2017-01-13 808 瀏覽
聽人講呢間食牛腩出名,今日係附近補完習特登黎試下見到餐牌上門牛腩比較貴,其他食物都係一般價錢碗入面有幾大塊軟綿腍滑嘅牛腩,肉味濃厚,而且肥瘦適中。朋友食第一啖就即刻話正,肉質嫩滑細緻,再配上米粉/河粉,係一頓簡單又滿足嘅晚餐
聽人講呢間食牛腩出名,今日係附近補完習特登黎試下
見到餐牌上門牛腩比較貴,其他食物都係一般價錢
牛腩米
碗入面有幾大塊軟綿腍滑嘅牛腩,肉味濃厚,而且肥瘦適中。
牛腩河
牛腩河
2016-12-09 673 瀏覽
以前有鰂魚涌上班,總愛到大排檔那一邊吃大利清湯腩,那邊店子小小,略逼,三十多元一碗清湯牛腩米,更會配撘一塊大大的羅白,羅白無渣,十分回味。今天到天后打算吃串魚蛋頂頂肚,怎樣比我再次撞返大利!馬上叫一碗牛腩肥瘦適中,無渣,分量不少,牛腩砌得大小適中,外層略帶小許筋,小小脂肪,但感覺完全不覺"漏",反而顯得份外好吃,湯更是精華,十分清甜,令我忍不住幾乎把清也飲光光。唯一不足就是沒有撘小塊羅白,價錢亦貴少少,不過天后舖租相對貴一點,可以理解。在吃麵的短短二十分鐘聽到十少熟客跟店員談笑,十分有人情味,原來這樣比起灣仔及鰂魚涌店不同的是這樣有豬手,聽到有食客說豬手好吃!下次有機會可一試豬手。

2016-12-08
  • 清湯牛腩
2016-10-17 501 瀏覽
今次食左咖哩牛腩飯 跟碗清湯先講個湯 愈飲愈口渴 一般餐廳果種湯咖哩牛腩 完全冇腩 成碗瘦牛肉 真係咬到攰咖哩汁好稀 稀到好似水咁 又食唔到咖哩味 只係feel到少少辣大家千其唔好黎叫咖哩牛腩至於男朋友就食左碗清湯牛腩面面就真係有腩既 都算好食大概係咁 for your reference
今次食左咖哩牛腩飯 跟碗清湯
先講個湯 愈飲愈口渴 一般餐廳果種湯

咖哩牛腩 完全冇腩 成碗瘦牛肉 真係咬到攰

大家千其唔好黎叫咖哩牛腩

至於男朋友就食左碗清湯牛腩面
面就真係有腩既 都算好食

大概係咁 for your reference
2016-08-29 506 瀏覽
曾幾何時,每星期也會來一次,自從與華姐各行各路,已比較少來這邊,因為始終覺得,華姐那邊才是以往嘅味道!每次過來,都是當華姐那邊實在太多人,但每次食完,始終覺得這邊每况愈吓,牛腩不夠稔,清湯只有咸味!除咗清湯腩本身,現在還加上不合格的服務態度,看來,天后的大利清湯腩,要永久在我的食店名單上删除了!

2016-08-29
外賣自取
2016-07-30 486 瀏覽
大利清湯腩一向出名,今次去到天后嘅店試試~熱辣辣清湯河端上lu~ 成碗野真係好清, 湯底好清,我叫嘅係雜腸,牛柏葉等。 湯底果然明不虛傳, 超超超好味, 唔似味精湯底, 牛柏葉等的食材十分爽口, 蘿蔔好好吃好軟。正呀!
大利清湯腩一向出名,今次去到天后嘅店試試~

2015-09-17 690 瀏覽
腩痴的我,今天在大坑工作完畢,雙腿自然地行往天后。西營盤的華姐給與我驚嚇太多,便進入旁邊之大利(玻璃外邊睇過食客數量差不多)。點3腩河/凍奶茶很快便送上,牛腩雖偏瘦賣相不俗看起來鮮嫩,清湯上帶點點油脂(牆上貼紙寫著不飲湯是人客的損失)。可惜吃入口牛腩不夠腍,湯亦清淡祇帶些籮白味。時為中午12點半,再看看全店祇有我一個食客!心想以此水平$40碗確是偏貴,附近的人真識貨!結帳時全店亦祇有一檯3個食客。名店的困難相信是要如果保持產品的高水平!
  • 沒有
2015-08-19 440 瀏覽
幾個月前去天后返工,媽媽來探班,大家都肚餓就想吃點飽肚的東西,其實本想去飲茶,但因為接近四點,酒樓都開始準備晚市,所以決定光顧這間明星牛腩店。我們兩人點了一飯一米,可以試哂兩種唔同口味。如果兩個比較,我會較喜歡咖哩腩,因為夠味和比較抵,那些牛腩真係幾好吃,夠軟身,唔次牙,唔老,那個清湯腩最好的地方,係有碗湯,那就可以節省買野飲的錢,店里的腩大小平均,如果未試過,可以一試,不過我個人覺得試一次便夠,因為價錢太貴,做遊客都還可以,做街坊就比較難囉。
我們兩人點了一飯一米,可以試哂兩種唔同口味。
咖哩腩米
清湯牛腩飯

2015-03-15
2015-04-29 349 瀏覽
話說因為細個住附近,對清風街ge食店一直有感情,不過幾呢5年天后大坑一帶華麗轉身,清風街老街坊食店執下一間又一間,仲捱得住ge其中一間就係大利清湯腩啦呢間舖頭同屋企人成日都會嚟食,如果係維園搭巴士就會嚟買外賣,分湯之後20分鐘返到屋企D粉都唔會好似有d舖頭咁斷到一節節,所以咁多年嚟都係我地ge至愛第一次帶朋友嚟食,佢叫左我地通常無叫ge野...點解?要知道,同你係一間舖頭食耐左,其實你叫嚟叫去都係個款..........人,係有惰性ge牛腩撈粗,朋友話好食呢個係我媽媽ge至愛,浸蘿蔔 唔好睇少佢,要知道今時今日係香港,要搵到好食ge蘿蔔唔易,雖然佢清,但係蘿蔔靚,唔會好似出面浸到林灑最後係我ge至愛!!清湯金錢肚河!佢ge金錢肚堅好食,我基本上全港最中意就係呢度ge金錢肚,爽口又唔會韌,河粉皮薄嫰滑但唔會斷,可能食左咁多年有感情,但係我真係全港最中意食佢地ge金錢肚河雖然呢幾年都有加價,但係都接受到,鬼叫成本貴咩(想當年20蚊都唔使,唉)係香港ge老街坊好多都知道逢舊食肆都有段故,天后街就知大利清湯腩其實分左家,咁原因呢,傳聞都係個D囉對於我地呢D小食客就唔好理咁多,總之有得食就得你話

牛腩撈粗,朋友話好食
呢個係我媽媽ge至愛,浸蘿蔔
最後係我ge至愛

雖然呢幾年都有加價,但係都接受到,鬼叫成本貴咩
(想當年20蚊都唔使,唉)

對於我地呢D小食客就唔好理咁多,總之有得食就得

你話邊間好食D啦喎,咁就鹹魚清菜各有味道,我同阿媽中意大利,阿爸中意X姐,所以都係睇人ge jer
2015-04-17
  • 清湯腩
  • 金錢肚河
  • 浸蘿蔔
2015-04-29 429 瀏覽
收工同男友食飯, 大家都唔係太餓, 所以揀左試大利清湯腩因為上次試過隔離既華姐覺得唔好食, 所以都唔算太期待第1樣緊係試左個清湯腩先啦! 個湯我自己就覺得唔係話太香, 有少少咸牛腩尚算"林"同香口, 但唔覺得話好好味另外叫左個咖哩牛腩飯, 個咖哩都唔知咩咖哩黎既, 佢係椰汁咖哩, 椰味超重, 亦食唔到咖哩味, D汁好稀好水, 而且偏甜... D牛腩有D有硬, 有D就"林" 少少, 總之就係唔好食...
收工同男友食飯, 大家都唔係太餓, 所以揀左試大利清湯腩
因為上次試過隔離既華姐覺得唔好食, 所以都唔算太期待

第1樣緊係試左個
清湯腩先啦! 個湯我自己就覺得唔係話太香, 有少少咸
牛腩尚算"林"同香口, 但唔覺得話好好味
清湯腩
另外叫左個
咖哩牛腩飯
咖哩牛腩飯
2015-04-27
$51.5
2015-03-15 370 瀏覽
年宵裡的小食攤大排長龍,我和友人不想再等,因此走出球場,到了附近的大利清湯腩。當時大約晚上9時,門外早已有5-6人排隊,我和友人等了15分鐘才有位子,期間看見門外貼了很多此店受媒體訪問的照片,看來它的清湯腩的確很馳名,我們甫坐下便點了兩碗牛腩魚蛋米。牛腩果然名不虛傳,廚師坑腩切成片,將上湯吸收到肉裡,而腩肉肥瘦適中,十分彈牙!魚蛋充滿鮮魚的味道,上湯使魚蛋的鮮味更突出,亦十分有口感!湯底清而濃郁,無可挑剔,充滿牛肉味,喝了整碗也不覺膩。唯一美中不足的地方,是環境實在擠迫,而且不清潔,地上有不少食物殘渣,桌面亦沒有抹乾淨,使我們吃得有點不盡興,不過整體而言,還是值得再去!
魚蛋充滿鮮魚的味道,上湯使魚蛋的鮮味更突出,亦十分有口感!
湯底清而濃郁,無可挑剔,充滿牛肉味,喝了整碗也不覺膩。
2015-02-17
15 分鐘 (堂食)
2015-02-19 249 瀏覽
今年年頭接了一個電視廣告,今天要去 fitting,路經天后,本來想去「華姐清湯腩」食個快飯,但實在太多人了!退而求其次,就去了隔離的「大利清湯腩」,完全是零人流。我不嬲都一向麻麻「大利清湯腩」,但趕時間就冇計,要了一碗「坑腩河扣底」$40如果硬要比較的話,我覺得「華姐清湯腩」的湯頭比較鮮甜,而且牛腩也炆得比較軟嫩,部為亦較佳。「大利清湯腩」坑腩好瘦又癡牙,$40 一碗河粉也不算便宜,就是這樣。其他的比較,大家各自演繹啦,我還是比較撐「華姐」。。。

退而求其次,就去了隔離的「大利清湯腩」,完全是零人流。
2015-01-23
2014-10-18 330 瀏覽
友人帶領, 試試馳名牛腩價錢非一般茶記標準, 果然'人怕出名豬怕肥'與粉麵分開上, 夠細心咖喱不算很香, 不會太辣, 都有不少條牛腩條, 很特別的切法, 不是一件件的, 肉質不是很腍滑, 雖然未說得上硬, 但咬下有不少撕, 肥的不多清湯粉麵湯底很湯, 不錯整體來說有點失望, 未能留下強烈印象
友人帶領, 試試馳名牛腩
價錢非一般茶記標準, 果然'人怕出名豬怕肥'
咖喱牛腩
與粉麵分開上, 夠細心

清湯粉麵湯底很湯, 不錯

整體來說有點失望, 未能留下強烈印象
2014-09-23
寫呢篇食評之前,都略略睇過人地寫d咩,發覺d comments毀譽參半。可能我係第一次食大利清湯腩o既關係,我覺得幾有驚喜。especially鐘意佢o既清湯,有一陣淡淡o既薑味,食完又唔會口渴想飲水。用餐時間都將近10pm,所以清清地,幾好呢!推介牛肚,入味之餘,又唔會太腍,冇哂咬口。牛腩則未夠火喉,未夠腍身。大利o係品質控制,要多加注意la

牛肚米
2014-07-18
牛肚米
2014-03-24 453 瀏覽
下午差不多兩點,好肚餓,隔離排晒隊,仲要坐到出門口!雖然好想試,都係下次先啦。雲吞河雲吞大粒嘅,蝦好彈,都幾好,但呢個質素嘅雲吞通街都食到,無特別。但麵同湯比例差,我情願你比少啲麵我,成碗只係見到麵無晒湯!清湯牛腩撈麵如果清湯牛腩係佢招牌,食完真係知點解無人排隊。我只我飲咗啖湯,我只係評論個湯。我唔知佢所講嘅清湯係咪指「史**清雞湯」因為我完全飲唔到有清湯腩應有嘅香味。講完。

雲吞河

但麵同湯比例差,我情願你比少啲麵我,成碗只係見到麵無晒湯!

清湯牛腩撈麵

如果清湯牛腩係佢招牌,食完真係知點解無人排隊。
2014-03-23
2014-03-23 341 瀏覽
I came here randomly because I didn't realise it was the same branch as Wan Chai.There was nothing spectacular about the noodles or the curry.The noodles were weird because some of the noodles were red and I did not put vinegar in it, perhaps someones unfinished noodles?The curry was not spicy nor was it salty, it tasted very bland.