹炭岩石上放罝了鬆脆墨魚汁制成的西米脆片,  上面再
選擇了 [懷石料理]  晚餐......  $1,680-.
先付 ~
八寸 ~    一個代表季節性食品.
突如其來的一幅畫, 充滿初夏詩意和浪漫.

粉紅色的櫻花林配上翠綠色草地.   顯得優雅芳香.
八寸 : 一個代表季節性食品
看著立體櫻花林, 品嚐精緻美食.   真想把這幅畫帶回家.
替 -  薄切  ~
深海池魚刺身 , 用上冰凍岩鹽盤藏著, 還伴有青檸檬.
替 - 薄切
膾 ~
上面再有六棵珍珠形牡丹蝦他他枝豆蓉, 伴有法國魚子醬和蟹膏, 配些金箔, 食材名貴,  七彩繽紛, 入口鮮香.
刺身 魚貝 二點  ~  長崎縣華漣真蠔,   師傅話即日空運抵港.  蠔肉飽滿, 鮮甜 , 口感如絲細滑.
沖繩水雲 較肥厚, 柔軟貼滑, 加水果醋營造清爽口感, 真係海中之寶,  伴有可口鮮淮山.
刺身 魚貝 二點
蒸物 ~ 鹿兒島鰹魚, 經禾旱草煙燻,  加上泡沫醬油, 食得回味.
蒸物 ~ 鹿兒島鰹魚
り   三點  ~   擺設有特式.  有我喜歡的芥子.
造り 三點
包括吞拿魚不同部位, 赤身, 中拖羅,  大拖羅.
大拖羅, 口感豐富, 入口即溶, 配上米通一起食, 好滿意.
赤身, 沾上黑蒜汁醬油, 更提鮮.
椀物 ~  碗面放了炸櫻花蝦,  服務員介紹可先嚐口炸櫻花蝦, 再把部分櫻花蝦 放入湯內.
椀物
湯蓋一打開, 香氣撲鼻,  味道清淡高雅.  最為吸睛是 中央那巨型大蝦丸,  蒸得稔滑可口,  先細嘗鮮味蝦肉, 再喝口 蝦湯,  太滋味了.
強肴 ~
白木盒內有長芋絲, 薑蓉,   烏烏賊 .
強肴
將柚子胡椒湯(涼食) 倒入烏烏賊和芋絲同食, 滑溜清涼.
壽司三貫 ~  用有富士山模型器皿盛載.    備以漬物子薑, 沖繩苦瓜, 柚子蘿蔔.
先來長崎縣伊佐木, 肉色鮮亮, 魚味濃, 內放入柚子皮, 倍感魚鮮清新.
壽司 , 長崎縣伊佐木
赤貝,  師傅拍一拍之後, 赤貝 即縮一縮,  肉質好爽脆, 加上柚子汁, 果然新鮮.
赤貝,
鲭魚卷物
用紫菜包著吞拿魚,  加上芝麻紫蘇葉一起食, 吞拿魚脂肪分佈好平均.  鮮味出 眾, 吃得出色.
鲭魚卷物
海膽創作料理 ~   賣相好迷人, 我們眼睛總流連在那幻彩的瓷碗上, 百看不厭.
海膽創作料理
壽司米飯只有一口,  全被那海膽, 魚稃及食用花瓣蓋著, 海膽超鮮甜, 拌勻一起吃, 滋味無窮.
止椀 ~
面豉湯味道頗濃, 油揚口感上有點咀嚼感清甜.
甘味 ~
有三種日本時令水果:  柑  , 富山蜜瓜, 沖繩菠蘿.  水份多, 味道清甜.
好欣賞這道極富藝術性的 廚師發辦 [懷石料理], 帶給我們美感和好感,  也讓我們捧腹而歸, 非常滿足.
八寸 : 一個代表季節性食品
強肴
壽司 , 長崎縣伊佐木
赤貝,
海膽創作料理
當我走進夢 Yume Cuisine 的時候,我被它優雅高級的裝修設計和舒適環境吸引住了。當我坐下來,開始品嘗他們的精緻日本懷石料理時,我被這些菜式創新和口感豐富的味道所征服。他們的前菜煙燻紅菜頭脆餅底螢光魷魚真的很特別,紅菜頭脆餅底口感酥脆,食物表面有脆脆的口感,咬下去有明顯的爆炸感。春天當造的螢光魷魚飽滿多膏,口感爽脆,鮮甜且有海水味。而餐廳最出名的菜式,是由主廚親手畫的春天主題料理,從枝豆豆腐到有馬山椒,每一道菜都口感清新,美到像一幅藝術品。我也很喜歡他們的墨魚汁西米米紙,牡丹蝦他他和蟹膏,加上法國魚子醬、枝豆蓉、食用金箔,口感豐富。而日本白飯魚配上新鮮淮山,再放入柚子胡椒湯一同進食,口感爽口清新,絕對是一道令人驚艷的料理。摩天輪刺身三品也是我非常喜歡的一道菜,蜜柑鯛入有淡淡的蜜柑清香,赤背肉質嫩滑,咀嚼時能感受到食物的柔軟度,銀鱈魚像Toro一樣爽且嫩滑。而他們獨特的日本櫻花蝦肉湯配稻米,肉質新鮮彈牙,湯口感清新,食物味道清爽,讓人感到舒暢和涼爽,也是令人驚艷的一道菜。金鯛魚外皮炸到鬆脆,配柚子蘿蔔 、蓮藕,賣相非常吸引。士多啤梨茄果肉甜甜地,解一解油膩感。黑松露意大利飯,好香

金鯛魚外皮炸到鬆脆,配柚子蘿蔔 、蓮藕,賣相非常吸引。

士多啤梨茄果肉甜甜地,解一解油膩感。

黑松露意大利飯,好香黑松露味,飯煙靭彈牙。

麵豉湯-滋味濃郁。

最後,他們的雪糕甜品讓我深刻印象。
海鹽雪糕加上新鮮水果,清新爽口。

總之,夢 Yume Cuisine 的料理令人驚艷,絕對能顛覆你對傳統日本料理的觀感,我非常推薦這個餐廳!

夢 Yume Cuisine:精緻日本懷石料理遇上廚師發辦,菜式創新,絕對能顛覆你對傳統日本料理的觀感,每一道菜色都讓我們贊嘆不已!這裏的裝修設計高級優雅,善於利用空間感和燈飾擺設,讓客人在舒適的環境中,品嚐美食。⭐️前菜煙燻紅菜頭脆餅底螢光魷魚 🦑 賣相十分吸引,而且非常特別的菜式,紅菜頭脆餅底與螢光魷魚出奇地夾,又脆又軟林,口感豐富!⭐️餐廳最出名菜式⭐️由主廚👨‍🍳親手畫,這次是春天主題🌸 是主廚第五幅作品,美到就是一幅藝術品🖼️由左至右開始食,枝豆豆腐、湯葉鮮百合、日本🇯🇵白蜆果凍、有馬山椒,作為前菜,口感清新。⭐️墨魚汁🌾西米米紙上面鋪滿牡丹蝦tata和蟹膏 ,加上法國魚子醬、枝豆蓉、食用金箔,米紙鬆脆,牡丹蝦tata肉質軟滑,口感豐富。⭐️日本白飯魚,加上新鮮紫菜、淮山放入柚子胡椒湯,口感爽口清新。⭐️摩天輪 🎡刺身三品蜜柑鯛:入口時會散發出淡淡的蜜柑清香赤背:鮮甜 ,肉質嫩滑BB銀鱈魚:口感有點像Toro,不過更爽且嫩滑⭐️日本櫻花蝦肉湯配稻米🌾做法好特別,將蝦肉打成肉丸,肉質新鮮彈牙,湯清甜。⭐️金鯛魚:炸到外皮鬆脆,配柚子蘿蔔 、蓮藕,賣相非常吸引。⭐️士多啤梨,水果茄果肉清甜,可以解一

⭐️餐廳最出名菜式⭐️

⭐️墨魚汁🌾西米米紙

⭐️摩天輪 🎡刺身三品
蜜柑鯛:入口時會散發出淡淡的蜜柑清香
赤背:鮮甜 ,肉質嫩滑
BB銀鱈魚:口感有點像Toro,不過更爽且嫩滑

⭐️日本櫻花蝦肉湯配稻米🌾
做法好特別,將蝦肉打成肉丸,肉質新鮮彈牙,湯清甜。

⭐️士多啤梨,水果茄
果肉清甜,可以解一解油膩感,清一清味蕾,再吃下一道菜。

⭐️黑松露意大利飯,用了日本糯米去炒,好香黑松露味,米飯粒粒分明,煙靭彈牙。

⭐️麵豉湯:口感順滑,湯味濃郁

⭐️雪糕甜品,賣相吸引,一口海鹽雪糕,非常適合女士,味道清新,加上新鮮水果:蜜瓜🍈、士多啤梨🍓、菠蘿🍍,一次過滿足晒吃水果雪糕的願望。

這道甜品十分滿意,也完美結束了這次仙境般一樣的懷石料理,廚師發辦!
2023-05-15 1472 瀏覽
結婚紀念日 嚐了一餐日本最高級的懷石料理 絕對一試難忘踏進餐廳已經感覺到濃厚的日本氛圍 令人像置身於京都的料理店中🏯第一道菜 煙燻螢光魷魚脆筒 非常創新的菜式 脆筒用紅菜頭做成 味道和口感都非常好 配上富山灣螢光魷魚 以秘製麵豉醬烹調 加上法國魚子醬 重重的煙燻味 味道非常有層次緊接下來的菜式 八寸 每一幅畫都由主廚親手繪畫 獨一無二 春の櫻花綻放 配上枝豆豆腐 湯葉鮮百合 日本大蜆果凍 赤水母枝豆 非常清新嘅口感膾 蝦膏墨魚汁米紙 米紙加入墨魚汁做成 驟眼看上去就像一塊海上的岩石 面頭放上牡丹蝦他他 蟹膏 枝豆蓉 法國魚子醬 金箔裝飾 色彩豐富鮮豔 就像一件藝術品今次係我哋第一次品嚐日本懷石料理 每一道菜都非常有驚喜 餐具非常講究 食物擺盤顏色配搭亦見細緻 食材都是日本高質的 菜色不時會轉 確保供應的都是最時令的食材三品 -北海道帆立貝 銀鱈魚bb 伊佐木帆立貝配上竹炭鹽和青檸汁 味道鮮甜 上等貨色 銀鱈魚bb  伊佐木 燙霜處理 魚皮爽脆保留皮下油脂 以淡雪鹽輕輕調味 淡雪鹽是由鹽同米壓製而成 一片片薄薄的像雪花一樣湯物 櫻花蝦放湯面 肉丸以花竹蝦打成 十分爽口 啖啖蝦嘅鮮味北海道
結婚紀念日 嚐了一餐日本最高級的懷石料理 絕對一試難忘

緊接下來的菜式 八寸

三品 -北海道帆立貝 銀鱈魚bb 伊佐木

帆立貝配上竹炭鹽和青檸汁 味道鮮甜 上等貨色 銀鱈魚bb

北海道毛蟹
以北海道毛蟹拆肉做成炸物 配搭櫻花百合 蓮芋 味道比較清爽 面頭加上紫菜 配上帶子汁 我非常鍾意食毛蟹 啖啖肉好食

脆鱗金鯛 配以法國手指甘荀 六色醬露荀 漬蘿蔔 蓮藕

魚鱗炸得非常香脆 魚肉保持嫩滑

用分子料理技術將松露造成泡泡 感覺好夢幻 裏面藏著水果茄沙律 清新的感覺

北海道糯米黑松露Risotto

用來自北海道的糯米 飯身煙煙靭靭 片片黑松露 矜貴而味道香濃

最後也是用上高質食材 山梨縣嘅梨 北海道夕張蜜瓜 沖繩菠蘿 加埋雪糕甜筒

餐廳喺色香味 每一個細節 都一絲不苟極盡心思 完全沒有任何一個地方可以挑剔 非常好嘅一次體驗
2023-05-11 853 瀏覽
結婚👩‍❤️‍👨週年當然要 隆重其事 一番 位於蘭桂坊這間懷石料理 餐具,環境,食材,同樣咁靚🤩過嚟打卡 非常配合今晚主題🥰地方就腳 位於一樓 地方浪漫 有氣氛 服務還是 酒店級😍😍刺身餐完全唔知裏面嘅食材內容 帶住 期待 嘅心情先付 煙燻螢光魷魚 紅菜頭脆餅底 配上螢光 非常濃郁 肉質爽口 裝飾非常靚🥳配上食用花一口而盡 口感非常好 膾,用西米整成既底好脆,上面有牡丹蝦他他 同上蝦膏 真係靚到唔捨得食呀😋擺喺岩石 上面 彷似一幅藝術品 提高牡丹蝦鮮甜度八寸- 店家signature菜式 是出自主廚手筆呢 枝豆豆腐 酒味濃簡簡單單 鮮百合日本湯葉 比較清淡 可以打開味蕾 大蜆造成果凍 好特別嘅做法 鮮甜嘅啫喱口感深海池魚-薄切 有岩盤上 捲上兩下 正正能嚐到其鮮味☺️☺️摩天輪 櫻花樹 刺身拼盤 三款刺身分別是 黑龍魚 炙燒魚皮 更帶出炭香拖羅 簡簡單單 入口即溶完全沒根 魚油超級豐富😌😌鰹魚肉質好扎實 同樣用醬油漬,完全唔需要再添加任何調味,已經好鮮甜啦😋😋湯物 櫻花蝦 蝦肉打成肉丸 好特別做法還是第一次食🥰白飯魚紫菜柚子胡椒做湯底 清新 有創意 口感清爽日本毛蟹天婦羅 配龍蝦汁 ,矜貴
地方就腳 位於一樓 地方浪漫 有氣氛 服務還是 酒店級😍😍
三款刺身分別是 黑龍魚 炙燒魚皮 更帶出炭香
拖羅 簡簡單單 入口即溶完全沒根 魚油超級豐富😌😌

湯物 櫻花蝦 蝦肉打成肉丸 好特別做法還是第一次食🥰

白飯魚紫菜柚子胡椒做湯底 清新 有創意 口感清爽
日本毛蟹天婦羅 配龍蝦汁 ,矜貴嘅食材鮮味至極 ,外酥內嫩,一絲絲蟹肉 真係冇得頂👍👍
壽司五貫
長崎縣伊佐木
入面擺咗柚子皮更加清新
泥漿烏賊 即香港俗稱嘅大尾魷
好厚身,師傅切成幼絲,口感更加黏身 飯底加咗烏魚子更加鮮味😋😋
千葉县地金目鯛 處於比較深海嘅位置至少深海500米 所以肉質比較鮮甜彈牙 油脂更為豐富🤩🤩
北海道新鮮北寄貝
師傅一拍神經收縮 更為 爽脆加上檸檬汁 perfect match🤩
略略一燒魚皮加上芝麻紫蘇葉卷上紫菜一齊食 很有層次🤩🤩
海膽創作料理 碟更為矜貴真係藝術品一樣 😍😍
醬汁用上紫海膽入饌 加上壽司飯魚仔和白海膽 融合埋一齊 真係一試難忘🥰🥰
最後食埋甜品 同樣有心思
水果都是日本直送 久違了的夕張蜜瓜🤩🤩
必定要試的懷石料理,視覺味覺同時享受🥳
2023-03-25 233 瀏覽
餐廳位於蘭桂坊附近的橫巷商廈內,樓下沒有什麼大招牌,只靠口碑來吸引客人,對自身實力很有信心💯朋友介紹這是一家新派的懷石料理,將懷石料理中借景的手法運用得出神入化,每一道菜都充滿詩情畫意,真正讓食客享受一趟美食之旅😍前菜為螢光魷魚,雖然看似細條,但入味鮮味富足,會帶點黏口感覺🤤八寸是懷石料理中標誌性的前菜,當中的「寸」指的是「以一寸做為優雅適口的大小」,體現出精緻飲食,首次體驗以畫作碟,視覺享受第一次受到衝擊,同席兩人也有不同的作畫,皆出自餐廳主廚之手☺️從左到右共有4點前菜,分別是枝豆豆腐、鮮百合日本湯葉、大蜆果凍和有馬山椒配赤水母,味道由輕至重刺身擺盤用上幸福摩天輪🎡所謂一年之計在於春,為正復甦的2023慶祝一番,刺身直接入口就明白了爽甜的真味湯物蓋上放了不少炸得香脆可口的櫻花蝦🦐掀開見一塊煙韌的紅黃麻糬在蝦丸之上,十分特別主食以長芋為基底,上面是經過火炙的拖羅面頰肉,油香四溢極吸引,再撒上新鮮紫菜和自家蛋黃漬調味,吃完後仍是齒頰留香,令人回味😋圍繞立鱗燒的是不同的特色漬物,有法國手指甘荀、六色醬露荀和漬蘿蔔等,六色醬別有心思地配上一節節的露荀❤️主廚選用了來自北海道的糯米,再加入黑松露

主廚選用了來自北海道的糯米,再加入黑松露整成意大利飯,煙韌有咬口👍🏻

食埋甜品為美食之旅變得更為甜美美滿🍽
2023-03-22
餐廳門面偏摩登,比較像高級的fine dining 餐廳,入內後以雲石地面加上暗系色調牆身,相當有情調,空間不算大但很有格調,適合想要私人空間的食客,餐廳播著悠揚不嘈吵的純音樂今天初次到訪選擇了價值$1380的季節懷石,總共有十一道菜,會根據季節和原材料產量而不時調整,由前菜、吸物、主菜到甜品都令人有耳目一新感覺☺️🔅先付掀蓋時就見煙氣徐徐飄出,原來是以德國木煙燻加強香氣,餐點是在紅菜頭脆餅上放了富山灣出產的螢光魷魚🦑細味時螢光魷魚新鮮美味,肉身多汁煙韌,突顯出觸鬚部份爽口🔅八寸廚師以迎合春天為主題,一幅畫是初櫻帶點粉白青春,另一幅畫就是晚櫻帶點豔紅誘人🌸枝豆豆腐豆蓉有如泡沫在口中慢慢化開,湯葉滑溜有黃豆香氣😋大蜆果凍的高湯吊出蜆的鮮味,有馬山椒有點小刺激爽口赤水母🔅膾是在墨魚汁西米脆片上放了北海道牡丹蝦蓉、法國魚子醬和蟹膏🦀當中蝦和蟹的鮮味真是能品出各有不同,魚子醬的鹹香味使兩者味道引出,擺盤上仿如竹炭岩石🔅刺身三品就以盆景為題,三款刺身分別是北海道帆立貝,用了竹炭鹽和檸檬汁調味,還有深海池魚的肉質鮮嫩肥美🍣最後是鰆魚刺身,魚肉紋理細緻,肉質較爽實有肉香,不以油花取勝,以甜味鮮美夠獨特
🔅先付
🔅八寸
🔅膾
🔅刺身三品
🔅椀物
蝦丸採用珍醬魚腐方式炮製,蝦丸內又有原隻大蝦仁🍤將剩下的炸蝦和碗中的炸日本稻米拌勻一飲,口感層次猦升
🔅強肴
長芋絲上有富山縣出產的白飯魚,加上薑蓉和柚子胡椒湯,將白飯魚和芋絲倒入湯內,類似喬麥麵方式享用,滑溜清涼意感十足💯
🔅燒物
甘鯛立鱗燒配上魚骨濃汁❤️鱗片非常可口,油份鎖在滑嫩魚肉內,完全不覺滯膩
🔅奢休
意味夢境步入尾聲,在士多啤梨泡沫下隱藏了清新的水果茄沙律🥗入口特別甜美,原來師傅加了些許飯素去令甜味更能被勾勒出來,開胃地迎接主食
🔅主食
黑松露Risotto,愛其口感尤其軟綿,加上日本花菇熬湯和黑松露片,使菇菌類香氣更濃郁😌
🔅止椀
以麵豉湯中填滿了油揚🍲口感上有點咀嚼感,吸味後不會太鹹
🔅甜品
有山季縣梨、靜岡蜜瓜和岐阜柿,最後海鹽雪糕脆筒更藏了小倉紅豆🍦
2023-03-20
  • 黑松露Risotto
  • 海鹽雪糕脆筒
2023-03-23 1099 瀏覽
🖼️其實你是一幅畫🎶一路食呢餐懷石料理,一路諗起呢句歌,全因每道菜都美麗如畫,每款菜式擺盤都別出心裁,亦都真係有獨一無二人手繪畫嘅日本風景畫,除咗味道好,更加係賞心悅目🌸懷石料理共有五個餐,由$620至$1980,呢日先品嘗了$1380/季節懷石🍱- 先付 -🥢紅菜頭脆筒 富山灣螢光魷魚採用煙燻效果,配法國魚子醬,有金箔作裝飾,非常矜貴,味道豐富有層次- 八寸 -🖼️用每幅由主廚親自繪畫嘅日本主題畫作去做盛載食物嘅盤,非常有創意之餘,畫作仲好靚好有觀賞美感,樹葉部分仲好立體好突出畫作有不同季節之分,近期當然係下一🌸春天景象當中放上枝豆豆腐、湯葉鮮百合紫菜、大蜆果凍、有馬山椒作為一部分前菜,口感清新- 膾 -🥢墨魚汁西米米紙上面鋪上了牡丹蝦他他、枝豆蓉 、蟹膏、法國魚子醬,一樣有金箔作裝飾口感鬆脆,toppings軟滑- 長芋兩食 -🥢長芋配富山灣白飯魚可放入柚子胡椒湯中一同進食,爽口清新🥢長芋配芥末籽拖羅呢道菜又係好鮮,拖羅面肉配鮮紫菜、日本蛋黃汁,口感滑溜,銀箔作裝飾,矜貴美觀- 刺身三品 -🥢帆立貝 配竹炭鹽 青檸汁🥢蜜柑鯛🥢銀鱈魚bb三款都鮮甜十足- 椀物 -🌸櫻花蝦魚肉湯 配稻米-
🖼️其實你是一幅畫🎶

- 先付 -
🥢紅菜頭脆筒 富山灣螢光魷魚

- 八寸 -
畫作有不同季節之分,近期當然係下一🌸春天景象
當中放上枝豆豆腐、湯葉鮮百合紫菜、大蜆果凍、有馬山椒
作為一部分前菜,口感清新

- 膾 -
🥢墨魚汁西米米紙
上面鋪上了牡丹蝦他他、枝豆蓉
、蟹膏、法國魚子醬,一樣有金箔作裝飾
口感鬆脆,toppings軟滑

- 長芋兩食 -
🥢長芋配富山灣白飯魚
可放入柚子胡椒湯中一同進食,爽口清新

🥢長芋配芥末籽拖羅

- 椀物 -
🌸櫻花蝦魚肉湯 配稻米

- 強肴 -
🦀雪之芽
呢款係北海道毛蟹蟹肉、春袋皮,配上濃味龍蝦泡沫

- 燒物 -
🐟脆鱗金鯛
炸得脆口,配手春蘿蔔、自家漬物柚子蘿蔔、蓮藕

- 食事 -
🥢北海道糯米黑松露Risotto
黑松露味濃郁,Risotto有口感

- 止碗 -
🥣麵豉湯

- 甘味 -
🍈最後嘅甜品一樣好精緻,有三種水果,梨、富山蜜瓜、柿
🍨仲有海鹽雪糕,唔會太甜,味道清新

💰$1380/季節懷石
🚩夢 (中環) @yume_cuisine
📍中環和安里1-3號德和大廈1樓101號舖
2023-03-16
8 分鐘 (堂食)
呢間係中環嘅「夢」我已經bookmark咗好耐 佢每一道菜都真心靚到好似藝術品咁🥰 店員會好細心咁介紹每一道菜 用餐體驗非常好❤️Seasonal Kaiseki $1380/pp♡ 首圖嘅刺身盤用咗摩天輪同櫻花樹做背景🌸🎡賣相好靚好靚 細心一睇發現櫻花樹下仲有對戀人喺度👩🏻‍❤️‍👨🏻😳 刺身有平目魚 赤貝同埋BB銀鱈魚 熟嘅銀鱈魚食得多 生嘅銀鱈魚都真係第一次試 魚脂豐富 微微火灸過好好食!🤤 另外平目魚同埋赤貝都非常新鮮💕ᰔᩚ 兩隻新鮮螢光魷魚🦑 賣相都好吸引放咗入透明嘅盤入面 店員一打開就有陣仙氣飄出😆 面頭仲有金泊做裝飾⚜️螢光魷魚用咗秘制麵豉醬做調味 好惹味 口感好彈牙~♡ 近海嘅白飯魚 配上新鮮紫菜 個湯好特別係用咗柚子胡椒做調味 將啲白飯魚倒落個湯入邊一齊食 意想唔到咁match!我哋連個湯都飲晒🤣 btw放湯嗰個透明碗仔又係好靚🤍ᰔᩚ 黑色嘅碗仔上面放咗啲櫻花蝦🦐店員建議我哋首先試咗啲櫻花蝦 之後先再將啲櫻花蝦放入個湯入邊一齊飲😚 湯入邊仲有一粒用蝦肉打成嘅丸 個日本湯仲有啲稻米同埋日本菜 口感豐富🥰♡ 另一個櫻花盤賣相都好靚好靚🌸 真係成幅畫咁🤣 上面有枝豆豆腐 豆腐配合湯業
呢間係中環嘅「夢」我已經bookmark咗好耐
佢每一道菜都真心靚到好似藝術品咁🥰
店員會好細心咁介紹每一道菜 用餐體驗非常好❤️

Seasonal Kaiseki $1380/pp

♡ 另一個櫻花盤賣相都好靚好靚🌸 真係成幅畫咁🤣 上面有枝豆豆腐 豆腐配合湯業鮮百合 日本大硯果凍 同埋赤水母枝豆

ᰔᩚ 蝦膏墨魚汁米紙賣相好特別 墨魚汁造成米紙好香脆 北海道牡丹蝦膏同法國魚籽好鮮甜好食🥰

♡ 炸毛蟹放上透明碟仔 個碟入面有流水超靚 仲有雪之芽做配菜好特別!底下嘅龍蝦湯好香濃❤️

ᰔᩚ 法國手指蘿蔔、蘆筍、柚子蘿蔔 同埋蓮藕漬物放上石盤賣相吸引 另外仲有日本脆鱗金雕 外脆內嫩 特別想講吓個法國手指蘿蔔好得意⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)⁽ 酸酸甜甜好開胃!

甜品有日本山梨縣梨 靜岡縣蜜瓜上面仲有草莓分子料理 梨同蜜瓜都好香甜 仲有京都宇治綠茶mochi 煙煙靭靭好好食!最後有自家製海鹽雪糕🍦💙

結論係無論賣相定味道都非常高質 ✨
一上菜已經靚到嘩嘩聲🤣💕