2023-05-24 37 瀏覽
旺角平價居酒屋上餐速度100%!月見免治雞肉棒串 $28雞肉棒燒得好靚好均勻,少少香脆表面包住免治雞肉,口感真係滿分,加上新鮮嘅雞蛋一齊食真係一種享受!火炙三色卷 $78特色嘅卷物呢一款一定要試極度推介,先不論火炙嘅吞拿同帆立貝入口即溶超級鮮味,加埋佢嘅配搭醬汁真心冇得輸,成件卷物都昇華咗!加拿大海膽蟹籽炒飯 $128炒飯呢個配搭真係傑作,炒得夠晒乾身,海膽入晒味每一口都勁濃厚,重點食落仲有啲海膽撈埋,入口果種鮮甜感受一流,加上蟹籽加埋嘅咬口,十個推介!蟹肉忌廉可樂餅 $38蟹肉餅炸得金黃可口,入面滿滿嘅忌廉一食落去超滿足,加埋碎蟹肉嘅清甜,食過返尋味!加一服務費大丸和風食堂 (旺角)旺角通菜街75-77號地舖
旺角平價居酒屋

上餐速度100%!

月見免治雞肉棒串 $28

火炙三色卷 $78

加拿大海膽蟹籽炒飯 $128

蟹肉忌廉可樂餅 $38

加一服務費

大丸和風食堂 (旺角)
旺角通菜街75-77號地舖

2023-05-21 29 瀏覽
珍寶牛肉鍋🥘 $48(減價)晚市大割價來的,星期一至星期五日日不同,有加一服務費。牛肉鍋是壽喜燒湯底👍🏻,有菜🥬、豆腐、冬菇、紅蘿蔔🥕、芋絲、蛋🍳,整體不會煮得過軟;肥牛質素算不錯,略微有些靭~分數:?/10食物🥘:6.5/10環境🏞️:8/10服務👩🏻‍🍳:6/10價錢💰:7/10總體而言:環境舒適、座位寬闊、不用排隊就有位🫰🏻;服務態度正常吧😬;食物質素算不錯,但份量不算多,較適合女生享用;可以一試🤔
珍寶牛肉鍋
珍寶牛肉鍋🥘 $48(減價)

晚市大割價來的,星期一至星期五日日不同,有加一服務費。

分數:?/10
食物🥘:6.5/10
環境🏞️:8/10
服務👩🏻‍🍳:6/10
價錢💰:7/10

2023-05-19 54 瀏覽
星期五炎熱的中午,在人來人往的旺角女人街附近辦完點事情後,雖然不餓,但已經到了飯點,打算隨便找個地方坐下來吃個午飯,發現一家新開的日本餐廳,裝修別緻座位舒適,而且食物選擇繁多,六十幾七十幾蚊一個壽司、魚生或多種日式和食的飯、麵和烏冬等午市定食,有湯有沙律和前菜小食,還有冷熱或有汽飲品,所以抱著一試心態,沒有太大期望,但也算有點驚喜,食物上枱外觀吸引,我的火炙三色丼入口有一陣陣火炙過魚生的香味,比較同價的茶餐廳碟頭飯,多了一份心思,性價比也高了不少

石鍋牛柳粒飯
香葱吞拿魚蓉丼定食
蔥吞拿魚蓉丼
火炙三色丼定食
火炙三色丼
石鍋牛柳粒飯
火炙三色丼定食
火炙三色丼
-大丸和風食堂-@旺角.餐廳的空間都好大,座位夠闊落,坐得好舒服。牆上掛住一D日式的廣告牌,簡單裝修俐落。.先餐廳Menu選擇都好豐富,刺身、壽司、串燒、丼飯都有。仲要每晚有唔同的特價項目。.先點了幾款壽司。玉子壽司,厚切三文魚壽司都真係好夠大件好厚身。.九洲油甘魚壽司必點之選。.另外仲點左火炙壽司,個人推介火炙厚切三文魚腩壽司,夠肥美。.醬油七味燒左口魚邊壽司同火炙黑松露帶子壽司的調味有點蓋過左海鮮的味道。.芥辣八爪魚佐酒推介,八瓜魚肉質好爽,易咬開。但淨食會有點咸,伴飯或送酒一流。.鹽燒厚切牛舌串大大片又厚身,外層爽口裡面軟嫩,簡單用黑椒同鹽提味已經好好食。.胡麻豆腐沙律估唔到咁大碟,滑溜豆腐加上滿滿胡麻醬,十分refreshing。.
-大丸和風食堂-
@旺角
先餐廳Menu選擇都好豐富,刺身壽司、串燒、丼飯都有。仲要每晚有唔同的特價項目。
九洲油甘魚壽司必點之選。
另外仲點左火炙壽司,個人推介火炙厚切三文魚腩壽司,夠肥美。
芥辣八爪魚
鹽燒厚切牛舌串
胡麻豆腐沙律
Mong Kok is always the food paradise, but just some times too many options had made it hard to pick a restaurant. We got in the Japanese restaurant as we saw a crowd nearby. The interior was very cozy and spacious.  There are a lot of space between tables so people do not people do not need to squeeze in tightly together. I ordered the seared scallop and salmon, Hirame and sushi rice. I liked this sushimi rice bowl! The portion is at the right amount and it is with sushi rice, not normal white rice! Hirame tasted really nice and melt and the tip of tongue. There are quite some sauce on the bowl to add extra flavor also. I would recommend this bowl! And The sesame chicken wing is the best o would say!

2023-05-13 44 瀏覽
行咗幾間決定入去呢間食,竟然畀我搵到好嘢,嗌咗幾樣餸全部都above average,黑松露壽司勁香,鐵板燒帶子多油但勁香,連個吉列豬扒飯都好香好脆口,加上又幾抵食,今晚會再去😀
2023-04-08
  • 火焰黑松露三文魚腩
  • 吉列豬扒飯
  • 帶子
朋友介紹特色日本料理屋,前幾晚入內一試。藏身於鬧市,街檔旁邊的一間日式居酒屋。一入店內,滿佈日文字的海報,加上日本音樂,猶如置身日本。店員態度親切殷勤,盡快安排位置,點嘅菜都好快上枱,感覺不錯!加上店舖店舖內的座位寬敞,沒有趕着走嘅感覺,舒服!先來一個三文魚刺身,雖然只有四片,味道新鮮,Size啱啱好,入口即溶,每人兩片,剛剛好。因為三文魚實在太好食,再來一個三文魚加州卷,細細粒容易入口,三文魚加上沙律醬,整個組合,好像一口壽司,比起平時的加州卷,好味好多!接着係鐵板牛油帶子,來到枱上的時候,鐵板樣食物嘅溫度剛剛好,牛油帶出帶子嘅香味,冬菇及金菇成為配菜,每一口牛油帶子香到一個點,唔捨得吞落肚!帶子嘅size,完全沒有偷工減料。然後鍋仔手打烏冬,以及牛肉壽喜燒鍋一齊上,手打烏冬非常嫩滑,配合海鮮嘅配料,飽肚好味,壽喜燒雖然可以在家煮,但係佢哋嘅汁超好味,令當中嘅餸菜牛肉,入口惹味!兩個人食五道菜,略嫌太多,但係有一個也不能少,大滿足的一個晚上!
三文魚刺身
三文魚加州卷
鐵板牛油,帶子
海鮮手打烏冬
三文魚刺身
三文魚加州卷
鐵板牛油,帶子
2023-05-10 28 瀏覽
真心抵食!質素好好👍!有空間又坐得舒服😌我下午四點開始食食食!同朋友一邊食一邊傾自由自在咁食同傾好開心的一餐飯!埋單都係三百幾!不停食咗兩個鐘!兩條友都係三百蚊咋!仲要啲食物質數唔係你去任食果啲喎!係真係真好味嘅正常日式嘢喎!超抵!我都好開心今次揀啱咗!無相!因為無諗過咁平會好食!破壞咗第一道菜就無再堅持要影相!下次再去一定忍住影相先!!

2023-05-07 31 瀏覽
🍥大丸和風食堂🍜黑蒜拉麵黑蒜拉麵入面嘅湯底濃度為中等 一如既往拉面湯底入面加木耳作配菜,日本雲形魚蛋等,葱味新鮮,同碗拉麵映襯得10分好。🌞紫菜海膽刺身海膽入口即溶,由於用冰鎮住,擺喺木盤上,雖然擺放左10分鐘,但係沒有苦味,感覺不油不膩,性價比極高,一版有六偕兩個人食分量,紫菜軟度中等,平民嘅食法。三文魚壽司🍣配料有甜蛋,魚子及沙律醬,是美式壽司的一種、三文魚也是甜美的,味道正常。三文魚沙律🥗也是一款fusion 的沙律,入要有蕃茄,味道同三文魚好夾融入其中,不覺生,入面有生菜,食完唔會滯。最後白蝦壽司是甜蝦、雪白蝦身配大粒透明明太子,芥末拌碟。黑糖薑茶🍵有薑粒喺底,少量薑粉,混入糖水中,吊出清淡嘅紅糖味,熱飲暖肚。
🍥大丸和風食堂

🍜黑蒜拉麵

🌞紫菜海膽刺身

三文魚壽司🍣

三文魚沙律🥗

最後白蝦壽司是甜蝦、雪白蝦身配大粒透明明太子,芥末拌碟。

黑糖薑茶🍵

2023-05-05 34 瀏覽
位置:📍大丸和風食堂 (旺角)旺角通菜街75-77號地舖📍食後感:估唔到旺角都有間平價居酒屋喎,野食唔算太貴,又多選擇,平時想食日本野又唔知食咩好,呢間幫到你。味道:親子井飯($62)其實就係雞肉滑蛋飯,雞肉份量都算多,重配埋洋蔥,碗飯既份量重好多,甜甜既醬油包裹每一粒飯,食完真係好飽肚。怕肥既人士唔洗驚,D雞肉已經去曬皮😍好貼心。鍋仔手打烏東($78)烏冬夠滑,湯底胡椒味較重,入面有好多京蔥。本身配左飯炸蝦,炸蝦夠爽口,粉漿唔太厚,下次黎再試下其他天婦羅先。野菜鍋($58)入面有豆腐、娃娃菜、金菇、白菜等等。想食清淡小小呢,食個鍋都可以嘅。牛油果軟殼蟹卷($78)牛油果夠曬熟,配埋沙律醬,好好食呀🤘🏻👍🏻。
位置:📍大丸和風食堂 (旺角)
旺角通菜街75-77號地舖📍

味道:

親子井飯($62)

鍋仔手打烏東($78)

野菜鍋($58)

牛油果軟殼蟹卷($78)
牛油果夠曬熟,配埋沙律醬,好好食呀🤘🏻👍🏻。
2023-05-05 25 瀏覽
我呢日去咗一家名為「大丸和風」的日式餐廳,食咗地獄海鮮拉麵、岩石燒牛柳粒鍋飯、鰻魚壽司、帶子壽司以及活赤貝刺身。“地獄海鮮拉麵”,這個麵的湯底非常濃郁,食材也很豐富,有1隻大蝦,两隻青口,兩粒帶子,亦都係大大粒,而拉麵的質感也很不錯,彈牙有嚼勁👍。岩石燒牛柳粒鍋飯是一道非常特別的菜品,燒烤的香氣非常香濃,牛肉的口感也非常嫩滑,配菜五顏六色,好有食欲。鰻魚壽司的鰻魚部分非常鮮美,口感細膩,帶子壽司的帶子也非常新鮮,甜味十足。最後是活赤貝刺身,赤貝非常新鮮,砌成好靚一朵花,好靚,赤貝口感鮮甜。呢間食物唔錯,價錢好貼地,地獄海鮮拉麵只要88蚊,岩石燒牛柳粒鍋飯只要78蚊,鰻魚壽司只要26蚊,帶子壽司只要32蚊,活赤貝刺身也只是48蚊。如果你行經通菜街,可以來試吓。

2023-05-05 22 瀏覽
一行2人放工來食飯,行過見到呢間日本餐廳放喺門口嘅餐牌好多選擇,二話不說便入去,職員安排坐卡位好闊落,由於肚餓同會飲酒所以叫左好多食物,先來海膽半板,食完覺得好新鮮好快就清左,跟著係壽司有三文魚壽司、灸燒左口魚壽司同埋炸蝦天婦羅壽司壽司好食,價錢相宜。串燒有燒牛脷、燒豚肉、燒雞翼同埋炸雞軟骨同枝豆,串燒同送酒小食正常發揮,雞軟骨香口。跟著係灸燒牛肉飯配溫泉蛋,牛肉一般味道似煙鴨胸,但用來海膽撈飯正,不知不覺食左兩個半鐘,飲酒傾計好地方😊
海膽
海膽
2023-05-02 284 瀏覽
雖然已經通關,但因為工作忙嘅關係一直未有機會「返鄉下」玩,唯有繼續喺香港搵下啲高質日本餐廳頂住先啦!日前就聽朋友介紹黎到呢間位於旺角女人街嘅「大丸和風食堂」用餐,整體體驗相當唔錯,所以同大家推薦下!餐廳超位置方便就唔洗多講,裏面嘅裝修都值得一讚,雖然唔算好精緻奢華,但佈置得滿滿嘅日本風!餐牌食物選擇幾多,望落去價錢唔算太貴。當晚我order左以下食物:壽司叫左幾款,每一件都賣相好吸引。當中嘅海膽同埋火炙燒帶子好新鮮,而煎鵝肝壽司更加係超正,因為鵝肝煎得超香,好味到要encore燒物方面,我好滿意當日order嘅厚切牛舌串,因為師傅真係厚切,而且燒得剛剛好,好juicy!另一道燒物北海道直送燒魷魚筒都好正,雖然隻魷魚本身唔算好大隻,但勝在鮮甜,配合埋啲醬汁一齊食非常過癮!炸物方面,炸廣島蠔炸得好脆好香,不過略嫌啲蠔比較細隻,不過都好鮮甜嘅見牛肉壽喜燒價格相宜,以為份量會好少,點知店員攞上黎係咁大兜!啲牛肉好多塊,而且頗新鮮,食埋啲菜同豆腐真係夠曬飽!總結:呢間餐廳食物質素幾好,價錢合理,值得推薦!

鵝肝壽司

北海道直送燒魷魚筒

牛肉壽喜燒

總結:呢間餐廳食物質素幾好,價錢合理,值得推薦!
鵝肝壽司
北海道直送燒魷魚筒
2023-04-30 33 瀏覽
呢間店如果係附近住既人, 都唔會陌生, 因為選擇多, 食物新鮮, 服務太度又好, 所以好多時我都會黎食。唔中意食生野既人, 呢度都一樣有好多選擇喔。今日又黎開餐, 一黎就當然要叫我中意食既黑蒜油蝦拉麵, 黑蒜湯底味道好濃郁, 次次都令人想飲完再飲, 拉麵好有彈性, 唔會煮到好軟, 剛剛好, 另外, 蝦都係大大隻, 而且唔係雪蝦喔, 蝦又好大又有彈性。另外, 仲叫左玉子壽司同埋加洲卷, 食材完全唔會有雪既感覺, 係新鮮!仲有, 各種不同的小食, 叫左羽根餃子(6件), 餃子味道同係日本街頭食既好相似, 小小一件, 可以一口一件, 好滿足❤️明太子雞翼, 呢個真係好讚, 拆骨雞翼包住滿滿的明太子, 真係好有滿足感呀, 唔係講笑, 一定要試呀!收尾就一定要試佢既芝士蛋糕, 芝士味好重, 味道唔錯, 而且價位便宜👍總括而言, 呢間野真係好推薦大家一試喔!

總括而言, 呢間野真係好推薦大家一試喔!
真係唔建議去食,相都無影。本身諗住食一生懸面,但唔想排,咁岩隔離有間試業中新開日本餐廳,就試下啦裝修係有俾心機,營造到日本既感覺,坐位鬆動。但野食真係唔掂☹️叫左海膽三文魚魚生飯飯硬到一個點,分唔開一大舊,你想分開但,都要口力水,係但隻細小既碗面,太大力驚成舊飯都整左出黎。海膽,三文魚都係有陣味,三文魚薄身。附送湯無味,好似水咁,開粉沖都要咁慳。仲有辛辣豚肉拉面,就係好普通既野,普通一間餐廳食到既拉麵,同日本兩個字距離。成餐飯最好既就係吉列豬扒,唯一推介,唔會好厚粉,脆口。但唔會呢一樣而再幫襯,亦唔建議
真係唔建議去食,相都無影。
本身諗住食一生懸面,但唔想排,
咁岩隔離有間試業中新開日本餐廳,就試下啦
裝修係有俾心機,營造到日本既感覺,坐位鬆動。
但野食真係唔掂☹️

叫左海膽三文魚魚生飯
飯硬到一個點,分唔開一大舊,你想分開
成餐飯最好既就係吉列豬扒,唯一推介,
唔會好厚粉,脆口。
但唔會呢一樣而再幫襯,亦唔建議
2022-11-08